Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/37., okt. 25.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Így teszik vonzóvá a tiltott könyveket Svédországban (olvasóink szavazatára)
Van közkönyvtári feladat: leszakadnak az idősebbek a digitális kompetenciákban
Beszerezzük-e a könyvtári működéshez nélkülözhetetlen tudást?
Impotens cikkek a könyvtárak tevékenységéről - így változtass
'Sokan be fognak hozzánk térni azért, hogy ne kelljen otthon fűteni' - FSZEK
Használókat teremt a brit könyvtárak 93 százaléka a melegedni betérőkből
Düsseldorf kapta Németországban Az év könyvtára 2023 elismerést
Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója
Az USA legjobb kiskönyvtára, 2023 - 6. Bevételszerzés, keresztfunkcionalitás; kiindulás a használói igényekből
Elhunyt Papp István
Megkérdeztük: Kell-e egy könyvtárosnak idegennyelv-ismeret?
Könyvtár, mint felkiáltójel - tér a kritikai könyvtárosságnak?
'Megnyugodhatnak és hátradőlhetnek' a romániai magyar kulturális intézmények?
A külföldi folyóirat-figyelés elapadásának oka
'Olvasásnépszerűsít' országosan az egri könyvtár - Sztori
Könyvtár, mint búvóhely
Harmincéves lett a Debreceni Ausztria Könyvtár

Analógiák

Médiakönyvtár, vasúton közlekedőknek - másoknak is kínálhatnánk
A munkatárs megbecsülése - akár fotókkal

Kisszínes

Sikerülhet rekonstruálni a nagyrészt elveszett antik irodalom egy részét?
A legnagyobb zsidó ünnepnek ad otthont a bajai könyvtár

Praktikus

Alkalmazzuk a könyvesbolti merchandizing-tapasztalatot könyvtárban is! (olvasóink szavazatára)

Információforrások

A félretájékoztatás leküzdése - Saját tempójú tanfolyam
LMBTQ+ könyvtár indult Szegeden
Az átfogó szexuális nevelés alapjai (könyv)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Így teszik vonzóvá a tiltott könyveket Svédországban (olvasóink szavazatára)FEL

A betiltott könyvek hete a kezdeti 1982-től fogva amerikai fogalom. Az olvasás szabadságáról és az összes olyan könyv kiemeléséről szól, amelyeket betiltottak és megkérdőjeleztek. Mindig évente, szeptember végén vagy október elején tartják. A kampányról a KIT-ben lásd: link .
Idén először Svédországban is elindította a betiltott könyvek hetét a Dawit Isaak Könyvtár link a svéd PEN-nel link közösen. A kampány egyik résztvevője a Kungälv Könyvtár, amely nemrég nyitotta meg a Bebörtönzött irodalom link projektet.
A projekt részei:
1. Ez egy részleg (gyűjtemény) a tiltott irodalom számára, ahol bebörtönzött szerzők könyvei vannak, ill. könyvek a demokráciáról. A cél a demokrácia, a véleménynyilvánítás szabadsága és az emberi jogok hangsúlyozása a könyvtárban.
2. Programjaikkal mélyebb beszélgetéseket és vitákat kínálnak az ilyen típusú kérdésekről.

Az irodalmat felhasználhatjuk az emberi jogok hangsúlyozására, de fordítva is igaz, hogy a demokrácia kérdései belépőként szolgálhatnak az irodalom olvasásához, a könyvtár látogatásához, s ez egy izgalmas, tartalmas és szórakoztató munka. Szept. 14-én, az iráni tüntetések évfordulóján nyitották meg hivatalosan is a részleget, amelyet szerzői beszélgetések, felolvasások stb követtek. A Svéd Művészeti Tanács támogatásával kifejezetten a projekthez is vásároltak könyveket a saját állományukon kívül: gyermek- és felnőtt könyvek, képregények, könnyen olvasható művek egyaránt vannak a gyűjteményben. Minden egyes könyvhöz tartozik egy ex-libris, amelyből kiderül, hogy hol, mikor és miért tiltották be az adott könyvet. Együttműködtek a kungälvi Északi Népfőiskolával és a Mimers Hus Gimnáziummal is.
A projekt része a Menedék - Válasz az üldöztetésre és az elnyomásra c. kiállítás, amelyet iskolai csoportok fognak látogatni, s beszélgetnek majd róla. A személyzet a projekthez képzést kapott a demokrácia misszióról, a tiltott könyvekről és a kapcsolódó kiállításról. Minden munkatársuknak egy GYIK-et is írtak a projektről. A tiltott könyvek részlege tartósan a könyvtárban marad mint különgyűjtemény. A kollégák lelkesek voltak.

A projekt november közepéig tart. A 41. héten a malmöi Dawit Isaak Könyvtár és a svéd PEN által kezdeményezett országos projektben és hálózatban, a svédországi Tiltott Könyvek Hete (Banned Books Week Sweden) nevű projektben is részt vesznek. Ez az ország számos könyvtárát és könyvesboltját érinti. Eddig csak pozitív reakciókat kaptak a projektre. (Ref.: Szabó Eszter)


Van közkönyvtári feladat: leszakadnak az idősebbek a digitális kompetenciákban FEL

Azok szorulnak rá leginkább a könyvtárra, akik a legkevésbé használják link - írtuk a múlt héten. - Ha majd akarnak, bejönnek. Vagy: ők úgyis csak a tévét bámulják... Mondhatnánk a külső körülményeket okolva, vagy áldozatot hibáztatva. Ha viszont a sokat emlegetett partnerközpontúságban gondolkodunk, netán ténylegesen is szeretnénk kreatívak lenni, érdemes e célközönség igényeiből visszatervezve megcéloznunk őket szolgáltatásunkkal. (MG)

A 2022-es népszámlálási kérdőívbe több olyan kérdés is került, mely a korábbi években még nem volt téma. Az egyik ilyen új kérdés a válaszadók digitális jártasságáról gyűjtött információt. A Pénzcentrum friss elemzésében azzal foglalkoztunk, hogy áll az ország digitális jártasság terén, mely országrészek a legelmaradottabbak, valamint hogy mekkora a különbség fiatalok és idősek között. A friss számok alapján óriási szakadék tátong egyes társadalmi csoportok között.

Lassan egy éve, hogy befejeződött a 2022-es Népszámlálás online kitöltése, azóta pedig nyilvánosságra is hozta az adatsorokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebből rengeteg információ kiderült Magyarországról, a hazai településekről és a lakosságról. Tavaly először mérték fel a lakosság digitális jártasságát is, most ezt az adatsort elemeztük. A statisztikák azt mutatják, hogy a lakosság 16,4 százaléka semmilyen digitális tevékenységet nem végez. (Pénzcentrum)

Régebbi hírforrás(ok): Azok szorulnak rá leginkább a könyvtárra, akik a legkevésbé használják link

Beszerezzük-e a könyvtári működéshez nélkülözhetetlen tudást?FEL

A kanadai közösségvezérelt könyvtár (community-led library) modell kiindulási alapja, hogy a könyvtár által szolgált közösségnél van a tudás, mert ők tudják, mit szeretnének, ezért őket meg kell kérdezni. Ehhez azonosítani kell a könyvtári tevékenységek célközönségét - akár földrajzi, társadalmi vagy érdeklődési kör szerinti megközelítésben, s a kapcsolatok építése, erősítése révén azonosítani kell e szükségleteket annak érdekében, hogy válaszolni lehessen rájuk.
E modellben tehát a fő eszköz a kapcsolat, a partnerség, az együttműködés, a könyvtáros a "megmondóból" nyitott fülű (és szívű) hallgatóvá válik, a szolgáltatások pedig együttműködés eredményeként alakulnak ki. (Kovácsné Koreny Ágnes)


Impotens cikkek a könyvtárak tevékenységéről - így változtassFEL

Heti néhány olyan cikk jelenik meg az országos sajtóban, különösen a megyei hírportálokon, amelyek ugyan könyvtárakról szólnak, de se szakmai, se használói szempontból nem közölnek használható tartalmat. A befogadó lényegében azt tudhatja meg, hogy az említett könyvtár létezik, és valamit tesz, amihez ugyan nekem nem sok közöm van. Az ilyen megjelenések hozzájárulnak ahhoz a könyvtárképhez, amely a könyvárak társadalmi szerepét (a valóságtól függetlenül) lényegében semmisnek veszik. És vigyázat: az emberek nem a valóság alapján, hanem az arról alkotott, gondolkodásukban megformálódó kép - azaz imázs alapján hozzák meg döntéseiket. Summa summarum: a könyvtárak rontják saját imázsukat. Miközben sírnak elismertségük hiánya miatt.

Mindez nem jelenti, hogy ne születnének a befogadók ingerküszöbét átlépő könyvtári hírek, de azok száma és hatása elenyésző - ha a lassan a minimális felé tendáló könyvtárhasználati görbét vesszük figyelembe. A pr illetve marketing témájú szakmai rendezvények hatása erősen mérsékelt, csak egy pr-képzettséggel rendelkező könyvtáros ismert (a szakma perifériáján), a könyvtárosok pedig vagy leterheltek, vagy annak mondják magukat. A helyzet tehát nem könnyű. De mégis: mit lehetne tenni?

1. Készítsünk egy listát arról, hogy mit akarunk kommunikálni: kinek, milyen fontossági sorrendben, milyen felhasználóbarát módon.
2. Készítsünk egy listát arról, hogy üzenetünket milyen csatornákon keresztül - véleményvezérek, újságírók - tervezzük célba juttatni. A velük való kapcsolatfelvétel előtt figyeljük meg, hogy az érintett személyek, csatornák hogyan működnek; előre átgondolva azt, hogy mely üzenetünket hogyan adhatják tovább.
3. Lendüljünk akcióba: a saját magunknak és az adott csatornának legmegfelelőbb időben adjuk tovább az üzenetet.
4. Figyeljük meg akciónk eredményét, és legjobb, ha számokkal is rögzítjük. Akármilyen eredményt is érünk el, tanuljunk a tapasztalatból, tudomásul véve, hogy mindig javulhatunk :)
A külső körülmények kitartó okolása az impotencia jele. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2023. október 25.  • Továbbküldöm a hírt

'Sokan be fognak hozzánk térni azért, hogy ne kelljen otthon fűteni' - FSZEKFEL

(Egy éve írtuk.) A kulturális intézmények országszerte sorra jelentik be az időszakos bezárást az elszálló rezsiköltségek miatt, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója viszont egyelőre úgy látja, az idei telet ki tudják húzni a megfelelő takarékossági intézkedésekkel. A hőfokot húsz fokban maximalizálják mind a 49 könyvtárukban, de készülnek a jövő évre drasztikusabb vészforgatókönyvekkel is. Fodor Péter szerint azért is fontos a végsőkig nyitva tartani, mert egy közkönyvtár nemcsak kölcsönzésre való, de szociális feladatai is vannak, ami a válságos időkben még fontosabbá válik.
De vajon hogy tud egy könyvtár lépést tartani az idővel? És sikerült-e visszacsábítani az olvasókat a járvány után? Interjú.

Ezt az évet még biztosan tudjuk kezelni kényszerbezárások nélkül - mondta Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója, aki 1998 óta irányítja Budapest egyetlen közkönyvtár-hálózatát, amely 47 helyen működik főváros-szerte. Mi még egy verőfényes, októberi napon, kellemes melegben ültünk le beszélgetni a központi könyvtárnak teret adó, neobarokk Wenckheim-palota egyik ódon irodájában, de hamar szóba kerültek a szükséges spórolási intézkedések, illetve, hogy mi lesz itt télen az elszálló energiaárakkal. Az első intézkedések máris megtörténtek: október 17-től az összes könyvtárukban 20 fokban maximalizálták a hőfokot. Emellett egy új eljárásrendet is megszabtak a munkatársak számára, amelyben azt taglalják, miként kell takarékoskodni a villamos energiával, és hogyan lehet a fűtést optimalizálni.

A bérek kifizetésén túl a Szabó Ervin könyvtárnak két nagy, rendszerszintű költsége szokott lenni, amelyek eddig többnyire hasonló nagyságrendben mozogtak: az egyik a dokumentumvásárlás, a másik pedig a rezsi.


Használókat teremt a brit könyvtárak 93 százaléka a melegedni betérőkbőlFEL

A legtöbb könyvtár ezen a télen ismét melegedő helyet biztosít az Egyesült Királyságban. Egy brit kutatás szerint a legutóbbi télen több mint félmillió ember keresett fel ilyen kulturális térben kialakított melegedő tereket.

Az Egyesült Királyságban az irodalom életeket menthet. Nem is kis túlzással. Ez már tavaly is kiderült, és most, 2023 október végétől a könyvtárak ismét ingyenes, fűtött helyiségekkel várnak bárkit az Egyesült Királyságban. Az ok egyszerű: a fűtési költségek a szigetországban is rendkívül magasak.
A kezdeményezés 2022-ben kezdődött, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után az energiaárak megemelkedtek - írja a The Guardian.

Hogyan lesz itt fűtött hely? - A felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett könyvtárak 93 százaléka kínál ingyenes, fűtött tereket a látogatóknak a hideg hónapokban - a "Melegtér program" részeként. A meleg helyiségeket kínáló könyvtárak 79 százaléka a tavalyihoz képest magasabb vagy hozzávetőlegesen azonos érdeklődésre számít, és nincs olyan gyűjtemény, amely azt mondta volna, hogy idén kevesebben jönnek. A programban részt vevő könyvtárak 74 százaléka szórakoztató és kulturális programoknak is otthont ad, lehet például társasozni, jógázni, és még kézműves klubok is vannak. A megkérdezettek 70 százaléka ingyenes meleg italt, 66 százaléka pedig tanácsadást szervez olyan témákban, mint a háztartás vagy költségvetés elkészítése. De olyan hely is van, ahol takarókat, valamint menstruációs- és egészségügyi termékeket is biztosítanak.

A válaszadók 51 százaléka nem számít támogatásra a melegedő helyek működtetéséhez. Míg 28 százalék számít többletfinanszírozásra, addig 21 százalék nem is tudott a lehetőségről.
A Libraries Connected a Warm Welcome [ld.: link ] partnere, amely több mint 7000 meleghelyiségből álló hálózatot támogat az Egyesült Királyságban.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan építsünk ki meleg, befogadó helyet? - A könyvtáros egyesület ajánlása link

Düsseldorf kapta Németországban Az év könyvtára 2023 elismeréstFEL

Ludotéka, tárgykölcsönzés, játékszoba, robotok, 3D nyomtatás, akadálymentes polcok, gépterem, coworking helyiségek, rendezvényterem, büfé, tanulószobák, belső udvar, hang- és zenestúdió, önkiszolgáló kölcsönzés... Többé-kevésbé ezt várják el ma a dokumentumkölcsönzés mellett egy modern, nagyobb városi könyvtártól. Mindez a Düsseldorfi Városi Könyvtár központi részlegének (Düsseldorfer Zentralbibliothek im KAP1 link ) 3 perces imázsvideón: link . (MG)

Az "Év Könyvtára" díjat a Német Könyvtári Szövetség (dbv) és a Deutsche Telekom Alapítvány közösen ítéli oda a digitális világ példamutató és innovatív könyvtári koncepcióinak elismerésére. 20.000 euróval jár, és minden tudományterületű és méretű könyvtárat díjaz. Javaslattételre a dbv szakosztályai, területi egyesületei és szakbizottságai, valamint a zsűritagok jogosultak. Emellett pályázni is van lehetőség. A pályázatok többször is benyújthatók. Bírálati szempontok: a könyvtári munka minősége és innovációja, koncepció vagy stratégia, a digitális lehetőségek kreatív kihasználása, jövőorientáció, fenntartható működés, hozzájárulás az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Céljának (SSG) eléréséhez, vonzó szolgáltatások, hatékony pr-munka, regionális szinten túlmutató/nemzetközi elkötelezettség, (helyi, regionális, nemzetközi) hálózatépítés, a pályázati dokumentumok minősége. (Bibliotheksverband)


Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójaFEL

Budapest Főváros Közgyűlése a 751/2023. (IX. 27.) számú határozatával megválasztotta Kovácsné Koreny Ágnest a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójának 2024. február 29-től 2029. február 28-ig.


Az USA legjobb kiskönyvtára, 2023 - 6. Bevételszerzés, keresztfunkcionalitás; kiindulás a használói igényekbőlFEL

Ahogyan azt a Page Public Library link kiterjedt szolgáltatásai is mutatják, Debbie Winlock, a könyvtár menedzsere jelentős időt fordít a finanszírozását célzó pályázatok beadására, de nem mindig nyer meg minden pályázatot. "Amikor nem kapok támogatást, és nagyon szeretnék valamit, elmegy egy vállalkozáshoz és azt mondja, 'Nagyon-nagyon szeretném ezt, tudsz segíteni?'" - magyarázza. "Azt fogják mondani: 'Ezt az összeget adhatjuk, vagy megvásárolhatjuk - ezt megtehetjük neked.' Mindig van módja annak, hogy megoldjuk."

Ez a hozzáállás minden aspektusra vonatkozik a Page Könyvtár működtetésében - nemcsak a finanszírozásra és az erőforrásokra, hanem a belső működés gördülékenysége is. "Nagy könnyebbség számunkra, hogy mindenki mindent csinál, mindenki mindent megtanul, amennyire csak lehet. Tehát bárki bármelyik szerepbe beugorhat szükség esetén."

Ez azt jelenti, hogy bármelyik alkalmazott válaszolhat a beérkező kérésekre, bármilyen státuszban is legyenek. Ez a rugalmasság, az érdeklődés és figyelem a használókra - és szükségleteik iránt - azt mutatja, hogy a Page Könyvtár a város és a megye szívverése lett, és megmutatja, hogy milyen célokkal képes ezt elérni egy kis könyvtár. "Mottónk az, hogy azt akarjuk tenni, ami jó a közösségünk számára" - mondja Winlock. "Szeretnénk biztosítani, hogy megkapja a közösség azt, amire szüksége van." (ref.: ChatGPT, MG)

A sorozat előző része: link .


Elhunyt Papp IstvánFEL

(Kiegészítve) 92 éves korában elhunyt Papp István, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgató-helyettese, a magyar könyvtárügy meghatározó és kiemelkedő személyisége. Emlékét megőrizzük. Búcsúztatása szűk családi körben történik.

A Könyvtártudományi és Módszertani Központ illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettesét, a Könyvtárosok kézikönyve társszerkesztőjét 75 éves korában így köszöntötték: link . A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2021-ben Papp István és Katsányi Sándor tiszteletére ünnepi kötetet adott ki link .

Az MKE Facebook-oldalán okt. 25-én megjelent nekrológ: link


Megkérdeztük: Kell-e egy könyvtárosnak idegennyelv-ismeret?FEL

A kapott, tájékoztató jellegű válaszok:
2 - csak a szakkönyvtárosnak
64 - minden értelmiséginek
11 - ha vannak idegen nyelvű használók
0 - másnak igen, nekem nem
3 - egyéb, megírom: kit@gmconsuting.hu.
A 10 évvel ezelőtti adatokkal összevetve a most kapottakat, az alábbi diagram lesz látható: link . Eszerint szinte semmi változás nincsen. A válaszadók szerint az idegennyelv-tudás és az értelmiségi lét elválaszthatatlan egymástól. Kérdés azonban, hogy mi a viszony a könyvtárosság és az értelmiségi lét között. Vö.: Értelmiségi - könyvtárosként link . (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Értelmiségi - könyvtárosként link

Könyvtár, mint felkiáltójel - tér a kritikai könyvtárosságnak?FEL

2023 októberében a Rutgers Egyetem Erőszak-megelőzési és Áldozatsegítő Hivatala (VPVA) bemutatta a "Ruhakötél Projekt: Túlélők múlt és jelen" c. kiállítást a Douglass Könyvtárban. Az 1990-ben indított Ruhakötél Projekt célja a személyközi erőszak túlélőinek és áldozatainak támogatása és tisztelete. A kiállítás lényegében figyelemfelkeltő üzenetekkel ellátott ingek, pólók erdejének bemutatása a könyvtár terében.

"A nemi erőszak mindannyiunkat érintő téma, nemzetiségre, fajra, nemre, szexualitásra, vallásra stb. való tekintet nélkül. A VPVA-val közösen kialakított kiállításon a könyvtárak részt vehetnek a nemi erőszak elleni fellépésben, felvetésben tudatosság a könyvtárhasználók körében." - mondta Kayo Denda, Margery Somers Foster Center vezetője és női, nemi és szexuális tanulmányok könyvtárosa (Rutgers University - New Brunswick Libraries). A "kifutón" színes pólók voltak kiállítva, amelyek mindegyike más típusú erőszakot jelképez, valamint a Rutgers diákjai által készített műalkotásokat. A színek a visszaélés formáját jelzik. A szövegek történetet mesélnek el, és felhívják a figyelmet. (Képeket ld. a forráslinken.)


'Megnyugodhatnak és hátradőlhetnek' a romániai magyar kulturális intézmények?FEL

A két hónappal ezelőtt bejelentett költségcsökkentő törvénytervezet végleges változatát 2023. szeptember 26-án ismertette Marcel Ciolacu kormányfő, és vállalt felelősséget a román parlament előtt. Miként alakul a romániai magyar kulturális intézmények sorsa a költségvetéscsökkentő intézkedések életbelépése nyomán? A sajtóban számos nyilatkozat látott napvilágot a tervezettel kapcsolatosan.

A Székelyhon újságírója, Kozán István véleménye szerint: "Szinte minden állami alkalmazott megnyugodhat és hátradőlhet, ugyanakkor a kulturális intézményeket féltő óriásmolinókat is el lehet távolítani, a kormányfő ugyanis egy teljesen kilúgozott deficitcsökkentő tervet ismertetett a parlamenttel." "Mindez nagyszerű hír a romániai magyarság számára, hiszen a bemutatott tervezet nem csonkítja meg a magyar kulturális intézményeket." (...) "A közintézményekre vonatkozó legfontosabb változás: az ismertetett tervezet már nem tartalmazza azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 7,5 százalékánál (vagy az utolsó tervezetben 2,5 százalékánál) többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra.
A 29. cikkely rendelkezik a nagy port kavart összevonásokról is: ez egyrészt eltolja az átszervezéseket 2024. júliusáig, másrészt megszab egy feltételt: csak akkor nem kell összevonást végrehajtani, ha legalább ötven elfoglalt állás van az adott alárendelt intézménynél. Itt azonban van egy nagyon lényeges pont: az önkormányzatok tanácsi határozattal dönthetnek arról, hogy az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeket nem vonják össze."


A külföldi folyóirat-figyelés elapadásának okaFEL

A múlt héten írtuk: Elapadt a külföldi könyvtári folyóiratfigyelés forrása a Könyvtári Intézetben link . A Könyvtári Intézetet kérdeztük az ügyben. Míg a válasza érkezik, íme néhány adat:
- A Könyvtári Figyelő (melyben rendszeresen nyomtatva jelent meg a külföldi folyóiratfigyelő rovat) utolsó nyomtatott száma a 2021/4-es volt. Utána nem jelent meg a folyóirat 2022. őszig, majd a megszerkesztett 4. szám csak digitálisan jelent meg link .
- 2023. nyarán jelent meg a hír link , hogy egyesül a Könyvtári Figyelő és a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás link Az utolsó TMT-lapszám: 2023/3. A lap nem kínál külföldi folyóiratfigyelés rovatot, így a hazai szakmabeliek a jelen helyzetben a korábbiakhoz képest kevésbé férnek hozzá a külföldi szakmai történésekhez.

Mihelyt kapunk választ a Könyvtári Intézettől, közöljük. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2023. október 25.  • Továbbküldöm a hírt

'Olvasásnépszerűsít' országosan az egri könyvtár - SztoriFEL

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával meghirdeti A Sztori elnevezésű országos online olvasásnépszerűsítő csapatjátékát határon innen és túl, tudtuk meg Szécsényi Orsolya könyvtárostól. A Sztori link híd a könyvekhez, az olvasmány élményéhez, egymáshoz. Egy híd ami új találkozásokhoz, barátságokhoz, világmegváltó beszélgetésekhez vezet el bennünket, illetve a könyvek megismerésén túl egymás és önmagunk felfedezéséhez.

- A jelentkező csapatok minimum kettő, maximum öt taggal jelentkezhetnek a játékra. Egy válogatott olvasmány listából, a Könyvválasztóból választhatják ki azokat a történeteket, amelyekhez könyvajánlót írnak, illetve egy-egy kreatív feladat elkészítése is a játék része. Az elmúlt évek legizgalmasabb kreatív feladatai közé tartozott a könyvtrailer készítés, borító újratervezés, könyves térképrajzolás, montázskészítés, vagy akár a csapatok saját magukat is beleírhatták választott könyvükbe - mondta el portálunknak Szécsényi Orsolya.

A fordulók között Kis Könyves Kalandozásokban is részt vesznek a játékosok, valamint a Grátisz játékban extra pontokért folyik majd a küzdelem. A kihívás végén a különböző kategóriák nyerteseit értékes könyvcsomagokkal jutalmazzák, a legjobb kreatív feladatot és könyvajánlót elkészítő csapatok pedig különdíjban részesülnek, amely jutalmakat a jövő év áprilisában tartandó ünnepi Záró Ceremónián adják majd át az egri Bródy Sándor Könyvtárban. Október 22-ig lehet regisztrálni a játék oldalán. Minden korosztálynak hirdetnek kategóriákat, valamint családok jelentkezését is várják.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvsú-go a KIT-ben: link KIT-találatok Azolo-ra: link

Könyvtár, mint búvóhelyFEL

A Csernyivci Egyetem is a szerencsések közé tartozik, ott a könyvtár alagsorát használják óvóhelyként, ami már a szovjet időkben akként működött. Halavka azt mondja, körülbelül háromszáz embernek elegendő hely van, duplaajtóval, levegőszűrővel, víz- és ételtárolással. "Tavaly télen voltak olyan napok, amikor 4-6 órát töltöttünk az óvóhelyeken. Manapság a mi térségünket kevésbé sújtják az események, csak akkor van légiriadó, ha ballisztikus rakéták vagy szuperszonikus rakéták és rakétahordozóik vannak a levegőben, vagyis amikor országos riadó van érvényben. Ez gyakran gyakorlatozást jelent, szóval 40-60 percet vannak a levegőben, és utána mehetünk vissza a laborba" - mondja Halavka.

Pjaszecka a légiriadók alkalmával erre az óvóhelyre kénytelen levonulni 12 másik vegyész csoporttársával együtt. "Az nem annyira nagy kihívás, amikor előadások alatt szólal meg a sziréna, az viszont már nagyon is, amikor a laborban dolgozunk. Akkor ott kell hagyni a munkát, néha már az utolsó lépésnél a kísérletben, aztán le kell menni az alagsorba, várni, majd újra visszamenni. Néha kezdhetek mindent elölről, mert néhány kísérletet nem hagyhatsz csak úgy hosszabb időre magára. Akkor különösen bosszantó, amikor már egy nap harmadszor kell ezt megcsinálni, de akkor is a biztonság az első. Ha menni kell, menni kell. De szerencsére ebben a szemeszterben még csak egyszer volt ilyen" - mondja a diáklány.


Harmincéves lett a Debreceni Ausztria KönyvtárFEL

Megnyitásának harmincadik évfordulóját ünnepli Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtára, a Debreceni Ausztria Könyvtár. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a jubileum kapcsán ünnepi tanácskozást szervezett, melyen az osztrák könyvtár állományának színes kínálatára, a bibliotéka mint kulturális csomópont lehetőségeire hívták fel a figyelmet. Az osztrák könyvtár és a DEENK évtizedek óta szimbiózisban működik, előbbi egyfajta kulturális csomópontként van jelen a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban - hangzott el a csütörtökön tartott ünnepségen, A Szigetben. A DEENK harminc éve, 1993 októberében fogadta be és azóta is gondozza a gyűjteményt.

Az Osztrák Könyvtár ráirányítja a figyelmet, perspektívát ad a Bölcsészettudományi Karon folyó osztrák képzésnek - hangsúlyozta Keményfi Róbert, a BTK dékánja. - Az osztrák kultúra mindig jelen volt a képzési palettán. Szeretnénk erősíteni a kulturális szerepet is a karon, így tavasszal egy osztrák kulturális centrum felállítását tervezzük, ahol a gyűjteményre alapozva erősítenénk a szomszédos ország jelenlétét a bölcsészettudományi képzésben. Emellett egy, a közös múltra visszatekintő osztrák kutatóközpont létrehozása is megtörténhet hamarosan, így nagyobb hangsúlyt kaphat majd a tudományos tevékenység is ezen a téren - emelte ki a kari vezető.

A Debreceni Ausztria Könyvtár több mint 8500 dokumentummal rendelkezik és az osztrák irodalom, kultúra, tudomány és politika kortárs információs adatbázisát kínálja a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár olvasótermében. A könyv- és folyóiratkészlet folyamatosan frissül, a szak- és szépirodalom évente akár 150 kortárs alkotással bővül.
Analógiák

Médiakönyvtár, vasúton közlekedőknek - másoknak is kínálhatnánkFEL

Közlekedési társaságok médiakínálatáról többször szóltunk:
- légitársaság: link
- autóbusz-társaság link
Most az eddig kimaradt vasútról szólunk. Az már alapértelmezett, hogy wifi-hálózatot nyújtanak a társaságok. Tartalmat még nem feltétlenül. A link oldalon látható képek mobiltelefonon készített screenshot-ok a Deustche Bahn (DB - Német Vasutak) szolgáltatásáról. A kínálat megtekintéséhez be kell lépni a hálózatba. A tartalom: hírek, hangoskönyvek és podcastok, filmek, nyelvtanfolyamok, futball-hírek, DB-információ, gyerekvilág, utazási tippek, játékok.

A könyvtáros hajlamos eltűnődni... Mi lenne, ha a magyar könyvtári tagsággal hozzá lehetne férni online a fenti kínálatból csokor címhez? Végülis... Döntően akarat és szervezés kérdése... (MG)


A munkatárs megbecsülése - akár fotókkalFEL

A KIT többször beszámolt már olyan projektekről, amelyek kreatívan jelezték: mindenkit felemel az értékelőállításban a szervezeti hierarchia legalján állók és/vagy kétkezi munkások méltóságának megadása, elismerése:
- Fotók egészségügyi, a mentálhigiénés és a szociális szféra dolgozóinak kezéről link
- Készítőinek ujjlenyomatai beleégtek az általuk előállított termékbe link

Újabb példa: 2016-ben felújították a forgalmas brüsszeli Arts-Loi metróállomást. Az átadás után kiállítást rendeztek helyben, a falakon: Jeroen De Vlaminck fotós portréfényképein keresztül lehetett visszakövetni azoknak a munkásoknak a munkáját, akik öt hosszú éven át, főként éjszakai munkával dolgoztak együtt az állomás felújításán. Ahogyan az eseményről szóló beszámoló írja: "Összesen 22 portré kíséri útjukon az ingázókat. Soha nem fáradok bele, hogy nézzem ezeknek az árnyékban lévő férfiaknak elfeketedett arcát és cinkos mosolyát. Minden reggel energiát és bátorságot ad." A fotókat ld. a forráslinkre kattintva.

Hasonló magyarországi - netán könyvtári - projekt egyelőre nem ismert. (összeáll.: MG)
Kisszínes

Sikerülhet rekonstruálni a nagyrészt elveszett antik irodalom egy részét?FEL

Amikor 79-ben kitört a Vezúv, Pompeii mellett Herculaneum is elpusztult. A forró gázok és a vulkáni hamu hatására a város szinte teljes egészében a lángok martalékává vált. Bár a régészeti feltárás során Herculaneum romjai között számos papirusztekercset találtak (amelyek akár ismeretlen irodalmi műveket is tartalmazhatnak), ezek olyannyira elszenesedtek, hogy abban a pillanatban morzsákra hullanának, ahogy bárki is megpróbálná őket széttekerni. Emiatt mindeddig senki sem vállalkozott az elolvasásukra. Most azonban a Nebraskai Egyetem mindössze 21 éves programozóhallgatója, Luke Farritor megnyert egy tudományos versenyt azzal, hogy mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa a tekercsről készült noninvazív (széttekerést nem igénylő) képalkotó vizsgálatok felvételeit felhasználva sikeresen elolvasta a szöveg egy szavát. A szó görögül van: porphyras, ami lilát jelent.

Luke Farritor 40 ezer dolláros díjban részesült a felfedezésért. A jutalmat annak a kutatónak ajánlották fel, aki ugyanazon a tekercsen tíz betűt sikeresen azonosít. Az eljárás kidolgozója magabiztosan nyilatkozik arról, hogy a technikával idővel a teljes szöveget rekonstruálni lehet, bár azt elismeri, hogy a tekercs belsejében vannak totálisan elpusztult részek is. A remények szerint Piso könyvtára a kor összes jelentős irodalmi és filozófiai művét tartalmazta. Már az is szenzáció lenne, ha ezek töredékét rekonstruálni lehetne, hiszen az antik irodalom nagy része elveszett. Szophoklész például 120 drámát írt, amiből mindössze hetet ismerünk.


A legnagyobb zsidó ünnepnek ad otthont a bajai könyvtárFEL

A sábát - magyarul szombat - a legnagyobb és legszentebb zsidó ünnep. A sábátnál csak a Jom Kipur nagyobb és szentebb. A Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban a Sábáton Baján keretében péntek este tartják a kiddust. Szombat reggel (okt. 21.) 9 órától reggeli istentisztelet tartanak, majd a következő programok lesznek: ima héber nyelven, Tóra-olvasás és -magyarázat, kiegészítő tanítás magyarul, a prófétai szakasz, a háftárá. Az imát követően kiddust, tanítást és étkezést tartanak. Délután 16:30-tól délutáni ima és harmadik étkezés várja az érdeklődőket. Majd következik a hávdálá, azaz a sábát-búcsúztatás, melynek végén eloltják a gyertyákat és lekapcsolják a villanyokat is. Zárásként szendvicses megvendégeléssel kedveskednek. A szertartásokat Fináli Gábor tartja, a budapesti Hunyadi téri Ohél Ávráhám (Ábrahám sátra) zsinagóga rabbija és Radvánszki Péter, a Páva utcai körzet rabbija. Az imák és a Tóra-olvasás héber nyelven zajlik, a beszédek magyarul.
Praktikus

Alkalmazzuk a könyvesbolti merchandizing-tapasztalatot könyvtárban is! (olvasóink szavazatára)FEL

Fontos tapasztalatokra tett szert a cikk könyvtáros szerzője, aki másodállásban könyvesbolti munkát vállalt. Rájött, hogy a könyvtár a könyvesboltnál sokkal kevésbé ragadja meg a figyelmet. A könyvtár pedig valóban a hozzáférés, az információs szabadság és az önfejlesztés szimbóluma. De mivel tud többet a könyvesbolt? Gyönyörűen, csábítóan sorakoztatja fel a megvásárolható könyveket. Sokkal hívogatóbb módon, mint a könyvtári polcok. Ez a vizuális merchandizing hatása.

Egy 2014-es könyvesbolti kutatás szerint a vásárlók 94%-a a szebben berendezett boltokat preferálta, és 88% szerint ez a döntésében is szerepet játszik. Azaz hosszabb ideig maradtak, nagyobb eséllyel vettek valamit, és később vissza is tértek. A rosszul berendezett boltokba nem akartak visszatérni.
A szerző saját munkahelyén kezdett el kísérletezni a könyvtár átrendezésével. Először főnökét győzte meg, és a gyerekkönyvtárral kezdték az átalakítást. Egy forgalmas területre az újonnan megjelent könyveket helyezték, a polcok tartalmát vonzó módon kapcsolatba állították egymással. Így ez a terület valóban forgalmasabb lett. Ezután a felnőtt részleg átalakítása következett. Nem csak új, hanem régebbi könyveké is.

Lényeg, hogy ne legyenek akadályok a könyv és a felhasználó közt. A kiállító polcok szépek, pl. figyelmeztető szalaggal átkötött tiltott könyvek, vagy csak a kék borítójú könyvek egy kupacban. De ezek szoborszerű hatást keltenek, és a felhasználó nem mer hozzányúlni. A kereskedelem inkább azt tanítja, hogy a borító önmagában szép.
Nem érdemes különböző részlegekből kivenni a könyveket, hanem inkább egy-egy részleget kell kiemelni, pl. rejtélyek, ifjúsági szakkönyvek.

Érdemes néhány szabályt meghatározni házon belül, amihez mindenki tud alkalmazkodni, pl.:
1. Piramis elrendezés
2. Kifelé nézzenek a borítók
3. Legyenek egyenes sorok
4. Figyeljünk az egyensúlyra és szimmetriára
5. Nem kellenek kiegészítők, pl. terítők, táblák, bútorok
A könyvek elhelyezése egy tudomány, aminek érdemes utánanézni (pl. Janiszewski, 1998). Van benne hely a kreativitásnak, de meg kell találni hol. A könyvtárban mindenkinek a kialakított rendszert kell követni, hogy fenntartható legyen. Az eredmények utána látványosan jönnek. (ref.: Habók Lilla)
Információforrások

A félretájékoztatás leküzdése - Saját tempójú tanfolyamFEL

Tudod, mi a félretájékoztatás, és milyen kockázatokkal jár? Hogyan lehet ellene fellépni? A félretájékoztatás régi és nagy erejű jelenség, amely a közösségi média használatának és a világszerte gyorsan terjedő információnak köszönhetően egyre inkább befolyásolja életünket. A félretájékoztatás kihívást jelent a demokráciák, a kormányok, az oktatási rendszerek és a civil társadalom számára egyaránt. Láthattuk nemrég, hogy a dezinformáció hogyan ébresztett bizalmatlanságot az életmentő védőoltások ellen. Káoszt teremthet kihasználva a társadalomban jelenlévő feszültségeket, így erősítve a bizalmatlanságot intézményekkel szemben és egyének között.

Ezen a kurzuson megtanuljuk, hogyan lehet megkülönböztetni a félretájékoztatás különböző típusait, és hogyan kerülhetjük el az olyan csapdákat, mint a visszhangkamrák, a polarizáció vagy a propaganda. Továbbá megosztjuk veled a félretájékoztatás hatékonyabb leküzdéséhez szükséges alapvető ismereteket és eszközöket, például a mikrocélpontokat és olyan kommunikációs stratégiákat, amelyekkel meggyőzhetsz másokat. Megtanulhatod, hogyan építs hatásos történeteket és ezekből hogyan válhatnak átfogó narratívák. Az a célunk, hogy értsd, tudd, hogyan lehet ellenállni, "amikor eljönnek érted".

A tanfolyam célja, hogy a számodra leghatékonyabb módon tanulhass, szabadon választott időben és lépésekben. Helyezkedj el kényelmesen, és próbáld ki! Ha befejezted a kurzust, nyugodtan oszd meg barátaiddal, családtagjaiddal, munkatársaiddal vagy diákjaiddal.


LMBTQ+ könyvtár indult SzegedenFEL

Egy Meleg Srác Olvas blog: - Létrehoztunk egy LMBT+ könyvtár polcot, egyelőre 50-60 könyvvel, amit egy rövid e-mail-címes regisztráció után bárki igénybe is vehet.
Hol találod az LMBT+ könyvtárat? Megálló Közösségi Ház
6723, Szeged, Budapesti krt. 23. Egy kedves közösségi ház vagyunk Szeged Tarján városrészében a Víztorony tér közvetlen közelében.

Hogyan használhatod az LMBT+ könyvespolcot? Három egyszerű szabályunk van:
1. Gyere be az irodába a kiválasztott könyvvel, a neved és az e-mail címed megadásával teljesen ingyenesen kölcsönözhetsz.
2. Mennyi ideig lehet nálad egy könyv? Nem vesszük szigorúan, de örülnénk, ha másfél-két hónapon belül visszakerülne a könyv, hogy mások is olvashassák. Másfél hónap után küldünk egy emlékeztető e-mailt is.
3. Te is ajándékozhatnál könyvet az LMBT+ könyvespolcnak?
Igen, ez nyitott könyvespolc, bárki szabadon hozhat, bármilyen, akár használt, akár újszerű LMBT+ témájú könyvet, de kérünk, figyelj arra, hogy tényleg foglalkozzon az LMBT+ témával, hogy a következő kölcsönzők ne csalódjanak. (Egy Meleg Srác Olvas blog)

Ugyanerről, negatív jelzőkkel:
link


Az átfogó szexuális nevelés alapjai (könyv)FEL

Iskolai tananyagokban a szexualitás témája gyakran háttérbe szorul, miközben a fiatalokat igazán érdekli és érinti is. A hiányos vagy hamis információk ellentmondásokat és félreértéseket eredményezhetnek, amelyek megnehezítik az egészséges szexuális élet és párkapcsolatok kialakítását. Szükségük van hiteles információkra, de gyakran hiányzik a megfelelő szexuális nevelés.

Ebben a környezetben, ahol az interneten elérhető információk gyakran tévesek vagy károsak, a fiataloknak és a szülőknek egyaránt szükségük van segítségre. Azonban sok gyerekekkel foglalkozó szakember nincs tisztában azzal, hol találhat hiteles információkat, mivel a szexuális nevelés területe nem része a szakmai képzésnek.

Ezért hoztuk létre a szexuális nevelés projektünket, amelynek célja, hogy hatékony támogatást nyújtson szakembereknek és szülőknek, hogy felkészülten tudjanak beszélgetni gyermekeikkel a szexualitás témájáról. A projektet a Nemzetközi Tervezett Szülőség Szövetség (IPPF) támogatja, és fő célja, hogy a tudományos alapokon nyugvó, átfogó szexuális nevelés elvét minél szélesebb közönséghez eljuttassa.

Ennek érdekében workshopokat, videókampányt és konferenciákat szervezünk tanárok és szülők számára. Létrehoztunk egy honlapot, ahol hasznos információkat és segédanyagokat találhatnak a szexuális nevelés témájában. Kézikönyvünk pedig könnyen érthető és használható útmutató, amely segít a szakembereknek a mindennapi munkájukban, és minden felnőttnek, aki fiatalokkal foglalkozik.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról