Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2019/45., dec. 18.

A 2019. évi lapszámainkhoz információval, kritikáikkal hozzájárultak:

Ragnar Audunson (Oslo), Baginé Tóth Erika (Szarvasi Városi Könyvtár), Bálint Éva (MTA Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár, Budapest), Berényi Eszter (Szabadka, Könyvtár), Benke Dániel (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Borsos Attila (OSZK), Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Dinyáné Bánfi Ibolya, Mark Deckers (Rijnbrink, Deventer), Drótos László (MEK), Farkas Ferenc (EFOP Projektiroda, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár), Fehér Bori (Moholy Nagy Egyetem), Fóthy Zsuzsanna (Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ), Földényi Krisztina (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár), Fülöp Hajnalka (Tudatos Digitális Szülő), Hollanda Andrea (Sepsiszentgyörgy), Horváth Péter (Takáts Gyula Megyei Könyvtár, Kaposvár), Horváth Sándor Domonkos (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, Győr), Kálóczi Katalin (ELTE EK, Budapest), Klein Judit (Goethe Intézet Könyvtára), Kocsisné Sipos Rozál, Kóródy Judit (Infodok Kft.), Krizsai Mónika (Mari-Etta Helytörténeti Gyűjtemény, Balatonfenyves), Lévai Klára (MOME Könyvtár, Budapest), Elfriede Ludwig (Stadtbücherei Frankfurt), Mikulás Bence (BME), Mikulás Dávid (BGE), Mikulás Gáborné (Piarista Iskola, Kecskemét), Mikulás Luca (SZIE), Mikulás Ildikó (Brüsszel), Moldován István (MEK, OSZK), Molnár Szilárd, Nagypál László, Németh Márton (Országos Széchényi Könyvtár), Nyakó Melinda, Oros Sándor (Somogyi-könyvtár, Szeged), Papp Gábor, Paraginé Tóth Edina (Zákányszéki Könyvtár), Péterfi Rita (Országos Pedagógiai Központ és Múzeum, Budapest), Petrovszki Mária (Justh Zsigmond Könyvtár, Orosháza), Porosz Péter (Elsevier), Prusinszki István, Rabbi Zsolti (Pélmonostori Városi Könyvtár), Ratkai Tibor, Rózsa Dávid (KSH Könyvtár), Sinkovics Erika (Ady Endre Könyvtár, Hatvan), Somorjai Noémi (Semmelweis Egyetem Könyvtára), Steklács János (ELTE), Szabó Eszter (Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen), Szakmári Klára, Tábori Imre (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Tót Barbara (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár), Tóth Péter, Ungváry Rudolf, Varga Mónika (FSZEK, Budafoki Könyvtár), Varga Zsófia (Goethe Intézet Könyvtára), Waldinger Dóra, W. Kovács Ágnes (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa).

Segítségüket köszönik a szerkesztők: Habók Lilla, Mikulás Gábor

 

KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK 2020. JAN. 2-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN JELENIK MEG

Hírek

Megállt a könyvtárhasználók számának csökkenése - nemzetközi jelek
Mi is lesz Oslo új városi könyvtárában?
A világ legjobb épülete, 2019 - a LocHal könyvtár, Tilburg
Könyvtároshallgatóból üzleti elemző - Habók Lilla portréja
Galiciai kisváros könyvtára - boszorkányok védik
Megkérdeztük: A könyvtárosok belső kommunikációjának minősége...
Olvasással és az olvasásért ajándékozni - virtuális családi olvasás a Halistól
Könyvtárépítés - a bűnözés visszaszorítására is
Sorok között olvasás - segít a használó / ügyfél valós szándékát megismerni
Hogyan építsünk szabadulószobát fillérekből? (olvasóink szavazatára)
Adattisztítás a katalógusban - Király Péter algoritmusával és crowdsourcinggal
Okosabbak, tudatosabbak lesznek-e az információ könnyebb elérésétől a használók?
Átment a parlamenten a kulturális törvény - stabil finanszírozás az OSZK-nak is?

Analógiák

Szükség van-e Magyarországon tudatos könyvtármenedzsmentre?
Miért érdemes a könyvtáros ruházatával foglalkozni?

Praktikus

Miért kényszerítjük kattintásokra azt, akit éppenhogy megnyerni szeretnénk?
Gyógytornász - irodai illetve álló munkával összefüggő panaszokra

Kisszínes

Karácsonyi énekek 80 éves gramofonlemezen hallhatók az Országos Széchényi Könyvtárban
Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra - miközben vidéki könyvtárakat támogat
Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteni

Információforrások

Önvédelmi könyv gyerekeknek - kijelölhetik határaikat
Egyetemisták! Az ünnepek alatti zárva tartás (továbbra sincs egységes felület ezen adatoknak)
Még mindig nem tudod, mi az a TikTok? Ez a félperces videó segít!
Társasjáték - ha a pénzügyi jövő is fontos
Otthonról is olvashatók az OSZK-ban előfizetett adatbázisok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Megállt a könyvtárhasználók számának csökkenése - nemzetközi jelekFEL

A holland adatok szerint kb. 5 éve megállt a könyvtárlátogatások számának esése. Eközben a kölcsönzések száma tovább esik, ahogyan Magyarországon link és több más országban is hasonló folyamatok tűnnek elő. Mark Deckers könyvtári szakértő egy apróbb forradalomra hívja fel a figyelmet... (MG)

- Miközben a kölcsönzések 7%-kal csökkentek az elmúlt évben, a látogatók száma 6%-kal növekedett. Ha feltételezzük, hogy akik kölcsönöztek, azok általában látogatókat is voltak (kölcsönözni kellett a könyvtárban), akkor a látogatók száma nem növekszik ezzel a 6%-kal, ám kompenzálják azt a látogatást is, amely a kölcsönzés 7%-os csökkenéséből származik. Röviden: kisebb forradalom zajlik: a könyvtárak nagyon gyors ütemben haladnak a fejlesztési, oktatási és beszélgetőhelyek irányába.
Az NRC egy cikke link szerint: "Hotspottá válik a könyvtár." Egy pillanatra azt hittem, hogy egy reklámfüzet került a kezembe: oly sok volt benne az elismerés, hogy majd' elpirultam. Úgy fogalmazott: Nem is régen, a digitális technológia megjelenésével a könyvet és ezzel együtt a könyvtárat halottnak nyilvánították. Rigától az Ilinois-i Skokie-ig, Helsinkitől Groningenig, Tilburgtól New York-ig feltalálta magát a könyvtár, és ezzel sikerült új célcsoportokat megnyerni.
Az olyan ikonikus épületek megnyitása, mint Tilburg vagy Groningen, az egész ágazat számára hatalmas lendületet ad. Köszönöm, kedves kollégák. De a kérdés: több-e ez, mint véletlenszerű használószám-emelkedés? Lássuk...
Figyelem: a táblázatnak [ld. link ] két Y tengelye van. A bal oldali Y-tengely jelzi a kölcsönzések számát millióban, a jobb Y-tengely pedig a látogatók számát mutatja millióban.

2005-től kezdve a látogatók száma körülbelül ugyanolyan ütemben csökkent, mint a kölcsönzések száma. A fogyatkozó kölcsönzés kevesebb látogatót jelentett.
A látogatók száma 2015-ben ért mélypontot, 55 millióval. Ezután számuk néhány éven belül 62 millióra nőtt - miközben a kölcsönzés tovább csökkent.
Egyre több ember nem kölcsönözni jön a könyvtárba. Amely tanulási, találkozási, tanfolyam-részvételi, konzultációs órákkal vagy filmnézéssel, a saját véleményétől eltérő gondolkodású emberekkel való találkozás helye.
A könyvtárak egyre inkább többfunkciós intézménnyé válnak: a kibővített könyvtár együttműködik filmklubbal, vendéglátóhellyel, levéltárral, a zeneiskolával, a színházzal, a szociális intézménnyel, ifjúsági szolgáltatóval, a könyvesbolttal és a másokkal. Ez az együttműködés több látogatót és hosszabb látogatási időt is hoz. Egyébként egyre nehezebb pontosan megmondani, hány használó jön be. De a szolgáltatáskombináció - sikertényező.
A grafikon vidámmá tesz: a könyvtár mindent megtett, hogy újrafeltalálja magát. És sikerült ez? Igen, vagy legalábbis meglátjuk. Persze legyünk őszinték: a kölcsönzés 62 milliója messze van a 2005-ös 86 milliótól.

A kollekciótól a konnekcióig (kapcsolatépítésig) és a konnekciótól a kollekcióig. Ez azt jelenti, hogy a könyvtárak leépíthetik a gyűjteményeket? Nos, nem hiszem. Ugyanis az emberek szerint a könyvtár kellemességét részben a gyűjteményéknek köszönheti. A gyűjtemény szép, bár drága háttér. Úgy tűnik, a könyvtárban található funkciók kombinációja teszi vonzóvá a könyvtárat. Munkahelyek, kávézó, mozi, műhely és gyűjtemény. Megvan benne sok minden; irodalmi nyelvtől a digitális nyelvig és a digitális nyelvtől a műszaki nyelvig. - Ez egyelőre kicsi és törékeny csoda. De a jövő határozottan megkezdődött! (ref.: MG)


Mi is lesz Oslo új városi könyvtárában?FEL

Akár az Oodi Helsinkiben, Oslo új városi könyvtára is lényegében fiókkönyvtár lesz, mégha feltehetően a legjelentősebb leglátványosabb is közülük. Ragnar Audunson budapesti előadásán taglalta a jövőre megnyíló létesítmény szintjeinek tereit:
4. emelet: Tanulási zóna, az összes tantárgyat lefedő irodalom-támogatással
3. emelet: A tudás világegyeteme minden rajongó számára, tantermek, kísérleti ház
2. emelet: Új média, film, számítógépes játékok és zene, képregények, népszerű kultúra, készítői hely
1. emelet: Szépirodalom a világ minden tájáról, kávézó, kültéri kiszolgálás, élményterület gyerekeknek
Földszint: navigációs pont, étterem és társalgó újságokkal és folyóiratokkal, kulturális információk, könyvtár üzlet
Pinceszint: plenáris terem rendezvényekhez, mozi, többcélú terem 250 fő részére, történelmi gyűjtemény önkiszolgálásra elérhető.

2020 tehát fontos év lesz a norvég könyvtárügyben, amikor az Deichman link fiók (Deichman = az "oslói Szabó Ervin") is megnyílik. Az épület a kikötőben, a 2007-ben megnyílt neves operaépület és a vasútállomás között emelkedik majd. A szintén jövőre nyíló új Munch Múzeum lesz az épület harmadik szomszédja.
Az épület tervezői szem előtt tartották a norvég közkönyvtári törvény kitételét, mely szerint a közkönyvtári misszió legyen az adott közösség értéksemleges [independent] találkozási és eszmecsere-helyszíne.
Sőt, tovább is gondolkodtak. Az ország 2020-2023-as könyvtári stratégiájának címe: A demokrácia és a felvilágosítás [enlightenment] helyszíne. A bevezetésében pedig ez olvasható: A könyvtár a demokrácia háza. A nemzeti könyvtártól a közkönyvtárakig, az iskolai könyvtáraktól a felsőoktatási könyvtárakig. Együttesen testesítik meg az alapvető demokratikus infrastruktúrát. - Az új stratégia a tehát a (nyilvános) könyvtárak gyökereihez vezet vissza. Hangsúlyai: az irodalom közvetítése, együttműködés az intézményi és adminisztratív határokon át, infrastruktúra biztosítása. (ref.: MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. december 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Ne a könyvek, hanem a tevékenységek legyenek a középpontban (oslói közkönyvtárak) link

A világ legjobb épülete, 2019 - a LocHal könyvtár, TilburgFEL

A LocHal Közkönyvtárat link hirdették ki a 2019-es Építészeti Világfesztiválon a világ legjobb épületének. (Korábban itt szóltunk az épületről: link .) A használaton kívüli vasúti épületet alakítottak át egy innovatív nyilvános könyvtárrá.
A LocHalnak otthont adó épületet eredetileg 1932-ben építették, és mozdony-hangárként működött, majd lebontásra készítettek. A Civic Architects több építészeti irodával együttműködve alakította a helyi közösséget szolgáló könyvtárrá, közösségi térré és kulturális központtá.
A belsőépítészek az ipari oszlopokat szabadon hagyták, és a régi vasúti pályák a helyükön maradtak. A régi vonatalvázak tetejére épített nagy asztalok fel-le mozgathatók a vágányokon. Színpadot is létrehoztak kültéri rendezvények számára. Másutt hangulatos munkaszoba jött létre, dekorációs könyvekkel bélelt falakkal és mennyezettel. Ezt a dizájn a közeli mese-vidámpark ihlette gyermekkönyvtárban is visszaköszön. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Nagyvonalú könyvtár született Tilburgben - vasútállomásból link

Könyvtároshallgatóból üzleti elemző - Habók Lilla portréjaFEL

Habók Lilla több egyetemi képzés (informatikus-könyvtáros, művészettörténész, művészettörténet tanár) párhuzamos elvégzése után, neveléstudományi doktori tanulmányai mellett kezdett el üzleti elemzőként dolgozni. Rövid informatikai újságíró kitérő után döntött úgy, hogy jobb az újságírást és rendezvényszervezést másodállásnak meghagyni. Most főállásban ismét üzleti elemzőként dolgozik a Nordconn International Kft-nél.
- Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?
HL: Azt szoktam mondani, hogy üzleti elemző vagy business analyst vagyok, de ha valaki nem az IT-ban dolgozik, akkor annak általában magyarázni kell, hogy ez mit jelent. A legegyszerűbben úgy lehet mondani, hogy a tolmács szerepét töltöm be a programozók és a megrendelők közt. Mindkét "nyelvet" ismerem valamennyire, és így a kommunikációs feladatok nagy részét leveszem a fejlesztők válláról.
- Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt üzleti elemző lettél?
HL: Lényegében egyetem után bekerültem az IQSYS Zrt. gyakornoki programjába elemző-tervező gyakornokként. Majd a cég és más vállalatok egyesüléséből létrejött a T-Systems, ahol már főállású üzleti elemzőként folytattam a munkám 4 éven át. Aztán tettem egy kis kitérőt informatikai újságíróként a HWSW-nél, hogy megvalósítsam egy tinédzserkori álmom, de 2,5 év után visszatértem az üzleti elemző szakmába a Nordconnál.
- Miért döntöttél úgy, hogy üzleti elemzővé szeretnél lenni?
HL: Igazából informatikus-könyvtáros végzettséggel kerültem be az IQSYS-hez, és nem is tudtam az üzleti elemző munkakörről. A Telekom vállalati könyvtárának a kereső- és hírlevél generáló rendszerén dolgoztam, abban segítettem új funkciókat kitalálni, meglévőeket módosítani, és tartalmakat készíteni. Egy év után jelezte a főnököm, hogy szívesen felvenne engem elemző-tervező pozícióba, és akkor derült ki számomra, hogy ezt így hívják.


Galiciai kisváros könyvtára - boszorkányok védikFEL

A lifttel megközelíthető, két nagy emeleti teremből álló galiciai Arzúa kisváros (6000 fő) könyvtára. A gyerek- és felnőtt részleg nincsen élesen elválasztva egymástól. Így lehet csendesebb tevékenység is, de a szülők ráláthatnak a gyerekekre is. A termek szemmel láthatóan a tanulási és internet-elérési lehetőséget is kínálnak.
A teret a polcok mellett dekorációs rácsok is tagolják, amelyek az ajánlott könyveket is bemutatják.
Megtalálható a spanyol és a helyi galiciai (gallego) irdalom is. A könyvtárosnő büszkén mutogatja könyvtári boszorkány-gyűjteményét. Ez a mesebeli alak visszatérő szereplője a helyi galiciai történeteknek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. december 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Gyerekvonzó bútorok Galiciából link

Megkérdeztük: A könyvtárosok belső kommunikációjának minősége...FEL

A könyvtárosok belső kommunikációjának minősége... - Ezt a mondatot kértük befejezni a múlt héten. A kapott tájékoztató jellegű válaszok:
14 - Alapvetően határozza meg a használók elérésének sikerét
0 - Megírom: kit@kithirlevel.hu
5 - Némileg befolyásolja a használók elérését
3 - Nincs köze a használók eléréséhez.
A hasonló kérdésre 2013-ben kapott válaszokkal közös diagram: link .
A kérdésre adott tudományos válasz: alapvetően meghatározza. És ezt a válaszadók több mint 2/3-a így is látja, s úgy tűnik, 6 éve lényegében változatlanul.
A következtetés: mivel a szakmai belső kommunikációról elég rossz véleményünk van, ahogyan erre több, különböző kérdésre adott KIT-felmérés is utal. Ha hiszünk a két kommunikáció igen szoros és pozitív összefüggésében, miért nem teszünk erőfeszítést a szakmai belső kommunikáció javítására? Képesek vagyunk-e egyáltalán erre? Mert, ugye, ennek hiányosságai erősen visszahúzzák teljesítményünket - bármit is mutatnak a sok ráfordítással szerzett, szaporodó minőségi pecsétek. Hatástalan erőfeszítések? (MG)


Olvasással és az olvasásért ajándékozni - virtuális családi olvasás a HalistólFEL

Van, aki fut, mások kerékpároznak a világban, hogy nemes törekvésekre hívják fel a figyelmet és adományokat is gyűjtsenek. A nagykanizsai könyvtárból családokat hívnak közös olvasásra, hogy adományozókat verbuválhassanak.
A közösen olvasni szándékozóknak a családban közösen űzött olvasás élményét és az ajándékozás örömét ajánlják. Az adományozóknak az olvasás fontossága melletti kiállás, valamint a rászorulókon való segítés "lehetőségét biztosítják"
Az Azolo link honlapon olvasással pontokat legaktívabban gyűjtők adják majd át az adományokat. A játék elindult. Már közösen olvasó családokat és adományokat felajánlókat is találtak. Minden magyarok lakta területről várnak jelentkezőket a 2020. január 3-ig tartó "olvasmányosan" gyűjtők táborába. A részleteket itt találják az érdeklődők: link


Könyvtárépítés - a bűnözés visszaszorítására isFEL

Okos város nem létezhet az okos városokban eligazodni tudó lakosság nélkül. A könyvtárak többek között ezen a ponton tudják hatékonyan támogatni az okos kezdeményezéseket. Az előadó példaként említette a városokban szabadon elérhető könyvtári pontokat, a könyvtári katalógusokból kinyerhető adatokat, a könyvtárak épületének ilyen irányú lehetőségeit. Bemutatta a Dán Műszaki Könyvtárat, amely egyfajta kísérleti laboratóriumként működve, látogatóinak bevonásával vizsgálja többek között az egyén számára legtökéletesebb tanulási környezetet, valamint a tudásmegosztásra leginkább alkalmas tértípusokat. (Dán Műszaki Egyetem könyvtárának okos könyvtár projektje: link )
Az előadás zárásaként a Dél-Amerikában található Medellín városban, a bűnözés visszaszorítása érdekében létrehozott könyvtárparkokról esett szó. A projekt során 10 minőségi térrel ellátott könyvtárat építettek a város nyomornegyedeiben a helyiek bevonásával, ötleteik felhasználásával. (Medellín város könyvtárparkjai:
link link ) - elhangzott Rab Judit (Lechner Tudásközpont) Okos városok - aktuális helyzetkép c. előadásában; 2019. november 5.


Sorok között olvasás - segít a használó / ügyfél valós szándékát megismerniFEL

A lehetséges ügyfelek / használók nyelvi kifejezésmódjának tudatos figyelése lehetőséget teremt arra, hogy kiszűrjük a nem komoly rendelési szándékkal közelítőket. Az egyes szám első személyben / többes elsőben nyilatkozó szövegéből azt is megtudhatjuk, hogy mennyire kompetens az adott személy a szakterületen, illetve pozíciójában. Az általános alany használata veszélyt jelez. A könyvtár - küldetése szerint - minden használót kiszolgál. Üzleti használók esetén azonban érdemes idejében kiszűrni a kamuérdeklődőket, akiknek csak összehasonlításra kell az árajánlat, vagy aki feltehetően nem lesz elégedett a teljesítéssel - akármilyen szintű is legyen az. A kompetencia szintjének vizsgálata egyéb információk mellett az illető saját szövegéből is történhet. Ezekre mutatott eszközöket Síklaki István szociálpszichológus a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KSH Könyvtár közös konferenciáján. Előadásának összefoglalója: "A verbális kommunikáció jelentős része - a közhiedelemmel ellentétben - tudattalan nyelvi automatizmusok eredménye. Ez a körülmény sok lehetőséget ad arra, hogy a kommunikátor akaratlanul is eláruljon valamit, a pragmatika, diskurzus elemzés és hasonló tudományok eszközeivel pedig ezek gyakran megragadhatók."


Hogyan építsünk szabadulószobát fillérekből? (olvasóink szavazatára)FEL

Egy szabadulószoba kiépítéséhez nem feltétlen kellenek milliós költségek. Sőt még különösebb tapasztalat sem. Legalábbis a Tennessee államban, Franklinben található Williamson közkönyvtár szerint. A könyvtárosok az interneten kerestek hasonló példákat. Végül a tinédzser olvasórészleget alakították át szabadulószobává. Itt voltak adottak a feltételek, például csukható ajtók. De a többi látogatónak játék közben is el kell tudni érni a könyvtári szobát.
A szabadulószoba egy népszerű brit sorozat, a Doctor Who (magyarul: Ki vagy, Doki?) tematikát kapta. A sorozat a Doktorról szól, aki időben és térben is tud utazni a TARDIS segítségével. Az "időgép" a viktoriánus telefonfülkére hasonlít. Ezt a jelképet használták a könyvtárosok a bejárat kialakításakor, amit kartondobozokból állítottak össze. A teremben pedig ragasztócsíkokkal választottak le további részeket. Ezeken az "erővonalakon" kell átjutni a játék közben a kijutáshoz.
A történet szerint a Doktor egyik ellensége ellopta a szónikus csavarhúzóját, és a TARDIS-on belül rejtette el. Az ellenségek hozták létre az erőtereket, amin a feladványok megoldásával lehet átjutni. A végcél a csavarhúzó replika megtalálása, amit a könyvtárosok a videojátékos szekrénybe rejtettek. A csavarhúzó a kulcs a kijutáshoz.
A játékhoz fel lehet használni a könyvtárban lévő dekor elemeket. Akár játékpolcot, sakktáblát, iPadet, rajzokat. És persze ott vannak a könyvek, ahová kódokat és rejtvényeket lehet csempészni. Az újabbnál újabb feladványokhoz pedig az előre megírt index kártyák segítenek eljutni. Ezeket úgy kell megfogalmazni, hogy a tematika (pl. Doctor Who sorozat) ismerete nélkül is bárki meg tudja érteni. A játéknak pedig meg kell tervezni a kereteit. Itt egy órája volt minden csapatnak a kijutásra. Ha segítséget kértek, akkor 5 percet vontak le az idejükből. A szabadulószoba nagyon sok látogatót, köztük új tinédzsereket vonzott a könyvtárba. Könnyen megismételhető bármikor. Az összeállítása kevesebb mint 50 dollárba (~15 ezer forintba) került. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Szabadulószoba téma a KIT-ben: link

Adattisztítás a katalógusban - Király Péter algoritmusával és crowdsourcinggalFEL

Délmagyarország: Ha jól értem, a könyvtárak több száz milliós nyomtatott adatkincsének katalóguscéduláit kell most minél több szempont szerint egymással összefüggésbe hozni. Mi ennek a módszere?
Kokas Károly: - Ahhoz, hogy a szemantikus weben hibátlanul tudjanak működni, a Klebelsberg Könyvtár katalógusain adattisztítást végzünk. Király Péter a göttingai egyetemen a könyvtári MARC rekordok, vagyis géppel olvasható katalógusadatok adattisztításából írt disszertációt. Az ő algoritmusaival is végeztünk elemzést és kitűnő kollégánk, Bernátsky László is már évek óta végez adatkonszolidációs műveleteket a katalóguson. Mihelyt megvannak a típushibák, le lehet futtatni a javító algoritmusokat, s csak ezután jön a kézi feldolgozó munka. Az adattisztításban és az összefüggések építésében a közösségi munkavégzés, vagyis a felhasználó bevonása is nagy lehetőség. A Nemzeti Névtér oldalán már felmerült, hogy szívesen hoznának létre hozzáférést azok számára, akik a saját szakterületükön többet tudnak az adott személyiségekről, mint amit a névtér tud. Amikor a Délmagyarországot digitalizáltuk, mi is álmodoztunk arról, hogy a felhasználókat megkérjük, pontosítsák a cikkek tárgyszavazását. Ha valakit a kézilabda érdekel, arra kaphatna elérést, hogy a Délmagyar adatbázisában ezzel a sportággal foglalkozó cikkeket tárgyszavakkal lásson el, és hozzon egymással összefüggésbe. A megfelelő szabályokat betartva, kézilabda témában a Délmagyarország archívuma szinte 100 százalékosan be tudna kapcsolódni a szemantikus webbe.

Régebbi hírforrás(ok): De mi az a névtér? link Ez lehet a magyar internetes tudás forradalma: Nemzeti névtér link

Okosabbak, tudatosabbak lesznek-e az információ könnyebb elérésétől a használók?FEL

Délmagyarország: Mit gondolnak, a felhasználók okosabbak, tudatosabbak lesznek az információ könnyebb elérésétől?
Nagy Gyula: - Ezt egyelőre nem állítanám. A Facebook ajánló algoritmusaiból látszik, hogy ez a tudás a buborék-hatás jelenségét hordozza magában, vagyis az ember csak azzal találkozik, amivel egyetért. Ez nem segíti a tudás terjedését.
Kokas Károly: - Okosabbak magunktól nem leszünk. A bennünk lévő tudás fog megtöbbszöröződni. Nekünk kell akarni keresni, s tudni, hogy mit várunk, várhatunk el. Mindez inkább óriási lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára. Olyan ez kicsit, mint amilyen talán az önvezető autó lesz 5-10 év múlva. Ha ez a rengeteg tudás-előkészítés és elő-rendszerezés bekapcsolódik a mai világhálózatba, a kereséseink és a találataink biztonságosabbak lesznek. Mi vezetünk, mi mondjuk meg hova megyünk, de az intelligens gépek, a rendszerezettebb adatok sokat segítenek, hogy oda is érjünk, ahová tényleg menni akarunk. Vagyis, hogy a valóban fontos és hitelt érdemlő dolgokat találjuk meg. Gyorsan és biztonságosan.


Átment a parlamenten a kulturális törvény - stabil finanszírozás az OSZK-nak is?FEL

Az Országgyűlés elfogadta a múlt keddi éjszakába nyúló vita után a kulturális törvénycsomagot. A szöveg érdemben már nem változott ahhoz képest, amit három nappal ezelőtt a kormány hivatalosan benyújtott, viszont jelentősen eltér attól a korábbi tervezettől, ami december első napjaiban kiszivárgott, és az Indexhez is eljutott.
Meghatározza a kultúrstratégiai intézmények körét, amelyeknek öt évre biztosítja a pénzügyi hátterét hosszú távú finanszírozási megállapodással. Összesen tizenhét kultúrstratégiai intézmény van: a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a szentendrei Skanzen, az NMI Művelődési Intézet és a Nemzeti Filmintézet.
Nem üresítették ki, vagy szüntették meg a Nemzeti Kulturális Alapot, sőt a Fekete Péter államtitkár azt is tagadja, hogy valaha létezett ilyen szándék.
Analógiák

Szükség van-e Magyarországon tudatos könyvtármenedzsmentre?FEL

Pete Péter egyetemi tanár [a közgazdászokat képző Corvinus Egyetemmel] ... kapcsolatban azt mondta, hogy ma Magyarországon egy közepes vagy nagyobb vállalat üzleti sikere sokkal inkább függ attól, hogy milyen viszonyban van a kormányzattal, mint az egyéb piaci-termelési tevékenységétől. Ezért teljesen racionális, hogy a cégek inkább olyan embereket fizetnek, akik a kormány környékén előszobáznak, mint jó közgazdászokat.
... De nem azért van korrupció Magyarországon, mert valaki azt hiszi, hogy a közgazdasági érvelés helytelen, hanem azért, mert magasról tesznek a gazdasági szakmai érvelésre. Azt senki nem vitatja, hogy a politikának sok esetben van egyfajta elsőbbsége a közgazdasági döntések fölött, de ha az alapvető gazdasági összefüggéseket nem látjuk be, akkor abból csak baj lehet. (Napi)
- Nem térül-e meg jobban a magyar könyvtárügyben, ha az egyetemi tanár észrevételét követve hanyagoljuk a könyvtárakban a tudatos gazdálkodást (tervezés, szervezés, irányítás, vezetés)? Hiszen a könyvtárak elismertsége nem teljesítményükön múlik (vö.: link ). Ehelyett érdemes a kijáráshoz értőket előbbre tolni, hogy diadalmasan elkapkodhassák a költségvetési morzsákat, melyek szakmai sikerpropagandába fordíthatók vissza. - Más a helyzet, ha messze jövendővel kívánjuk öszvevetni a jelenkort. Akkor viszont érdemes kilépni e zsákutcából, és kezdeti veszteségek és nagyobb erőfeszítés árán is - részben sikeres innovációkat követve, majd a tanulás egy további szakaszában a saját elképzeléseket egyre jobban beépítve a jövőbe fektetni. Ez persze nehezebb - de tényleges teljesítményen alapul. (MG)


Miért érdemes a könyvtáros ruházatával foglalkozni?FEL

A Princeton Egyetem kutatói kilenc kísérletben bizonyították, hogy az embert, de legalábbis a megítélését igenis a ruha teszi. A Nature Human Behavior című szaklapban december 9-én megjelent tanulmány szerint az emberek a másodperc tört része alatt eldöntik a másikról, hogy szerintük mennyire lehet kompetens és hozzáértő. Mindezt ráadásul inkább teszik a velük szemben álló ruházata, mint bármi más alapján. Az így alkotott véleményt a kutatók szerint utóbb már nagyon nehéz megingatni.
Az eredmény [a kísérlet] minden apró módosítás dacára ugyanaz lett: a megkérdezettek következetesen azokat tartották a képmásaik alapján kompetensebbnek, rátermettebbnek, szakértőbbnek, akik a ruházatuk alapján tehetősebbnek látszottak. A résztvevők az értékítéletüket a másodperc tört része alatt meghozták és azon nem változtatott az sem, ha hosszabb ideig nézhették a képeket. (Qubit)
- A kísérlet eredményét balgaság lenne lesöpörni. Azonban, hogy a könyvtáros hogyan módosítsa ruhatárát, nem ad egyértelmű választ. A több tényezős egyenletbe az anyagiakon túl a használókkal való harmonizáció is beletartozik. Jó ugyanis megnyerni a jól öltözött használókat. De hogy a kevésbé eleresztett használók előtti hitelességet mennyiben szolgálja a drágább ruha, arról nem szól a kutatás (mert nem ez volt a célja). A kérdésen azonban érdemes töprengeni, hiszen a könyvtáros hitelességét ez a prózai szempont alapvetően meghatározza. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Éljen a könyvtáros sikk! - Másoljuk a könyvtáros néni divatját :-) linkPraktikus

Miért kényszerítjük kattintásokra azt, akit éppenhogy megnyerni szeretnénk?FEL

Számtalan alkalommal érkezik pl. a Katalistre olyan meghívó, tájékoztató, amely nem közli a levéltestben az "eladni" kívánt adatokat, hanem mellékletben honlapon fejti ki a tartalmat. Az utóbbi még nem lenne gond, ha a honlapon ne kellene egye-kettőt továbbkattintani.
Történik ez a tájékoztatás diplomás szakemberei által annak ellenére, hogy minden kattintással csökkenti azon emberek számát, akiket éppenhogy megnyerni szeretne. Melléklet csatolása persze indokolt lehet, de a minden egyes kattintással járó 4-6%-os lemorzsolódás szabályozható, ha a levéltestben megadjuk a fontos információt. Így az morzsolódik le inkább, aki ennek alapján nem is akar továbblépni - tehát nincs veszteség. A motivált érdeklődő viszont nem sajnálja az újabb kattintást a teljesebb információért. (MG)


Gyógytornász - irodai illetve álló munkával összefüggő panaszokraFEL

Bár nem lehet egyértelműen megmondani a testtartásból, hogy ki milyen munkát végez, de ha nem kompenzáljuk mozgással, sporttal a munkánkból adódó mozgásszervi problémákat, akkor a gyógytornász nagy eséllyel ránézésre tudja, hogy ülve vagy állva dolgozunk-e.
Az ülő, álló és aszimmetrikus mozgással járó munkák különböző hatással vannak a testünkre és a tartásunkra. Sajnos minden foglalkozásnak megvannak az ártalmai, de szerencsére ezeket egyrészt meg is lehet előzni, másrészt, ha korán felismerjük a problémát, akkor a tornával ellensúlyozni is lehet a tüneteket.
Az irodai dolgozók általános problémája az úgynevezett előre helyezett fejtartás, amely a nyak és a váll, illetve a karok túlterheléséhez vezet,
de a gerinc alsó részénél is okoz problémákat. A hivatásos sofőrökre is igazak a fentiek, hiszen a mozgásszegény életmód az ő esetükben is hasonló problémákat hoz magával. Ha valaki sokat ül, akkor dinamikus, az egész testet átmozgató, keringésjavító mozgásformákat javasol a gyógytornász. Megelőzésként segítséget nyújthat egy ergonómiai tanácsadás, amelynek során elsajátíthatják a helyes testtartást ülés közben és különböző otthoni gyakorlatokat is megtanulhatnak, amelyek ellensúlyozzák a napközben kialakult problémákat.
Ha valaki sokat áll munka közben, akkor előbb-utóbb gerincpanaszok jelentkezhetnek, de gyakoriak ilyenkor a csípő, térd és láb ízületeinek fájdalma és a kopásos problémák is. Hasznos lehet számukra a szakember által vezetett gerinctorna, de sokat segíthetnek az egész testet átmozgató foglalkozások is.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen mozgásformát válasszunk vagy már kialakult mozgásszervi panaszunk van, mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki mozgásvizsgálatot végez, és feltárja a problémákat. Az eredmények alapján kezelési tervet készít, amelyet az állapotváltozás alapján alakít át. Egy gyógytornász számtalan technikát ismer és alkalmaz fájdalom csillapítására, az ízületek keringésének javítására, a mozgáspálya növelésére, az izmok nyújtására és erősítésére.
Sajnos gyakori, hogy túl későn fordulunk szakemberhez. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál hosszabb lesz a gyógyulás is. A regenerációt nem lehet siettetni, egy elhanyagolt vállprobléma teljes megoldása például egy évet is igénybe vehet, ha korán felfigyelünk rá, akkor akár pár kezelés is elég lehet a megoldásához.
Kisszínes

Karácsonyi énekek 80 éves gramofonlemezen hallhatók az Országos Széchényi KönyvtárbanFEL

A Magyar karácsony című gramofonlemezt lehet meghallgatni az Országos Széchényi Könyvtárban, a korongon ismert karácsonyi dalok csendülnek fel - közölte a könyvtár az MTI-vel hétfőn.
Az összegzés felidézi, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként minden hónapban egy-egy olyan műtárgyat mutat be, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem láthatott korábban a közönség.
Az ünnepi időszakra készülve lehet meghallgatni a könyvtár gramofonlemez-gyűjteményének különleges darabját, amely 1940 körül Kelen Péter Pál kiadásában jelent meg, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar meghatározó személyisége volt.
A közlemény felidézi, hogy az ezredfordulón még alig voltak lemezek az Országos Széchényi Könyvtárban, két évtizedes gyűjtőmunka eredményeként jött létre az ország legnagyobb gramofonlemez-összeállítása a közgyűjteményben.


Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra - miközben vidéki könyvtárakat támogatFEL

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Dániel András és illusztrátor kollégái 2016-ban fogtak össze először, hogy tudásukat a kicsi, vidéki könyvtárak megsegítésére fordítsák. Egy vasárnapra beköltöznek a Pagony Gellért téri boltjába és teljesítik a betérők kívánságait. A rajzokért befolyt összegből vidéki könyvek számára vásárolnak köteteket.
A vidéki, kistelepülési könyvtárak a megfelelő anyagi források nélkül gyakran nem jutnak hozzá a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomhoz.
Pedig sok esetben a könyvtár lehet az a pont, ahol a gyerekek más lehetőségek híján találkozni tudnak a könyvekkel, ahol olvasóvá válhatnak. Gyerekkönyvek szerzőjeként, kiadójaként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondolják, ebben a helyzetben meg kell próbálnuk a maguk eszközeivel segíteni. A már három éve nagyon népszerű, és rengeteg adományt hozó Rajzolj nekem! kezdeményezés keretében idén is lehetőség lesz egyéni rajzot kérni kedvenc illusztrátorodtól és egyben egy jó ügyet támogatni.


Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteniFEL

Új szereplővel bővült a streaming szolgáltatók piaca: a The Pirate Bay is lecsapott a lehetőségre.
Egy új funkciónak hála az egyik legnagyobb torrentportálon, a Pirate Bayen is lehet már filmeket nézni - írta a The Verge. A torrentoldal nem először kísérletezik ilyen lehetőséggel. Az egyelőre nem világos, hogy a fejlesztés a Pirate Bay saját ötlete vagy külső megoldást használnak. A filmeket a torrentek nevei mellett megjelent új ikonnal lehet elindítani. A műsor ekkor a böngésző ablakában, letöltés nélkül nyílik meg. A funkció egyelőre nem minden torrentnél aktív.
A Pirate Bay 2016-ban már kísérletezett egy hasonló megoldással: egy plugint készítettek, amellyel ugyanúgy a böngészőben lehetett filmeket nézni, de igen rossz minőségben. A Pirate Bay mellett az HBO, a Netflix és az Amazon is kínál streamelős szolgáltatásokat, azokért viszont fizetni kell.
Információforrások

Önvédelmi könyv gyerekeknek - kijelölhetik határaikatFEL

A mesekönyv a bölcsődés és óvodás gyermekeket szólítja meg, az ő hétköznapi történeteiken keresztül mutatja meg az énhatárok kijelölésének módját, az önvédelem alapjait és az eredményes konfliktuskezelés módszereit.
Kovács Ildikó önvédelmi szakértő 2018-ban piacra dobta a világ első önvédelmi kirakóját, mely egészen kis gyermekek számára tanítja meg a mindennapi közösségi életükben jelenlévő agresszió kezelését és az ebből fakadó problémák kezelését. A szakértő közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, lassan tíz éve pedig speciális, női és gyermek önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan is, a képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák.
Ehhez kapcsolódik a Kalandos hétköznapok című mesekönyv, amelyben a kirakósból jól ismert jelenetek izgalmas és egyben tanulságos történetekké válnak a 2-6 éves gyermekek számára is érthető módon.
A gyerekek Borónak és barátainak a segítségével könnyedén megtanulhatják, miként reagáljanak, ha valaki meghúzza a hajukat, megrúgja vagy éppen megharapja az óvodában.
- 2-6 éves korosztálynak szól a mesekönyvünk, amely nem csak a kicsiknek, hanem szüleiknek, óvodapedagógusoknak és kisgyermeknevelőknek is hasznos lehet - mondja Kovács Ildikó, hozzátéve: a céljuk egyértelműen az volt, hogy kapaszkodót adjanak a gyerekek kezébe, valamint hozzásegítsék őket ahhoz, hogy megtanulják énhatáraik kijelölését.


Egyetemisták! Az ünnepek alatti zárva tartás (továbbra sincs egységes felület ezen adatoknak)FEL

Még most érdemes kivenni a beadandókhoz, vizsgákhoz szükséges könyveket, corvinaz ünnepi időszakban ugyanis a fővárosi és egyetemi könyvtárak nem nyitnak ki vagy több napon zárva tartanak. Itt vannak a információk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés titeket.
A munkaszüneti napokon, vagyis december 24-től 27-ig, illetve január 1-jén minden könyvtár zárva tart. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár összes tagkönyvtára emellett zárva lesz december 28-án, 29-én és 31-én is. 30-án a szokásos hétfői nyitvatartás szerint látogathatjátok az intézményeket. Az Országos Széchenyi Könyvtár december 24. és január 1. között nem nyit ki.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárban december 23-án csak a Nagyolvasó tart nyitva 10 és 18 óra között, ezután pedig legközelebb január 2-án mehettek az intézménybe. Az ELTE kari, illetve intézeti könyvtárai is zárva tartanak: ezeknek a listáját itt link találjátok.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtára is december 24. és január 1. között lesz zárva, 23-án pedig a Nagyolvasó megváltozott nyitvatartás mellett, 9 és 20 óra között lesz látogatható.
A Budapesti Corvinus Egyetem könyvtárában december 21. és január 1. között lesz a "téli szünet". A vidéki intézmények közül például a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára december 20-án 8-16-ig tart nyitva, utána pedig január 2-ig tart majd az ünnepi zárvatartás.
Ha inkább online adatbázisokból töltenétek le a szakirodalmakat, ide link kattintsatok.


Még mindig nem tudod, mi az a TikTok? Ez a félperces videó segít!FEL

"Meglepő, milyen durva kommenteket írnak a felnőttek" - Ilyen volt az első hazai TikTok díjátadó
Egy éve vette át Musical.ly app helyét a TikTok, amit 20 év felett csak nagyjából úgy lehet értelmezni, hogy az alkalmazás, amin a tinik zenére tátognak, és ezzel egyesek elképesztő hírnévre tesznek szert. Mi magunk is megkíséreltünk már a jelenség mélyére ásni az első hazai TikTok fesztiválon, ahol nemcsak a magyar sztárokkal találkoztunk, de magunkról, a felnőttekről is szomorú dolgokat tudtunk meg link .
Mindenesetre az biztos, hogy mint minden nehezen megérhető dologgal kapcsolatban, itt sem a kívülről okoskodás a célravezető, hanem élőben kell találkozni az értetlenség tárgyával. Szóval, ha te még mindig úgy vagy vele, hogy soha nem láttál TikTok videót, ezért elképzelni sem tudod, mi ez, akkor szuperhasznos lehet számodra a platform év végi összefoglaló videója. Ebben ugyanis fél perc alatt jó pár videót és trendet láthatsz, amik nagyot futottak az elmúlt évben a videómegosztón.


Társasjáték - ha a pénzügyi jövő is fontosFEL

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a tásrsasjáték, arról nem is beszélve, hogy teszi mindezt játékos formában, miközben még szórakoznak is. Nem csoda, hogy mára milliárdos iparág épült a táblajátékok köré, népszerűségük folyamatosan nő. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek azok a játékok, amelyek kifejezetten a pénzügyi tudatosságot erősítik kicsikben és nagyokban egyaránt.
Roskadoznak a boltok polcai a társasoktól, pláne így karácsony előtt, nem véletlenül: aranykorukat érik az izgalmasabbnál izgalmasabb játékok, melyek mint kiderült, nem csak a család szórakozását garantálják szürke téli estéken, hanem a kifejezetten jó hatással vannak a legkisebbek fejlődésére. Nem csak türelmet, kitartás tanulnak, kialakul a koncentrációs képességük, de olyan készségeket is magukba szívnak játékos formában, melyre nagy szükségük lesz későbbi életük során.
Sokan élnek még a gazdálkodós, pénzezős, nagyban a szerencsére épülő társasok bűvkörében, holott az igazán modern és korszerű játékok már rég nem direkt módon tanítanak, stratégiai gondolkodást igényelnek, és ezáltal szószerint játszva fejlesztenek.
Az, hogy egy gyerek minél hamarabb találkozik a számokkal, mindenképpen jó dolog, de siettetni nem fogjuk tudni a számfogalom kialakulását - ez életkori sajátosság, és 6-7 éves koráig várni kell rá. Viszont érdemes már óvodás korban megismertetni vele a számokat, hogy az ne legyen ismeretlen
- mondta el a Pénzcentrumnak Himer Csilla pénzpedagógus, majd hozzátette, vannak kifejezetten olyan társasjátékok, melyek már 5 éves kortól ajánlottak, és pénzügyi tematikájú, például a Zsebre megy. De nyugodtan a kezükbe is adhatjuk a pénzt, hiszen a gyerekek a maguk fizikai valójukban tanulnak, az egész testükkel, mind az öt érzékszervükkel. Ismerje meg, hogy melyik címlet miképp néz ki.
A felnőttkori sikeres pénzügyekhez nem csak az alapvető matematikai ismeretek, hanem logikai készségek, stratégiai gondolkodás is szükséges. Ezek kialakulásához nagyban hozzájárulhatnak a társasjátékok, de még akár a kártyajátékok is.


Otthonról is olvashatók az OSZK-ban előfizetett adatbázisokFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár által előfizetett adatbázisok egy részét regisztrált és érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasóink távolról is elérhetik EduId azonosítással.
Jelenleg EduID hozzáférés a következő adatbázisok esetében lehetséges:
- Az Akadémiai Kiadó folyóiratai
- Az Akadémiai Kiadó szótárai
- Akadémiai Kiadó MeRSZ
- Arcanum ADT+
- Brill Book History Online
- EBSCO - Academic Search Ultimate
- GALE Literary Sources
- Grove Music Online
- L'Harmattan Digitális Adatbázis
- Osiris
- Oxford University Press Journals - Arts & Humanities Collection
- SZÓ-TUDÁS-TÁR
- Typotex Kiadó Interkönyv adatbázisa
A szolgáltatás megfelelő működéséhez szükséges az olvasói e-mail címek rögzítése, ezért kérjük, adja meg e-mail címét személyesen a 7. emeleti Központi Tájékoztatásban, vagy telefonon. (Központi tájékoztatás: +36 1 224 3845, +36 1 224 3848)
Az adatbázisokat a következő weboldalról érheti el: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról