Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/7., febr. 14.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Így tanulnak a kudarcaikból azok a könyvtárosok, akik mernek
Lehet-e nő- (és ember)barát egy könyvtár?
Erősödhet az olvasók tábora a legfiatalabbakkal (olvasóink szavazatára)
Drámai mértékben fogyatkozik az élő rokonaink száma
Könyvajánlás a 'pult alól' - a személyesség érzését kapják az olvasók
A könyvtárosság megítélésének változása - Több információ = nagyobb megbecsültség
Meghalt Skaliczki Judit
Tízszeresére nőtt az olvasók száma egy szombathelyi fiókkönyvtárban
Két újabb corvina látható az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében
A könyvtár lehetősége egy reneszánsz városrészben - Vicenza 1.
Mobiltelefonnal is kölcsönözhetnek innentől Kiskunfélegyházán
Ezeket a könyveket olvasták 2023-ban az erdélyi magyarok - könyvesbolti / könyvtári minifelmérés
Megkérdeztük: Hasznos lenne-e a hazai könyvtárak összehasonlítható teljesítményeinek nyilvános bemutatása?
Összekötötték a Valentin-napot a nemzetközi könyv-ajándékozási nappal
Koncertekkel avatták fel a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét
Az Arcanum elegánsabb megjelenést és vadonatúj funkciókat kapott
Az olvasók megtartása a fő cél a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban

Analógiák

Májustól elég lesz, ha telefonon adnak tanácsot

Kisszínes

'A vessző az vessző' - a Lírának adott igazat a bíróság könyvfóliázás-ügyben
20 éves a Facebook
Tényleg bevándorlókat költöztetnének Hollandiában a gazdáktól elvett földekre? - Álhírvadászat
Zuhan az érdeklődés a nyomtatott lapok iránt a médiahatóság kutatása szerint

Információforrások

Ground news: segítenek a hírek elfogultságának azonosításában


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Így tanulnak a kudarcaikból azok a könyvtárosok, akik mernek FEL

Nyugdíjas könyvtáros vagyok. Az én generációm még úgy nőtt fel, hogy "csak a szépre emlékezem" és "ne szólj szám, nem fáj fejem". Hogyan fért volna bele mindebbe a kudarc? Most összevetem saját tapasztalataimmal az alábbi cikket link , mert veszíteni is tudni kell ahhoz, hogy nyerni tudjunk.

A svéd Örebro Megyei Régió Könyvtára 2017 óta dolgozik "Kudarctábor"-ra. (Fail Camp). A konferenciákon, találkozókon a kudarcokra vagy olyan dolgokra összpontosítanak, ahol nem minden úgy alakult, ahogy elképzelték: mi a kudarc, a kudarcok elismerése javíthatja-e a munkakörnyezete, a szervezet fejlődését? A válaszok vezettek a "Kudarctábor" elnevezéshez; az eredmény egyszerre módszer és találkozóhely.

Az ötlet a régió Read, bro'! elnevezésű együttműködési projektjéből indult. A fiatal fiúk olvasásösztönzésére összpontosító hároméves projekt nem a tervek szerint alakult. A projektmenedzserük a zárókonferencián azt mondta: inkább arról beszélne, ami rosszul sült el. Belefáradt a jó példákba és a szép konferenciákba. Ekkor jött az ötletük: Nem tehetnék az ellenkezőjét, és nem beszélhetnének inkább a nehéz és rossz dolgokról?

Ki is dolgozták a kudarcokról beszélgetés módszertanát, mert nem mindegy, kik, hogyan, kommunikálnak róla. A konferenciákon kívül csoportos beszélgetéseket szerveztek. (Az említett cikkben a csoportfoglalkozások módszerét részletesen bemutatták, amire most nem térek ki. A végcél ki-ki kudarcaiból a közös vonások, sajátosságok felismerése, s ezekre alapozva a rossz gyakorlatokból jó gyakorlatok kidolgozása, ami változáshoz - akár innovációhoz - vezethet.)

Az önképzés mellett én ezekből próbálok építkezni:
- kommunikációs készségek fejlesztése (Segítenek ezen a tréningek? Szerintem csak akkor lesz változás, ha az ott tanultakat valóban átültetjük a gyakorlatba. Feltétel pl. a jó munkahelyi légkör, az elfogadó csoport.)
- információáramlás javítása (A túlzott tekintélytisztelet, pozícióféltés miatt az érdekérvényesítést külön tanulnom kell + gyűlnek a technológia fejlődés jó gyakorlatai nálunk is)
- másokkal való problémamegosztás (Azóta a közös megoldásra törekszem... )
- leszokás a címkézésről (Nekem az asszertív kommunikáció segített..)
- perfekcionizmus mérséklése (Van hová fejlődnöm.) (Szabó Eszter ny. könyvtáros)


Lehet-e nő- (és ember)barát egy könyvtár?FEL

A hátrányos(abb) helyzetűek támogatása nem(csak) a hátrányos helyzetűeknek, hanem a közösség minden egyes tagjának megkönnyíti az életét! (Vö.: Akadálymentesítés 1. - Célcsoportja mi magunk vagyunk link ). Ez a Magyarországon gyakorlatilag alig hitt elképzelés került terítékre egy konferencián. S ne feledjük: egy könyvtár a saját munkatársai mellett használóinak életminőségéért is felel. (MG)

Úgy gondolják, hogy egy vezetőnek kell legyen felhatalmazása arra, hogy a kollégájával együtt személyre szabva alakíthassa ki a megfelelő munkarendet - férfiaknak és nőknek egyaránt. - Itt valahogy mindenkiben tudatosult, hogy leginkább emberbarát munkahelyekre van szükség, és amint ez megteremtődik, máris nőbaráttá válik. A beszélgetés során a szikrája sem merült fel annak, hogy a nőket a férfiakkal szemben kell kivételezett helyzetbe hozni.

- Legyünk tisztában azzal, milyen élethelyzetekkel küzd egy többgyermekes család - és ha meg tudjuk oldani a 4 vagy 6 órás munkarendet egy édesanya vagy édesapa számára az első hónapokban, akkor oldjuk meg - emelte ki Sáfrány Lilla az egyéni helyzetekre igazított megoldások fontosságát.

Régebbi hírforrás(ok): Akadálymentesítés 1. - Célcsoportja mi magunk vagyunk link

Erősödhet az olvasók tábora a legfiatalabbakkal (olvasóink szavazatára)FEL

Bizakodóak lehetünk a jövő miatt, ugyanis a fiatal generáció szereti a könyvtárakat, méghozzá főleg közösségi térként. Az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) 2023. novemberi kutatási jelentése szerint link a Z-generáció és a milleniumi generáció többet használja online és offline is a könyvtárakat az idősebb korosztályoknál. A 2075 megkérdezett több mint fele járt könyvtárban az elmúlt 12 hónapban nem csak a könyvek, hanem a számítógépes játékok, zeneszerkesztés és a közösség miatt is.

A trend egyik látható formája a #booktok címkére keresve látható. A TikTokon többek közt Henry Earls link vagy Marwa Medjahed link is gyakran tesz közzé rövid videót az olvasásról és a könyvtárról, több mint 100 ezres követőtáboruknak. Szerintük menő könyvtárba járni.

Továbbra is népszerűek az olvasóbulik, amiről már a KIT is beszámolt itt: link 20 dolláros belépőért zenehallgatás közben lehet könyvet olvasni, és persze ismerkedni.

A fiatalok is átérzik Ray Oldenburg szociológus 1989-as könyve (The great good place) óta terjedő szlogent, hogy a könyvtár a harmadik hely - az otthon és a munkahely után. Itt nem kell fizetni, mint egy kávézóban. Mégis lehet egymással találkozni.

Mindez a sok megszorítás és amerikai könyvkitiltási, illetve büntetési hullám ellenére tapasztalható. Az optimista nézőpont szerint a Z-generáció mentheti meg a további negatív történésektől a könyvtárakat. (ref.: Habók Lilla)


Drámai mértékben fogyatkozik az élő rokonaink számaFEL

A könyvtár alapfunkciói közé tartozik a közösségépítés. Az alábbi megállapítás lökést adhat a tudatosabb, akár könyvtárosképzésben és továbbképzéseken külön is tanítandó közösségformálási eljárások oktatására. Mint ismeretes, a magány jelentősen csökkentheti az emberek élettartamát és életminőségét. (MG)

Még ebben az évszázadban drámai mértékben megfogyatkozik az élő rokonaink száma, és ez nem sok jót jelent.
Míg egy 65 éves nőnek 1950-ben világviszonylatban átlagosan 41 rokona élt, 2095-re egy ugyanilyen korú nőnek már csak 25 élő rokona lesz, ami globálisan 38 százalékos csökkenést jelent. De a jóslatok szerint nemcsak a rokonok száma, hanem az összetétele is meg fog változni: az unokatestvérek, unokahúgok, unokaöcsök és unokák száma meredeken csökken, a dédszülők és nagyszülők száma jelentősen nő majd. (Qubit)


Könyvajánlás a 'pult alól' - a személyesség érzését kapják az olvasókFEL

Könyvtárunkban egyik kollégánk régóta tart az olvasószolgálati pulton egy speciális, mindig változó könyvválogatást. Nevezhetnénk ajánló polcnak is, annyiban különbözik viszont tőle, hogy az olvasók ezt a polcot nem látják, nem böngészhetnek rajta szabadon. A válogatáskor kolléganőnk két szempontot vesz figyelembe:
- Igyekszik a tipikus olvasói keresésekre, igényekre felkészülni, ismerve látogatóink szokásait, elvárásait, eddigi választásait. Figyeli, mi az, amit az átlag olvasó "elkerül" pedig éppen neki való lenne.
- Nem sablonos, valamiért különleges olvasmányokat válogat, hanem meglepetéseket, hogy tudjon újdonságot mutatni.
Rendszerint 15-20 könyv várja így, "pult alatt", hogy olvasóra leljen. Tapasztalataink szerint az olvasók szeretik ezt a személyre szabott ajánlási formát, kivételezettnek érzik magukat, ha így kapnak könyvet.

Kolléganőnk szívesen tartana több könyvet is ezen a polcon, de sajnos szűkös olvasószolgálati pultunk erre nem ad lehetőséget. Továbbgondolva ezt a hasznos gyakorlatot, szívesen összekötném egy régóta dédelgetett ötletemmel.
Készíthetnénk közösen könyvláncokat. Ezek olyan könyvajánló listák lehetnének, amelyek tipikus olvasókat vezetnek tovább az olvasói útjukon. Ezek a listák sok könyvtáros fejében már most is megvannak, csupán össze kéne őket gyűjteni. Kicsit hasonló a "ha ez tetszett, nézd meg ezt is" listákhoz, annyiban különbözne tőle, hogy tudatosan a magasabb szintű irodalom felé lehetne vezetni az olvasókat.


A könyvtárosság megítélésének változása - Több információ = nagyobb megbecsültségFEL

A Pénzcentrum friss kutatása az egyes szakmák azok olvasói szerinti megítéléséről szól. Eredmény: minél több figyelem irányul egy szakmára - pl. sztrájk, tüntetés, vagy erőteljes szakszervezeti kampányok okán - annál értékesebbnek érezzük társadalmilag. Az egészségügyi dolgozók, pedagógusok, de még a buszsofőrök elismertségének megítélése is pozitív irányban változott a múlt évhez viszonyítva. A közfigyelem előtt álló szakmák, veszíthetnek megítélésükből.

... Végül megvizsgáltuk a könyvtáros hivatás megítélésének változását is, amelynél olvasóink csak a közmunkásokat tartják kevésbé elismertnek - ez pedig abban a három évben, amikor a kutatást elvégeztük, mindig így volt. A postásoknál, bolti eladóknál, kukásoknál is régóta kevésbé elismertnek tartott hivatás. Pedig 2024-re egy minimális javulást lehetett látni ezen a téren.
Ha a társadalmi fontosságot nézzük: tovább csökkent azok aránya, akik szerint fontos hivatás a könyvtárosoké. A rangsorban a fodrászok, marketingesek, képviselők és papok előtt szerepelnek, de az újságírók, postások, eladók mögött. Az ajánlottság ennek ellenére minimálisan javult.

Nagyban összefügghet a könyvtáros szakma megítélésével, hogy néhány éve kulturális dolgozóként közalkalmazotti státuszukat is elveszítették, de előtte sem voltak túl magasak a keresetek. A Kulturális Szakszervezet januári közlése szerint a kulturális dolgozók nagy része a 2024. évben is maximum bruttó 326 000 forintot visz haza. A fizetéssel kapcsolatos kérdésben 14,9 százalékos volt a felmérésben a bizonytalanok aránya, ennél csak a papok bérével kapcsolatban volt nagyobb a bizonytalanság.

Régebbi hírforrás(ok): Enyhén csökkent a könyvtárosok elismertsége - fontosságuk viszont nőtt link

Meghalt Skaliczki JuditFEL

Az OSZK is közzétette nekrológját. Lehet, hogy itt az idő arra is, hogy az elmúlt néhány évtized eredményeit a kimeneti teljesítményadatok elemzésével értékeljük. Mennyiben javult a könyvtárak használata, érdekérvényesítése, megbecsültsége a rendszerváltás utáni évektől kezdve? Hogyan sikerült kihasználni a lehetőségeket, és mely belső, akár személyes ráhatások mentén mindez milyen jövőt vetít elő? (MG)

- Elhunyt dr. Skaliczki Judit, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyugalmazott főosztályvezető-helyettese, könyvtárunk egykori osztályvezetője.

Az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központjában (KMK) a Hálózatfejlesztési Osztályon elért szakmai eredményei közé tartozik az audiovizuális dokumentumok könyvtári meghonosítása, a vakok és gyengén látók hangoskönyvvel való ellátásának megszervezése. 1983-tól lett az időközben új nevet kapott Hálózatfejlesztési, Koordinációs és Szakfelügyeleti Osztály vezetője, irányítása alatt az osztály valamennyi könyvtártípussal foglalkozott, ennek keretében ellátta a különböző könyvtártípusok igazgatóiból alakult igazgatói tanácsok titkársági teendőit.

Skaliczki Judit 1996 nyarán került az OSZK-ból a Művelődési és Közoktatási Minisztériumba, a nemzeti könyvtárral való kapcsolata a minisztériumi évek alatt is folyamatos maradt.

Régebbi hírforrás(ok): Találatok Skaliczki Juditra a KIT-ben: link

Tízszeresére nőtt az olvasók száma egy szombathelyi fiókkönyvtárbanFEL

Talán az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára hasonlít hozzá egy kicsit, szakmai terveiben hangsúlyos a zöld épület, a zöld működés és a zöld szemlélet - mondja Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója. A helyszín az intézmény Kámoni Fiókkönyvtára, amely 2021 májusában, egy zöldmezős beruházás által nyitotta meg kapuit.

A zöldmező ebben az esetben nem pusztán egy gazdasági fogalom, hanem a valóság. Habár talán még közelebb lenne az igazsághoz a zölderdős kifejezés, merthogy az épület a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonú telekrészén épült, és a tervező (Bajkai Gábor, Nagy Éva korábbi könyvtárigazgató szakmai útmutatása alapján) maximálisan ki is használta ezt az adottságot.

A könyvtárnak jelenleg 432 beiratkozott olvasója van, ami önmagában is jól hangzik egy ilyen kis intézmény esetében, de hozzátesszük, hogy jogelődjébe, a néhány utcával odébb található Szófiai utcai fiókba annak bezárását megelőzően kb. negyvenen jártak. A tavalyi évben közel 15 ezer kötetet kölcsönöztek ki, de legalább ennyire fontos az is, hogy sokan beugranak, akár regisztráció nélkül, hogy megpihenjenek vagy olvasgassanak. Nemcsak a környékről, de a város távolabbi részeiből, sőt vidékről is járnak be az olvasók.

"Ha ez a könyvtár más környezetben lenne, nem lenne ennyire különleges, hiszen az épület energiatakarékossági szempontból nem zöld. De talán nem is technikai megoldásokban van a lényeg, a környezettudatos szemléletformálás e nélkül is működik. Ez a hely olyan megnyugvást ad, amire mindenki vágyik ebben a stresszes, rohanó világban. Amikor itt járt Szabó T. Anna író, költő gyerekfoglalkozást tartani, nem tudott betelni a könyvtár szépségével és egyedi atmoszférájával. És ezzel más is így van" - mondja Baráthné Molnár Mónika.

Amikor jó idő van, kitesznek a szabadba kerti bútorokat, nyugágyakat, függőágyakat. Vannak, akik ide menekülnek a lakótelepekről a forróság elől, és békésen olvasgathatnak a nagy fenyők árnyékában.


Két újabb corvina látható az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményébenFEL

A magyar-török kulturális évad keretében az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében elérhetővé vált a közönség számára Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, melyeket az isztambuli Topkapi Szeráj Múzeumban őriznek. Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitális gyűjteményében - olvasható az MTI hírében.

Törökország 1869-ben négy, 1877-ben pedig tizenkét corvinát adott vissza Magyarországnak Hunyadi Mátyás Corvina könyvtárának egykori darabjai közül, most pedig a Topkapi Szeráj könyvtárából az OSZK megkapta az ott őrzött két corvina teljes digitális másolatát, amely mérföldkőnek számít a magyar és nemzetközi corvinakutatás viszonylatában - idézte fel Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa a corvinákat és a panorámaképet az OSZK-ban bemutató sajtótájékoztatón január 5-én.

A két új digitális corvina elérhetősége: link , link


A könyvtár lehetősége egy reneszánsz városrészben - Vicenza 1.FEL

Mit tehet egy patinás belvárossal bíró önkormányzat, amely korszerű könyvtári szolgáltatást akar kínálni? Adott a lehetőség, hogy vagy egy kevésbé értékes telken modern épületet húz fel, vagy a faszádizmus nevében egy patinás homlokzat mögé korszerű belsőt álmodik meg. A Veneto tartományban lévő Vicenza egyiket sem tette. Könyvtári szolgáltatása ezért a patinás belvárosban nem mondható korszerűnek, ennek ellenére látszik az igyekezet. A fotókat ld.: link .

A Biblioteca Civica Bertoliana link több egymás melletti épületben, palotában kapott helyet. Egyik része muzeális állományt őriz, illetve olvasótermet működtet alapművekkel, a másikban a közkönyvtári funkciók találhatók, gyerekkönyvtárral. Meglepő, vagy kiugróan modern megoldásokat nem érdemes keresni.

Az olvasóterem majd' minden asztala foglalt és csend uralkodik. Természetesen lehet személyes könyvtárosi tanácsadásra is jelentkezni. A termek patinás reneszánsz mennyezete nem zavaró kontrasztban áll a viszonylag modern belsőépítészeti megoldásokkal. A nyitott fogadótérben csocsóasztal, az épület homlokzatán pedig zászló biztat: Veni in biblioteca - Gyere a könyvtárba. (MG)


Mobiltelefonnal is kölcsönözhetnek innentől KiskunfélegyházánFEL

Februártól új szolgáltatással bővült a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kínálata. A bibliotéka számítógépes nyilvántartása, a katalógusa már nemcsak asztali gépről vagy laptopról érhető el, hanem tabletről és okostelefonról is egy applikáció segítségével.

Az Android operációs rendszert használók a TextLibApp ingyenes letöltésével élhetnek ezzel a lehetőséggel. A katalógusban bárki kereshet, az intézménybe be nem iratkozottak is. Az érvényes könyvtári tagsággal rendelkező olvasók ennél sokkal több funkciót vehetnek igénybe, pontosan azokat, amelyeket a webes felületen már megismertek link . Így megtekinthetik olvasói állapotukat, hosszabbíthatnak, előjegyezhetnek. A Polcom funkcióval a katalógusban már megtalált, olvasni kívánt dokumentumokról készíthetnek listát saját maguknak. Az adatokat érdemes rendszeresen frissíteni, hogy mindig naprakész információkat mutasson az alkalmazás.

A könyvtár ennek a szolgáltatásnak a bevezetésével szeretne hozzájárulni az olvasók igényeinek magasabb szintű kiszolgálásához, a használók életének megkönnyítéséhez. Hiszen az applikáció használatának előnye, hogy a könyvtártagok gyorsan, egyszerűen, kényelmesen, néhány érintéssel intézhetik éppen aktuális teendőiket.


Ezeket a könyveket olvasták 2023-ban az erdélyi magyarok - könyvesbolti / könyvtári minifelmérésFEL

Orvos-Tóth Noémi és Máté Gábor könyvei szinte minden sikerlistán megjelentek, a kortárs szépirodalom kategóriában pedig Valérie Perrin és Visky András ment nagyot - ez derül ki az erdélyi könyvesboltok és könyvtárak körében készített minifelmérésünkből, amelyet azért kezdeményeztünk, hogy megtudjuk, mit olvastak 2023-ban az erdélyi magyarok.

Körképünkhöz megkerestük a négy székelyföldi városban is könyvesbolttal rendelkező Gutenberget, az online rendelések révén egész Romániában elérhető Bookline-t (kimondottan a romániai, nem nagykereskedelmi rendelések sikerlistáját kérve), valamint a főleg erdélyi kiadványokat forgalmazó kolozsvári Idea Könyvteret, majd a három, magyar olvasók által leginkább látogatott megyei és egy városi könyvtártól is elkértük a leggyakrabban kölcsönzött könyvek listáját. Mindkét esetben külön kértük a felnőtt- és a gyermek/ifjúsági kategória kedvenceit.

A három különböző profilú könyvkereskedés toplistájában a közös pont Máté Gábor és Máté Dániel Normális vagy című, 2023-as kiadású pszichológiai bestsellere. A magyarországi online könyváruház romániai magyar vásárlói körében ez volt a második legnépszerűbb könyv tavaly, az első helyen pedig szintén egy pszichológiai kiadvány, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve szerepelt, ami a Gutenberg boltjaiban (Csíkszereda, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely) is benne volt a legkeresettebb öt könyv között. A Bookline sikerlistáján Máté Gábor A test lázadása és Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyvei is jelen voltak. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Megkérdeztük: Hasznos lenne-e a hazai könyvtárak összehasonlítható teljesítményeinek nyilvános bemutatása?FEL

A tájékoztató jellegű adatok megoszlása:
7 - Naná; az lenne a könyvtári statisztika értelme
6 - Körültekintéssel; nem teljesen megbízhatóak az adatok
13 - Nem hasonlíthatóak az adatok; minden könyvtár egyedi
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
1 - Amit tudni akartunk, eddig is megtudtuk
3 - Sok kínos adat kiderülne.
Több érdekes dolog kiderül a válaszokból:
- gyakori, hogy a szervezetek egyedibbnek találják magukat, mint amennyi hasonlóság van a hasonló profilú szervezetek között (persze előfordulhat nagyobb eltérés, de ilyen esetben az eltérő adatok jól magyarázhatók)
- a nem teljesen megbízható adatok feltehetően a félhomályos folyosókon említett "körülbelül" vagy "felfelé kerekítve" megadott adatok erős vélelmének köszönhető
- statisztika értelme a sok kínos adat: hát, igen, mire lenne való, ha nem az összehasonlítás alapú innovációra.
A vonatkozó diagramot ld.: link . (MG)


Összekötötték a Valentin-napot a nemzetközi könyv-ajándékozási nappalFEL

A nemzetközi könyvajándék nap a szerelmesek napjához hasonlóan február 14-re esik, így a rozsnyói Pavel Dobšinský Könyvtár ezen a napon lehetőséget kínál a lakosságnak, hogy új vagy használt könyveket adományozzanak.

"A felhívás azoknak szól, akiknek otthon vannak olyan könyveik, amelyeket már elolvastak, és nem forgatják azokat. A könyvtár munkatársai az előző évekhez hasonlóan ezen a napon is készen állnak arra, hogy ne csak átvegyék az adományozóktól a könyveket, hanem el is adományozzák azokat magánszemélyeknek, vagy akár közösségeknek" - mondta Tatiana Bachňáková.

Szent Bálint napjának megünneplése Közép- és Kelet-Európában az 1990-es években vált egyre elterjedtebbé, és a rozsnyói könyvtár szerdán (február 14-én) számos programot kínál az olvasóknak. "A könyvtárba látogatók üdvözlőlapot, képeslapot vagy szerelmes üzenetet készíthetnek kedvesüknek. Mindemellett kiemelt helyet kap a romantikus irodalom is" - mondta Miriama Tóthová, a könyvtár munkatársa.

Szerdától vasárnapig (február 18.) a könyvtár kedvezményes tagságot kínál a pároknak, a pár egyik tagja ingyenes könyvtári tagságot kap. Az ajánlat minden párra érvényes, beleértve a szülőt és gyermekét is.


Koncertekkel avatták fel a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületétFEL

Nagyszabású rendezvénnyel, koncertekkel és szalagátvágással avatták fel február 9-én, pénteken a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét. A teljeskörűen megújult intézmény új lendületet adhat a város és egyben a térség kulturális életének.

A megnyitón felidézték az épület történetét, a megújulás folyamatát és azt, hogy a korszerűsítést követően milyen funkciókkal töltik meg a művelődési központot. A hivatalos ceremóniát követően több koncertet is tartottak, a Vársz! nevű zenekar megalapozta az este hangulatát, majd a Relics zenekar, az E/JAM, a Crumerum és a Great Company Show Band következett.

Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP), a település polgármestere az MTI-nek is nyilatkozott, amelyben elmondta, hogy az épületben háromszáz férőhelyes színházterem, felnőtt- és gyermekkönyvtár, zene- és próbatermek, valamint klubtermek kaptak helyet. Az 1900 négyzetméteres művelődési központban kicserélték a nyílászárókat, a padlót, a falburkolatokat, a szellőzőrendszert és a hőközpontot, elvégezték az azbesztmentesítést. Szigetelték a ház falát, liftet szereltek be és a tetőre napelemet telepítettek.

További híradás: link


Az Arcanum elegánsabb megjelenést és vadonatúj funkciókat kapottFEL

Megújult az Arcanum honlapja, és ez a megújulás nem csak a megjelenését érintette, hanem az oldal funkcióit is. Mostantól még mélyebbre áshatunk a digitális tartalmakban!

Beállíthatjuk például, hogy értesítést kapjunk, amikor egy általunk követett újságba bekerül egy új lapszám, ugyanarra a gombra kattintva pedig leállíthatjuk az értesítéseket. A frissen feltöltött lapok egyébként a főoldalon is megjelennek, hogy a rendszeres látogatók azonnal lássák az újdonságokat. A keresés is bővült néhány új lehetőséggel, mostantól a témakör szerinti keresés mellett a teljes címlistában szűkíthetünk tovább a megjelenés országa és nyelve szerint. Ugyanis az Arcanumban jó ideje már nem csak magyar nyelvű újságokat és dokumentumokat lehet elérni, hanem idegen nyelvűeket is.

További - a forráslinken elérhető - funkcióismertetések: Arckereső (az MI-re alapozva), Mentett keresés, Ország és nyelv szerinti keresés, Tulajdonnév típusa szerinti keresés, Szövegfordító (nem magyar nyelvű tartalmak esetére), Szerző, cím, képaláírás és lábjegyzet szerinti keresés, Könyvjelző, Követés (témafigyelés, alert).


Az olvasók megtartása a fő cél a Székelykeresztúri Városi KönyvtárbanFEL

Nem csökken az olvasók száma a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban, sőt a világjárvány éveit követően növekedés figyelhető meg. A téka munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák olvasóikat - számolt be Lőrinczi Edit könyvtárvezető a Hargita Népe újságírójának:

"Versenyek, egész éven át tartó, olvasással, kölcsönzéssel kapcsolatos kihívások, könyvtárba kihelyezett szakórák, könyvtárukba, és még sorolhatnánk mindazokat a programokat, amelyekkel igyekszik bevonzani az olvasókat a székelykeresztúri könyvtár a legkisebbektől a legnagyobbakig. Fáradozásaik nem hiábavalók, hiszen tavaly is jelentősen gyarapodott az olvasóik száma. Jelenleg 2405 regisztrált olvasóval rendelkeznek.

Lőrinczi Edit azt is elmondta, hogy a nők jelentősen többségben vannak a könyvtárlátogatók, kölcsönzők táborában. Látogatóik többsége diák, köszönhetően a különböző kihívásoknak, de a kisiskolások, óvodások által a szülőket is sikerült megmozgatni, bevonzani, ugyanakkor a pedagógusok is szép számban megfordulnak náluk. Szívfájdalmuk azonban, hogy a középiskolás diákok mondhatni eltűntek a könyvtárból - ismertette Lőrinczi Edit. Mint mondta, alig néhányan térnek be házi olvasmányok kölcsönzéséért, de számuk jelentősen megcsappant.

"Jelenleg 59 ezer kötettel rendelkezik a Székelykeresztúri Városi Könyvtár [ez több mint két és félszer nagyobb állomány az IFLA által javasoltnál - szerk.]. Új példányok vásárlása mellett rendszerint elfogadnak könyvadományokat is, amelyek szintén nagy segítséget jelentenek számukra. A fölösleges példányokat vidéki könyvtáraknak adományozzák, illetve évente többször könyvturkát is rendeznek a könyvtár kapualjában. Mindezek mellett gyűjtenek kiadványokat a magyarországi Országos Széchényi Könyvtár számára is.
- Legfőbb célunk idén is, hogy a meglévő olvasóinkat megtartsuk, újakkal gyarapodjunk, hogy az olvasási kedvet fenntartsuk - hangsúlyozta a könyvtárvezető. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Analógiák

Májustól elég lesz, ha telefonon adnak tanácsotFEL

Több mint fél évvel a vitára bocsátás után adta ki új rendeletét a belügyminiszter, nem törődve a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával.

A hvg.hu júliusban számolt be a tervezetről, amelyet vitára bocsátottak, de a végleges jogszabály csak most, a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg. Az a lényege, hogy megengedik: a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve, a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, "azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad." Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata." Távfelügyelet útján végezhetik majd a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, de erre a jelek szerint nem figyelt oda a minisztérium. Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert "ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés". Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek.

"A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni" - írta.
Kisszínes

'A vessző az vessző' - a Lírának adott igazat a bíróság könyvfóliázás-ügybenFEL

Azt már nem is kellett vizsgálni, népszerűsíti-e a homoszexualitást a sikeres Netflix-sorozat alapjául szolgáló könyv, a Heartstopper.

12 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal tavaly nyáron a Líra könyváruházat amiatt, hogy nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója már aznap úgy nyilatkozott, hogy jogi lépéseket akarnak tenni, néhány hónappal később pedig meg is találták a fogást az ügyön. Csütörtökön az is kiderült, sikeresen. Érvelésük alapjául a magyar közélet egyik legabszurdabb vesszőhibáját használták fel, a bíróság által hivatkozott kormányrendelet szerint ugyanis az olyan, homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékek, mint amilyen a Heartstopper is a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható. Itt maradt ki a vessző az elkülönítve és a csak szavak között. A rendeletben szereplő mondat ugyanis így azt jelenti, ha el van különítve a termék, akkor muszáj zárt csomagolásba tenni. Ha azonban nem különítik el, nem is kell lefóliázni, márpedig a jegyzőkönyvek is azt igazolják, a Líra nem különítette el a könyveket.

"A vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel" - indokolta a döntést a Fővárosi Törvényszék.


20 éves a FacebookFEL

Címkék: közösségi média |

Húsz éve, 2004. február 4. óta működik a Facebook. Mára hárommilliárd ember használja annak ellenére, hogy a legtöbben tisztában vannak a problémáival. A közösségi háló akkorára nőtt, hogy tagjai, ha akarnak sem tudnak szabadulni tőle.

Az is valósággá vált, amitől az aggodalmasabb sci-fik óva intettek: a Facebook egyre kevésbé az emberekről, egyre inkább csak a pénzről szól. Jól példázza ezt a Zuckerberg-birodalomhoz kötődő vállalatokat összefogó Meta héten tett bejelentése, amely szerint többé nem kommunikálják majd a Facebook-felhasználók számának alakulását, hanem csak a hirdetések szempontjából közvetlenül releváns adatokat hozzák nyilvánosságra: mennyien nézik a reklámokat, mennyibe kerülnek, mennyit hoznak. Ily módon maga a Meta is elismerte: nincs itt semmi életjobbító misszió, ez kőkemény üzlet.

Szokatlanul átfogó és mélységében is ritka betekintést engedett a problémákba a The Wall Street Journal 2021 őszén közölt cikksorozata. A The Facebook Files című tényfeltáró sorozat anyagaiban az amerikai üzleti napilap pontról pontra bemutatta: egyes Facebook-funkciók lélekromboló, toxikus hatásaival pontosan tisztában voltak az oldal vezetői, ám az üzletmenet érdekében nemcsak nem változtattak semmin, hanem még el is titkolták a nyilvánosság elől a problémákra rávilágító kutatások eredményeit.
A bizonyítékokkal együtt tálalt vádak között szerepelt például egy 2018-as fejlesztés, amelynek köszönhetően a platform dühösebb és toxikusabb környezet lett. A családi és baráti kapcsolatok erősítésére bevezetett algoritmusmódosítás miatt a felhasználókhoz nagy mennyiségű álhír és uszító tartalom jutott el.

És ha igazságosak vagyunk, akkor ez a közeg alapjában véve nem feltétlenül rossz. Ott vannak az oldalon a magánéleti és szakmai örömök is. Az ismerősök által elénk tárt érdekes cikkek. A csoportokban kapcsolatot tartó iskolai, munkahelyi, hobbista vagy éppen vallási közösségek. A kutyás-cicás videók. A váratlanul érkező, jóleső üzenetek. A bárki által bármikor, bárhonnan folytatható chatelések, telefonálások, videós hívások.

A Facebook nélkül ma nem csak kicsit jobb, de kicsit rosszabb is lenne a világ.

Hírforrás: HVG
2024. február 14.  • Továbbküldöm a hírt

Tényleg bevándorlókat költöztetnének Hollandiában a gazdáktól elvett földekre? - ÁlhírvadászatFEL

Jeszenszky Zsolt jobboldali véleményvezér a Kontextus Youtube-csatornáján futó, A valóság ezer darabja című műsorában jelentkezett egy tényfeltárónak szánt videóval a 2019 óta tartó holland gazdatüntetések hátteréről. A videóban olyan erős állításokat tesz, hogy
- Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök egy több évvel ezelőtti tüntetésen "éles fegyverrel lövetett" a tüntető holland gazdákra,
- vagy hogy a holland kormány a gazdáktól megszerzett termőföldek helyére "új lakónegyedeket tervez, hogy a fejetlen bevándorlás-politikája eredményeként kialakult súlyos lakásválságot így kezelje."

Ellenőriztük, milyen tények állnak Jeszenszky kijelentései mögött, és arra jutottunk, hogy:
- egy 2022. júliusi hollandiai gazdatüntetésen egy rendőr valóban lövéseket adott le egy traktorra, ez azonban egyedi eset volt, rendőri túlkapás, amely után vizsgálat indult, és azóta az érintett rendőrt bírósági eljárásban el is ítélték,
- a második állítás a termőföldek helyére épített bevándorló-lakónegyedekről pedig nem más, mint egy összeesküvés-elmélet.


Zuhan az érdeklődés a nyomtatott lapok iránt a médiahatóság kutatása szerintFEL

A nyomtatott lapok jelentősége a tájékozódás piacán évről évre csökken - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb kutatásából. A legnépszerűbb újság a magyarok körében a Blikk című bulvárnapilap. A nyomtatott hetilapok vesztették el legnagyobb mértékben az olvasóikat, mivel ezen a területen a fogyasztás 25,2 százalékos visszaesését regisztrálták. A havonta vagy időszakosan megjelenő periodikák keresettségében 23,5 százalékos, míg a napilapoknál 5,7 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A legkeresettebb nyomtatott napilapok között élen jár a Blikk, amelyet 2022-ben 48.192 példányban nyomtattak és a Kisalföld, amelyet 31.090 példányban jelentettek meg. Ami a nyomtatott lappéldány olvasottságát illeti, a napilapok körében a listát toronymagasan a Blikk, a Bors és a Nemzeti Sport vezeti. A Blikknél az úgynevezett recent olvasók száma (ez az érték a legutóbbi számra jutó olvasókat mutatja) a félmillió főt is meghaladja. Mindhárom lapot legalább 200 ezer fő veszi kézbe naponta.

A kutatás szerint míg egy átlagos hetilapot 2021-ben még közel 52.700 példányban jelentettek meg, addig 2022-ben már csak 39.400 példányban nyomtattak. A korábbi években publikált legolvasottabb hetilap, a Nők Lapja vonatkozásában ugyan ezúttal nem közölt auditált adatokat a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ), de a Kiskegyed (121.663 példány) és a Színes RTV (111.031 példány) 2022-ben is meghaladta a százezres példányszámot - írja az NMHH.
Információforrások

Ground news: segítenek a hírek elfogultságának azonosításábanFEL

Mint írják magukról (angolul): - A legfrissebb hírek legnagyobb forrása a világon. Hasonlítsa össze a politikai spektrum vezető híreit az adatokon alapuló médiaelfogultsági értékelések segítségével.
(A portál természetesen a nemzetközi, döntően nyugati híranyagból merít.)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról