Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/14., ápr. 3.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtáros hivatástudat - hasznos vagy káros? Így látja egy amerikai (olvasóink szavazatára)
Könyvtáros mentálhigiénéje - új címke a KIT-archívumban
Resztoratív büntetésvégrehajtás - irodalommal, könyvtárat bevonva 1.
Nem a könyvtár meglátogatásán múlik a könyvtárhasználat - online szolgáltatások a FSZEK-ben
Turizmusban is fejleszt a FSZEK
Olcsó, összeszerelő országban a könyvtár sem fontos
Gyerekek, Gent könyvtárában
Miért és mire jók az olvasótársak? - Könyvtár is szervezheti őket (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Hatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta?
Akcióban a magkönyvtár
Politikai alapon kinevezett igazgató, hideg, botrány, nyilvánosság korlátozása a nemzeti könyvtárban
Lehetőség-e a könyvtáraknak a gyerekszületésnapok szervezése?
Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program
Cikcakkos könyvtárat építenek Manchesterben
Ne nyalogasd az arzénnal szennyezett könyveket - ajánlja a könyvtáros egyesület

Praktikus

Mindenki előtt kinyitják a ChatGPT-t - tovább csökken a könyvtári tájékoztatás iránti igény?

Kisszínes

Rátetoválják a késedelmeskedő olvasók karjára a kölcsönzési határidőt
Olvasástanulásban segít a filmek feliratozása
Lenyomták a ChatGPT-t, új királya van a mesterséges intelligenciának
Az SNI-s fejlesztés során nagyon sokféle tevékenységre van szükség, kivéve az olvasásra

Információforrások

Új társasjáték - beszerzésre?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtáros hivatástudat - hasznos vagy káros? Így látja egy amerikai (olvasóink szavazatára)FEL

Több szempontból fenyegeti kiégés veszélye a könyvtárosokat, a kiégés pedig a pályaelhagyáshoz is vezethet. Néhány kiváltó ok lehet a járvány miatti stressz, az olvasói viselkedés változása, a közönség növekvő igényei és a biztonság aggodalmai is. Emellé jön a könyvtári környezet helyzete: a könyvtiltások, bomba- és egyéb fenyegetések, könyvtári dolgozók zaklatása is előfordultak mostanában az amerikai könyvtárakban.
A könyvtárosok odafigyelnek az olvasók igényeire, az olvasói szolgáltatások javítására és az olvasók segítésének innovatív módjaira, de odafigyelnek magukra? Sokat adnak önmagunkból szellemileg és érzelmileg egyaránt, amit vissza is kellene tölteni.

Egyik megközelítés az áhítat koncepciója (vocational awe) Fobazi Ettarh-tól: link . A hivatással kapcsolatos áhítat hozzájárul a munka-magánélet egyensúly hiányához és az egyenlőtlen fizetéshez. Főleg a járvány miatt úgy éreztük, hogy a könyvtárakban dolgozóknak ellenállónak kell lenniük, és több szociális szolgáltatást kell nyújtaniuk, mint valaha.

Ha csökkentjük a rajtunk lévő nyomást, amit önmagunkra helyezünk, értékelhetjük a hivatást és a szakmai munkánk segítő és szolgáltató jellegét, miközben elkerüljük a kiégést, a túlmunkát és az intenzív önkritikát.
A koncepció szerint magunknak és kollégáinknak ugyanolyan együttérző és empátiás szolgáltatást kell nyújtanunk, mint amit olvasóinknak adunk. Amikor gondoskodunk magunkról, elismerjük, hogy az általunk végzett munka káros lehet mentális egészségünkre és jól-létünkre, ha nem nyújtunk magunknak több támogatást.

Előtérbe került a könyvtárosok mentális egészsége, amely ugyan egyre több konferencia és webinárium témája, de mégsem eléggé hangsúlyos. A könyvtárvezetőknek képzésre lenne szükségük, hogy befogadó és empátiás munkahelyeket hozzanak létre. A könyvtári egyesületeknek és a képzőhelyeknek is támogatniuk kellene az oktatást.
Ideális esetben szociális munkásokat, terapeutákat és más mentális egészségügyi szakembereket is meghívnának a könyvtárak belső szakmai napjaira, mert a könyvtárosoknak és könyvtári dolgozóknak nagy szükségük van útmutatásokra és támogatásra arról, hogyan gondoskodhatnak önmagukról, miközben a nyilvánossággal dolgoznak, és szolgáltatásokat nyújtanak a közösségeiknek.

Vezetői támogatással az első helyre helyezhetik magukat a könyvtárosok és a könyvtári dolgozók. Mindez eléggé idealisztikusnak hangzik, de ez nem akadályozhatja meg a könyvtárakat a törekvésükben.
Mindannyian tehetünk kisebb, de következetes változásokat a könyvtárainkban: Felismerhetjük a hivatás hatalmát, megtanulhatunk együttérzők lenni önmagunkkal, és továbbra is szerethetjük a munkánkat, de nem az árán saját jóllétünknek. (ref.: Habók Lilla)


Könyvtáros mentálhigiénéje - új címke a KIT-archívumbanFEL

Egyelőre 22 db találatot ad a Könyvtárosok mentálhigiénéje (2024-) címke a KIT-archívumban. Ennél persze sokkal több van, de a 2024. év előtti tartalmak nincsenek eszerint címkézve. A visszamenőleges feldolgozás kapacitás kérdése. Ha érdekel a téma jelentkezz a vonatkozó tételek feltásárára! tel.: 30 239-2293.


Resztoratív büntetésvégrehajtás - irodalommal, könyvtárat bevonva 1.FEL

Resztoratív, azaz: helyreállító.
A Changing Lives Through Literature (CLTL) biblioterápiás program, amely alternatív próbaidős ítéleteket kínál az elkövetőknek. 1991-ben ált elő vele Robert Waxler, a Massachusetts Dartmouth Egyetem angol professzora és Robert Kane, a Legfelsőbb Bíróság bírája.
A támogatók szerint a CLTL több tízezer dollárt takarít meg a kormánynak, ha személyenként kevesebb, mint 500 dollárt fizet ahhoz képest, hogy egy elítélt egy életre szóló lakhatási költsége évi 30 000 dollár. Mint mondják: csökkenteni is segíti a visszaesők arányát a börtönpopuláció bizonyos szegmenseiben. A korábbi bűnelkövetők a programnak tulajdonítják a második esélyt.

A CLTL eredményeit több tanulmány is alátámasztja. A program megkapta a New England Board of Higher Education kitüntetést a kiválóságért és a példaértékű oktatási ösztöndíjat a National Endowment for the Humanities-től.

A potenciális résztvevőknek - köztük a fiatalkorúaknak és a felnőtteknek - bizonyítaniuk kell az alapvető írástudást, és az életük jobbításának vágyát. Egyes esetekben az írástudás követelményétől eltekinthetnek azért, hogy a valóban motivált egyének számára is lehetővé tegyék a programban való részvételt.
Bár a próbaidős felügyelők többségének korábban is kellett kábítószer-használattal foglalkoznia, a jelenleg kábítószer-használattal foglalkozók vagy szexuális bűncselekmények miatt elítéltek nem vehetnek részt a programban.
Azokat a tanulókat, akik hiányoznak az óráról, vagy nem teljesítik a házi feladatukat, visszaküldhetik a börtönbe. Bizonyos esetekben magas kopási arány fordulhat elő. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasás - büntetésként. És a tapasztalatok link New York-i Közkönyvtár a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséért link

Nem a könyvtár meglátogatásán múlik a könyvtárhasználat - online szolgáltatások a FSZEK-benFEL

Koreny Ágnes: Jelentősen megemeltük ugyanakkor az online adatbázisokra fordított összeget: tavaly majdnem 65 millió forintot költöttünk erre, mert megjelent a könyvtárunkban az az olvasói réteg - és itt nem csak a kutatókra, egyetemistákra gondolok, akik igénylik az elektronikus dokumentumokat.
Az előfizetett adatbázisok 99%-át úgy vásároljuk, hogy minden egyes beiratkozott olvasónk távolról, azaz otthonról vagy munkahelyéről is tudja ezeket használni az olvasói vonalkódjával való bejelentkezéssel. Ilyen a Laptapír szolgáltatás is, amelyen keresztül több, mint százötven magyar nyelvű folyóiratot, magazint el lehet érni, akár a Story magazin legfrissebb lapszámát is. Nagyon odafigyelünk, hogy ezt a fajta új olvasói igényt is ki tudjuk elégíteni.

Én Budapestem: Nemrégiben csináltatok egy e-könyves felmérést, mert hamarosan elektronikus könyveket is lehet majd nálatok kölcsönözni.
KÁ: Ez egy nagyon régóta várt szolgáltatás nemcsak az olvasók részéről, hanem a könyvtárak részéről is, hogy legyen végre olyan platform, amelyen keresztül jogszerűen tudnak a könyvtárak elektronikus dokumentumokat kölcsönadni.
Előfizettünk egy platformra, ahol van egy keretünk, amelynek terhére tudni fogunk az olvasói igények alapján e-könyveket ideiglenesen vagy tartósan megvásárolni, és aztán kikölcsönözni az olvasók számára. Ez azért nem lesz rögtön a kánaán időszaka, hiszen nem olcsó ezeknek a könyveknek a könyvtári kölcsönzési célra történő megvásárlása.
Első körben inkább a nyomtatott példányok mellé szeretnénk ezzel az új szolgáltatással, maximum 2 elektronikus példányt hozzátenni, amit egyszerre csak egy olvasó tud majd kölcsönözni, de mégis bővül a művek elérhetősége.
Az általad említett felmérésből egyébként az derült ki, hogy kb. két hét alatt olvasnak ki az emberek egy e-könyvet, így várhatóan két hétre lehet majd tőlünk is az e-könyveket kölcsönöznie a FSZEK beiratkozott olvasóinak.


Turizmusban is fejleszt a FSZEKFEL

Koreny Ágnes főig.:
- Nyugat-Európában is, ha egy hasonló közkönyvtárban járunk, azt látjuk, hogy van egy nagyon zajos, forgalmas, shoppal, turista információval is kibővített, átriumszerű köztér. S ahogy elindulunk fölfelé, úgy csendesednek a terek; a legmagasabb szinteken vannak azok a tanuló terek, ahova már kabátot, táskát, ételt sem szabad bevinni. Ez a trend érvényesül idehaza is.

Én Budapestem: Erre jönnek a turisták, akik a telefonjukon mutatják a könyvtárosnak, melyik sikerfilm jelenetét keresik.

KÁ: Hihetetlen sok turistát fogadunk a Központi Könyvtárban, a múlt évhez képes több mint 30%-kal nőtt a turista látogatók a száma. Ebben benne vannak csoportos látogatók: hoznak utazási irodák is csoportokat, de rengeteg az egyéni látogató is. Ez is egy fontos feladatunk lesz erre az évre, hogy ennek a másféle könyvtárhasználatnak a kiszolgálására fejlesztéseink legyenek, például különböző palota-termekről QR kódos, angol nyelvű tájékoztatókat szeretnénk a térben kihelyezni.

Régebbi hírforrás(ok): Genti közkönyvtár - a turistákat is szolgálják link

Olcsó, összeszerelő országban a könyvtár sem fontosFEL

Magyarország sajnos egyre kevésbé képes elhárítani azt a kritikát, miszerint Európa "összeszerelő országává" váltunk. Az Eurostat ugyanis nemrég közzétett két olyan makrogazdasági adatot, amelyek többek között ezt bizonyítják. Jobban mondva inkább azt, hogy a nagyvállalatoknak az Európai Unió többi tagországához képest jobban megéri hazánkban terjeszkedniük, mert a filléres munkaerő által sokkal nagyobb hasznot termelhetnek, és még nagyon a fejlesztésekre sem kell költeniük. Ezzel pedig több nemzetközi vállalat is tisztában van, ami vissza is tükröződik hazánk gazdasági teljesítményében.

Ami ennél is érdekesebb, hogy kiderült, hazánk gyakorlatilag a filléres országok egyike... S összességében mit árul el a munkaerő költsége egy ország nemzetgazdaságáról? Azt, hogy az adott ország gazdasága mennyire erős, valamint hogy mennyire versenyképes. Egy kicsit konkrétabban: Magyarország 12,8 eurós óránkénti munkaerőköltsége például az 53,9 eurós Luxembrughoz képest azt sugallhatja a külföldi befektetők számára, hogy
- itt az üzleti beruházásuk az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt magasabb nyereséget hozhat;
- nálunk a termelési költségek alacsonyabbak, ami lehetővé teszi a termékek és szolgáltatások versenyképes áron történő értékesítését;
- hazánkban a munkavállalóknak alacsonyabb a jövedelmi szintje, azaz alacsonyabb fizetés fejében is foglalkoztathatók. (Pénzcentrum)

Nagyobb hozzáadott értéket - és a hozzá kapcsolódó szellemi és anyagi jólétet - akkor lehetne elérni, ha a magas színvonalú képzés minél szélesebb körben érhető lenne, melynek természetesen része az információs és könyvtári szolgáltatás is (amennyiben az használói célokra orientált). Mindez persze befektetés, melynek igen hosszú a megtérülési ideje. Ez azt is jelenti, hogy rövid távú sikereket nem lehet vele elérni, főként olyan közegben, amelyben képviselőinek - képzettségi deficit miatt - nem volt módja átlátnia az ezzel kapcsolatos összefüggést. (MG)


Gyerekek, Gent könyvtárábanFEL

A belgiumi Gent de Krook könyvtárának gyerekrészlegéről írtuk már:
- mesehallgatás közben jelmezbe lehet öltözni: link
- többféle matatófalat kínálnak: link .
Ezek és hasonlók miatt nem meglepő az az életkép, hogy a gyerekek hétköznap délelőtt vígan kocognak a könyvtárba. Képeket ld.: link

A 2017-ben átadott könyvtáépület előtt ölelkezőket ábrázoló színes szoborcsoport orientálja a könyvtárat keresőket. A gyerekek kölcsönkönyveket visznek vissza. A bejárat előtt gyülekeznek, az épületen belül kísérőjük terelgeti őket, míg elvégzik az automatikus kölcsönzést, illetve kiválasztják az új könyveket. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. április 03.  • Továbbküldöm a hírt

Miért és mire jók az olvasótársak? - Könyvtár is szervezheti őket (olvasóink szavazatára)FEL

Az Olvasótársak (vagy olvasópárok) több iskolában is sikeres, népszerű program (USA, Észak-Virginia). Egy idősebb egy fiatalabb diákkal alkot párt, hogy felváltva olvassanak egymásnak. (Vannak azonos korú társak is, de itt a különböző életkorúakról lesz szó.) A hiteles olvasás gyakorlását és a folyékony olvasást segíti, ha párokban olvasnak a tanulók.

A fiatalabb tag nyereségei:
- Hallgathatják a folyékonyan beszélőt. Mintát kapnak pl. beszédértésben, intonációban. Pontos és folyékony olvasást hallanak, anélkül, hogy nehéz szavakkal kellene birkózniuk.
- Pozitív viselkedést látnak, mintát kapnak értékes szociális készségekhez. Látják, hogy a társuk betartja a szabályokat, a feladatra koncentrál, kedves és türelmes.
- Személyes segítséget kapnak. Az idősebb diák azonnal visszajelzést ad és stratégiákat ajánl az ismeretlen szavak megértéséhez. Az idősebb társ segíteni tudja a kisebbet, ha az nem érti, mit olvas.

Az idősebb társak nyereségei:
- Bizalomra építenek, magabiztosabbá válnak. A felsőbb osztályokban a nehezen olvasók és a félénk tanulók kényelmetlenül érezhetik magukat, ha azonos korú társaikkal együtt olvasnak hangosan. Fiatalabb diákkal olvasva, magabiztos olvasónak érzik magukat. Önbizalmukat növeli, ha tudják, hogy valaki felnéz rájuk. A kicsik példaképnek tekintik őket.
- Mentorokként viselkednek. Pozitív jellemvonások felmutatására felelősen viselkedésre kapnak késztetést.
- Vezetői készségeket gyakorolnak. Pl. türelmet, problémamegoldó stratégiákat tanulnak.

Kölcsönös előnyök:
- gyakorolhatják a hiteles (autentikus) olvasást
- folyékonyan olvasnak
- tartalmas beszélgetések a szövegről: ez növelheti az olvasás iránti izgalmat is
- közösségi érzést erősít, pl. a tanárok szórakoztató eseményeket tervezhetnek: jégkrémes partikat, ünnepi kézműveskedést, STEM-vetélkedőket, azaz természettudományos, technológiai, mérnöki tudományokhoz, matematikához kapcsolódó programokat (utóbbihoz egy bögözi példa: link .) (Ref.: Szabó Eszter)


Megkérdeztük: Hatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta?FEL

Egyre inkább kifárad az Internet Fiesta is - jelzik tájékoztató jelleggel a trendek. A most kapott adatok:
5 - Igen, a használók kedvelik, a könyvtárak neve jól forog általa.
4 - Nem a hatékonyság számít, csak a pénz eltapsolása.
9 - Nem oszt, nem szoroz.
2 - Az internetet a népek nem a könyvtárból tanulják.
Ha a több éves kérdéssorozat trendjére vagyunk kíváncsiak: link .
Azaz: a válaszadók szerint - ha fontos a rendezvény - az Internet Fiestának is meg kellene újulnia. Hogy erre az évek óta tartó hasonló visszajelzések mellett van-e remény... Nem tudni. De nincs kizárva, hogy inkább a megszokás viszi tovább. (MG)


Akcióban a magkönyvtárFEL

A tavasz közeledtével sokan gondolkodnak el azon, hogy milyen növényeket ültessenek a kertbe vagy az erkélyre. Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának magkönyvtári szolgáltatása ebben nyújt segítséget, ahol közel 200 fajta különféle vetőmagot lehet megtalálni és kikölcsönözni.

A magkönyvtárban található vetőmagok között szerepelnek haszon- és fűszernövények, dísz- és gyógynövények, fák és cserjék. Az idei újdonságok között szerepelnek a cseresznyeparadicsomok, borsmustár, bordáskel vagy Pak choi, spagetti tök, spárgatök, Halloween tök, többféle menta, nebáncsvirág, leander, fátyolvirág, bársonyos kakukkszegfű, jégvirág, ligetszépe, kerti szamárkenyér - közölte az önkormányzat.

Mint írják, a magkönyvtári szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok magcsomagokban, fajtánként találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya.

A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a magvetés idejét, a palántaültetés idejét, a betakarítás idejét, emellett felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre és a talajigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, amire rögzítik a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát.

Hozzátették: a magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, de a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő vetőmagot vissza várják.


Politikai alapon kinevezett igazgató, hideg, botrány, nyilvánosság korlátozása a nemzeti könyvtárbanFEL

Román nemzeti könyvtár... "Normális-e, hogy egy olyan közintézmény vezetője, aki megfenyegetett egy újságírót, veszélyeztette oknyomozását, és pozícióját arra használta fel, hogy személyes adatai között kutakodjon, hivatalában maradjon?" - tette fel a kérdést a Deutsche Welle újságírója, Sabina Fati. Raluca Turcan kulturális és vallásügyi miniszter - miután Emilia Sercan újságíró hozzá fordult - azt vizsgálja, hogy Adrian Cioroianu, a Nemzeti Liberális Párt tagja, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának oktatója, akit politikai döntéssel neveztek ki a nemzeti könyvtár élére, megszegte-e a törvényt, amikor megfenyegette Emilia Sercan újságírót, és felfedte, milyen dokumentumokat kérelmezett kutatásaihoz - írják.

Emilia Sercan oknyomozó újságíró, aki magas rangú román politikusok doktori disszertációit vizsgálja plágium után kutatva. Többek között Gabriel Oprea korábbi belügyminiszter és Nicolae Ciucă szenátuselnök disszertációinak leleplezéséről ismert. Sercannal a román politikusok és magas rangú tisztviselők között elharapózott plágiumjelenségről a Transtelex is készített interjút. Az oknyomozó újságíró elmondta, büntetőjogi feljelentést fog tenni Cioroianu ellen nem közlésre szánt információk nyilvánosságra hozatala miatt, valamint egy másik panaszt az ANSPDCP-nél (a személyes adatok feldolgozásának nemzeti felügyeleti hatóságánál - megj.).

Mi történt pontosan? - "Ma elmentem a nemzeti könyvtárba [...], és megdöbbentett a hideg, amit annak a néhány olvasónak kell elviselnie, aki (még) odamerészkedik. A földszinti nyitott olvasóteremben, ahol főleg diákok szoktak tanulni vagy különböző projekteken dolgozni, 16,6 fok volt" - osztotta meg tapasztalatát Emilia Sercan a Facebook-oldalán. Adrian Cioroianu könyvtárigazgató ugyancsak Facebookon reagált: azt írta, Sercan hazugságokat terjeszt mind a nemzeti könyvtárról, mind róla. Gyávának nevezte az újságírót, emellett személyes vitát javasolt, amelyben "majd meglátjuk, kinek a maszkja esik le először".


Lehetőség-e a könyvtáraknak a gyerekszületésnapok szervezése?FEL

Szinte futószalagon bonyolítják le a gyerekszületésnapokat a különböző tematikájú játszóházakban, trambulinparkokban szombaton és vasárnap, van ahol egy nap 20-at, 30-at is megrendeznek. A költségek a tavalyi árakhoz képest valamennyit nőttek, ma már mindennel együtt 100 ezer forint alatt nem jövünk ki.

Feltehetően minden szülő, aki saját otthonában nem tudja, vagy nem akarja fogadni a barátokat, játszóházban kezdi a zsúrozást, ami 6-7 éves korig elég is, de a kiskamaszokat a mászóka és a színes csúszdák már nem kötik le, nekik már valami extra mutatvány kell.

Berobbantak a gyerekrendezvények tavaly, egymást érik a zsúrok az erre szakosodott helyeken, de 50 ezer forint alatt ne is nagyon reménykedjünk abban, hogy megússzuk. Ez a minimum költség amivel számolni kell. Sok helyen tavaly kénytelenek voltak árat emelni az energiaköltségek emelkedése, az infláció és a munkaerőköltségek növekedése miatt. Tavaly óta jelentős áremeléseket már nem hajtottak végre, csak egy minimális korrekciót, azt már nem bírta volna el a piac, de ha csak fejenként 7 ezer forinttal számolunk, és 10 gyerekkel, már az is egy kisebb vagyon, és akkor a torta, a nasi, az időközben érkező egyéb költségek még sehol.

A Cybejumpban 5690 - 8990 forint/fő hétvégenként. A Millennium Házában maximum 12 gyereket fogadnak 6-12 éves kor között, és többféle téma közül választhatnak, van Nyomozó zsúr és Különleges Lények A Ligetben tematikájú is. 45 ezer forintba kerül, 120 perces, de az étel és az italfogyasztás nincs benne.


Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók programFEL

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100-100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.
A Magyar Telekom és az Informatikai és Könyvtári Szövetség közötti, Netrevalók program országos kiterjesztéséről szóló együttműködés bejelentő eseményére a 25. Internet Fiesta Pro Zárókonferenciáján március 27-én került sor.

A Fővárosi Szabó Ervin könyvtárral együttműködésben indult program idén március végétől új mérföldkőhöz érkezett, a fővároson kívül országszerte további 44 város könyvtára csatlakozik a kezdeményezéshez, így Budapesten 27, vidéken pedig további 48 könyvtárban lesznek elérhetők az ingyenes foglalkozások, fix időpontban, minden hónap 2. szerdáján.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel partnerségben országosan már több mint 500 középiskola diákjai kapcsolódhatnak be a programba, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertessék meg az időseket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújthatnak számukra.


Cikcakkos könyvtárat építenek ManchesterbenFEL

Különleges könyvtár építését tervezi a Manchester Metropolitan Egyetem (MMU). A megszokott fenséges Roxfort-szerű, vagy a szürke brutalista épület helyett egy cikcakkos könyvtárral bővül az egyetem.

Az MMU nemrég kapott építési engedélyt egy új, korszerű könyvtárra, amely elmondások szerint a "huszonegyedik századnak megfelelő". Az új épület az egyetem jelenlegi könyvtárának helyére kerül, és hatalmas üvegpanelekkel, valamint rengeteg kör alakú ablakkal látják majd el.

Az épület belsejében "digitálisan támogatott oktatási és kutatási berendezések" lesznek, amelyeknek elsődleges célja a diákok adattudományi és analitikai készségeinek fejlesztése lesz, ezenfelül kialakítanak majd a csoportos munkát és együttműködést ösztönző közösségi tereket is.

A hallgatóknak szánt eszközökön kívül a könyvtár ad majd otthont az egyetem Különleges Gyűjtemény Múzeumának és a Manchesteri Költészeti Könyvtárnak, amelyek az első nyilvános költészeti könyvtára lesz Anglia észak-nyugati részének. Az épületben a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek a rendezvényterek, valamint egy galéria is.
A könyvtár a tervek szerint négy év múlva, 2028 tavaszán készül majd el.


Ne nyalogasd az arzénnal szennyezett könyveket - ajánlja a könyvtáros egyesületFEL

Legyen szó Bielefeldről, Siegenről vagy Düsseldorfról, az arzénnal szennyezett régi könyvek mostanában nagy feltűnést keltettek a német egyetemi könyvtárakban. Most már minden világos. Legalábbis annak, aki nem akarja nyalogatni a könyveket. A könyvtárak továbbra is kölcsönözhetnek olyan könyveket, amelyeket arzéntartalmú tintával nyomtattak. A Német Könyvtári Szövetség megvizsgálta az érintett nyomdafestéket, és ártalmatlannak találta. Az olvasókat ez nem veszélyezteti. A problémát a "Schweinfurti zöld" okozta. Ez a szín a 19. században népszerű volt, ugyanakkor mérgező és rákkeltő arzént tartalmaz. Sok könyvben is használták.

Bielefeld egyetemi könyvtára letiltotta a könyveket. Február elején akkora volt az aggodalom náluk, hogy elővigyázatosságból mind a 60 000 akkoriban nyomtatott könyvet és folyóiratot blokkolták. A düsseldorfi egyetem ezért a közelmúltban több napra be is zárt. A siegeni és a duisburg-esseni egyetem is ellenőrizni akarta történelmi állományát. De most minden világos az egyesület nyilatkozata által: nem jó ötlet egy ilyen könyvet "nyalogatni", de aki óvatosan kezeli a régi műveket, annak nincs mitől tartania.

Ennek ellenére a mérgező színt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az érintett egyetemeknek szabályokat kell felállítaniuk. A szövetség szerint ezért minden egyetemnek saját maga kell felmérnie a lehetséges veszélyt, és meg kell tennie a megfelelő óvintézkedéseket. A szövetség 2023 végén már javaslatot tett a probléma kezelésére. A könyvtáraknak lehetőség szerint ki kell szűrniük a gyanús eseteket, és eseti alapon dönteniük kell arról, hogyan kezeljék az esetlegesen szennyezett könyveket. Reinhard Altenhöner, a Német Könyvtári Szövetség alelnöke jelenleg nem tartja helyénvalónak a túlzott intézkedéseket. Biztonsági intézkedés lehet a védőkesztyű és a kézmosás, valamint szükség esetén a száj- és orrvédelem is. Lehetőség lehet külön helyiségek kialakítására is, vagy természetesen a könyvek digitalizálására. (ref.: MG)
Praktikus

Mindenki előtt kinyitják a ChatGPT-t - tovább csökken a könyvtári tájékoztatás iránti igény?FEL

Immáron szabadon, regisztráció nélkül is lehet használni az OpenAI szolgáltatását, amely széles körben berobbantotta a mesterséges intelligenciát.

Regisztráció nélkül is elérhető a ChatGPT - jelentette be hétfőn az OpenAI. A szolgáltatás "kinyitását" már megkezdték, a fiók nélküli használatot fokozatosan vezetik be globálisan.
Cikkünk megjelenésekor Magyarországról próbálva még mindig megköveteli a bejelentkezést vagy a regisztrációt a szolgáltatás.
A cég közlése szerint céljuk, hogy a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatás előnyeit mind többen használják ki. Az ingyenes verzió regisztráció nélküli nyomogatása nyilvánvalóan marketingeszközként is működhet a többet tudó és frissebb előfizetős ChatGPT-nek.

Az OpenAI szerint a modellek tanításához a bejelentkezés nélkül folytatott beszélgetéseket is felhasználják, ám ezt ki lehet kapcsolni a beállításokban, ami a szövegmező jobb szélén, egy kérdőjelre kattintva ugrik elő.
Kisszínes

Rátetoválják a késedelmeskedő olvasók karjára a kölcsönzési határidőtFEL

A késedelmek csökkentése érdekében a coloradoi Broomfield Public Library új eljárást vezet be. A kölcsönzésért felelős könyvtárosok rátetoválják a késedelmes olvasókra a lejárati határidőt. A hír illusztrációja: link A hírt húsvéthétfőn tette közzé a könyvtár. További adatok a kezdeményezésről: link .


Olvasástanulásban segít a filmek feliratozásaFEL

A kutatások szerint a 4 és 7 év közötti gyermekek olvasási készsége jelentősen javulhat, ha feliratozott tévéműsorokat néznek, mivel ezáltal akár észrevétlenül is bővíthetik szókincsüket és gyakorlott olvasókká válhatnak - írja a Daily Mail.

A televíziózással kapcsolatban sokakban él az a berögződés, hogy negatív hatással van a gyermekek fejlődésére, ám egy új kutatás szerint ez az állítás nem teljesen igaz. A feliratok bekapcsolása jelentős előnyökkel járhat a négy és hét év közötti gyerekek olvasási készségének fejlesztésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy a felirattal tévét néző gyerekek kétszer nagyobb eséllyel válnak ügyes olvasókká.

Népszerű gyermekműsorok, mint például a Peppa Malac és Bluey, számos olyan szót tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a gyerekek olvasásbeli előrehaladását. Henry Warren, a Turn on the Subtitles kampány társalapítója ahhoz hasonlítja ezt, mintha titokban zöldségeket adnánk a gyerekek ételéhez; ők észre sem veszik, de mi tudjuk, hogy ez jótékony hatással van rájuk.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek naponta átlagosan több mint három órát töltenek tévézéssel. A kutatók szerint ez az idő nem feltétlenül elvesztegetett, ha a szülők gondoskodnak arról, hogy be legyenek kapcsolva a feliratok. Warren szerint ez lehetőséget biztosít a szókincs bővítésére és az olvasási készség fejlesztésére.

Régebbi hírforrás(ok): Meglepő, de akár így is lehet nyelvet tanulni -- filmfelirat-kereső link Nem akarunk képernyőn olvasni - nem is tudunk idegen nyelveket link

Lenyomták a ChatGPT-t, új királya van a mesterséges intelligenciánakFEL

Mások mellett az Amazon és a Google dollármilliárdokban mérhető befektetése áll az Anthropic nevű amerikai saját nagy nyelvi modellje, a Claude fejlesztése mögött. Azért tették bele a pénzt, mert úgy gondolták, ez a platform lenyomhatja a ChatGPT-t. És ez most meg is történt.

Tavaly nyáron debütált az az egyedülálló platform, amit a Kaliforniai Egyetem oktatói és hallgatói dobtak össze. A hely neve Chatbot Arena, a lényege pedig az, hogy különböző mesterséges intelligenciák (MI) egymásnak ereszthetők, hogy kiderüljön, melyik a jobb. Most olyan dolog történt, amire még nem volt példa: lekerült a ranglista első helyéről az OpenAI által fejlesztett, a ChatGPT szolgáltatás mögött is dolgozó GPT-4 nagy nyelvi modell (LLM) - számolt be róla az ArsTechnica.

A trónfosztó az OpenAI egykori alkalmazottai által alapított Anthropic Claude 3 Opus LLM-je. Az X-re az eredménnyel kapcsolatban egy szoftverfejlesztő csak annyit írt ki: meghalt a király.


Az SNI-s fejlesztés során nagyon sokféle tevékenységre van szükség, kivéve az olvasásraFEL

Gyarmathy Éva pszichológus: - Setényi János oktatáskutató, legutóbbi előadásában kifejtett link kijelentései alapján bizton állítható, hogy nem ért a tanulási zavarokhoz sem, miután úgy gondolja, hogy a tanulási zavar csupán gyakorlással megoldható. Sajnos nincsen egyedül, mert az oktatásirányítás nagy része is kompetenciahiányt mutat e téren (is).

Nézzünk egy példát az olvasás terén a többfaktoros hatásra: A beszéd- és nyelvfejlődés zavar gyakori előjele a diszlexiának. A magyar gyerekek 20%-a mutat még hatévesen is valamilyen hiányt a beszédhangok kialakulásában. Ez nem véletlen, hiszen a várandós anyák vérében kimutatható méreganyagok mennyisége egyenes arányban van a gyermek nyelvi fejlődésének elmaradásával. Méreganyag pedig van bőven. A megkésett beszédfejlődés miatt a gyermekek ötöde még a beszédhangok megkülönböztetésére sem képes tökéletesen, amikor beültetik az iskolapadba. Ezzel a zavarral kellene azonosítania a betűket. A még éretlen idegrendszerrel hiába gyakorol a gyermek. Sőt, minél többet gyakorol, annál jobban összekeverednek benne a betűk. Ettől kezdve az olvasása bizonytalan, lassú és hibás lesz.

A felszíni diszlexiát végsősoron az oktatás okozza, mert megelőzhető lenne fejlesztéssel és az olvasástanulás egyénre szabott időzítésével. Setényi szerint csak többet kell gyakorolni, de a fenti helyzetben minél többet gyakorol a gyermek, annál súlyosabb fonológiai zavar alakul ki nála.

A gyerekek olvasástanítás nélkül is megtanulnak olvasni akár háromévesen vagy nyolcévesen, ha az ehhez szükséges részképességeik megvannak, és literális környezet veszi körül őket. Ezek hiányában az olvasástanítás a gyerekkel együtt kudarcra van ítélve. Az olvasástanításnak a gyerekek olvasásra való képességének fejlesztésére kellene fókuszálnia. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokféle tevékenységre van szükség, kivéve az olvasásra.
Információforrások

Új társasjáték - beszerzésre?FEL

"Most megverem a Mersét" - fogadkoztam magamban, amikor megtudtam, hogy magával a szerzővel fogjuk kipróbálni a Pixelino nevű társasjátékot, méghozzá alig néhány órával azután, hogy írtam neki egy e-mailt, hogy tesztelhetjük-e. Ez annak ellenére ambiciózus cél volt, hogy a játék félig-meddig gyerekeknek készült, de tudtam, kivel állok ki: Gáspár Merse Előd amellett, hogy fizikus, kognitív kutató és bűvész, mint a mellékelt ábra mutatja, még társasjáték-fejlesztő, sőt a Társasjáték-fejlesztők klubjának alapítója is. Mindemellett az Ész Ventura című feladványrovatunk feje, a Qubit társasjáték-ajánlóinak szerzője, valamint házi társasjátékversenyünk zsűritagja is. Na, innen szép nyerni.

A játékhoz 38 állatkártya tartozik, ezeken különböző, illetve különböző helyről származó jószágok képei szerepelnek, Szert-Szabó Dorottya grafikusnak hála rendes (mit rendes, szép!) rajzokon és a keresztrejtvényhez hasonló négyzetek formájában. Ezeket kell a lemosható filccel kitölteni annak megfelelően, hogy milyen firkakártya kerül játékba: a kártyákon a Tetrishez hasonló alakzatok találhatóak, amiket tükrözve vagy forgatva, de mindenképp csonkítatlanul kell elhelyezni a mezőkön belül. Ha ez bonyolultan hangzik, mindenkit megnyugtathatok, hogy nem az, mindenesetre a 7 oldalból álló szabálykönyv mellett videón is meg lehet nézni, hogyan kell játszani. A játéknak két verziója van, a kezdő és a haladó, de plusz kihívásokkal nehezíthető, a szabály által megengedett előnyökkel pedig könnyíthető a játékmenet.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról