Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amiről az USA könyvtárosai beszéltek 2019-ben 2. (olvasóink szavazatára)

A Library Journal összeállította 2019 legolvasottabb cikkeinek listáját. A múlt héten megkezdett anyag link folytatásaként itt a második öt cím a listából:
1. A Macmillan két hónapos embargót jelentett be a könyvtári ekönyvekre: a könyvtárak a bejelentéstől kezdve a frissen megjelenő könyvekből csak egy felhasználónak kölcsönözhető példányt rendelhetnek. Ennek ára 60 dollár helyett 30 dollár. Viszont további példányokat csak 8 hét után vehetnek. A kiadó kifejezetten azzal érvelt, hogy a könyvtárak kannibalizálják az e-könyv piacot. Statisztikáik szerint a könyvek 45 százalékát könyvtári példányként kölcsönzik ki.(link )
2. Folyóirat árazás kutatás: a jelentés bemutatja különböző területeken az Open Access folyóiratok árainak változását 2017-2019 közt. A táblázatokat az árakat az amerikai és nem amerikai bontásban is tartalmazzák. Külön kitér az összeállítás a felsőoktatás számára elérhető folyóiratok áraira. Az előrejelzés szerint 2020-ban 6 százalékos árváltozás várható. Ahogy az előző években is ennyi volt az emelkedés.(link )
3. Generációs olvasáskutatás: a Library Journal idei kutatása arra kereste a választ, hogy a 23-28 évesek hogyan választ olvasnivalót. A cikket 2019 augusztusában a KIT is referálta. (KIT hír: link )
(eredeti cikk: link )
4. Következő generációs könyvtárosok: a cikk öt olyan könyvtári területet mutat be, amely mostanában alakult ki. A témát a KIT hírlevél is feldolgozta.
Az első rész a makerspace, STEM-központú és adatelemzést végző szerepeket mutatta be (itt olvasható: link ). A 2. referátumban az üzleti elemző, az ügyfélkapcsolati könyvtáros szakmáról írtunk (itt olvasható link ).
(eredeti cikk: link )
5. Skye Patrick, az év könyvtárosa: Los Angeles megyei könyvtárának link igazgatója 2016 óta. A könyvtár 3,4 millió potenciális felhasználót szolgál ki. A közösség sok különböző etnikumból áll. A populáció közel fele latin, 14 százaléka ázsiai, 9 százaléka afrikai-amerikai. Az igazgató elérte, hogy a könyvtár szolgáltatásai mindenkinek szóljanak. Szélesebb közönséget vonzzanak be. (link ) (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról