Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2016/13., márc. 30.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtári kommunikáció a történelemben: monologikus, hatalmi természetű
A könyvtár hatalmi kommunikációja nem tűnt el, csak átalakult
Jelzik a használat eloszlását (KIT-galéria)
Kevesebb lenne-e a nemi betegség, ha a könyvtárak ráhajtanának a felvilágosítás támogatására?
Mindenki nyer, ha együttműködnek a könyvtárak és az iskolák (olvasóink szavazatára)
Miért kell a kritikai gondolkodás az információs szakembernek? -2.
Mennyire fontos a könyvtár jövőjében az alkotói tér / makerspace (szavazás)
Érzékenyítés és források - LMBTQI
Nem csak kihalásos alapon - fiatal főiskolai könyvtárigazgató 4 éves tapasztalattal
Könyvtár-projekt a Gyáli úti hajléktalanok átmeneti szállóján
Mesehősök várnak a könyvtárban - Kőbánya
A Metallica bevonult az amerikai kultúrtörténelembe
OSZK - tematikus e-könyv-promóció; Verne Gyula
Deutsch határozott véleménye
4 szlovén egyetem konzorciuma a nyílt hozzáférésre
Telefonjukhoz okosodtak a nyugdíjasok a Somogyi-könyvtárban
Négy számítógépet kapott a ménfőcsanaki könyvtár
Lengyel nemzetiségi gyűjtemény nyílik a Szabó Lőrinc Könyvtárban - várható kihasználtság?
Új vezető a dunaújvárosi József Attila Könyvtárban

Analógiák

Nem az épület, hanem a szolgáltatásminőség számít
A rossz iskolarendszer ára - Mennyi lehet a könyvtárak hozadéka?
Kommunikációs minta

Kisszínes

Veszélyeztetett fiúk - megértjük-e a neveletlen kölyköket?
A 150 éves Alizt ünnepli a British Library
A fiatalok a legaktívabb színházlátogatók

Információforrások

Nyelvtanmentes angol - ezzel is ajánlhatjuk egyszerűsített nyelvű gyerekkönyveinket
Több száz régi képeslapot tett letölthetővé a New York-i könyvtár - van igény a giccsre


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtári kommunikáció a történelemben: monologikus, hatalmi természetűFEL

A fejlődés korai szakaszát a monologikus kommunikáció túlsúlya jellemzi, amelynek alapja az, hogy a könyvtár kiválasztja az információt, majd továbbítja azt a felhasználónak. A közösségi média hatására viszont a könyvtár aktívan, kommunikációs eszközként használja a webet. Ez azonban továbbra is statikus és egyirányú kommunikáció, miközben a felhasználó kommentálni akarja a kapott információt, ezért előtérbe kerül a párbeszéden alapuló részvétel, amely horizontális, kiegyensúlyozott és kétirányú kommunikáció formájában valósul meg.
A könyvtár és a felhasználó között alapvetően hatalmi természetű kommunikáció folyik, amelynek a fő kulcsszava a hozzáférés. Az információ megőrzése és közvetítése érdekében, gyűjteményének létrehozása és osztályozása, valamint belső terének elrendezése útján a könyvtár hatalmat gyakorol olvasói és a tudás felett. Mindennek megvan a meghatározott, kódolt helye, nyitvatartási idő és ellenőrzött határidők vannak érvényben. A felhasználó rendezetlen társadalmi térből érkezik, ezért viselkedését a könyvtár a megenged vagy megtilt oppozíció mentén igyekszik szabályozni. (A könyvtári kommunikáció változása Gutenbergtől Zuckerbergig; ref.: Koltay T.)


A könyvtár hatalmi kommunikációja nem tűnt el, csak átalakultFEL

Bár a könyvtár ma már kevesebb figyelmet szentel a fegyelemnek és a normáknak, a hatalmi viszonyok kommunikációja nem tűnt el, csak átalakult. A felhasználó viselkedése többé már nem a művelt, passzív színházi néző metaforájával világítható meg, hanem a népünnepélyek éneklő, táncoló résztvevőjére hasonlít, ezért minden könyvtárban kell lennie térnek a szabad és akár hangos kommunikáció számára. Ez az elképzelés már a felvilágosodás korában megjelent, és a modern "harmadik hely" koncepcióban is ott van.
... Természetesen szükség van a felhasználók párbeszéden alapuló részvételére, bár nem mindig könnyű részvételre hajlamos felhasználókat találni. Akkor érdemes őket felhívni erre, ha találunk számukra fontos célokat. Az erre irányuló kommunikációban nemcsak a felhasználók információigényét kell figyelme venni, hanem hozzáállásukat, érzelmeiket és (főként) értékrendjüket.
Az elmúlt évszázadokban a könyvtárosok nem konzultáltak a felhasználókkal az állomány alakításáról vagy az olvasói terek kialakításáról. Manapság azonban jobban kell bízniuk felhasználóik szakértelmében és együttműködésében, ami magával hozza az ellenőrzés bizonyos fokú elvesztését, ennek és az ezzel járó félelmeknek a kezelésére fel kell készülniük. (A könyvtári kommunikáció változása Gutenbergtől Zuckerbergig; ref.: Koltay Tibor)


Jelzik a használat eloszlását (KIT-galéria)FEL

Mindenki bosszankodott már, hogy sorba kell állni egy szolgáltatás igénybe vételéhez. A használók bosszúsága csökkenthető a szolgáltatási pontok vagy az ügyfélszolgálatos munkatársak számának növelésével, a használat virtuális igénybe vételének lehetőségével (amennyiben azt a szolgáltatás jellege lehetővé teszi). További - költséghatékony - lehetőség, ha a használókkal közöljük a szolgáltatási pont leterheltségét, hogy maguk dönthessenek a csúcsidők elkerüléséről. Példák a link oldal galériájában:
- a Google a brit Crawley település közkönyvtára használatának eloszlását mutatja (az adatokat a Google felhasználók helyelőzményei alapján állapítja meg, hogy egy-egy egységben mikor tartózkodtak a legtöbben link
- az Elmű energiaszolgáltató táblája az ügyfélszolgálati térben
- az Erste Bank tájékoztatója a weben. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. március 30.  • Továbbküldöm a hírt

Kevesebb lenne-e a nemi betegség, ha a könyvtárak ráhajtanának a felvilágosítás támogatására?FEL

A statisztikák, a szakmai és a hétköznapi tapasztalatok mind azt mutatják, hogy a szexualitást övező tabuk máig velünk élnek, sőt, egyre nagyobb a homály és a hallgatás. A legtöbb probléma az óvszerhasználat hiányából, és "a lényeg, hogy a férfinak jó legyen a szex" érvényesüléséből ered. Nem véletlen, hogy a magyar lakosság körében 100 élve születésre 40, a 19 éven aluliak körében pedig 80 abortusz jut. Emellett újból pusztít a szifilisz, és évről évre több a HIV-pozitív magyar is. Pedig a megoldás nem feltétlenül pénz és erőforrás, sokkal inkább akarat és szervezés kérdése.


Mindenki nyer, ha együttműködnek a könyvtárak és az iskolák (olvasóink szavazatára)FEL

Az Észak-karolinai "ONE Access" (egyetlen hozzáférés) könyvtár-iskola együttműködésben több mint 147,000 tanuló vesz részt. Az 2015 áprilisában Obama elnök által bejelentet "Könyvtári kihívás" program a könyvtári és városi vezetők szorosabb együttműködését hivatott elősegíteni. Célja, hogy minden iskolás kezébe kerüljön könyvtári olvasójegy.
Az Észak-karolinai könyvtárosok minden diáknak egyenlő eséllyel biztosítják az olvasást és kölcsönzést. Az olvasójegy - One Access - bármely közkönyvtárban használható. Jogosultságok:
- online adatbázisok használata a könyvtári weboldalakon keresztül
- ingyenes online korrepetálás és segítség a házi feladatok megoldásában
- digitálisan anyagok kikölcsönzése.
Késedelmi díj nincs.
A könyvtárosokat több tanfolyam segítette a program sikere érdekében. 2015 végére több mint 100,000 tanuló használta valamilyen formában a könyvtári hozzáférhetőségét. (ref.: NM)


Miért kell a kritikai gondolkodás az információs szakembernek? -2.FEL

Múlt heti cikkünket link folytatva:
A kritikai írástudáshoz tudatosítanunk kell, hogy minden közölt szöveg alkotójának megvan a saját világképe, így egy szöveg sem teljesen semleges vagy objektív. Írás közben tudatos és tudatalatti döntéseket hoz. Ugyanezek igazak a befogadóra is: az eltérő tapasztalatok miatt nincs két ugyanolyan olvasat. Tehát ellentétben a hagyományos szövegfeltárással, nincs egyetlen helyes olvasat. A befogadó így túlléphet a szöveg egyszerű visszamondásán, s a szöveg tanulmányozása során megfejthetik a szöveg tartalmát, megkérdőjelezhetik a szerző ideológiai álláspontját, kialakítva saját interpretációját.
A kritikai írástudással kapcsolatokat találhatunk a szöveg olvasata és a tényleges valóság között, észrevéve, hogy a szerző és olvasó tapasztalatai és véleménye együttesen alakítják a szöveget. (ref.: MG)

Hírforrás: Cilip
2016. március 30.  • Továbbküldöm a hírt

Mennyire fontos a könyvtár jövőjében az alkotói tér / makerspace (szavazás)FEL

Mennyire fontos a könyvtár jövőjében az alkotói tér (makerspace) - kérdeztük olvasóinktól a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
12 - 5 kiemelten
12 - 4 jó, ha van
2 - 3 vagy igen, vagy nem
6 - 2 van ennél fontosabb is
1 - 1 marhaság
7 - X nem tudom, mi az.
- Ha a kifejezést nem értőket leszámítjuk és iskolai osztályzatok szerint értékelünk, akkor 3,8-as értéket kapunk, tehát a válaszadók fontosnak tartják a könyvtáron belüli alkotói tér kialakítását. Emlékeztetőnek KIT-találatok Makerspace-re: link (MG)


Érzékenyítés és források - LMBTQIFEL

Korábbi hírünk link folytatásaként közöljük, hogy a Háttér Társaság a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak és természetesen más könyvtáraknak is szívesen tart érzékenyítő képzéseket a témában (LMBTQI kultúrtörténet, mozgalomtörténet, jogi helyzet, az LMBTQI életmód sajátosságai - előbújás, felvállalás stb.).
A honlapunkon hamarosan elérhető lesz a Háttér Archívum munkatársai által összeállított adatbázis, amely LMBTQI témájú szak- és szépirodalmi művek, illetve filmek jegyzékét, alapadatait tartalmazza. Minden érintettnek, de különösen a kamaszkor nehézségeivel küzdő LMBTQI fiatalok számára - szerepmodellek híján - nélkülözhetetlen ismereteket közölnek pl. a szépirodalmi művek, egyben lehetőséget teremtenek az LMBTQI közösségek, illetve a pozitív életút megtalálására. Az egyéb érdeklődők, kutatók, újságírók stb. számára pedig fontos forrásul szolgálhat majd ez az adatbázis. Ennek megosztása, illetve linkjének feltüntetése a közkönyvtárak honlapján, szintén óriási segítséget jelent a tájékoztató és szerzeményező könyvtárosok munkájában is, hogy olvasóikat az információs csatornák eléréséhez hozzásegítsék.
Gondolkodunk egy levelezőlista, facebook-csoport stb. létrehozásában LMBTQI-barát könyvtárosok részvételével.
Az évente februárban megrendezett LMBT Történeti Hónapok kulturális rendezvényeinek (könyvbemutató, tudományos előadás stb.) a magyarországi közkönyvtárak is helyet adhatnak, emelve ezáltal a kulturális rendezvény rangját és kifejezve ezzel a könyvtár nyitottságát is.
Természetesen számos új javaslatot, ötletet is elfogadunk, aki szívesen bekapcsolódna a magyarországi könyvtárak LMBTQI-barátabbá tételének munkájába, keressen minket az archivum@hatter.hu címen!


Nem csak kihalásos alapon - fiatal főiskolai könyvtárigazgató 4 éves tapasztalattalFEL

Manapság sok szó esik a fiatal üzletemberekről és start-up vállalkozókról. Teljesen elfogadott, hogy egy húszas vagy harmincas éveiben járó fiatal műszaki céget alapít és irányít. Az egyetemi könyvtárakban hagyományosabb úton megy a karrierépítés: az igazgatói pályázatokban sokéves munkatapasztalatot és vezetési gyakorlatot írnak elő.
... Mindössze négyéves könyvtárosi munkatapasztalata volt, amikor megbízták, hogy ideiglenesen helyettesítse a könyvtár vezetőjét, aki 30 éve dolgozott a főiskolán, ebből 17 évig vezette a könyvtárat. Az átmeneti megbízás két tanévig tartott, ezután jelenlegi munkahelyén, a Marin College közösségi főiskolán vállalta el a könyvtári szolgáltatások igazgatója pozíciót.
Összegzésként a szerző is úgy tartja, hogy a könyvtár a "főiskola szíve" lett. Ő "jó időben volt jó helyen", de igaz a másik mondás is, hogy a szerencse a felkészülteket találja meg ("luck favors the prepared"). (Fiatalok vezető beosztásban: korai karrier egy közösségi főiskola könyvtárának élén; ref.: Viszocsekné P.É.)


Könyvtár-projekt a Gyáli úti hajléktalanok átmeneti szállójánFEL

2007 óta 150 férőhelyen működik a budapesti Gyáli úton a hajléktalanok átmeneti szállója, 180 férőhelyen pedig piaci alapú munkásszálló működik az épületben.
A projekt 2013. március-június között indult el, az ELTE Szociális munka mester szak projekt gyakorlatának keretén belül Bozsódi Blanka megtervezte és megvalósította a Gyáli szálló könyvtárának fellendítését célzó projektet, ezért a
tanulmány első három részében a projekt előzményeiről és környezetéről, megtervezéséről, megvalósításáról, és a megvalósítás értékeléséről lesz szó. Röser Adél, aki az ELTE Kulturális antropológia mesterszakának hallgatója, és a mai napig aktív tagja a könyvtáros csapatnak, 2014 márciusában csatlakozott a projekthez, a tanulmány második részében ő ír a jelenlegi helyzetről, illetve a jövőre vonatkozó tervekről.


Mesehősök várnak a könyvtárban - KőbányaFEL

A Kőbányai Könyvtár éjszakai nyomozásra hív április 1-jén este 8 órától. A mesehősök éjszakáján, a hivatalos zárás után a könyvtárosok jelmezben mókáznak, a katalógusgépek nyomokat rejtenek, és érdemes a legeldugottabb helyekre is bepillantani, hátha ott rejtőzik a megoldás kulcsa - írja a könyvtár ajánlójában.
Az éjszakai kaland során a bajba jutott mesehősöket kell megmenteni. Lesz jelmezverseny és aukció is, a rejtélyek megoldásáért pedig zsetonok járnak, ezekkel lehet majd licitálni.


A Metallica bevonult az amerikai kultúrtörténelembeFEL

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár a Metallica 1986-os, Master of Puppets című albumát megőrzésre érdemes közkincsnek tartja, így ez lett az első heavy metal-zeneanyag, ami bekerült a gyűjteményükbe. Az indoklás szerint a Metallica a harmadik albummal nyitott az eredeti thrash stílusról a mainstreamebb heavy metal és új zenei irányzatok felé, ezért zenetörténeti jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
A lemez egyébként az utolsó volt, amit még Cliff Burton basszusgitárossal rögzített a zenekar, a zenész ugyanis 1986 szeptember 27-én egy svédországi buszbalesetben vesztette életét, amikor a Metallica turnébusza megcsúszott a jeges úton és felborult.

Régebbi hírforrás(ok): Radiohead-lemezzel bővült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Lemeznyilvántartása link

OSZK - tematikus e-könyv-promóció; Verne GyulaFEL

Az egyébként is meglévő állományának rendszeres, tematikus meghirdetésével - főként szabadságos napok előtt - minimális költséggel kerülhet szolgáltatásaival a célcsoport homlokterébe a könyvtár. (MG)


Deutsch határozott véleményeFEL

Deutsch szerint Európa egyik legambiciózusabbja a magyar digitális fejlesztési program.
Európa egyik legambiciózusabbja a magyar kormány által meghirdetett digitális fejlesztési program, amelynek sikerre vitelében meghatározó szerep jut a könyvtáraknak és közgyűjteményeknek - mondta az Internet Fiesta 2016 csütörtöki budapesti rendezvényén a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.
Deustch Tamás kiemelte: a könyvtárosok és a közgyűjteményi dolgozók közvetlen kapcsolatban állnak azokkal, akik még nem ismerték vagy ismerhették fel a digitális korszakban rejlő lehetőségeket.
"Az a határozott véleményem, hogy önök a digitális jólét nagykövetei, akik képesek lefordítani, képesek világos, érthető nyelven elmagyarázni a polgároknak, hogy miért fontos számukra a digitális eszközök és szolgáltatások igénybevétele" - tette hozzá a politikus az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett egyhetes rendezvénysorozat záróeseményén.
Deutsch Tamás a programról szólva megemlítette: jövő januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája, valamint bevezetnek egy olyan alapcsomagot is, amellyel lehetővé teszik, hogy azok is használhassák a világhálót, akik nem tudták eddig megfizetni.


4 szlovén egyetem konzorciuma a nyílt hozzáférésreFEL

A tanulmány a nyílt hozzáférés infrastruktúrájának technikai hátterét mutatja be Szlovéniában. Az infrastruktúrát négy intézményi repozitórium és az ezek tartalmát begyűjtő nemzeti portál alkotja azzal a céllal, hogy közös keresőgépet nyújtson, hasonló dokumentumok ajánlását és hasonló szövegek felismerését biztosítsa. A projekt során kidolgozták a szükséges jogi hátteret, zárótanulmányok, tudományos kiadványok és kutatási adatok kötelező beadásának folyamatát, valamint az intézményi repozitóriumok és a nemzeti portál között adatcsere és a hasonló szövegek felismerésének folyamatait. A konzorciumot négy szlovén egyetem alkotja, amelyek méretükben, szervezetükben és munkafolyamataikban jelentősen különböznek egymástól. Azt feltételezték, hogy pontosan ugyanazt a jogi hátteret és szoftvert alkalmazhatják a négy repozitóriumnál, de végül kiderült, hogy a teljes egységesítés a különbségek miatt nem megoldható.
A nyílt hozzáférés nemzeti infrastruktúrája javítani fogja a szlovén kutatási intézmények láthatóságát, támogatja az alapítók nyílt hozzáférés iránti elkötelezettségét. A létrehozott infrastruktúra lehetővé teszi a szlovén kutatók által közzétett, lektorált tudományos publikáció 80%-ának elhelyezését és megőrzését. Ugyanakkor teljes szöveggel elérhetővé vált a szlovén felsőoktatási intézményekben készült záródolgozatok többsége. (A nyílt hozzáférés infrastruktúrájának megteremtése Szlovéniában: technikai szempontok; autoref.)


Telefonjukhoz okosodtak a nyugdíjasok a Somogyi-könyvtárbanFEL

Akinek nincs még okostelefonja, az azért jött el tegnap a Somogyi-könyvtár nyugdíjasoknak szóló internetfiesztájára, akinek meg van, az pedig éppen azért.
- Telefonálni és SMS-t írni tudok a mostani telefonommal is, érdekel, milyen lenne, ha okostelefonra váltanék - mesélte Kis Istvánné Margó.
- Galambos Lászlóné Márta egész kérdéssorral készült. Tudni szerette volna, ha fényképez és videóz, hogyan tudja letölteni a készülékéről a képeket. Szívesen egy csokorba gyűjtené és a telefonja képernyőjén tartaná a legfontosabb két mobilszámot, és utazáshoz letöltene pihentető hangoskönyveket és zenéket. Az is érdekelte, hogyan használhat messengert, wifit.


Négy számítógépet kapott a ménfőcsanaki könyvtárFEL

A Borsodi Műhely Kft. kiemelten fontosnak tartja, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatást nyújtson rászoruló embertársainak, szervezeteknek, közösségi intézményeknek ? nyilatkozta ifj. Borsodi László és Horváthné Borsodi Mónika ügyvezető igazgató. - A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér levélben kereste meg cégünket, hogy a ménfőcsanaki fiókkönyvtárat, ami egy igen komoly létszámú közösséget szolgál ki, négy darab internetezésre alkalmas számítógép beszerzésével támogassuk.
A cégvezetők igent mondtak, mert onnan indultak el, ott élnek, s fontosnak tartják a helyi közösség támogatását.


Lengyel nemzetiségi gyűjtemény nyílik a Szabó Lőrinc Könyvtárban - várható kihasználtság?FEL

A miskolci lengyel nemzetiségi önkormányzat összesen 300 lengyel nyelvű könyvet ajándékoz a Szabó Lőrinc Könyvtárnak. Március 30-án ünnepi program keretében megnyitják a könyvtár nemzetiségi gyűjteményét.
Három éve, 2013. április 10-étől működik idegennyelvi könyvtárként a miskolci Szabó Lőrinc Könyvtár. Az új profil folyamatos alakításánál a jelenleg legnépszerűbb nyelvek mellett nagy hangsúlyt kapnak a Miskolcon élő nemzetiségek, a velük való együttműködés is.
A magyar-lengyel szolidaritás évében, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából a budapesti Lengyel Intézet és a miskolci lengyel nemzetiségi önkormányzat összesen 300 lengyel nyelvű könyvet ajándékoz a könyvtárnak.


Új vezető a dunaújvárosi József Attila KönyvtárbanFEL

Új vezető irányítja év eleje óta a József Attila Könyvtár munkáját. Tóth Éva szinte a könyvtárban nőtt fel. Terveiről beszélgettünk.
- Nem félti a könyvtárat a digitális áttöréstől?
- Van veszélye, de már régóta együtt működik a kettő. A felmérések azt állapították meg, hogy a kultúra és az információ fogyasztása párhuzamos. Aki sokat használ internetet, az keresi az újságot, a könyveket is. Azt gondolom, hogy önmagában az internet nem elégíti ki az igényesebbeket, akik több információra éhesek. Mindig lesz, aki megszagolja a könyvet. A könyvtárnak van egy információ-átadó oldala és kulturális oldala is.
- Van olyan markáns terve, amit megvalósítana?
- Igen, de ez már elindult. Mindenképpen szeretnénk a kulturális intézményekkel erősebben együttműködni. Nekünk a helyi dolgokkal kell nagyon sokat foglalkoznunk, és a helyi közösséget kell kiszolgálni. Ez igaz az állományunkra és a rendezvényeinkre is. Előnyt élveznek a helyben lévő alkotók, szerzők.
Analógiák

Nem az épület, hanem a szolgáltatásminőség számítFEL

Míg a költségvetés 2017-ig nagyjából 235 milliárd forintot áldoz stadionokra, az NB I átlag nézőszáma az öt évvel ezelőttit sem éri el. A Debrecen új arénája 14 százalékos kihasználtsággal működik, és olykor a forduló összes nézője elférne egy lelátón. Az új arénák önmagukban nem vonzzák a szurkolókat, a játék eredményessége annál inkább. Lesújtó adatok a stadionprogramról.


A rossz iskolarendszer ára - Mennyi lehet a könyvtárak hozadéka?FEL

A magyar iskolarendszer egyik legnagyobb bűne, hogy nem csökkenti, hanem növeli a társadalmi különbségeket: egyes felmérések szerint 150-200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz. Márpedig egyszer még piszok sokat fogunk fizetni, ha nem törődünk a szegényebb gyerekekkel: ma két dolgozóra három, húsz év múlva azonban már négy eltartott is juthat.
Egyes felmérések szerint ma 150-200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz. Ez azt jelenti, hogy az iskolában nem tanul meg rendesen olvasni, összeadni, kivonni, szorozni. A legfrissebb, 2012. évi PISA-tesztek eredménye szerint a tizenöt éves magyar gyerekek 19 százaléka (tízből kettő) alapfokon teljesít szövegértésben és 28,4 százaléka (tízből három) nem érte el azt a (hatlépcsős skálán második) szintet matematikából, hogy képes lenne átlagot számolni vagy megérteni egy grafikont.


Kommunikációs mintaFEL

Az államtitkár úr csak a köszöntője erejéig maradt. Köszönetét kifejezni jött, a véleményünkre, a szakma reagálására nem tudott maradni - így írta le az egyik Pest megyei gyermekjóléti szolgálat vezetője, Mayerné Lénárd Aranka az úgynevezett szakmai egyeztetés menetét. Hasonlóan abszurd egyeztetést élt át a Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete is, amelyet csak utólag kérdeztek meg a szakmát alapjaiban megváltoztató tervezetről.
Pedig lett volna miről beszélni. Az új rendszerben a segítő beszélgetéseken kívüli összes szolgáltatást (a pszichológiai, gyógypedagógiai, családterápiás, jogi segítséget) a központokba helyezték át.
Kisszínes

Veszélyeztetett fiúk - megértjük-e a neveletlen kölyköket?FEL

A fiúk alapvetően ma is ugyanolyanok, mint amilyenek 150 évvel ezelőtt voltak. Csak ma berakják őket egy áporodott osztályterembe, elvárják tőlük, hogy a nap nagy részében maradjanak csendben, és a bűvös 18 éves korukig gyakorlatilag nem engedik nekik, hogy a világ számára bármiféle értékelhető munkát végezzenek. És akkor csodálkozunk rajta, hogy a fiúk szenvednek.
Statisztikailag a fiúk minden iskolai felmérésen rosszabbul teljesítenek, mint a lányok, és szintén gyakrabban kerülnek bajba és esnek ki az oktatásból idő előtt, mint a lányok. Kevesebb fiú jár főiskolára, mint lány, és többen hagyják abba húsz éves koruk előtt, mint a lányok.
Nem a fiaink buknak meg. Mi bukjuk el a fiainkat.

Régebbi hírforrás(ok): Jobban kell figyelnünk a fiúkra link Hogyan támogassuk olvasásban a fiúkat? link

A 150 éves Alizt ünnepli a British LibraryFEL

Nagy Britannia nemzeti könyvtára kiállítást rendezett Lewis Carrol Alice Csodaországban c. műve (a MEK-ben ld.: link 150. évfordulója alkalmából. A rendezvény bemutatja az eredeti mű mellett a számtalan szöveges és grafikai feldolgozást, jelezve, hogyan terjedt el és alakult a mű üzenete az alkotók és a befogadók világában. (ref.: MG)


A fiatalok a legaktívabb színházlátogatókFEL

A GfK által a színházi világnap alkalmából végzett elemzés azt mutatja, hogy a magyarországi lakosság közel egyharmada fordult meg színházi előadáson 2015-ben. A színházi szórakozást nagyobb valószínűséggel választják a nők, a nagyvárosban élők és magasabban iskolázottak. A korosztályok közül a 30 évnél fiatalabbak a legaktívabbak, ha színházról van szó.
Információforrások

Nyelvtanmentes angol - ezzel is ajánlhatjuk egyszerűsített nyelvű gyerekkönyveinketFEL

Jó hír: nyelvtant úgy is lehet tanulni, hogy nem tanulsz igazán nyelvtant. Bár ez természetesen inkább nyelvtani fogalommentes, mint nyelvtanmentes angol.
Sok helyen űzik amúgy ezt a sportot: így tanítanak angolt, mint idegen nyelvet például az Egyesült Államokban, vagy Nagy-Britanniában - vagy szinte bárhol külföldön a bevándorlóknak. Nincs erőltetett nyelvtanozás, mint nálunk; helyette inkább a gyakorlatban való használatra koncentrálnak már az első órától. És az eredmény nem rosszabb!
Ha nem vagy tisztában a magyar nyelvtan alapfogalmaival, akkor neked inkább példamondatokon keresztül, szituációkban érdemes nyelvtant tanulnod - a pontos és szakszerű nyelvtani magyarázatok tanulmányozása helyett. Inkább nézz meg sok-sok különböző szituációban az adott nyelvtant, sok-sok példamondatban, és fedezd fel magad a működését, mintsem nyelvtani képleteket magolj!


Több száz régi képeslapot tett letölthetővé a New York-i könyvtár - van igény a giccsreFEL

Garantáltan nosztalgikus érzés átgörgetni a New York-i közkönyvtár húsvéti képeslap-gyűjteményét, ahol 270 képeslap közül válogathatunk.
A képeslapok ráadásul mind ingyenesen letölthetőek, továbbküldhetőek, ráadásul láthatjuk a képeslapok másik oldalát is, illetve különböző információkat is olvashatunk az adott darabokról. Néhány kép esetén nehéz a pontos kiadási dátumot megállapítani, de a legtöbb példány esetében ezt is megtaláljuk a leírásban - többnyire a XX. század elejéről valók a képeslapok. A gyűjteményre az OpenCulture link oldalán bukkantunk.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról