Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Nehogy a könyvtár legyen a melegedő!!!'

- hangzott el a mondat a polgármester szájából, miután felmerült, hogy a település könyvtára kinyitná kapuit a rászorulók előtt a rezsikrízisben. Dacára annak, hogy normál teleken is sokan megfagynak akár saját lakásukban is, a könyvtárak - bár hasznosnak, innovatívnak is mutatkozhatnának így a társadalomban - számos akadályba ütköznek a legrászorultabbak megsegítésében. Ezek az akadályokat a fenntartó, a könyvtárosok, a költségvetés, a fizikai adottságok és a többi olvasó is görgetheti a könyvtár stratégiájából, illetve a legelemibb emberiességi szempontokból is következő befogadás elé. Felmérések szerint (vö. pl.: link ) főleg vidéken volt hatásos volt az országos szolidaritáscsökkentési propaganda (vö.: IFLA: A könyvtárak a szolidaritás hordozói link ). További gond, hogy e szakmai szégyent joggal kiváltó témáról nincs szakmai diskurzus. Az alábbiakban egy közkönyvtárvezető tapasztalatát közöljük - név nélkül. S bár vannak jó példák is, feltehetően sok más településnél is hasonló a helyzet.

- A rezsikrízis elején a szociális osztályt, a családsegítőt és a helyi jótékonysági szervezeteket kereste a település könyvtárvezetője. Ekkor hangzott el a 'Nehogy a könyvtár legyen a melegedő!!!' polgármesteri figyelmeztetés.
- A könyvtárosok elbeszélgettek betérő rászorulókkal. Ennek alapján állásajánlatra is felhívták tisztelettel egyikük figyelmét. Egy másikukkal nagyobb volt a baj, aki kezeletlen pszichiátriai beteg. A rászorulók a könyvtárban természetesen jogszerűen tartózkodnak, beiratkozásra csak kölcsönzés esetén van szükség.
- Gondot is jelent az esetleges kölcsönzés, tapasztalat szerint higiéniai okokból: ilyen esetben a könyvtárosok inkább odaajándékozzák a könyvet. Ilyen célokra korlátozott számú, más olvasó által adományozott könyv áll rendelkezésre.
- A könyvtárosok nincsenek kiképezve a rászorulók segítésére. Kommunikációs szempontból gondot jelentett például, hogy hogyan lehet megkérni a melegedni vágyót a zárásnál a távozásra. Ilyenkor ráadásul már csak egy (hölgy) könyvtáros tartózkodik a könyvtárban.
- A probléma a könyvtárak és a társadalom számára akkor tekintett megoldottnak, ha az adott ember is segítséget kap. Az, hogy "kitoljuk" a könyvtáron kívülre az csak látszatmegoldás. De éppen az a nehéz, hogy ezekre az emberekre egyre kevesebb a szakember, a forrás. Egy jól működő rendszerben a településnek lenne erre stratégiája, és a könyvtár akár még szociális munkást is felvehetne, vagy szállást is biztosíthatna - de ez már megint nem könyvtári küldetés, szimplán emberi.
- Győzd meg a kollégádat, hogy a "büdös" olvasó is ember, és talán aznap éppen vele van a legfontosabb küldetésünk. És az olvasó sajnos nem csak idézőjelesen büdös.
- A magasabban szituált olvasókat elriaszthatják a rászorulók. Olyan könyvtárak esetében, ahol egy tér van, és nincs hová menekülni a szag ellen, mindenkinek nagy teher. Nem túlzás, hogy mindenhol érezni. Ha olyan üvegpalotát építünk, ahová be se mer jönni a hajléktalan, a rászoruló, megint csak lábon lőjük magunkat - fejtegette a könyvtárvezető.

A könyvtár küldetése tehát ellentétbe kerül a mérhetően sikeres állami sugalmazással áldozathibáztatással. Más országokban ugyanakkor a könyvtárak alapfunkciójának, illetve túlélésük egyik zálogának tekintik a közszolgálat e formáját. A hazai helyzet ellehetetleníti, netán még cinkossá is teszi a lehetséges segítőket. Azaz: strukturális erőszak esete áll elő: a rendszer azokat a segítőerőket hozza lehetetlen helyzetbe, akik segíthetnének a bajban. (összeáll.: MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2023. április 17.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nehogy_a_konyvtar_legyen_a_melegedo
Régebbi hírforrás(ok): Melegedő téma a KIT-ben link A könyvtár továbbra sem célozza a középosztály alatti réteget link Melegedőként is működik Seinäjoki közkönyvtára link Mit lehet tenni a könyvtári költségvetések csökkentése ellen egy brit elemzés szerint? link Megkérdeztük: A hátrányos helyzetű csoportok szolgálata (leginkább) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról