Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2016/47., dec. 21.

A 2016. évi lapszámainkhoz információval, kritikáikkal hozzájárultak:

Ambrus Attila József (Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont), Bálint Éva (MTA Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár), Bárkay Tamás (Népszabadság), Bognárné Lovász Katalin (Nyugat-magyarországi Egyetem), Bokrosné Stramszky Piroska (II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár), Boór Katalin, Buzai Csaba (Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza), Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár), Csabay Károly (Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár, Budaörs), Dancs Szabolcs (OSZK), Dér Ádám (EISZ), Ivana Faletar Horvatić (Zágráb, Városi Könyvtár), Fehér Zsófia (Takáts Gyula Megyei Könyvtár), Fejes Csilla (Balázs József Városi Könyvtár, Vásárosnamény), Fenyvesi Attila (Halis István VK), Gál Erzsébet (Nagykanizsa,  VK), Gujzer Zsuzsanna (BME OMIKK), Habók Lilla (HWSW), Horváth Péter (Takáts Gyula Megyei Könyvtár), Horváth Sándor Domonkos (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér), Horváth Katalin (Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár), Horváth Viktória (Könyvtárostanárok Egyesülete), Kálvinné Jenei Ágnes (KJK), Kámán Veronika (Könyvtárostanárok Egyesülete), Kardos Ferenc (Halis István VK), Kertész Zoltán (Békés Megyei Könyvtár), Király Péter (Göttingen eResearch Alliance projekt), Kis Yvette, Építészeti és Dokumentációs Igazgatóság, Lechner Nonprofit Kft.), Klein László (ELTE PPK), Kóródy Judit (Infodok Kft.), Korpás István, Kovács Lóránt Béla (Méliusz Juhász Péter Könyvtár), Kovácsné Koreny Ágnes (FSZEK), Barbara Kovář (Mariborska knjižnica, Szlovénia), Kulcsárné Bernáth Hajnalka (Andreetti Károly Községi Könyvtár, Sóskút), Laki Judit (Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, Siófok), Lencsés Ákos (EISZ titkárság), Lukács Margit (Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Mezey László (Könyv Könyvtár Könyvtáros), Mihály Attila intézetparancsnok (Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet), Moldován István (MEK, OSZK), Murányi Péter (Nyugat-magyarországi Egyetem), Nagy Sándor (Háttér Archívum), Nagypál László, Németh Márton (Monguz Kft.), Nuridsány Judit (ELTE EK), Eva Olson (Malmö City Library), Oros Sándor (Somogyi Könyvtár, Szeged), Papp Gábor, Péterfi Rita (Pest Megyei Könyvtár),  Pumerscheinné Bedekovity Zóra (Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks), Skaliczki Orsolya (Yelon.hu), Somorjai Noémi (Semmelweis Egyetem Könyvtára), Sóron Ildikó (FSZEK), Stébel Ildikó (Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Debrecen), Szabó Eszter (Méliusz Juhász Péter Könyvtár), Szabó G. Tibor (PSZF Könyvtára, Zalaegerszeg), Szakmári Klára (Könyvtárostanárok Egyesülete), Szilágyi Loránd (Netlib Kft.), Szörényi Szabolcs (Nagykanizsa, VK), Tábori Imre (Nagykanizsa, VK), Tóth Péter (OSZK), Uri-Kovács József (EPA-könyvtáros), Voit Pál igazgató (József Attila Megyei és Városi Könyvtár)

Segítségüket köszönik a szerkesztők: Nagy Marianna, W. Kovács Ágnes, Mikulás Gábor

Legközelebbi lapszámunk 2017. jan. 4-én jelenik meg.

Hírek

Nepáli emigráns fogadja az újonnan betérőket a Nyugat-Hartfordi Könyvtárban
Fekete gyémánt - impressziók a dán nemzeti - királyi - könyvtárról (fotókkal)
500 bizony dalolva ment - KIT szavazások szakcikkekre, szakmai véleményre
Közkönyvtár és bank - együttműködés és szervezetfejlesztési párhuzamok
A szakmai nyíltságtól félőnek tartjuk nagyrészt a könyvtári döntéshozókat (felmérés)
Iskolai könyvtár a Civil Közoktatási Platform Kockás könyvében - forráshiány és esélyegyenlőség kapcsán
A publicitás fogásai Kaposvárról - 1.
Elő a porosodó állománnyal - könyvkiállítás, vakrandi és társaik
Egységes, hatékony elektronikus könyvtári rendszer lesz? Vajon mikor?
Spórolás okán megszüntetett Filmarchívum több mint négyszer annyi pénzt kap - könyvtármozi-alternatíva?
Még tárgyal a nagy német konzorcium és az Elsevier a 2017. évi megrendelésekről
Mi az a SciHub?
Könyvtári karácsonyok, melyek a kedvenceid?
Hogyan szüntetheti meg az adat- és információs jártasság az álhírek rombolását? (olvasóink szavazatára)
Demokratizálódó nemzeti könyvtár - nem a használók fognak alkalmazkodni
Önkormányzatoknál a megyei könyvtárak
A Dokk1-ről megint: Európa kulturális fővárosában
A jövő könyvtára a Dunán is lehetne - építészeti koncepció

Analógiák

Beépülnek-e az oktatáskutatás eredményei? - És a könyvtárkutatásé - ha van olyan?
A Facebook jelölni kezdi a kamuhíreket - jelölje-e a könyvtár a vitatott könyveket?
Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak - akár a könyvtárban
Lájkolni sem szabad a BAZ megyei kórház dolgozóinak - És te szakmázhatsz nyilvánosan?

Praktikus

Már telefonhívást is valós időben, hangban fordít a Skype

Kisszínes

Német törvényjavaslat: sikerül-e eltüntetni a gyűlöletbeszédet a Facebookról?
Ilyen könyvtári költségvetés mellett aligha tartható a kultúrfölényünk
Neked is fáj a derekad?
Kártevőirtással és közönségkapcsolatokkal foglalkozó könyvtári macska buktatta meg a képviselőnőt

Információforrások

Felhasználóbarát az Eduline: közreadta az ünnepi időszak könyvtári nyitva tartását
Kamuhírek ellen - tényellenőrző magyar portálok
Szexedukáció - gyerekeknek
Újra működik a Nol.hu - archívumként?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Nepáli emigráns fogadja az újonnan betérőket a Nyugat-Hartfordi KönyvtárbanFEL

Pramod Pradhan 2004-ben érkezett emigránsként Connecticutba. Szülőhazájában, ha a helyi könyvtárba akart menni, fizetnie kellett a belépésért. Most West Hartford Könyvtárának első közfoglalkoztatottjaként segíti a migránsok beilleszkedését.
Az amerikai könyvtárak küzdenek a közösség elismertségének fenntartásáért, és Pradhannak éppen az a feladata, hogy bizonyítsa: a könyvtár kínálata több mint könyvek, CD-k és folyóiratok. - A könyvtár nyújtja azt a helyet, ahová az emberek valahová tartozónak érezhetik magukat - mondja, - biztonságos hely, amire lehet számítani. A könyvtár a közösség újraélesztésének katalizátora.
Pradhan segít a menekülteknek lakhatási lehetőséget találni.
Hartfordban 50 főből áll a nepáli közösség, ám Pramod Pradhan Bhután, Szomália és Myanmar menekültjeit is segíti lakáshoz és angol nyelvtanulási lehetőséghez jutni. Ebben jól jön nyelvismerete: az angol mellett hindi, nepáli, bengáli és urdu nyelven is kommunikál.
A könyvtár igazgatója mondja róla: - Pradhan fogadja azokat az embereket, akik először járnak nálunk. Ilyen pozíció még nem volt a könyvtárunkban. Számára a könyvtár volt az első kapcsolat És ő élt a tapasztalat sokan vannak - mondta. - A könyvtár volt számára és felesége számára az első kapcsolódási pontot. Most ezt a tapasztalatot adja át másoknak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Szíriai menekült könyvtáros lett Hollandiában az év könyvtárosa link Malmö közkönyvtára - benne találkozik a város minden rétege link

Fekete gyémánt - impressziók a dán nemzeti - királyi - könyvtárról (fotókkal)FEL

Könyvtár és építészeti remek, mely egy európai nagyváros jelképévé vált - ezek maradtak meg bennem az internetes ismerkedésből, mikor Koppenhága "meghódítására" készültünk.
Mivel a város központjától távolabbra volt a szállásunk, ezért meg kellett találnunk azt a pontot, ahol világot látni akaró, de kispénzű utazóként melegedhetünk (hűtözködhetünk), ahol elfogyaszthatjuk úti szendvicseinket, ahol biztosan van az utazó számára fontos mosdó. Azt reméltem, hogy Koppenhágában ilyen lehet a Fekete Gyémánt. Így is lett, és mellette egy kicsit beletekinthettünk a működésébe is.
Régi épülete felől közelítettük meg. A parlament közelében található, a történelmi hangulatot őrzi. Itt nem találtunk bejáratot. A régi épületet megkerülve, átkelve az épületegyüttest kettőbe szelő közúton, érkeztünk a vízpartra épült modern részhez. Kívülről két világ, melyet egy függőfolyosó köt össze. Az új rész kívülről és belülről is grandiózus. Vízre néző hatalmas szakadék; mindkét oldalán méretes terek nyílnak. Geometrikus tömbje önálló látványelem, mely megjelenésében egyáltalán nem kötődik a régi épülethez, érdekes módon így nem is homályosítja el azt. Funkciójukban azonban szervesen illeszkednek és lesznek egységes egész. Mindkét épületrész azt adja, amiben a legjobb (pl. a történelmi rész a klasszikus olvasóterem, az újban pedig vendéglátás, bolt, információ, kiállítóhely és másfajta olvasótermek). (Czupi Gyula)
Fotók a link oldalon láthatók. Forrás: CzGy, link , link , link )


500 bizony dalolva ment - KIT szavazások szakcikkekre, szakmai véleményreFEL

A KIT eddig 500 szavazást hirdetett meg.
- 250 db-ot szakcikkek "referálására". A mi olvasóink tehát inkább megmondhatják, mit akarnak olvasni. Ahogyan portálunkon jelezzük, a KIT-éle referálás nem az a tudományos, a forrásanyaggal egyenlő arányokat tartó műfaj. Ahogyan jelezzük: vesszük a bátorságot, és részben terjedelmünkhöz, részben szakmai értékítéletünkhöz igazodunk. Így lehet, hogy a forrásanyagból csak egy-két fontos gondolatot emelünk ki. - Ám a forrás kattinthatósága természetesen alap.
- 250 véleményszavazás. Mivel a KIT költségvetése kicsi, nincs pénzünk olyan mérvadó felmérésekre, amelyeknek a felelős szakmai döntések alapjaként kellene szolgálniuk. A válaszadók köre is csekély - ahogyan jelezzük is minden alkalommal. Ám a legexkluzívabb információs szakemberek, a hírszerzők is komolyan vizslatják az ún. gyenge jeleket (weak signals), azokat, amelyek ugyan nem vaskos, jól dokumentált trendek, de ötleteket adnak a további kutatáshoz. (MG)


Közkönyvtár és bank - együttműködés és szervezetfejlesztési párhuzamokFEL

A holland könyvtári tanácsadó a Rabobank szervezetének átalakítását állítja párhuzamba közkönyvtárak mai szervezetével. A bank mára kiheverte a válságot. Szűkítette a profilját, azon tevékenységekre koncentrálva, melyekben ők tudják a legtöbb értéket előállítani. Emellett egy vezetői szint kiiktatásával csökkentette a fiókok önállóságát - kihasználva a szervezési méretgazdaságot.
Deckers holland szórványpéldák alapján kifejti, hogy többféle együttműködés is lehet bank s közkönyvtár között:
- könyvtári helyiségek bérbeadása (ahogyan pl. Overijssel tartományban ez egészségbiztosítási hivatal ezt már rég megteszi)
- internet-bankolás a könyvtárban - oktatási szolgáltatásként (ahogyan a könyvtár egyébként is oktat internethasználatot)
- internet-bankoláshoz helyszín biztosítása (a könyvtárnak előny lehet elektronikus rendszerének biztonságosabbá tétele). (ref.: MG)
- Ha elsőre furcsa a példa a centralizálásról, gondoljunk a holland szervezeti kultúrára, a közösségi szempontú értékteremtés gyakorlataira. (MG)


A szakmai nyíltságtól félőnek tartjuk nagyrészt a könyvtári döntéshozókat (felmérés)FEL

Miért nem nyilatkoznak a könyvtári döntéshozók a szakmai közösségi fórumokon? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
2 - idejük nem engedi
14 - félnek: nyílt színen akár meg is cáfolhatják őket
11 - veszély számukra: később hivatkozni lehet majd rá
5 - szerintem a hivatalos fórumok a megfelelőek számukra
2 - szerintük elég, ha csak tájékozódnak belőlük
6 - csökkenti a háttérdiplomácia lehetőségét.
- A válaszadók közel kétharmada szerint valamilyen félelem állhat a döntéshozók visszafogottsága mögött - mégha ez a vélemény a véleményalkotóktól - stílusosan :D - nem is hangzik el nyilvánosan. Csak megvan a véleményük róluk. Szűk egyharmad szerint a hagyományos, távolságtartó attitűd illik a döntéshozókhoz. A témához kapcsolódik a "Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a ne szólj szám, nem fáj fejem elv?" felmérés link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a ne szólj szám, nem fáj fejem elv? link

Iskolai könyvtár a Civil Közoktatási Platform Kockás könyvében - forráshiány és esélyegyenlőség kapcsánFEL

Elkészült a Kockás könyv, a Civil Közoktatási Platform elemzése a magyar közoktatás alapvető, jelentős beavatkozást igénylő problémáiról és azok lehetséges megoldásáról. A Kiút az oktatási katasztrófából alcímű szakmai anyag három változatban érhető el. A részletes elemzést tartalmazó Kockás könyv mellett az anyag lényegét összefoglaló Kockás füzet, és a hagyományos és az általunk jónak tartott szemléletet összefoglaló Kockás táblázat is elolvasható és letölthető a link címről.
- A Kockás könyv könyvtár-említései:
3.1.3 Vagy nincsenek, vagy rendkívül esetlegesen állnak rendelkezésre 2013. január 1. óta az államilag fenntartott intézményekben a folyamatos eszközbeszerzéshez szükséges források. Nincs könyvtári állománybővítés, a napi pedagógiai munkához szükséges eszközök beszerzésével is komoly gondok vannak.
4.4.8 Az esélyegyenlőtlenség csökkentése érdekében kialakítandó komplex stratégiának része kell legyen a pedagógiai munka feltételeinek lényeges javítása. ... Így például az iskolai könyvtárak is kaphatnának jelentős szerepet ebben a feladatban, amihez természetesen ismét fejlesztések, források szükségesek.


A publicitás fogásai Kaposvárról - 1.FEL

Az utóbbi 4 évben könyvtárunk, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár részben külföldről adaptált, részben saját fejlesztésű marketing fogásokkal igyekezett bekerülni a köztudatba. A csokor elemei:
1. Könyvborítós olvasásösztönző kampány - Arcképes borítókkal fotózkodtunk, és ezek könyvajánlóként jelentek meg a könyvtár Facebook-oldalán. Az akcióval bekerültünk az országos médiába is, de a szakmai sikert az hozta meg, hogy meghívást kaptam a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik kerekasztal-beszélgetésre, ahol a kreatív olvasásösztönző kampányok kerültek górcső alá. Bővebben: link .
2. Kaposvári közéleti személyek videós könyvajánlója. Saját ötletként ismert kaposváriakat vagy innen származó személyeket kérdeztünk: mit olvasnak, mi a kedvenc könyvük. Ezzel is vonzóbbá tettük az olvasást a fiatalok körében, hiszen ezek a sportolók, színészek, közéleti személyek a fiatalok példaképei lehetnek. Bővebben: link
3. Kirakat projekt. Kilépünk a könyvtár falai közül. A cél az volt, hogy másik 3 közintézménnyel együtt töltsünk meg kirakatokat a saját "szemetünkkel". 3 ciklusban könyvfotelt és könyvfalat építettünk, és egy Rippl-Rónai nőalakot (a festő kaposvári) öltöztettünk fel katalóguscédulával, könyvlapokkal, és olyan leselejtezett dokumentumokkal, amiket nap mint nap kölcsönzünk vagy használunk egy könyvtárban. Bővebben: link (Folyt. köv.) (Fehér Zsófia)

Hírforrás: KIT-információ
2016. december 21.  • Továbbküldöm a hírt

Elő a porosodó állománnyal - könyvkiállítás, vakrandi és társaikFEL

Ahogyan az áruházak is figyelmet fordítanak a kevésbé fogyó árucikkek megismertetésére - tesznek egy kísérletet, mielőtt beszüntetik az áru rendelését -, a könyvtárak is több technikát alkalmaznak az inkurrens állomány revitalizálására - máshogyan fogalmazva: a könyvek leporolására.
1. Friss hír a vakrandiról: a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban külön polcon sorakoznak a zsákbamacska könyvek, a könyvtárosok több mint 200 könyvet csomagoltak be a játékos kedv olvasóknak. Hogy mi jutott nekik és mennyire tetszett, arról feltölthetik beszámolójukat az Instagramra, és a legjobbakat mozijeggyel díjazzák. (HVG) (továbbá: link - Vár e könyvtárban a vakrandi célja nem a revitalizálás, az eljárás alkalmas lehet e célra is.
2. Tematikus könyvkiállítás: sok könyvtár alkalmazza ezt a nagy ráfordítást nem igénylő műfajt. Kérdés azonban, hogy a bemutatás mennyire ösztönöz kölcsönzésre - vagy éppen elriaszt attól?
3. Író-olvasó találkozó: felkeltheti az érdeklődést a szerző kevésbé ismert kötetei iránt is. Hátránya, hogy nagyobb befektetést igényel.
4. Tematikus rendezvények: kellő előkészítés - pl. külön ajánlás, kis kiállítás - esetén pl. egy táncprogram megforgathatja tánccal foglalkozó, addig alig forgott dokumentumokat.
5. Ments könyvet akció (pl.: link ): szó szerint utal is arra, hogy a meg nem mentett könyvek sorsa a selejtezés.
Tűnődésre érdemes: mekkora pr-ráfordítást ér meg egy-egy kötet vagy állományrész revitalizálása - szemben pl. a selejtezésükkel, amely a hozamgörbe 4. szakaszában önmagában is növeli a dokumentumok forgását. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használat link

Egységes, hatékony elektronikus könyvtári rendszer lesz? Vajon mikor?FEL

Több nagy könyvtár képviselői írták alá december elején azt a szándéknyilatkozatot az OSZK-ban, amely szerint egy közös, új generációs, felhő alapú könyvtári platformra való áttérés érdekében munkacsoportot hoznak létre, amely garantálja, hogy a megoldások megfelelnek majd az új rendszer irányába támasztott igényeknek. Ez az együttműködés nyitott azoknak a könyvtáraknak, amelyek ehhez a célhoz és a munkacsoporthoz csatlakozni kívánnak.


Spórolás okán megszüntetett Filmarchívum több mint négyszer annyi pénzt kap - könyvtármozi-alternatíva?FEL

Nagy rössel látott neki a kormány az állami háttérintézmények leépítésének, az egyik halálra ítélt szervezet most jóval nagyobb költségvetéssel folytathatja tevékenységét Andy Vajna égisze alatt.
A Filmarchívum és a Magyar Nemzeti Digitalizációs Archívum (MaNDA) is azon háttérintézmények között volt, amelyeket spórolás miatt megszűnésre ítélt a kormány. A 70 ezer filmkópiát őrző gyűjteményről már korábban kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Filmalaphoz kerül, most pedig megjött a hír, hogy nemcsak hogy Andy Vajna alá kerül a magyar nemzeti filmtermést őrző, digitalizáló, kiadó gyűjtemény, hanem az eddigi 210 millió forintos évi költségvetés helyett több mint négyszer ennyiből, 904 millióból gazdálkodhat évente.
A Filmarchívum és Filmlabor a filmalappal együttműködve eddig is felújított digitálisan több régi kópiát is, az új célok közt van a régi magyar filmek hatékonyabb külföldi értékesítése, DVD-k kiadása és értékesítése, illetve filmmúzeumszerű vetítőhelyek létesítése, ahol a régi filmeket lehet újranézni a fővárosban. A filmvagyon digitalizálása és online hozzáférhetővé tétele is kitűzött cél. (HVG)
- Az archívum eddig a totális inkompetenciájáról híres Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) kezében volt, akik annyira szerencsétlenek voltak, hogy a kormány végül megszüntette őket. Érdekes kérdés, hogy mi lesz az EU-pénzek botrányos elcsalásával épült ózdi filmes élményparkkal, ál-filmarcívummal és kamu kutatóintézettel, amik eddig szintén a Mandához tartoztak. (444)


Még tárgyal a nagy német konzorcium és az Elsevier a 2017. évi megrendelésekrőlFEL

A DEAL Projectben résztvevő több mint 60 nagy kutatóintézet január elsejétől lemondja a költségvetésük jelentős részét elvevő Elsevier-előfizetést. Ez azért érdekes, mert a kiadó, melynek az éves profitrátája a 40 százalékot közelíti megkerülhetetlennek számított: aki nem jut hozzá a fontos tudományos folyóiratokhoz, gyakorlatilag kiesik a tájékozódást és egyáltalán a tudományos kommunikációt lehetővé tévő információáramlásból. (Index)
- A több mint 2000 Open Access folyóiratot kiadó sajtóközleménye szerint a tárgyalások januárban folytatódhatnak a német rektori konferencia képviselőivel. (Elsevier)


Mi az a SciHub?FEL

A könyvtárak létét sok szempontból a szerzői jog garantálja. A kiadókét is? (MG)
- A kutatók számára az előfizetési és licencdíjak miatt világszerte nehézségekkel jár, hogy tájékozódjanak a tudományos eredményekről. Alexandra Elbakyan kirgiz kutató (aki úgy véli, hogy az egyetemes hozzáférhetőség hiánya sérti az ENSZ emberi jogi nyilatkozatának 27. cikkelyében foglaltakat; és a cikkek szerzői jogi védelme indokolatlan) egyfajta civil engedetlenséget kezdeményezett: létrehozta a Sci-Hub weboldalt (link ), amely 48 millió tudományos cikket tesz ingyenesen hozzáférhetővé. A cikkek legtöbbje szerzői jogi védelem alatt áll.
Az Elsevier kiadó beperelte a kezdeményezést, a bíróság 2015 októberében el is rendelte a Sci-Hub bezárását. Válaszképpen a Sci-Hub új doménre költözött, a jogi szankciók ezért várhatóan nem lesznek eredményesek.
Sok kiadó, köztük az Elsevier is szolgáltat nyílt hozzáférésű tartalmat weboldalán. A Sci-Hub céljai szinte ugyanazok, mint a nyílt hozzáférés esetében, de mások az eszközei. A Sci-Hub a felsőoktatási intézmények könyvtárainak belépési azonosítóit (használó neve, jelszó) használja fel arra, hogy elérje azokat a védett szervereket, amelyeken a szerzői jogvédett cikkeket tárolják. Állítólag sok ilyen azonosítót felhasználóktól kaptak meg "ajándékba", de minden arra mutat, hogy jogtalanul el is tulajdonítottak ilyen azonosítókat. A Sci-Hub a következőképpen működik: az azonosítót felhasználva keresést kezdeményez, a keresett cikket elküldi a használónak, ugyanakkor tárolja is azt saját szerverén. A következő alkalommal, amikor valaki az adott cikket keresi, már közvetlenül szolgáltatni tudja. Így gyűjtött be 48 millió cikket. (Mi az a Sci-Hub, és miért számít. A nyílt hozzáférés problematikájáról; ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Humanus
2016. december 21.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtári karácsonyok, melyek a kedvenceid?FEL

Telegdi Ágnes könyvtári karácsonyi fotókat gyűjt és mutat be a Facebookon. Mint írja, dec. 22-ig vár még fotókat. A gyűjtemény megtekinthető: link

Régebbi hírforrás(ok): KIT-hírek karácsony kapcsán: link

Hogyan szüntetheti meg az adat- és információs jártasság az álhírek rombolását? (olvasóink szavazatára)FEL

A hamis hírek vírusszerű terjedése és terjesztése is jelzi: nem tanítottuk meg az embereket arra, hogyan különböztessék meg a valódit a hamistól, hogyan gondolkozzanak kritikusan.
Az internettel nagyobb lett a hazugságot hirdetők köre, könnyebbé lett a hamis információk (be)fogadása.
Kevesen járnak utána a kapott hír igazságtartalmának más forrásokra támaszkodva.
Az amerikai elnökválasztáson a rengeteg mém jelentősen befolyásolta a választók érzelmeit - mindkét oldalon, pedig a valótlanságok terjedését egy Google-kereséssel meg lehetett volna akadályozni.
A legolvasottabb és legmegbízhatóbb napilapokat oknyomozó-hiány is akadályozza a hírek valódiságának igazolásában.
Bár kitárult előttünk a világ, nem lettünk okosabbak.
Amit ma hamis hírként értékelünk, az általában a másként gondolkozók személyes véleményét tükrözi.
Egy stanfordi vizsgálat szerint a kisiskolásoktól az egyetemistákig nagyon kevesen tudták megkülönböztetni a híreket a reklámoktól. Megoldást lehet a diákok számára a kritikus/kritikai véleményalkotás foglalkozás. (ref.: Nagy Marianna)


Demokratizálódó nemzeti könyvtár - nem a használók fognak alkalmazkodniFEL

A nemzeti könyvtáraknak különleges státuszuk miatt sajátos olvasóköre van: sok éven át a tudományos élet elitjét szolgálták ki, amit nemcsak az egyedülálló és értékes állomány, hanem a korlátozott hozzáférhetőség is indokolt. Ma a "tudósok könyvtára" koncepciót a "mindenki könyvtára", vagy legalább a "sokak könyvtára" demokratikus koncepciónak kell felváltania.
Konferencia-tapasztalatok már 2014-ben(!): Az utóbbi 20 évben az olvasók több mint felét az
- egyetemi hallgatók jelentették (arányuk 50%-ról 73%-ra nőtt); az
- információkeresés célja szerint 64% volt a tudományos kutatómunka és 61% a tanulás. Az olvasók számára fontos, hogy az információ hiteles és a nap 24 órájában bárhonnan elérhető legyen, a nemzeti könyvtár adatai szerint a
- virtuális látogatók száma öt év alatt 15%-ról 56%-ra nőtt.
Az internet megváltoztatja az olvasói szokásokat, főleg a fiatalok szeretnének gyorsan kész információt kapni, ezért inkább a dokumentumok vagy azok részeinek másolását igénylik a könyvtárban történő elmélyült olvasás helyett. Mindemellett sok olvasó kéri a könyvtáros segítségét az információ keresésében, az optimális források és csatornák kiválasztásában; bár 80%-uk állította, hogy tud önállóan dolgozni, 73%-uk még fejlődni akar. A könyvtárak ma már nem számíthatnak arra, hogy az olvasók fognak alkalmazkodni a könyvtári struktúrákhoz; szolgáltatásaikat és termékeiket integrálniuk kell a hálózati közegbe, ahol az olvasók nagy része már jelen van. (A nemzeti könyvtár és olvasója: az átalakulás gondjai; ref.: Viszocsekné P. É.)


Önkormányzatoknál a megyei könyvtárakFEL

Bővült az önkormányzati tulajdonba került múzeumi és könyvtári épületek száma. A megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló vagyon önkormányzati tulajdonba adása hatékonyabbá teszi a feladatellátást, az épületek felújításának és bővítésének tervezését, valamint a pályázati források igénybevételét.
Ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés A megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló 2015. évi LXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2012. évi CLII. törvény alapján a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak 2013. január 1-jével a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába kerültek. A megyei könyvtárak feladatellátását közvetlenül szolgáló, ahhoz szükséges ingó vagyontárgyak - beleértve az állomány nyilvántartásban szereplő könyvtári dokumentumokat - térítésmentesen a fenntartó önkormányzat tulajdonába kerültek. A megyei hatókörű városi múzeumokhoz és a megyei könyvtárakhoz tartozó ingatlanok ez időben a magyar állam tulajdonában és az intézmények vagyonkezelésében álltak.


A Dokk1-ről megint: Európa kulturális fővárosábanFEL

A Skandinávia legnagyobb városi könyvtárának helyet adó vízparti épület több, mint egy 25 ezer négyzetméteres, csupán az olvasásnak szentelt intézmény. A városlakók számára igazi közösségi, multikulturális találkozási hely, ahol napi 4000 látogató részvételével élénken zajlik az ismeretek és a lehetőségek csereberéje. A tervezők egy 21. századi piazzát, a tudástársadalom ikonját álmodták meg, amely ösztönzi és támogatja a kreatív együttműködést. A város az intézmény nevének kitalálására ötletpályázatot írt ki, amelyre 1250 javaslat érkezett. Az egyetemnek köszönhetően Aarhus fiatal, dinamikusan fejlődik, a lakosság közel egynegyede az egyetemi intézményekben dolgozik vagy tanul. Ez különösen nagy lendületet ad a szellemi és kulturális központtá válásnak, amelynek eredményeként 2017-ben Aarhus Európa kulturális fővárosa lesz.


A jövő könyvtára a Dunán is lehetne - építészeti koncepcióFEL

Bene Zsófia és hallgatótársai a TU Delft építészeti program keretében Pest és Buda között egy ingázó könyvtár koncepcióját készítették el, amely új kapocsként szolgálna a város két része között. Az úszó könyvtár nemcsak szokatlan helyszínválasztásával, hanem a könyvtárak jövőjével kapcsolatban is innovatív álláspontot képvisel: a tudásátadás központjában a játék és a fenntarthatóság áll.
Analógiák

Beépülnek-e az oktatáskutatás eredményei? - És a könyvtárkutatásé - ha van olyan?FEL

A magyar oktatáskutatás eredményeiből sajnos a mai magyar pedagógus igen kevés dolgot tud hasznosítani. Míg a nyolcvanas években fejlődésnek indult oktatásszociológiai irány nagyon progresszív volt, addigra ma már, amikor rengeteg tanulói teljesítmény adatunk van, mint a PISA, vagy Országos Kompetenciamérés, már javában ezeket az adatokat kellene elemezni. Sőt, tovább megyek, az oktatásfejlesztésnek is kutatásokon kellene alapulnia, nem pedig tacit tudáson. Konkrét osztálytermi gyakorlatokat kellene vizsgálni és hatásukat elemezni mérésekkel és osztálytermi megfigyelésekkel. A pedagógusokat pedig a képzés során el kellene látni ilyen, a saját munkájukra való reflektálást könnyítő eszközökkel. A magyar egyetemek és oktatáskutató műhelyek többsége nem ezzel foglalkozik. Szociológiai, tanterv-elmélet vagy neveléstörténeti kutatásokkal, stúdiumokkal lehet többnyire találkozni. Ritka holló az olyan műhely, mint Csapó Benő szegedi műhelye, ahol a kutatások méréseken alapulnak, és ezeket becsatornázzák a fejlesztésekbe, az így kialakított online diagnosztikus eszköztár segítségével pedig már a konkrét pedagógiai gyakorlatot érintő javaslatokat is tesznek.


A Facebook jelölni kezdi a kamuhíreket - jelölje-e a könyvtár a vitatott könyveket?FEL

A Facebook felcímkézi azokat a híreket, amik valótlanságot tartalmazhatnak, így még továbbkattintás előtt láthatjuk, ha nem érdemes készpénznek venni azt, amit a cikkben olvasni fogunk.
Fontos változás, hogy a napokban új lehetőség tűnt fel a bejegyzéseknél a kamugyanús dolgok jelentésére, ezt bárki használhatja, ebben a cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk, hogy hogyan. Az így beérkező felhasználói jelentéseket figyeli majd kiemelten a Facebook rendszere, és a sokak által jelentett cikkeket (vagy teljes oldalakat, melyekről több cikket is jelentettek a felhasználók) az algoritmus kiszűri.


Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak - akár a könyvtárbanFEL

Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak, akik nem ismerték egymást, de legyőzték kételyeiket, mert különben nem lett volna hivatalos évzárójuk. Hatvanan jöttek el pénteken az ország első ilyen rendezvényére. Magasan többen voltak a nők, köztük a gyerekvállalás után új utakra lépők.
"A jegyeket azonnal elkapkodták. Ismeretlenül is összeköt minket, hogy engedjük ki ennek a csodálatos évnek az összes nyűgét, baját" - mondta Andri Dia szervező.
- A karácsonyi buli szervezése már elúszott. A farsangé viszont még nem! (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Szilveszter a könyvtárban -- imázsformáló akció a Halisban link

Lájkolni sem szabad a BAZ megyei kórház dolgozóinak - És te szakmázhatsz nyilvánosan?FEL

Még a lájkolást is megtiltotta a dolgozóinak a BAZ megyei kórház igazgatója. - A Tumblr-en kezdett el terjedni az a levél, amiben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa tömören, de annál szigorúbban szólította fel az intézmény dolgozóit, hogy a Facebookon vagy más közösségi oldalon nemhogy megosztani, de még kommentelni vagy lájkolni se merjenek olyan posztokat, amelyek az intézeti dolgozókkal vagy más szakmai kérdésekkel foglalkoznak.
Akik pedig nem tartják be a főorvos szabályait, azoknak azt ígéri, vállalniuk kell a "polgári vagy büntetőjogi felelősséget". Különben is ott a jól bevált szolgálati út.
Praktikus

Már telefonhívást is valós időben, hangban fordít a SkypeFEL

A valós idejű fordítás mostantól nemcsak a Skype-Skype, hanem a Skype-telefon hívásoknál is alkalmazható lesz.
Bő három évvel ezelőtt nagyot robbantott a Skype, amikor bejelentette: elkészült a beszélgetést (majdnem) valós időben fordító algoritmusuk. A Translator megvárja, amíg a felhasználó befejezi a mondatát, majd az adatok feldolgozása után automatikusan átfordítja azt a másik fél által kiválasztott nyelvre. Az igen hasznos funkciót eddig csak Skype-Skype hívásoknál lehetett használni, mostantól azonban már a mobil és a vezetékes számok hívásakor is működik.
A Microsoft bejelentése szerint a tárcsázáskor be kell kapcsolni a "Translate" gombot, majd kiválasztani a kívánt nyelvet.
Kisszínes

Német törvényjavaslat: sikerül-e eltüntetni a gyűlöletbeszédet a Facebookról?FEL

Első látásra igencsak hatásosnak tűnő ötlet fogalmazódott meg Németországban. A már be is nyújtott törvényjavaslat radikálisan csökkentheti a facebookos gyűlöletbeszéd mennyiségét.
Politikai oldaltól függetlenül megelégelték a Facebookon időnként zajló negatív dolgokat - a gyűlöletbeszédet és a kamu híreket - a vezető német politikusok. A hatalmon lévő CDU vezető képviselője a Deutsche Welle szerint azt mondta: túl régóta beszélnek a lehetséges megoldásokról, most már lépni fognak, mégpedig rögtön a jövő év elején.
Angela Merkel pártján túl a szociáldemokraták is foglalkoznak a témával, olyannyira, hogy Thomas Oppermann, a SPD frakcióvezetője már be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Ennek értelmében a Facebooknak folyamatosan fogadnia kellene felhasználói jelzését a kamuhírekről és a gyűlöletbeszédről. Ez tulajdonképpen már jelenleg is megoldott, de a lényeg csak most következik: a bejelentéstől számítva 24 órája lenne a Facebooknak az ügy kivizsgálására. Ha a gyűlöletbeszédet tartalmazó vagy hamis hírt terjesztő bejegyzés 24 óra után is fent van még a Facebookon, akkor - a törvényjavaslat értelmében - 500 ezer euróra is büntethetik a közösségi oldalt. A nagyságrend kedvéért: ez nagyjából 155 millió forintot jelent.


Ilyen könyvtári költségvetés mellett aligha tartható a kultúrfölényünkFEL

A Könyvtári Szemle írta: "Idén történt meg először, hogy a győri Városi Könyvtár működését a statisztika kutató szemüvegén át vizsgáltuk meg. A könyvtárstatisztika is úgy tanulságos, ha nem puszta számszeri tényeket állapít meg, hanem kutatja azokat az okokat is, amelyek következményeiként a számok létrejöttek.
A 105 könyvtári napon 3338 látogató tag 7149 művet vett kölcsön 7998 kötetben. Érdekes, hogy a könyvtártagok között nagyobb százalékban (51.3%) vannak a férfiak, mint a nők (48.7%). Ha azonban a látogatottság szempontjából nézzük a nemeket, úgy az eredmény már határozottan a nők javára kedvezőbb (61.0%). A foglalkozás szerinti megoszlás a következő volt: tisztviselő 37.4%, szellemi szabad pályán működő 12.3%, diák 3.8%, iparos 9%, kereskedő 8.1%, egyéb, főleg háztartásbeli nők és munkanélküliek 29.4%; a lakóhely szerinti megoszlás pedig az alábbi: a Belvárosban lakik a tagok 49%-a, az Újvárosban 13%, Nádorvárosban 31.6%, Szabadhegyen 0.5%, Szigetben 5.4%, Révfaluban 5.6%.
A kikölcsönzött művek szak- és szépirodalom szerinti megosztása: 4349 (61%) szépirodalmi mű, 4799 (60%) kötetben és 2800 (39%) szakirodalmi mű, 3199 kötetben (40%); összesen 7149 mű 7998 kötetben. ...
íme, egy konkrét példa arra, hogy mennyire hasznos és tanulságos a könyvtárak életében a statisztikai munkásság. ... Alap arra, hogy minden oldalról több támogatást kérjünk, anyagi áldozatokat sürgessünk, mert nélkülök könyvtárkultúránk és vele kultúrfölényünk emlegetése pusztában elhangzó szó, amely gyümölcsöt nem terem." (Bay Ferenc, Könyvtári Szemle, 1935. 10.)
- Az archív lapszámból való idézetet az EPA tette lehetővé. Az új elérésű Könyvtári Szemle és az 1989 előtti Könyvtári Figyelő lapszámok használata egyelőre nehézségekbe: a nagy, kétrétegű pdf-fájlokat a használathoz előbb le kell menteni. Viszont kereshetők. (MG)


Neked is fáj a derekad? FEL

A mozgásszegény életmód és a feldolgozatlan lelki probléma is állhat a deréktáji fájdalom hátterében - mondta az InfoRádiónak Bálint Géza, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet reumatológus főorvosa, a WHO Mozgásszervi Egészség Világszövetségének koordinátora.
A derékfájós embereknek tulajdonképpen módjával minden mozgásforma jó. A reumatológus főorvos szerint az úszás az egyik legjobb mozgásforma. A legjobb a hátúszás, de a gyorsúszás is jó. A mellúszás akkor megfelelő, ha úszás közben beletesszük a fejünket a vízbe. Ellenkező esetben ugyanis túl nagy homorulat alakul ki a deréktájon, ami nem tesz jót.
A kocogás, futás is ajánlható. Ugyanúgy, ahogy a térdfájósoknál, a térdkopásban szenvedőknél is kimutatták, hogy a futás nem tesz rosszat, sőt, náluk a nem futókhoz képest a kopás lassabban halad előre a legsúlyosabb kopásban szenvedőket kivéve. Betonon, aszfalton viszont nem szabad futni, csak rugalmas talajon - tanácsolta Bálint Géza.


Kártevőirtással és közönségkapcsolatokkal foglalkozó könyvtári macska buktatta meg a képviselőnőtFEL

Elzie Clement, a texasi White Settlement városi képviselőnője december 13-án, kedden este vett részt utoljára az önkormányzat ülésén. Politikailag teljes megsemmisült egy harcban, amit maga robbantott ki, pedig sejthette volna, hogy soha nem nyerheti meg. El akarta mozdítani pozíciójából a helyi könyvtár népszerű, Browser (Böngésző) névre hallgató kandúrját.
A macska még kölyökkorában, 2010 októberében foglalta el hivatalát a közkönyvtárban, ahová egy állatmenhelyről érkezett. Munkaköri leírása szerint, Browser elsősorban a kártevőirtással foglalkozott, de hamar kiderült, hogy közönségkapcsolatok területén is nagyon tehetséges.
Idén júliusig minden a legnagyobb rendben zajlott. Akkor azonban, a képviselőnő váratlanul azt indítványozta, hogy a macskát távolítsák el az állásából, illetve a könyvtárból. Természetesen hamar kiderült, hogy nem a köz érdekeke vezéreli, hanem a sajátja. A könyvtár a városháza épületében működik. A képviselőnő szerette volna a munkába magával hordani a kutyáját, de közölték vele, hogy Browser miatt az teljesen kizárt.
Információforrások

Felhasználóbarát az Eduline: közreadta az ünnepi időszak könyvtári nyitva tartásátFEL

Vizsgákkal búcsúztatjátok 2016-ot, és egy jó kis szóbelivel vagy írásbelivel indítjátok a 2017-es évet? Ha otthon túl nagy a nyüzsi a tanuláshoz, a könyvtár a legjobb helyszín. Megnéztük a legnagyobb budapesti és a három legnagyobb egyetemváros könyvtárának év végi nyitva tartását.
- FSZEK, OSZK, DEENK, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Pécsi EK és Tudásközpont.


Kamuhírek ellen - tényellenőrző magyar portálokFEL

Nyugat-Európában a professzionális médiával kötelékben működik a tényellenőrzés, addig keletebbre a civil forma jellemző inkább. Ugyanakkor sok civil tényellenőrző formális vagy informális módon fűződik az egyetemekhez. A szlovákiai Demagogot például néhány politikatudományt tanuló diák alapította a brnoi Masaryk Egyetemen, és a trend gyorsan továbbterjedt a környék más egyetemeire is Csehországban és Lengyelországban.
De történtek Magyarországon is elmozdulások ebbe az irányba. A HVG csinált korábban egy listát link azokról az oldalakról, amelyek információit nem szabad elhinni, de ha már elhittük, akkor legalább megbízható forrásból ellenőrizni kell.
Itt a Ténytárnál is foglalkozunk hasonlóval Hantaméter link rovatunkon belül, de magyar viszonylatban ezt a műfajt legmagasabb szinten az urbanlegends.hu link képviseli, amely városi legendákból, szóbeszédekből, hoaxokból és hamis weblapokból tallóz, és azok igazság tartalmát vizsgálja, valamint keletkezésükről számol be. A szerkesztő, Marinov Iván elmondása szerint könyvekből, az internetről tájékozódik, de ha ezek sem adnak kielégítő választ, akkor szakértőket is felkeres.
Léteznek tehát törekvések a tények-utáni világ helyretételére, és kutatások bizonyítják, hogy az igazság igen is érték, és meg lehet vele győzni a hazugságnak és uszításnak bedőlt áldozatokat.


Szexedukáció - gyerekeknekFEL

A Yelon link a Hintalovon Alapítvány online szexedukációs programja, mely azért dolgozik, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogai minél teljesebben érvényesüljenek, a felnőtt társadalom minden lehetséges módon garantálja a jóllétüket.
A Yelon projekt célja egy weboldal, mely azért jött létre, hogy testről, lélekről és szexualitásról őszintén, tabuk nélkül lehessen tájékozódni. Az oldal külön szól a 10-18 éves gyerekekhez, illetve a felnőttekhez: szülőkhöz, pedagógusokhoz. A weboldal telefonos alkalmazással is elérhető, illetve a Yelon az oldal mellett chat szolgáltatást is működtet.
A chat segítségével anonim módon feltett kérdésekre az Alapítvány által kiképzett önkéntes ügyelőktől kaphatnak válaszokat.
Még mielőtt arra gondolnánk, hogy az oldal szexre buzdítja a gyerekeket, jó tisztázni, hogy a fiatalok akkor is hozzájutnak az őket érdeklő információhoz - kortársaktól, az internet pornóoldalairól - ha a felnőttek ezt kevésbé szeretnék. Sokkal jobb tehát, ha szakemberek - pl. pszichológus, női egészség nevelő, drámapedagógus, mediátor - által szerkesztett weboldal segít a tájékozódásban.


Újra működik a Nol.hu - archívumként?FEL

Nyomtatott formában a Népszabadság többé nem indul újra, de az online kiadását a Mediaworks újra elérhetővé tette.
Szokásához híven egy nagyon rövid közleményben jelentette be a Mediaworks, hogy a cég vezetősége "a Népszabadság megszüntetésére tett javaslatot tulajdonosának, az Opimus Press Zrt-nek". Az Opimus ezt jóváhagyólag tudomásul vette, azaz többé olyan, hogy Népszabadság, nem lesz.
A kiadó viszont a Nol.hu-t - "tekintettel sajtótörténeti értékére" - újra elérhetővé tette. Ingyenes, bárki számára elérhető archívumként írják le. Ha rákattintunk az oldalra, az október 8-ai, a Népszabadság bezárásának napján látott főoldal jelenik meg (vezető hír: "Orbán minden botrányt megbocsát, amíg Rogán ilyen szépen szolgál"), de ahogy a lap alján jelzik: "Nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek".
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról