Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/6., febr. 7.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Ettől nőtt meg a forgalom egy kiskönyvtárban (olvasóink szavazatára)
Kihasználják a könyvtárak több évtizedes e-könyves késlekedését?
Szakadék a felsőoktatási és közkönyvtári munka, illetve a könyvtár- és információtudományi mesterképzés között
Díj nélkül plusz 5% beiratkozás - Wass Albert könyvtár a számok tükrében
A Wikipédiába csatornázzák a helyismereti tartalmakat - Békés Megyei Könyvtár
Ezektől váltak sikeres könyvtárvezetővé Amerikában (olvasóink szavazatára)
Szárnyalás-díj - a munkatársak elismerésének esztergomi módszere
YOURShELF sarok - mentálhigiénés segítség hallgatóknak, a könyvtártól
Megkérdeztük: Hasznosnak találnád-e a könyvtári szolgáltatást tesztelő 'álruhás vásárlókat'?
A könyvtár, mint a demokratizálás eszköze
Kizsákmányollak az információs korban: rólad mindent akarok tudni, te viszont csak a szépeket halld meg rólam
A technológiai átmenet előnyei és hátrányai - írásbeliség és arról a digitális átmenet
Könyvtári szolgáltatás vs. ingyenes könyvcsere
Retro óvodává varázsolták a könyvtárat - vidámsággal űzték el a telet a jászapáti nyugdíjasok
Egyre több kivándorlónak szolgáltat a magyar könyvtár Vorarlbergben
Interkulturális estek szélesítik az érdeklődők empátiáját a Kájoni könyvtárban
Felújították a ciszterci műemlék könyvtár kisgalériáját
Kézdivásárhelyen a friss megjelenéseket keresik leginkább
A kortárs szerzők a legnépszerűbbek a háromszéki könyvtárban

Analógiák

Játékasztal - akár vonaton is
Felmérték a robotkasszák és az ügyfélhűség összefüggését - mi a helyzet az önkiszolgáló kölcsönzésnél?

Kisszínes

Abbahagyja az internet lementését a Google

Információforrások

Egy évig ingyenesen nézhetők a magyar rajzfilmek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Ettől nőtt meg a forgalom egy kiskönyvtárban (olvasóink szavazatára)FEL

Egy kis ötletes változás is sok új látogatót hozhat. Ezt mutatja a Patchogue-Medford (New York) Könyvtára is. Két éve a látogatók felőli ablakot kiterjesztett valósággal (augmented reality, röviden: AR) akváriummá alakították. Ehhez a látogatók adhattak új virtuális halakat, és állíthatták a színeiket.

A könyvtár elhelyezkedése szerencsés: forgalmas utcára nyílik, de ez mégsem volt elég önmagában ahhoz, hogy a látogatókat bevonzza, ezért kellett hozzá az újfajta akváriumos marketingkampány, amit a könyvtár munkatársai a 2024 január 21-i, baltimore-i LibLearnX konferencián mutattak be.
A közönségkapcsolatokkal foglalkozó szakértő már 2018 óta kísérletezett az AR-rel, köztük az Octagon Studio halszínezős megoldásával, míg végül 2022-ben jött az akvárium ötlete a 2022-es Nyári Olvasási Program témájához, az "Óceánok lehetőségeihez".

A megvalósítás nem volt olyan egyszerű. Egy rajz nem egyezik egy teljes épületi ablakkal. A megoldást a könyvtárban telepített vetítő jelenti, ami kivetíti az akváriumot az ablakra. Ráadásul a kb. 10 m2-es ablakhoz két vetítő (és egy számítógép) kellett, amiket egy programmal fűztek össze egyetlen összefüggő kimeneti videóvá. A kép élesítését holografikus fólia és sötétítőfüggönyök segítik.
Az akvárium hatására a nyári olvasói regisztrációk 30%-kal nőttek 2022-ben az előző évhez képest, ezzel párhuzamosan az épület látogatása is 33 százalékkal nőtt.

A nyári olvasásösztönző program után az akváriumot el is tüntették, és új programokat találtak ki, például évszakokat jelenítenek meg, vagy a helyi iskola végzőseinek nevét, virtuális tűzijátékkal egybekötve. A lehetőségek tárháza végtelen. (ref.: Habók Lilla)


Kihasználják a könyvtárak több évtizedes e-könyves késlekedését?FEL

Bookmate-hirdetés a Facebook-on:
Óriási könyvtár fix havidíjért mindig a zsebedben! Megérkezett a Bookmate, amivel korlátlanul olvashatsz és hallgathatsz könyveket 15 nyelven fix havidíjért.

A Bookmate személyre szabható, kényelmes, mint egy jó e-könyv olvasó, de nem kell rá egyenként vásárolni a köteteket, mert havidíj ellenében korlátlan számú könyvet olvashatsz vele.

A Bookmate ráadásul egy óriási olvasó közösség is, ahol véleményeket olvashatsz, létrehozhatod a saját gyűjteményedet, és követheted mások gyűjteményeit és ajánlásait. Töltsd le és regisztrálj most! Early bird 15% kedvezményünkkel 30 napig díjmentesen használhatod!


Szakadék a felsőoktatási és közkönyvtári munka, illetve a könyvtár- és információtudományi mesterképzés közöttFEL

A könyvtár- és információtudományi szakirodalom is dokumentálja, hogy az utóbbi időben nőtt a szakadék a képzőintézmények és a mindennapi gyakorlat között. A hallgatók negatívumként jelölték meg, hogy az egyetemen az elméleti oktatásra fektetnek nagyobb súlyt, és a könyvtárosképzés nincs összhangban az aktuális trendekkel, a munkáltatói elvárásokkal, valamint a feladatok elvégzéséhez szükséges készségekkel.

Ugyanakkor nem érezték úgy, hogy a mesterképzésen folytatott tanulmányaik segítenék őket: kiemelték a tanterem mesterséges határvonalait, a feladatok életszerűtlenségét, a szakmához való kapcsolódás hiányát és az elavult tananyagot. Javaslat született a tanszékek oktatóinak folyamatos továbbképzésére annak érdekében, hogy naprakészek legyenek az állandóan változó szakmai készségek és gyakorlatok tekintetében.

A kutatás szerzői szerint a könyvtáros szakma értékeinek a képzésben történő megfelelőbb hangsúlyozásával újra megerősíthető a könyvtár- és információtudományi képzések értéke is. Az elmélet és a gyakorlat közötti szakadék tovább csökkenthető, ha a képzésbe terepen folytatott projekteket integrálnak, valamint ha a könyvtár- és információtudományi képzőhelyek, a gyakorló szakemberek és a hallgatók között rendszeres párbeszéd alakul ki.
Az utóbbi eszköze volt a jelen kutatás is, amely egy átfogó kezdeményezés részeként hozzájárulhat a szerzők egyetemén a könyvtárosképzés megújításához. ("Jegy az előrelépéshez": szakadék a felsőoktatási és közkönyvtári munka, illetve a könyvtár- és információtudományi mesterképzés között; ref.: Szőnyegi Zs.)


Díj nélkül plusz 5% beiratkozás - Wass Albert könyvtár a számok tükrébenFEL

A 2024-es évet a beiratkozási díj megszüntetésével indította a Wass Albert Könyvtár és Múzeum könyvtári részlege. Az intézkedés eredményesnek bizonyult, több mint 110 beiratkozóval, ebből több mint félszáz teljesen új beiratkozó olvasóval büszkélkedhet az intézmény már januárban. Márciusban azonban nagy feladat vár a munkatársakra, hiszen 2016 óta eltelt nyolc év, a vonatkozó jogszabály alapján leltározniuk kell, ami azonkívül, hogy rendkívül megterhelő munka kilenc könyvtáros kolléga számára, az intézmény március 11. - április 2-a közötti bezárásával is jár. Az ezen időszak előtti kölcsönzéseket automatikusan meghosszabbítja majd a könyvtár, senkit nem fenyeget késedelmi pótlék befizetés - tudtuk meg.

Mintegy 60 ezres személyes könyvtári használat, ebből 48 ezer kikölcsönzött dokumentum jellemezte az intézmény 2023-as évét. Tavaly decemberben 2307 fő volt a könyvtár olvasóinak száma, ez utóbbi szám mostanra majdnem öt százalékkal emelkedett. A nagyjából 15 ezres lélekszámú Tapolca könyvtára a 2400 fős olvasóközönségével így is magasan az országos átlag fölött teljesít, hiszen Magyarországon 9.5 százalék az adott település teljes lakosságához viszonyított átlag - mutatott rá az igazgató. És ha már a statisztikai adatok szóba kerültek, dr. Décsey Sándor elárulta, mintegy 1295 új dokumentum került a könyvtár állományába 2023-ban, ebben a folyóiratok, napilapok nem szerepelnek.


A Wikipédiába csatornázzák a helyismereti tartalmakat - Békés Megyei KönyvtárFEL

Immár negyedik szabadegyetemi előadását tartotta meg a 2023/24-es szemeszterben a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Békés Megyei Könyvtárban.

- A könyvtár életében folyamatosan jelen van a helyi értékek bemutatása és népszerűsítése, ez most az általam tartott előadásban is megvalósul, de sokkal inkább az intézmény tevékenységében, legyen az interaktív, online felületen elérhető adatbázisokat, enciklopédiákat összeállító munkánkban. Méltán népszerű helyismereti enciklopédiánk BékésWiki névre hallgat, melyet 2007 óta folyamatosan fejlesztünk, töltünk fel az egyre-másra frissülő adatokkal - nyilatkozta hírportálunknak az intézmény igazgatója. Juhász Zoltán az este folyamán elmondta, hogy az e-térben elérhető és szerkesztett enciklopédia igen nagy látogatottságnak örvend, hiszen csak az elmúlt évben mintegy másfél millió megtekintést rögzítettek a könyvtár munkatársai.

Az előadássorozatot szervező Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke úgy fogalmazott, hogy szervezetük a helytörténet ápolása és ismertetése mellett tört lándzsát. Mészáros Zsuzsa kitért arra is, hogy szeretettel látják a tagság soraiban azokat a személyeket, akik érdeklődnek a helytörténeti vonatkozású, ismeretterjesztő előadások iránt. Mint mondta: nemcsak a havi egy szabadegyetemi előadások, de a Nevezetes Iskoláink Békéscsabán sorozat, illetve az egyéb foglalkozásaik is nagy népszerűségnek örvendenek.


Ezektől váltak sikeres könyvtárvezetővé Amerikában (olvasóink szavazatára)FEL

Az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) Konferenciáján Cindy Hohl (az ALA megválasztott elnöke, Kansas City Közkönyvtár stratégiai elemző és operatív igazgatója) neves könyvtárvezetőkkel beszélgetett.

Sonia Alcántara-Antoine (Baltimore Megyei Közkönyvtár vezérigazgatója): könyvtárvezetőnek lenni nem mindig lenyűgöző címet, nagy irodát vagy a legmagasabb diplomát jelenti. A vezetés az, hogy biztosítsuk, hogy az emberek a helyes dolgokat csinálják. Szerinte bárki, bárhol, bárhonnan vezethet, ha van tekintélye és képes összehozni a kollégákat.

Tanika Barnes (atlantai Georgia Állami Egyetem könyvtárának link Perimeter Library Services) dékánhelyettese a nehéz döntések meghozatalával kapcsolatos kihívásokról beszélt. Ilyen pl. a költségvetés és a személyi állomány. Ezek kapcsán megtanulta: nem baj, ha azt mondja, hogy "nem tudom", és időt szán arra, hogy konzultáljon a munkatársakkal.

Cindy Hohl elmondta, hogy ha könyvtárvezetésre vagyunk hivatottak, akkor arra is, hogy szolgáljunk. Ezt a lehetőséget mindannyian megadhatjuk egymásnak nap mint nap. Számára a könyvtárosi munka egy második karrier. Korábbi marketinges szakemberként megjegyezte, hogy mind szakmailag, mind emberileg fontos célt keresnünk, még akkor is, ha ehhez új területre kell merészkednünk. A nap végén nem gyűlölhetjük a munkánkat. Az egész énünket bele kell vinnünk abba. Ezt szándékosan kell tennünk, s akkor nem kell félnünk.

Alcántara-Antoine: karrierje kezdetén súlyos imposztor-szindrómában szenvedett. Úgy érezte, hogy nincs a helyén a vezetői pozíciókban afro-latin nőként és első generációs amerikaiként. Mentorok és a körülötte levő más vezetők bátorítására szerzett önbizalmat és tudta megfogalmazni egyedi vízióját. Így kijutott a saját zsákutcájából; karrierje beindult. (Ref.: Szabó Eszter)


Szárnyalás-díj - a munkatársak elismerésének esztergomi módszereFEL

"Közösség, kultúra, innováció" - e három fogalom jegyében szervezzük a munkát az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. A közösség formálásához hozzátartozik a munkahelyi közösség formálása, az összetartozás erősítése, illetve a kiemelkedő munkatársi teljesítmények díjazása is. A Szárnyalás-díjat negyedik esztendeje kapja meg a könyvtár egy-egy munkatársa.

A díjat a következőképpen osztjuk: minden munkatárs (kivéve a könyvtárvezetőt), három kollégát javasol a díjra (a könyvtárvezető nem jelölhető). Egy első, egy második és egy harmadik helyezettet is. A jelölő nevét nem tüntetjük fel. Az első helyezések 3, a másodikok 2, a harmadikok 1 pontot érnek. Az így kialakult sorrend szerint egy kolléga elnyeri minden évben a Szárnyalás-díjat. A díjazott oklevelet és gratulációkat kap. Habár nem minden kolléga lelkesedik a díj kiosztásáért, a jelöléseket eddig mindenki megtette, és a díjazottak is örömmel vették át az elismerést.


YOURShELF sarok - mentálhigiénés segítség hallgatóknak, a könyvtártólFEL

Három részes Öngyilkosság-megelőzés a könyvtárban (3. rész: link ) kapcsán Takács Dániel észrevétele:

2023 szeptembere óta működik az ELTE ÁJK Kari Könyvtárában a YourShelf szolgáltatás link , amelynek keretében a hallgatók számára tettünk elérhetővé mentálhigiéniés szakirodalmat. A gyűjtemény felállítását a Jurádió egy, a hallgatói kiégéssel foglalkozó podcast-adása link inspirálta. Ennek nyomán kezdtük el a Kar pszichológusaival összeállítani azt az az irodalomlistát, amelyet angol és magyar nyelven, folyamatosan bővülő gyűjteményben teszünk elérhetővé. A könyveket mandala-színezők egészítik ki, az elkészült alkotásokból pedig a szoba falán teszünk közzé válogatást.


Megkérdeztük: Hasznosnak találnád-e a könyvtári szolgáltatást tesztelő 'álruhás vásárlókat'?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
13 - Igen, a használó szemszögéből nézné a minőséget
1 - Nem, a könyvtári minőségi díjak jobban mutatják a minőséget
2 - Igen, az adott könyvtárral egyeztetve
5 - Nem, a minőségvizsgálatok amúgy is teljesen feleslegesek
11 - Igen, de a kivitelezési módot alaposan ki kell dolgozni.
Az ezek alapján készült diagram: link .
A válaszadók háromnegyede szerint jó ötlet a könyvtárak minőségének álruhás vásárlással való felmérése. A válaszok aránya azt is sejteti, hogy a könyvtári minőségügyi erőfeszítések hitelességével komoly bajok lehetnek: a minőségügyi mozgalom hitelteleníteni látszik saját magát. Abban persze igaza van, amikor azt mondja: a minőséget a használók szemszöge határozza meg. (MG)


A könyvtár, mint a demokratizálás eszközeFEL

Irene Vallejo, aki a Papirusz című, magyarra is lefordított esszékötet szerzője: Kezdetben csak egy nagyon privilegizált réteg férhetett hozzá a könyvekhez. Papok, királyok, fáraók, arisztokraták. A Papiruszban épp azt a demokratizálódási folyamatot mutatom be, amelynek alapját a közkönyvtárak, a könyvesboltok és persze az oktatás jelenti. Az olvasás demokratizálásáért vívott harcnak ugyanis a tanárok állnak a frontvonalában. Az olvasás képessége pedig tényleg hatalmat ad, ahogy arra gyerekkoromban is ráéreztem. Épp ezért volt olyan nehéz a könyvet privilégiumból közkinccsé tenni. Hiába találták fel az abc-t, az ókorban csak egy elenyésző kisebbség tudott írni vagy olvasni. Alapvetően szóbeliségre épült a társadalom, a versek, történetek és információk szájhagyomány útján terjedtek. Mégis akkoriban indult el a könyvek hozzáférhetővé tétele, és ebben rendkívül fontos mérföldkő volt az Alexandriai Nagykönyvtár. Nagy Sándor ötlete volt, hogy megépítse ezt a nyilvános könyvtárat, amely mindenki számára nyitva állt, aki kutakodni akar - legyen az akár rabszolga vagy távolról jött idegen. Könyvtárak léteztek korábban is, de ez volt az első, amely szélesre tárta kapuit mindenki előtt.

Ezt a nemes célt persze nem sikerült tökéletesen megvalósítani, ám a gondolat már megszületett, amit onnan elszánt emberek hosszú láncolata örökített tovább. A legutóbbi szemek ebben a láncban mi magunk vagyunk, hiszen a küldetés korántsem ért véget. Még mindig vannak a világnak olyan részei, ahol nem érhető el mindenki számára a tudás és az oktatás. Nagyjából az emberiség 85 százaléka tud olvasni. Ez ünneplésre méltó eredmény, de továbbra is küzdeni kell, hogy ezt az arányt fenntartsuk, és tovább növeljük. Mert kemény küzdelemmel jutottunk el ide, ami a demokráciák térnyerése nélkül meg sem történhetett volna.


Kizsákmányollak az információs korban: rólad mindent akarok tudni, te viszont csak a szépeket halld meg rólamFEL

Ha egyirányúvá tesszük az információáramlást, vele együtt a hatalom forrását is. Ennek érdekében el kell intézni, hogy mi szinte mindent megtudjunk a másikról, ő viszont csak azt tudja meg rólunk, amiről azt szeretnénk, hogy tudjon meg (vö. előadás az OSZK-ben Goebbels propagandájáról: link ).

Az információs egyenlőtlenség fenntartása tehát a hatalmi egyenlőtlenséget szolgálja. A könyvtárak hatásos ellenszerei lehetnek ennek, ha felvállalják a valamilyen szempontból tabusított tartalmak nyílt szolgáltatását. Ez persze gyakran nagy bátorsággal jár, vagy azzal, hogy az információ elérhetősége nemnyilvánossá válik, csak a beavatott használók jutnak a zárt körű információkhoz. Ilyen módon a hozzáférők kiléte a kontrolált. Az információs egyenlőtlenség eszközét információval kereskedő nagyvállalatok és államok egyaránt alkalmazzák. Mindez a nyílt társadalom ellentéte. (MG)


A technológiai átmenet előnyei és hátrányai - írásbeliség és arról a digitális átmenetFEL

Minden új technológiának megvannak a maga kritikusai, és az írással sem volt ez másképp. Platón Phaidrosz című dialógusában például azzal érvel Szókratész, hogy az írás valójában nem is az emlékezést, hanem a felejtést szolgálja. Mert amit leírtunk, arról úgy érezzük, hogy már nem kell megjegyeznünk, így elsorvad a memóriánk. Erre mi a válasza?

Irene Vallejo, aki a Papirusz c. esszékötet szerzője: Ez mutatja, hogy a technológiai fejlődés hullámai tényleg nagyon hasonló ellenérveket hívnak ki maguk ellen. Manapság is ugyanezeket hallhatjuk: a képernyők figyelemzavart okoznak, a memóriánk romlik, és többé nem vagyunk képesek semmire emlékezni. Az efféle kritikának általában van valóságalapja, mert minden forradalom megváltoztatja, hogyan gondolkodunk és beszélünk a világról. Tehát valamit elveszítünk, közben viszont új képességeket nyerünk. Szókratész nem akarta leírni a tanításait, mert azzal vádolta a könyveket, hogy - a szerzőjükkel ellentétben - a könyvek nem tudnak kérdésekre válaszolni. Ő a szóbeliség híve volt. De ott a paradoxon, hogy a gondolatai csak annak köszönhetően maradtak fönn, hogy a tanítványai lejegyezték őket. Itt is azt látjuk, hogy a szóbeliség és az írásbeliség között nincs kizárólagos ellentét, jól kiegészíthetik egymást. Az új technológiák új lehetőségeket kínálnak az élőszó kiterjesztésére is: mi is rádiót, podcastokat hallgatunk. Ahogy említettem, az ókoriak az emlékezés atlétái voltak, fejből idéztek ezer és ezer versszakot. Mi talán egy kicsit feledékenyebbek lettünk, mert nem használjuk annyit a memóriánkat, de az internetnek köszönhetően a valaha létezett legnagyobb agy áll a rendelkezésünkre minden pillanatban. Másfelől olyan mennyiségű információhoz van hozzáférésünk, amire még nem volt példa. A kultúra irányáról szóló ítéletek többnyire pesszimisták, de közben úgy is lehet látni a tudás és a könyvek történetét, mint egy hatalmas, csodálatos kalandot, amely nagyszerű eredményekre vezetett. Gondoljunk bele, az egymásnak mondott történetek és versek mennyire védtelenek, hiszen puszta levegőből vannak. És mi képesek voltunk ezt az áthagyományozott levegőt évszázadokon át megőrizni. Meg akartam írni ezt a meta-történetet, a könyvek Ezeregyéjszaka-meséjét.


Könyvtári szolgáltatás vs. ingyenes könyvcsereFEL

Múlt heti lapszámunkban - Politikai adok-kapok a váci könyvtár nyitva tartásával kapcsolatban link közölt hírben szó esett a téli nyitvatartás csökkentésről.

A Vác Online hírportál a helyi közkönyvtár szolgáltatásával szembeállítva írja: "Mindeközben a Váci Egyházmegyei Könyvtár a teljes nyitás jegyében újabb szolgáltatással, az utcai könyvcsere lehetőségével bővítette kínálatát az egyik ablakmélyedésben kialakított polcrendszerrel."
A Magyar Kurír híre ugyanerről: - Bibliotheca Gratis néven ingyenes utcai kiskönyvtárat nyitott a Váci Egyházmegyei Könyvtár Migazzi téri épületének egyik vakablakában december 7-én. A minikönyvtár "ajtaja" mindig nyitva lesz, onnan bárki elviheti a könyveket kölcsönzésre vagy "örökbe". Az adventi időszakra tekintettel most a lelki felkészülést segítő kiadványok kerülnek ki elsősorban.

A hírportál tehát a könyvtári szolgáltatást állítja szembe az ingyenes könyvcsere-lehetőséggel. (MG)


Retro óvodává varázsolták a könyvtárat - vidámsággal űzték el a telet a jászapáti nyugdíjasokFEL

A "Nem csak a húszéveseké a világ" című népszerű sláger örök igazságát bizonyította a Jászapáti Városi Könyvtár Nyugdíjasklubjának farsangi mulatsága, melyet hétfő délután rendeztek meg a könyvtárban.

Jókedv, bolondozás, játékosság és önfeledt nevetés jellemezte a már hagyománnyá vált télbúcsúztató összejövetelt. Friczné Urbán Magdolna klubvezető köszöntőjében felidézte a farsang történetét és a hozzá kapcsolódó népszokásokat, majd Aranyosi Ervin Farsangi mulatság című versét olvasta fel. A farsangi bál a jelmezesek színre lépésével folytatódott. "Bözsi néni" bőrébe bújva Menyhárt Istvánné alapozta meg a hangulatot, aki rövid, humoros sztorikat mesélt a mindennapi életből merítve.


Egyre több kivándorlónak szolgáltat a magyar könyvtár VorarlbergbenFEL

Magyar nyelvű kiadványokkal bővíti a feldkirchi Gisingen bibliotékáját a vorarlbergi Mi Magyarok Egymásért egyesület. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a hazai kultúrát a régióban. Folyamatosan gazdagodik a feldkirchi Gisingen könyvtár kínálata, így legutóbb magyar nyelvű kiadványok kerültek az állományba - hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) keddi adásában link . Mint megtudhattuk, a bővítés a vorarlbergi Mi Magyarok Egymásért (MIME) egyesület kezdeményezése nyomán történt.

A MIME elnöke, Legény Annamária a projektről szólva elmondta, az intézményben a tervek szerint gyermekeknek szóló magyar tanfolyamokat és író-olvasó találkozókat is rendeznek majd. Az innsbrucki magyarok tavaly például Berg Judit írónőt hívták meg író-olvasó találkozóra, melyen a vorarlbergi magyar családok is részt vettek.


Interkulturális estek szélesítik az érdeklődők empátiáját a Kájoni könyvtárbanFEL

2024-ben is folytatódnak a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében a nagy érdeklődésnek örvendő Interkulturális estek. A sorozat előadásain az Európai Szolidaritási Testület programjában részt vevő, Csíkszeredában tevékenykedő külföldi önkéntesek mutatják be országukat, ahonnan érkeztek, és számos kulturális érdekességet is megismerhet a közönség.

Az első januári előadás témája Görögország volt, Minas Argyrou önkéntes vetítéssel kísért prezentációjából a jelenlevők rengeteget tanulhattak a görög kultúráról, szokásokról, hagyományokról, valamint Ciprusról, ahonnan az előadó származik.
A második januári interkulturális esten az erdélyi magyar kultúra került előtérbe Zsigmond Nóra helyi önkéntes interaktív előadásában, amelynek végén igazi farsangi fánkot is kóstolhattak a jelenlévők.


Felújították a ciszterci műemlék könyvtár kisgalériájátFEL

Évszázadokkal ezelőtti hangulatot idéző kötetek és bútorok kerültek korunk komfortosságát biztosító körülmények közé. Már így nézhettük meg az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban az eredeti állapotának megfelelően felújított kisgalériát. A szerdai ünnepségnek az is apropót adott, hogy Zircre került Borsa Gedeon neves bibliográfus könyvtára.

Borsa Gedeon most lenne százesztendős, a hazai könyvtárkultúra egyik atyjának tartják. Neki köszönhető, hogy egyben és helyben maradt a zirci ciszterciek könyvtára, amelynek a felügyeletét már több mint hetven éve az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) látja el. Tisztelői Gida bácsiként emlegették a neves bibliográfust, irodalomtörténészt, akinek a hagyatékával most gazdagodott a műemlék könyvtár, amelynek különlegességeiről Könyvforgató - Régiségek és ritkaságok az apátságból című cikksorozatunkban írtunk, írunk még.


Kézdivásárhelyen a friss megjelenéseket keresik leginkábbFEL

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár 3407 aktív olvasót jegyzett tavaly, ami emelkedést jelent az előző évhez viszonyítva. A könyvtárlátogatók legnagyobb része diák, de felnőttek, egyetemisták és nyugdíjasok is igénybe veszik az intézmény szolgáltatásait. Nemek szerinti lebontásban az olvasók 60-70 százalékát a nők teszik ki, a férfiak kisebb arányban látogatják a könyvtárat. Tavaly összesen 25 786 könyvtári dokumentumot kölcsönöztek ki az olvasók, ami szintén magasabb szám 2022-höz képest.

Szász Laura könyvtárostól megtudtuk: a felnőttek körében a legolvasottabb szerzők listáját Borsa Brown, Colleen Hoover és Lucinda Riley vezeti, de sokan keresik kortárs magyar szerzők - Tompa Andrea, Visky András, Fábián Janka, Náray Tamás - műveit is. A gyerekek körében Bartos Erika, Berg Judit, Geronimo Stilton és Leiner Laura örvend a legnagyobb népszerűségnek. ... "Minden évben, ha megjelenik egy sikerszerző új könyve, akkor annak nagyobb a keletje, és ezért mindig változik az első helyezett a felnőtt könyveknél. Mindig azok a legfelkapottabbak, amelyek frissen jelennek meg" - húzta alá Szász Laura.


A kortárs szerzők a legnépszerűbbek a háromszéki könyvtárbanFEL

A Bod Péter Megyei Könyvtár 8610 beiratkozott olvasót számlál 2023 végén, közülük tavaly 3876 bizonyult aktívnak, 868 személy pedig frissen iratkozott be. Olvasás terén a "legszorgalmasabb" korosztálynak a 6-18 évesek, vagyis a diákok számítanak. Az intézmény látogatói összesen 84 234 alkalommal kölcsönöztek ki könyvet, ami jelentős emelkedést jelent az egy évvel korábbi 73 621-hez képest. Hollanda Andrea könyvtáros megosztotta velünk a tavalyi év leggyakrabban kölcsönzött könyveinek listáját is.

- Eszerint a felnőtteknek szóló regények közül Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című alkotása bizonyult a legnépszerűbbnek, de sokan olvasták Karády Anna: A füredi gyermek és Fábián Janka: A szabadság szerelmesei című könyvét is. A negyedik helyen George Orwell 1984 című klasszikusát találjuk, míg az ötödik helyet Philippa Gregory: Sötét vizeken című regénye foglalja el.
A magyar szerzők közül keresett volt még Visky Andrástól a Kitelepítés, Karády Annától a Zserbó, Fábián Jankától az Ida titkai, illetve Náray Tamás Barbara-sorozata.
- Az ismeretterjesztő irodalom kategóriában Edith Éva: Eger A döntés című könyve, Beder Tibor: A bujdosók nyomában című alkotása, valamint Máté Gábor két műve, A test lázadása és a Normális vagy iránt volt a legnagyobb érdeklődés.
- A gyerekeknek szánt kiadványok közül Bartos Erika: Anna és Peti-sorozatát, Axel Scheffler: Pipp és Polli-sorozatát, valamint Berg Judit: Lengemesék című alkotását kölcsönözték ki a legtöbben, de töretlenül népszerű a kicsik körében a Bogyó és Babóca-sorozat is. A kamaszok leginkább a Leiner Laura által írt Szent Johanna gimit, Lois Lowry: Az emlékek őre című könyvét és Kertész Erzsi Pantheráját olvasták, de sokan kölcsönözték ki Berg Judit műveit is.

A Bod Péter Megyei Könyvtárban a tavalyi év végén 263 130 kötet volt elérhető, ebből 3870 példányt frissen szereztek be, ugyanakkor igyekeztek teljesíteni az olvasói kéréseket is - tudtuk meg Hollanda Andreától.

Ami a könyvtár rendezvényeit illeti, ebben az évben fogják ünnepelni az intézmény fennállásának 50. évfordulóját, ugyanakkor, több más intézménnyel együttműködésben, harmadik alkalommal szervezik meg a SepsiBook elnevezésű könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Emellett sor kerül könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra, de folytatják a korábbi években megszokott eseményeket is, például a Mesekerék vándorkönyvtárat, az Aranyfonál című, kisiskolásoknak és családjuknak szánt könyves kihívást, a Könyvkaland nevet viselő, diákoknak szóló olvasójátékot vagy a Kertkönyvtár vakációs tevékenységet. (vie ReMeK-e-Hírlevél)
Analógiák

Játékasztal - akár vonaton isFEL

Ha egy vasúti kocsiban lehet, egy könyvtárban is... gondolhatjuk az osztrák vasutak (ÖBB) gyerekes szülő számára fenntartott vagonjában. Amin persze a vonat-motívum is feltűnik (vö.: pr, vagy éppen érzékenyítés). A szembe forgatott asztalon egy táblás játék található. A kocsi végében tévén gyerekfilmek mennek (Kinderkino), mely előtt a gyerekek szembe tudnak ülni a képernyővel. De még a WC-ben is a gyerekekre gondoltak. A pelenkázási lehetőség mellett a falak rajzfilm-figurákkal matricázottak. A fotókat ld.: link . (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. február 07.  • Továbbküldöm a hírt

Felmérték a robotkasszák és az ügyfélhűség összefüggését - mi a helyzet az önkiszolgáló kölcsönzésnél? FEL

A bolti robotkasszák működési célja hasonló a könyvtári automatikus kölcsönzéshez és könyvvisszavételhez. Az előbbi hatását fel is mérték. A hasonlóságok és különbségek figyelembe vétele mellett úgy tűnik, a személyes könyvtárosi közreműködés csak körültekintően csökkenthető. (MG)

Miközben az elkövetkező években még mindig nagyon nagy ütemben fognak terjedni a robotkasszák, addig már most vannak olyan kutatások, amik azt mutatják, ennek a vásárlók nem biztos, hogy annyira örülnek. A legfrissebb adatok szerint, a robotkasszás üzletek iránt a vásárlóknak kisebb a hűsége, és egyre többen, egyre szívesebben térnek vissza olyan üzletekbe vásárolni, ahol hagyományos kasszák vannak. A megoldás ilyen téren egyfajta hibrid modell lenne, ám a vásárlókat rendkívül megosztja a téma, ahogy az a Pénzcentrum felméréséből is látszik. Az önkiszolgáló pénztárak csökkenthetik az üzletek iránti vásárlói hűséget, így a vásárlók inkább olyan helyre mennek szívesebben vissza vásárolni, ahol klasszikus pénztáros megoldással találkoznak - állítja egy friss kutatás. A Drexel Egyetem vizsgálatából kiderül az is, hogy a vásárlók nem igazán szeretik saját élelmiszerüket maguk becsomagolni vagy még inkább a saját vásárlásaikat robotkasszáknál feldolgozni.

Az amerikai kutatást vezető Yanliu Huang és Farhana Nusrat szerint valószínűbb, hogy a vásárlók olyan üzletebek fognak szívesebben visszatérni, ahol emberek szolgálják ki a vásárlókat a kasszákban, semmint hogy tömegesen robotkasszák. "Eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy az önkiszolgáló kasszák olyan erényei, mint a sebesség, a használhatóság sem menti meg az üzleteket attól, hogy a vásárlók hűsége csökkenjen az ilyen boltok felé" - fejtette ki Yanliu Huang.
Kisszínes

Abbahagyja az internet lementését a GoogleFEL

A Google kereső gyorsítótárazott hivatkozásai régóta alternatív módot jelentettek egy leállt vagy megváltozott weboldal betöltésére, de most a vállalat megszünteti ezt a funkciót.

A Google keresőjének arca, Danny Sullivan megerősítette a funkció eltávolítását egy X bejegyzésben, mondván, hogy az "arra szolgált, hogy segítse az embereket az oldalak elérésében, amikor régen gyakran nem lehetett megbízni egy oldal betöltésében. Napjainkban a dolgok nagymértékben javultak. Ezért úgy döntöttünk, hogy nyugdíjazzuk". A funkció egyeseknél december óta hol megjelenik, hol eltűnik, és jelenleg a Google keresőben nem látni a gyorsítótár linkeket. Egyelőre a gomb nélkül is működnek a gyorsítótár-linkek, egyszerűen a "link karakter sorozat mögé kell beírni a kívánt címet. A Google összes, gyorsítótárazott oldalakkal kapcsolatos támogatási oldala eltűnt.

A gyorsítótárazott linkek korábban a Google keresőlapján a keresési eredmények mellett voltak megtalálhatók. Ahogy a társaság robotja új és frissített weboldalakat keresett az interneten, elmentett egy másolatot a látottakról. Ez gyorsan oda vezetett, hogy a Google gyakorlatilag az egész internetről biztonsági másolatot készített, valószínűleg megszámlálhatatlanul sok petabájtnyi tárhelyet felhasználva. A Google most a költségtakarékosság korszakát éli, így feltételezve, hogy a cég egyszerűen elkezdi törölni a gyorsítótár-adatokat, valószínűleg rengeteg erőforrást tud felszabadítani.
Információforrások

Egy évig ingyenesen nézhetők a magyar rajzfilmekFEL

Csaknem száz ikonikus animáció válik elérhetővé bárki számára. Az év végéig ingyenesen tekinthetők meg a klasszikus magyar rajzfilmek a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmión. Az intézet számos rendezvénnyel és meglepetéssel készül a nézők számára a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapja alkalmából. Egy évig ingyenesen nézhetőek a magyar rajzfilmek.

A magyar animáció 110. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet a digitális restaurálási programjára koncentrál, hogy a nézők a magyar animációtörténet kiemelkedő alkotásaival minden korábbinál jobb minőségben találkozhassanak. Teljes körű felújításon esnek át az olyan népszerű, egész estés mozifilmek, mint a Vili, a veréb, a Suli-buli, a Sárkány és papucs, a Misi mókus kalandjai , valamint a Peti és a Gusztáv sorozat epizódjai is.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról