Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Polikrízisre: könyvtár segítette polimegoldás - a könyvtárak fejlesztésében is segíthetne

A civilizációs válság van. Ha tetszik: polikrízis. Ezek legveszélyesebb elemei:
- ökológiai válság
- fokozódó vagyoni különbségek
- eltávolodás az eddigi evolúciós iránytól (pl. egyre kevesebb kapcsolat más élőlényekkel)
- diktatúrák erősödése.
Vázolta fel Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens (ELTE TÁTK) a FSZEK múlt heti konferenciáján. Előadásának címe: "Ökológia, egészség, demokrácia - A könyvtárak szerepe egy új világ fölépítésében címmel" volt. Rámutatott a gyökérokra is, mely a túl erős hatalmi koncentráció (demokráciadeficit).

Az előadó szavai ismerősen csengtek több szempontból is:
1. Magyarországon az EU-n belül leggyorsabban szakad szét a társadalom, azaz rohamosan csökken az elosztás mértéke (vö.: link )
2. A Miért buknak el a nemzetek (Acemoglu-Robinson) könyv tételmondata: a jövőbeni fejlettség mutatója a javak egyenlőbb elosztása.
Mindezek természetesen a könyvtári rendszer szintjén is működik: amennyiben a szakmai döntéshozók hatalmukat féltve nem használják ki a bevonás és felhatalmazás eszközeit, nem érdemes tényleges szakmai fejlődésről ábrándozni link és link - ahogyan az utóbbi évtizedek lassú lecsúszása is jelzi.

Ezek után nem meglepő, hogy az előadó a polikrízisre polimegoldást javasolt, melynek lényege: a hatalom szétterítése. Eszköz: részvételi demokrácia; kevés hatalom sokaknak.
Sok ismeret szükséges a polikrízisre adott polimegoldáshoz. És pont ebben lehet eszköz a könyvtár. Néhány kiragadott gyakorlati lehetőség (melyek hazai könyvtárakban itt-ott működnek is: világváltoztató könyvek polca, vitakörök és szabadegyetem, magkönyvtár, ökológiailag példamutató könyvtárépület. - Ezek és hozzá hasonlók a KIT-olvasók számára a SEXI-modell mentén lehetnek ismerősek: link . (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Miért éri meg visszafogni a könyvtárak fejlesztését? link Miért fejlődik a magyar könyvtárügy a lehetőségei alatt? link Közepes fejlettség csapdája - könyvtárra is értelmezhető tünet? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról