Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/35., okt. 5.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtárak átalakítása az olvasók társalgójává (olvasóink szavazatára)
Iskolai könyvtárosból - oktatási innovátor
Könyvtár - lehetne a köz szolgálatnak fontos része?
'Olvasásnépszerűsítő' játékok és tesztek helyett...
A Jyväskyläi Egyetem Könyvtára - raktár helyett használók a központban
400.000 új használó New York és Queens közkönyvtáraiban - szem előtt tartják a rászorulók szempontját
Peremhelyzetűek - könyvtárak, közösségi ügynökség és a közszféra
Hogyan kezelheti küszöbfélelmét a használónk?
Megkérdeztük: Mennyire tájékoztat hitelesen illetve folytat párbeszédet az MKE?
Országos Könyvtári Napok - hagyományos programokkal
Remélik, hogy melegedőhely lehet a szentendrei közkönyvtár
Távhődrágítás: 10-20-szoros fűtési ár az iskoláknak, könyvtáraknak, uszodáknak
A könyvtárak is bezárhatnak Szolnokon
Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban 3. - Képzésre szoruló vezetők
Könyvtárakban is ki lehet tölteni a népszámlálási kérdőíveket
Gimnáziumi könyvtárak - dolgoznak a járvány miatti lemorzsolódás csökkentésén
48 százalékról csökkentik az orosz nyelvű irodalmat a Kárpátaljai Megyei Könyvtárban
Világszínvonalú szegedi tartalomelemző eszköz, mesterséges intelligenciával
A nagy könyvtári rendezvények témáival sosincsen gond...
Rezsikrízis / megszorítás - új címke a KIT-ben
Sorra zárnak be a könyvtárak, de a könyvtárosok nem adják fel
Hetvenéves a megyei könyvtár, megülték a kerek évfordulót

Kisszínes

Az orosz propaganda, ami a 'legrosszabbat hozza ki belőlünk'
Emberi kontroll kell a mesterséges intelligencia döntései felett

Információforrások

A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtárak átalakítása az olvasók társalgójává (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak már rég nem azok a csöndes helyek, aminek még mindig sokan hiszik. Továbbá sokan azt sem tudják, hogy az intézményeket nem mindig könyvtárnak hívják. Lehetnek információs központok vagy bizonyos felhasználó csoportokat támogató speciális szolgáltató központok. Például ilyenek az ügyvédi irodákat segítő központok, amelyek bizonyos ügyekkel kapcsolatban keresnek információkat, és médiafigyelést is végeznek.

Vicki Edmunds (Ausztrál Könyvtári és Információs Szövetség tagja) a Blue Mountains Councilnál három teljes munkaidős könyvtárat és további három részmunkaidős létesítményt felügyel. Szereti, hogy minden nap más, a látogatóknak teljesen változatos kérdései vannak. Majdnem minden nap érkezik egy nagyszülő is, aki nem tudja hogyan kell kezelni az unokájától kapott okostelefont - már ez is referensz kérdésnek számít. Másoknak az online álláskeresésben segítenek, vagy modern kori kérdésekre kell választ találniuk. A technológiához már minden könyvtárosnak értenie kell. Egy kérdésre a válasz adott esetben lehet egy könyvajánlás, de linkek is, akár például YouTube videók vagy tényellenőrző oldalak hivatkozásai.

A könyvtárosok hagyományosan egy speciális alapképzési diploma (Magyarországon: informatikus-könyvtáros - szerk.) megszerzésével kezdenek dolgozni, de egy másik diploma is jó kiindulási alap lehet a pályamódosításhoz. Például Andrew Spencer a tudományos fokozat megszerzése és öt év laboratóriumi munka után kezdett az egyetemi könyvtárban, majd kórházi könyvtárban dolgozni. Most pedig 20 telephelyet felügyel, amely forrásokat biztosít Ausztráliában a vakokkal, gyengénlátókkal, siketekkel vagy hallássérültekkel foglalkozó szakembereknek és tanároknak. Segítik a Macquarie Egyetem fogyatékosságtudományi mesterképzését befejező hallgatókat, támogatják a szervezet saját munkatársainak oktatását és kutatását.
Edmunds és Spencer is nagyra értékelik a könyvtári és információs szolgáltatások változatosságát. A munka középpontjában az ügyfélszolgálat áll. (ref.: Habók Lilla)


Iskolai könyvtárosból - oktatási innovátorFEL

Iskolai könyvtárosként nem értékelték és nem is ismerték el szakmai fejlődésemet. Így meglepő lehet, hogy most olyan szakemberek képzésével foglalkozom, amilyen én voltam. Ha a munkahelye nem ismeri el fejlődését, minimális a lehetősége az előrelépésre.
Mások ösztönzése új és különböző ötletek kipróbálására egy módja annak, hogy támogassuk a magukat alulértékeltnek érző iskolai könyvtárosokat. Még ha lehetetlennek tűnik is az előléptetés vagy a változás, a saját jólétük szempontjából fontos a továbblépés ösztönzése. Fontos, hogy segítsük őket abban, hogy elkötelezzék magukat arra, hogy a körülményektől függetlenül a lehető legjobb munkát végezzék. Soha nem tudhatják, mikor adódik a következő lehetőség.

Az első Covid-bezárás után egy héttel elkezdtem a webináriumokat, bár korábban soha nem tartottam online képzést. Az eljárás egyszerű volt: 45 perc jelenlét, majd kérdezz-felelek. Eleinte jól működött, de hamar elavult. Órákig képernyő előtti ülni nem túl motiváló. Bár voltak interaktív lehetőségek, pl. vetélkedők, chatszobák, mégis hiányzott valami. Ezidőben heti egyórás szakmai megbeszéléseket kínáltam ingyen. Az első ülésen egyeztettünk a kívánt témákat. Levezettem az üléseket, és gondoskodtam arról, hogy mindenki felszólalhasson, de ne is szaladjon el az idő. Megállapodtunk, hogy megbeszéléseink pozitívak maradnak; bár sokan levertek voltak. Ezek az egyszerű foglalkozások népszerűek voltak, és ötletet adtak a tréningekhez. 2022 januárjában indítottam új, tagság alapú online képzést. Szakmai vitát is építettem be. 30 perc előadás, majd 30 perces szakmai beszélgetés. Rájöttem, többen kedvelik a kiscsoportos beszélgetéseket. Ez ahhoz vezetett, hogy a 30 perces szakmai beszélgetést 15 perces kiscsoportos beszélgetésre és 15 perces visszajelzésekre osztották. A két rész közti időmegosztás finom egyensúlyán még most is dolgozom.

Tisztában vagyok a visszacsatolás szükségességével, de még nem sikerült valódi kapcsolatot elérni. Lehetőséget kínáltam a tagoknak, hogy online fórumon és egy további kérdés-felelek szekción keresztül kapcsolódjanak be. Ez a tagok érdeklődésén és idején múlik. Sajnos nincs annyi interakció, mint szeretném. Kevesebb személyes és teljesítmény-visszajelzés esetén nehéz támogatni őket tréningjeimen túl. Tagsági ajánlatom még új, de nagyon fontos számomra, hogy minőségi képzést nyújtsak azoknak, akik esetleg "eltévedtek". Réspiacot választottam, remélve, hogy ügyfeleim a személyes kapcsolatot keresik. Kínálatom folyamatosan fejlődik, hogy megfeleljenek a növekvő igényeknek. (Elizabeth Hutchinson blogger, cikkíró, könyvtáros, a CILIP munkatársa. Közel 20 éves iskolai könyvtári tapasztalattal ma már oktató és tanácsadó, a kutatás alapú tanulás szószólója, valamint nemzetközi konferenciák előadója. 2020-ban a Brit Birodalom Rendje (BEM) éremmel tüntették ki a könyvtárakért végzett szolgálataiért.)


Könyvtár - lehetne a köz szolgálatnak fontos része?FEL

Simán kijátszható a rezsiemelés: így lehet fűtés nélkül jó pár fokkal melegebb a lakásod - szól az ismeretterjesztő cikk (hasonló társaival együtt). - Az idén különösen korán elkezdődött a fűtési szezon, ami sokunk pénztárcáját fogja megviselni. Fűteni viszont muszáj, még ha csak 18 fokig is tekerjük fel a hőmérőt, hogy ne kelljen vagyonokat fizetnünk. Szerencsére azonban vannak olyan, filléresnek számító trükkök, amik segítségével nem csak energiát takaríthatunk meg, de a hőérzetünk is jelentősen javulni fog.

Mindez azonban a használók többsége számára nehezen elérhető, eldugott. Még mindig nincsen olyan, könyvtárak által együttműködésben készített portál, amely a használók komoly, kitapintható igényeire reagálva
1. kihasználja a könyvtárosok kollektív bölcsességét és hitelét
2. központilag elkészítve bármely könyvtár megoszthatja saját portálján és tájékoztathat belőle, hozzáadva helyi használók ismeretét.
Ezzel a hazai könyvtárak a vírushelyzet, az ukrán háború teremtette "lehetőség" után egyelőre ismét elmulasztani láttatják az összefogás és a használók szolgálata, valamint esélyegyenlőségi imázsuk erősítését. De talán nincs még minden veszve. (MG)


'Olvasásnépszerűsítő' játékok és tesztek helyett...FEL

A "népszerűsítés" nem tartozik a KIT kedvelt fogalmai közé. A népszerűség ugyanis nem azonos a használattal. Ahogyan az emberek 99%-a számára saját cipője nem "népszerű". Hanem "csak" rendszeresen használja - mert nélkülözhetetlen. Ahogyan a Lamborghini sportautót is sokan kedvelik. Ténylegesen ugyanakkor nagyon-nagyon kevesen veszik és használják. Éppen ezért a könyvtárakat vagy az olvasást nem népszerűvé, hanem nélkülözhetetlenül hasznossá érdemes pozícionálnunk. Hogy az emberek "kénytelenek legyenek" könyvtárat használni, hiszen rosszabbul járnának ügyes-bajos tevékenységeikben, ha nem tennék.

E gondolatra utal közelmúltban közölt hírünk: A jó játékok 4 ismérve link . Érdemes felidézni: "a jó játéknak az emberek négy igénye közül kell valamelyiket (vagy mindegyiket) kielégítenie:
- a döntési szabadságot
- a készségek kibontakoztatását
- a csoportos együttműködést vagy
- a tudás bővítését.
Ha ezek közül egyikkel sem szolgál a játék, az unalmas és frusztráló." Persze, az a jó, ha minél több szempontnak megfelel pl. a könyvtári vetélkedő. Ha e pontokat komolyan vesszük, elfelejthetjük az "olvass egy-egy / néhány könyvet, és mi majd vetélkedőbe csomagolva kikérdezzük" felállást. Ehelyett előtérbe kerülhetnek az érintettek tényleges (kimondott / kimondatlan) igényein - azaz: használóismereten - alapuló, a témát nem mindennapi módon megközelítő, nem individuális játékok. Amelyek végén - a teaser-hatást előnyeit kihasználva - akár ki sem derül egy-egy, a témában felmerülő kérdésre a tuti válasz vagy megoldás. (A nyitva maradó kérdés témája - azon túl, hogy jelzi: mi sem vagyunk mindentudók - huzamosabban megmarad a befogadó fejében.) Mindezzel megnöveljük az esélyt, hogy befogadó a számára nyújtott előnyök miatt (ld. fentebb a felsorolást) visszatérjen hozzánk. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. október 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Elvi és gyakorlati gondok az ún. 'olvasásnépszerűsítéssel' link Így hazudnak a 120 milliós olvasásnépszerűsítő programról (Heti Attila) link

A Jyväskyläi Egyetem Könyvtára - raktár helyett használók a központbanFEL

Jyväskyläi Egyetem Könyvtára - A pince könyvraktáraiból csarnok lett, a raktározás jelentős részét kiszervezték. A falak többségét áttörték, ami maradt, az jellemzően üvegfal. Így van csendszoba, és telefonálásra rendszeresített helyiség is.
A terek ás funkciók a használói igényekből indulnak ki. Evés a könyvtárban megengedett, az étkezés és munka egy térben is lehetséges. A többféle tér, többféle bútor, ülőhelyek a hallgatók különféle habitusaira válaszolnak. A használók fel vannak készítve a könyvtárhasználatra. Így az olvasószolgálatra a használók belső kontrollja miatt is alig van szükség. - "finn. könyvtár. közösség. tudástér" rendezvény, Katona Vilmos előadása. A fotókat ld.: link . Forrásuk: ld. a forráslinken. (MG)


400.000 új használó New York és Queens közkönyvtáraiban - szem előtt tartják a rászorulók szempontjátFEL

(Egy évvel ezelőtti hírünk...) Ahogyan a KIT múlt heti számában jelezte, a Brooklyn Public Library eltöröl minden késedelmi díjat. A Library Journal tegnapi cikke szerint a másik két nagy New York-i közkönyvtár is hasonlóan jár el...

Október 5-én a három New York-i könyvtár - a Brooklyn Public Library (BPL), a New York Public Library (NYPL) és a Queens Public Library (QPL) - bejelentette, hogy többé nem számítanak fel késedelmi bírságot a könyvekre és más kölcsönzött dokumentumokra. Így tehát a New York-i lakosság egy korosztályának sem kell késedelmi bírságot fizetnie a lejárt anyagok miatt. A három szolgáltató törölte az összes korábbi késedelmi bírságot is, amivel mintegy 400.000 befagyasztott olvasójegy zárolását oldotta fel, mely esetekben tulajdonosok több mint 15 dollár késedelmi díjat halmoztak fel - akiknek több mint fele a rászoruló közösségekben található. (ref.: MG)


Peremhelyzetűek - könyvtárak, közösségi ügynökség és a közszféraFEL

Hogyan tudnának jobban reagálni a könyvtárak a 21. század politikai, társadalmi, gazdasági és oktatási változásaira? Emellett: hogyan járulhat hozzá a nyilvánosság kiterjesztett koncepciója a demokrácia megújulásához. A könyvtár "diagnosztikai ablakot" nyit a társadalomra. Ezen át láthatjuk, hogy a polgárok mennyire férnek hozzá a társadalomban való boldoguláshoz szükséges forrásokhoz. Megmutatja, hogy a társadalmi sokszínűséget - pl. a peremhelyzetet, kisebbségi létet - hogyan dolgozzák fel és intézményesítik. A szerzők először az USA történelmébe ágyazva vizsgálják a könyvtárakat, amelyeket a fekete (kisebbségi) közszférák alapjának tekintenek. A Kentucky állambeli Louisville-ben 1905-ben nyílt meg az ország első, teljes körű szolgáltatást nyújtó nyilvános könyvtára, a Western Colored Branch, amely nyitva állt a feketék előtt is. E könyvtár személyzete is feketékből állt. Az intézmény egy magánházban működött.

- Egy malawi fiú szélmalmokról szóló könyvet vett ki a helyi könyvtárból. Akkora hatással volt rá, hogy felnőttként beiratkozott az USA egyik nívós egyetemére. E példa bizakodásra ad okot a könyvekhez való hozzáférés terén, ugyanakkor nem szól a könyvtári szolgáltatások rendszeres megtagadásából eredő károkról. Megjegyzés: Noha a feketék könyvtárhoz való hozzáférését és a fekete (ill. kisebbségi) könyvtárosok foglalkoztatását a kezdetektől napjainkig elemzik a szerzők, mi a fekete könyvtároshallgatók diszkriminálására fókuszálunk. Ez utóbbira egy példa: 2018-ban Juán-Pabló González végzős könyvtáros hallgatóra rendőrséget hívtak, amikor az Amerikai Katolikus Egyetem jogi könyvtárában tanult Washingtonban. Ennek ellenére Gonzalez MLIS diplomát szerzett és orvosi könyvtárosként kapott állást a Howard Egyetem Louis Stokes Egészségtudományi Könyvtárában.
- Az illinois-i Evanston és Skokie könyvtáraiban probléma, hogy a fehér könyvtárosnők nem ismerik a fekete férfiak megnyilvánulásait. Fenyegetőnek látják őket, ezért a feketékre rendőrséget, "fegyveres erőket" hívnak. A fekete férfiak nem élvezhetik a könyvtári tereket fenyegetés nélkül.

Megoldási lehetőségek:
1. A fizikai bejutás megtagadása helyett: a) Hívjunk meg közösségi szervezeteket! b) közösségi kapcsolatfelvétel más társadalmi-kulturális intézményeken keresztül.
2. Könyvtárban tartózkodás jogának megkérdőjelezése helyett: a) Ismerjük meg a látogatókat! b) Pozitív benyomást keltsünk!
3. Rendőrség kihívása, emberek eltávolítása helyett: a) a biztonságiak kiképzése az ügyfelekkel való együttműködésre; a személyzet tekintse magát semlegesnek az ügyfelekkel való interakcióban; b) általános egészségügyi kezdeményezések, fórumok támogatása (Megjegyzés: kapcsolatfelvétel az egészségügyi, szociális gondozói szférával).
4. A könyvtári terekből kitiltás helyett: kezdeményezzünk konkrét közösségi igényeket elégítő fórumokat (pl. adóbevallás segítése tanfolyamokkal, ételkészítés stb.)

A diszkrimináció többdimenziós az információhoz való hozzáférés terén. A társadalmi igazságosságért folytatott harc több mint szlogen. Ehhez a könyvtáraknak:
1. országszerte át kell alakítani kultúrájukat
2. meg kell változtatni az alacsony jövedelmű használókat hátrányosan érintő irányelveket
3. a könyvtári rendszerek alapértékeinek és küldetésének részévé kell tenni a méltányosságot és a befogadást. (ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link

Hogyan kezelheti küszöbfélelmét a használónk?FEL

... tette fel a kérdést vándorgyűlési "Küszöbfélelem-előadásán" Somorjai Noémi. E javaslatokat használóink figyelmébe ajánlhatjuk:
- Kérdésfeltevés, megfogalmazás: milyen forrásokban keressen az olvasó
- Információforrások: szöveges, képi, hangzó, adat - nyomtatott, elektronikus, mindkettő
- Legyen tisztában a szakkatalógus hierarchikus vagy mellérendelő felépítésével
- Használjon megfelelő szakkifejezéseket és kulcsszavakat
- Források: könyvtárak, online katalógusok, keresőmotorok
- Szerkesszen megfelelő keresési stratégiát, ha szükséges, módosítsa
- Szűkítse a keresést, ha túl sok találatot kapott, -- tágítsa, ha túl keveset
- Válassza ki és értékelje az információt: mennyire kurrens, releváns, hiteles, pontos. Mi a célja az információforrásnak. Ismerje fel a különböző megközelítéseket. Vegye észre a csúsztatásokat. Tegyen különbséget tények és vélemények között.
- Használja az információt felelősen, etikusan és legálisan: Szellemi tulajdon, copyright, megfelelő hivatkozás, plágium
- Intellektuális szabadság fogalma: alkothasson véleményt, kaphasson információt és terjeszthesse nézeteit.


Megkérdeztük: Mennyire tájékoztat hitelesen illetve folytat párbeszédet az MKE?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
9 - Aligha, bár lehet, hogy előfordul
5 - Általában igen
8 - Csak ha nem kellemetlen a választott vezetői számára
3 - Minden esetben.
A mostaniakat a 10 éve feltett hasonló kérdésre kapott adatokkal együtt bemutató diagram:
link . Ezek alapján úgy tűnik, hogy az MKE tartósan a válaszadók kb. 1/3-a számára hiteles szervezet. Ezen nem változtatott a vezetőváltás. Amiből következhet az, hogy
1. a választásra jogosultak nem választottak számukra megfelelőbb vezető(ke)t (vö.: rendszerigazolás-elmélet link ), egyúttal nem nagyon érdekli őket az egyesületi teljesítmény
2. a tagdíjakkal finanszírozott szervezetnek még tág lehetősége van arra, hogy növelje hitelességét a tagság irányába. Feltehetően inkább tettekkel, mint szavakkal. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Kihez / hova érdemes szakmai-ügyviteli ügyekben fordulni? link Miért látjuk impotensnek szakmai szervezeteinket - pláne, ha mi is döntünk vezetőiről? link

Országos Könyvtári Napok - hagyományos programokkalFEL

Ingyenes beiratkozással és több mint harminc ingyenes programmal várják az érdeklődőket Nyíregyházán az Országos Könyvtári Napokon október 3. és 9. között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szervezésében. A város hivatalos turisztikai weboldala szerint a rendezvény előadásai és bemutatói az esélyek köré épülnek majd, az első nap az Esély az információhoz - 70 évesek a megyei könyvtárak címet kapta. Hétfőn könyvtártörténeti totón, zenés baba-mama foglalkozáson vehetnek részt a látogatók, emellett állatmentésről, könyvtártörténetről, valamint gyermek- és ifjúsági jogról szóló előadásokat láthatnak.

A kedd Az állatok esélyei címet kapta. Ezen a napon a gyermekeké és interaktív programoké lesz a főszerep: állatsimogatót, segítőkutya-bemutatót, rajzpályázatot és egy "állati kvízt" szerveznek. Ezen kívül szó lesz a ragadozó madarak életéről és a felelős kutyatartásról is.
Szerdán, az Esély az emberi méltósághoz című napon relaxációs technikákat és az elsősegélynyújtást mutatják majd be különböző előadások a diákköltők és írók kreatív foglalkozása mellett.
Október 3. és 9. között ingyenes lesz a beiratkozás és/vagy az internethasználat a nyíregyházi könyvtárban, emellett ezalatt az idő alatt zajlik majd az amnesztia hét, amely a késedelmi díjak elengedését jelenti.
A eseménysorozat kezdetétől október 7-ig garázsvásárt is rendeznek a szervezők, ahol az állományból kivont könyveket lesz lehetőség megvásárolni.
Az eseménysorozat hivatalos honlapja szerint a megyeszékhely mellett több mint ötven szabolcsi település csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz így összesen mintegy százharminc programra látogathatnak ki a megyében az érdeklődők.


Remélik, hogy melegedőhely lehet a szentendrei közkönyvtárFEL

A tavalyi árhoz képest 26-szor többet kellene fizetnie a gázért Szentendre önkormányzatának. A polgármester szerint az állam abszurd árakat állapít meg, és ezt minden önkormányzat megszenvedi. A városi gázbeszerzés érinti a bölcsődéket, az óvodákat, a szociális intézményeket, a könyvtárat, a Ferenczy Múzeumot és az önkormányzati épületeket. A városvezető úgy látja: még nincs baj, de ha marad az irreálisan magas ár, veszélybe kerülhet az intézmények működése. Az ATV Híradójának riportja.

"A legfontosabb az, hogy a gázt az igyekszünk nem elindítani" - ezt már a könyvtár igazgatója mondta Híradónknak. A könyvtárban klímával fűtenek majd, ám emellett is hoztak rendkívüli intézkedéseket. "Nagyjából az egyharmadát fűtjük az épületnek, kollégáknak egy részét távmunkával szeretnék foglalkoztatni, egy másik részét pedig itt, a könyvtári terekben fogjuk elhelyezni. Tehát össze fogjuk magunkat húzni kicsire" - fogalmazott Tóth Máté.
Stábunk megtudta, hogy volt olyan szentendrei lakos, aki a fűtési szezon kezdetekor azért ment a könyvtárba, mert otthon még nem szeretett volna befűteni, azt viszont tudta, hogy ott meleg van. A könyvtár vezetése arra számít, hogy ez a módszer a téli hónapokban rendszeressé válhat, ezért is szeretnének kitartani.


Távhődrágítás: 10-20-szoros fűtési ár az iskoláknak, könyvtáraknak, uszodáknakFEL

Az év hátralevő részében a lakosság ugyan továbbra is nyomott áron kapja a távhőszolgáltatást, a költségvetési és önkormányzati cégek azonban nagyjából 15-szörös árat fizethetnek. Péntek este jelent meg az új távhőtarifákat szabályozó rendelet, ami alapján már szombattól teljesen új, a korábbi sokszorosát jelentő fűtési díjat rótt az intézményekre.

A gázár nagyon megemelkedett, a hazai távhő-szolgáltatóknak pedig még annál is jobban drágult, mint azt a piac indokolná. A kérdés csak az volt, kire terhelje rá a nagyjából tízszeres költséget a kormány. Arra a lakosságra, amelyiknek az volt eddig a fő üzenet, hogy a baloldal ármányaival szemben sem kell találkoznia a rezsivalósággal? Vagy viselje az az állam, amelyik nagy energiacége, az MVM most kért fizetési halasztást a Gazpromtól? Esetleg a hőtermelő cégekre, a távhőszolgáltatókra, vagy az önkormányzati cégekre, iskolákra, uszodákra, könyvtárakra? A megoldás végül az lett, hogy az amúgy is nehezen felosztható fogyasztású lakóházak fizessenek rezsiárat, az intézmények tarifája pedig emelkedjen egyik napról a másikra nagyjából 15-szörösére.


A könyvtárak is bezárhatnak SzolnokonFEL

A rezsiárak miatt kulturális központ, színház, sportcsarnok, múzeumépületek és könyvtárak is bezárhatnak Szolnokon, ahol a közvilágítást is lekapcsolják éjfél és hajnali 4 között - jelentette be Szalay Ferenc polgármester.
Szalay Ferenc Szolnok fideszes polgármestere a Facebookon közölte: a háborús veszélyhelyzet miatt kialakult energiahiány, illetve a "brüsszeli szankciók okozta drasztikus energiaár-emelkedés" hatalmas terhet ró Szolnok városára.
A csütörtöki közgyűlés dönt majd, attól is, hogy "a Verseghy Ferenc Könyvtár fiókkönyvtárai télire bezárnak, a megyei könyvtár felső két emeletét lezárják".
Ezzel és hasonló restriktív intézkedésekkel a villamosenergia felhasználás 34 százalékát, a gázfelhasználás 26 százalékát tudják megtakarítani - írta a polgármester.


Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban 3. - Képzésre szoruló vezetőkFEL

Korábbi részek: link és link

Az utolsó témakör a kommunikáció volt. A felmérés válaszadói szerint a célok elérésére vonatkozó nem egyértelmű elvárások megakadályozhatják a könyvtárosokat abban, hogy érdemben hozzájáruljanak az innovatív kezdeményezésekhez. A vezetők feladata, hogy világosan közöljék elvárásaikat. A könyvtárosok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy teljesítményüket milyen kritériumok szerint értékelik, ez pedig befolyásolja az innovatív projektekben való részvételük mértékét. A legtöbbek által említett tanács az elért sikerekről szóló folyamatos kommunikáció volt a lelkesedés fenntartása érdekében. Ugyanolyan fontosnak ítélték a külső partnerek folyamatos tájékoztatását is, amihez célszerű kidolgozni egy konzisztens és fenntartható kommunikációs tervet. Hibalehetőségként jelentkezik, ha a könyvtárak nem "építik fel" innovatív programjaik közönségét - erre a szolgáltatások szélesebb körű marketingje jelenti a választ.

A korábbi kutatások szerint a finanszírozás hiánya az egyik legelterjedtebb kihívás, amellyel a közkönyvtáraknak az innovációmenedzsment kapcsán szembe kell nézniük. A tanulmány szerzői azonban úgy látják, hogy a közkönyvtárakban az innovációk kezelése során felmerülő kihívások több mint 50%-a (a számba vett 30-féle kihívásból 16) abból fakad, hogy a vezetők nem képesek kezelni az emberi erőforrásokat és a stratégiát. Az innovációmenedzsmentért felelős vezetőknek rendelkezniük kell tehát az innovációk tervezéséhez és megvalósításához szükséges készségekkel. Olyan képzési programokra van szükség, amelyek célja a vezetők ilyen kompetenciákkal való felruházása. (Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban; Juhász R.)


Könyvtárakban is ki lehet tölteni a népszámlálási kérdőíveketFEL

Beiratkozási és díjfizetési kötelezettség nélkül, ingyenesen ki lehet tölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet a magyarországi könyvtárakban - írja az MTI. A Központi Statisztikai Hivatal együttműködési megállapodást kötött több budapesti és vidéki könyvtárral, hogy azok is ki tudják tölteni online a népszámlálási kérdőívet, akiknek erre otthon nincs lehetősége. A megállapodásban részt vevő könyvtárak számítógépeit ingyenesen lehet a kérdőív kitöltésére használni, nem kell hozzá beiratkozni, sem más díjat fizetni. Fontos azonban, hogy a lakosok a kitöltéshez vigyék magukkal a KSH-tól postai úton megkapott levelet, amely tartalmazza 12 jegyű belépőkódjukat.

A megállapodásban a következő szervezetek, könyvtárak vesznek részt: Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár.

A népszámlálási kérdőív kitöltésére október 16-ig van lehetősége online a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon, október 16. után pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kitöltött kérdőív.


Gimnáziumi könyvtárak - dolgoznak a járvány miatti lemorzsolódás csökkentésénFEL

A Szatmári Friss Újság riportjai azt próbálták felmérni, hogy milyen állapotban vannak jelenleg a megyeszékhely magyar gimnáziumainak könyvtárai és a megye vidéki iskolai könyvtárai.

Nincs hiány könyvekből Szatmárnémeti magyar tannyelvű gimnáziumaiban. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium könyvtáráról Pataki Enikő igazgatónő tájékoztatta az újságírót. Az iskola könyvtára körülbelül 35-36 000 kötettel büszkélkedik, és mindenféle réteget tartalmaz, ami az elmúlt években, évtizedekben jelent meg, román és magyar nyelven egyaránt, gyermekirodalom is megtalálható a polcokon. A koronavírus-járvány alatt egyáltalán nem volt szabad használni az iskola könyvtárát, és azóta is kissé nehezen szoknak vissza a tanulók, de dolgoznak azon, hogy ez változzon.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban Lengyel Rita, az intézmény könyvtárosa elmondta, az iskola könyvtára jól felszerelt, hiszen jelenleg több mint 15 000 kötettel rendelkezik. A könyvadományoknak köszönhetően folyamatosan bővül a könyvállomány, az iskola a tavalyi tanév során növelte saját költségvetéséből is a kötetek számát. A könyvtárosnő hozzátette, hogy nagy igény van új könyvekre, és nem csak a kötelező olvasmányok iránt.

Változó arányban, a település és az iskola nagyságától függően, de nem üresek az általános iskolák könyvtárainak polcai sem. - Bár valószínűleg sokak számára meglepőnek tűnhet - a vidéki iskolákra vizes lepedőként ráhúzott "elmaradott, nem jól felszerelt"-sztereotípia okán - a változatos köteteknek és bőséges könyvállományoknak köszönhetően bátran kereshetik fel iskolájuk könyvtárát a diákok."


48 százalékról csökkentik az orosz nyelvű irodalmat a Kárpátaljai Megyei KönyvtárbanFEL

Június elején a kulturális minisztérium a Bölcs Jaroszlav Ukrán Nemzeti Könyvtárral link közösen módszertani ajánlásokat dolgozott ki a bibliotékák állományának frissítésére. A kezdeményezés hatására számos irodalmat eltávolítottak az intézményekből, többségében a nemzetközi ellenségeskedést szító, valamint a fegyveres agressziót támogató kiadványokat, számolt be az M-Stúdió. Kárpátalján a nyár eleje óta több mint hatezer könyvet távolítottak el a megyei könyvtárból.

Eleinte az orosz nyelvű könyveket vették le a polcokról. A beszámolóban megjegyzik, a könyvtári bázis aktualizálása jóval az orosz-ukrán háború előtt kezdődött. Az intézmény 2014 óta nem kapott orosz nyelvű kiadványokat. A Kárpátaljai Megyei Könyvtárban link 2022. január 1-jén az orosz nyelvű irodalom mintegy 48 százalékot tett ki.

Régebbi hírforrás(ok): Visszafordítanák a korábbi eloroszosítást link 100 millió orosz nyelvű, propagandairodalomnak bélyegzett könyv eltávolítását tervezik az ukrajnai könyvtárakból link

Világszínvonalú szegedi tartalomelemző eszköz, mesterséges intelligenciávalFEL

Avagy webes metaadat- és szövegfeldolgozó-elemző alkalmazás mesterséges intelligenciával.
Nem tűnik könnyű fának, amikor belevágja egy laikus a fejszéjét ennek a témának a megismerésébe, pedig - ahogy mondani szokás - a "tálaláson nagyon sok múlik". A nagyközönségnek szóló, a tudományos világon kívülre mutató cikk, vagy bejegyzés eddig nem igazán jelent meg erről a projektről, ezért mi most épp ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Létezik egy a Szegedi Tudományegyetem kutatóihoz köthető és az SZTE Klebelsberg Könyvtár szolgáltatási környezetből üzemelő "dolog", amit úgy hívnak: AVOBMAT.

Kezdjük ott, hogy mi az AVOBMAT? Nem, ezt majd inkább később. Sokkal érzékletesebbnek gondoljuk, ha megmutatjuk, mire jó, ezért inkább ezzel szeretnénk kezdeni...


A nagy könyvtári rendezvények témáival sosincsen gond...FEL

... ahogy a most zajló Esély - Egyenlőség - Könyvtár témájú Országos Könyvtári Napok témaválasztása is aktuális. Indirekt célzás arra, hogy a jelen helyzet nem ilyen ideális; javításra szorul. Rendjén is van: fejleszteni kell.
- Felmérés híján csak erősen sejthető, hogy a bármilyen szempontból rászorult emberek jóval alacsonyabb arányban képviseltetik magukat a könyvtárakban, mint szerencsésebb polgártársaik.
- E réteg számára szolgáltatni nagyobb ráfordítás: az ún. "olvasásnépszerűsítő" rendezvények is a már jól olvasókat jutalmazzák, nem a gyengébbeket. S mely könyvtáros vállal fel nehezebb munkát - ugyanannyi bérért és kevesebb elsimerésért - mint amennyihez most jut?
- A neoliberális társadalomszemlélet az egyén felelősségére helyezi a hangsúlyt az rászorultság szerinti elosztás helyett. Mindez melegágya az áldozathibáztatásnak: ha a rászorult gyerek is olyan mintát kapna szüleitől, mint én, középosztálybeli... A felzárkóztatásellenesség jól mérhető jelenség hazánkban,

Azaz: a könyvtárak külső és belső körülményei egyaránt akadályozhatják az esélyegyenlőség megvalósulását.

A kérdés tehát inkább az, hogy e szépnevű rendezvények mennyire hatékonyak az egyenlőség megteremtésében: a ráfordított összeg, könyvtárosi munkaidő és figyelem megtérül-e. A KIT eddigi tájékoztató jellegű felmérései inkább arra utalnak, hogy a mostani formájában aligha térül meg. De sosem késő megújulni :) (MG)


Rezsikrízis / megszorítás - új címke a KIT-benFEL

Az új társadalmi jelenségre reagálva jelent meg a KIT-ben az új címke. Bár az érdeklődés hirtelen megugrott a téma iránt, reméljük, nem bizonyul hosszú életűnek, s helyette a hatékonyság címke fog gyakoriságban megerősödni. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. október 05.  • Továbbküldöm a hírt

Sorra zárnak be a könyvtárak, de a könyvtárosok nem adják felFEL

"Az elmúlt évtizedben két intézkedés csökkentette drasztikusan a romániai könyvtárak számát: az adminisztrációban lezajlott megszorítások, valamint az iskolákban a kisegítő személyzet leépítése" - véli Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

Az önkormányzatokat a 334/2002-es törvény kötelezi, hogy a közkönyvtárakban legalább egy (vagy a lakosság számával arányosan több) könyvtárost alkalmazzanak, a gyakorlatban azonban sok községben csak részmunkaidőben alkalmaznak könyvtárost, vagy csak "papíron", és valójában más adminisztratív feladatokkal látják el, amint az a Recorder oknyomozó portál 2021 őszén készült riportjából is kiderül. "Az évek folyamán sok településen az önkormányzatok forráshiányra hivatkozva törvénytelenségeket követtek el" - erősítette meg a jelenség létezését Szőcs Endre. "Nagyon sok jól működő könyvtár van Székelyföldön, de azt is mondhatnám, hogy nagyon sok lelkes, elkötelezett kolléga dolgozik a háttérben. Negatív példa, hogy nagyon kevés iskolakönyvtáros maradt, akik szinte a lehetetlenből gazdálkodnak, és sok esetben örvendhetnek, ha fél normában végezhetik a mesterségüket" - tette hozzá.

"Főként a községi könyvtárakat viselte meg a pandémia megszorításos időszaka, a helyzetüket sok helyen a bezárás, a könyvtáros más munkakörben történő foglalkoztatása, az állomány statikussága, a nem megfelelő, fűtetlen székhely jellemzi" - mondta a Transtelexnek Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Hetvenéves a megyei könyvtár, megülték a kerek évfordulótFEL

Kiállítás megnyitóval egybekötött kis ünnepség volt kedden délelőtt Szekszárdon, az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban. Hét évtizeddel ezelőtt született meg itt a megyei könyvtár, s most a lépcsőházi tárlaton a hét évtized történéseit felelevenítő, megörökítő fekete-fehér és fotók idézik fel a múltat.

Az egész országban hetvenedik jubileumot ünnepeltek a bibliotékák, ugyanis 1952-ben történt, hogy kialakították a megyei könyvtárak rendszerét. Ez lényeges állomás volt a Gutenberg-galaxisban, a nyomtatott könyv terjedésében. Az ötvenes évek elején, szinte anakronisztikus módon, nyugat-európai, angolszász mintára megteremtették az új intézményi formát, az egységesen működő könyvtári hálózatot. A korábbi kaszinók, katolikus legényegyletek könyvtári anyaga egységessé vált, s kezdett kialakulni, gyűlni a mai gyűjtemények törzsanyaga.

Az eltelt hetven év során ugyan sok változáson, válságon is átment ez a rendszer, de mindig azt szolgálta, hogy bármely kis településen lévő könyvtárban is elérjék, használni tudják az ország valamennyi intézményének gyűjteményét, azt a szellemi infrastruktúrát, amelyet a könyvtárak jelentenek. Jelenleg Tolna megyében 93 településen van olyan hely, ahol fogadni tudják a könyvet olvasni szándékozókat.
Kisszínes

Az orosz propaganda, ami a 'legrosszabbat hozza ki belőlünk'FEL

Újságírókat, civil szervezeteket és külföldi politikusokat hallgatott meg az Európai Parlament dezinformációval foglalkozó speciális bizottsága. A kérdés: mekkora a baj és mit lehet tenni most? A szakértők egybehangzó véleménye szerint az EU nem lépett időben az orosz és kínai dezinformáció ellen, most pedig számos problémával szembesül, amire nem feltétlenül van megoldása.
A bizottság egy másik tagja, Nathalie Loiseau élesen kritizálta az Európai Uniót, mivel 2014 óta szembesül az Ukrajnával kapcsolatos orosz dezinformáció előretörésével, de "nem fordított rá figyelmet". Loiseau véleménye szerint az orosz álhírek még annak ellenére is komoly kárt okozhatnak, hogy az európaiak túlnyomó többsége Ukrajna pártján áll. Szerinte ugyanis az orosz propaganda célja nem feltétlenül az, hogy megbízzanak benne, hanem az, hogy elhomályosítsa azt, hogy mit tekintünk tényeknek és kiegyensúlyozza a narratívákat.

A képviselővel Ross Burley a Center for Information Resilience nevű, álhírekkel foglalkozó civil szervezet igazgatója is egyetértett. Véleménye szerint Oroszország jobban támogatta az európai szélsőjobboldalt, mint bármely más ország 1940 óta. Burley rémálomhoz hasonlította az orosz propagandát, ami a "legrosszabbat hozza ki belőlünk". A szakértő öt pontban foglalta össze, milyen gyengeségeinkre is próbálnak hatni az álhírgyártók:
- másságtól való félelem,
- változástól való félelem,
- hatóságokkal szembeni gyanakvás,
- összeesküvés-elméletek keresése ott is, ahol nincsenek,
- objektivitás elutasítása.


Emberi kontroll kell a mesterséges intelligencia döntései felettFEL

Miért fontos zoknit enni meditáció után? A természetes válasz a kérdésre az, hogy ez bizony butaság. A mesterséges intelligencia (MI) viszont annyiban (is) különbözik a természetestől, hogy nem vonja kétségbe a körmönfont kutatók által föltett kérdést, hanem megválaszolja. Egyebek mellett azzal, hogy a zoknievés révén az agy könnyebben kizökken a megváltozott tudatállapotból.
Bár a kutatókat nem ritkán elvarázsolja az Eliza-hatás - már egy rövid "találkozás" után is mennyire erős illúziót váltott ki a gép az emberekben. Két példa:
1. A józan ész hiányára a legjobb példákat az MI egy népszerű és szépen fejlődő alkalmazási területe, az önvezető (illetve manapság inkább csak annak vélt) autó adja. A legutóbbi, hogy áprilisban egy Tesla - miközben gazdája nélkül igyekezett parkolóhelyet keresni - egy repülőtéren belerohant egy kisrepülőgépbe. Feltehetőleg (hiszen igazából nem látni bele az indítékaiba) azért, mert akárhány helyzetre készítették is fel, nem szerepelt a példatárában az a - közúti közlekedésben kétségkívül ritka - fejlemény, hogy repülőgép bukkan fel előtte. Erre mondják a szakértők, hogy ha ember vezet egy autót, akkor a józan esze elég ahhoz, hogy ismeretlen akadály előtt is megálljon.
2. Az sem "normális", hogy az Alexa digitális asszisztens tavaly decemberben életveszélyes időtöltést ("kihívást") ajánlott egy tízéves gyereknek: érintsen fémérmét egy félig behelyezett villásdugó érintkezőihez. A BBC akkor úgy idézte az anyát: a kislánynak több esze volt, semhogy megtegye, amit a gép ajánl.
Ugyanis:
- a gép el sem gondolkodik azon, van-e egyáltalán értelme a kérdésnek.
- az MI logikája nem követhető, reakciói nem kiszámíthatóak.
Tehát: ha az autó egyszer szépen elnavigál, egyszer pedig repülőnek ütközik, ha a gépi pszichiáter egyszer friss levegőre, egyszer a halálba küldi a gyanútlan kérdezőt, akkor milyen alapon bízhat meg benne az ember?
Információforrások

A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelületeFEL

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Compass link adatbázisa a hazai, elektronikusan elérhető adatbázisok fizikai lelőhelyeit mutatja be. Keresési lehetőségek: DOI, Folyóirat / könyvcím, adatbázis, intézmény és település szerint kereshető.

Például egy folyóiratra rákeresve megkapjuk, hogy mely elektronikus adatbázisban található meg, majd a következő kattintással azt is, hogy az érintett adatbázisok mely intézményekben érhetők el. A találat egyúttal megmutatja térképen, hogy a vonatkozó intézmények hol találhatók az országban. Az a nem elhanyagolható szempont azonban sajnos nem derül ki, hogy az adott intézmények távoli hozzáféréssel szolgáltatnak-e hozzáférést, vagy az érdeklődőnek oda kell-e utaznia. (MG)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról