Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/30., aug. 15.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtárosok száma -- feladatmennyiség és hatékonyság...
KSZR-es állományrevízió -- egyharmados csökkentés Orosztonyban
Elmosódik a határ a könyvesboltok és könyvtárak között (olvasóink szavazatára)
A kormány és a települések is a másik pénzét költenék
Könyvtárosi üzenetek a Facebook-on -- a beszűkülés lehetősége?
Vége a Klog-nak... -- továbbra is szakmai paradigmaváltásra várva
A nyomtatott könyvek jövőjével kapcsolatos vita bizonyos szempontból értelmetlen
Tavaszi Hajnal és Hicsik Dóra elismerése
Névadásra vár a Városi Könyvtár Kisvárdán -- szavazhatnak a városlakók
Állami vs. magánszektorbeli vezetők -- az utóbbiak inkább kommunikálnak
Könyvtár nyílt egy bebukott hipermarket helyén
Strandkönyvtár Újvidéken -- papírhasznosító workshoppal
Mini-könyvtárakat a kolozsvári kórházakba
Hány percet olvasnál? -- gyorsan terjedő holland olvastató e-alkalmazás
Számba vették a könyveket -- Pápán 70.000 volt a selejtezés
Tömény szexualitás: ez a legolvasottabb könyv Magyarországon
Fotópályázat az olvasásról humorosan
Fürdővárosok könyvtárosainak -- találkozó: könyvtár a kultúrtőke és a turizmus fejlesztésében

Analógiák

Ingatlangazdálkodás -- mit tehetnek a könyvtárak pénzfaló, diszfunkcionálissá vált létesítményeikkel?
EU-s pénzekből konzerváljuk szakmaiatlan és káros rendszerünket
A neten bárki olcsóbban vásárolhat a kormánynál -- Ismerik-e a könyvtárak az alternatívákat?
Koktélkeverés -- Facebookra. A könyvtár milyen praktikus alkalmazást kínál?
Ennyit kap egy kezdő diplomás: ki keres a legjobban? -- És egy könyvtáros?

Kisszínes

Eltüntették Rejtő Jenőt a MEK-ből
Jöhetnek a fizetős hírportálok?
Közösségi könyvfordítás készül
Máshogyan keres a Google -- előnyben a legális tartalmak

Információforrások

Az interneten erősít a Figyelő
Útitársakat keresnek az egész Kárpát-medencében
Ismerd meg önmagad! -- MBTI teszt androidos mobilokra
Hány napi út volt Aquincum? -- Ókori útvonatltervező
Biciklitolvaljás -- felvilágosítással segíthetjük a kerékpáros könyvtárhasználókat
Színes-szagos Könyves Magazin -- online


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtárosok száma -- feladatmennyiség és hatékonyság...FEL

A KIT legutóbbi szavazásának kérdése volt: Ön szerint elég könyvtáros van-e Magyarországon? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
7 - Éppen elég.
22 - Több kellene, mert nagyon sok fontos feladat állhat előttük.
16 - Túl sokan vannak, hiszen alig lehet elhelyezkedni ilyen diplomával.
6 - A meglévő feladatok hatékony ellátásara kevesebb könyvtáros is elég lenne.
-- Azaz: ugyanannyian gondolják túl kevésnek ill. túl soknak a hazai könyvtáros-állományt. A kérdések pontosításával és részletezésével további munkaerő-piaci adatok előbányászása válhat lehetővé (MG)


KSZR-es állományrevízió -- egyharmados csökkentés OrosztonybanFEL

Karcsúbb és hatékonyabb lett az orosztonyi könyvtár állománya. A nagykanizsai kistérség KSZR-es munkatársai állományrevíziót hajtottak végre a könyvtárban. A könyvtár állománya a rendszerbe kerüléskor már átesett nagyarányú selejtezésen, de a használat figyelemmel kísérésével további apasztás vált szükségessé. Az állomány áttekinthetőbb, szellősebb lett, melyet a használók nagyobb kedvvel kölcsönözhetnek.
Képek a link oldalon találhatók (fotó: wildgica)


Elmosódik a határ a könyvesboltok és könyvtárak között (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak és a könyvesboltok száma egyaránt csökken. Sok független könyvesbolt bezár, a könyvtárak pedig csökkentik beszerzési keretüket és embereket bocsátanak el az USA-ban. Könyespolcokat tesznek kis és számítógépeket állítanak rendbe. Felmerül a bemutatóterem-modell: az emberek egy fizikai helyen megnézik a portékát, mielőtt (online) beszerzik. Egy jó katalógus mellett (pl. az Amazoné) szükség van egy Espresso könykészítő gépre is (ld.: link ). A használó dönt, hogy frissen nyomva, használtan, vagy DRM-nélküli elektronikus példányt kíván. A modelltől a könyvesbolt és a kiadó is fél. Ugyanakkor kezdő bizalom nélkül aligha lesz változás. A szerző a Library és a Bookstore összefonásából Lookstore-t javasol (kb.: nézőbolt). Ezek után pedig felvázolja a korábbi lapszámunkban már említett könyvtár-könyvesbolt modellt (ld.: link ).


A kormány és a települések is a másik pénzét költenékFEL

Több száz milliós többletterhet is jelenthet néhány nagyobb városnak, hogy a korábban megyei fenntartású múzeumokat és könyvtárakat nekik adja a kormány. Úgy tudjuk, folynak a tárgyalások, hogyan könnyíthetne rajtuk az állam.
A kormány és a városok is úgy mentenék meg a közművelődési intézményeket és a közgyűjteményeket, hogy ne nekik kelljen fizetniük érte -- ez a két fél tárgyalásainak fő konfliktusa ezekben a hetekben. Információink szerint a kultúráért felelős államtitkárság az első őszi parlamenti ülés előtt szeretne kész megoldási javaslattal kiállni.
-- A témával kapcsolatos félelmekre mutat rá a KKDSZ által L. Simon Lászlónak a Katalistra is elküldött levele. (Katalist)


Könyvtárosi üzenetek a Facebook-on -- a beszűkülés lehetősége?FEL

A Facebook-on sok könyvtáros ontja a könyveket ábrázoló, a könyvolvasást bemutató, könyvtárakat ábrázoló -- hogy is mondjam... direkt propagandát. A könyvtáros ismerősöket maguk körül tudó könyvtárosok így kommunikációs gettóba is kerülhetnek -- ha nem elég éberek! Kommunikációs szempontból hatékonynak nem nevezhető -- sőt, akár káros -- közlések a 'nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz' csasztuska-szintjét is megidézik, és a marketing-orientáció meghaladott korszakát jellemzik. A felmérések eközben lassan csökkenő könyvtárhasználatot és gyenge könyvtárimázst mutatnak. Ezért hasznosabb lehet a szakmán kívül vagy a harmadik szintű marketingorientációs külföldi innovatív példák vizsgálata. Pl.:
- érdeklődési profiloknak megfelelő könyvajánlás-applikáció a Facebook-ra
- kölcsönzési lejáratot emailben megküldő alkalmazás (ld. annó: Könyvtár.hu)
- e-olvasást serkentő alkalmazás készítése, ld.: link (MG)


Vége a Klog-nak... -- továbbra is szakmai paradigmaváltásra várvaFEL

Volt, hogy egy könyvtári potentát azt gondolta, hogy vannak a klogok és vannak a klogok... :D
-- Kedves olvasóim, klogos kollégák. Már sokszor volt olyan, hogy abba akartam hagyni, aztán mindig sikerült valahogy tovább lendülni. Mindig megvolt az az akarás, hogy meg tudom csinálni, a klog olyan dolog, amit érdemes csinálni. Néha felhúztam magam, akkor mérges voltam, aztán lenyugodtam, és dolgoztam tovább. Most már nincs ez sem, és ezt a bejegyzést is azért írom, hogy becsülettel tudjam lezárni az egészet.
-- Ez a klog-dolog egészen kiváló és pótolhatatlan szerepet töltött be. Önzetlen szakmai ismeretterjesztés, önálló és időnként lázadó vélemények fórumává vált, segített a szakmába integrálni új eszközök tényleges használatát. Civilként ennyire futotta, ne okold a szakmai szervezeteket, ha mögé álltak volna, akkor csúnyább 'halála lett volna' a rendszernek: mint amikor egy szépfiú elhízik, kopasz és tehetetlen lesz, szemüvegét és papucsát keresgélő megalkuvó. Mert pont a speciális tartalmi elvárásokat hozták volna be, azaz az a fűszer illant volna el, ami az egészet izgalmassá tette.
Hidd el, jó páran belekuncognak a zsebkendőjükbe örömükben (a nyílt felkacagás ismeretlenül őszinte tett lenne), ez azonban mellékes. Amit tettél, az jó volt. Talán a küldetését is teljesítette.


A nyomtatott könyvek jövőjével kapcsolatos vita bizonyos szempontból értelmetlenFEL

Nem fognak eltűnni a nyomtatott könyvek... A Német Nemzeti Könyvtár vezetője úgy véli, hogy bármennyire is népszerűek lesznek a következő években az elektronikus kiadványok, a nyomtatott könyvek iránt akkor is lesz kereslet.
Elisabeth Niggemann: ... 'Ugyanakkor az is igaz, hogy ma a kutatóknak nem kell feltétlenül elmenniük a bibliotékákba azért, hogy információkhoz jussanak. Az általuk látogatott könyvtárakon keresztül olyan licenccel rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően saját számítógépükön olvashatják a szükséges irodalmat. De a szövegen alapuló információk mindig létezni fognak, függetlenül attól, hogy milyen formában lesznek elérhetők' -- mondta a szakember.
A Német Nemzeti Könyvtár vezetője szerint a nyomtatott könyvek jövőjével kapcsolatos vita bizonyos szempontból értelmetlen. Ennek alátámasztására példaként a főzést hozta fel: az emberek szeretnek otthon főzni, ám ettől függetlenül sokan elmennek étterembe is. Vagyis az információkhoz való hozzáférés sem helyhez kötött és attól, hogy egy regényt vagy egy verseskötetet elektronikus könyvolvasón látunk, a lényeg nem változik.


Tavaszi Hajnal és Hicsik Dóra elismeréseFEL

Ha megkésve is, de rövid kiemelést közlünk a vándorgyűlésen protokoll részéből is... 'A határon túlra is odafigyelt a szakma, így Tavaszi Hajnal nagyváradi kolléganőt MKE Emlékéremmel díjazták, valamint szabadkai kolléganőm Hicsik Dóra átvehette az Év fiatal könyvtárosa elismerést.' (Kaszás Angéla beszámolójából).

Hírforrás: VMMI-levelezőlista
2012. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt

Névadásra vár a Városi Könyvtár Kisvárdán -- szavazhatnak a városlakókFEL

A kisvárdai Városi Könyvtár az idén ősszel ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Több generációnak segített, és segíti ma is, mind a tanulásban, mind pedig az olcsó, tartalmas szórakozásban.
Szivák Gábor: -- Ez a megújulás kapcsán kezdeményezés történt, hogy a könyvtár új 'nevet' kapjon. A kezdeményezéshez kapcsolódva a könyvtár elnevezésére négy személy neve merült fel. Virágh Ferenc, Diner István, Várday Ferenc és Várday István személyében. A javasolt nevekről részletesebb információ található könyvtárunk honlapján, mely segítséget nyújt a döntésben. Kérjük a város lakóit, akik szeretnének csatlakozni a könyvtár elnevezéséhez, adják le szavazataikat akár a Városi Könyvtár honlapján, (link akár a Városi Könyvtárban személyesen.


Állami vs. magánszektorbeli vezetők -- az utóbbiak inkább kommunikálnakFEL

Az egyes szektorban dolgozó vezetők tulajdonságait összehasonlítva látható, hogy mind a két szektornak van mit tanulnia a másiktól.
Az érzelmi stabilitást tekintve az állami szektor vezetői nyugodtabban kezelik a problémákat, viszont kevésbé optimisták a végkifejlettel kapcsolatban. Kevésbé hajlamosak nyíltan kommunikálni a terveiket, amíg a hatóságok jóvá nem hagyják azokat. Az állami szektor felsővezetői aktívan keresik a folyamatos fejlesztési lehetőségeket és nyitottak az innovációra. Az önzetlenség és lelkiismeretesség kompetenciákat tekintve az állami szektor vezetői alacsonyabb pontszámot kaptak, mint a magánszektor vezetői. Megfigyelhető, hogy a magas pozícióban lévők az állami szektorban inkább saját céljaikat helyezik előtérbe, és kevésbé fókuszálnak az emberekre, akikkel együtt dolgoznak. Végül megállapítható, hogy a rövid távú célok helyett inkább a döntéshozatalra és hosszú távú stratégiaalkotásra koncentrálnak.
A különbségeket összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az állami szektor felsővezetői a szabályok betartását valamint a folyamatok megfelelő kivitelezésének ellenőrzését helyezik előtérbe, és kevesebb szabadsággal rendelkeznek (optimizmus, együttműködés kompetenciák). A rövid távú eredmények helyett (eredményorientáltság kompetencia) inkább a hosszú távú irányvonalak meghatározását, az innovatív és átfogó megoldások bevezetését tartják fontosnak (stratégiai, absztrakt gondolkodás, innováció kompetenciák). Az állami szektorban dolgozók kevésbé versengő típusúak és nem helyeznek akkora hangsúlyt a kapcsolatok és ismeretségek fontosságára (eredményorientáltság, emberközpontúság, csoporton belüli magabiztosság kompetenciák). Az eredmények azt mutatják, hogy az állami szektorban a kontroll az elsődleges, míg a magánszektorban nagyobb hangsúlyt fektetnek a bizalomra és a fejlesztésre. Az állami szektorban dolgozó felsővezetők számára nem a gyorsaság a legfontosabb szempont. Inkább az irányvonalak követését és a végrehajtás módját helyezik a középpontba. Megállapítható továbbá, hogy míg az állami szektorban figyelmesebbek, addig a magánszektorban eredményorientáltabbak a vezetők.


Könyvtár nyílt egy bebukott hipermarket helyénFEL

A texasi McAllen lakói nem estek kétségbe, amikor a Wal-Mart kivonult a városból: az üresen maradt épületet dizájnos könyvtárrá alakították át. Az új beiratkozók száma őket igazolja.
A belsőépítészek számára az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogyan lehetne a hangárszerű tereket intimebbé, az egészet valahogy emberléptékűvé tenni. A kivitelezők végül lebontották a még meglévő falakat, és külön tereket alakítottak ki a felnőtt, gyerek, sőt, a tizenéves olvasóknak is.
Az új könyvtárban egyébként helyet kapott egy nagy előadóterem és több osztályterem is. A kivitelezés annyira jól sikerült, hogy még díjat is nyertek vele. Ennél azonban sokkal nagyobb szó, hogy a könyvtár tavaly decemberi újranyitása óta az új beiratkozók száma 23 százalékkal megnőtt. (via ReMeK-e-hírlevél)


Strandkönyvtár Újvidéken -- papírhasznosító workshoppalFEL

A népszerű újvidéki strandon augusztus végéig ismét lesz könyvkölcsönző. A felnőtt olvasóközönség néhány száz időszerű cím közül válogathat majd, de a fiatalabb korosztály számára is több mint száz gyermekirodalmi mű áll rendelkezésre -- olvasható a vajdasági Újvidék Duna-parti strandját működtető városi vállalat közleményében.
A szervezők azt ígérik, hogy ha a strandlátogatók közül valaki olyan könyvet kérne, amely nem található a kínálatban, akkor a könyvtárosok igyekeznek azt a központi könyvtárból beszerezni. A korábbi évekhez hasonlóan a szabadtéri könyvtár egy étterem közelében kap helyet a folyóparti fürdőhelyen.
A vízparti könyvkölcsönző délelőtt 10 és este 8 óra között tart nyitva. A kihelyezett könyvtári akcióval párhuzamosan a papírhulladék újrahasznosításának jelentőségét hangsúlyozó műhelyeket is szerveznek a strandon. A workshopok este hét órakor kezdődnek, a belépődíjat pedig két üres konzervdobozzal vagy fél kilogramm használt papírral lehet megváltani. (via ReMeK-e-hírlevél)


Mini-könyvtárakat a kolozsvári kórházakbaFEL

Pozitív gondolkodású és optimista életszemléletű könyvek gyűjtésébe kezdett az AFA, azaz a Kolozsvári Női Vállalkozók Egyesülete. Az egyesület célja minikönyvtárakat létrehozni a kolozsvári kórházakban. A Minikönyvtár az egészségért elnevezésű kampány szervezői azt remélik, hogy a kiválogatott könyvek hasznos kiegészítői lesznek az orvosi kezelésnek. Mihaela Rus, az egyesület elnöke elmondta, elsőként a Kolozsvári Gyermekgyógyászati Kórházban, a Ion Chiricuţă Onkológiai Intézetben, a Nicolae Stăncioiu Szívgyógyászati Klinikán és a Megyei Kórházban alakítanák ki a könyvtárakat. (via ReMeK-e-hírlevél)


Hány percet olvasnál? -- gyorsan terjedő holland olvastató e-alkalmazásFEL

Három holland könyvkiadó, a Querido, a Nijgh & Van Ditmar és az Athenaeum megalkotott egy út közbeni olvasást segítő telefonalkalmazást. A Delay rövid történeteket és regénykivonatokat ajánl, de ezek hosszát a felhasználó idejéhez szabja, legyen az akár 5 perc vagy fél óra. Az alkalmazás véletlenszerűen dobja fel holland és más nemzetközi szerzők klasszikus és modern történeteit, ezáltal lehetővé teszi, hogy új írókkal ismerkedjünk vagy felfedezzünk elfeledett klasszikusokat.
Az app nem egy korábbi gyűjtemény újrakiadása, hanem olvasási idő szerint rangsorolt történetek digitális gyűjteménye. Bevezetésekor 0,79 és 2,99 euróért lehetett letölteni, ami sokkal alacsonyabb ár, mint amennyiért az ilyen terjedelmű e-bookok elérhetők. A Delay 300 oldalnyi irodalmat kínál, a kiadó pedig jogdíjat a benne szereplő írások szerzőinek. Szerintük amíg fizetős szolgáltatást kínálnak, erre épp úgy szükség van, mint egy e-book megjelentetése esetén.
Hiába töltötték le az alkalmazást tízezernél is többen, és hiába versengett az Angry Birsd-szel az első helyért Hollandiában, ilyen alacsony árak mellett a kiadók bevétele nem volt túl jelentős, ezért átváltottak az ingyenes letölthetőségre. Az app így több emberhez eljutott, huszonnégy óra alatt elérte a tízezer letöltést. A jövőben a tartalmak frissüléséért sem kell fizetni, így az alkalmazás egy új eszköze lehet az e-bookok reklámozásának.
A külföldi könyvkiadók hamar felismerték az app-ben rejlő potenciált, és megvásárolták a licencet, hogy saját nyelvükön is közzétehessék. A Delay eddig német és svéd változatban jelent meg. (via ReMeK-e-hírlevél)


Számba vették a könyveket -- Pápán 70.000 volt a selejtezésFEL

Pápa - Teljes körű állományellenőrzést végeztek az elmúlt két hónapban a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A komoly szellemi munkát, koncentrációt igénylő leltározás során közel 120 ezer kötet fordult meg a könyvtárosok kezei között.
Az intézményvezető kiemelte, az állományellenőrzést -- remek időt futva -- tulajdonképpen egy hónap alatt elvégezték, majd ezt követően kerülhetett sor a leltár kiértékelésére. -- Mielőtt ezt elkezdtük volna, szoros raktári rendet kellett kialakítani, így pedig már neki lehetett látni az elkallódott könyvek keresésének a friss és pontos címlista alapján. Sajnos óhatatlanul vannak olyan könyveink, amik eltűntek, azonban semmiképpen sem vagyunk a megengedett hiány fölött. Valójában a leltár végeredményét illetően nem gondoltunk rosszabbra, és nem számítottunk jobbra annál, mint amivel végül szembesültünk -- fogalmazott a könyvtárigazgató.


Tömény szexualitás: ez a legolvasottabb könyv MagyarországonFEL

Nem számít ritkaságnak, ha egy régóta várt könyv óriási számban kel el megjelenésekor, de E. L. James A szürke ötven árnyalata című bestsellere minden eddigi elképzelést felülmúlt világszerte. Nem meglepő tehát, hogy a júliusi Top 50 abszolút első helyezettje a szexualitással és szenvedéllyel teli regény, amelyet a dobogón Kádár Annamária Mesepszichológiája és George R.R. Martin fantasyje, a Sárkányok tánca követ. A Bookline TOP 50 lista... (Pénzcentrum)
A téma népszerűségére alapozva időközben megjelent a Jane Eyre erotikus változata is. (Edelweiss)


Fotópályázat az olvasásról humorosanFEL

Fotópályázatot hirdetett az olvasás és a humor kapcsolatáról Olvasni jó! - Fotózni jó! - Nevetni jó! címmel az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK), a pályázatokat szeptember 28-ig lehet beküldeni.


Fürdővárosok könyvtárosainak -- találkozó: könyvtár a kultúrtőke és a turizmus fejlesztésébenFEL

Fürdővárosok könyvtárosainak találkozója Magyarkanizsán (Szerbia), 2012. szeptember 13-15. A rendezvény fő témája: könyvtárak szerepe a kultúrtőke és a turizmus fejlesztésében. Főszervezők: Narodna biblioteka Srbije (Belgrád), Narodna biblioteka 'Jovan Popović' (Kikinda), József Attila Könyvtár (Magyarkanizsa). Részvételi díj: 150--. További információ: Bús János, a József Attila Könyvtár igazgatójánál vagy szecsei.natalia@gmail.com, tel.: +381-24-877-323.
Analógiák

Ingatlangazdálkodás -- mit tehetnek a könyvtárak pénzfaló, diszfunkcionálissá vált létesítményeikkel?FEL

A vállalatok által saját maguknak épített épületek az építéskor valószínűleg hűen tükrözték a vállalat vezetésének akkori elképzeléseit és igényeit, valamint az adott kor műszaki lehetőségeit. Csakhogy az eltelt években évtizedekben nagyot változott a világ, a piac és az egyes vállalatok működése, vezetése is. Nagyon ritka -- bár ilyen is van --, hogy egy vállalat az adott ingatlant több mint 50 éve használja (ez az 50 év soknak tűnik, de itt a '60-as években épült épületekre kell gondolni) változatlan funkcióval és mindenben megfelel az épület a mai elvárásoknak is. Ezeket az ingatlanokat vállalati ingatlangazdálkodóként manapság, mint adottságot 'öröklöd meg', és nem tudsz vele mit csinálni. Sokszor már a lokáció magában hordozza azt a kötöttséget, ami alapvetően behatárolja lehetőségeidet, mondjuk egy vidéki ipari telephely esetében. Ha egy szálloda üzemeltető cég a '70-es években az akkori igényeknek megfelelő "SZOT" szállodát épített, akkor annak a műszaki adottságai még akkor is megnehezítik, vagy akár lehetetlenné is teszik a mai gazdaságos üzemeltetést, ha a szálloda fekvése amúgy kiváló. Persze ezzel az egész piac tisztában van, tehát vevőt sem lehet találni rá.
Hasonló a pénzintézeti ingatlanosok problémája, amikor szembesülnek azzal, hogy a bankok működése egyre inkább a virtuális, elektronikus kapcsolattartás felé fordul, viszont az ő vállukat nyomja a több évtizede kialakított fiókhálózat fenntartása és annak költsége. ...
Megoldás lehet a reorganizáció, vagy a létesítménygazdálkodás kiszervezése...


EU-s pénzekből konzerváljuk szakmaiatlan és káros rendszerünketFEL

Sajnálatos módon a kitagolás feladatát egyetlen számottevő politikai erő vette -- és veszi -- komolyan: az Európai Unió. Az EU által kitagolásra (fogyatékos emberek individuális elhelyezésére) folyósított pénzek azonban a fogyatékosok helyzetét vizsgáló European Coalition for Community Living 2010-es jelentése szerint Magyarországon -- és szinte egész Közép- és Kelet Európában -- tendenciaszerűen a meglévő intézmények fenntartására és korszerűsítésére mentek el. A szervezet szerint ez azt jelenti, hogy a 'humanizálás' és 'korszerűsítés' jelszavaival takarózó kormányzatok tudatosan fenntartják a fogyatékkal élő emberek szegregációját, és ez az indokolatlan elzárás fenntartása az emberi jogok megsértését jelenti. Tehát az a paradox helyzet áll fenn, hogy az uniós pénzeket az unió egyértelműen megfogalmazott irányelveivel ellentétes célokra használják fel.
(Tóth Gergelynek ítélte oda a zsűri a júniusi Minőségi Újságírásért-díjat az Indexen megjelenő Véget érhet a fogyatékosokkal való játszadozás cikkéért.)


A neten bárki olcsóbban vásárolhat a kormánynál -- Ismerik-e a könyvtárak az alternatívákat?FEL

Takarékos állam? A neten bárki olcsóbban vásárolhat a kormánynál
A takarékos kormányzás jegyében az adóhatóság az idén 320 milliót költött irodabútorokra. A nemzetgazdasági miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásos válaszából az is kiderül: a hivatalok olcsóbban vásárolhatnának, ha használnák az internetet.


Koktélkeverés -- Facebookra. A könyvtár milyen praktikus alkalmazást kínál?FEL

Tiszta Vodka Mixer néven koktélkeverő alkalmazást fejlesztett a Revision a Kalinkának. A Facebook-appot a Revision felkérésre készítette. A márkázott alkalmazás a viszonylag nagy szabadságot nyújtó koktélkeverésen túl megismertet a legfontosabb szabályokkal, alapanyagokkal eszközökkel, pohárformákkal és etikettel, továbbá a koktélokat alapanyagokra lebontva kérésre meghívót is küld a kiválasztott ismerőseinknek egy koktélpartira.


Ennyit kap egy kezdő diplomás: ki keres a legjobban? -- És egy könyvtáros?FEL

Címkék: munkaügy | elismerés | fizetés |

A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között mozog, a legmagasabb kezdő fizetést a mérnökök és az informatikusok kapják -- derül ki a Hay Group tanácsadó cég 2012-es jövedelemszint-felméréséből.
Kisszínes

Eltüntették Rejtő Jenőt a MEK-bőlFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár levette a hozzáférhető könyvek közül Rejtő Jenő műveit. A háttérben a szerzői jogok betartása áll, januártól újra visszatérhet Piszkos Fred a netkönyvtárba. Találtunk viszont rovásírásos Örkényt.
§Rejtő Jenő (P. Howard, Gibson Lavery) írásait mindezidáig bárki letölthette a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) állományából. Mindezidáig. Véletlen folytán derült fény a jelenségre: ármányos kezek minden, azaz minden Rejtő-regényt eltávolítottak az adatbázisból. Ami azért érdekes, mert fél évvel ezelőtt még e sorok írója is onnét töltötte le a Boszorkánymestert: nem tagadható, hogy ott volt. Szükség esetén bemutatható a MEK azonosító file-ja' -- hívta fel a figyelmet a Gépnarancson Szele Tamás a szokatlannak tűnő esetre.
Hogy mi volt a népszerű író ?likvidálásnak? oka, azt a szerző nem tudta megválaszolni. Felhívtuk hát az Országos Széchenyi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályát, hogy megkérdezzük. A válasz prózai, és semmi összeesküvés nincs mögötte: szerzői jogi problémák miatt kellett levenni Rejtőt, és csak ideiglenesen.


Jöhetnek a fizetős hírportálok?FEL

Az online tartalomszolgáltató cégek legnagyobb problémája az ingyenes tartalom. Szlovákiában Piano Media név alatt beindult egy fizetős modell, ami bejönne ide is. Megnéztük, milyen esélye van a hazai piacon.

Régebbi hírforrás(ok): Új üzleti modellek a lapkiadásban -- meghal, aki a hagyományokat követi link

Közösségi könyvfordítás készülFEL

A Maven 7 felhívásában amatőr fordítók jelentkezését várja, hogy együtt lefordítsák Barabási Albert-László új könyvét. A szervezeti hálózatkutatással foglalkozó Maven 7 nevű cég tudományos tanácsadója, Barabási Albert-László legújabb könyvét lehet lefordítani közösségi munkában angolról magyarra. A könyv a hálózatkutatás módszereit mutatja be. A projekt különlegessége az, hogy a könyv fordításába bárki beleszólhat.
A hálózatkutatás módszerein kívül a könyv többek között a Maven 7 kutatási eredményeiből is részleteket ad, de bemutatja azt is, milyen szerepe volt a hálózatoknak a volt iraki diktátor, Szaddam Husszein kézre kerítésében. A könyv fejezetei egy online felületre töltik fel, ahol a kezdő fordítók azonnal elérhetik. A kötetek mellett különböző segédanyagok is rendelkezésre állnak, amelyek segíthetik a munkájukat. A legmotiváltabb fordítók automatikusan gyakornoki pozíciót nyernek a cégnél.


Máshogyan keres a Google -- előnyben a legális tartalmakFEL

Új, a legális zenei és képes tartalmakat előnyben részesítő algoritmust használ az internetes keresésekkor hétfőtől a Google motorja. A lépést számos lemezkiadó és hollywoodi filmstúdió üdvözölte.
Információforrások

Az interneten erősít a FigyelőFEL

Közel egyéves előkészítés után döntött úgy a Figyelő és kiadója, a MediaCity Magyarország, hogy elindít egy sokoldalú, informatív gazdasági portált. A figyelo.hu internetes címen elérhető oldal készítői nem annyira a hírek mennyiségére, hanem inkább minőségére koncentrálnak.
A MediaCity Kft. tavaly vette meg a Figyelő című üzleti hetilap, valamint a hozzá kapcsolódó brandek, mint a Figyelő TOP 200, a Figyelő Trend-kiadványok, a Figyelő Konferenciák, továbbá az Üzlet és Siker jogait. A finn Sanoma-csoporttal kötött megállapodás ugyanakkor nem terjedt ki az azóta önállóan már nem létező fn.hu-ra (ez volt a Figyelőnet rövidítése). A népszerű gazdasági hetilap és kiadója közel egyéves előkészítő munka után döntött arról, hogy új, a meglevőknél sokoldalúbb és informatívabb gazdasági portált indít. A figyelo.hu-n nem csupán a Figyelő nyomtatott, valamint online változatát olvashatják az internetes látogatók, hanem Magyarország legfrissebb gazdasági hírportálját is találják.


Útitársakat keresnek az egész Kárpát-medencébenFEL

Kárpát-medenceivé bővítik az erdélyi magyar autósok és stopposok számára létrehozott útitárskereső portált. Az ingyenesen működő link portált kolozsvári fiatalok hozták létre két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy könnyebben egymásra találjanak azok az erdélyi magyar autósok, akik szívesen elvinnének másokat is úti céljukra, és azok az utazni vágyók, akik alkalmi autóval szeretnének eljutni valahová.


Ismerd meg önmagad! -- MBTI teszt androidos mobilokraFEL

Ingyen letölthető androidos alkalmazás formájában a húszkérdéses MBTI személyiségteszt, melynek kitöltése után megkapod személyiségtípusodat és annak leírását is. Szinte ijesztő, hogy mennyire pontos jellemzést kapunk húsz válasz alapján. Próbáld ki!
Az MBTI (Myers-Briggs típusindikátor) Carl Gustav Jung munkájára alapul és négy jellemvonás alapján tizenhat típusba sorolja az embereket. Segítségével gyorsan felvázolható, hogy az valakinek milyen erősségei és gyenge pontjai vannak, ami nagyon jól jöhet álláskereső fiataloknak, végzős diákoknak a könnyebb pályaválasztáshoz, de például a párkapcsolatban is hasznos lehet, illetve közelebb visz önmagunk megismeréséhez és elfogadásához.


Hány napi út volt Aquincum? -- Ókori útvonatltervezőFEL

Az ismert internetes útvonaltervezőkhöz hasonló térképes eszközt készített az amerikai Stanford egyetem: ezzel ki lehet számolni, hány nap alatt lehetett a kor különböző közlekedési eszközeivel eljutni az ókorban a Római Birodalom központjaiba. A budai Aquincum Rómából lóháton például 16 napos út volt, benne hajós átkeléssel, amely 1120 denariusba került. Az ókori útvonaltervező itt érhető el: link


Biciklitolvaljás -- felvilágosítással segíthetjük a kerékpáros könyvtárhasználókatFEL

Bármilyen biciklit ellopnak, legyen az ütött-kopott vagy teljesen új. Ennek megakadályozásáért sok mindent tehetünk, de olyan védelem nem létezik, ami megakadályozna egy igazán felkészült tolvajt -- tudtuk meg a budapesti kerékpártolvajok üldözőitől. A Pénzcentrum.hu annak is utánajárt, milyen lakatot érdemes vásárolni, és azzal hova érdemes kikötni a kerékpárt. Vagy mikor éri meg biztosítást kötni, hiszen már erre is van lehetőség.


Színes-szagos Könyves Magazin -- onlineFEL

A KÖNYVES a jól ismert Könyvesblog (konyves.blog.hu) stábjával készülő időszaki kiadvány. Hangsúlyozottan nem akadémiai, 'irodalmi' lapról van szó, hanem a nagyközönségnek szóló, színes, szagos, szórakoztató újságról, interjúkkal, könyvajánlókkal, riportokkal, tematikus anyagokkal, széles témaválasztással, Esterházytól Fejős Éváig.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról