Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/22., máj. 30.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

A könyvtári kitüntetések szakmaisága...
*** Szolgáltasson-e a könyvtár kurrens humán információt? -- Konferencia, jún. 6. ***
Virágot is vitt magával a szomszédba látogató Áder -- beágyazódás
Nehezen őrizhető meg a kulturális örökségünk
Elkészült a régen várt digitális strartégia -- az USA-ban
A könyvtárosok és a mobiltelefon-használat mítosza (olvasóink szavazatára)
A publikálásért kell majd fizetni; a könyvtáraknak meg nem kell megvenniük a Nature-t
Hajdani sikerkönyvek e-book-ként -- még kevesebb érv a poros könyvek megtartása mellett
Új helyszínen a győri Könyvhét -- a válság ellenére ugyanannyi kiállító lesz
Hatással van-e a könyvtárhasználat a hallgatói teljesítményre?
Tizenévesek véleménye a közkönyvtárról
Új gomb a katalógusban: e-könyv megrendelése
A dán Bookstart program megváltoztatta a családi olvasási szokásokat
Magyar könyvek a Városi Múzeumban Göteborgban
Corvinus-könyvtári illusztráció egy atlantai pályázatban
Páratlan értékű könyvek után nyomoz az olasz rendőrség

Analógiák

Deviáns gyerekek kezelése az iskolában -- és a könyvtárban

Praktikus

E-bookok olvasása közvetlenül a Chrome böngészőben
Infogram: készítsünk látványos infografikákat, percek alatt!

Kisszínes

Országok közti digitális szakadékok -- máshogyan használjul a webet
Könyvespolc -- könyvből (képpel)
Algoritmus vagy antiszemitizmus?
Olvasmányélmény: elolvastam a Bűn és bűnhődést, belázasodtam
Használtkönyv-árusítás és harckocsi (kép, videó)
Használt könyvbe virághagyma (képpel)
Létrejött az első Wikipédia város

Információforrások

A világ legnagyobb ingyenes online dokumentumfilm-gyűjteménye
Székelyföldről szóló könyvsorozat indul
Hatalmas MP3- és kottagyűjtemény, ingyen
Annyit fizet, amennyit akar -- kísérleti lengyel zenei portál magyar lemezzel


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtári kitüntetések szakmaisága...FEL

Elég egyértelműnek tűnik a szakma véleménye a kitüntetések szakmaiságáról: esetlegesnek tartja. Ez pedig nem jó jel: olyanok kerülnek példakép-szerepbe, akik azt nem szolgálják meg. Ami önmagában a példakép-szerepet is erodálja. (MG)
A kérdés volt: Ön szerint mennyire szakmaiak a könyvtárszakmai kitüntetések? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - teljes egészében
29 - van, amikor igen
5 - semmi köze a szakmaisághoz.

Hírforrás: KIT Hírlevél
2012. május 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Klikkhez tartozást tartjuk leginkább a szakmai kitüntetés hátterének link

*** Szolgáltasson-e a könyvtár kurrens humán információt? -- Konferencia, jún. 6. ***FEL

Információ emberekről -- tudások és hálózatok címmel rendezi 12. konferenciáját a Magyar Információbrókerek Egyesülete. Időpont: 2012. június 6., szerda; helyszín: Budapest, Hotel Mediterrán****.
Program:
- Piacszegmentáció, mint stratégiai marketingdöntés -- fogyasztói szegmensek képzése
- Összegyűjthetők-e a cégvezetők, pénzügyesek, politikusok adatai közösségi aktivitásuk alapján?
- Karrierek menedzselése -- A fejvadász információs eszköztára
- Információs hálók és gazdasági stabilitás
- Védett állami és egyéni adatok megszerzésének célja, irányai, érdekviszonyai, alanyai, különös tekintettel a titkosszolgálatok tevékenységére
- Közkincs vagy titok? Az információ-felhasználás jogi szempontú kockázatai és lehetőségei
- Cégvezetők versenyképessége -- rejtett szövegtartalom feltárása
- Kerekasztal a nap előadóival
További információ: link Jelentkezés: konferencia@mibe.info


Virágot is vitt magával a szomszédba látogató Áder -- beágyazódásFEL

A Sándor-palota szomszédjában álló intézményekben tett látogatást szerdán Áder János köztársasági elnök. A Széchényi Könyvtárba virágcsokorral érkezett, a Magyar Nemzeti Galériában pedig elvállalta egy kiállítás fővédnökségét.
Végiglátogatta az elnöki palota szomszédságában működő intézményeket szerdán Áder János köztársasági elnök. A frissen megválasztott államfő látogatást tett a hivatala mellett található Magyar Nemzeti Galériában és az Országos Széchényi Könyvtárban is, ahol az intézmények vezetői fogadták.
Áder a Széchényi Könyvtár főigazgatójának, Sajó Andreának egy csokor virággal is kedveskedett, a Magyar Nemzeti Galériában pedig megtekintette Ferenczy Károly életmű-kiállítását is. A galéria vezetői mellett találkozott Baán Lászlóval, az új múzeumi negyed kormánybiztosával, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával is.


Nehezen őrizhető meg a kulturális örökségünkFEL

A jelenlegi európai szerzői jog jelentős mértékben megnehezíti a különböző művek hosszú távú archiválását, éppen ezért lehetővé kellene tenni a könyvtárak számára az internetes tartalmak automatikus lementését, viszont korlátozni kellene a kópiák felhasználását -- ezt sürgeti Eric Steinhauer, a Hageni Távegyetem könyvtárosa.
A könyvtáros szerint ha a közintézményeket megbíznák a digitális emlékezet felépítésével, akkor a munkájuk három szakaszból állna. Először is össze kellene gyűjteniük az anyagokat, és csak ezután kezdődhetne a megőrzés, ami elsősorban egy technikai feladat. Számos kérdést kellene tisztázni, például hogy milyen formában és formátumban őrizzék meg a tartalmakat. Az utolsó szakasz pedig a használat, amit mindenképpen törvényileg szabályozni kellene.


Elkészült a régen várt digitális strartégia -- az USA-banFEL

A Fehér Ház kiadta a régen várt digitális stratégiát: 'Digitális Kormányzás: Az emberek szolgálatának 21. századi platformjának építése'. A 36 oldalas anyag a kormányzati szervek mobil használatára összpontosít: minél több információ legyen mobilra optimalizált formában is elérhető.


A könyvtárosok és a mobiltelefon-használat mítosza (olvasóink szavazatára)FEL

Érdemes-e könyvtárnak mobil webes felülettel bíbelődni? -- A szerző -- és az általa idézett felmérések -- szerint igen. Mint írja, egyre több használó bír a webes böngészésre alkalmas okostelefonnal. Leginkább otthon, vagy töredékidőben használjuk, pl. sorban álláskor. (A fejlődő országokban sokan csak mobiltelefonnal kapcsolódnak a webre -- amely a korábbitól eltérő digitális szakadékhoz vezethet.)
Nem könnyű előre kitalálni, hogy mit is tesznek holnap ez emberek az ilyen eszközökkel. Azt sem gondoltuk volna korábban, hogy pl. akár Ferrarikat vásárolnak így. Logelemzéssel azonosítható, hogy a használók mit tennének, hova kattintanának, ha módjukban állna. Ha megengedjük nekik, akár teljesen át is építik az általunk kínált felületet. A használók kikérdezése és a használati tesztelés (usability testing). Ugyanakkor vannak tesztelési hibák is (a cikk hoz ilyet). Illetve javasolja, hogy a használói interjúkat évente végezzük el -- hiszen változnak az igények. Az okostelefon-használat 6-7 évre tekint vissza, de máris megváltoztatta a webhasználatot. (ref.: MG)


A publikálásért kell majd fizetni; a könyvtáraknak meg nem kell megvenniük a Nature-tFEL

... Pálinkás József kitért arra, hogy a tudományos folyóiratok előfizetési díja jelentősen megnőtt, ami ma gondot okoz minden kutatást végző szervezetnek, még a nagyoknak is. 'Ezt a problémát kíséreljük meg olyan módon megoldani, hogy szabad hozzáférésűvé tennénk a tudományos folyóiratokat. Finanszírozásukat pedig olyan módon oldanánk meg, hogy a cikkek publikálásáért megjelenési díjat fizetnének az intézmények, kutatók, vagy az olyan finanszírozó szervezetek, mint az OTKA. Szabad hozzáférésű lenne például mindenki számára a Nature. Igaz, ennek az lenne az ára, hogy a Nature-ben való publikálásért fizetni kellene, viszont a könyvtáraknak ezek után nem kellene megvenni a folyóiratot. Az előfizetési díj megszűnik, és átalakul publikációs díjjá' -- magyarázta Pálinkás József.


Hajdani sikerkönyvek e-book-ként -- még kevesebb érv a poros könyvek megtartása mellettFEL

Az e-könyv története új dimenzióba lép hazánkban is: egyre több neves szerző jelenik meg a digitális Parnasszuson. A Publio Kiadó ma jelentette be, hogy Havas Henrik sikeres társadalmi riportjai kiadására a Publio Kiadót választotta. A kiadó folyamatosan jelenteti meg a top-listás írásokat digitális formában a Best of Havas sorozatában. A 'Vége' mint hajdanán állt a könyvek utolsó sora után, már nem pontos kifejezés napjaink könyves világban. A klasszikus fordulat helyére az 'Enter' lép.
-- Előfordult -- pl. a Narnia krónikája esetében -- hogy egy sokáig lapuló könyv hirtelen nagyon népszerűvé vált (a film kapcsán). Következtetés: ezért nem jó leválogatni a régi könyveket. Ez az érv sem tartható a továbbiakban: a könyvpiac pillanatokon belül reagálhat ilyen igény-megugrásra. Elektronikusan és nyomtatott formában is. (MG)


Új helyszínen a győri Könyvhét -- a válság ellenére ugyanannyi kiállító leszFEL

Új helyszínre, a város nemrégiben megújult központi terére költözik idén a győri Könyvhét -- mondta el az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Somogyi Tivadar alpolgármester. A város 'meg akarta adni a módját' a rendezvénynek, amelynek kétmilliós szervezési költségeit is fedezi, ezért kínálták fel a Széchenyi teret e célra -- közölte a politikus. Ez a megoldás lehetőséget kínál arra, hogy rossz időben az érdeklődőknek csak pár száz métert kelljen megtenniük a Széchenyi téri mobilszínpadtól a Xántus János Múzeumig vagy az Esterházy-palotáig, ahol eső esetén a programokat megtarthatják. A Széchenyi téri színpadon munkanapokon délutánonként, szombaton pedig már délelőtt is gyerekprogramok várják a legkisebbeket.
Horváth Sándor Domonkos, a szervezésben résztvevő Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: azt tapasztalják, hogy a válság ellenére körülbelül ugyanannyi -- mintegy 25 -- kiállító vesz részt az eseményen, mint az előző Könyvhéten. 'A válság alapvetően a keresletet érinti; tavaly is ezt éreztük' -- tette hozzá, megemlítve: a nézelődő továbbra is sok, ám jellemzően azok a terjesztők érnek el sikereket, akik mernek jelentősebb kedvezményeket adni.


Hatással van-e a könyvtárhasználat a hallgatói teljesítményre?FEL

A jelenlegi gazdasági viszonyok arra kényszerítik a brit egyetemeket, hogy maximális mértékben kihasználják erőforrásaikat, és a legjobb értéket nyújtsák. Ezzel egyidejűleg állandó figyelem irányul a hallgatói tapasztalatokra és arra, hogy minden hallgató képességei kiteljesedjenek egyetemi tanulmányaik alatt.
A Huddersfieldi Egyetem belső vizsgálata szerint határozott összefüggés mutatható ki a könyvtárhasználat és a diplomaeredmények között, és az is jellemző, hogy a drága könyvtári forrásokat fakultásonként és kurzus szinten egyaránt kevéssé használják. A több mint 700 kurzus adatai háromféle könyvtárhasználati mutatót alkalmaznak: az elektronikus források elérését, a könyvkölcsönzést és a könyvtár elérhetőségét vetették egybe a (névtelenített) hallgatói nyilvántartás adataival.
A huddersfieldi egyetemi könyvtárosok szorosan együttműködtek az oktatókkal is bizonyos kiválasztott kurzusok esetében, hogy feltárják, mi okozhatta a könyvtári források meghökkentően alacsony használatát. A legkisebb használatot mutató szakterületek és kurzusok azonosításával a szolgáltatások javítását tűzték ki célul, például: ... (autoref.)


Tizenévesek véleménye a közkönyvtárról FEL

A cikk egy kelet-kanadai városban végzett kutatásról számol be, amelynek során 12-15 évesek véleményét vizsgálták a közkönyvtárakról. Az első fázis kvantitatív vizsgálat volt, amely az általános elégedettség arányát és a közkönyvtárak használatának gyakoriságát mérte fel. A második fázis kvalitatív módszert (fókuszcsoportok) alkalmazott a kezdeti vizsgálati eredmények értelmezésére és gazdagítására. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy bár a legtöbb tizenévesnek ebben a városban pozitív összképe van a közkönyvtárról, nem túl gyakori könyvtárlátogatók. Ennek okaként többek között a könyvtárosokkal való kapcsolat, vonzó rendezvények, fiataloknak szóló attraktív könyvtári honlap és a tizenévesek bevonásának és részvételi lehetőségének hiányát említették meg. (Autoref.)


Új gomb a katalógusban: e-könyv megrendeléseFEL

Az 'E-könyvek igény szerint' hálózat páneurópai digitális dokumentumküldő szolgáltatás a világ bármely részén élő felhasználók számára, amely a public domain körébe tartozó (szabadon felhasználható) dokumentumokról igény szerint kínál digitalizálást a részt vevő könyvtárak állományából. Jelenleg a hálózatnak 12 európai országból összesen 30 tagja van. A szolgáltatásra a részt vevő könyvtárak katalógusrekordjában elhelyezett EOD-gomb hívja fel a figyelmet. Már a szolgáltatás első éveiben igény mutatkozott egy olyan közös interfészre, amellyel az összes digitalizálásra felajánlott könyv kereshető lenne. 2009-ben egy értékelési folyamat után a VuFind nevű nyílt forráskódú szoftver alkalmazása mellett döntöttek, és a részt vevő könyvtárak állományából vittek be rekordokat. 2010 végére elkészült a közös interfész (link amely jelenleg 12 könyvtár több mint 1,8 millió rekordját teszi elérhetővé közvetlen hozzáférést nyújtva a már digitalizált tételekhez, valamint az igény szerinti digitalizálásra felkínált könyvekhez. (Autoref.)


A dán Bookstart program megváltoztatta a családi olvasási szokásokatFEL

A Dán Könyvtár- és Médiaügynökség gondozta 2009 és 2011 között a Könyves kezdet (Bogstart) programot, amely a kormányzat [főként bevándorlókat célzó] Egyenlő esélyeket programjának egyik kezdeményezése. Ennek keretében a könyvtárosok a csecsemőket fél- és egyéves korukban otthon keresik fel. A harmadik könyvcsomagot már a helyi könyvtárban kapják meg, általában mesefoglalkozás vagy kamarahangverseny keretében. Az utolsó könyvajándék átadására a harmadik életév betöltésekor az óvodában ünnepélyes keretek között kerül sor. A tapasztalatok szerint a gyermekkönyvtárosokat mindenütt szívesen látják a családok. A kisgyermekek nemcsak képeskönyveket, hanem zenei CD-ket, mondókás, verses és kifestőkönyveket is kapnak, a szülőket pedig olvasmányjegyzékekkel látják el, melyek eligazítják őket, milyen életkorban milyen könyvek felelnek meg gyermeküknek.
A szülők jól fogadták a programot, 58%-uk szerint megváltoztatta olvasási szokásaikat. Az is kiderült, milyen jelentős a szerepe a közvetítő gyermekkönyvtárosoknak: a szülők 80%-a vélte úgy, hogy kitűnő ajánlásokat kapott tőlük. Azok is naponta olvasnak fel gyermekeiknek, akiknek nem változtak az olvasási szokásai. (ref.: Murányi L.)


Magyar könyvek a Városi Múzeumban GöteborgbanFEL

Megnyílt a Göteborgi Városi Könyvtár idegennyelvű részlege, a Global. A Global a Városi Múzeumban található. Itt magyar nyelvű gyerekkönyvek, ifjúsági könyvek és felnőtt szépirodalom is kölcsönözhető. A Népszabadság napilap is itt olvasható. Ez a könyvtár nagyon hangulatos, de kicsi. 30 nyelven találhatók itt könyvek. Ezért elég kevés a magyar könyv. A könyvtárosok szívesen segítenek magyar könyveket megrendelni a város többi könyvtárából. Az interneten keresztül a könyvtár katalógusán keresztül akár otthon is meg lehet rendelni a könyveket.


Corvinus-könyvtári illusztráció egy atlantai pályázatbanFEL

Egy atlantai pályázati eredményről szóló hír a budapesti Corvinus Egyetem könyvtárát hozza illusztációként. A fotót Mark Derkers holland könyvtári tanácsadó (2011-ben az év könyvtárosa Hollandiában) budapesti látogatása alkalmával, és a képet a Picasa fotómegosztó felületen helyezte el. Az engedéllyel utánközölt kép azért lehetett kedvező a felhasználónak, mert az amerikai előírások szerint nem kellett a fotón szereplők engedélyét is kérnie a közléshez. (MG)


Páratlan értékű könyvek után nyomoz az olasz rendőrségFEL

Az olasz rendőrség művédelmi csoportja az egyik nápolyi könyvtárból eltűnt köteteket keresi. A könyvtár igazgatóját letartóztatták.
A világ első könyvkiadója, az itáliai Aldo Manuzio által 1502-ben nyomtatott Dante című kötetet keresi az olasz rendőrség. Nemzetközi körözést adtak ki az 1499-es, Poliphilus névvel ismert könyv visszaszerzésére is. A nyomozásban az Interpol segít.
Analógiák

Deviáns gyerekek kezelése az iskolában -- és a könyvtárbanFEL

A napokban, sokadjára, újra szembesültem vele, ahogy az idős, nyugdíj előtt álló tanárnő magából kikelve próbál hatni rájuk. Odarángatja elém is a fiút:- Na most mondd meg, hogy mit csinálsz tanulás helyett! Semmit! Nem olvas, nem számol! Csak rendetlenkedik! A fiú rángatja a vállát, odébb megy, majd, ahogy várunk a suli előtt, bemegy a kisboltba. -- Látod!? Most is! Tudod, mit vesz? Napraforgót, és teleköpködi vele az iskolát, a padokat, mindent! -- Nem azért ment, hanem rágóért.- szól közbe egy kislány, aki mellettünk áll. -- Azt is szétköpködi! Beleragasztja a padba -- mondja tovább a tanárnő. Nagyon ideges.
Megértem. Nehéz velük, sok egyéni bánásmódot igényel közülük, motiválatlanok, behozzák az iskolába mindazt a feszültséget, ami az otthoni létből fakad, a tehetetlenséget, az agressziót, az állandó napi túlélés és a fogyasztásra törekvés ellentmondásait. Túl sokan vannak a napköziben, és nem működnek rendesen délelőtt sem, nemhogy délután. És nehéz őket megérteni. A nélkül pedig nem megy.
Nem tudok mit mondani neki. Biztosan azt várná, hogy szidjam én is őket, hiszen a múltkor is mondta, ő nem ezt tanulta, ezekhez nem pedagógus kell. De csak hallgatok. ...
Praktikus

E-bookok olvasása közvetlenül a Chrome böngészőbenFEL

A MagicScroll eBook Reader ( link ) névre hallgató kis kiegészítő szinte megszólalásig úgy működik, mint Firefoxos társa: egy felületen menedzselhetjük vele a letöltött könyveket és persze a böngészőn belül olvashatjuk azokat.
Érdekesség viszont, hogy itt offline (például korábban letöltött) ePub fájlokat is felvehetünk a gyűjteménybe, illetve megadhatunk közvetlen netes linket is ePub fájlokhoz. A felület sokkal ízlésesebb és áttekinthetőbb, mint a Firefoxnál, és itt is választhatunk több színvariációból és betűméretből.
Mindent egybevetve egy jól használható és hasznos kis plug-in, így aki nem szeretne külön ePub olvasó alkalmazást telepíteni, hanem minden a Chrome-on belül akar megoldani, annak érdemes kipróbálnia.


Infogram: készítsünk látványos infografikákat, percek alatt!FEL

Mivel még csak béta verzióról van szó, nem minden funkció készült el teljesen, de ettől még könnyedén összedobhatunk most is egy látványos és ízléses infografikát az Infogrammal ( link ), amelyet azután megoszthatunk az interneten akár közvetlen linkkel, akár 'embed' kóddal.
Egyelőre három sablon közül lehetett választani, ezek közül az egyiknél lehet variálni az alap színét is. Elhelyezhetünk a képen különféle grafikonokat (ezek adatait egyszerű táblázatban vihetjük fel, de importálási lehetőségünk is van (XLS, CSV). Használhatunk képeket, idézeteket, szövegdobozokat, címeket. A későbbiekben lesz lehetőség térképek és különféle diagramok elhelyezésére is.
Az online alkalmazás használata jelenleg ingyenes, csak be kell lépnünk Facebook vagy Twitter fiókunk segítségével.
Kisszínes

Országok közti digitális szakadékok -- máshogyan használjul a webetFEL

Pár napja jelent meg az Ipsos több sajtóhíre is, amely 24 ország internetezőire vonatkozóan közölt adatokat. Az adatokból jól látszik, hogy érdemi különbség van az országok között a tekintetben, hogy mire és hogyan használják a lakosai az internetet.
Magyarország például világbajnok e-mail használatban és az elsők között van az internet személyes szórakozásra, kikapcsolódásra, hobbira való használatát illetően, de például a videójátékok használatát tekintve hátul kullogunk. Mindez arra hívja fel a figyelmet -- ami sokszor elsikkad vagy mondhatni nem látható számunkra -, hogy másképpen használjuk az internetet az egyes országokban, ami teljesen eltérő piaci lehetőségeket ad a vállalkozásoknak, eltérő környezetet jelent a (sokszor multi) hirdetőknek és másfajta beavatkozásokat igényel a politikától. A helyhez kötött csőlátásunkból viszont az fakad, hogy erről elfelejtkezünk és sokszor azt hisszük mindenhol ugyanúgy működik ez a világ, a máshol működő dolgok könnyedén átültethetők a helyi viszonyokra.


Könyvespolc -- könyvből (képpel)FELAlgoritmus vagy antiszemitizmus?FEL

Francia bíróság előtt kell tisztáznia a Google-nak, hogy a kettő közül melyikről van szó, amikor ismert személyiségek nevét a világcég keresőprogramjának francia változata automatikusan a 'zsidó' szóval egészíti ki. A pert kisebbségvédő civil szervezetek indították, az első tárgyalás május végén várható. A háttérben az a 2008 óta működő algoritmus áll, amely felhasználók tömegeinek szokásai alapján szempillantás alatt a legvalószínűbbnek tartott kifejezésekkel pontosítja a keresőszavakat. A cég arra hivatkozik, hogy automatizmusról van szó: az esetek nem azt jelzik, zsidóként tart-e nyilván valakit a Google, hanem pusztán azt tükrözik, milyen gyakran keresnek rá a franciák, zsidó-e valamelyik híres ember. Az is igaz, hogy a Google képes befolyásolni a saját algoritmusát: most is szűrők akadályozzák meg, hogy a gépi számítás nemkívánatos pornográf, erőszakos vagy gyűlöletkeltő kifejezéseket társítson a keresőszavakhoz.


Olvasmányélmény: elolvastam a Bűn és bűnhődést, belázasodtamFEL

Címkék: olvasás |

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt a nyolcvankét éves norvég író, Kjell Askildsen, aki munka közben azt érzi, dolgozószobája sarkában mindig leselkedik rá egy-egy olvasó.
-- Tizenévesen rájött, bele lehet betegedni az olvasásba. Hogy kell ezt érteni?
-- A jó irodalomnak akkora ereje van, hogy befolyásolhatja az ember életét. Amikor nagyon fiatalon elolvastam a Bűn és bűnhődést, belázasodtam. Ha az egyént korán éri ilyen erős hatás, annyira magával ragadja, hogy bele tud csavarodni. Azt a trükköt találtam ki, hogy ha magam mellett mást is bevonok ebbe az élménybe, akkor az irodalom által közeledhetünk egymáshoz.


Használtkönyv-árusítás és harckocsi (kép, videó)FELHasznált könyvbe virághagyma (képpel)FELLétrejött az első Wikipédia városFEL

Az online enciklopédia különleges projektet indított el félévnyi előkészítés után. Egy walesi történelmi város, Monmouth nevezetességeit látták el kétdimenziós vonalkódokkal, amik okostelefonnal beolvasva a tárgyakhoz tartozó Wikipédia szócikkekhez vezetnek. Ezzel párhuzamosan több mint 450 új szócikket is létrehoztak a várossal kapcsolatban, amiket aztán önkéntesek több nyelvre, például magyarra, hindire, eszperantóra és latinra is lefordítottak.
Információforrások

A világ legnagyobb ingyenes online dokumentumfilm-gyűjteményeFEL

A valós életről készült filmek, tudósítások gyakran érdekesebbek és izgalmasabbak, mint a kitalált eseményekből készült filmek. Éppen ezért örömteli, hogy a Watch Documentary oldal ( link ) ingyenesen elérhetővé teszi a világ legjobb dokumentumfilmjeit.
A minket érdeklő online filmeket tematikus válogatásokon keresztül vagy az oldal keresőjével találhatjuk meg. Sok esetben teljes filmsorozatokat is el lehet érni az oldalról, ahol külön kiemelik a szerkesztők által ajánlott legfrissebb alkotásokat, illetve a látogatók által legtöbbször megnézett filmeknek is megtalálhatjuk a toplistáját. Az adatbázis jelenleg több mint 6000 filmet tartalmaz.


Székelyföldről szóló könyvsorozat indulFEL

Ferenczes István József Attila-díjas költő a góbé termékek népszerűségén felbuzdulva állt elő az ötlettel, hogy a székelységnek kiváló szellemi termékei is vannak, amelyeket érdemes volna egybeszerkeszteni.
E gondolat nyomán indult el az új könyvsorozat, amelynek Székely Könyvtár lett a címe.
A kezdeményezők egyelőre százas nagyságrendben, vagyis száz kötetben gondolkodnak, de a lista egyre bővül. Az első öt könyv a Hargita Kiadó gondozásában jelent meg.
- Ötkötetes minisorozatokat tervezünk, melyeknél a válogatási szempont az, hogy Székelyföldről szóljon, vagy székelyföldi legyen a szerző, födjük le a múltunkat is, valamint legyenek 19-20. századi és kortárs művek is -- nyilatkozta a főszerkesztő.


Hatalmas MP3- és kottagyűjtemény, ingyenFEL

'Set music FREE' áll annak a gyűjteménynek a weboldalán, ahol a komolyzenét kedvelők kedvükre válogathatnak. A Musopen adatbázisában a szabadon felhasználható zenei állományok és kották között a hagyományos keresésen kívül több szempont szerint válogathatunk. Névsorban böngészhetünk zeneszerzők, előadók, hangszerek, korszakok és műfajok szerint. Egy-egy kiválasztott zeneszámról részletes leírást kapunk, és a beépített lejátszóval meghallgathatjuk, vagy MP3 formátumban le is tölthetjük azt.
A kották esetében is hasonlóan találhatjuk meg amire kíváncsiak vagyunk. A kottát megnézhetjük közvetlenül az oldalon, és kinyomtathatjuk, vagy áttölthetjük saját Google dokumentumaink közé. A komolyzenei kalandozást egy beépített rádió alkalmazás is segíti, ahol az adatbázisban található darabok szólnak éjjel-nappal.


Annyit fizet, amennyit akar -- kísérleti lengyel zenei portál magyar lemezzelFEL

Új lengyel zenei portál indult, amelyen a vevő annyit fizet az albumokért, amennyit akar. A link kínálatában a magyar Tűzmadár együttes Álmok című lemeze is megtalálható.
A lemezeket egy meghatározott időre -- pár hétre -- kapják meg a vásárlók, és aki 4 albumért az átlagárnál magasabb ajánlatot tesz, az ötödiket ingyen töltheti le.
Az 'annyit fizet, amennyit akar' forgalmazási megoldást a két éve független számítógépes játékokkal kereskedő Humble Bundle cégtől lesték el a lengyelek.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról