Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/17., ápr. 27.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Marihuána és információs igény Amerikában - felkészül: a könyvtáros
Érintkezési felület egy atomizálódó világban - Egy csészényi könyvtár a Halisban (galéria)
Projektort (is) a könyvtárból - megnyitja a Dolgok Könyvtárát a Goethe-Intézet
Egyik könyvtár kitalálja, másik is használja - miért fehér holló az együttműködés a hazai könyvtárakban?
Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás - milyen tartalmak és milyen várható eredmények?
Kicselezik a cenzúrát: a New York-i könyvtárak ingyenes digitális olvasójegyeket kínálnak az USA-ban élők számára (olvasóink szavazatára)
Kiírták magukból a könyvtári emlékeiket
Könyvtárosként gyerekekkel foglalkozva ebben segítheted őket (és könyvtárosként is gyúrhatsz ezekre)
Miért érdemes szokatlan témákat is olvasásra ajánlanunk?
Amikor a könyv gátolja a tudásszerzést
Hogyan használhatják ki a könyvtárak a kiterjesztett valóság (AR) tanulási lehetőségeit? (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Lehet-e felfelé nyalás nélkül könyvtárat vezetni?
'A háborúból senki, a könyvtárosok sem maradhatnak ki'
Így digitalizálják a több száz éves könyveket, újságokat, térképeket (videó)
Elidegenedünk... de mitől is?!
Budapesti neonreklám-történelem - az ELTE BTK projektje is hozzájárult
Orosz hátterű kibercég platformján kínálhatott képzést dolgozóinak az Országos Széchényi Könyvtár
Sünisimogató a Kőbányai Könyvtárban

Analógiák

Hadászati és könyvtári stratégia

Praktikus

Takarékoskodás, nagyobb beruházás nélkül - könyvtárban és háztartásban

Kisszínes

Mennyit keresnek a könyvtárosok és más szakmák képviselői egyes országokban

Információforrások

Hogyan lehet fenntartható egy kulturális örökség intézmény? - itt a könyv
Elkészült: Hasznos linkek az ukrán háború menekültjeinek információs és könyvtári támogatása érdekében
Háborítatlanul terjed a Russia Today propagandája
Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Marihuána és információs igény Amerikában - felkészül: a könyvtárosFEL

Amikor 2020-ban New Jersey állam népszavazásra bocsátotta a marihuána rekreációs legalizációjának kérdését következő lépésként a 2010 óta legális orvosi célú használat után, a Rutgers egyetem könyvtárosai tudták, mi a teendő. Mire a kétharmados többséggel megszavazott új törvény szerint novemberben legálissá vált a kannabisz használata a nagykorú, tehát 21 éven felüli állampolgárok számára, a Rutgers Marihuána LibGuide segédanyag készen állt link .

A könyvtárosok azt tették, amihez legjobban értenek: észlelték a hamarosan felmerülő információs igényt, és összegyűjtötték, majd megosztották a forrásokat. Az addikció-tudományi szakkönyvtáros irányításával készült gyűjtemény közérdekű címszavak alatt listázza a túlnyomó részben nyílt hozzáférésű forrásokat, mint például tudomány, oktatás, business, jog és kultúra link . A rendszeresen frissített oldalakon a leendő marihuána-termesztők és forgalmazók ugyanolyan könnyen megtalálják a számukra lényeges információt, mint az új lehetőségeket kihasználni szándékozó munkavállalók.

A közösségi médiában reklámozott és a helyi sajtó által átvett anyagot a szakemberek és az egyetemi adminisztráció egyaránt elismeréssel fogadták link . Üdvözölték azt a kezdeményezést is, hogy a szerzők az új rendelet egyetemi vonatkozásainak külön részt szenteltek, hiszen a legális kannabisz nem jelent bármiféle könnyítést az egyetem területén, beleértve a téma kutatását és oktatását is. Mivel az Egyesült Államokban a marihuána szövetségi szinten még mindig illegális (bár egy új törvényjavaslat jelenleg a szenátus előtt van), az egyetem finanszírozási struktúrája nemcsak a használatot tiltja a kampuszon, hanem akadályozza a kísérleti célú termesztést, sőt, megnehezíti a kannabisz-témájú kutatást és oktatást is.

Egy nappal az elhíresült 420-as marihuána-világnap után, 2022. április 21-én hosszú sorok kígyóztak az addig csak orvosi használatra forgalmazó elárusító helyek előtt link . Aznap indult a kereskedelmi forgalmazás az érvényes jogszabály alapján, miszerint a nagykorú állampolgárok szabadon vásárolhatnak kannabiszt, az engedélyezett helyeken. Ez New Jersey-ben nem újdonság, hiszen alkoholt is csak az erre a célra kijelölt üzletekben lehet venni, élelmiszerboltokban és áruházakban nem.

Az eredeti segédanyag megőrizte az angol köznapi nyelvben a legjobban elterjedt marihuána szó használatát. De egy friss blogbejegyzésben a szerző hívja fel a figyelmet, hogy ez a szó valójában milyen negatív felhanggal jár, és miért használják a tudományban inkább a kannabisz elnevezést link (Hajnal Ward Judit)


Érintkezési felület egy atomizálódó világban - Egy csészényi könyvtár a Halisban (galéria)FEL

Nem példa nélküli, hogy "külső" szervezetek a könyvtárban tartják meg rendezvényeiket. Ám olyan is előfordul, hogy a könyvtár tudatosan építi ezeket a kapcsolatokat, nem anyagi céllal, hanem a könyvtári szolgáltatás egészének gazdagítására, összetettségének fokozására. A Halis István Városi Könyvtár link projektjéről Czupi Gyula igazgatót kérdeztük.

- München egyik sörházában láttam a törzsvendégek korsóinak kötődést növelő "könyves"-polcát. Milyen jó lenne, ha a nagykanizsaiaknak - korsó helyett - csészéi lennének a könyvtárban! - Volt az ötlet.
Az Egy csészényi könyvtár programban a kötődési érzést - nekem saját csészém van a könyvtárban! - megcélozva az önfenntartó együttlét lehetőségét keressük azokkal, akik kávét, teát főznek a többi könyvtárlátogatónak, és akik kávéval, teával, tejjel, cukorral, süteménnyel támogatják a működést.

Amikor ezeket a sorokat írom, a harmadik közösség jelentkezett kéthetenkénti több órás kávé- és teafőzésre. Az ajándékba kapott csészék megtöltenek egy üveges vitrint és ott sorjáznak a könyvtár mobil főzőpolcán, egy partner vendéglátóhely pedig nemcsak a saját vendégeinek, hanem a könyvtárban kávézóknak is több hónapja édes ropogtatnivalót készít az innivaló mellé. Önkéntesek kétheti újsághordó munkát vállalnak, és más módot is találtak arra, hogy legyen elég kávé, tej és hozzávaló.

- Két hónapja - több "próbafőzést" követően - keddenként ebéd után kávézás, teázás és beszélgetés helyszíne lettünk. Több kiágazása is lett a kezdeményezésnek.
- Több péntek délelőtt pedig "fedett" utcazenélés helyszínévé váltunk, szintén kávézással. A heti munkahelyi megbeszéléseink is kávézva zajlanak.
- A munkatársak is kezdeményeztek: a napokban megvalósult városkörnyéki szakmai programunkra is "begördült" a mozgó kávézónk, mely már az épület más szintjein is bemutatkozott, pl. a kulturális területen dolgozó városi kollégáinknak szervezett, az újjárendezett könyvtári tereinket bemutató találkozóján.

A hatás sokrétű:
- A kávéfőzést vállaló használóink büszkén újságolják, hogy kik hálálkodtak nekik a lehetőségért, hogy igénylik tőlük a beszélgetést a kávézók.
- Többen érzik otthon magukat a könyvtárban.
- Megsokszorozódott az interakció az épületben.
- Anyagi ráfordításunk nincs. Mivel bárki főzhet bárkinek, ezért a figyelmesség lehetősége egy újabb dimenzióval bővült.

- Szükség van az elmúlt pandémiás időszak, meg a korszellem miatt is atomizálódó világban érintkezési felületekre. Fontos, hogy egy pillanatra se szóljon anyagiakról, hogy mindenki feltétel nélkül működtethesse és használhassa - foglalja össze az igazgató.
A vonatkozó fotókat ld.: link ; az utolsó képen az ötletadó müncheni Hofbräuhaus törzsvendégeinek korsói látszanak. (forrás: merkur.de)


Projektort (is) a könyvtárból - megnyitja a Dolgok Könyvtárát a Goethe-IntézetFEL

Május 5-én felavatjuk a Dolgok Könyvtárát. A könyvtárak olyan intézmények, amelyek küldetésükből adódóan nem a birtoklásra, hanem a megosztásra összpontosítanak, és így az állandó fogyasztás ellen dolgoznak - írja a budapesti Goethe-Intézet könyvtára.
Négy tematikus területen
- kirándulás/piknik/szabadidő
- gyermekek szórakozása
- közösségi média eszközök
- csináld magad
bővítettük ki kínálatunkat a klasszikus könyvtári médiumokon túl: olyan tárgyakat kínálunk kölcsönzésre, mint például longboard, diszkógömb vagy projektor, amelyekre általában csak alkalmilag van szükség. Mostantól nem kell megvásárolniuk ezeket a dolgokat, hanem a hagyományos könyvtári kártyával ingyenesen kikölcsönözhetik őket tőlünk.

Szintén máj. 5-én mutatjuk be a könyvtárban Anda Kata Felhőtlen zöld című installációját, amely kizárólag újrahasznosított anyagokból áll. Mindezt egy érdekes tudnivalókat tartalmazó webdosszié és egy fenntarthatóság témájú, kis könyvkiállítás egészíti ki.
A témában workshopokat is szerveznek; részletek a forráslinken.


Egyik könyvtár kitalálja, másik is használja - miért fehér holló az együttműködés a hazai könyvtárakban?FEL

Mese Szelence - az óvodákat, a fenntartót és a Justh-könyvtárat is megnyerte az esztergomi szolgáltatás címmel egy éve közöltünk hírt. Ez volt:

Gyerekkönyvtári kölcsönzés felpörgetése, óvodások könyvtár-érzékenyítése, könyvtárközi tapasztalatátadás: könyvcsomag fonott kosarakban.
Ezeket kínálja "egy csomagban" az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár link . Schmöltz Margit könyvtárvezető a KIT-nek elmondta, hogy az óvodások mérsékelten férnek hozzá a mesékhez, a könyvtári könyvekhez. A Meseszelencével, azaz előre összekészített könyvválogatással keresték fel sorra a helyi óvodákat, óvodásokat, melyet örömmel fogadtak. Bár a könyvtárosok felajánlották a tematikus válogatást, ezt az óvodapedagógusok jellemzően a könyvtárosokra bízták. A saját fonott kosarat igény szerint hetente, kéthetente változó kínálattal kapják az óvodák (ez összesen heti 120-150 könyvet jelent).

A Helischer-könyvtár a Könyvtárosok Facebook-csoportban közreadott híre link keltette fel az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár érdeklődését. Ezt szakmai tudásmegosztás követte. A kosarak beszerzési helyétől (amelyek egyébként szintén hazai készítésűek), a csere gyakoriságán keresztül a válogatások fogadtatásáig mindent megbeszéltek, így hamarosan már a második településen indult be a szolgáltatás link .

Az ötlet megvalósításával a gyermekkönyvtár munkatársai
- új szolgáltatást vezettek be
- anyagi ráfordítás csak a kosarak vásárlása volt, a gyermekkönyvtárosok pedig munkaidőben végezték a telefonos ügyfélszolgálatot, a csomag-összekészítést és a -kiszállítást, visszaérkezéskor a fertőtlenítést; a fenntartó önkormányzat pedig heti egyszer egy személyautót biztosít a városi könyvtárnak a házhoz szállításhoz
- fellendítették a gyermekkönyvtár forgalmát
- rámutattak arra, hogy a karantén idején a mesékkel lehet a legjobban elterelni a kisgyermekek figyelmét a mostani különleges helyzetről
- a fenntartó elégedettségét mutatja, hogy a szolgáltatást saját felületein is megosztotta, hirdette
- példájukon felbuzdulva mások is belefogtak az óvodák felkeresésébe. A Meseszelencével kapcsolatos tudnivalókat szívesen megosztják másokkal is.
A járványügyi korlátozások megszűnésekor úgy tervezik, hogy könyvtárba hívogató plakátokra cserélik az utolsó Meseszelencéket, illetve a későbbiekben is kérhetőek majd tematikus könyvválogatások. De nem kizárt a szolgáltatás folytatása sem - latolgatta a könyvtárvezető.


Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás - milyen tartalmak és milyen várható eredmények?FEL

Ismét jó témaválasztással jelentkezik az MKE könyvtárosok vándorgyűlése: "Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás" link
A szakmai rendezvények nem meglepő célja tartó hatást, elmozdulást elérni a felvetett témában. Pláne olyanban, amely a társadalom egészének túlélési lehetőségeit tárgyalja. A téma pikantériáját fokozza, hogy a társadalomban a fenntarthatósági célokat illetően hatalmi célú kampányok is folynak: egymásnak ellentmondó törekvések és ideológiák azonosíthatók a természet kizsákmányolása, a takarékosság, vagy éppen a genderegyenlőség területén. Ha a könyvtárak betöltik küldetésüket, akkor nem kerülhető meg a világos fogalmazás, a célok és törekvések néven nevezése.

A vándorgyűlések utóbbi éveinek tapasztalata szerint fejleszthető területek:
- felkészülés és a kitűnő felvetés témáinak pontos azonosítása (mit értünk az egyes fogalmak alatt)
- a témák megtárgyalása - elegendő idő és szervezői készség a párbeszédekre
- a fontos ügyek rendszeres, a rendezvényt követő felvetése
- számszerűsíthető célok meghatározása (melyekhez később viszonyíthatjuk teljesítményünket).
Áldásos és a megvalósítás minőségét és eredményességét támogató lenne persze, ha az egész téma behelyezhető lenne egy pillanatnyilag el nem érhető könyvtári stratégiába. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Fenntartható fejlődés... link link

Kicselezik a cenzúrát: a New York-i könyvtárak ingyenes digitális olvasójegyeket kínálnak az USA-ban élők számára (olvasóink szavazatára)FEL

A New York Public Library (link NYPL) a SimplyE nevű, ingyenes e-book olvasó alkalmazáson keresztül biztosít hozzáférést több, általában betiltott könyvhöz május folyamán az egész USA-ban.
A Brooklyn Public Library (link BPL) a 13 és 21 év közöttieknek teszi lehetővé, hogy ingyenes e-olvasójegyet igényeljenek e-mail-ben vagy Instagramon. A "Books UnBanned", azaz a "Kitiltott könyvek" bármely iOS vagy Android készüléken böngészhetők, kölcsönözhetők és olvashatók. A kártya egy évig érvényes. A BPL a kártyával rendelkezők számára várakozási idő nélkül tesz elérhetővé egy válogatást a gyakran kifogásolt könyvekből. Ezek a könyvtár online katalógusával vagy a Libby alkalmazással használhatók. Az ingyenes e-kártyához hozzáférő tinik kapcsolatba léphetnek brooklyni társaikkal, pl. a BPL Szellemi Szabadság Tini Tanácsának tagjaival. Bátorítják őket, hogy osszanak meg videókat, esszéket, sztorikat a szellemi szabadság fontosságáról, ill. arról, hogy milyen hatással volt életükre a könyvek betiltása. Könyvajánlókkal is védhetik az olvasás szabadságát. Azért döntöttek a "Kitiltott könyvek" mellett, mert a közelmúltban bizonyos csoportok együtt próbálták eltávolítani a könyvtárak polcairól pl. a faji, nemi, LMBTQ+, vallási és történelmi kérdéseket érintő könyveket. Az Amerikai Könyvtári Szövetség Szellemi Szabadság Hivatala tavaly több mint 700 panaszt számolt össze: a legtöbbet a 20 évvel ezelőtti esetekhez képest.

A "Könyvek mindenkinek" gyűjtemény több száz szerzői jogvédett / közkinccsé tett könyvet tartalmaz. A NYLP együttműködött: 1. kiadókkal: Hachette Book Group, Macmillan Publishers, Scholastic; 2. a kiválasztott címek szerzőivel. Ez mindenki számára ingyenesen elérhető országszerte. A "nem tiltott könyvek" esetében nincs várólista. A "125 könyv, amit szeretünk - felnőtteknek, gyerekeknek, tiniknek" gyűjteménye: link

A NYPL "Books For All" és a BPL "Books UnBanned" nevű kampányának egyaránt célja, hogy támogassa a szellemi azabadságot. Linda E. Johnson, a BPL elnök-vezérigazgatója szerint a könyvtár "nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy a kevesek által elutasított könyveket mindenki számára eltávolítják a könyvtárak polcairól". Anthony W. Marx, az NYPL elnöke úgy véli: a könyvtár feladata biztosítani, hogy ne törlődjön ki egyetlen nézőpont, egyetlen gondolat, egyetlen identitás sem. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A Minecraft online játékba viszik a betiltott könyveket link Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben link Szülői segítség könyvtárosoknak és más érintetteknek az intellektuális szabadság megőrzéséért link

Kiírták magukból a könyvtári emlékeiketFEL

A Békés Megyei Könyvtár 70 éves évfordulója alkalmából Az én könyvtári történetem címmel hirdetett novellaíró pályázatot. Az ország több pontjáról kaptunk pályaműveket. Az elbírálásában pedig több könyvtáros is részt vett. Helyezést szándékosan nem fogalmaztunk meg, így nem született első-második-harmadik helyezés, csak jó, nagyon jó és legjobbak, melyeket szeretnénk megjelentetni - osztotta meg velünk Lukoviczki Anna, az intézmény igazgatóhelyettese.


Könyvtárosként gyerekekkel foglalkozva ebben segítheted őket (és könyvtárosként is gyúrhatsz ezekre)FEL

A gyerekek megfelelő felkészítése csak együtt képzelhető el, ezen egyrészt úgy lehet segíteni, ha az oktatási rendszert átalakítjuk. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) 2019-es Schools of the Future tanulmányában meg is fogalmazták azt a nyolc kritikus fontosságú jellemzőt, mely a jövő iskoláját jellemeznie kell, ha fel akarja készíteni a gyerekeket a jövő kihívásaira, ezek pedig a következőek:
- globális állampolgársági készségek [vö.: link ]
- innovációs és kreativitási készségek
- technológiai ismeretek
- interperszonális készségek
- személyre szabott és saját ütemben tanulás
- hozzáférhető és inkluzív tanulás
- probléma-alapú és együttműködésen alapuló tanulás
- egész életen át tartó és hallgató által vezérelt tanulás.


Miért érdemes szokatlan témákat is olvasásra ajánlanunk?FEL

Barbara Oakley szerint ha a megfelelő technikákat használjuk, nemigen van olyan dolog, amelyre ne lehetne átállítani az ember agyát. Az amerikai mérnökprofesszor A tanulás tanulása című kurzusa a világ egyik legnépszerűbb oktatási anyaga. Mint mondja:
- Az az érzésem, hogy iszonyatos előnyökre tehet szert az, aki az ideje 5 százalékát olyan dolgok megismerésére fordítja, amiknek semmi praktikus köze nincs a hétköznapi teendőihez. Eleinte úgy tűnhet semmi értelme a világ egyik távoli sarkának történelméről olvasni, de könnyen meglepődhet az ember, mert előbb utóbb fölmerül még a legjelentéktelenebbnek tűnő téma is. Relevánssá válhat bármilyen tudás, ezért én kifejezetten javaslom a különböző szak- és tényirodalmak forgatását.
Már csak azért is előnyös, mert ez a gondolkodás rugalmasságán is sokat fejleszt. Néha meglepődöm, hogy némelyik ember nem tudja olyan könnyen követni egy-egy beszélgetésben a témák közti váltásokat. Ha valaki sok különböző témában jártas, akkor sokkal könnyebb neki követni ezeket az ugrásokat, attól függetlenül, hogy van-e előzetes fogalma az adott területről.
... Számomra például egyértelmű, hogy az orvosi kutatás sok embernek használ, ezért szerintem jó ha oda több pénz jut, de ez általában így is van. A kihívás abban van, hogy hosszú távon sosem tudni milyen kutatások lesznek valóban hasznosak.


Amikor a könyv gátolja a tudásszerzéstFEL

- Általánosítani nem szeretnék, de úgy látom, hogy a legtöbb óvodában a frontális oktatás van. Leülünk, és elkezd magyarázni az óvónő, esetleg egy-egy képet mutat a gyerekeknek, ahelyett, hogy kivinnék őket a természetbe, és ott néznének meg egy virágot, egy állatot. Megmutatja, ő beszél a legtöbbet, a gyerekek pedig ülnek és hallgatják. Nyilván ez nem motiválja őket - mondta Vass Virág. Hozzáteszi: az óvodapedagógus e frontális tevékenységet egy könyv segítségével végzi, abból mutogat. A nyilatkozók természetesen nem en bloc szólnak a könyvek ellen, hanem azt nehezményezik, amikor gyakran a könyv helyettesíti az egyébként személyesen is megtapasztalható, ezért hatékonyabban átadható tudás megszerzésének lehetőségét. Sőt, e célra könyvet is javasolnak.

Tavaly készült el a "Belépő a tudás közösségébe" projekten belül a "A természettudományok lenyűgöző világa - Ovilabor - sulilabor: Érdekes, látványos, tanulságos természettudományos kísérletek gyűjteménye óvodai és kisiskolai foglalkozásokhoz" című kézikönyv a pedagógusoknak. Vass Virág és Vaszil Nóra közreműködtek a kézikönyv kidolgozásában, és részletesen is beszéltek a tapasztalataikról.

"Rettentő nagy motiváció volt a gyerekeknek, amikor azt mondtam, hogy kimegyünk az udvarra vulkánt készíteni. Elsőre azt sem tudták, hogy mi lehet az, de amikor a különböző anyagokat elkezdtük átbeszélni, meglepett, hogy sok mindent felismertek, mert a legtöbb anyagot a háztartásban is megtalálják. Nyilván a legnagyobb látványosság az volt, amikor a láva kitört. Számomra a legnagyobb visszacsatolás, hogy utána a homokozóban is vulkánokat építettek, és az élményeket le is rajzolták" - mesélte Vass Virág.


Hogyan használhatják ki a könyvtárak a kiterjesztett valóság (AR) tanulási lehetőségeit? (olvasóink szavazatára)FEL

Még nem tudni, mennyire lesz fontos az AR és a VR (kiterjeszett valóság és virtuális valóság) a jövőben, de sok könyvtár kísérletezik a technológiákkal. Az AR lényege, hogy a tartózkodási hely alapján szükség szerinti digitális információt ad a felhasználónak. Belépési pont lehet egy hely, például szoba; vagy egy tárgy, például könyv. Ebben különbözik a VR-tól, ami nem függ (vagy legalábbis sokkal kevésbé) az aktuális helyszíntől. Az AR jobban tudja a könyvtár érdekeit szolgálni, fizikai és digitális információkat összekapcsolni. Mert a technológia lényege, hogy a meglevő tevékenységeket jobbá tegyre. Néhány példa a használati esetekre:

Játékok: a tanulás játékosításával például az információforrások használatának megtanítása, ahol a játékban a felhasználónak egy nyomozáson keresztül kell a kávéfajtákat megismerni. Egy kutatás szerint hasznosabb volt, mint egy hasonló tartalmú előadás. És akkor használható, mikor a könyvtáros nincs jelen. Az elavult 2018-as technológiát viszont a Számítástechnika Tanszékkel közösen kellett új platformra ültetni. A tartalom feltöltéséhez viszont nem kell informatikus segítség. Hasznos lehet még a virtuális jelvények használata bizonyos eredmények elérése után. Ezzel aszinkron játékélmény biztosítható. A játékot segítheti, ha a könyvekre NFC matricát vagy QR-kódot tesznek.

Felsőoktatás: a New York Egyetem mérnök hallgatói szívesen használják a könyvtárat, és fedezik fel az új technológiákat. Ezért saját AR csapatot hoztak létre a kísérletezésre. Például dolgoztak rajta, hogy a könyvtáron belül könnyebben megtalálhatók legyenek az elektronikus források. Ehhez készítettek AR posztereket.

Közkönyvtárak: Carroll County közkönyvtára link egyszerre kínál offline és virtuális programokat (AR, VR, hagyományos vegyesen), például makerspace műhelyt és konyhai tanítóteret. Tartanak a gyerekek számára AR programozás oktatást is (CoSpaces Edu, Quiver, HoloTats). Hasznos lehet például a speciális, védett állomány bemutatására is.

Kiadók: AR-ral a könyvek is interaktívvá tehetők. Segítenek még vizuálisabbá tenni a tartalmat. A fogyatékkal élőket is segíthetik. Frissíthetik ezen keresztül a tartalmat. Ennek ellenére még kevés ilyen megoldás van; drágább, és a kiadóknál még nincs meg a szükséges munkaerő ehhez.
Sokan félnek a gyors technológiai változásoktól, bezáró platformoktól. Nincs meg hozzá mindenkinek a szükséges technológia, amit kölcsönzéssel lehet esetleg megoldani.

Sokaknak problémás az AR, VR érzékelése, például nem látják jól a tartalmat, tengeri betegséget éreznek. Közben oda kell figyelni az információvédelmi szempontokra is. Mégis megéri, mert a kutatások szerint az AR növeli az érdeklődést, és így hatékonyabbá teszi a tanulást. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Lehet-e felfelé nyalás nélkül könyvtárat vezetni?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
7 - Csak szakmai alapon szabad
1 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
21 - Keresni kell a még elfogadható kompromisszumokat
16 - Rá vagyunk kényszerítve
6 - Semmi kényszer nincs, észszerűek az elvárások.
Az adatok nem mutatnak nagy változást az 5 évvel ezelőtti hasonló kérdésre adottakhoz képest. A diagramot ld.: link .
A válaszadók tehát legalább valamilyen szinten érzik a kényszert; negyedük határozottan. Észszerű elvárásokat 10% körüli válaszadó érzékel.
A Katalisten Horváth Sándor Domonkos tett fel kérdést link magával a kérdésfeltevéssel kapcsolatban, jelezve, hogy az több szempontból nem egyértelmű, melyre a KIT e lapszámának megjelenését követően fog választ kapni. (MG)


'A háborúból senki, a könyvtárosok sem maradhatnak ki'FEL

Az ukrajnai könyvtáraknak nemcsak a kulturális örökséget kell megőrizniük a háborúban. Azok a helyek, amelyeket nem bombáztak le, most óvóhelyként működnek, menekülőket segítenek és küzdenek a dezinformáció ellen.

A február 24-én Oroszország által kezdett háború a kulturális intézményeket is érinti, ezek között speciális helyzetben vannak a könyvtárak. A hírek alapján ugyanis a kultúra megőrzése mellett új szerepkört is felvállaltak: több helyen óvóhelyekké alakították őket, segítenek a háború elől menekülők ellátásában és internetet és információt biztosítanak mindenkinek, akinek szüksége van rá.

Az Ukrán Könyvtárosok Egyesületé (ULA) kiáltványt intézett a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA) vezetőségéhez és tagjaihoz már a háború ötödik napján. A szöveg legfontosabb gondolata, hogy a háborúból senki, a könyvtárosok sem maradnak ki. Ugyanis nemcsak a katonai célpontok, hanem a kulturális intézmények is érintettek a bombázásokban; példaként említik, hogy Csernihivben megsemmisült a városi gyermekkönyvtár.
"A könyvtárak híresek csendességükről és nyugalmukról. De Ukrajna egyes részein a könyvtárakat ma már nem a szokásos csend, hanem a 'halott csend' jellemzi" - nyilatkozta még márciusban az egyesület elnöke Oksana Brui az NPR-nek. Ezzel utalt arra, hogy több ukrajnai városban romboltak le könyvtárakat, például Szumiban, Csernihivben és Szeverodoneckben. Harkivban nemcsak a városi, hanem az egyetemi könyvtár is károkat szenvedett, utóbbi ráadásul Ukrajna második legnagyobb könyvtári gyűjteményének számít. Egyes források szerint a támadások megsemmisítették a csernyihivi Biztonsági Szolgálat archívumát is, amely a szovjet elnyomás időszakának dokumentumait őrizte.

Az ukrán könyvtárosok helytállását a nemzetközi egyesületek is figyelemmel kísérik. Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének (OSZK) munkatársai március 17-én tették közzé helyzetjelentésüket link az ukrajnai könyvtárak szerepvállalásáról.


Így digitalizálják a több száz éves könyveket, újságokat, térképeket (videó)FEL

Az Arcanum alapítója megmutatta, hogyan digitalizálják a pótolhatatlan, több száz éves könyveket, újságokat, sőt térképeket is a jelen és jövő számára. Mi történik a fotónegatívokkal, hogyan használják a fényképekhez az arcfelismerő programot? A Fókusz riportja.

Magyar és határon túli, akár több száz éves lapokat, sajtófotó-archívumokat digitalizálnak, és tesznek elérhetővé, kereshetővé több nyelven. Van lehetőség a képeken megjelenített arcképek mesterséges intelligencián alapuló vizuális keresésére is.


Elidegenedünk... de mitől is?!FEL

A magyar könyvtárosok közössége - a témában elérhető tájékoztató jellegű adatok link alapján - letargikus közösségnek tűnik. Ami azt is jelenti, hogy ilyen feltételekkel nehéz perspektivikus, minőségi könyvtári szolgáltatást nyújtani. A helyzet egyik eleme az elidegenedés, mely fogalmat annak kitalálója, azaz Karl Marx felől közelítjük most, egy most megjelent kötet - Marcello Musto: Egy "másik" Marx - kapcsán. (MG)

Marx olvasatában az elidegenedés az ember életének négy területén jelenik meg:
1. önmagától, mert az árutermelés tőkés rendszerének személytelensége megfosztja az egyént kreativitásától. Így a termelés egyetlen fogaskerekévé minősítve le a munkavállalót
2. a munkájától, hiszen munkája nem a kreativitást, az alkotást, hanem az érték- és profitteremtést szolgálja valaki más(ok) számára
3. a természettől, hiszen az pusztán nyersanyagként, felhasználható erőforrásként jelenik meg
4. másoktól, hiszen társai a legtöbb érintkezése során egymás vetélytársaiként értelmeződnek - ezzel megnehezítve, ha nem ellehetetlenítve az együttműködést.
Mindez nem jelenti, hogy egy munkavállaló ne lehetne jóban a főnökével, vagy ne szerethetné könyvtári munkáját. A látlelet sokkal inkább rendszerszintű következtetés, amely a tőkés termelési módú társadalomban erősödik fel. Annak is például a mai, nemzetközileg az 1970-es évektől erősödő, neoliberális gazdaságpolitika következményeként.

Régebbi hírforrás(ok): Milyen állapotban látják magukat és a szakmát a magyar könyvtárosok? link

Budapesti neonreklám-történelem - az ELTE BTK projektje is hozzájárultFEL

Bízva abban, hogy ki tud bontakozni a főváros által is támogatott civil kezdeményezés, összegyűjtöttünk egy jó adag még meglévő budapesti fényreklámot, amikre ráférne egy alapos felújítás.
Az elmúlt három évtizedben nem sikerült igazán hatékony neongyűjtő és -mentő projektet indítani. Miközben például Varsóban lelkes civilek külön múzeumot tudtak létrehozni a lengyel főváros támogatásával, addig itthon csak az Elektrotechnikai Múzeum tudott a maga szűkös forrásaival 20-25 neonreklámot megmenteni, illetve elszórtan más múzeumok gyűjteménybe kerültek neonok (a Bábszínház Andrássy úti pálcikaembere például a Kiscelli Múzeumba).
A budapesti neonmentésben némi javulást a Neon Budapest 2017 oldal öt évvel ezelőtti létrehozása jelentett, leginkább azzal, hogy átfogó felmérés készült az akkor még meglévő neonreklámokról, és hogy felszínen tartotta a neonmentés témáját. Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében indult féléves projekt során a szépen kategorizált és térképre vitt adatbázisba 216 neonreklám került be, sajnos jó részük az oldal indulása óta eltelt időben nyom nélkül eltűnt, és az oldal sem frissül. (Pedig milyen jó lenne mondjuk a Köztérkép mintájára egy korszerű, közösségi hozzájárulással működő, folyamatosan friss, képes online neonadatbázist működtetni.)


Orosz hátterű kibercég platformján kínálhatott képzést dolgozóinak az Országos Széchényi KönyvtárFEL

A kiberbiztonsági alapjai címmel ajánlott számítógépes képzést még februárban több munkavállalójának az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a belső levelezési rendszerén keresztül. Az erre felhívó üzenet egy olyan email címről érkezett, amelynek jelölése az orosz Kaspersky Lab szoftvercég nevére utal. A Kaspersky ASAP megjelölésű - feltehetően egy email bot által küldött - üzenetben az OSZK munkavállalói tájékoztatást kaptak arról, hogy az adminisztrátor felvette őket az intézmény által szervezett oktatási programban részt vevő hallgatók listájára. A tanulást egy olyan hivatkozásra kattintva lehetett elkezdeni, amelynek domain neve szintén a Kaspersky Labra utalt.

A nemzeti gyűjteménynél dolgozó több forrásunk megerősítette az email és a képzés létezését, ugyanakkor azt mondták, a képzést nem tették kötelezővé a számukra.

A Kaspersky ASAP (Automated Security Awareness Platform) nem egy hagyományos oktatási program, hanem az orosz hátterű multinacionális vállalat úgynevezett automatizált biztonságtudatossági platformja, azaz egy szoftver, amely cégek munkavállalóinak kínál világszerte információtudatosságra és a "biztonságos viselkedéssel" kapcsolatos készségekre felkészítő tudáscsomagot. A témakörök és tudásszintek szerint tagolt képzési anyag a vállalat leírása szerint cseh, szlovák, magyar és román nyelven is elérhető. Amint az a cég tájékoztatójából kiderül, a platform egy olyan online eszköz, amelynek segítségével a munkavállalók a gyakorlatban is jól alkalmazható kiberhigiéniai tudásra tehetnek szert. A Kaspersky szerint a kiberbiztonsági képzésének elvégzésével jelentősen csökkenthető az emberekhez köthető incidensek száma, különös tekintettel az adathalász támadásokra.


Sünisimogató a Kőbányai KönyvtárbanFEL

Bepillantanál a sünök mindennapjaikba? Szívesen hallgatnál róluk sok új érdekességet? A Tüskéshátú madártanoda foglalkozásán minden kérdésre választ kaphatsz, és személyesen is találkozhatsz egy élő és mókás sünivel.
Időpont: április 23., 10 óra. Helyszín: FSZEK Kőbányai Könyvtár (Szent László tér 7-14 Budapest 1105). A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrációs lehetőségek: személyesen a könyvtárban, e-mailben a kiss.attila@fszek.hu címen.
Analógiák

Hadászati és könyvtári stratégiaFEL

"... az orosz hadseregnél egyébként sem a kis, önállóan is működni képes egységekre helyezik a fő hangsúlyt, mivel ez más - és a felsőbb vezetésre is veszélyes - kiválasztási szempontokat és kiképzési módszereket tenne szükségessé. ... ahogy a hobbidrónokra szerelt éjjellátók és gránátok esetében is, az ukránok nem félnek kicsit barkácsolni, vagy az eredetitől eltérő célra használni eszközeiket." - olvasom az engem egyébként kevéssé érdeklő, hadászati részleteket taglaló cikkben, amely az ukrán hadsereg legkorszerűbb éjjellátó készülékeinek használatát taglalja.

Régi menedzsment-igazság, hogy stabilabb és jobban reagál az a szervezet, amely nagyobb önállóságú egységekből áll össze, ugyanakkor támogatást kapnak a rendszer egészétől. A terep legyen hadszíntér, vagy akár könyvtár is. (MG)
Praktikus

Takarékoskodás, nagyobb beruházás nélkül - könyvtárban és háztartásbanFEL

Várhatóan nőni fog az energia ára. Ezért újra érdemes átgondolni a költségcsökkentési lehetőségeket. Könyvtáron belül, illetve érdemes tájékoztatással használóink pénztárcáját is kímélnünk - tájékoztatással (pl. e hír forrására mutató qr-kód kiragasztásával). Természetesen legtöbbet a régi, nem takarékos rendszerek lecserélésével, illetve szigeteléssel lehet megtakarítani. De erre sajnos sokaknak nincs lehetősége. Néhány apróbb, de hasznos tipp... (MG)

Energiát megspórolni otthon a háztartási rendszereink kiválasztásával is tudunk, ha mindenből törekszünk a legenergiahatékonyabbat választani. Emellett, ha rendszeresen karbantartjuk az energiát fogyasztó berendezéseinket, azok fogyasztását akár 20%-kal csökkenthetjük, például a következő lépésekkel:
1. Ellenőrizzük, hogy az évszaknak megfelelően vannak-e beállítva a berendezéseink.
2. Takarítsuk le a hűtőben a kondenzációs rácsot, olvasszuk le ha nem önleolvasztós. Ha ezt elmulasztjuk, 20-30%-kal nőhet a hűtő fogyasztása.
3. Ellenőrizzük, hogy megfelelő hőmérsékletre van-e beállítva a hűtő és a mélyhűtő: a hűtő +5, a mélyhűtő -18 Celsius-fokos beállítása ajánlott. Ha rosszul van beállítva a hőfok, vagyis túl alacsony, fokonként 5%-kal nő az energiafogyasztás.
4. A villanybojlert évente víztelenítsük: 1 mm vízkő akár 10%-kal is megnövelheti a fogyasztást.
5. Ellenőrizzük a vízmelegítők hőmérsékletének beállítását, nyáron nem feltétlenül kell ugyanolyan meleg víz, mint télen. A nyári utazások idején, amikor a család száma megcsappan, akár egy-két hétre is 60-80 Celsius-fokról 50-re állítsuk a hőmérsékletet, ezzel 20-50%-kal csökkenthető a felhasznált energia mennyisége.
6. A fűtésrendszerünket, a gázkészülékeinket is ellenőriztessük évente, ezzel 10%-kal csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét.
7. A radiátorok esetében fontos a rendszeres portalanítás, és évente, a fűtési szezon kezdetén azok légtelenítése.
8. A zuhanyrózsákat és csapokat rendszeresen vízkőtlenítsük, hiszen egy csöpögő csappal havonta akár 800 liter vizet is feleslegesen elfolyathatunk, ezzel egy normál háztartás vízfelhasználásának akár 20%-át is elpazarolhatja.
9. A kemény víz miatt a háztartási gépeink vízkövesedhetnek, ezáltal többet fogyasztanak. Ezt elkerülhetjük, ha 2 dl 10%-os ecetet töltünk a gépbe, és elindítunk egy üres 60 Celsius-fokos mosást, vagy az ecetet használhatuk öblítőnek is.

Kapcsolódó: Drasztikus rezsicsökkentés a láthatáron: így függetlenedhet minden magyar család a gáztól link
Kisszínes

Mennyit keresnek a könyvtárosok és más szakmák képviselői egyes országokbanFEL

Az angol nyelvű oldalon kiválasztható a "How does your salary compare to what you could be earning abroad?" szöveg alatt a librarian (könyvtáros), majd a go (menjél) utasítással megjelenik dollárban vagy fontban, hogy a 38 OECD országban mennyit keresnek az adott szakma képviselői.
A William Russell vállalkozás a nemzetközi egészség-, élet- és jövedelembiztosítások vezető szolgáltatója. A náluk megrendelt szolgáltatások országról országra átvihetőek. (MG)
Információforrások

Hogyan lehet fenntartható egy kulturális örökség intézmény? - itt a könyvFEL

Mármint a Múzeumok és a fenntartható fejlődési célok c. kötet, amely térítésmentesen le is tölthető.
Szemünk láttára, napról napra fejlődik a fenntarthatóság magyar fogalomrendszere és mindinkább gyors tempóban készülnek a hazai szakmán belül a fenntarthatóságra reflektáló tanulmányok és konferenciák, nem is szólva a percenként születő újabb és újabb előremutató gyakorlatokról, így fontos, hogy több szemszögből lássa a saját munkáját egy intézmény, amihez jelen kötet tökéletes adalék.


Elkészült: Hasznos linkek az ukrán háború menekültjeinek információs és könyvtári támogatása érdekébenFEL

A MKE listájának célcsoportja az információs és könyvtári szakmai közösség. A KIT által febr. 28-án ajánlott link müncheni illetve hamburgi könyvtárak által készített hasonló tartalmú oldalak közvetlenül a használóknak szólnak.
Az MKE vonatkozó oldalát eddigi hírek szerint nem mutatják könyvtárak saját kínálatukban. Ennek ellenére öröm, hogy a Magyar Narancs szemlézte a tartalmat; ld. hírünket: link

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár - az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megbízható információ forrása link

Háborítatlanul terjed a Russia Today propagandájaFEL

Bár az orosz állami tévét az EU-ban már betiltották, legutóbb a Vadhajtások és a Szent Korona Rádió is szemlézte egy anyagukat. Ebben egy korábban pedofíliáért elítélt elemző beszélt arról, hogy a bucsai mészárlást nem is az oroszok követték el. "Az amerikai katonai elemző megírta a Twitteren, hogy nem az oroszok gyilkoltak Bucsában - letiltották"
- ezzel a címmel jelent meg egy cikk április 12-én a Vadhajtások szélsőjobboldali portálon.
A hírt az Orientalista.hu és a Szent Korona Rádió is közölte, és a közösségi médiában is futótűzként terjedt: hét nap alatt csaknem 3500 alkalommal osztották tovább különböző Facebook-oldalakról és csoportokból, például az összeesküvés-elméletekben és természetfeletti jelenségekben utazó Enigmáról, az Orbán Viktor szimpatizánsainak csoportjából, az Oroszország - Rosszija.ru oldalról és a Fidesz Budapest által működtetett Otthonunk, Budapest csoportból.

A cikk Scott Ritter volt ENSZ-fegyverellenőr és televíziós kommentátor bucsai eseményekkel kapcsolatos nyilatkozatát foglalja össze magyar nyelven. Ritter az orosz állami televíziós csatorna, az Russia Today (RT) meghívott szakértőjeként beszélt arról, hogy szerinte az oroszok tiszteletben tartják az ukrán lakosságot, a civilek ellen elkövetett merényletekért pedig nem az orosz haderő, hanem az ukrán nemzeti rendőrség felelős. Ez azonban az orosz narratívát tükröző vélemény, amelyet nem támasztanak alá bizonyítékok.

Kapcsolódó: link


Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételekFEL

Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon - írja az MTI.
Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke), ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter, ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken - közölte Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) az MTI-vel.

A fejlesztés publikus felülete ide kattintva link érhető el. Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.
A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az egyetemeken és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövidtávú tendenciák vizsgálatát.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról