Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/11., márc. 16.

A lapszám szerkesztóje: Mikulás Gábor

Hírek

Közösségi szerelőműhely - joggal, könyvárban is (ha tényleg fontos a fenntarthatóság - az SDG-k)
Sorra zárhatnak be a patikák Magyarországon - a könyvtárak hallgatnak
IFLA-ajánlások a nők hónapja alkalmából - nem félnek a felhívni a figyelmet
Közösségi részvétel - a könyvtárügyben is lehetséges lenne?
Noszogatástudomány a könyvtárban
Az iskolai könyvtárosok küzdenek az obszcénnek tartott könyvek betiltását célzó jogszabályok ellen (olvasóink szavazatára)
Mivel segítik a tiniket? Tábor a társadalmi igazságosságért (olvasóink szavazatára)
Telefonkönyvtár - e-könyvtár, piaci alapon
Nem tévednek el a könyvtárban - megmérették magukat az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen
Neonfeliratok hirdették a könyvtárakat
Megkérdeztük: Könyvtári / könyvtárosi imázs...
Bing - társalgással kereshető és forráslinkeket is ad a Microsoft böngészőjének csevegőprogram alapú keresője
Ha mindenki elérné legalább a PISA-felmérés alap-szintjét, az megkétszerezné Magyarországon a GDP-t
Törölték az Azonnali archívumát - a nonprofit webarchiválás jelentősége

Analógiák

Tényleg lehet olyan, hogy békésen megbeszéljük égető gondjainkat?!
Meg lehet a könyvtárosokat is 'népszámlálni'?
Ilyen tantárgyai is lehetnek egy amerikai gimisnek - piaci rések könyvtári foglalkozásokra

Praktikus

Javult a Google Dokumentumok beépített beszédfelismerő rendszere

Kisszínes

Móricz Zsigmond ismerete még a bíróságon is számíthat :)
Antikvár mesekönyvek - brutál áron is értékesíthetők pl. a Disney-könyvek
Megugrott a felsőoktatásba jelentkezettek száma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Közösségi szerelőműhely - joggal, könyvárban is (ha tényleg fontos a fenntarthatóság - az SDG-k)FEL

A közösségi szerelőműhely (repair café link ) olyan helyiség, akár könyvtárban, ahol akár szakemberek, akár laikusok időről időre összejönnek tárgyakat, berendezéseket megjavítani. A helyiségekben lehetnek a tevékenységet segítő berendezések is. A közösségi szerelőműhely több funkcióval bír:
1. támogatja a fenntarthatóságot (kidobás helyett gyakran elég megjavítani a berendezést) (vö.: Közösségi szerelőműhely - könyvtári helyiségben? - A szerelők kiáltványa link
2. közösséget teremt: kapcsolatokat épít emberek között, tényleges munka vagy puszta elbeszélgetés, tanácsadás által
3. idősebb emberek vagy önkéntesek számára tartalmas elfoglaltságot kínál
4. növeli a könyvtár közösségi beágyazottságát, lehetőséget a keresztértékesítésre (aki a repair caféba tér be, könnyebben rávehető pl. kölcsönzésre is.

Nem makerspace, bár lehet átfedés is. A makerspace (alkotói műhely) ugyanis a használóknak olyan teret és berendezéseket kínál, amelyben a technológia megismerése, kísérletezés, együttműködés és tanulás a cél. Vö. pl. Gödöllőn: link .

S hogy a felsoroltakon túl milyen tágabb jelentősége van? - A manuális kompetenciáknak önmagukon túlmutató kulturális jelentőségük van - mondja Matt Crawford TED-előadásában. Mint kifejti: anyagi kultúránkban van egyfajta hallgatólagos erkölcsi nevelés. Eszerint a modern személyiség a passzivitás és a függőség irányába formálódik. Egyre kevesebb lehetőségünk marad, hogy felelősséget vállaljunk fizikai környezetünkért, ami együtt jár a felelősségvállalás iránti csökkenő elvárással. Egyre inkább elmegy a kedvünk a berendezések megjavításától, amihez az elektronizáltság szintje is hozzájárul. - Nos, a repair café pontosan ennek ellenében hat: az identitást erősíti, és kézműves tevékenység fejlesztésével a felelősségvállalás irányába segíti tagjait. Az egyre fontosabb fenntarthatóság mellett. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Repair Café - ha könyvtár akar lenni a trendcsináló link Lehetőség könyvtári szerelőműhelyeknek is! link Fenntartható fejlődési célok (SDG-k) - minden a társadalmi törekvést támogathat a könyvtár link

Sorra zárhatnak be a patikák Magyarországon - a könyvtárak hallgatnakFEL

Akár a posták esetén (vö.: link ), a patikák (vagy más közszükségleti szolgáltatások) esetén sem merül fel a könyvtári rendszerben, hogy a források megosztásával
1. megosszák a forrásokat (praktikusan a szolgáltatás terét)
2. a használóknak nagyobb összetettebb értéket szolgáltassanak (lehetséges ügyfélelégedettség)
3. szinergiában gazdagítsák a közös kínálatot.
Ezek hiányában
- nagyobb eséllyel sorvad minden lehetséges együttműködő fél hálózata, amellett, hogy
- egyre több mindenben maradnak ellátatlanok a leginkább rászorulók.
E közös cselekvésképtelenség által romlik a névleg a könyvtárak által is fontosnak tartott esélyegyenlőség. (MG)

- A gyógyszertárak csökkenési tendenciája már tizenkét éve tart: körülbelül 160 közforgalmú gyógyszertárral van kevesebb Magyarországon azóta. Az elmúlt két évben egyre több gyógyszertár zárt be, főleg a vidéki kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárak tűnnek el. - mondta el az InfoRádiónak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke.

Mint kifejtette, a gyógyszertárak megszűnése amiatt gyorsult fel, mert speciális, degresszív árrésszabályozás van a gyógyszer-kiskereskedelemben. Tehát minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb árrés van rajta. Egy bizonyos határ fölött fix 990 forintos árréssel értékesítik a gyógyszertárak a támogatott gyógyszereket. Így mindegy, hogy 10, 50 vagy 100 ezer forint egy gyógyszer, 990 forint az árrés rajta. (Mérce)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár - miért kerüli a társadalmi hasznot hozó együttműködéseket? link A posta is közösségi helyet épít... -- ideje, hogy a könyvtár is együttműködjön link Posta-könyvtár - nem gondolkodtunk időben, vagy még nem lefutott ügy? link

IFLA-ajánlások a nők hónapja alkalmából - nem félnek a felhívni a figyelmetFEL

Nemcsak a Nemzetközi Nőnap szól a nőkről. A női szempont egy egész hónapon keresztül szem előtt van az IFLA-nál is. Sőt, azon túl is: olyan apróságok is feltűnhetnek, hogy Twitter-üzeneteik illusztrációja kb. 50%-ban nőket ábrázol (ahogyan pl. a KIT Facebook-üzenetei is). Az IFLA emellett nem fél a témában a társadalmi problémákra is rámutatni. Nézzük a közelmúlt vonatkozó, szinte egymásutáni Twitterüzenet-példáit:

- Globális és regionális szakértők egységes erőfeszítésekre szólítanak fel a nők jogaiért keményen kiharcolt eredmények megőrzése érdekében link
- Kína engedje szabadon a (női) "ürespapíros" tüntetőket, és teremtse meg a szólásszabadságot a Covid-19-del kapcsolatban link
- Törökország: A nemzetközi nőnapi felvonulást tiltások, verések és egyéb rendőri erőszak nélkül kell lezajlani
link
- Tunézia: Védeni kell a nők internetes véleménynyilvánításhoz való jogát
link
- Tudni akarod, milyen a kormányod? Nézd meg a nők helyzetét! - A nőkkel való bánásmód a tekintélyelvűség harangjátéka link
- Nemzetközi Nőnap: Hozzáférés az információhoz és felhatalmazáshoz (Brazil példa, a fenntartható fejlődési célokkal) link

Az IFLA, a könyvtáros egyesületek nemzetközi szervezete a női és gender-témán kívül is folyamatosan kommunikálja illetve kiáll az információ és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett. (összeáll.: MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2023. március 16.  • Továbbküldöm a hírt

Közösségi részvétel - a könyvtárügyben is lehetséges lenne?FEL

30 éve Maurice B. Line könyvtári tanácsadó tanfolyamán hangsúlyosan szólt a munkatársak döntésbe való bevonásáról (participáció) és a vezetésben való részvételről. E kurzusból e témakör nem, a hazai TQM-kultusz viszont kinőtt. A vezetői magatartás újragondolását kívánó bevonás és részvétel nem vált mozgalommá. Mivel ettől még fontossága nem szűnt meg, érdemes felidézni.

A bevonás és részvétel egyik kézzelfogható skálájáról, Arnstein létrájáról itt írtunk: link
A részvételi létra azt jelzi, hogy a polgárok - vagy egy szervezet alkalmazottai - mennyire vannak bevonva az őket is érintő döntésekbe attól kezdve, a puszta tájékoztatástól a biodíszlet-funkción keresztül a felelős együttműködésig.

A link helyen található tanulmány két ábrája egy városi park építésével kapcsolatos negatív illetve pozitív attitűdök kialakulásával mutatja be a bevonás hiányát és alkalmazását. (MG)


Noszogatástudomány a könyvtárbanFEL

Egy éve írtuk... A könyvtárhasználók is rendre döntéseket hoznak: elmennek-e könyvtárba / nem mennek, beiratkoznak / nem teszik, hosszabbítanak / nem hosszabbítanak, visznek könyvet a gyereknek is / nem visznek stb. Döntéseikben jellemzően a nekik "alapbeállításként" szereplő opciót választják.
Azokat a kis ösztönzőket, melyek befolyásolják a döntést, nudge-nak (ejtsd: nádzs; magyarul bökdösés) nevezik. (A téma módszertanának kidolgozásáért 2017-ben Richard Thaler és Cass Sunstein kapott Nobel-díjat.)

Ha a könyvtáros tudatosan megváltoztatja a szolgáltatásának alapbeállításait saját, jónak tartott értékei szerint (az etikai határokon belül), akkor számára kedvezően megváltoztatja a használók döntését. Konkrét lehetőségekkel pl.:
- A Halis-könyvtár azt kívánatos példát kommunikálta, hogy a jeles tanulók 70%-a könyvtártag link .
- Nincs akadálya annak, ha kölcsönzéskor sztenderd módon kínáljunk felülértékesítést, pl.: "Ajánlhatok-e könyvet közvetlen hozzátartozójának is?" - Így eséllyel növelhetjük a kölcsönzött dokumentumok mennyiségét.
- Beállíthatjuk integrált könyvtári rendszerünket úgy, hogy használónknak levelet küldjön tagsága lejárta előtt, hosszabbítást és kölcsönöznivalót / könyvtári programot javasolva, vagy éppen születésnapja alkalmából, hasonló céllal.
- Katalógusunk - ha az jobb minőségű - keresés esetén hasonló dokumentumokat (read alike) is kínálhat. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra link Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 3. Könyvtári lehetőségeink link

Az iskolai könyvtárosok küzdenek az obszcénnek tartott könyvek betiltását célzó jogszabályok ellen (olvasóink szavazatára)FEL

Maine állam képviselője, James Libby törvényjavaslatot nyújtott be, melyben szabályozná, hogy az iskolákban milyen irodalom, oktatási anyag helyénvaló. Ezzel ellentétben mi tekinthető obszcénnek.
A javaslat ellenzői szerint az obszcén kifejezés definíciója igencsak homályos. Egy ilyen törvény bűnözővé tehetné az oktatókat. Megakadályozná a diákokat, hogy tanuljanak a világról és magukról. Az ellenzők közt tanárok, iskolai könyvtárosok, szólás szabadság aktivisták is szerepelnek.
A törvényjavaslatot vitára bocsátották, több konkrét esettel együtt. Maine-ben több iskola eltávolította a genderidentitással kapcsolatos posztereket. Kitiltották a Gender Queer című grafikus memoárt, és a pubertáskori szexuális kapcsolatot bemutató It's Perfectly Normal című művet. A könyvtárosok a kitiltások ellen is szót emeltek. Szerintük így nem biztosítható, hogy olyan könyveket ajánljanak, amire épp a diákoknak szüksége van önmaga megismeréséhez.

Korábban elvétve fordultak elő ilyen esetek Maine-ben, kb. évente egy. Míg 2022-ben már 12 kihívásos eset történt. 2023 első hónapjaiban pedig már 8 eset volt. Az Egyesült Államokban tavaly összesen 681 esetben 1651 könyv betiltása vetődött fel. Főleg faji, nemi, szexualitással és függőségekkel foglalkozó könyvek.
Az esetek mellett a Maine-hez hasonló törvényjavaslatok is terjednek az egész Egyesült Államokban. Obszcén tartalmak közé sorolják például a szexuális aktus és a genitáliák sértő ábrázolást, ha nélkülözi a művészi, irodalmi, tudományos vagy politikai hangot.

Maine képviselője szerint az obszcén kifejezés jól körülírható. Nem lesz szükség bírákra a döntésekhez. Bizonyos esetekben szerinte elég lenne csak néhány oldalt eltávolítani egy könyvből. Ha viszont egy oktató tiltott könyvet ajánlana egy diáknak, azzal 5 év börtönre és 5 ezer dollár büntetésre lenne ítélhető.
A helyzet a könyvtárosok dolgát is gátolná abban, hogy bármilyen szerintük releváns könyvet ajánlhassanak. Érvelésük szerint évekig tanulják, hogyan lehet az olvasóknak a legjobb könyvet ajánlani. Minden beszerzésüket ajánlók olvasása és körültekintő kutatómunka előzi meg. Szakmai feladataik közé tartozik olyan könyvek ajánlása, ami az olvasók világlátását tágítja. (ref.: Habók Lilla)


Mivel segítik a tiniket? Tábor a társadalmi igazságosságért (olvasóink szavazatára)FEL

A Prince George's County Memorial Library System (PGCMLS) (USA, MD) link tavaly rendezte első, éves nyári társadalmi igazságossági táborát, öt fiókban. A 9-16 éves diákok a társadalmi igazságossági mozgalmak történetét és olyan projektmenedzsment-ismereteket tanultak, amelyek segítségével majd változást érhetnek el közösségeikben. A tábor célja: segítsen a tiniknek a karrierjükre felkészülni a projektmenedzsment, kritikus gondolkodás, szociális-érzelmi készségek elsajátításával és lelkesedésüket etikus, közvetlen cselekvésre fogja be egész évben. A könyvtárosok megvitatták a programot az ALA 2023-as LibLearnX konferenciája előadásán. Inspirálta a szervezőket a Philadelphiai Szabad Könyvtár Társadalmi Igazságosságért szimpóziuma link és a PGCLMS hip-hop építészeti tábora link , ahol a hip-hop dalok történeteit kötik össze a közösségi tervezéssel a változtatás érdekében.

A tábor három könyvtáros, további 5 PGLMS-alkalmazott és öt fizetett kortás mentor (helyi középiskolás diák) vezette. A segítők egész napos képzést kaptak. Többen lelentkeztek, mint amennyi hely volt. A jelentkezési folyamaton változtatni szeretnének, mert többen is távoztak a táborból. Rövid esszét íratnak majd a jelentkezőkkel arról, miért akarnak részt venni a táborban, hogy biztosak legyenek: azok jönnek, akik valóban ott akarnak lenni. A könyvtár munkafüzetet készített. Játékeszközöket (pl. csőtisztítót és Play-Doh-t) biztosított. Csokrot állítottak össze a társadalmi igazságosság dalaiból a 'Yankee Doodle'-től Beyoncéig. A kemény beszélgetések között pl. a tinik a tábor elején elmondják, nekik mit jelent a társadalmi igazságosság. Több pihentető és interaktív tevékenységet terveznek, pl. tárgyakat készítenek közösen. Népszerű volt a Galériaséta a történelmi aktivisták kis laminált posztereivel. Többnyire ez volt a fordulópont: érződött a tinik erős elkötelezettsége. A tábor utolsó napján bemutatták a közös projekteket.

Több pozitív sajtóhír is megjelent a rendezvényről. A jobboldali média negatívan reagált. A FOX News szidta őket, amiért helyet adnak a tizenéveseknek, hogy érdekvédelmi munkájukról, aktivizmusukról beszélhessenek. Elérésük a régiónkban lévő néhány millióról 50 millióra nőtt országosan és világszerte - mondta Isaiah West, PGCMLS tinédzser-szolgáltatási szakértő. (Ref.: Szabó Eszter)


Telefonkönyvtár - e-könyvtár, piaci alaponFEL

Attól, hogy egy vállalkozásnak nem termett babér Európában, még lehet sikeres Afrikában. Ezt az állítást igazolja a 2011-ben alapított francia startup, a YouScribe története. A cég vezetője, Juan Pirlot eredetileg azt a célt tűzte ki, hogy oldaluk közösségi platformként a felhasználók által írt könyvek, történetek, forgatókönyvek vagy doktori disszertációk digitális gyűjtőhelye legyen (erre utal a neve is, angolul, nagyjából: te vagy az írnok). Kicsit úgy, mint a pár évvel korábban létrehozott Wattpad felület. Az élet azonban rácáfolt az ambiciózus tervekre: míg a Wattpad ötszázmilliós tábort gyűjtött világszerte, a YouScribe csak vegetált a francia piacon. 2017-ben aztán Pirlot úgy döntött, előremenekül, és megpróbálja bevenni az afrikai piacot.

Oda viszont már nem közösségi platform­ként ment, hanem e-könyvtár-szolgáltatóként, mivel rájött, hogy a fekete kontinens mennyire ki van éhezve a szöveges formában befogadható tudásra, szórakoztatásra (is). Az afrikai könyvpiac meglehetősen gyenge lábakon áll: a nyomtatott köteteknek, ha hozzáférhetők, borsos az áruk, a könyvtári hálózat pedig igencsak kezdetleges. Elefántcsontpart 29 millió lakosára például jelenleg húsz közkönyvtár jut, az iskolai bibliotékák polcai pedig konganak az ürességtől. Ebbe a piaci résbe tette be a lábát a YouScribe, amely időközben számos francia kiadóval épített ki jó kapcsolatokat, és csinos kis e-könyv-gyűjteményt állított össze. Immár milliós címszám fölé hízott kollekciójába regényeken, szak- és tankönyveken kívül hangoskönyvek, képregények, oktatási segédanyagok, újságok és kották is tartoznak, mindezt pedig előfizetés ellenében teszi elérhetővé. Az applikáción keresztül bármelyik dokumentum olvasható számítógépen, tableten és okostelefonon is.

A kölcsönzési díj egy afrikai pénztárcának sem megterhelő, egy diáknak például egy évre 15 eurónak megfelelő összeg (Magyarországról kezdeményezve az előfizetést ugyanez 79 eurót kóstál), de vannak havi, sőt napi tarifák is. A kiválasztott tételeket le lehet tölteni, így internetet sem kell (sokat) használni az olvasáshoz. Nem véletlen, hogy a YouScribe előfizetőinek száma tavaly már meghaladta az egymilliót, a forgalma pedig a 8 millió eurót, holott még csak 11 afrikai országban érhető el a szolgáltatása.


Nem tévednek el a könyvtárban - megmérették magukat az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati VersenyenFEL

Az idei évben is megmérettette magát a Batsányi János Gimnázium csapata az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen. Az országos írásbeli fordulót idén online formában bonyolították le. A gimnáziumot három fő képviselte a II. kategóriában: Bárkai Flóra Fáni 10.f, Lehel Edit 10.f és Rafael Éva Klaudia 10.b osztályos tanulók. A verseny témája idén a 150 éves Budapest volt. A hosszú felkészülés során a diákok megtanulták, hogyan keressenek információt a kézikönyvekben, online katalógusokban vagy az interneten. Tudnak kritikusan értékelni az információk között és pontosan hivatkozni. A 90 perc utolsó másodpercéig koncentráltan dolgoztak, munkájukat értékes ajándékcsomaggal és oklevéllel jutalmazták a szervezők. A versenyen az országból kategóriájuk 68 diákjából Bárkai Flóra Fáni a 4. helyet szerezte meg, amellyel bejutott az országos döntőbe, ahol a legjobb 12 versenyző mérheti össze tudását Budapesten április 24-25-én.


Neonfeliratok hirdették a könyvtárakatFEL

A '70-es évekből való neon reklámokat lengyel designerek gyűjtötték össze es tették közszemlére Varsó "Prága" művésznegyedében, a Varsói Neonmúzeumban link .
Céljuk az volt, hogy megőrizzék a múlt e darabjait, a Varsó központi épületein elhelyezett, figyelmet felkeltő, bizonyos tekintetben művészeti alkotásokat.

A könyvtárak kiemelt fontossággal bírtak, szívesen reklámozták őket neonnal. Többféle neon reklám is fennmaradt könyvtárakról, ami azt mutatja, hogy használatuk elterjedt volt, mert a neonok nagyon kis részét tudták megmenteni, sérülékenységük miatt.
Magyar neonok is szerepelnek a gyűjteményben, a Balatonról és Pestről. (A vonatkozó képeket ld.: link )

Hírforrás: Kocsis Dóri
2023. március 16.  • Továbbküldöm a hírt

Megkérdeztük: Könyvtári / könyvtárosi imázs...FEL

A felvetésre kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
10 - A mi teljesítményünkön múlik.
12 - A rólunk szóló sajtó / műsorok határozzák meg.
0 - Egyéb (megírom: kit@gmconsulting.hu)
Ugyanezt a kérdést 10 éve is feltettük link , a válaszokban azonban korábban az Egyéb, most az Egyéb, megírom... szerepelt. Ezért a két válaszadási arányt nem lehet egymáshoz hasonlítani. A mostani válaszok diagramját ld.: link .

Hírforrás: KIT-információ
2023. március 16.  • Továbbküldöm a hírt

Bing - társalgással kereshető és forráslinkeket is ad a Microsoft böngészőjének csevegőprogram alapú keresőjeFEL

A Microsoft jóvoltából néhány hete már használhatjuk a Microsoft böngészőjének csevegőprogram alapú keresőjét, és az eddigi tapasztalataink egészen kellemesek. A párbeszéd alapú információszerzés alapvetően is közelebb áll az emberhez, mint a Google címszavakra épülő keresési algoritmusa. Így, amennyiben el tudunk vonatkoztatni a ténytől, hogy egy szimpla programmal beszélünk, rendkívül egyszerű a dolgunk. Ez jellemzően a kevesebb számítógépes ismerettel rendelkező idős embereknek eshet nehezére, akik viszont beszélgetés révén könnyebben hozzájuthatnak bizonyos információkhoz, mint a bonyolultabb, kulcsszavas kereséssel.

A kereső másik nagy pozitívuma a gyorsaság. Néhány tizedmásodperccel a beírt kérdés után megindul a keresés, egy-két szekundum után pedig érkezik is a válasz. A felelet ugyan sok esetben kevésbé pontos, mint amit a Google keresési algoritmusa tár elénk, de néhány kisegítő kérdéssel az apróbb hibákat is helyre lehet tenni. Olyan esetekben, amikor több szűrővel kezdeményezünk keresést, sokkal kellemesebb a Bing megoldása, mint amit a Google kínál. A válaszok természetesen minden esetben tartalmaznak linkeket is, így ugyanolyan könnyedséggel keresgélhetünk tovább, mint ahogy azt megszokhattuk.

A kaliforniai PHI Institute elnöke szerint az új, keresésen belüli reklámozás modellje még kidolgozás alatt van, azonban nem zárható ki, hogy a Bing és egyéb chatbotok már a különböző szponzorációk alapján fogják összeállítani a válaszaikat. Ezáltal sokkal nagyobb lehetőség nyílhat a valóság torzítására. Míg korábban könnyen meg lehetett különböztetni a szponzorált és nem szponzorált tartalmakat (egyszerűen azzal, hogy átugorjuk az első néhány sornyi találatot), itt már szinte lehetetlen lesz ugyanezt megtenni. Előfordulhat, hogy az a nem túl etikus gyakorlat válik valóra, hogy tudást kérünk, és reklámot kapunk - mondta a kutató.


Ha mindenki elérné legalább a PISA-felmérés alap-szintjét, az megkétszerezné Magyarországon a GDP-tFEL

"Magyarországon a 15 évesek 28 százaléka nem éri el az alapkészségek első szintjét sem, pedig az EU-ban ha mindenki elérné legalább a PISA alapszintjét, az a GDP növekedésének 1,8-szorosát, Magyarországon számításaim szerint a GDP megkétszereződését jelentené" - mondta Eric Hanushek, a Stanford Egyetem professzora és az oktatás közgazdaságtanának egyik legismertebb és legnagyobb hatású kutatója a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában hétfőn a Qubit összefoglalása szerint.

"Képzeljenek maguk elé egy 15 éves gyereket, aki a PISA-mérés matematikai részében azt a feladatot kapja, hogy el kell repülnie Kaliforniából Budapestre, amiért 2700 dollárt kell fizetnie. A dollár-euró-árfolyam ismeretében meg kell mondania, hogy mennyibe kerül a repülőjegy euróban. Ha a gyerek erre nem tudja a választ, akkor nem érte el a PISA-mérés legalacsonyabb, első szintjét sem. Önök szerint a világ 15 éveseinek hány százaléka képtelen megoldani ezt a feladatot?" - tette fel a kérdést az előadása elején. Ezután azt mondta, hogy a PISA-felmérésen a világ 15 éveseinek legalább kétharmada nem éri el az alapkészségek első szintjét sem.

Az USA-ban nagyon hasonlóak a PISA-eredmények, mint Magyarországon, de szerinte egyszerű a magyarázat arra, hogy miért nő mégis az USA gazdasága jóval gyorsabban: "Azért, mert mi kölcsönvesszük a tanult embereket a világból. A Szilícium-völgyben magyarok, indiaiak és kínaiak dolgoznak; olyanok, akik más országokban kapták meg a képzést. Mi viszont olyan támogató környezetet teremtünk, amiért érdemes hozzánk jönni dolgozni."


Törölték az Azonnali archívumát - a nonprofit webarchiválás jelentőségeFEL

Akármivel is zárul a vita, az már biztos, hogy a portál tartalmának egy része örökre elveszett. Még február közepén röppent fel a hír, hogy elérhetetlenné vált az azonnali.hu hírportál, amelyet még tavaly zárt be az azt finanszírozó Ungár Péter és Gerényi Gábor. Ez a bezárás azonban csak azt jelentette, hogy az azonnali.hu megszűnik működni hírportálként, viszont a korábbi tartalmai elérhetők maradnak, sőt korábban maga Gerényi is kijelentette, hogy amíg ő él, addig a cikkeket fenntartja az interneten.

Ehhez képest a Media1, miután nem történt változás az ügyben, megkereste az azonnali.hu-nak tárhelyet biztosító német Hetzner Online GmbH szolgáltatót és kiderült, hogy az azonnali.hu tartalmait a németek törölték, mert többszöri figyelmeztetés ellenére sem fizették ki a tartalmak tárolásának díját. Mint azt Andreas Fleischer marketingigazgató a portálnak küldött levelében kifejtette, az eredeti számlát január 13-án állították ki, majd 24-én, 31-én és február 7-én is küldtek felszólítást az Azonnali Médiának, az utóbbi levélben arról is tájékoztatták a tulajdonosokat, hogy letiltották a szolgáltatásaikhoz való hozzáférést ,és ha február 10-ig nem egyenlítik ki a tartozásukat, akkor minden termékét, szolgáltatását és fiókját törölni fogják, az adatai elvesznek, beleértve a biztonsági másolatokat is.

Végül február 14-én ment egy utolsó levél is, melyben a céget arról tájékoztatták, hogy mindez, amit a korábbi levélben vázoltak, megtörtént. Fischer szerint az Azonnali Média aznap fizette ki a tartozását és kérte a szolgáltatáshoz való hozzáférés visszaállítását, ám akkor már késő volt.
Analógiák

Tényleg lehet olyan, hogy békésen megbeszéljük égető gondjainkat?!FEL

A szinodális út a párbeszédnek egy strukturált formája, amely a németországi katolikus egyház megtérése és megújulása érdekében azoknak a lépéseknek a közösségben történő keresését szolgálja, amelyek megerősítik a keresztény tanúságtételt a mai társadalomban.

Márciusig tart a kontinentális szakasza annak a világméretű szinodális folyamatnak, amely 2021 októberében a világ minden katolikus egyházmegyéjében elindult, és amely a püspöki szinódus 2024 októberére tervezett 16. rendes közgyűlésével, Rómában fogja majd elérni egyik csúcspontját. Mintegy két évvel korábban vette kezdetét Németországban az a szinodális út, amelyben néhány égető kérdést igyekeznek tisztázni.

A szinodális út közgyűlésének egyébként 230 tagja van, 159 férfi, 70 nő és 1 eltérő nemű személy. A Német Püspöki Konferencia részéről 69, a Német Katolikusok Központi Bizottságának a részéről pedig szintén 69 tag. ... A közgyűlés ülései nyilvánosak a média számára. Alapszabályzatában a szinodális út világosan kifejezi, hogy közgyűlésének határozatai önmagukban nem rendelkeznek joghatással.

Egy a Német Püspöki Konferencia által megrendelt tanulmány megállapította: "a katolikus egyházban érvényesülő aszimmetrikus hatalmi viszonyok és a zárt rendszer kedvezhetnek a szexuális visszaéléseknek". E széles körű vizsgálat sokkoló eredményei közvetlen hatásának tekinthető a németországi szinodális út mint egyházi megújulási folyamat 2019-ben történt elindulása.


Meg lehet a könyvtárosokat is 'népszámlálni'?FEL

"Népszámlálás" zajlott a közelmúltban a kommunikációs ügynöki szakmában. A felmérés lehetővé teszi a szakmai közösség elképzeléseinek, helyzetének, céljainak, összetételének, elvárásainak megismerését. Ilyen adatok birtokában ugrásszerűen megnőhet a munkatársak által igénybe vehető szolgáltatások minősége, azok keresztül a szakmai és személyes életminőség. Van esetleg ilyenre igény a könyvtárosok között is?! (MG)

Kreatív: - Az Ügynökségi Népszámlálás az ACG és a Mito kezdeményezésre jött létre, hogyan nézett ki a munkamegosztás a két ügynökség között?
- Nagy László: Összeraktunk egy közös projektcsapatot, ahova mindkét ügynökség delegált embereket, majd átbeszéltük, hogy milyen lépéseken fogunk végigmenni. Az adatgyűjtésen és az elemzésen a Mito dolgozott, mi az ACG-nél a projekt kommunikációs részét vittük, hogy minél több emberhez eljusson a népszámlálás híre.
- Marosi Gergely: A kérdéssort közösen állítottuk össze. Volt már egy alapunk, hiszen négy évvel ezelőtt készült egy hasonló felmérés. Ez jó kiindulási alap volt, hiszen ehhez képest gondolhattuk át, hogy hol változtatnánk a kérdéseken.
K: Munkaadónak és munkavállalónak is segíthet a felmérés. Mennyi időt vett igénybe az adatfelvétel? Mekkorára saccoljátok azok arányát, akik nem válaszoltak?
MG: Az adatfelvétel október közepén indult el és karácsony előtt zártuk le. Ennyi idő alatt minden érintett értesülhetett a felmérésről, nem csak kampány futott rá, de személyesen is írtunk a nagyobb ügynökségeknek.
NL: Amikor az első kutatást elindítottuk, akkor még nagy kérdőjel volt a fejünkben, hogy vajon ki fogja-e ezt tölteni száz ember? Nem tudtuk, hogy meg lehet-e mozgatni a reklámszakmát egy ilyen oldalról jövő kezdeményezéssel.
MG: Szerintem ez a kutatás a munkaadónak és a munkavállalóknak is segít. Nekünk, ügynökségi munkaadóként azért jó, mert látjuk, hogy mik az igények, mi a fontos a csapattagoknak, mire figyeljünk jobban. De jó a munkavállalónak is, mert megnézheti, hogyan viszonyul a saját bére mondjuk a pozíciójának átlagához.


Ilyen tantárgyai is lehetnek egy amerikai gimisnek - piaci rések könyvtári foglalkozásokraFEL

Érdekes videóra bukkantunk a TikTok csatornán: egy német középiskolás, aki az USA-ban volt cserediák, megosztotta, milyen tantárgyai vannak: vagyonépítés, munkajog, poptörténet. Magyarországon, a hazai oktatási rendszer keretei között ez elképzelhetetlen - el is mondjuk, mi ennek a valódi oka. Julian, egy német középiskolás, az Egyesült Államokban tanult cserediákként, és a TikTokra feltöltött videóban megmutatta, milyen tanórái vannak egy nap. Hát, kicsit sem hasonlít egy magyar középiskola órarendjéhez, az biztos.

Az első órája economic, azaz gazdasági ismeretek, ezt nálunk jellemzően csak közgazdasági technikumban tanulják a fiatalok. A második órája building wealth, amit vagyonépítésnek lehetne durván fordítani - szintén nem találjuk meg egy átlagos magyar diák tantárgyai között. A harmadik órája statisztika, a negyedik pedig német, ami az anyanyelve. Az amerikai pop és rock történetét tanulmányozzák ebéd után, majd hetedik órába language arts-ot tanulnak, melyet talán nyelvművészetre lehetne lefordítani. Lényege a nyelvhasználat fejlesztése.

Az USA-ban ez a tantervben nagyon fontos terület, a tanulóknak számos készséget tanítanak, hogy a nyelvhasználat terén jártasak legyenek. A nyelvművészet oktatása jellemzően az olvasás, az írás (fogalmazás), a beszéd és a hallás kombinációjából áll. Az iskolákban a nyelvművészetet gyakran a természettudományokkal, a matematikával és a társadalomismerettel együtt tanítják komplex módon. A környezet látszólag egész nap laza és oldott , frontális oktatásnak nyoma sincs, és a mobiltelefonok sincsenek betiltva a tanórákon.
Praktikus

Javult a Google Dokumentumok beépített beszédfelismerő rendszereFEL

Megújul a Google Dokumentumok beépített beszédfelismerő rendszere, a jövőben kevesebb átírási hibával és a hangzó szöveg kisebb veszteségével kell számolni. A jegyzetelést, a gépelést és a hangzó szöveg átírását általában segítő funkció ráadásul február közepétől már nemcsak a Google böngészőjében, a Chrome-ban, hanem az összes nagyobb böngészőben, a Firefoxban, az Edge-ben és a Safariban is elérhető lesz.

Hogy mi a probléma a szövegfelismerő szoftverekkel? Maga az elv elméletben egyszerű, mint a bot: a szoftver mikrofon segítségével felveszi a beszédet, majd az algoritmus írott szöveggé alakítja. Csakhogy a valóságban a hangzó szöveget még a legfejlettebb szövegfelismerő szoftverek is csak jól körülírható keretek között ismerik fel úgy, hogy hibátlan írott szöveget alkossanak belőle. A beszélőnek jól hallhatóan, tagoltan, kimért tempóban, nem túl lassan de nem is túl gyorsan, és az adott nyelv legelterjedtebb dialektusában érdemes beszélnie, lehetőleg olyan környezetben, ahol minimális és nem túl hangos a háttérzörej.
Kisszínes

Móricz Zsigmond ismerete még a bíróságon is számíthat :)FEL

Átlátszó: - Az elmúlt évek során cikksorozatban tártuk fel az érdi óvodaépítési közbeszerzésekkel kapcsolatos visszásságokat. Az egyik ezek közül az, hogy a kivitelező cég tulajdonosa rokona Bács Istvánnak, Érd korábbi fideszes alpolgármesterének. A vállalkozó fivére ugyanis feleségül vette a politikus testvérét. Erről beszámoltunk, majd Bács beperelt minket, mondván: hazugság, hogy ő és a vállalkozó rokonok lennének. A pert első fokon meg is nyerte, másodfokon azonban az Átlátszónak adott igazat a bíróság. A perben lényegében arra hivatkoztunk, hogy ha tévesen használtuk a rokon fogalmat, akkor bizony Móricz klasszikusának címe is hazugság lenne. Szerencsére nem az, Bács és a közbeszerzésen nyertes vállalkozó pedig a bíróság szerint is rokonok.

Mi azzal érveltünk, hogy a köznyelvben ennél jóval tágabb a rokonság fogalma. Ennek bizonyítására Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből is idéztünk a fellebbezésünkben, utalva arra: ha mi rosszul használjuk a magyar nyelvet, akkor Móricz is tévesen adott címet az egyik leghíresebb regényének.

A köznyelvben nem csak a jogi értelemben vett hozzátartozó rokon. - Álláspontunk szerint az elsőfokú bíróság tévedett, ezért fellebbeztünk az ítélet ellen. Beadványunkban kifejtettük, hogy "A magyar jogrendszer ugyan számos rendelkezésben - köztük a Ptk. felperes és az elsőfokú ítélet által is hivatkozott "hozzátartozó", illetve "közeli hozzátartozó" definícióiban - használja (üdítően változatos írásmóddal) az egyeneságbéli rokon fogalmát, azonban abból, hogy egymás közvetlen felmenői és lemenői rokonok, nem következik az, hogy senki más nem lehetne rajtuk kívül rokon. Ennek megfelelően a rokonnak nincs olyan jogi fogalma, ami megtévesztő tartalmat hordozhatna a cikk kontextusában, így az elsőfokú bíróság tévesen tekintette a Ptk. hozzátartozókra vonatkozó fogalmait a cikkben szereplő, a rokonsággal kapcsolatos állítások jelentésének meghatározására alkalmas eszköznek."


Antikvár mesekönyvek - brutál áron is értékesíthetők pl. a Disney-könyvekFEL

Csak néhány napig volt elérhető az az internetes hirdetés, amivel egy budapesti édesanya 2 millió forintért (!) hirdette meg régi Walt Disney-mesekönyveit. Ezek a klasszikus, sorszámozott példányok szó szerint aranyárban mennek, némelyik darab beszerezhetetlen. "Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!" - kötötte ki a hölgy a teljes, 62 kötetes gyűjtemény érdeklődőinek, ezzel is jelezve, komoly vevőt vár. A kimagasló állapotú gyűjtemény 2 milliós értékét nem hasra ütésre találta ki.

- Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr-kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal - sorolta a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa. - Egy régi mesekönyv ára önmagában nem kirívó: szinte minden, amit az emberek most a gyerekkori, régi könyveikből meg akarnak venni, drága. Őrült árak vannak, mert ezek a könyvek már nem kaphatók és minden könyv annyit ér, amit adnak érte. És vevő is mindig lesz - magyarázta a szakember, aki szerint a 2 millió forintos ár, bár soknak tűnik, korrekt ellenérték, egy valószínűleg kiváló állapotú gyűjteményért. Chovanecz Balázs szerint aki ezt megvette, feltehetően tovább már nem adja - vagy csak évek múlva, mikor még többet ér. Egy ilyen kollekciót pedig kár szétszedni, még ha néhány kötetért akár 50 ezret is kérhetne a tulajdonos.

A piacon olyannyira keresettek lettek a Disney-klasszikusok, hogy tízezreket kérnek az egyébként szakadt, firkált példányokért is. Beindultak a nepperek is, akik hirdetésekben keresik "kizárólag gyermekeiknek" ezeket a meséket, tömegével veszik meg, 1-2 ezer forintért a gyanútlan jelentkezőtől őket, majd tíz-húszszoros áron eladják. Az 1992-ben indult sorozat első könyve a Dumbó volt, ezt - most még - 10 ezer forintért is kapni. Érdemes jó alaposan átnézni a polcokat, A dzsungel könyve 2. része akár 40 ezer, az Alice Csodaországban 20 ezer, az Aranyhaj 30 ezer forintot is érhet.


Megugrott a felsőoktatásba jelentkezettek számaFEL

Töretlen az üzleti képzések népszerűsége. A tavalyi évhez képest 23 százalékkal nőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemre (BGE) jelentkezők száma az Oktatási Hivatal által kiadott adatok alapján. Ezzel a BGE 2023-ban a jelentkezői összlétszámot tekintve az országos lista negyedik helyén végzett, egy hellyel előrébb, mint tavaly. Az egyetem mindhárom kara az ország 10 legnépszerűbb kara között szerepel, a Pénzügyi és Számviteli Kar pedig továbbra is a legnépszerűbb egyetemi kar hazánkban. Még a tavalyinál is több mesterszakos jelentkező jelölte meg elsődleges felvételi preferenciaként a BGE-t, és az országos átlagánál nagyobb mértékben nőtt az angol nyelvű képzésekre jelentkezők száma.

Az intézményekre lebontott adatokból jól látszik, hogy leginkább kiugró mértékben, 44 százalékkal a mesterszakos jelentkezők száma nőtt 2022-höz képest a hazai felsőoktatás első számú üzleti egyetemén. Különösen azok a mesterszakok voltak népszerűek, amelyeket akár egy év alatt el lehet végezni. Kiemelkedő érdeklődést generált az egyetem újonnan induló mesterszakja, az ellátásilánc-menedzsment szak. Ez a növekedés annak a fényében is impozáns, hogy az elmúlt 12 évben az idén jelentkeztek a legtöbben a felsőoktatásba: a Felvi.hu adatai szerint közel 126 és fél ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést az ősszel induló képzésekre.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról