Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/26., jún. 27.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

400 millió rekord a Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár katalógusában
Szabadkára kölcsönöz digitalizáló kapacitást a VMMI -- régi folyóiratok digitalizálása
* * * Tudások és hálózatok -- MIBE-konferencia, képekkel * * *
Nyugdíjügyek: pocsék hírt kaphatnak a közalkalmazottak
Növeli-e a nyílt hozzáférés a hivatkozásokat és a letöltéseket?
Közkönyvtári környezet: 1. Vagyoni folyamatokra nem figyelő gazdálkodási szabályozás
Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár -- porosodás helyett e-hozzáférés
Érdekelné-e Önt egy könyvtáros munkaerő-piaci felmérés? -- Naná!
A könyveknek kihívója akadt a könyvespolcokon (olvasóink szavazatára)
Ladányi János: Leselejtezettek -- kiváló terep a könyvtári szociális funkciónak
Könyvtári könyveket árult a neten egy könyvtáros -- lehet értéket kicsiholni az ajándék könyvekből is
Leköszönt a gyergyói könyvtár igazgatója -- No comment
Könyvtárkerékpár -- mannheimi gyerekeknek
Börtönbe zárnák a japán illegális letöltőket
Költő, pénz -- Kulturális kormányzás Szőcs után
Orbán meglátogatta L. Simon birtokát
Varga László: 'Mintha magántulajdonban lévő üzemet, gyárat vagy boltot vennének el'
Bögrén a Magna Charta -- a British Library shopjában
A magyar piacra lépne az Amazon.com

Analógiák

Az okosabbak távmunkával mentik a menthetőt
Felhőbe helyezett alkalmazás és teljes digitalizáció -- azonnal profitot termelhet

Kisszínes

Hogyan dolgozzunk hatékonyan az irodában?
Öltözködés dögmelegben -- egy kis könyvtárimázzsal
Kitüntetés a magyar irodalmat gyűjtő németországi könyvtár alapítójának
Ingyenesen letölthető a Fahrenheit 451 az amerikai közkönyvtárakban
Infografika: milyen lenne az élet Internet nélkül?

Kiemelt Katalist-hír

Információs Társadalom Parlamentje -- szubjektív beszámoló Moldován Istvántól
Az állam előbb akar 'erős' lenni, mint izmosabb

Információforrások

Az MKE havonra adja közre online híreit
A nácik ellopták a képeket, most az internetre kerültek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

400 millió rekord a Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár katalógusábanFEL

A Narodna in Univerzitetna Knjiznica katalógusa link 400 millió rekordot kínál. A webről ebből persze -- megfelelő jogosultság nélkül -- kevesebb látszik. A felületről egy kereséssel is lehet kutatni, több belső és külső adatbázisban, így például magyar fulltext forrásokban is. Az EBSCO Discovery Service által működtetett rendszer 2.398.000 letöltést regisztrált 2011-ben. A tartalmat tekintve 90 millió fulltext cikk, 330.000 e-könyv, 800 kiadótól. Egy keresőmezőből érhetünk el mindent, adatbázisokat, több más könyvtár katalógusát, melyeket szelektálhatunk is. A legnagyobb kínált adatbázisok: EDS Foundation Index és a NewsBank.
Hasonló motor hajtja a Harvard Egyetem Könyvtárának katalógusát is. Tanulságos, hogy a találati listában előre veszi az e-könyveket, utána következnek a folyóiratcikkek, majd az offline anyagok. (Jan Luprich előadása nyomán; EISZ-rendezvény, Educatio: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Egy felületen az egyetemi, távoli adatbázis- és a multimédiás katalógus-adatok link

Szabadkára kölcsönöz digitalizáló kapacitást a VMMI -- régi folyóiratok digitalizálásaFEL

Először a legrégebbi újságokat örökíti meg a szabadkai Városi Könyvtárban vendégeskedő berendezés. A digitalizációs projektum elvégzéséhez szükséges berendezéssel gazdagodott a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, amelyet a minap a szabadkai Városi Könyvtár rendelkezésére bocsátott. A nagy kapacitású A2 formátumú szkenner és a hozzá tartozó egyéb szoftverek összesen 20 000 euróba kerültek. A technikai berendezés megvásárlását a Magyar Nemzeti Tanács anyaországi támogatásból biztosította. A digitalizálás folyamatát két szakember, Hicsik Dóra könyvtáros és Micskó Éva mérnök végzi.


* * * Tudások és hálózatok -- MIBE-konferencia, képekkel * * *FEL

Aki elég hosszú ideig jeleket gyűjt, az megismeri a múltat, meglátja a változást, mintákat kezd látni, ezek alapján összegezni tudja a saját szakterületével kapcsolatos trendeket, és előre vetítheti a jövőt, azaz tud tervezni. A Scopus például, az Elsevier bibliográfiai adatbázisa önmagában csak bibliográfiai információt tartalmaz, de az erre épülő szolgáltatások: többek közt az ügyfelek adatai, a finanszírozási források adatbázisai, már segítséget nyújtanak, hogy rálássunk az adott terület aktuális helyzetére, hogy felfelé menő ágban van-e a tevékenysége, vagy lefelé tart. Előadók a képeken:
- Hidvégi Péter (Pedersen & Partners)
- Gandera Balázs (Intren Kft.)
- dr. Tóth Elek (kormány-főtanácsadó, a Katonai Biztonsági Hivatal nyugállományú tisztje)
- Német Ferenc (Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete) (Zsiga Pál fotói)


Nyugdíjügyek: pocsék hírt kaphatnak a közalkalmazottakFEL

Címkék: munkaügy |

A kormány becsléseinél jóval több közalkalmazottat érinthet a kötelező nyugdíjba vonulás. A kormányzati becslés nagyjából háromszorosát, mintegy 30 ezer főt érinthet a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által felvetett ötlet, amely elrendelné az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre az állami körbe visszatérő 250 ezer közalkalmazott 62 év feletti kötelező nyugdíjba vonulását. A tárcavezető szerint ez 10-11 ezer fővel csökkentheti a közszféra állományát, ami 20 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a költségvetésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdaság kérdésére arról nem adott információt, hogy miként számolták ki ezt a 'konzervatív' kalkuláción alapuló összeget.


Növeli-e a nyílt hozzáférés a hivatkozásokat és a letöltéseket?FEL

Igen, növeli -- írja tanulmányában Stevan Harnad és Tim Brody: az ArXiv preprint szerveren publikált és később lektorált folyóiratokban megjelent fizikai témájú cikkeket 400%-kal többször hivatkozták, mint az ArXiv-ban meg nem jelenteket. Phil Davis és kutatótársai tapasztalata, hogy többen töltik le a nyílt archívumok anyagait, mint az előfizetéseseket. Az előbbi eljárás hivatkozáselemzést használt, az utóbbi a használati mutatókat vizsgálta.
Az első esetben nehéz eltekinteni attól, hogy minden bizonnyal olyan szerzők publikálnak preprint-adatbázisban, akik nagy idézettséget szeretnének elérni.
A második esetben hibalehetőség, hogy ez egyes archívumok eltérően mérik a letöltéseket. A nem nyílt folyóiratok használata emellett hibrid; 'szerző fizet' illetve a 'használó fizet' modelleket egyaránt kell vizsgálni. Így a felmérés nem reprezentatív a nyílt hozzáférés egészére.
Olyan felmérésekre van tehát szükség, amelyek azonos feltételek között mérik az idézettséget és a használatot (ref.: MG)


Közkönyvtári környezet: 1. Vagyoni folyamatokra nem figyelő gazdálkodási szabályozásFEL

A közkönyvtárak gazdasági környezeti problématérképének megismerése érdekében részleteket közlünk az 'Önkormányzati pénzügyek -- Hazai kihívások és nemzetközi példák' 20011. decemberi ÁSZ-dokumentumból. (MG)
-- 4.2. A 'magyar modell' néhány pénzügyi rendszerhibája
A következőkben a magyar önkormányzati pénzügyi rendszer azon kritikus jellemzőit tárgyaljuk, amelyek megoldása nélkül a most formálódó új önkormányzati rendszerben is biztosra vehetően újra fognak termelődni a mögöttünk lévő időszak problémái.
Az első 'rendszerhiba' a vagyoni folyamatokat (stock) szinte teljesen figyelmen kívül hagyó, az éves költségvetéseket (flow) előtérbe helyező gazdálkodási szabályrendszer. Ez mind a vertikális elosztás államháztartási szintű tervezését, mind az egyes helyi önkormányzatok pénzügyi tervezését jellemzi. Ez azért kritikus kérdés, mert helyi közfeladat ellátáshoz az önkormányzatok
jelentős vagyontömeg tulajdonjogát kapták meg. A pénzügyi rendszer nem ösztönözte a felelős vagyongazdálkodást82, sőt helyenként éppen ez ellen hatott. Konkrétan:
- A pénzügyi szorítás a pótlások elmaradását okozta, mivel sem a normatív támogatások, sem a fejlesztési támogatások, sem a használati díjak nem biztosítottak erre forrást. Az elmaradt pótlások miatti vagyonvesztés megállítása, az elhasználódott vagyonelemek miatt növekvő működési kockázatok mérséklése elemi érdek.
- A gazdálkodás szabályozása (a stratégiai szemléletű tervezés, a prudens forrásbevonási gyakorlat kikényszerítésének hiánya) és a fejlesztésfinanszírozási rendszerben a vissza nem térítendő támogatások uralkodó szerepe, erősítve a választott politikusok amúgy is meglévő érdekeltségét az expanzív és extenzív fejlesztési politikában, nem érzékeny a megvalósított beruházások pénzügyi fenntarthatóságára, beleértve a jövőbeni folyó finanszírozási igényt és az esetleges kölcsönforrás visszafizetését.


Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár -- porosodás helyett e-hozzáférésFEL

1,5 millió oldalnyi múzeumi évkönyv és szakkönyv -- ez található a Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár gyarapodó állományában link A korábbi modell szerint az országos és megyei múzeumok pályázati pénzekből rendre elkészítették évkönyveiket, amelyek jelentős hányadban raktáraikban porosodtak, ugyanis mert általában nem volt pénz szétküldésükre. A 48 intézmény kiadványait összegyűjtő és digitalizáló Arcanum a múzeumi évkönyvek 70-80%-át, a megyei múzeumok kiadványai 100%-ban kínálja online. Az ilyetén való nagyobb hozzáférés vízválasztója gyakorlatilag az illetékes intézményi vezető hozzáállása. A vállalkozás elkezdte az archív anyagok digitalizálását is. (Somfay Örs Óbudai Egyetemen, az Educatio EISZ-rendezvényén tartott előadása nyomán) (MG)


Érdekelné-e Önt egy könyvtáros munkaerő-piaci felmérés? -- Naná!FEL

A KIT legutóbbi kérdése volt: Érdekelné-e Önt egy könyvtáros munkaerő-piaci felmérés? A nem reprezentatív válaszok:
67 - Persze. A könyvtáros szervezeteknek rendszeresen kellene ilyet végezniük.
6 - Nem nagyon. A pályaelhagyásra gyúrok.
0 - Nem; akkor is könyvtáros leszek, ha nincs rá igény.
3 - Egyik válasz sem.
Úgy tűnik, hogy a válaszadók egyértelmű kérést fogalmaztak meg a könyvtáros szervezetek irányában. Ha tehát fontosnak tartják a válaszadók véleményét; minden bizonnyal lépni is fognak. A felmérési eredmények rámutathatnak arra, hogy szükség van-e a jelenlegi számban könyvtárosra, mennyiben érdemes-e e szakot választani, illetve ha igen, milyen feltételek mellett. (MG)


A könyveknek kihívója akadt a könyvespolcokon (olvasóink szavazatára)FEL

Az e-könvvek megjelenésével az otthoni könyvespolcok funkciója is megváltozik. A folyamat lassú, de jól kitapintható. Sokan gondolják, hogy a könyvespolc tartalma reprezentálja a tulajdonos műveltségét. De vannak, akik erre fittyet hánynak, és a nyomtatott könyvek számárak csökkenésével a könyvespolcaik a fürdőszobába, wc-be kerülnek, hogy cipőt vagy dobozokat tartsanak rajtuk -- jelzi Benjamin Sundermeier lakberendező. Mások a konyhai tv-t és edényeket tárolnak rajtuk. Hódít a befejezetlenség-érzést keltő enteriőr is. És persze sokan vannak, akik különböző gyűjteményüket helyezik a polcikra, pl. a Csillagok háborújának műanyagfiguráit. -- Az emberek egyre kevésbé tartják fontosnak, hogy könyveket tároljanak polcaikon -- foglalja össze Sundermeier. (ref.:MG)


Ladányi János: Leselejtezettek -- kiváló terep a könyvtári szociális funkciónakFEL

(Könyvismertető) A kirekesztett népesség társadalom- és térszerkezeti elhelyezkedésének átalakulása Magyarországon a piacgazdasági átmenet időszakában -- ezzel az alcímmel jelent meg a szociológus legújabb kötete, amely a rendszerváltástól 2010-ig követi nyomon az ország mindeddig legsúlyosabb békebeli gazdasági válságsorozatának hatását a legszegényebbekre. Ladányi térképeken és táblázatokban feldolgozott adatokkal támasztja alá azt az állítását, hogy az iskolázatlan és alacsony jövedelmű tömegek azokban az országrészekben koncentrálódnak, amelyek az utóbbi években kiestek a gazdaság vérkeringéséből. Így nem egyszerűen mélyszegénység, hanem folyamatosan újratermelődő tartós kirekesztődés, gettósodás alakult ki, amely a mai Magyarország legnagyobb társadalmi problémája. A gazdasági fellendülés által meg sem érintett 700-800 ezres 'fölösleges' népességnek a szerző szerint a harmada roma. Ők azok, akiknek -- a diszkriminációval tetézett hátrányos helyzetük okán -- esélyük sincs, hogy a munkamegosztás új rendszerében 'normális' jövedelemhez, oktatáshoz, lakáshoz jussanak. A tanulmánykötet összegzéseképpen Ladányi bemutatja, miképpen súlyosbította a helyzetet az utóbbi húsz év zsákutcás 'romapolitikája', a Kádár-rendszerből átmentett elhibázott szociálpolitika, amely a segélyezéssel igyekezett fenntartani a társadalmi békét.


Könyvtári könyveket árult a neten egy könyvtáros -- lehet értéket kicsiholni az ajándék könyvekből isFEL

Bizalomvesztés miatt közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyát a napokban annak a könyvtárosnak, aki a pécsi Tudásközpontban működő egyetemi könyvtárból származó könyveket árult az interneten -- írja a Bama.hu. A könyvtárost saját kollégái buktatták le. A könyvtár állományába tartozó kötetek ajándékba kapott, úgynevezett fölös példányok voltak, így az egyetemet a könyvtáros cselekedete miatt nem érte jelentős anyagi kár. Az intézmény nem tett rendőrségi feljelentést -- mondta a portálnak Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense.
Kottász Gergely azt nem közölte, hogy a könyvtáros pontosan hány könyvet és hogyan vitt el a Tudásközpontból, sem azt, hogy ezek közül végül hányat sikerült értékesítenie. A Dunántúli Napló információ szerint az elbocsátott dolgozó az egyik népszerű aukciós oldalon árverezte el az egyetemi könyvtárból elhozott köteteket.


Leköszönt a gyergyói könyvtár igazgatója -- No commentFEL

Romfeld Ákos fotókiállításának záróakkordjaként pénteken jelentette be Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi könyvtárigazgató, hogy távozik az intézmény éléről. A sajtó tudtára adta azt is, nyilvános búcsúzásán kívül nem óhajt hátterekről, a döntését kiváltó okokról nyilatkozni. 'Június 30-án lejár menedzseri szerződésem a könyvtárnál, és a helyzet jelenlegi állása szerint nem fogok pályázni' -- jelentette be. Meg nem erősített információk szerint Kisné Portik Irén nem kívánja megvárni azt sem, amíg a menedzseri versenyvizsgát meghirdetik, és a jelentkezők közül a legjobbat kiválasztják.


Könyvtárkerékpár -- mannheimi gyerekeknekFEL

A Mannheimi Városi Könyvtár állította csatasorba. A teherszállító bicikli könyveket szállít és rendszeresen megáll előre jelzett időpontban a város három pontján. 1-12 éves korúaknak szánt könyveket és játékokat szállít, melyeket 'helyben' vagy kölcsönözve lehet igénybe venni. Dokumentum-rendelés is lehetséges. (ref.: MG)


Börtönbe zárnák a japán illegális letöltőketFEL

Egy új törvénytervezet értelmében akár két év börtönre és közel hatmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést is kiróhatnának azokra az internetezőkre, akik zenék, filmek vagy szoftverek illegális másolatait töltik le a hálózatról.
A Wired amerikai technológiai magazin hírportáljának értesülései szerint a szigetország kormánya jelentősen szigorítaná a szerzői jogok megsértőivel szemben érvényesíthető szankciókat. Ha az erre vonatkozó törvényjavaslatot elfogadják, az illegális tartalmak letöltői a jövőben akár két és börtönbüntetésre, és mintegy kétmillió jenes, vagyis közel hatmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést is ki lehetne róni rájuk.
Magyarországon az új büntető törvénykönyv tervezete éppen ezzel ellentétes irányban változna: ennek értelmében a filmek és zenék vagy szoftverek házi célú letöltéséért nem lehetne senkit büntetőjogilag felelősségre vonni. Ugyanakkor a jogtulajdonosok a jövőben is indíthatnának polgárjogi pereket a szerzői jogaikat megsértők ellen, továbbá a tervezet szerint a nagyüzemi letöltők és online terjesztők is börtönbe kerülhetnének tevékenységükért.


Költő, pénz -- Kulturális kormányzás Szőcs utánFEL

Hogy mekkora erő összpontosul L. Simon kezében, az rövidesen kiderül, hiszen már a következő hetekben dönteni kell például a megyei múzeumok sorsáról. Az új államtitkár az áprilisban megjelent kormányhatározattal szemben nem támogatja, hogy ezek az intézmények a megyeközpontokhoz kerüljenek, s ennek már többször hangot is adott -- legutóbb épp leendő főnöke, az erőforrás-miniszter parlamenti meghallgatásán. Persze óvatosan hozzátette azt is, ha ennek ellenére nem változik a kormány álláspontja, akkor a legjobb tudása szerint végrehajtja a döntést.
Márpedig ez nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a múzeumok mellett ősszel esedékessé válik a megyei levéltárak összevonása az Országos (illetve új nevén Nemzeti) Levéltár égisze alatt, a megyei könyvtárakat pedig átadják a megyeszékhelyeknek. Emellett sok sebből véreznek a nemzeti közgyűjtemények is, amelyek konszolidálása sem tűr további halasztást.


Orbán meglátogatta L. Simon birtokátFEL

Orbán Viktor magánlátogatáson járt Agárdon L. Simon László kulturális államtitkárnál, ahol megtekintette a Fejér megyei országgyűlési képviselő mezőgazdasági vállalkozását.


Varga László: 'Mintha magántulajdonban lévő üzemet, gyárat vagy boltot vennének el' FEL

HVG: A megyei levéltárak június 1-jétől beolvadtak a Nemzetivé lett Országos Levéltárba. Ön a módosítások beterjesztésekor azt írta, hogy ez a központosítás az 1950-es államosításnál is durvább. Nem túl merész összevetés ez?
V.L.: Már csak azért sem, mert az a rendszer később maga korrigálta az államosítást. A pártvezetés az 1968-as reform idején belátta, hogy a levéltárakat lényegében használhatatlanná tette, hiszen nem volt gazdájuk, és nem zajlott bennük folyamatos tudományos munka. A területi levéltárak visszakerültek a helyi tanácsokhoz. A rendszerváltás után az Alkotmánybíróság a levéltári kutatások összes korlátozó szabályozását alkotmányellenesnek nyilvánította, és kimondta, hogy tudományos kérdésekben kizárólag a tudomány képviselőit illeti meg a döntés joga. Az akkori kormány az MTA-t is bevonta az új szabályozás előkészítésébe. Ez, és hogy a levéltári anyagokhoz való hozzáférés állampolgári joggá vált, tiszta helyzetet teremtett. A mostani államosítás mindezt veszélyezteti, ráadásul a bírósági és más helyi állami iratanyagon kívül lényegében helyhatósági, önkormányzati, illetve magánlevéltárak kerültek az állam kezébe.


Bögrén a Magna Charta -- a British Library shopjábanFEL

Az 1215-ből származó dokumentum a könyvtári boltban 10.20 fontért vásárolható meg. -- Vagy online; szállítási költséggel.


A magyar piacra lépne az Amazon.comFEL

A tavalyi bővülésnél is nagyobb, a húszmilliárd forintot is meghaladó forgalomemelkedésre számítanak idén az online kereskedők. Jön a magyar piacra a szakma mamutja, az Amazon.com is.
Az online kereskedelem forgalma -- a szolgáltatások értékesítése nélkül -- az elmúlt évben elmaradt a 160 milliárd forintos várakozástól, és 155 milliárdot ért el az 1,4 millió vásárlás révén. Ám már ez is a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 2,4 százaléka. Miután a tavalyelőtti szinthez képest így is 18 milliárd forinttal emelkedett az interneten értékesített termékek értéke, és a növekedés dinamikája változatlannak látszik, a szakma azt sem tartja kizártnak, hogy idén az ágazat teljesítménye elérheti akár a teljes kiskereskedelmi forgalom 3 százalékát is, ami 175?180 milliárd forintos online forgalmat jelentene -- írja a Világgazdaság.
Analógiák

Az okosabbak távmunkával mentik a menthetőtFEL

Címkék: analógia | távmunka | munkaügy |

A válság kikényszeríti, az e-iroda viszont ösztönzi a szemléletváltást. Megéri elengedni a dolgozó kezét. Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár a 8-4-ig beosztástól markánsan eltérő úgynevezett atipikus foglalkoztatás, így a távmunka is. A HR-szakértők viszont már 2009 táján emlegették, hogy a társaságok számára reális menekülő út lehet, ha a munkatársak részben vagy teljesen otthonról dolgoznak. Látványos áttörés még nem történt, de a válság felgyorsította a folyamatot, amely alól ma már az internet és az okostelefonok világában a technikai akadály sem lehet kibúvó. Ezt igazolja a DataLogic Kft. InnoMax-díjas fejlesztése is.


Felhőbe helyezett alkalmazás és teljes digitalizáció -- azonnal profitot termelhetFEL

Alapvetően új technológiákról, alkalmazásokat felhőbe helyező keretrendszerekről, projektalapú megközelítésekről tartottak egyeztetést a kereskedelmi szakma vezetői június 11-12-én Kecskeméten. Az ágazat képviselőinek egyöntetű elvárása volt, hogy a kereskedelmi informatika legújabb vívmányaival azonnal profitot tudjanak termelni.
Megdöbbentő ütemben folytatódik a kiskereskedelem folyamatainak digitalizálása. Több száz szállító és több ezer kereskedelmi egység már elektronikusan áramoltatja dokumentumait, az új technológiák napról napra hódítanak el területeket a hagyományos, papír alapú megoldásoktól.
A kereskedelmi informatika legújabb vívmányainak közös jellemzője, hogy megtérülési idejük már nem 5-10 év, hanem azonnal profitot képesek termelni. Ez jó azoknak, akik hajlandóak és képesek bevezetni ezeket, de hamar végzetes veszteséget okoz azoknál, akik késlekednek. A rövid megtérülések egyik kulcsa, hogy mind kevésbé kell megvásárolni és birtokolni az egyes megoldásokat. Ebben a szektorban is terjed a felhő, amelyben az egyik legújabb fejlesztés a Laurel cégcsoporthoz tartozó ProgAdat XBO keretrendszere, amely a korábbi alkalmazásokat tudja 'felhősíteni'.
Kisszínes

Hogyan dolgozzunk hatékonyan az irodában?FEL

Ha több emberrel dolgozunk egy irodában, elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb zajforrások. Van, akit ezek nem zavar, de akad, akit egy mobiltelefon csörgése teljesen kizökkent a munkájából. Tippek, hogy tudjuk ezeket a háttérzajokat figyelmen kívül hagyni.
Az irodai munka egyik legnagyobb hátránya az, hogy rengeteg minden elterelheti a figyelmünket a munkáról. A telefonok csörgése, a beszélgetések mind-mind olyan zajforrások, amik megnehezíthetik a koncentrációnkat. Ha túl sokszor kizökkenünk a tennivalóinkból, nő az esélye annak, hogy hibázunk, vagy gyengül a teljesítményünk - figyelmeztet a Forbes magazin.
Kevesen gondolnák, de ez a hangulatra is kihathat - negatívan. A Forbes szakértői szerint ugyanis, ha valaki pontosan, precízen dolgozik, jól végzi a munkáját, elégedett lesz, ami egyfajta boldogság érzetet okoz, így ha a sok zavaró tényező miatt többször hibázik valaki, az növelheti a stresszt, ami csak még jobban gyengíti a teljesítményt.


Öltözködés dögmelegben -- egy kis könyvtárimázzsalFEL

37 fok. Mit várnak tőlünk az irodában? Flip-flop, bikini csak a mázlistáknak szabad, ám a konzervatívabb hivatalok munkásainak sem kell kétségbe esni. Hét tipp kánikulai protokollhoz.
... 'Sőt, ők még mezítláb is, és csak akkor veszik vissza a cipőt, ha már dideregnek a lábujjak a légkonditól. Konzervatívabb helyeken egészen más az asztal alatti kép, igaz, náluk nem is fog fellépni az a könyvtárakból ismert buké, ami a műbőr, a műszál és a talp kölcsönhatásából erjed.'


Kitüntetés a magyar irodalmat gyűjtő németországi könyvtár alapítójánakFEL

A magyar kultúra külföldi megismertetéséért és terjesztéséért Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntetik ki Gudrun Brzoskát, a magyar irodalomra szakosodott Ehingeni Könyvtár alapítóját. (MTI) Gudrun Brzoska nagyjából 450 magyar, illetve magyar származású szerző német nyelvű köteteit gyűjtötte össze a Duna-parti Ehingenben működő könyvtárban. Magángyűjteményét 2009-ben alakította át közkönyvtárrá, és a link címen elindított egy honlapot, amelyen egyebek között recenziókat és életrajzokat közöl.


Ingyenesen letölthető a Fahrenheit 451 az amerikai közkönyvtárakbanFEL

Egyetlen tudományos-fantasztikus művének tartotta a múlt héten elhunyt Ray Bradbury a Fahrenheit 451-et, amelyet a műfajjal nem rokonszenvező Francois Truffaut vitt vászonra.
Bradburynek egyébként olyannyira fontos volt fő műve, hogy még életében ezt vésette Los Angeles-i sírkövére: Ray Bradbury -- a Fahrenheit 451 szerzője. A Truffaut-hoz hasonlóan autodidakta, óriási tudását könyvtárakban szerző Bradbury utolsó éveiben a Fahrenheit-remake mellett a közkönyvtárak támogatásáért, valamint az elektronikus médiumok -- köztük az e-book -- ellenében lobbizott. Tavaly decemberben végül a Simon & Schuster kiadónak csak azzal a feltétellel engedélyezte legtöbbre tartott munkájának elektronikus formában való közlését, hogy a Fahrenheit 451 minden amerikai közkönyvtárban ingyenesen letölthető legyen.


Infografika: milyen lenne az élet Internet nélkül?FEL

Angol nyelvű infografika, ld. a forráslinket.
Kiemelt Katalist-hír

Információs Társadalom Parlamentje -- szubjektív beszámoló Moldován IstvántólFEL

Készítettem egy rövid, szubjektív beszámolót az Információs Társadalom Parlamentjéről, amelyet a múlt héten, a MEK Egyesületet képviselve részt vettem. A beszámoló az Egyesület honlapján, a Hírek között olvasható: link


Az állam előbb akar 'erős' lenni, mint izmosabbFEL

A magyar önkormányzatok adósságállománya nem önmagában tragikus méretű (vannak nyugatabbra nálunk eladósodottabb önkormányzati rendszerek), hanem az államháztartási hiánnyal vagy a gazdaság alacsony produktivitásával összevetve. Az erőforrásokat koordináló-felügyelő állam a legbetegebb, mely 'erős' akar lenni, mielőtt izmosabb [itt = hatékonyabb] lenne :-( Egy tanulmány az ÁSZ munkatársától: link (E jelentés problémafelvetés részét folytatásokban közöljük a KIT-ben.)
Információforrások

Az MKE havonra adja közre online híreitFEL

VERZÓ, íme a Magyar Könyvtárosok Egyesületének bemutatkozó hírlevele. E hírlevéllel célunk, hogy -- a honlapunk közleményeit kiegészítve -- hosszabb, nagyobb lélegzetű írásokkal is bemutassuk szervezeteinket, szekcióinkat, tevékenységünket, fontosabb eseményeinket és az egyesületi tagjaink munkájában rejlő értékeket. A civil élet friss információival, a könyvtári-információs világ híreivel az egyesületünkben folyó munkát valamint a magyar könyvtárosok és információs szakemberek egyre hatékonyabb, eredményesebb szakmai életét és tevékenységét (állás, szakmai ajánló stb.) kívánjuk támogatni.


A nácik ellopták a képeket, most az internetre kerültekFEL

Hermann Göring náci vezér a több mint 4 ezer képet lopott össze a Harmadik Birodalom fennállása alatt. A műgyűjtemény most először katalogizálva megtekinthető az interneten, a német történeti múzeum honlapján.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról