Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Csillagda - könyvtárban; szakos tanárokat környékeznek

Székelyudvarhelyi link és balmazújvárosi link tapasztalatok után...

A Jászberényi Városi Könyvtárban link 2008 óta van lehetőség "csillagászkodni" a könyvtárban található bemutató csillagvizsgálóban. Sajnos az utóbbi időben azt látjuk, hogy nem jönnek a gyerekek, nem tudjuk meggyőzni a pedagógusokat a csillagászat jelentőségéről - pedig ingyenes a lehetőség. Évekig jászberényi tanulók is képviselték Magyarországot az International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (IOAA) versenyeken. A gyerekek megnyerésére csillagászunk többször ment el személyesen iskolákba, bemutatófoglalkozásokat tartani. Rendezvényeink bárki számára nyitottak. Járda csillagászat programunkon mindig sok a résztvevő.
A jövőben az iskolák vezetőségét, a fizika, földrajz szakos pedagógusokat kívánjuk meginvitálni egy bemutató foglalkozásra, hogy meggyőzzük őket: csillagászkodni érdemes.

A Jászberényi Városi Könyvtár a csillagászat terén is eredményesnek nevezhető: bekerült a magyar csillagászat vérkeringésébe: Évente 5-6 alkalommal tart a könyvtár csillagászati témájú előadásokat, ahol a hazai csillagászat neves képviselői adnak elő - közérthető nyelven.
2016-ban megrendezték a 7. Országos Kulin György Csillagászati Verseny középiskolás döntőjét, mely az IOAA "selejtezője". A szervezés magas minősége azóta is téma a csillagász körökben.
2009 után idén újra Változócsillagok Csillagászainak Országos Találkozójára kerül sor a Jászberényi Városi Könyvtárban.

A Jászberényi Városi Könyvtár csillagászati tevékenységének lelke Csillik Katalin zenei könyvtáros, aki kezdetektől fogva felkarolta a csillagászokat, és idővel a "csillagászok anyja" lett. Kolléganőnk mellett másik fontos személy Fodor Antal, a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület (SACSE) csillagásza, aki heti rendszerességgel, vagy kérésre egyedi időpontban is foglalkozást tart az érdeklődőknek.

A csillagda fejlesztése (technikai eszközök, előadások) részben saját forrásból, részben pályázati forrásokból történik. A jászberényi Csillagda három távcsővel rendelkezik. Egy egyedi fadobozos Dobson távcsővel, egy bemutató csillagvizsgálóban működő és idén 13 éves távcsővel és a hozzá tartozó precíziós tájolóval. (Ezen távcső minden részegységével idén lecserélésre kerül.) Harmadik távcsövünk Horti József, nemrégiben elhunyt amatőr csillagászunk hagyatékából származik. A működésért köszönet illeti a Jászcsillagászok Baráti Körének önkéntes segítő munkáját is. (Kovács Péter)

Régebbi hírforrás(ok): Galaxis útikalauz - nem csak stopposoknak link Csillagászat - ha a közoktatás nem is lép, vannak gyerekeket lelkesítő könyvtárak link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról