Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tabusítanak - a gyerekek érdekeire hivatkozva

Csak az idei évben több mint 150 jogszabály irányult az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására az Egyesült Államokban. Egy új floridai törvény erős hasonlóságokat mutat az itthon gyerekvédelminek nevezett jogszabályokkal, és úgy tűnik, a mesekönyvek üldözése sem csak magyar sajátosság.
Magyarországon "közellenséggé" kiáltottak ki egy mesekönyvet, a Meseország mindenkiét, amelyek szereplői különböző kisebbségekhez tartoznak, illetve valamilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok tagjai. A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra "homoszexuális propagandának" minősítette és ledarálta a mesekönyvet, szélsőségesek pedig tüntetést szerveztek, amikor egy matiné keretében felolvasást tartottak a Meseország mindenkiéből. Több önkormányzat a mesekönyv betiltásával igyekezett észrevetetni magát, ezek után a kormány arról rendelkezett, hogy a "homoszexualitást" megjelenítő kiadványokat csak becsomagolva árulhatják a könyvesboltok, Nagymaroson pedig olvasói feljelentésre vonták be a könyvtár polcáról az említett mesekönyvet.

Az USA-ben a CNN csak az idei évben több mint 150 olyan jogszabályt azonosított, amelyek az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására irányulnak. Texas állam kormányzója rendeletben utasította a gyermekvédelmi hatóságokat, hogy gyermekbántalmazás miatt indítsanak eljárást olyan szülők ellen, akiknek gyermeke hormonterápiában részesül. Iowában azt foglalták törvénybe, hogy az iskolák és egyetemek női sportcsapataiban és sportversenyein nem vehetnek részt a transznemű diákok.
Oklahomában olyan törvény van napirenden, amely szerint az iskolai könyvtárak nem tarthatnak olyan kiadványokat, amelyek témája szexuális természetű, és "egy felelős szülő vagy gondviselő szeretné tudni, mi van bennük, mielőtt a gyermekük láthatja azt". Georgiában a floridaival megegyező jogszabályt terjesztettek be, Idahóban pedig olyat, amelynek értelmében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik azt a szülőt, aki beleegyezik abba, hogy a gyereke nemátalakító kezelésben részesüljön.

Régebbi hírforrás(ok): Kiállt igaza mellett egy magyar könyvtáros! link Állást foglalt az MKE a 'pedofilellenes' törvényről link Öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak az Amnesty International szerint - nem alaptalanul link Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról