Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/11., márc. 16.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A középosztályhoz tartozik-e a könyvtáros?
A könyvtárosok készsége is használható az oknyomozók és a tényfeltárók csapatában
Noszogatástudomány a könyvtárban
Menekültállomás lett több könyvtár - küzdenek a dezinformációval, mentik az európai értékeket
Négy szombathelyi intézmény közösen gyűjt adományokat a háború menekültjeinek és áldozatainak
Egyre nagyobb és rendszerszintű gond a könyvtárosok kiégése (olvasóink szavazatára)
Lehetőség a helyismereti részlegnek! - Találd meg felmenőid képeit a New York-i Nyilvános Könyvtárban
Könyvtári dolgozók, egyesüljetek! Növekszik a szakszervezetek jelentősége (olvasóink szavazatára)
Sem a könyvtárosok, sem az utca embere nem ajánlja a könyvtár szakot? - egy éve írtuk
Az OSZK archiválni kezdi a kárpátaljai magyar internetet, te is segíthetsz benne!
Nem közösségi tér; kevesebb, de célzottabb látogatás, nem tagok is látogatnak - a tudományos könyvtárban
Megkérdeztük: Van-e lehetőséged szakmai képzésen részt venni?
Hallgatók készítették a videójáték konzolt - játék Itzehoe városi könyvtárában (galéria)
Kis mozgókönyvtár-történelem - egy angol kisvárostól Budapestig
Könyvtárközi helyett kutatók, egymás között...
Rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket az OSZK a nemzeti ünnep alkalmából
Kétnyelvű feliratot kap a Maros Megyei Könyvtár
Sebestyénné Majchrowska Ewa marad az érdi könyvtár élén

Praktikus

Így keress hatékonyan a Twitteren

Kisszínes

Vadász panteont és könyvtárat avattak Dalmandon

Információforrások

A határon túlról nyújtanak alternatívát a magyar vidéki nyilvánosságnak
Hogyan igazodjunk el a háború hírei között, miközben mindkét fél dezinformál?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A középosztályhoz tartozik-e a könyvtáros? FEL

A válaszadáshoz érdemes megfogalmazni: mi is a középosztály? Nos, két kritériumnak kell megfelelnie:
1. Képzett: azaz olyan fogalomkészletet kapott (jobb esetben szüleitől, más esetben környezetétől), amely által felfogja, megérti és dönt a világ összetett dolgaiban. Olyan kérdésekben, mint például belépjünk-e az eurozónába, mi a helyzet a klímaváltozással, építsünk-e atomerőművet, kik harcolnak Szíriában vagy Oroszországban - éppúgy, mint szűkebb környezete személyes kérdéseiben. Ha ez megvan, akkor nem lehet kétbites, fekete-fehér üzenetekkel befolyásolni, politikusok által eltéríttetni.
2. Anyagilag független (megtakarításban vagy jövedelemben), azaz: esetleges megtorlás veszélye nélkül ki is meri mondani, amit gondol. Egzisztenciája nem függ korrupt megélhetési hálózatoktól.
S hogy ez miért érdekes? - Gösta Esping-Andersen szociológus megfogalmazásában: demokráciát csak a középosztály tud működtetni. Ezért fontos kérdés, hogy egy országban milyen széles a középosztály. (ref.: MG)

Ha ezt szűkebb, szakmai környezetünkben értelmezzük, akkor az a kérdés, hogy könyvtárügyünkben vannak-e olyan emberek, akik
1. képesek összetett szakmai kérdésekben véleményt alkotni és
2. elég függetlenek ahhoz, hogy ki is tudják azt mondani, meggyőződésük szerint.
Ha sok ilyen szakmabeli van, akkor fényes jövő előtt áll az a szektor. - Te hogyan látod?

Ja, és még két szempont.
- Ha hiszünk abban, hogy a könyvtáros hivatása a minél jobb oktatási, rekreációs és információs szolgáltatások nyújtása, akkor az ő személyes minősége meghatározza a jelen és a jövő generációk életét, demokratikus viszonyait.
- Akinek lehetősége van szabályoznia az emberek látókörének szélességét, illetve a függetlenségük szintjét, az alakíthatja a (szakmai) demokrácia alakulásának esélyét. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A középosztály tagja-e a könyvtáros? link

A könyvtárosok készsége is használható az oknyomozók és a tényfeltárók csapatábanFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesületének múlt szerdai online klubjának részvevői a szerkesztőség humán oldaláról is hallhattak.
Mikulás Gábor (MIBE): Mi a Lakmusz munkatársainak szakmai háttere?
Zöldi Blanka: Újságírói háttérrel bírnak (Direkt36, Mérce, Abcúg / 444). Emellett ahhoz, hogy a tartalmakat hatásosan jelenítsük meg, vizuális megoldásokkal is kísérletezünk: 2 grafikussal dolgozunk. Feladatuk infografikák és információs kártyák megalkotása.
Németh Márton: A könyvtárosok készségei nagyon egybevágnak azzal, amit ti kerestek. Számotokra is lehetőség hozzájuk fordulni.
ZB: Teljes mértékben! A Direkt36 gyakornoki programjába például jelentkezett olyan résztvevő, Szőke Dániel, aki korábban könyvtáros volt. Pont ebből az általad mondott meggondolásból jelentkezet. Ő most már a Direktnél dolgozik teljes állásban.

A Lakmusz link tényellenőrző szerkesztőség 2022 elején alakult, EU-s támogatásból, a Magyar Jeti Zrt. kiadó új weboldalaként. Tavaly november óta dolgoznak az induláson. A link weboldal januárban jelent meg.


Noszogatástudomány a könyvtárbanFEL

A könyvtárhasználók is rendre döntéseket hoznak: elmennek-e könyvtárba / nem mennek, beiratkoznak / nem teszik, hosszabbítanak / nem hosszabbítanak, visznek könyvet a gyereknek is / nem visznek stb. Döntéseikben jellemzően a nekik "alapbeállításként" szereplő opciót választják.
Azokat a kis ösztönzőket, melyek befolyásolják a döntést, nudge-nak (ejtsd: nádzs; magyarul bökdösés) nevezik. (A téma módszertanának kidolgozásáért 2017-ben Richard Thaler és Cass Sunstein kapott Nobel-díjat.)

Ha a könyvtáros tudatosan megváltoztatja a szolgáltatásának alapbeállításait saját, jónak tartott értékei szerint (az etikai határokon belül), akkor számára kedvezően megváltoztatja a használók döntését. Konkrét lehetőségekkel pl.:
- A Halis-könyvtár azt kívánatos példát kommunikálta, hogy a jeles tanulók 70%-a könyvtártag link .
- Nincs akadálya annak, ha kölcsönzéskor sztenderd módon kínáljunk felülértékesítést, pl.: "Ajánlhatok-e könyvet közvetlen hozzátartozójának is?" - Így eséllyel növelhetjük a kölcsönzött dokumentumok mennyiségét.
- Beállíthatjuk integrált könyvtári rendszerünket úgy, hogy használónknak levelet küldjön tagsága lejárta előtt, hosszabbítást és kölcsönmöznivalót / könyvtári programot javasolva, vagy éppen születésnapja alkalmából, hasonló céllal.
- Katalógusunk - ha az jobb minőségű - keresés esetén hasonló dokumentumokat (read alike) is kínálhat. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra link Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 3. Könyvtári lehetőségeink link

Menekültállomás lett több könyvtár - küzdenek a dezinformációval, mentik az európai értékeketFEL

Az ukrán könyvtárak létfontosságú szerepéről tudósít az amerikai NPR (kb. Nemzeti Közszolgálati Rádió) Ukrajna orosz megszállása idején. A könyvtárosok nemcsak menedéket nyújtanak az otthonukat vesztett honfitársaiknak, hanem részt vesznek álcahálók készítésében és a hamis információk elleni küzdelemben is.
?Ijesztő, amikor iskolákat, könyvtárakat, egyetemeket, kórházakat és lakótelepeket bombáznak. - mondta Okszana Bruj, az Ukrán Könyvtár Szövetség elnöke az NPR-nek.
Az orosz támadásoknak néhány könyvtár is áldozatul esett, A meglévő könyvtárépületek viszont méhkasként zsonganak, mondta, tele menekültekkel, a könyvtárosok, olvasók, és önkéntesek mellett. Menekült-állomás, szállás és egyéb logisztikai ügyek helyszíne lett a könyvtár. Sok helyen óvóhely is van (ld. video a cikkben), ahol a felnőttek és gyerekek kivárhatják, amíg elmúlik a légiveszély.
Máshol pedig az egyébként is csendes, nyugodt könyvtárt most halotti csend jellemzi, mint Harkiv, Szumi, Csernyihiv és Szjevjerodoneck városokban, ahol az épületek áldozatul estek az orosz légicsapásoknak.
Az Ukrán Könyvtár Szövetség bátor fellépését üdvözli az IFLA is. Több mint kétszázezren lájkolták a szövetség tweetjét, amelyben az éves konferencia elnapolását így jelentették be: Amint végeztünk a betolakodók legyőzésével, kitűzzük az új időpontot.
Az ukrán könyvtárak békeidőben is komoly küzdelmet folytatnak a dezinformáció ellen. A feladat most a gyűjtemények épségben tartása és a könyvekhez és az információhoz való hozzáférés biztosítása. A háború alatt most minden más Ukrajnában, hangsúlyozta az elnök asszony.
Bruj végezetül hozzátette, hogy Ukrajna nemcsak a saját függetlenségéért és a gyermekek jövőjéért küzd, hanem harcolnak és életüket adják az európai értekért is. Mindenkit arra kér, hogy támogassa Ukrajnát, hogy közösen állítsuk meg a háborút, amit Putyin indított.
Ma Ukrajnát pusztítja el, holnap akármelyik más országot, mondta.
Legfrissebb: Az Ukrajna orosz megszállását elítélő szakmai szervezetek listáját Gary Price tette közzé az InfoDocket oldalán február 27-én, linkekkel a teljes angol szövegekhez. A listát folyamatosan frissítik.
Link link (ref.: Hajnal Ward Judit)

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Helyes-e, ha társadalmi célok elérésében vállal feladatot a könyvtár? link

Négy szombathelyi intézmény közösen gyűjt adományokat a háború menekültjeinek és áldozatainakFEL

Március 19-re szolidaritási délutánt szerveznek, ahol adományozni is lehet. A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Mesebolt Bábszínház, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Weöres Sándor Színház a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjával fog össze a jótékony célért.
Ezt a könyvtár jelentette be a Facebook-oldalán. Mint írják, 2022. március 19-én Szolidaritási Délutánt szerveznek az ukrajnai háború menekültjeinek és áldozatainak javára. A rendezvény helyszíne a Weöres Sándor Színház, ahol 16 órától várjuk a támogatókat.
A színház előterében lehetőség adódik a könyvtár feleslegessé vált, többes példányú könyveinek pénzadományra cserélésére, de a könyves adománygyűjtő program aznap, nyitvatartási időben (8 órától 17 óráig) a könyvtárban is működni fog. További részletek a könyvtár oldalán.


Egyre nagyobb és rendszerszintű gond a könyvtárosok kiégése (olvasóink szavazatára)FEL

Az amerikai MissionSquare Research Institute mostanában végzett felmérése alapján a közszférában dolgozók 52%-a hajlik arra, hogy önként elhagyja munkahelyét. Főleg a kiégés és a javadalmazási problémák miatt fontolgatják ezt. Sarah Houghton szerint a kiégés kórképe kimerültség, a munka iránti érdektelenség, kisebb tűrőképesség (a kiégett emberek könnyen dühbe gurulnak, hamarabb sírnak). A kiégés minden könyvtártípusban és mindenféle beosztásban előfordul. "Nagyjából 50/50 annak az esélye, hogy akivel együtt dolgozol, az kiégett" - állítja Christina Holm, könyvtáros, a Kennesaw State University (GA) könyvtártudományi docense. Neki hamarosan könyve is jelenik meg a témáról. Holm kutatásai szerint a 35 és 44 év közötti nők körében gyakoribb a kiégés. A háztartási munka is a nők nyakába szakad. A világjárvány okozta iskolabezárások, a gyerekek miatti aggodalom, a fizetett szabadság hiánya a kiégést erősíti.
E cikkben először Fobazi Ettarh világít rá a pandémiás helyzet és a könyvtári hivatástudat összefüggéseire. Houghton is megerősíti, hogy "mindenki mindent elvár a könyvtártól". Kelly Jensen szerint már a pandémia előtt is olyan munkát végeztek a közkönyvtárakban, ami inkább szociális munkásoknak való. A könyvtárosoktól kérhetik a függőség és a túladagolás kezelését, többek között a Naloxone adagolásának ismeretét. Egyes könyvtárak a Covid-gyorstesztek elosztóhelyei. A dolgozók egészségügyi veszélynek is ki vannak téve. Ettarh szerint az egyik legnagyobb rendszerszintű gond a munkakörök elszaporodása. Ha mindenkinek meg akar felelni a könyvtáros, az túlhajszoltsághoz vezet. Ráadásul egyre kevesebben maradnak a csapatban. A bérek befagyasztva. Mindez a felsőoktatási könyvtárakra is áll. "Nem lehetünk menedék minden egyes társadalmi kihívás számára, különösen akkor, ha nem érvényesülnek a jogaink, hogy egészségesek és biztonságosak legyünk a munkahelyünkön..." - mondja Ettarh. Ő alkotta meg a hivatástudatosság ("vocational awe") kifejezést, hogy leírja a könyvtári és más szolgáltató szakmákban az alábbi jelenséget: akik elkötelezettek hivatásuk iránt, azok képesek akár a kiégésig hajszolni magukat, hogy megfeleljenek ügyfeleik elvárásainak.

Kiút a kiégésből és/vagy megelőzés:
- A munkáltatók megfelelő képzést és munkakörnyezetet teremtsenek a személyzet támogatására;
- A kiégésről szóló nyílt, őszinte beszélgetések jelenthetik az első lépést a kiégés elleni küzdelemben.
- Christina Holm olyan munkakultúrát javasol, amely nagyobb önállóságot biztosít a dolgozóknak. Célszerű kerülni a mikromenedzsmentet. Segítsék a fizikai vagy mentális egészségügyi kihívásokkal küzdő munkavállalókat! Jólétet segítő munkahelyi gyakorlatok, pl. "az irodában nem megkövetelt személyes időtöltés, vagy a tényleg rugalmas mentális egészségügyi napok".
- Rugalmas időbeosztás biztosítása, amire sokszor a világjárvány tanított meg főnököt, beosztottat;
- Az önérvényesítés csak egy bizonyos mértékig segíthet a kiégés ellen, viszont olyan kultúrát teremthet, amelyben felelősnek érzik magukat az egyének a saját kiégésükért.
- Könyvtáron kívüli fokozott támogatás és szociális szolgáltatások - de probléma, hogy vagy nem léteznek, vagy maguk is forráshiánnyal, kiégéssel küzdenek (pl. szociális munkások);
- A rendszerszintű változásnak lehetővé kell tennie, hogy a könyvtári szakemberek kiálljanak önmagukért, és normális határokat szabjanak a munkahelyükön. Ettarh szerint ez [az önérvényesítés] csak a kezdet, amit a koalíciók követhetnek (de facto szakszervezetek). (Ref.: Szabó Eszter)


Lehetőség a helyismereti részlegnek! - Találd meg felmenőid képeit a New York-i Nyilvános KönyvtárbanFEL

... írja Philip Sutton, New York Közkönyvtárának (NYPL) Történelem, Helytörténet és genealógia osztályáról.
Szeretnél fényképet találni ősödről, mert valahogyan eltűnt a képe a családi albumból? Vagy találtál egy fényképet egy évekkel ezelőtti családi piknikről, amelyen nem tudsz embereket azonosítani? Az "Őseink képei: Útmutató az emberekről készült fotók online megtalálásához a NYPL-ban" link weboldal a gyűjtemények ismertetésével, tippekkel segít, hogy hogyan találhatod meg az ősök fényképeit könyvtári és levéltári gyűjteményekben, adatbázisokban, könyvekben. Az útmutató javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kutassuk fel az azonosítatlan családtagokat a fényképeken. Ez a blogbejegyzés ezekből a forrásokból, valamint néhány kutatási példát tekint át. - olvashatjuk a könyvtár blogjában. Nézzünk példának egy forrásismertetést:

Iskolai értesítők - Az iskolai évkönyvekből láthatjuk, hogyan néztek ki őseink (vagy hírességeink) fiatalabb korukban, milyen osztályokat végeztek, milyen társaságokhoz tartoztak, és kik voltak a barátaik és osztálytársaik. Minden felbecsülhetetlen adat a genealógusok - családfa-kutatók - számára, és nagyon érdekes a családtagok számára. Ha témává szeretnéd tenni köreidben a genealógiát, vedd elő az iskolai értesítőket! (ref.: MG)


Könyvtári dolgozók, egyesüljetek! Növekszik a szakszervezetek jelentősége (olvasóink szavazatára)FEL

Számos oka van, hogy a könyvtárosok egyre több szakszervezetet alapítanak az Egyesült Államokban. Egyik indok szerint a pandémia során tapasztalhatták, hogy ha egészséges és biztonságos munkahelyet szeretnének, akkor nekik kell azt megteremteni. 2021-ben több sztrájk is volt, és a szakszervezetek is elfogadottabbak lettek. A lelkesedésnek nem csak a COVID-19 a magyarázata, de előmozdította a történéseket.
A szakszervezet segít a könyvtárakat olyanná tenni, amilyennek a könyvtárosok szerint lennie kell. Hillsboro könyvtárában össze kellett hangolni a menedzsment és a munkavállalók panaszait. Nem volt harag a felek között, csak kellett egy közvetítő szervezet. A könyvtárosok például nem szólhattak bele az időbeosztásukba, munkaterhelésükbe, karrierútjukba, vagy hogy a pandémia idején mikor lehetnek nyitva és viselni kelljen-e szájmaszkot. Régebben is többször próbáltak szakszervezetet alapítani, sikertelenül. A pandémia elhozta a megalapítást, motivációt adott.

Adatok: Az Egyesült Államokban a könyvtárosok 26 százaléka szakszervezeti tag az adatok szerint. 2017-2020 közt ez az arány nem változott. De mivel a felmérés nem minden könyvtárost kérdez meg, ezért a cikk optimistán feltételezi, hogy amúgy nőtt az arány 2020-ban. Érdekes lesz, mit hoz a 2021-2022-es felmérés, mert az elmúlt időszak tele volt elbocsátásokkal.
Buktatók: A jogi környezet miatt Amerikában nem kell közfoglalkoztatottként szakszervezeti tagdíjat fizetniük. Így viszont a szervezetek kevésbé tudnak lobbizni az érdekükben. Ráadásul a nemzeti csoportosulások tagjai nem mindig érzik a saját prioritásaik visszatükröződését. A szakszervezetek mindig kollektívan tárgyalnak a könyvtárosokért, nem egy-egy személy igényeit veszik figyelembe. Vannak, akik úgy érzik, hogy a szakszervezet inkább a vezetőség oldalán áll. És olyan is, akik szerint a szolgálati időn alapuló szakszervezeti szerződés következtében a friss könyvtárosok szava kevésbé számít.
A szakszervezet arra is jó, hogy a jogaikat megismertesse a tagjaival. A vezetőknek pedig legalább annyira ismernie kell a jogokat és szerződéses kereteket, hogy csak azon belül gazdálkodjanak a munkavállalói erőforrással.
Ha egy könyvtár szeretne szakszervezetet, akkor az első kérdés: köz- vagy a magánszférában van-e az intézmény. Ugyanis más-más lehetőségek és megkötések vonatkoznak rájuk. Aztán meg kell értetni a dolgozókkal, miért fontos ez nekik. Olykor meg kell vívni a csatákat a vezetéssel, akik nem mindenhol érzik jónak a szakszervezetek megalakulását. El kell menni a megbeszélésekre, felszólalni, felméréseket készíteni. Ez munka. Nem szabad elfelejteni megünnepelni a sikereket sem. Bemutatni, mit ért el a szakszervezet a dolgozókért. (ref.: Habók Lilla)


Sem a könyvtárosok, sem az utca embere nem ajánlja a könyvtár szakot? - egy éve írtukFEL

Sem a könyvtárosok, sem az utca embere nem ajánlja a könyvtár szakot? - volt címünk egy éve. Azóta nem látszik elmozdulás.
- A könyvtáros utánpótlásnak lassan nincs tovább hova zuhannia - vö.: link
- A tényleges szakmai elismertség továbbra is alacsony link
- A szakma képviselői is csak megkötésekkel ajánlják követésre saját magukat link .
- Sikerjelentések, kitüntetett könyvtárak mindezek ellenére vannak. A beszámolók azonban gyengék a minőségi teljesítést mutató adatokban. A könyvtári célcsoportok képviselőinek dokumentált elégedettségi nyilatkozatai szórványosan lelhetők fel.

Biztató lehetne, ha erőt lehetne meríteni egy perspektivikus szakmai stratégiából, mely a kimondott és ki nem mondott társadalmi igényekre és a szakma képviselőinek törekvéseire egyaránt támaszkodna. Ha lesz ilyenről hír, be fogunk számolni róla. (MG)


Az OSZK archiválni kezdi a kárpátaljai magyar internetet, te is segíthetsz benne!FEL

"A február végén kitört orosz-ukrán konfliktus mint háborús fenyegetettség nemcsak a polgárok hétköznapi életét veszélyezteti, hanem mindennapjaink kultúráját, beleértve a digitális alapú kultúrát is, melynek hosszú távú megmaradása kiszámíthatatlan." Ezzel a komoly felütéssel jelentette ma be az Országos Széchényi Könyvtár, hogy elkezdi archiválni "Kárpátalja magyar vagy magyar vonatkozású internetes, digitális jelenét". Csakhogy ahhoz, hogy archiválni tudjanak, archiválandó alapanyag is kellene. Aminek az összegyűjtésében a 444 olvasói is segíthetnek.
Az OSZK ebbe a táblázatba gyűjti össze a kárpátaljai magyar vagy magyar vonatkozású weboldalakat. Mindenfélét, a hivatalos önkormányzati oldaltól a blogokig. Ha segítenél nekik a munkában, először csekkold, hogy miről tudnak, és ha nem látod a táblázatban az általad javasolandó oldalt, a tippedet vagy tippjeidet küldd el a mia@mek.oszk.hu mailcímre.


Nem közösségi tér; kevesebb, de célzottabb látogatás, nem tagok is látogatnak - a tudományos könyvtárbanFEL

A Morva Könyvtár Csehország második legnagyobb könyvtára, állománya 2018-ban 4 236 898 dokumentumot foglalt magában, aktív használóinak száma 19 504 fő volt. A tapasztalatok szerint a nyomtatott állomány használata régóta csökkenő tendenciát mutat. Jelen tanulmány ennek tükrében a digitalizálás és a digitális átalakulás szükségességét és jelentőségét vizsgálja, három fő adatforrásra támaszkodva.
A 2014 és 2018 közötti "nem digitális" könyvtárhasználati statisztikai adatokat elemezve az látszik, hogy míg a regisztrált használók száma csak kisebb mértékben csökkent az időszakban (20 551-ről 19 504-re), a látogatások, a kölcsönzések és a helyben használatok száma egyaránt jelentősen visszaesett (rendre 18,14%-kal, 30,69%-kal és 33,04%-kal), ellenben az egy látogatásra eső kölcsönzések száma nőtt, ami arra utal, hogy a használók célirányosabban keresik fel a könyvtárat, és nem például közösségi térnek tekintik. A demográfiai adatok közül talán a legérdekesebb, hogy a használók 94,73%-a aktív korú. Ennek fő oka az lehet, hogy a könyvtár egyik kiemelkedő célcsoportját a felsőoktatási hallgatók és a 30 évnél fiatalabb dolgozók jelentik.
A digitális könyvtár naplófájladatai azt mutatják, hogy a 2014 és a 2018 közötti időszakban a megtekintett oldalak száma megsokszorozódott: 2018-ra elérte az 5 651 335-öt, aminek közel kétharmadát az időszaki kiadványok tették ki, összefüggésben azzal, hogy a tömeges digitalizálás miatt a digitálisan elérhető periodikumokat már csak kivételes esetekben forgalmazzák nyomtatott formában. A digitális könyvtár 2018-ban a Google Analytics szerint 214 349 látogatóval és 452 284 munkamenettel (session) büszkélkedhetett. Szintén a Google Analytics által mért adatokból kiderült, hogy ebben az évben a digitális könyvtárnak nagyon sok külső látogatója volt, elsősorban Csehországból (a morva régió csupán 20,7%-ot tett ki), de külföldről is (Szlovákia: 7,84%, Németország: 2,25%). Ez is bizonyítja, hogy a digitális könyvtár jóval szélesebb elérést biztosít, mint a hagyományos, helyhez kötött könyvtár. Az adatok alapján továbbá az is megállapítható, hogy a digitális könyvtár felkereséseinek (munkameneteinek) száma 2018-ban 19,93%-kal meghaladta a Morva Könyvtár személyes látogatásainak számát (452 284 szemben a 377 115-tel). (A szolgáltatások digitális átalakulásának elemzése egy tudományos könyvtárban; ref.: Nagy A.)


Megkérdeztük: Van-e lehetőséged szakmai képzésen részt venni?FEL

A múlt heti kérdésünkre kapott válaszok megoszlása:
3 - Mehetnék, de nincs pénzem az önrészhez
7 - Mennék, de nem tudná könyvtáram kigazdálkodni a munkaerő-kiesést
4 - Mennék, de felettesen nem szeretné, ha többet tudnék
6 - Mennék, de gagyi a kínálat
13 - Természetesen, legalább 7 évente
1 - Megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu
A kapott adatok diagramban ábrázolva az 5 és 10 évvel ezelőttiekkel együtt: link .
Úgy tűnik, javult a helyzet azzal, hogy a szakmán belüli képzések döntően térítésmentesen érhetők el az érdeklődők számára. (MG)


Hallgatók készítették a videójáték konzolt - játék Itzehoe városi könyvtárában (galéria)FEL

Itzehoe német kisváros könyvtárnak gyerekrészlegén kockaszerű bútorba ütköztem. Benne számolási készséget fejlesztő társas videójáték. Gyártói felirata: Kuti (a vonatkozó fotókat ld.: link ; forrás: MG és link ). Amint a gyártó írja:
- A Kuti ötlete 2016-ban a hamburgi Alkalmazott Tudományok Egyeteme "Games Master" kurzusának kurzusprojektjeként jelent meg. A cél egy kis videojáték-asztal kifejlesztése volt egyszerű játékokkal, amely mellé letelepedhetnek a játékosok.
A minta az 1970-es és 80-as évek klasszikus videojátékos "koktélkonzoljai" voltak. Ezek a kifejezetten bárok és várótermek számára kifejlesztett társasjáték-asztalok voltak, melyekhez nem kellett különösebb előismeret. Kuti visszahozza azt a "Golden Video Games Era" érzést: csak játssz együtt.
Az egyetem hallgatóival - és most már végzettekkel is - együttműködve folyamatosan új játékokat fejlesztünk, így a Kuti körüli ökoszisztéma folyamatosan bővül.
Mellesleg a kvíz tartalmának nagy részét lelkes Kuti-ügyfelek írták, és szabadon elérhetővé tették az új Kuti-tulajdonosok számára - írja a Kuti honlapja.


Kis mozgókönyvtár-történelem - egy angol kisvárostól BudapestigFEL

Talán vannak köztetek, akik (vagy akiknek szülei, nagyszülei) emlékeznek még a kommunizmus meghatározó villamoskönyvtáraira és könyvtárbuszaira, melyek kijelölt napokon állomásoztak a főváros bizonyos közlekedési csomópontjain. A kultúra szolgálatába állított járművek történetének jártunk most utána.

A mozgókönyvtárak elődje - Egészen a XIX. századi Angliáig kell utaznunk térben és időben, hogy megleljük a mozgókönyvtárak egyik első - ha nem a legelső - elődjét. Liverpool és Manchester között találjuk Warrington ma körülbelül 200 ezer főt számláló városát, ahol közösségi összefogás eredményeként, 1858-ban indult első útjára a Warrington Utazó Könyvtár (Warrington Perambulating Library) egylovas szekere azzal a céllal, hogy növelje a városi könyvtár használóinak számát. A kikölcsönzött könyvek száma 3 ezerről rövid időn belül 12 ezerre nőtt, így a nem mindennapi könyvtári szolgáltatás egészen 1872-ig működött.


Könyvtárközi helyett kutatók, egymás között...FEL

A kutatók az internet megjelenése óta küldenek át egymásnak vagy tesznek fel megosztóoldalakra cikkeket. Idővel megjelentek a tudományos közösségi platformok, amelyek teret adnak ennek a tevékenységnek, közülük jelenleg a ResearchGate a legnépszerűbb. 2019. júniusi adatok szerint a finnországi egyetemek kutatói (intézményi hovatartozásuk alapján) összesen 126 066 publikációt töltöttek fel az oldalra, melyek összesítve 298 732 letöltést értek el. Azaz sokkal több friss tudományos publikáció áramlik ezen a felületen, mint a hagyományos könyvtárközi csatornákon át - közülük némelyik csak igen nehezen lenne beszerezhető könyvtárközi kölcsönzéssel. A platform, bár előírja a szerzői hitelesítést, a szerzői jogok betartását lazán kezeli, ami miatt 2017-ben különböző kiadók 1,4 millió cikk törlésére kötelezték. További szempont, hogy nem tudhatjuk, biztosítja-e a ResearchGate a hosszú távú megőrzést, illetve milyen üzleti modellt fog követni a jövőben. Kockázati tényezőt jelent mindenesetre, ha az oktatási szféra túlságosan egyetlen piaci szereplőre támaszkodik a dokumentummegosztásban, nem is beszélve a platform adatgyűjtési gyakorlatáról.

A digitális dokumentumok hozzáférése terén tehát paradigmaváltásnak vagyunk a tanúi. A hagyományos könyvtárközi kölcsönzés egyre inkább háttérbe szorul, lassúsága miatt egyre kevesebben igénylik (elsősorban azok, akik ritka nyomtatott dokumentumokat keresnek), míg a közvetlen digitális dokumentumbeszerzés és a közösségi felületeken keresztüli megosztás egyre elterjedtebbé válik. A képet árnyalja a nyílt hozzáférés térhódítása, melyet nem csupán a tudósok és könyvtárosok támogatnak, hanem egyre inkább a politikusok is. (Nyitottság, forrásmegosztás és digitalizáció - a finnországi trendek vizsgálata; ref.: Németh M.)


Rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket az OSZK a nemzeti ünnep alkalmábólFEL

Az OSZK két kiállítást is megnyitott március 15-e előtt.
- Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal ? emblematikussá lett verseink címmel időszaki kiállítás látogatható megújult kiállítóterünkben, ahol a hazaszeretet három ikonikus költeménye, a hazafiság három verssé vált megtestesülése mutatkozik be eddig még nem látott módon.
A tárlat, a 21. századi követelményeknek megfelelően, a legkorszerűbb installációs eszközök segítségével mutatja be első ízben együtt a három mű nemzeti könyvtárban őrzött eredeti kéziratát, felemlítve a legfontosabb szövegkiadásokat, megzenésítéseket és a különböző fordításokat, vagyis megidézve a költemények emblematikussá válásának folyamatát.
- Szintén az V. emeleti bejárati szinten látogatható újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállításunk felújított környezetben, bemutatva a klasszikus könyvtári enteriőrt, egy könyvtárőr szobáját. Műemléki és könyvtártörténeti értékű bútorok, egykori intézményi feliratok, irodaszerek, a feldolgozó- és műhelymunkában használt gépek és eszközök, dokumentumok és fényképek ismerhetők meg.


Kétnyelvű feliratot kap a Maros Megyei KönyvtárFEL

Hosszas várakozás után végre "magyarul is tud" a Maros Megyei Könyvtár. A következő intézmény, amely feliratozásával várhatóan a normalitás medrébe kerül, a főtéri Apolló-palotában székelő Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központja lesz.
Az önkormányzat új alelnöke felkérte Monica Avramot egy új tábla rendelésére. Ennek a szövege kétnyelvű, ráadásul a román mellett Maros megye címerét is tartalmazza.
Noha a Trianon előtt, dr. Bernády György polgármestersége alatt létesített marosvásárhelyi könyvtár és az annak helyet adó Kultúrpalota ezer szállal kötődik a magyar kultúrához, a több mint nyolc évvel ezelőtt szervezett centenáriumi ünnepségen az intézmény vezetője nem csak a márványtábla kapcsán feledkezett meg az épület és a benne helyet kapó művelődési intézmények magyar múltjáról. A 2013. november 22-i egynyelvű rendezvényen Monica Avram igazgató emléklappal jutalmazta a könyvtárral ?szorosan együttműködő? önkormányzatok vezetőit, azaz öt Maros megyei település öt román polgármesterét, a szintén román nemzetiségű prefektust, illetve az akkori megyeelnököt. A bejárati folyosó falán pedig egy olyan márványtáblát leplezett le, amelyen a korabeli igazgatók nevén kívül egyetlen magyar szó nem szerepelt, míg az emlékművet három ortodox pappal áldatta meg, közülük az egyik Argeş megyéből érkezett.
Avram ugyanakkor egy dokumentumfilmet is rendelt és bemutattatott ebből az alkalomból, amelyben a magyar alanyok is csak románul szólalhattak meg, az elmondottakat még csak nem is feliratozták magyarul.


Sebestyénné Majchrowska Ewa marad az érdi könyvtár élénFEL

A képviselőtestület csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a Csuka Zoltán Városi igazgatói munkakörének ellátásával továbbra is a régi vezetőt, Sebestyénné Majchrowska Ewát bízza meg, 2027. április 1-jéig.
A város közgyűlése a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatói munkakörének betöltésére korábban pályázatot írt ki, tekintettel arra, hogy Sebestyénné Majchrowska Ewa vezetői megbízása 2022. április 1. napjáig szól.

A fenntartó hattagú bizottságot hozott létre a vezetői pályázatok véleményezésére. A bizottság március 9-én a pályázót személyesen meghallgatta, és véleményezte a pályázatot. Az előkészítő bizottság Sebestyénné Majchrowska Ewát 6 igen szavazattal, egyhangúlag javasolta a könyvtár igazgatói munkakörének ellátására.

Praktikus

Így keress hatékonyan a TwitterenFEL

A haladó Twitter-keresés alig több mint 1 perces videója az AFP Fact Check programjában készült.
(Érdemes eltűnődni: vanon örülnének-e a könyvtárhasználók hasonló terjedelmű könyvtári keresés videónak? - MG)
Kisszínes

Vadász panteont és könyvtárat avattak DalmandonFEL

Dalmand kis zsáktelepülés Tolna megyében, Dombóvártól és Tamásitól közel azonos távolságra, mely valamikor a Magyar Királyi Ménesbirtok központja volt.
Az egykori ménesparancsnokok közelmúltban felújított kis kastélya a Róna Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tulajdonában van, idegenforgalmi és kulturális célokat szolgálva. A Dalmandi Lovasok és Vadászok Egyesülete által működtetett ökoturisztikai központ háziállatokat és a tájegység vadon élő vadfajait bemutató élményparkja mellett mostantól vadász panteon és könyvtár is várja a látogatókat, számolt be a Nimród Vadászújság.
A mintegy 4600 kötetes, de még mindig fejlesztés alatt álló könyvtár állományának mintegy fele szépirodalmi, másik fele vadászati, illetve természetismereti jellegű mű. A legismertebb szerzők legnépszerűbb könyveiből természetesen több példány is található a gyűjteményben. A könyvek többsége vásárlás útján került a könyvtárba, de Börcsök Zoltán felhívására adományként is számos kötet érkezett.
Információforrások

A határon túlról nyújtanak alternatívát a magyar vidéki nyilvánosságnakFEL

Az Új Szó című felvidéki napilap szlovák tulajdonosa új, független, magyar nyelvű hírportált indított a Dunántúlon. Az új hírportál, az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle ? közölte a portál, amelyet győri és soproni újságírók írnak, helyieknek.
"Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják a független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com-ot link . Szót és teret is kapnak benne. Kifejezetten törekszünk az olvasók bevonására, véleményük megjelenítésére" - írta a Magyarország észak-nyugati területét lefedő, új szerkesztőség csapata az indulás napján. Hasonló kezdeményezésre, hogy szlovák tulajdonú médiacsoport magyar nyelvű, helyi portált indítson, eddig nem volt példa, ezért ez úttörő vállalkozás ez Magyarországon - írják.
Az új szerkesztőség szerint az utóbbi években elvesztette sokszínűségét a helyi sajtó a vidéki Magyarországon. "Nem jut mindenki egyenlő eséllyel, tiszta lappal nyilvánossághoz. A lényeg sokszor rejtve marad, vagy legalább is a valóság egy bizonyos szeletét ismerhetjük meg, azt is egyfajta szemüvegen keresztül" - írták. (Telex)

Hamarosan indul a Dennik N magyar verziója is, bár az szlovákiai magyarokhoz szól majd elsődlegesen.


Hogyan igazodjunk el a háború hírei között, miközben mindkét fél dezinformál?FEL

Nemcsak az orosz, de az ukrán hivatalos kommunikációt sem lehet kritika nélkül kezelni. Az elsődleges cél sokszor nem a tényszerű tájékoztatás, hanem az ellenállás tüzelése, az ellenség demoralizálása és a közvélemény szimpátiájának megnyerése.
A nagy információs zajban olvasóként leginkább úgy lehet védekezni az átverés ellen, ha épp az erős érzelmeket kiváltó, súlyos állításokat tartalmazó hírek megosztása előtt fordítunk időt a hitelesség ellenőrzésére.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról