Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2004/47., 12. 22.

Fénymásolás helyett digitalizáljunk!
Magánszemélyektől is elfogad tartalmakat a digitális adattár
Megnövelt könyvtárudományi publicitás és gyakorlati szempontok szükségesek
Rosszul fizetik a diplomás háttérembereket
Az alkalmazottak 5 típusa (EEI-modell)
Prediktív szövegkezeléssel kísérletezik a Google -- katalógusaink is megirigyelhetnék
Kölcsönözzön filmet otthonról -- video-on-demand az Axelerotól
Új önszerveződő hálózati hírszolgáltatás indul a Wikipedia mintájára
A szakértők a tudás birtokosai (nem a dokumentumok)
Adatbányászat a könyvtárban
Amerikában is szélesedik a digitális szakadék
Könyvtárvég Steinbeck szülővárosában
2006-ban létrejön a NAVA
K+F célú fizetésnélküli szabadság közalkalmazottaknak
Marketing infobrókereknek (is)
Állásváltás -- negyvenen túl
WLAN a brit könyvtárakban
Jövőre nem nő a reprográfiai díj
Csángó kultúra Békésben
A francia festészet négy évszázadát átfogó tárlat nyílt a Műcsarnokban
Digitális ősnyomtatványok (Wolfenbüttel)
Elkészült a hatodik Harry Potter
Egyszervolt.hu -- online mesetévét indít
Zoom életmód- és fotómagazin -- első szám
Online hírmagazin vakok és gyengénlátók számára


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Fénymásolás helyett digitalizáljunk!FEL

Más jellegű olvasói kéréseket még nem mindig digitalizálunk, azonban szeretnénk mihamarabb megoldani a fénymásolás helyettesítését szkenneléssel. 2003-ban a nagykanizsai könyvtárban kb. 500-600 kötetnek -- éves gyarapodásunk 10%-ának -- megfelelő fénymásolatot fizettek ki az olvasók. Ha ezeket szkenneléssel másoltuk volna, mára 5-600 kötet terjedelmű digitális dokumentumunk lenne. Olyan dokumentumunk, ami - a fénymásolással ellentétben - helyettesítheti az eredetit, s amely egy adott használó helyett sok ezer használó rendelkezésére állna egyidejűleg. (A fénymásolás és a szkennelés között ma elhanyagolható a költség- és időbeli különbség.) Ha összevetjük a használók számára nyújtotta lehetőségeket és a dokumentumok hasznosíthatóságának paramétereit, már nem is az a kérdés, hogy szabad-e digitalizálnunk, hanem az, hogy megtehetjük-e azt, hogy sok ezer használónak tesszük elérhetetlenné a dokumentumot hagyományos eljárásainkkal, amikor lehetőségünk volna mindannyiuk számára hozzáférhetővé tenni mindent. A kérdés nem az tehát, hogy csináljuk-e, hanem az, hogy milyen fokú büntetést érdemelünk, ha nem tesszük.
-- A kérdés számos másokat vet fel (pl. copyright, a fénymásoló-gépek helyett szkennerek alkalmazása, szervezési kapacitás, kulturális és menedzsment-ellenállás stb.), ám a lehetséges könyvtári haszon akkora, az előny olyan kihagyhatatlan, hogy az érdekeltek megnyerésére, a felmerülő akadályok leküzdésére érdemes koncentrálni. A Google digitalizálási vehemenciája így némelyest -- legalábbis szűkebb és magyar dokumentumok területén -- talán követhető lenne. (MG)

Hírforrás: Czupi Gyula és Kardos Ferenc anyaga, 2004.
2004. december 22.  • Továbbküldöm a hírt

Magánszemélyektől is elfogad tartalmakat a digitális adattárFEL

A digitálisan elérhető tartalom az információs társadalom egyik alappillére - hangzott el a Nemzeti Digitális Adattár létrehozásáról szóló konferencián. Az NDA nemcsak vállalatoktól, intézményektől, de magánszemélyektől is fogad digitális tartalmakat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 14., link

Megnövelt könyvtárudományi publicitás és gyakorlati szempontok szükségesekFEL

A Birminghami Egyetem információkutatási központja két felmérése megállapítja: veszélyes lehet, ha a gyakorló könyvtárosok igényeit illetve szükségleteit nem veszik figyelembe azok, akik nagyobb befolyással vannak a kutatói közösségre, azaz akik a pénzt adják és akik a politika irányait szabják meg. A könyvtártudományi kutatásokat túl gyakran tekintik olyan tevékenységnek, ami a politikacsinálók és a tudományos és felsőoktatási körök számára fontos, de közvetlen relevanciájuk csekély, vagy semmilyen a könyvtári gyakorlathoz. Lévén a könyvtár- és információtudomány alkalmazott jellegű, kutatásainak középpontjában az olvasói igények, és a való életnek megfelelő szolgáltatások állnak, vagy kellene, hogy álljanak. Ám hagyományosan igen kevés az érdeklődés, illetve az anyagi ráfordítás a gyakorlat-vezérelte kutatások iránt. Ezen a helyzeten jobb kommunikációval lehet javítani. Több lehetőségre van szükség a gondolatok cseréjéhez, például konferenciák és levelezőlisták útján. Sokkal jobban kell a kutatási eredmények megismertetésével foglalkozni, különösen a kisebb terjedelmű, gyakorlati szakemberek által elvégzett kutatások nem terjednek kellő mértékben. Maguknak a kutatóknak is figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy eredményeik a tudományos és szakmai kiadványokban, a szakmai folyóiratokban megjelenjenek és eljussanak a más kutatókat, finanszírozókat, politika-alkotókat és gyakorlati szakembereket is magában foglaló széles közönséghez.

Régebbi hírforrás(ok): - F: McNicol -- Dalton: Striking a balance : Priorities for research in LIS. In: Libr.Rev. 2004/3. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4., ref.: Mohor J. -- A hazai könyvtárügyben a kelleténél szűkebb szakmai nyilvánosság okai kisebb részben az elhallgatás, nagyobb részben a slamposság, figyelmetlenség, a tudatosság hiánya -- a kutatásokkal kapcsolatban is. A közpénzből finanszírozott szakmai kutatások tervei, aktuális állása és eredménye inkább esetlegesen válik a szakmai közösség számára hozzáférhetővé, az is leginkább pull módszerrel, azaz inkább honlapon, mint hírlevélben, levelezőlistán. A KIT hírlevél szívesen partner a kutatóműhelyek publicitásának növelésében. (MG)

Rosszul fizetik a diplomás háttérembereketFEL

Az ügyfél- és vevőszolgálat, a call center, a kutatás-fejlesztés és a minőségbiztosítás diplomás munkavállalói keresik a legkevesebbet Magyarországon -- legalábbis a versenyszférában. Az oktatás, az egészségügy, a nonprofit szektor és a közszféra diplomásainak bére még rosszabb arányokat mutat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 17., link

Az alkalmazottak 5 típusa (EEI-modell)FEL

1. Lelkes támogatók: nagyon elkötelezettek, hűségesek, hajlandóak külön erőfeszítésekre;
2. Megbízható polgárok: egyenletes teljesítményt nyújtanak, elkötelezettségük és hűségük a mérsékelttől a nagyig terjed, megelégedettségük átlagon felüli. A szervezet magcsoportja;
3. Lendületesek: 18 és 39 év közöttiek, bizakodóak és ambiciózusak. Nagy az elkötelezettségük, de csekély a hűségük. Hozzáadott értéket termelnek, de nagy a fenntartási költségük;
4. Közömbösek: kényelmesen érzik magukat alacsony teljesítési szinten, hűséges alkalmazottak. Gondtalan időszakokban nem vezetői poszton jók, de válságban közreműködésük semleges és negatív között mozog;
5. Elveszett lelkek: válságosban gyenge morál, csekély becsvágy, a szervezetről rossz a véleményük. Kevés hozzáadott értéket termel, általában a vállalattól való távozás határán áll

Régebbi hírforrás(ok): - F: Az Európai alkalmazotti mutató -- a humán tőke értékelése. In: Minőség és Megbízhatóság (2004) 5 p. 258-263. -- A hazai könyvtárakban ritka a humán tőke tudatos, szakszerű értékelése. Az EEI mutatója alapján képet kaphatunk alkalmazottaink motiváltságáról, hűségéről, elégedettségéről, amely alapján pl. a könyvtárak vezetői is felmérhetnék az általuk vezetett intézmény láthatatlan tőkéjének egyik, jelentékeny részét. (Budai László)

Prediktív szövegkezeléssel kísérletezik a Google -- katalógusaink is megirigyelhetnékFEL

A "Google Suggest" szolgáltatás minden különösebb felhajtás nélkül jelent meg a vállalat kutatási weboldalán, ahol olyan megoldásokat tesznek közzé, melyek a befejezéshez közeli állapotban vannak, ám még nem estek át alapos tesztelésen. A rendszer lényege, hogy mikor valaki elkezdi beírni a keresendő kifejezést, a Google megpróbálja kitalálni, hogy mit szeretne, és kilistázza a legvalószínűbbnek talált kifejezéseket. Például amikor az "m" betű után az "i"-t is leütjük, akkor a "mi" kezdetű keresési találatokból szemezget a Google egy speciális adatbázis alapján. Ezt a korábbi keresések, forgalmi adatok és kérdőívek alapján állították össze. A "mi"-re tehát az első felajánlott találat a "microsoft", de megtalálható michael moore és a mitsubishi is, mindegyik szigorúan kisbetűvel. A rendszer egyik megoldásra váró feladata, hogy az anyanyelvű kereséseket összehangolja az angol nyelvű keresésekkel, valamint a nemzeti adatbázisok kiépítése.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec., 13., link -- Kívánatos lenne, ha a könyvtári katalógusok helyszínen és a weben is helyből kínálnák e nem is olyan új fejlesztést, az olvasói elégedettség stimulálására. (MG)

Kölcsönözzön filmet otthonról -- video-on-demand az AxelerotólFEL

(link Az online megtekintést (streaming-et) lehetővé tevő megoldásnak köszönhetően a filmkedvelők az internet segítségével néhány perc alatt "kikölcsönözhetik" a kiválasztott filmet, amelyet 24 órán keresztül tetszőleges alkalommal nézhetnek meg számítógépükön. A hazánkban ily módon egyedülálló - és világviszonylatban is újnak számító - szolgáltatást jelenleg a legalább 1 Mbit/s sávszélességgel és Axeleros e-mail címmel rendelkező ADSL előfizetők vehetik igénybe. Az Axelero Internetnek 130 film értékesítésére van felhasználói joga - köztük nagyjátékfilmekre és felnőtt tartalmú filmekre -, de a választék hazai és nemzetközi tartalomszolgáltatók bevonásával már a közeljövőben tovább bővülhet.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. link , MATISZ Hírlevél -- Meddig lesz vagy marad értelme a könyvtári filmkölcsönzésnek? Az említetthez hasonló szolgáltatások jó eséllyel elviszik a fizetőképes, szélessávval rendelkező potenciális használókat. A megmaradók kiszolgálása pedig fajlagosan egyre drágábbá válik, s ilyen költségviszonyok között aligha lehet jó minőségű kínálatot és szolgáltatást fenntartani. Hasonló célú "központi" (bocsánat a kifejezésért :-) könyvtári szolgáltatás bevezetése vagy speciális igényekre való figyelem lehet a megoldás? (MG)

Új önszerveződő hálózati hírszolgáltatás indul a Wikipedia mintájáraFEL

A Wikipedia alkotógárdája az önszerveződő online enciklopédia építésének forradalmi kezdeményezése után most az újságírás területén is igyekszik kihasználni az önkéntes felhasználók együttműködésén alapuló információgyűjtés lehetőségeit. A november végén indult, egyelőre csak próbaverzióként üzemelő hírszájt (Wikinews) az enciklopédia mintájára épül, azaz bárki szabadon szerkesztheti és közzéteheti bejegyzéseit. A híroldal az enciklopédiától eltérően eredeti anyagokat tesz közzé, nem csak a más forrásokból származó információkat gyűjti és foglalja össze. A szervezők a jövőre vonatkozóan egy akkreditációs rendszert is ki kívánnak alakítani azoknak a Wikinews-újságíróknak a számára, akik a legaktívabb közreműködői a projektnek. A Wikinews szervezőit nem igazán a vezető médiumokkal való versengés foglalkoztatja, sokkal inkább az, hogy idővel elegendő tartalom gyűljön össze ahhoz, hogy az olvasók rendszeresen visszatérjenek az oldalra. Noha a szájt "legfrissebb hírek" rovata mostanában csak napi három-négy cikket mutat fel, biztosak abban, hogy a megjelenő híranyagok száma idővel nőni fog.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link Infinit Hírlevél, Kapcsolódó link: link

A szakértők a tudás birtokosai (nem a dokumentumok)FEL

A tudás hatalom, épp ezért a legtöbb vállalati szakértő megpróbálja monopolizálni azt. A szervezetek pedig arra törekednek, hogy a lehető legtöbb ismeret a cégen belül maradjon. A tudás birtokosai gyakran kénytelenek taktikákat alkalmazni, hogy monopolhelyzetben maradjanak -- állítja tanulmányában Bőgel György, a KFKI stratégiai tanácsadója, a Debreceni Egyetem docense. A tudás a hagyományos erőforrásokhoz hasonlóan viselkedik: árát a kereslet-kínálat határozza meg, termékként életgörbét futhat be, akár tömegcikké is válhat. Birtoklása azonban nem feltétlenül ad hatalmat, csak bizonyos feltételek mellett, ahogy ez az anyagi forrásoknál is lenni szokott. A docens úgy véli, a tudás hatalmi bázisként akár önmaga ellensége is lehet, ugyanis az ismereteket ma egyre könnyebb rögzíteni és megosztani, és ezt éppen a tudás fejlődése teszi lehetővé. A megosztás a monopolizálás ellensége. A tudásmenedzsment-projektek ezért alaposan felkavarhatják az érdekek szövevényét.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Adatbányászat a könyvtárbanFEL

A könyvtári integrált szoftver hatalmas adatvagyont állít elő az olvasási és kölcsönzési szokásokról, ízlésről, vagy éppen tanáccsal szolgál az állományalakítási szakembernek, tájékoztatónak, feldolgozónak. Ez az adattartalom a gyakorlatban alig használtatik. A menedzsment-döntések számára a lekérdezési felületek kezdetlegesek, és maguk a döntéshozók sem ismerték fel teljesen a rendszerben rejlő lehetőségeket. A cikk ezekbe nyújt bepillantást. - F: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004/12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Amerikában is szélesedik a digitális szakadékFEL

A meglepő megállapítást a Consumer Federation of America (CFA -- Amerikai Fogyasztók Szövetsége) és a Consumers Union (CU -- Fogyasztók Szakszervezete) közös beszámolójában tették közre. A két szervezet a Federal Communications Commission-t (FCC - Szövetségi Kommunikációs Bizottság) okolja a kialakult helyzetért, mivel a szolgáltatók számára ők tették lehetővé, hogy magas, sőt egyesek számára elérhetetlen árakat szabhassanak meg. Az "Expanding the Digital Divide and Falling Behind in Broadband" (Szélesedő digitális szakadék és visszaesés a szélessávú elérés terén) című tanulmányból kitűnik, hogy az amerikai felhasználóknak 10-20-szor annyit kell fizetniük a szélessávú internetelérésért, mint Koreában vagy Japánban élő társaiknak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 12. link

Könyvtárvég Steinbeck szülővárosábanFEL

Immár biztos, hogy könyvtár nélkül marad a Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck szülővárosa: pénzhiány miatt bezárják mind a hármat. Steinbeck Salinasban jött a világra, amely az igencsak tehetős Egyesült Államok egyik legtehetősebb államában, Kaliforniában van, 155 ezren lakják, de eddig is csak három könyvtára volt, azoknak pedig kevés olvasójuk. Szavazást tartottak a települési adóról. A szavazók elutasították az emelést, amely a könyvtárak túléléséhez is kellett volna.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 20. link

2006-ban létrejön a NAVAFEL

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a magyar nyelvű rádió- és televízió-műsorok tárolására 2006. január 1-jével létrehozandó Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvényt. A törvényjavaslat vitájában elhangzott, hogy az archívum olyan országos közgyűjtemény lesz, amelyben az elektronikus médiában készített és sugárzott magyar készítésű anyagokat őrzik. Az archívum az úgynevezett köteles példányok gyűjtőhelye is lesz, ahol digitális formában tárolják a különböző műsorokat. Az archiválás nem jár többletköltséggel, mivel a digitális jeleket a műsorszórásból veszi át a gyűjtemény. Az archívum a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a TV2, az RTL Klub és a Magyar Rádió magyar gyártású anyagait tárolja. A gyűjtemény a szerzői jogi szabályoknak megfelelően nyilvános lesz, és az interneten érhetők el az itt gyűjtött anyagok. Az archívumot feladatai ellátásában a tizenegy tagú Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület segíti. A javaslattevő, véleményező testület tagjait az informatikai és hírközlési miniszter bízza meg ötéves időtartamra, ami további öt évre meghosszabbítható. A törvény 2006. január 1-jén lép hatályba.

Hírforrás:
2004. december 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21. link

K+F célú fizetésnélküli szabadság közalkalmazottaknakFEL

A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény lehetővé teszi a közalkalmazottak számára, hogy részt vegyenek a kutatás-fejlesztésben, és ehhez fizetés nélküli szabadságra menjenek. A tudományos fokozattal rendelkező középiskolai tanároknak lehetőséget ad "alkotói szabadság" igénybevételére. A törvény 2005. január 1-jén lép hatályba.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21. link

Marketing infobrókereknek (is)FEL

Mivel az információbróker -- független információs tanácsadó -- a piacról szerzett megrendelésekből tartja fenn magát, rá van kényszerítve a hatékony marketingre. Ennek legfőbb eszköze a kapott döntés-előkészítésre szolgáló információval elégedett ügyfél, ám emellett még számos egyéb fogást is érdemes elsajátítania a megfelelő szegmens azonosításán, a testreszabáson, a minőségi szolgáltatáson, eladásösztönzésen és szolgáltatásfejlesztésen belül is. - F: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004/12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Állásváltás -- negyvenen túlFEL

Magyarországon a negyven feletti munkavállalók nehezebben fogadják el az élethosszig tartó tanulás fontosságát. Pedig, ha valakinek új munkahelyet kell keresnie, nagyon is sokat számíthat a képzettség. Amikor a mai 40-es, 50-es generáció dolgozni kezdett, Magyarországon még ritka jelenség volt a munkahelyváltás. Ha valaki otthagyta az állását, az a többiek számára legalábbis gyanús volt; konfliktust, komoly jellemhibákat gyanítottak a háttérben. Aki ehhez a generációhoz tartozik, annak a munkahely elvesztése, megváltozása a mai napig olyan sokk, amelyet sok esetben képtelen egymaga feldolgozni, s ez persze pszichológiailag is megnehezíti számukra az újbóli elhelyezkedést – mondja Gőbel Réka, egy hazánkban is működő nemzetközi cég HR szakembere. -- Ez okozza azt is, hogy számukra a továbbképzés, az élethosszig tartó tanulás mindenképpen stresszt okozó elvárásnak számít.

Hírforrás:
2004. december 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21., link

WLAN a brit könyvtárakbanFEL

Válaszul a könyvtárlátogatók élénk érdeklődésére, vezeték nélküli számítógépes hálózatot telepítenek több brit könyvtárban. A WLAN segítségével mind az olvasótermekből, mind a büfékből, mind a dohányzókból elérhető lesz az internet. Egy nemrégen készült felmérésből az derült ki, hogy a könyvtárlátogatók 86 százaléka használ laptopot, és 16 százalékuk keresi fel üzleti kutakodás céljából az intézményeket. Sokan rutinszerűen szakítják meg az olvasást azért, hogy megtekintsék e-mailjeiket vagy belépjenek az online módon elérhető katalógusokba. A WLAN igénybevétele óránként 4,5 brit fontba kerül majd, havi előfizetési díja 35 font lesz. A rendszer tesztprogramja május óta fut, ennek során heti 1200 "menetet nyomtak le" a felhasználók, amivel London egyik legforgalmasabb hotspotjává tették a könyvtári hálózatot - közölte a BBC.

Hírforrás:
2004. december 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 18., link

Jövőre nem nő a reprográfiai díjFEL

Várhatóan nem emelkednek 2005-ben a reprográfiai díjak, sőt megszűnik a színes másolatok eddigi felára, tudta meg a Világgazdaság. Ugyanakkor – a reprográfiáról szóló kormányrendelet 2004-es módosításának megfelelően - díjat kell ezentúl fizetni a nyomtatók és a multifunkcionális eszközök után – közölte a Világgazdasággal Vaskovics Péter, a Magyar Reprográfiai Szövetség igazgatója. A nyomtatók várható - az importőrök által fizetendő - tarifája 300 és 15 ezer forint között lesz. A síkágyas multifunkcionális eszközök díja megegyezik a fénymásolókéval.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21. link

Csángó kultúra BékésbenFEL

A Csángó kultúra napja címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Az összeállítás megtekintői a moldvai magyarság életével ismerkedhetnek meg. A kiállítás 2005. január 10-ig látogatható Békéscsabán.

Hírforrás:
2004. december 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 12. link

A francia festészet négy évszázadát átfogó tárlat nyílt a MűcsarnokbanFEL

Mesterművek - 400 év francia festészete címmel (pl.: Watteau, David, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne, Picasso, Matisse, Léger) nyílt képzőművészeti kiállítás a Műcsarnokban. A megnyitó alkalmából Budapestre érkezett francia külügyminiszter szerint a tárlat felhívás arra, hogy Európa ne csak a politikai elit, hanem mindenki Európája legyen.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 16., link -- A közkönyvtárak számára lehetőség, hogy a témával kapcsolatos dokumentumaik forgalmát növelve egyúttal segítsék a kiállítás (és persze saját szolgáltatásuk) publicitását is. (MG)

Digitális ősnyomtatványok (Wolfenbüttel)FEL

A Kölni Egyetem, a Kölni Egyetemi- és Városi Könyvtár valamint a Herzog August Könyvtár együttműködési projekt keretében kb. 500 ősnyomtatvány digitális feldolgozását végzi. Wolfenbüttel nyomtatványai közül 441 található és érhető el az interneten.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec.12. link

Elkészült a hatodik Harry PotterFEL

-- adta hírül az író JK Rowlingra hivatkozva a BBC. A tervek szerint szerdán a megjelenés napját is nyilvánosságra hozzák. A hétkötetesre tervezett könyvfolyam hatodik epizódját képező Harry Potter és a mugli herceg címet viselő könyv megjelenését eredetileg karácsony napján kívánta bejelenteni az írónő, de később megváltoztatta véleményét, mondván akkor ünnepeljenek csak az emberek. Rowling már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a könyvben meghal az egyik főszereplő, de még csak nem is utalt arra, hogy kiről lehet szó. Rowling előző könyve, a Harry Potter és a Főnix-rendje a megjelenés napján 5 millió példányban kelt el. Ugyanakkor a rajongóknak, az írónő lelki válsága miatt a negyedik könyv után több mint három évet kellett várni az ötödik kötetre.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21., link

Egyszervolt.hu -- online mesetévét indítFEL

Régi és új gyártású animációs filmeket, népszerű gyermekműsorokat és rádiójátékokat tűz majd műsorára a december 20-án induló online mese.tv. Az egyszervolt.hu honlap üzemeltetője a Color Plus új vállalkozásaként a tesztidőszak után hamarosan elindítja a mese.tv televíziós és rádiós online adót. A csatorna műsorát a szülők, illetve a gyermekek maguk állíthatják össze, és olyan sorrendben tekinthetik és hallgathatják meg, amikor és ahogyan akarják. A mese.tv szándékai szerint hetente, kéthetente új filmekkel, televíziós produkciókkal, rádiójátékokkal jelentkezik, hamarosan például bemutatja A Mézga család, A magyar népmesék és a Leo és Fred rajzfilmsorozatokat is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 17. link

Zoom életmód- és fotómagazin -- első számFEL

A lap szerkesztői szerint a kéthavonta jelentkező magazin sajátos módon ötvözi az életstílust a fotográfiával. Ezen egyedülálló tartalmi kettősségével hiánypótló szerepet kíván betölteni a sajtópiacon. A fotózás piacát körbejárva - ételfotók, divatfotók, útifotók, aktfotók, kalandfotók, reklámfotók segítségével - betekintést nyújt nem csak a mindenkit érdeklő szakmai kulisszatitkokba, hanem ábrázolja világunk, életünk azon részeit is, amelyek minőségi fotóval bemutathatóak, érdekesek és lenyűgözőek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 20., link

Online hírmagazin vakok és gyengénlátók számáraFEL

Az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin (link bemutatta vakok és gyengénlátók számára készített különleges aloldalát. A fogyatékkal élők munkavállalása és kapcsolatteremtése szempontjából is egyre fontosabb a számítógép és az internet, ezért a hazai informatikai híroldalak közül elsőként az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin elkészítette a vakok és gyengénlátók igényeit messzemenően figyelembe vevő aloldalát. Ezen minden, az SG.hu portálra kikerülő hír a látássérültek számára elérhető formában is megjelenik. A gyengénlátók tájékozódását a nagyobb és kontrasztosabb betűk segítik, a vakok számára pedig megkönnyíti a képernyő-felolvasó szoftver használatát. Az SG.hu vakok és gyengénlátók számára készített aloldala elérhető a link címen, illetve a SG Hírmagazin nyitóoldalán (link elhelyezett állandó linkről.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 21., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról