Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/20., 10. 9.

A főnök munkájától is függ a dolgozók lojalitása
Az információs társadalom Magyarország legjobb választása
RomNet: politikai és közéleti internetes lap
A HÍF kapta az "Év Könyvtára" díjat
Könyvtár a vasútállomáson
Mobilos újdonságok
"Gyógyhatású" információs rendszer indul
Jóval kevesebb résztvevő az idei Frankfurti Könyvvásáron
Beck György szerint a magyar informatikának először a Baltikumot kell utolérnie
Duplájára nőtt a diplomás munkanélküliek száma
Referenszhez felelősségbiztosítás?
Informatikai lendület várható
Folyóiratismertető: D-Lib September 2002
Megkezdődött a tibeti kultúra digitalizálása
Kampány az elektronikus hulladékok begyűjtéséért
Európai e-kiadói hálózat
Lettország: távmunkás program fogyatékosoknak
Internetpavilon - országos hálózat


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A főnök munkájától is függ a dolgozók lojalitásaFEL

Szoros összefüggés van a beosztottak elkötelezettsége és a vállalat teljesítménye között -- erősítette meg a tételt legutóbb az egész világra kiterjedő felmérésében az International SurveyResearch. S az is ismételten nyilvánvalóvá vált, hogy az elkötelezettségben sem mindig a pénzé a fő szerep -- még nálunk sem. Ahogy a vezető nyugati cégeknél, nálunk is úgy vélik a beosztottak: minden a vezetők kvalitásától függ.

-- E cikkből is az következik, hogy a fizetés ún. higiéniai tényező (vö.: Mintzberg két tényező elméletét); azaz, ha a kelleténél kevesebb van, akkor demotivál, de emelése nem feltétlenül jelent motivációnövekedést. A munkaerő motiváltsága pedig szoros szálakkal kötődik a teljesítmény szintjéhez. A könyvtári szolgáltatás szintjének emelése, szürkeállománymegtartó-képességének kulcsa sem itt keresendő. Sokkal inkább vezetőinek és az egyes intézmény(részek) vezetőinek minősége a mérvadó. A munkatársak teljesítményének mérése is sok esetben lehet visszás. A szervezet valamilyen teljesítménye ugyan közvetlenül az egyes munkatársak tevékenységének eredménye, de ezt alapvetően határozza meg az illetékes felettes vagy csúcsvezető hozzáállása, sokszor azé, aki a teljesítményt méri. Ezért gyakori, hogy a beosztottjaira panaszkodó vagy őket hibáztató vezető jelentős részben saját magát, vezetői potenciálját minősíti. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor, Világgazdaság, 2002. okt. 4. Menedzser melléklet p.1

Az információs társadalom Magyarország legjobb választásaFEL

Az információs társadalom Magyarország legjobb választása, mert a világ fejlődésének ma már nem az újrafelosztásáért vívott háború, hanem a kiművelt emberfők sokaságát gyarapító informáltság a mozgatója - hangsúlyozta Baranya megyei látogatásának kedd délutáni, pécsváradi fórumán a hírközlési és informatikai miniszter.

Régebbi hírforrás(ok): link

RomNet: politikai és közéleti internetes lapFEL

RomNet elnevezéssel politikai és közéleti internetes lapot indítottak roma egyetemisták - tájékoztatta Báder Csaba szerkesztő csütörtökön közleményben az MTI-t.

Régebbi hírforrás(ok): link

A HÍF kapta az "Év Könyvtára" díjatFEL

Október 1-jén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában Görgey Gábor miniszter adta át az idei "Év Könyvtára" díjat, amelyet a HÍF Információs Központ és Könyvtár (IKK) nyert el.

Régebbi hírforrás(ok): 2002. október 1., link

Könyvtár a vasútállomásonFEL

Annak idején a csend, és a szigorúan meghatározott nyitvatartás jellemezte a könyvtárakat. Manapság a fejlődést támogatók arra ösztönzik a könyvtárak vezetőit, hogy legyen hosszabb a nyitvatartási idejük, és hogy a fiókkönyvtárak kedvezőbb helyeken, bevásárlóközpontoknál vagy autókihajtóknál álljanak. Ezért az ausztrál gosfordi városi könyvtár tavaly, 42000 könyvvel kölcsönző standokat nyitott a vasútállomáson az ingázók számára. Bevásárlóközpontokban is nyitottak további fiókkönyvtárakat, sőt jelenleg egy non-stop könyvautomata kidolgozásán dolgoznak. A könyvtár kezdeményezése - mely Új-Dél-Wales legnagyobb könyvtárfejlesztései közé tartozik - modellként szolgálhat a többi könyvtárnak egész Ausztráliában. (Szemlézte: Káldi Emese)

Hírforrás:
2002. október 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Daily Telegraph (Sydney), szept. 9.)

Mobilos újdonságokFEL

SMS-ező háztartási gépeket fejlesztett ki az Ariston -- [FN] Háztartási gépek új generációját fejlesztette ki az Ariston, melynek tagjai a lakás elektromos hálózatán keresztül kommunikálnak tulajdonosukkal és egymással. Felhasználójának és a szerelőnek SMS-t küld, ha meghibásodik; a többi háztartási géppel információt cserél, felméri, s - amennyiben szükséges - csökkenti az energiafogyasztást. Az Ariston Digital termékek integrálják a Merloni és nemzetközi szinten elismert partnercégei által kifejlesztett digitális WRAP (WEB Ready Appliances Protocol) technológiát, így felhasználóbarát, intelligens rendszerekként működnek, melyek egymással és telekommunikációs hálózatokkal is képesek kapcsolatot teremteni. Az újgenerációs "Wrap inside" háztartási gépek vezetékes modem segítségével, az elektromos hálózaton keresztül kommunikálnak. (Forrás: FigyelőNet, 2002 október 07.)

-- Indul a telefonos parkolás -- Mobiltelefonról fizethetjük a parkolási díjat
Csütörtöktől a IX. és a XIII. kerületben. A parkolás megkezdésekor fel kell hívni ingyenesen egy telefonszámot, majd a parkolás végén megismételni a hívást - írja az Origo. A parkolási társaság pedig ezután levonja a díjat a telefonszámlánkról. A korábbi tervekkel ellentétben nem SMS-ben, hanem telefonhívással fizethetjük ki a parkolási díjat csütörtöktől a főváros egyes részein. Egyelőre a Ferencvárosban és a XIII. kerületben, valamint a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő fontosabb utakon - például a Nagykörúton vagy az Andrássy úton - lehet mobiltelefonról intézni a díjfizetést. (Forrás: FigyelőNet - 2002 október 08.)

-- S ha már a háztartási gépek is SMS-eznek, akkor már nincs messze, hogy ezen a módon kapjuk az értesítést, hogy beérkezett az előjegyzett könyv, vagy lejárt a kölcsönzési határidő, és a könyvtárban a fénymásolásért, a CD-k kölcsönzéséért vagy a késedelemért mobiltelefonon (is) fizethessünk. (MG)

Hírforrás:
2002. október 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. október 07., 2002 október 08.

"Gyógyhatású" információs rendszer indulFEL

[MTI] Információs konzultációs rendszer működtetését kezdi meg kísérleti jelleggel az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet; az internetes információátadástól azt várják, hogy csökken az idő előtti halálozások száma az agyi érbetegségek gyors kezelése által. Az interneten elérhető rendszert Zsonda László, a program kidolgozója, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház főorvosa mutatta be. Zsonda László elmondta: az internetes információs központhoz való csatlakozással jelentős változás remélhető az agyi betegségek diagnosztizálása és ellátása terén. A strokeban szenvedők esetében ugyanis azonnali szakszerű beavatkozással nemcsak az idő előtti halálozás, hanem az agy súlyos károsodása is elkerülhető.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002 október 08.

Jóval kevesebb résztvevő az idei Frankfurti KönyvvásáronFEL

A szakmai közönség számára holnap megnyíló könyvvásáron 6300 kiállító vesz részt, ami 4,7 százalékkal kevesebb a tavalyi érdeklődőnél. Az október 14-ig tartó vásár fő témája a "Bridges for a World Divided" mottóval a globalizáció. Idén Litvánia a vásár vendége, amelynek kultúráját igyekeznek közelebbről bemutatni. A hivatalos megnyitón rész vesz a litván elnök. Hétvégétől magánszemélyek is látogathatják a vásárt.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. október 8.

Beck György szerint a magyar informatikának először a Baltikumot kell utolérnieFEL

A sztrádán haladunk, nem is a forgalommal szemben, csak a legkülső sávban - diagnosztizálja a hazai informatikát Beck György, a Hewlett-Packard (HP) Magyarország vezérigazgatója, az informatikai érdekegyeztető fórum vezetője. A szakember a Népszabadság munkatársával beszélgetve arra emlékeztet: három-négy éve még Dániát, Németországot, Svédországot szerettük volna utolérni, ám azóta további ismerős rendszámokat láthattunk: Szlovénia, Csehország és a Baltikum is megelőzött. Most arra nyílik esély, hogy két-három év alatt behozzuk a régió többi országától való elmaradásunkat.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság 2002. október 8., link

Duplájára nőtt a diplomás munkanélküliek számaFEL

Rohamosan nő a diplomás munkanélküliek száma. Sokan egzisztenciális válságba kerülnek, vannak, akik hajléktalanná lesznek, míg mások egy tál meleg ételért vagy ruhaneműért állnak sorba a szociális szervezeteknél. Az utóbbi években a Fővárosi Munkaügyi Központ ügyfélállományában duplájára emelkedett a diplomások aránya - mondta Vas Katalin, annak a speciális irodának a vezetője, amely csak felsőfokú végzettségűeknek próbál munkát találni. Naponta 150-200 ember fordul meg az irodában, 40-50 százalékuk negyven év feletti, és csaknem ugyanennyien kerülnek ki a 25-30-as generációból. Szinte minden szakmát reprezentálnak az állást kereső diplomások, a "ranglistát" azonban a pedagógusok és a mérnökök vezetik. Akinek valóban egzisztenciális kérdés, hogy elhelyezkedjen, az nem válogat a lehetőségek között. Viszont vannak munkanélküliek, akikben a "megalkuvásnak" nyoma sincs. Ők csak akkor hajlandók lejjebb adni igényeikből, ha régóta nincs állandó jövedelmük. Egy tavalyi felmérésből kiderül, hogy 2472 hajléktalan közül 107-nek volt felsőfokú végzettsége, vagyis 4,3 százaléknak - tudtuk meg Pelle Józseftől, a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei vezetőjétől. Átlagéletkoruk 46 év, és háromnegyedük férfi, hasonlóan a többi hajléktalanhoz - írja a Magyar Hírlap.
-- A diplomások és munkanélküliek egyaránt célcsoportjai a könyvtárnak. E növekvő piaci szegmens információs ellátásába a könyvtáraknak is jelentős szerepel lehet. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, Magyar Hírlap

Referenszhez felelősségbiztosítás?FEL

Mi történik, ha a könyvtári tájékoztató szolgálat téved, és az ügyfélnek kára származik az esetből? Üzleti szolgáltatás esetén egyértelmű a felelősség. De vajon hova tartozik a könyvtári szolgáltatás? Az is kérdés lehet, hogy a könyvtár minőségügyi szabályozása mire terjed ki. Pl. a legfontosabbra, a szolgáltatott információra van-e garancia? E kérdést vizsgálja az alábbi két forrás. (Forrás: Malpractice: Is the sky falling? / Karl-A. Cremieux. In: Special Libraries 87 (1996) 3 p.147-55; Professionalism in Librarianship: Shifting the Focus from Malpractice to Good Practice / Randi Diamond, Martha Dragich. In: Library Trends 49 (2001) 3 p.395)

Régebbi hírforrás(ok): Malpractice: Is the sky falling? / Karl-A. Cremieux. In: Special Libraries, 87 (1996) 3 p.147-55; Professionalism in Librarianship: Shifting the Focus from Malpractice to Good Practice / Randi Diamond, Martha Dragich. In: Library Trends 49 (2001) 3 p.395

Informatikai lendület várhatóFEL

A jövőre meghirdetett Neumann-évben az informatikának új lendületet kell adni, ezzel növelve az ország versenyképességét - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a KFKI-csoport keddi szakmai napján Budapesten.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. október 2., link

Folyóiratismertető: D-Lib September 2002FEL

A 2002. szeptemberi D-lib magazinban négy cikk jelent meg, három konferencia-jelentés, több kisebb hír, válogatás sajtóközleményekből, konferenciaelőzetesek, illetve összeállítás az Australian Museums and Galleries Online honlapról.
Cikkcímek:
- Információs menedzsment rendszerek értékelésének módszertana
- Digitális dohányipari könyvtár építése a University of California-n, a San Francisco Library/Center for Knowledge Managementben
- Kísérletek a Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) IFLA program keretében Konferenciajelentések pl.:
- Konferencia a digitális könyvtárakról, 2. (Július 14 - 18., Portland, Oregon);
- Változó keretek és módszerek: Nemzetközi konferencia a könyvtári és információs tudomány koncepcióiról, 4. (CoLIS4), (július 21-25, Seattle, Washington)
- Digitális könyvtár: Az IT lehetőségei és kihívásai az új évezredben. (július 8-12. Peking, Kína)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megkezdődött a tibeti kultúra digitalizálásaFEL

A New York-i Tibeti Buddhista Információs Központ munkatársai a gazdag buddhista-színezetü tibeti irodalom általuk gondozott mintegy 12 000 példányból álló könyvállományát igyekeznek digitalizálni. Céljuk, hogy megmentsék a pusztulástól a könyvek romló állaga miatt veszélybe került értékes, történelmi jelentőségü irodalmi gyüjteményt. A könyvek beszkennelt oldalai CD-ROM-ra, majd végül a világhálóra kerülnek, ahol bárki számára hozzáférhetővé válnak. A szervezet nem számol fel díjat majdani szolgáltatásaiért, hanem magánadományokból igyekszik megvalósítani a projektet. "Ezek a könyvek egy olyan történelem és bölcs irodalom hordozói, amelyet még csak most kezdünk megérteni" - vélekedik E Gene Smith, a non-profit információs központ alapító igazgatója. A könyvek jórésze azoktól a menekültektől származik, akik Kína 1950-es tibeti inváziója elől a Himalája hegycsúcsain át hagyták el az országot, magukkal együtt az értékes műveket is kimenekítve. A gyűjteményben a buddhista filozófia művei mellett matematikával és alkímiával foglalkozó alkotásokat is találunk. Mivel Tibetben nem létezett könyvnyomtatás, a könyvek kézírással, vagy fa nyomtatóformák segítségével születtek. "Ma egyre nagyobb az érdeklődés aziránt a filozófia és tudomány iránt, amit ezek a dokumentumok őriznek. De nem csak a nyugati világ, hanem a maguk kultúráját rekonstruálni igyekvő tibetiek számára is roppant nagy fontossággal bírnak majd ezek a dokumentumok" - hangsúlyozza Smith.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél 172. szám, 2002. október 3., link

Kampány az elektronikus hulladékok begyűjtéséértFEL

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KöVíM), valamint a három GSM mobilszolgáltató az utolsó negyedév végén közös kampányt indít az elektronikus hulladékok, így a használaton kívüli mobil készülékek és akkumulátorok veszélyességének hangsúlyozására, annak érdekében, hogy emberek ezek eldobásával ne szennyezzék környezetüket - mondta Kóródi Mária, a KöVíM vezetője.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. október 8., link

Európai e-kiadói hálózatFEL

Digitális tudományoskönyv-kiadási program indult az Európai Bizottság Információs Társadalom főcsoportjának 1,4 millió eurós támogatásával. A FIGARO névre keresztelt projekt célja, hogy egy olyan európai internetes intézményt hozzon létre, amely képes ellátni az e-könyvkiadás feladatát a kontinens értelmiségi közösségei számára. A projekt célja továbbá, hogy egy új üzleti modellt is teremtsen a tudományos könyvnyomtatás számára és előmozdítsa saját infrastruktúrája segítségével a nyilvánosság számára a hozzáférést, valamint a terjesztést is. A kezdeményezést később szeretnék továbbfejleszteni, hogy minél jobban elterjedjen a digitális e-könyvkiadás területén. A projekt résztvevői technikai, infrastrukturális támogatást és egy hálózati szervezeti stratégiát kapnak majd. A technikai kivitelezés javítása érdekében a FIGARO együtt alkalmazza az XML standard dokumentációkezelő modellt egy www alapú keresővel, amelyek segítségével a rendszer megfelel a tartalomkezelői és nyomtatási követelményeknek egyaránt. A projektben különböző egyetemek is részt vesznek Hollandiából, Németországból, Svédországból, Olaszországból és Belgiumból, valamint könyvkiadók és a Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) nevű szervezet.

Hírforrás:
2002. október 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 172. szám, 2002. október 3., link

Lettország: távmunkás program fogyatékosoknakFEL

A fogyatékkal élő, és különösen a mozgáskorlátozott állampolgárok számára gyakorlatilag a nullával egyenlő annak az esélye, hogy munkát találjanak. Többek között azért is, mert a társadalom még mindig előítéletekkel viseltetik irántuk. Lettországban - "Az új kollégád - távmunkás" elnevezéssel - kampány indult annak érdekében, hogy legalább néhány száz mozgássérült számára egy kicsit könnyebb legyen munkalehetőséget találni. A cél: minél több olyan céget bevonni az akcióba, amely munkahelyet tud teremteni a fogyatékkal élőknek. A mozgáskorlátozottak ugyanolyan színvonalon tudnak fordítani, programozni vagy például szövegszerkesztővel dolgozni, mint egészséges embertársaik - a lényeg, hogy legyen lehetőségük a munkavégzésre. A "THINK - a fogyatékkal élők integrálása a munkaerőpiacra" projekt 2003-ig tart. A program pénzügyi hátterét az Európai Bizottság nyújtja. A munkavégzéshez szükséges, internetes kapcsolattal rendelkező számítógépeket pedig a Lattelekom, a Microsoft Latvija és a Hewlett-Packard biztosítja. Inga Bakane, a projekt vezetője szerint: "A mozgáskorlátozottak tudnak és akarnak is dolgozni. Rendelkeznek a megfelelő nyelvtudással és műveltséggel ahhoz, hogy számos fajta munkát el tudjanak végezni". Jelen pillanatban 153-an pályáznak a munkahelyekre. Októberben valamennyien részt vesznek egy interjún, majd a bizottság kiválaszt közülük harminc munkavállalót. "Természetesen figyelembe fogjuk venni az életrajzokat és a pályázati leveleket is" - mondta Bakane a választás kritériumaival kapcsolatban, hozzátéve, hogy "a munkára jelentkezőnek megfelelő kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, és meg kell felelnie a majdani munkaadók elvárásainak, hiszen a végső döntés az ő kezükben van." Akik sikerrel veszik az akadályokat, képzésen vesznek részt, amelynek időtartama azon fog múlni, milyen hamar sajátítják el a tudnivalókat és, hogy milyen jellegű munkát kell majd végezniük. Eddig négy cég tett a projektben való részvételre vonatkozó ígéretet, ám amíg nem kerül sor a szerződés aláírására, a projektvezető asszony nem kívánja megnevezni azokat. Annyit elárult, hogy egy nagyobb, és három kisebb vállalatról van szó; ám ahhoz, hogy minél több mozgáskorlátozott kaphasson munkát, még több céget kellene bevonni az akcióba. Ennek érdekében már 700 vállalkozás részére küldtek ki felhívást, valamint bannerek formájában az interneten is hirdetik az akciót.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 172. szám, 2002. október 3., link

Internetpavilon - országos hálózatFEL

Sikeres volt az országos közterületi internetpavilon-hálózat kiépítésének nyári, balatoni "főpróbája".

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. október 3., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról