Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Így áll ki a másság mellett egy marxista leszbikus könyvtáros (olvasóink szavazatára)

Emily Drabinski, az amerikai könyvtáros egyesület (ALA, link ) új elnöke rögtön a megválasztása után, 2022 áprilisában azt írta egy tweet-ben, hogy ő, "egy marxista leszbikus", aki hisz abban, hogy a kollektív hatalmat egy jobb világért lehet építeni és használni... Izgatottan várja, hogy mit fognak tenni együtt. Bár a visszatetszést kiváltó bejegyzést azóta törölte, a hivatalba lépése óta adott első interjújában sem rejtette véka alá identitását. Most pedig lássuk, hogyan ütött vissza az említett tweet, s miért nevezte azt Drabinski "sajnálatra méltónak"!

A Republikánus Párt törvényhozói több államban az ALA finanszírozásának megszüntetésére szólítottak fel Drabinski személye és politikai meggyőződése miatt. Több törvényhozó a tweet-re hivatkozva szorgalmazta, hogy államuk könyvtárai lépjenek ki az ALA-ból. Montana lett az első állam, amelyik megszakította a kapcsolatot "egy marxista által vezetett szervezettel". Drabinski úgy látja, hogy ezek a kritikák "szervezett cenzúrapárti törekvések" olyanoktól, akik "az információhoz való hozzáférést mindenki számára biztosító közintézmények támogatását akarják aláásni".

Drabinski egyéves elnöki megbízatását kritikus időszakban kezdte: a könyvtárak a polcaikon lévő könyvek korlátozását célzó jogszabályok ellen küzdenek, amelyek fókuszában gyakran az LMBTQ-témájú címekkel szembeni tiltakozás áll link . Az ALA 2022-ben dokumentálta a legtöbb könyvbetiltási kísérletet link .
Az ALA azt tervezi, hogy megerősíti a politikai kihívásokkal szembesülő könyvtárak támogatását, pl. forrásokat gyűjt ügyvédek alkalmazására és válságkommunikációs támogatást nyújt.
Kampányiskolát is fog indítani, hogy az iskolai és a könyvtári tanácsokban való indulásra bátorítson mindenkit.
Januárban a szellemi szabadságról szóló csúcstalálkozót rendez Washingtonban.

Noha korábban is előfordult, hogy embereket tettek feketelistára kommunista csoportokkal való állítólagos kapcsolatuk miatt, sőt, állami tagozatok is kiléptek az ALA-ból, most viszont Drabinski politikai nézeteit és szexuális orientációját hangsúlyozzák és egyúttal egy 62.000 tagot számláló szervezet kiközösítésére szólítanak fel. Jonathan Friedman, a PEN America programigazgatója szerint "ez nem az ALA vezéréről szól", hanem "több embert riogatnak, hogy figyelmeztessék őket, mi történik azokkal, akik kiállnak a véleménynyilvánítás vagy az identitás szabadságáért." Pl. a Montanán kívüli Moms for Liberty (Anyák a Szabadságért) csoport felszólította tagjait, hogy sürgessék a bizottságot: lépjen ki az ALA-ból, remélve, hogy precedenst teremthetnek más államok számára is.
Drabinski azt szeretné, ha nem a személyes politikai nézeteiről beszélnének, hanem arról, amiért nap mint nap dolgoznak, azaz mindannyiuk közös teendőiről. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról