Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/13., márc. 27.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtáros szakemberek - hogyan nem szűkül be a látókör?
Kudarcaid megosztásának előnyei - sikerpropaganda helyett
Kooperációs térben tanulnak, lazulnak a felsőoktatási könyvtárban (olvasóink szavazatára)
Vatikáni és olasz digitális archiválás - lassan, de biztosan; vagy méglassabban
Totális központosítás jöhet a kultúrában?
A szakmai egyeztetések kimerültek a tájékoztatásban
Svéd kiskamaszok olvasásra ösztönzésének eszközei 1. (olvasóink szavazatára)
70 millióba került a FSZEK-nek, hogy emailben értesítenek a kölcsönzés-lejáratról
Matatófal - a gyerekek komplex fejlesztéséért
Megkérdeztük: Készítsen-e fel a könyvtárosképző az üzleti információs igényekre?
Szerzői jog - korlátozza is a könyvtárakat hozzáférést biztosító küldetésükben
Lézerorgona Székelyudvarhelyről a Békés Megyei Könyvtárba
A MI használatára biztatja használóit a Takáts Gyula Könyvtár felmérése
Könyvtári vezetőképzés - témák, melyeket nem tanítottak a könyvtárosképzőben
Kommunikációjának hatását méri a Németh László Városi Könyvtár
Állj fel! - És mozogj a könyvtárban is! - Ha jót akarsz!
Boldogabb leszel, ha nem híreket olvasol

Praktikus

Boreout - Öt tipp a krónikus munkahelyi unalom ellen

Analógiák

A használók kölcsönzési adataiból előrejelezni igényeiket... - ha kórházi a betegeknél működik

Kisszínes

Hatvany Béla - a könyvtárautomatizálás úttörője; hallottál róla?
A magyarok használják az egyik legnagyobb arányban a közösségi médiát az EU-ban

Kiemelt Katalist-hír

Design thinking - magyarul is megjelent a könyv

Információforrások

Ellen-Partizánként a fiatalokra és a bizonytalanokra céloz a Köztér, a NER-kedvenc alkotó új projektje


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtáros szakemberek - hogyan nem szűkül be a látókör?FEL

Úgy érzed néha: a könyvtáros szakma évtizedek óta nem tud igazán előrelépni az elismertségben, nincs teljesítményemelkedés és tényleges innováció? Davis Epstein Sokoldalúság c. könyve fontos okra mutat rá: a szakmában lévő kórosan kevés idegen gondolatra. (Egy éve írtuk.) (MG)

Elismert szakembereknek - minél többet dolgoznak az adott szakterületen - gyakran beszűkül a látókörük, például magasan specializált egészségügyi dolgozókra is jellemző a "ha csak kalapácsod van, mindent szögnek nézel" gondolat. E tanulmány szerint egy szívbetegnek nagyobbak a túlélési esélyei, ha egy kardiológuskonferencia ideje alatt kerülnek be a kórházba, amikor a szakorvosok ezrével hiányoznak az ellátásból, mert kisebb a valószínűsége, hogy kétséges kimenetelű beavatkozásoknak vetik alá őket.

A természetes döntéshozás (naturalistic decision making) szakértője, Gary Klen szerint a különböző területek kiválóságainak közös vonása, hogy ösztönösen felismerik az ismétlődő mintákat. Ám Daniel Kahneman szerint (pszichológus, 2002-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjas) a tapasztalat egyáltalán nem segít a hatékony döntéshozatalban, sőt gyakran elbizakodottsághoz vezet. A tapasztalati alapú, ösztönös mintafelismerés - Robin Hogarth elnevezésével - "barátságos tanulási környezetben" eredményes. Mostoha tanulási környezetben a szabályok gyakran nem egyértelműek, nem teljeskörűek, nem biztos, hogy vannak ismétlődő minták, a visszajelzés gyakran késleltetett, pontatlan.

- Summa: a minőség érdekében érdemes olyan szakemberek véleményét kellene bevonni a könyvtári döntéshozatalba, akik más szak-, földrajzi és kulturális területeken szocializálódtak. (MG)

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 6-29
2024. március 27.  • Továbbküldöm a hírt

Kudarcaid megosztásának előnyei - sikerpropaganda helyettFEL

A gyakran és sokfelé megtapasztalt sikerpropaganda nemcsak hiteltelen, de vissza is veti a valós teljesítményt. (MG)

Ha el akarod juttatni üzeneteidet beosztottaidhoz, légy készen bevallani saját vezetési hiányosságaidat - tanácsolja vezetőknek Alison Wood Brooks, a Harvard Business School adjunktusa. Ha eredményes, sikeres vagy, esélyes, hogy munkatársaid valamennyire legalábbis ferde szemmel néznek rád. Egy új kutatás szerint mindez kiiktatható a sikerhez vezető úton tapasztalt kudarcok kommunikálásával. - "Az az izgalmas ebben a kutatásban, hogy megpróbáljuk feloldani az irigységgel járó haragot, és inkább a csodálat felé terelni az embereket" - mondja Brooks. "Ennek egyik módja, ha elismered küzdelmeidet vagy hiányosságaidat."

A rosszindulatú irigység pusztító érzelem. Kisebbrendűségi érzésből fakad, és (az egyensúly helyreállítása céljából) kisebbíteni szeretné a másik sikerét. Ezért mérgező:
- visszaveti a munkatársak termelékenységét
- csökkenti az együttműködést
- megzavarja a csoportkohéziót
- megnöveli az etikátlan viselkedés esélyét.

Azokat a sikeres embereket, akik nem rejtik el kudarcaikat, kollégáik nem kedvelik kevésbé, azaz nem romlik imázsuk. Sőt! Ilyen esetben inkább a "jóindulatú irigység" merül fel, mely együttérző, és olyan érzetet kelt, hogy az illető megérdemli a sikert, és motivált is saját teljesítménye javítására. (Mindez persze olyanokra érvényes, akik értek már el sikereket, tehát lehet elvi oka az irigységnek.)

Mindez tudatosan is előidézhető, interperszonális érzelemszabályozással: az egyik személy szándékosan alakítja a másik személy érzelmi reakcióit egy társas interakció során.

A sikeres vezető tévedéseinek közös ismerete nem csak csökkentheti a kollégák közötti versengést, hanem saját sikerre ösztönözheti a többi munkatársat. Az ilyen menedzserek számára adott a lehetőség, hogy a kommunikáció és az együttműködés javítása érdekében csapatépítő gyakorlatként arra ösztönzik beosztottaikat, hogy osszák meg hibáikat. "Ezzel nagyobb teljesítményre ösztönözheti csapatát" - mondja Brooks. További nyereség: mások botlásainak ismerete segít elkerülni ugyanazon hibákat. - Az eszköz álláspályázók esetén is működik. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Így szerezz kreatív ötleteket más könyvtárosok kudarcaiból link

Kooperációs térben tanulnak, lazulnak a felsőoktatási könyvtárban (olvasóink szavazatára)FEL

Felmérték a 10 legnagyobb német egyetemvárost és könyvtáraikat. Az University of Europe of Applied Sciences az elérhető munkaállomásokat, tanulótereket, gasztronómiai lehetőségek számát és a nyitvatartási időt vizsgálta. A létesítményekért és tervezésért felelős vezető elmondása szerint szemléletváltásra van szükség, mert az intézményes könyvtárak régi koncepciója elavult. A legtöbb irodalom már digitálisan elérhető, ezért másra helyeződött a hangsúly.
A tudásközpontból közösségi központ lesz. Ezért fontos a tudás megosztása kávézókban és menzákon, közös munka a coworking terekben.

Mit mutat a felmérés?
- Münchenben a könyvtárak 75 százaléka kínál menzákat és kávézókat. Nagyjából az intézmények felében van ilyen létesítmény Stuttgartban, Berlinben és Hamburgban. Viszont Aachen, Bochum és Düsseldorf nem rendelkezik ilyen szolgáltatásokkal.
- Nyitvatartási idők rugalmasságában Bochum és Aachen vezet. Bochumban a könyvtárak átlag 15-16 órában tartanak nyitva. Míg Berlinben 10,5 óra az átlagos nyitva tartás.
- Frankfurtban minden egyetemi könyvtár szombaton is látogatható. Kölnben viszont csak 20 százalékuk. Stuttgartban vasárnap is nyitva a campusok könyvtárainak háromnegyede, eközben Berlinben csak 16 százalékuk.
- A tanulóhelyek mindenhol ritkák. Berlin vezet: 4 hely jut száz hallgatóra. Münchenben is közel hasonló az arány. Azonban Bochumban az elérhető 435 tanulóhely száz hallgatóra vetítve 0,76 helyet jelent. Ugyanez Aachenben 150 tanulóhely, ami 0,25 hely száz hallgatóra vetítve.
- Csoportmunka terekkel kapcsolatban: Münsterben, Stuttgartban, Düsseldorfban és Bochumban minden könyvtár tanulóhelyet biztosít a hallgatóknak. Berlinben, Münchenben és Kölnben csaknem a könyvtárak fele kínál ilyen helyiségeket. Legrosszabbul Aachen áll, ahol csak a könyvtárak harmada kínál tanulóteret. (ref.: Habók Lilla)


Vatikáni és olasz digitális archiválás - lassan, de biztosan; vagy méglassabbanFEL

A Vatikáni Könyvtár digitális megőrzési munkáiban rengeteg régi dokumentumot kell előbb restaurálni, előkészíteni. A digitalizálásra a NASA által csillagászati és űrhajózási adatok megőrzésére kifejlesztett FITS formátumot használják, mely alkalmas az összes adat és metaadat hosszútávú megőrzésére. A régi iratok digitalizálásánál a megfelelő előkészítés és a minőségi munka abszolút elsőbbséget élvez a gyorsasággal szemben. Körülbelül 2026-ra ígérik a Vatikáni Könyvtár régi könyves és régi oklevélállománya digitalizálásának befejezését mintegy 25 év munkáját követően. A szolgáltatási példányokat szabadon közzéteszik.

Olaszországot tekintve: a szervezett országos webarchiválási tevékenység még mindig gyerekcipőben jár, elsősorban a megfelelő jogi, szabályozási háttér hiánya miatt. Egy olasz-spanyol összehasonlító felmérés szerint Olaszországban a könyvtárosképzésben és kutatási szinten is inkább a rendkívül gazdag könyvtár és művelődéstörténeti örökség hagyományos papíralapú állományaival való foglalkozás élvez prioritást, míg Spanyolországban nagyobb tere van emellett a digitális könyvtári témáknak is.

Az IFLA környezeti ügyekkel és fenntarthatósággal foglalkozó szekciója (ENSULIB), az elméleti és kutatási kérdésekkel foglalkozó szekció, a megőrzési és restaurálási ügyek szekciója, az iskolai könyvtáros szekció, valamint a könyvtártörténettel, illetve vallásközi dialógussal foglalkozó csoportok közösen rendeztek nemzetközi konferenciát Rómában, a Vatikánban és Frascatiban 2024. március 22-24 között.


Totális központosítás jöhet a kultúrában?FEL

'Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja' - és a vármegyei könyvtárak - mondta Csák János miniszter egy éve. A közelmúltban e gondolat többféle folytatása is előkerült. Kérdés, hogy a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ tervezete és a kiszivárgott tervezet egy irányba mutatnak-e (egypólusú vagy különböző, független törekvések vannak). Az Index belenézett az itt-ott elérhető szigorúan bizalmas törvénytervezetbe... (MG)

"Az Index birtokába jutott a készülő új, átfogó kulturális törvény tervezete, amely alapján - ha elfogadják - totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek. Ebben a tervezetben még nem szerepel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, csak annyi, hogy a vármegyei hatókörű városi múzeumok a Magyar Nemzeti Múzeumhoz (Demeter Szilárd) tartoznak.

... A készülő kulturális törvény célja az általános indoklás szerint "a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe helyezése, (...) az intézmény- és tevékenységrendszer, a támogatások és irányítási területeinek összehangolt és egységes keretszabályozása". Az új jogszabály az alábbi három törvényt váltja ki, illetve integrálja:
- Az 1997. évi CXL. törvényt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről. (...)

...A vármegyei hatókörű városi könyvtárak szakmai módszertani együttműködését az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja ...

Intézmények és gettólogika - Mindaz, amiről írunk, még csupán tervezet, ám az irányok világosak: készülő új, átfogó kulturális törvénnyel a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe kerül a múzeumoktól a könyvtárakon át az előadó- és alkotóművészetig, tehát a múzeumok szintjén elinduló integráció a kulturális élet egészében meg fog jelenni."

Régebbi hírforrás(ok): 'Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja' - és a vármegyei könyvtárak - Csák János mondja link

A szakmai egyeztetések kimerültek a tájékoztatásbanFEL

Arról nem esik szó a Fidesz-kormány által 2020 óta rövid pórázon tartott Index cikkében, hogy a közérdek pontosan mit is jelenthet, mint ahogy az sem derül ki a cikkből, hogy a készülő törvény milyen szakmai egyeztetések nyomán körvonalazódott. Nemrég a Qubit szerkesztőségébe eljutott egy dokumentum, amelyből még több részlet derül ki arról, hogy várhatóan milyen is lesz az új kulturális törvény. Úgy tudjuk, hogy bár a készülőben lévő anyagot a Csák János vezette minisztérium bemutatta néhány ún. szakmai egyeztetésen, értesüléseink szerint egyeztetés valójában nem történt, a kulturális intézmények vezetőit inkább csak tájékoztatták, a jelenlévők pedig már kész tervekkel szembesültek, ennélfogva véleményezésre valódi lehetőség nem volt, és a meghívottaknak kiosztott anyagot visszaszedték a minisztérium képviselői. Sőt, a hazai kulturális élet számos általunk felkeresett szereplője egyáltalán nem hallott még a törvénytervezetről, annak tartalmáról éppúgy a sajtóból értesült, mint bárki más. (Qubit)

Itt láthatod, hogy mindez a részvétel milyen szintjét mutatja: Részvételi létra - melyik szinten állsz könyvtáradban? link .

Régebbi hírforrás(ok): Részvételi létra - melyik szinten állsz könyvtáradban? link

Svéd kiskamaszok olvasásra ösztönzésének eszközei 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Az alább ismertetett cikkben olyan tanulmányokról írnak, főként az elmúlt 10 év európai, ázsiai (Hongkong, Szingapúr) és amerikai anyagából, amelyek az iskolai könyvtárakban alkalmazott, de a közkönyvtárakban is hasznos módszereket mutatják be. (A gyermekektől a fiatalokig több korcsoportot említenek a cikkben. Ezekből a serdülőket, kiskamaszokat emeljük ki. - a Szerk.) Az iskolai könyvtárak olvasásösztönzési munkájának célja, hogy jól működő stratégiákat és módszereket találjanak az olvasási motiváció felkeltésére és az olvasói identitás fejlesztésére, míg az iskola a nyelvfejlesztésre koncentrál.

Svédországban a dialogikus olvasási környezet kialakítása nagyrészt arról szól, hogy a társas olvasási tevékenységgel megengedő légkört teremtsenek a könyvekről és az irodalomról való beszélgetéshez, ami egyúttal segít az olvasási vágy felkeltésében. Ezeken a diákok vitatkozhatnak az irodalmi kérdésekről. Néhány példa az olvasásfejlesztésre:
- Hangoskönyvklub (amerikai tapasztalat: mind a pedagógusok, mind a szülők jelezték, hogy fejlődött gyermekeik olvasása, amikor a klubban beszélgethettek a könyvekről).
- Szülőknek kínált workshopok az olvasás népszerűsítése témakörében.
- Videót készít hetente a könyvtáros, amelyben egy könyvet dramatizálnak. Ebből kiindulva a diákokkal közösen beszélgetnek a könyvről.
- Műfaji kerék (amerikai modell). Céljai: a) Az olvasás fejlesztésére használják, hogy a tanulók kiválasszák az irodalmat, amit szívesen olvasnak. b) A pedagógusok, könyvtárosok bővítsék repertoárjukat, ha arról van szó, hogy mit szeretnek olvasni. Reflexiós kérdések, amelyeket a diákok is feltehetnek maguknak, pl. "Milyen műfajokat nem olvasok soha - és miért?", vagy "Hogyan néz ki a műfaji kerekem, ha összehasonlítom egy barátoméval?"

A svéd iskolai könyvtárakban az olvasásra nevelő munka sokszor más szakmákkal való együttműködéssel jár, pl. az iskolai védőnővel és a tanácsadóval. Közösen dolgozhatnak ki fiktív olvasási tippeket pl. a testben történő változásokról. A pedagógusokkal közösen is tervezhetnek projektet a szexuális egészségről és jogokról. (Folyt. köv.) (Ref.: Szabó Eszter)


70 millióba került a FSZEK-nek, hogy emailben értesítenek a kölcsönzés-lejáratrólFEL

Koreny Ágnes: - Rendszeresen vannak állományi ellenőrzéseink, és bizony előfordul, hogy nem találunk egy-egy dokumentumot. Az RFID-technológia segít abban, hogy illetéktelenül, kölcsönzés nélkül ne vigyenek ki könyvet a könyvtár területéről, de ugyanez a technológia tette lehetővé azt a csomagautomatákhoz hasonló locker-rendszert is, amelynek segítségével 0-24 órában tud kölcsönözni vagy dokumentumot visszaadni az olvasó. A legújabb, soroksári könyvtárunkban például, aminek az utcafronti része korábban bankfiókként működött, az egykori bankautomata helyére telepítettük a lockert: az olvasó az olvasójegye vonalkódjával nyitja az ajtót, pont mint a bankban, s így lényegében bármikor tud hozni és vinni könyvet.


Matatófal - a gyerekek komplex fejlesztéséértFEL

A matatófal falrészlet, tábla, amelyre különböző tárgyakat - kisautót, lakatot, hűtő mágnest, műanyag figurákat, fém alkatrészeket, kulcsot stb. - szerelnek fel. Ezeket a gyerekek játék gyanánt tapogatják, forgatják, mozgatják, s közben fejlesztik a tapintást, érzékelést, a finommotorikát. E készség számos tevékenység alapja, többek között az írásnak és az olvasásnak is.

A genti de Krook könyvtár link gyerekrészlegének maratóeszközeit mutatja a KIT-galéria: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. március 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Matatófallal az olvasásfejlesztésért link

Megkérdeztük: Készítsen-e fel a könyvtárosképző az üzleti információs igényekre?FEL

A kérdésre kapott csekély számú, de határozottnak tűnő eredmény:
0 - A könyvtárak a bevált szakmai profilért felelősek
2 - Az a business vagy az informatika-képzés feladata
2 - Fel is készítenek
7 - Kellene
1 - Más képzésekkel együttműködve.
A válaszadók több mint fele tehát várná az üzleti információs könyvtárszakmai képzést. Továbbra is. Ha a két korábbi hasonló kérdezésünk eredményével összevetjük a mostaniakat, a következő diagramot kapjuk: link . (MG)


Szerzői jog - korlátozza is a könyvtárakat hozzáférést biztosító küldetésükbenFEL

Brewster Kahle, az Internet Archive egyik alapítója szerint a szerzői jog ma már az alkotók érdekeinek védelme helyett az információk hozzáférésének kereskedelmi monopóliumai védelmének a szolgálatában áll, mely azzal fenyeget, hogy a könyvtárak képtelenek lesznek alapfeladataik ellátására a digitális téren, csupán a kommerciális digitális javak egyfajta közvetítő csatornájaként tekintenek rájuk. Széleskörű összefogással lehet szerinte fellépni a kulturális örökség archiválását és hozzáférhetőségét biztosító könyvtárak védelmében. (Elhangzott az IFLA ENSULIB nemzetközi konferenciáján Rómában, 2024. március 22-24.)


Lézerorgona Székelyudvarhelyről a Békés Megyei KönyvtárbaFEL

Interaktív hangszerkiállítás nyílt a Békés Megyei Könyvtárban kedden. Az egyedi elektronikus hangszerek a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár segítségével jutottak el Békéscsabára.
- Az itt látható hangszerek már az elektronikus mivoltukból fakadóan is különlegesek, mi több számos uniós országból származnak, onnan sikerült beszereznünk őket, van olyan darab amely Ázsiából érkezett. A komplett tárlat is egyedülálló, nem tudunk hasonló összeállítás létezéséről, és azt tapasztaltuk Székelyudvarhelyen, hogy a hangszerek nagyon népszerűek, szinte minden korosztály körében. Még azt is zeneszerzővé teszik, aki maga egyébként nem rendelkezik semmiféle előképzettséggel - mondta el a tárlatról Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója.

A kiállítás Békéscsabára érkezését a felek még a tavalyi évben kezdték el megszervezni.
- Először tavaly nyáron találkoztunk kint Erdélyben ezzel a különleges tárlattal, aztán még a múlt év őszén megbeszéltük igazgató úrral, hogy eljönnek hozzánk, ami most sikerült. Számunkra is nagy élmény, hogy teret adhatunk a Lézerharmónia fantázia nevű kiállításuknak - nyilatkozta Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.
A program az Internet Fiesta rendezvénysorozat részét képezi. A hangszerkiállítást előre meghirdetett időpontokban, iskolai osztályok esetén előzetes jelentkezést követően látogatható. Bejelentkezni a bmk@bmk.hu e-mail-címre írt üzenettel lehet.


A MI használatára biztatja használóit a Takáts Gyula Könyvtár felméréseFEL

"Prompt, prompt, vesszőcske, könyvtárost a felhőbe!" címmel alkotói pályázatot hirdetett a kaposvári Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtár. A bibliotéka dolgozói úgy vélik, hogy mindenkiben van egy kialakult kép a könyvtárosokról: van, aki szigorúnak, van, aki viccesnek és van, aki komolynak képzeli el őket. A most közzétett felhívásukban választ várnak kérdésükre, és az interneten található több, mesterséges intelligenciát használó képgenerátor felhasználásával készített portrékat várnak. Az alkotásokat április 2-ig fogadják a rendezvenyszervezo@tgyk.hu e-mail címre. A munkatársak által zsűrizett képek közül a győztes 1 hónapon át lesz a könyvtár profilképe a közösségi oldalaikon.


Könyvtári vezetőképzés - témák, melyeket nem tanítottak a könyvtárosképzőbenFEL

Időnként érdemes belenézni, mit tartanak mások a könyvtárosság megtanítandó tudásainak. A Library Journal (USA) friss kínálata pl.:

"Tanuld meg, mit nem tanítottak meg neked a könyvtári iskolában: hogyan legyél könyvtárvezető.

A frissen kinevezett vezetők (vagy jövőbeli vezetők) számára összeállított könyvtári menedzsment képzésünk segít megtanulni az alábbiakat:
- Csapatkultúra kialakítása
- Méltányosság-központú vezetés bevezetése
- Nehéz beszélgetések és konfliktuskezelés
- Hatékony visszajelzés-adás
- Kiégés-kezelés (saját és másoké)
- Adatalapú döntéshozatal
- És további témák!" (ford.: MG)


Kommunikációjának hatását méri a Németh László Városi KönyvtárFEL

Kérdőívet indított a Németh László Városi Könyvtár. Felmérést készít annak érdekében, hogy megismerje, a Hódmezővásárhelyen élők melyik médiafelületen tájékozódnak az eseményekről, rendezvényekről, kiemelten a könyvtár programjait illetően. A felmérésben való részvétel önkéntes és a kitöltő anonim marad. A könyvtár garantálja, hogy a rendelkezésre bocsátott adatok felhasználása kizárólag kutatási célokból történik.

Többek között arra kíváncsiak, hogy a vásárhelyiek újságból vagy az Internetről tájékozódnak-e a könyvtár programjairól, ezen belül is melyik médiumból; követjük-e a könyvtár online jelenlétét és mit szólunk a tartalmaikhoz. A következő kérdőívet kitöltve segíthetjük a könyvtárat: link


Állj fel! - És mozogj a könyvtárban is! - Ha jót akarsz!FEL

Már korábban is számos kutatás figyelmeztetett az ülőmunka veszélyeire. Egy február végén publikált kutatási beszámoló szerint a napi 11 óránál többet ülve dolgozóknál 57 százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, mint akik napi kilenc és fél óránál kevesebbet ülnek - írja a Sience Alert.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) közegészségügyi tanszékének munkatársainak 5856, 63 és 99 év közötti nő bevonásával végzett kutatása szerint a korai halálozás veszélye még nagyobb mennyiségű testmozgás esetén is fennáll. A 10 éven át tartó követő kutatás során az alanyok közül 1733 hunyt el valamilyen életmódra visszavezethető betegségben.

Az alanyokra szerelt gyorsulásmérők adatsorait a kísérlet résztvevőinek hosszútávú kórtörténetével összevető, mesterséges intelligencia bevonásával végzett elemzés szerint mennél többet dolgozik ülve valaki, annál inkább növekszik az idő előtti elhalálozás kockázata. Az új eredmények alátámasztják annak az 5 évvel ezelőtt megjelent tanulmánynak az állításait, amelyek szerint még a rendszeres fizikai aktivitás sem csökkenti a 2-es típusú diabétesz, a keringési betegségek vagy éppen a sztrók kockázatát.

A kutatók szerint napi 11 órányi ülésidő jelenti az egészségkárosító határt, de már a felállás nélkül töltött 30 perc is kórosan emeli a vércukorszintet és a vérnyomást.


Boldogabb leszel, ha nem híreket olvasolFEL

Rolf Dobelli kötete rövid, olvasmányos fejezetekben tárja fel a hírek mérgező hatásait. Rámutat, hogy a rendszeres hírfogyasztás rontja a koncentrációs képességet, megbetegíti a testet, árt a lelki békének, és eltereli a figyelmet az igazán fontos dolgokról. Hagyj fel a hírfogyasztással egyszer és mindenkorra, de ebbe még mindenképpen olvass bele!

Mindannyian emlékszünk gyerekkorunkból azokra a feladványokra, amelyek csak számozott pontokból álltak. Ezeket a pontokat kellett növekvő sorrendben összekötnünk egymással, ekkor bontakozott ki a minta. A hírecskék nem egyebek, mint ilyen pontocskák - csak éppen senki sem veszi a fáradságot, hogy összekapcsolja, és így megfejtse őket.

Mindegy, hogy hány ilyen hírecskét fogyasztunk el, a minta nem kerül elő. Az összképhez szükség lenne az összekötő vonalakra - vagyis konkrétan a történelembe ágyazásra, a kölcsönös függőségek felismerésére, a visszautalásokra, a közvetlen hatásokra - és azokra a következményekre, amelyek másodsorban megint csak a hatásokból erednek. Ám a hírecskék szerzői ezzel nem foglalkoznak. A hírecskék a világ megértésének épp az ellentétét érik el. Azt sugallják, hogy csak egyedi esetek vannak - esetek, amelyek között nincsenek összefüggések, éppen csak "tények, tények, és még több tény".

"Senki sem tudja, mi történik. Az újságok csak nap mint nap úgy tesznek, mintha tisztában lennének vele" - írta az éles szemű Max Frisch már több mint negyven éve. Az aktualitás beárnyékolja a megértést. A legjobb, ha teljesen lemondunk a hírfogyasztásról. Olvassunk könyveket és hosszú cikkeket, amelyek megfelelnek a világ összetettségének, ne csillogó kishíreket. Kerüljük a hírecskék színes szökőkútjait. Ne nézegessük az összefüggés nélküli pontocskákat. Jutalmunk az lesz, hogy már néhány hét alatt tisztább képet alakítunk ki a világról.
Praktikus

Boreout - Öt tipp a krónikus munkahelyi unalom ellenFEL

Hallottál már a kiégés (burnout) szindróma "kistestvéréről", a boreout-ról? Nem érdemes elbagatellizálni, ha észleled az unalom jeleit, mert ugyanúgy pszichés zavarokhoz vezethet, ha nem foglalkozunk velük, mint a kiégés. Nevetségesnek tűnhet unatkozni egy munkahelyen, netán lustának titulálhatjuk az unatkozó kollégákat. Sok esetben azonban nem lustaságról van szó, csupán nincsenek kihasználva a munkatárs képességei a munkafolyamatai során, amitől a krónikus unalom szindróma áldozatává válhat.

A boreout legtöbbször akkor léphet fel, amikor feladataink a képességeinkhez mértem túl egyszerűek, rutinszerűek, megoldásuk pedig már nem igényel tőlünk erőkifejtést. Ha ilyen feladatokból sok van, és nincs olyan tennivaló, ami színesítené a munkakörünket, ami gondolkodást, kreativitást igényelne tőlünk, vagy ami fejlődésre késztetne és olykor kimozdítana a komfortzónánkból, akkor könnyen belefásulhatunk a napi megszokásba, és felütheti fejét a krónikus unalom szindróma. Ugyanúgy támadhat akkor is, ha túl kevés feladatunk van, vagy a számunkra túl egyszerű feladatok miatt hamarabb végzünk a teendők sorával.

Egy ördögi körről van szó, mert ha a kolléga nem kap számára kihívást jelentő feladatokat, akkor feleslegesnek érezheti magát a munkahelyen, amitől lehangoltság, enerváltság, motiválatlanság, végső esetben depresszió léphet fel. Ennélfogva teljesítménye romlik, és még azt a számára kevés és egyszerű feladatot sem tudja majd ellátni, amit kap. A "semmittevésben" és a feleslegességen való rágódásban pedig jobban elfárad, mintha az egész napot végigpörögte volna.

Mit tehetünk ellene? (folytatás a forráslinken)
Analógiák

A használók kölcsönzési adataiból előrejelezni igényeiket... - ha kórházi a betegeknél működikFEL

Egy friss tanulmány alapján a Foresight nevű mesterséges intelligencia eszköz, amelyet kórházi adatbázisokat használva képeztek ki, előrejelezheti a betegek lehetséges egészségügyi problémáit, így segíthet az orvosoknak döntéseik meghozatalában és a betegellátás javításában. AI alkalmazásával előre jelezhetőek lehetnek azok az egészségügyi problémák, amelyekkel egy kórházi páciens a jövőben szembesülhet. A kutatás szerint ez az innováció segíthet az orvosoknak a betegek állapotának nyomon követésében és a diagnosztikai döntések meghozatalában - írja a SkyNews.

A Foresight nevű AI eszköz, amely a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia modellcsaládba tartozik, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) elektronikus nyilvántartásainak adatbázisát felhasználva lett kifejlesztve. Ezt a projektet a King's College London (KCL), a University College London (UCL), valamint a King's College Hospital és a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust kutatói végezték. A Foresight három változatát több mint 811 000 londoni NHS-beteg adatiból és egy amerikai publikus adathalmazból származó információkkal képezték ki. Ezek alapján tízféle lehetséges egészségügyi rendellenességet határoztak meg, amelyekkel egy beteg találkozhat. Az AI eszköz 68-76%-os pontossággal ismerte fel az állapotokat, míg az amerikai adathalmaz esetén ez az arány 88% volt.
Kisszínes

Hatvany Béla - a könyvtárautomatizálás úttörője; hallottál róla?FEL

Hatvany Béla úttörő a könyvtárak automatizálásában és az információs iparban. Az általa alapított cégek felelősek az első online nyilvános hozzáférésű katalógusért (OPAC), az első CD-ROM-okért, az első hálózati CD-ROM-ért, az első kliens-szerver könyvtári adatbázisokért, és a legkorábbi internetes könyvtári adatbázis-kereső motorok némelyikéért. Emellett kulcsfontosságú befektető volt az első streaming zenei könyvtárak adatbázisában (Classical.com), valamint a könyvtárak online kész referenciáiban (Credo Reference). Látnokként ismerik el a könyvtári információk terén.

1971-ben, Dennis Beaumonttal együttműködve Bostonban elindították a Computer Library Services (CLSI) szervezetet. Ez volt az első cég, amely a miniszámítógépet könyvtári használatra fejlesztette ki, gyakorlatilag az online nyilvános hozzáférésű számítógépek (OPAC) piacát építve. Miután 1981-ben visszatért Londonba, Hatvany 1983-ban eladta a Thyssent Bornemiszának - írja többek között a Wikipédia.


A magyarok használják az egyik legnagyobb arányban a közösségi médiát az EU-banFEL

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden tette közzé a 2023-as európai közösségimédia-használatra vonatkozó adatait, amely szerint az EU-ban dobogós helyen áll Magyarország a facebookosok és tiktokkerek, instázók és snapchatelők között.

Az Eurostat definíciója szerint "az internetes közösségi hálózatokban részt vevő személyeknek" számítanak azok, akik már létrehoztak profilt vagy küldtek üzenetet valamelyik nagy közösségi platformon, ami a fentieken túl jelentheti az X-et, a Redditet vagy a LinkedInt is.

A lista élén Dánia áll, ahol a lakosok 91 százaléka számít közösségimédia-használónak, a második helyen Ciprus (83%) található, és végül harmadik helyre futott be Magyarország, ahol az emberek 81 százaléka pörgeti a socialt. Az uniós átlag is inkább hozzájuk közelít, 59 százalékon áll. ... A térképen megjelenített, régiós bontású statisztika szerint a dán és a ciprusi magas használati arányt csak két terület tudta megközelíteni az egész EU-ban: Budapest és környéke, valamint a Dunántúl.
Kiemelt Katalist-hír

Design thinking - magyarul is megjelent a könyvFEL

A KIT-ben a most magyarul is megjelent kiadvány kiadásától kezdve többször is foglalkoztunk vele link . Érdemes a témába belemélyedni, lehetőségeit hazai, gyakorlati tapasztalatokkal bemutatni. Ez segítséget nyújthat abban, hogy a könyvtárban a dokumentumok és eljárások helyett végre a használókra helyezhessük a hangsúlyt. (MG)

Szüts Etele: Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete jóvoltából végre magyar nyelven is elérhetővé vált az angolul 2015-ben megjelent Design thinking for libraries című kiadvány. A design thinking, azaz tervezői gondolkodás egy olyan eszköztárat és egyben látásmódot jelent, amely segítségével mélyen megérthetjük használóink valódi igényeit. A használóink és a közösségek bevonása az innovációs folyamatainkba lehetővé teszi a felhasználóközpontú szolgáltatásfejlesztés megvalósítását könyvtárainkban.

A magyar nyelven megjelent három kiadvány kiegészíti egymást. A témát legrészletesebben bemutató, a design thinking folyamatán lépésről lépésre vezető kiadvány a Design thinking könyvtáraknak: eszköztár a használóközpontú tervezéshez című kötet. Ennek rövidített "egynapos" változata a Design thinking egy nap alatt: praktikus útmutató a könyvtár fejlesztéséhez, amely a lényeget kiemelve ismerteti meg a módszer alapjait. A két kiadványt kiegészíti egy Gyakorló példatár is, amely olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek nagyban hozzájárulnak a módszer helyes megvalósításához.

A kiadványok elérhetők a Könyvtári Intézet honlapján, a Magyar Elektronikus Könyvtárban, valamint a designthinkingforlibraries.com oldalon is.
Információforrások

Ellen-Partizánként a fiatalokra és a bizonytalanokra céloz a Köztér, a NER-kedvenc alkotó új projektjeFEL

Köztér néven indul "keresztény, nemzeti-liberális ideológiákat erősítő", közéleti-politikai fókuszú YouTube-csatorna, hogy megszólítsa a főleg 30 év alatti fiatal, bizonytalan szavazókat - értesült a hvg.hu. A projekt ötletgazdája és arca a Fidelitas volt budapesti elnöke, Kurucz Dániel, akinek eddigi filmes projektjei bőkezű közpénz-támogatást kaptak minisztériumi forrásokból, állami céges szponzorkeretből. Az első adásba a színművész Reviczky Gábor érkezik, de később felbukkanhat Szijjártó Péter is.

Orbán Viktor TikTok-csatornája jó, de kevés, a Megafon "influenszerei" túl átlátszó politikai papagájok, jó móka volt, de kudarc lett a PestiTV, a 888.hu-ra már alig emlékszik valaki, három év alatt sem ért el átütő sikert a Rákay Philip-féle jobboldali Partizán, azaz a Patrióta YouTube-csatorna, így most az EP-, illetve önkormányzati választási kampányra időzítve megint jön valami új - értesült a hvg360. Úgy tudjuk, az első, premiernek szánt adást a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor színművésszel már felvették, és hamarosan, Köztér néven startol az ismét csak a Gulyás Márton-féle Partizán babérjaira törő új, közéleti-politikai YouTube-csatorna. (HVG)

Még el sem indult az új, jobboldali Partizán, máris vannak Facebook-rajongói, elsősorban Indiából, Srí Lankáról és Etiópiából link (Szeretlekmagyarország)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról