Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/14., ápr. 6.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Minden munkatársnak alapismeretekkel kell rendelkeznie a szolgáltatások összes ágáról
A könyvtári kommunikáció, programok és a hozzáférés együttese a hatás növelése érdekében (olvasóink szavazatára)
Csak annak nőtt az e-könyv-kölcsönzés, akinek volt ilyen kínálata (pl. 42%-kal)
Javult a könyvtári statisztikai adatok áttekinthetősége - csökken az ügyféltőke
Átlagos kisvárosi könyvtár - Itzehoe, Németország
Minden első éves hallgatónak megvan a személyes könyvtárosa - tapasztalatok
Oktató tanítsa a könyvtárhasználatot, ne könyvtáros - tapasztalatok
Megkérdeztük: A használókkal / fenntartóval feltehetően konfliktust kiváltó könyveket...
Veszélyes lehet a közkönyvtáros munka; miért nem vesszük tudomásul? (olvasóink szavazatára)
Másfélezer ukrán menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvet
Passzívház a freiburgi egyetem könyvtára, és: kölcsönözhető a prézens állomány is
Fejlesztik a zirci könyvtárat
Egyedi épületet lesz nemzeti könyvtár archivális raktára
OlvasóPróba a könyvtárban - 3K - könyvvel, kaláccsal, kakaóval

Analógiák

Mi vagyunk a trend

Praktikus

Jönnek a csendes üzenetek a Messengerbe - így is értesítheted a használókat
Fordított videókeresés - hogy ne verjenek át baromságokkal - egy percben
TikTok: visszanézhetőek a korábbi videók és GIF-könyvtár is lesz

Kisszínes

Betiltott szerző egy pihenőhely névadója az autópályán New Jersey államban
Szavazzon a kortárs irodalomra! (kiadói kampány)
Ha a saját meggyőződésednek ellentmondó médiatartalmat fogyasztasz, egy hónap alatt megváltozhatnak a politikai nézeteid
Tájékozódás Oroszországban - korlátozott internet idején


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Minden munkatársnak alapismeretekkel kell rendelkeznie a szolgáltatások összes ágárólFEL

Sokat írtunk az utóbbi években a méltán világhírű Oodi könyvtárról link . Ezért most egy híradásból csak egy, korábban nem hangsúlyozott témát emelünk ki:

A közel 70 fős személyzet öt feladatcsoportba szerveződve végzi a munkáját (tartalomszolgáltatás, a gyermek- és ifjúsági korosztály ellátása, olvasói elégedettség, terek és integráció, digitális kínálat), de minden munkatársnak alapismeretekkel kell rendelkeznie a szolgáltatások összes ágáról. (Az Oodi Könyvtár - keletkezéstörténete és társadalmi jelentősége; ref.: Murányi L.) S hogy ez miért érdekes? Pl.:
- rugalmasabb munkaszervezés: bár a munkatársaknak vannak speciális ismereteik, nem okoz nagyobb gondot a helyettesítés
- nagyobb kollegialitás: kisebbé válik a "fegyvernemi sovinizmus", pl.: "mi feldolgozók - szemben a tájékoztatókkal"
- stratégiai tudatosság: a munkatársak fejében jobban összeáll a könyvtár egészének funkciója, jobban képes a közös célokért dolgozni
- minőségirányítás: a munkafolyamatokban a munkatársak jobb minőségben tudnak egymás keze alá dolgozni, azaz hatékonyabb lesz a munkafolyamat egésze. (MG)


A könyvtári kommunikáció, programok és a hozzáférés együttese a hatás növelése érdekében (olvasóink szavazatára)FEL

Aki könyvtári marketinggel és kommunikációval foglalkozik, általában több sapkát hord egyszerre. De a könyvtárak mérete és fenntartója szerint is változhat, hogy mennyi feladat tartozik egy munkakörhöz. A marylandi Prince George's County Memorial Library System (PGCMLS) kommunikáció és tájékoztatás csapatában ún. "külső elkötelezettség" csoport kezeli a kommunikációt, a marketinget, a digitális szolgáltatásokat, a programokat, a tájékoztatást, az adománygyűjtést és a kormányzati kapcsolatokat. A többfunkciós együttműködés véleményük szerint jót tesz a hatékonyságnak és kreativitásnak. A korábbi decentralizált modell sokkal kevésbé működött.

A csoport interdiszciplináris módon közelíti meg az ügyfeleket. Ezért tagjai különböző területekről jöttek. A 15 fős csapatból csak kettőnek van könyvtári végzettsége és egynek kommunikációs diplomája. A munkatársak közt vannak oktatók, webfejlesztők, grafikusok, vállalkozók, zenei producerek, felnőttoktatási szakértők. Más eredményt produkálnak, mint akik csak könyvtári kommunikációval foglalkoztak. Véleményük szerint jobban tudja egy sokszínű csapat követni a felhasználói igényeket. Folyamatosan másképp tudja elmesélni az éppen aktuális könyvtári történeteket.
Például instagramos influencer, vagyis bookstagrammer segítségével szerveztek virtuális eseményt saját oldalukon. Olyanokat is elértek vele, akikhez nem jutottak volna el. A jó partnerkapcsolat megspórolja a marketing kiadásokat. A PGCMLS kommunikációs csapatának 42,9 ezer dollár a költségvetése, ami az éves teljes könyvtári költségvetés 0,128 százaléka.

A 2021-2024-es stratégia fókuszterületei a befogadás, műveltség és tanulás, egészséges életmód, személyes teljesítmény és kreativitás. A programok is erre épülnek, amelyhez bármely munkatárs beküldhet kidolgozott ötleteket, és a programszervezési osztály koordinálja ezek megvalósítását a prioritások szerint.

A pandémia óta a programszervezők a digitális szolgáltatások felelőseivel is szorosan együttdolgoznak. Áttértek egy felhős intranet rendszerre, hogy mindenki távolról hozzáférhessen az anyagokhoz. A feladatok elvégzését Trelloban követik, ami lecsökkentette az email-forgalmat és átláthatóbbá tette a folyamatokat. És persze áttértek az online eseményszervezésre is, és bővítették közösségi média jelenlétüket (Facebook +123%, Instagram +222%, YouTube +8 950%). Elindultak a Discord, TikTok, Clubhouse és LinkedIn felületein is. Partnerségeket kötöttek veszélyhelyzeti kommunikációs csoportokkal, rendőrséggel, környezetvédőkkel és a nagyobb elérés érdekében sportcsapatokkal is. Rendszeresen bevonják a finanszírozókat a kérdésekbe, hogy értsék a könyvtár tevékenységét. A könyvtár többi munkatársa pedig segít még jobban megérteni a közönséget, és megvalósítani a programokat.
Mottójuk: "A kitartás győzelmet szül". Kitartóan kell fejleszteni a partnerségeket a bürokrácia, az intézményi normák és a finanszírozási korlátok ellenére. Kicsiben kell kezdeni, és megnézni, mi működik a helyi környezetben. (ref.: Habók Lilla)


Csak annak nőtt az e-könyv-kölcsönzés, akinek volt ilyen kínálata (pl. 42%-kal)FEL

Nagy lemaradása a magyar könyvtáraknak az e-könyvek kölcsönzésének hiánya, amely a vírusidőben különösen kínos. Hollandiában 42%-kal nőtt az e-könyvek kölcsönzése 2020-ra - írtuk link egy véve. A szolgáltatást a nemzeti (királyi) könyvtár irányítja, a többi könyvtár pedig saját felületein közvetíti azt. (MG)

- Az erős növekedés főleg a meglévő olvasóknak köszönhető - derül ki a holland Királyi Könyvtár jelentéséből. Ez a növekedés a fizikai könyvtárakban regisztrált kölcsönzések 10%-át tette ki.
Az e-könyvek használatához (online) regisztráció szükséges. Olvasójegy birtokában a könyvtáron keresztül vagy közvetlenül lehet csatlakozni a nemzeti könyvtár szolgáltatta Online Könyvtárhoz. [Az online kölcsönzést tehát nem egyedi könyvtárak biztosítják, hanem közvetítik a nemzeti könyvtár kínálatát. - MG]
A növekedés ellenére alig volt új kölcsönző. Pontosabban a növekedés csak 3% lenne. Azaz: főként a digitálisan és fizikailag egyaránt kölcsönzők tábora lett aktívabb.

2020-ban egy felhasználó átlagosan 23 e-könyvet kölcsönzött. 2019-ben ez körülbelül 15 könyv volt. Eszerint a nemzeti, azaz a Királyi Könyvtár által működtetett Online Könyvtár felhasználóinak többsége fizikailag és digitálisan is kölcsönöz, és éppen a válságidőben kezdtek el teljesen digitálisan olvasni.
A fizikai állomány jelentősége azonban nem csökkent nagyon, azért sem, mert még mindig sokkal több címet kínál.

Úgy vélhetnénk, hogy az e-könyveket inkább a fiatalabbak viszik. A valóságban azonban főleg az idősek használják őket. Ezen belül is az 50 és 60 évesek olvassák őket. Az átlagéletkor idén is növekedett; most egy évvel, a társadalom öregedése miatt. A 70 évesek mellett az e-könyv használó középiskolások, tinédzserek száma is növekszik. Az éppen olvasni tudó gyermekek (0-9 évesek) száma szintén növekszik.

Mindezek ellenére a túlnyomó többség csak papíron akar olvasni. Talány, hogy a könyvtárak újranyitása után sikerül-e visszaszerezni a fizikai kölcsönzés korábbi volumenét, vagy alacsonyabb szinten stabilizálódik. (ref.: MG)


Javult a könyvtári statisztikai adatok áttekinthetősége - csökken az ügyféltőkeFEL

Jó láthatóvá vált a járvány kezdetének könyvtárhasználatra gyakorolt hatása. Legalábbis a 2020. évi statisztikai adatok dinamikus diagramja mutatja: 19 millióról 9 millióra csökkent a személyes könyvtárhasználat. 84-ről 89 millióra növekedett viszont a távhasználat. A kölcsönzések száma a trend szerűen, évek óta csökken. Ez csökkenő ügyféltőkét jelent, amely a könyvtárak társadalmi értékének csökkenését vetíti előre. Legalábbis a Könyvtári Intézet számára beküldött adatok szerint. Az adatok tartalmi vonatkozásairól, minőségének javításáról egyelőre nincsen híradás. (MG)

"... elkészült és a link oldalon szabadon hozzáférhetővé vált a 2015 és 2020 közötti országos könyvtárstatisztikai adatok lekérdezhető, diagramokkal ellátott dinamikus adatbázisa. Könyvtári Intézetünk Kutatási és Elemző Osztályának munkatársai előbb hat évre visszamenőleg megtisztították és harmonizálták (összehasonlíthatóvá tették) az adatsorokat (ez 16 millió rekordot jelent), majd létrehozták a fenti linken lekérdezhető, tizenegy adatkörbe rendezett adatbázist, amelyből országos, megyei és települési szintű adatok is kinyerhetők. Ahol a szemléltetés úgy kívánta, a diagramok tartalmaznak az összesített adatokon felül, az adott szűrési feltételek mellett érvényes, adatszolgáltatókra vetített átlagot is. Ezzel a funkcióval lehetővé válik az összehasonlítás az azonos intézményi körhöz tartozó könyvtári szolgáltatási pontok adatai között.
Köszönöm Vastagh Zoltánnak, hogy vállalta a projekt vezetését, és minden munkatársam erőfeszítését!" - küldte Rózsa Dávid OSZK főigazgató márc. 30-án a Katalistre.


Átlagos kisvárosi könyvtár - Itzehoe, NémetországFEL

Szóltunk már többször a 32 ezer lakosú Észak-németországi Itzehoe közkönyvtáráról link pl.: link vagy link . Most mint egyszerű látogató sétálunk be a felnőtt részlegbe. A fotókat ld.: link
1. A polcokon a könyvek java szemmagasságban van, laza szakrendben. Az alsó polcokon még kevesebb a könyv, hiszen ki szeret hajolgatni?
2. A könyvtárbelső térképén jelzik azt is, hogy hol találhatók aktuális kiemelések.
3. Kertje is van a könyvtárnak, ahova kiülhetnek a használók.
4. A poszter szövege: Több olvasás - több megértés.
5. Felirat a mosdó előtt: Lassan hozzászoktunk, hogy időnként ellopják a wc-papírt, vagy a papír kéztörlőt. De az már minőségi ugrás a vakmerőségben, hogy leszerelik a ruhafogast. Ajánlatunk: a helyi lakberendezési boltban 5 euró alatt megkapható ugyanaz; szerelés és szégyenérzet nélkül.
6. A könyvespolcok 30-50%-ban telítetlenek, mert úgy kellemesebb látványt nyújtanak, és elfér a display is, amin borítóval mutatható a könyv.
7. Egyetlenegy pult van a könyvtárosok számára, a használót vizuálisan korlátozó mellvéd nélkül.
8. A könyvtár kívülről, a földszinten. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. április 06.  • Továbbküldöm a hírt

Minden első éves hallgatónak megvan a személyes könyvtárosa - tapasztalatokFEL

A Drexel Egyetem Könyvtáraiban (Philadelphia) immár tíz éve működik az elsőéves hallgatókat megcélzó személyi könyvtárosi program. Elindításakor azt tűzték ki, hogy kapcsolattartási pontot teremtsenek az új hallgatók számára, arcot társítsanak a könyvtárhoz, és segítsenek megismertetni velük a könyvtári forrásokat és szolgáltatásokat.

2010 őszén 27 főből álló könyvtárosi csapattal vette kezdetét a projekt, akik között a mintegy 2700 új hallgatót egyenlően osztották el. Még az őszi negyedév előtt (hagyományos) levelet küldtek az új hallgatóknak, tájékoztatva őket a személyi könyvtáros programról és a könyvtárról, mellékelve a személyi könyvtárosuk névjegykártyáját. Ezt negyedévenként 2-3 e-mail követte, amelyekben különféle aktuális eseményekről is informálták a hallgatókat. 2011 elején a könyvtár felvett egy kommunikációs menedzsert, és egy e-mailes marketingszoftvert vezettek be, amely lehetővé tette az e-mailek csoportos személyre szabását, képekkel való ellátását, valamint a megnyitások és kattintások nyomon követését.
2015-2016-ban átmenetileg kiterjesztették a szolgáltatást a felsőbbévesekre is, ám ezzel végül felhagytak. A 2016-2017-es tanévtől az alsóévesek tanulástámogatásáért felelős könyvtáros (Librarian for Undergraduate Learning) lett az összes elsőéves hallgató személyi könyvtárosa. A modellváltás (több tucat helyett egyetlen személyi könyvtáros alkalmazása) lehetővé tette, hogy a hallgatóknak szóló e-mailek hitelesebbek legyenek, hiszen egyetlen ember írja azokat. Ugyanez a munkatárs részt vesz az elsőéveseknek szóló orientációs héten, és "beépített" könyvtárosként is jelen van a bevezető kurzusokon, továbbá kapcsolatokkal rendelkezik az elsőéves hallgatókat segítő szolgálatokkal is (a tudományos támogató és korrepetáló központokkal és a hallgatói tanácsadókkal).

A munka megkönnyítésére a személyi könyvtáros minden tanév elején egy előzetes "menetrendet" állít össze, és kialakítja a kiküldendő e-mailek sablonjait. A levelek tartalma utal a fontosabb eseményekre és határidőkre, emellett a könyvtári szolgáltatásokat, forrásokat és eszközöket a tanév folyamán fokozatosan, egymásra épülve mutatják be. (Személyes kapcsolatok: egy könyvtár személyi könyvtáros programjának története; ref.: Pataki F.)


Oktató tanítsa a könyvtárhasználatot, ne könyvtáros - tapasztalatokFEL

Lehet, hogy hatékonyabb, ha az oktatókat képezzük ki a könyvtárhasználat oktatására? (MG)
- A legtöbb felsőoktatási intézményben az információs műveltség oktatása általában a könyvtárosok, nem pedig a különböző szakok oktatóinak hatáskörébe tartozik. Egyre több kutatás jelzi azonban, hogy a hallgatók akkor tudják az információs műveltségi készségeket elsajátítani, ha azokat egy konkrét tudományág keretében tanítják nekik. Ez pedig feltételezi a tantárgyi oktatók részvételét. A New York városában működő Guttman Közösségi Főiskola könyvtárosai arra vállalkoztak, hogy felkészítsék az oktatókat az információs műveltség integrált oktatására.
Pályázati támogatással, egy esettanulmány keretében azt vizsgálták, hogy az oktatók és a könyvtárosok hogyan hozhatnák létre a közös információs műveltségi oktatás kultúráját a főiskolán. Arra kívántak választ kapni, hogy miként változtatja meg a feladatok megosztása az oktató könyvtáros szerepét, hozzájárul-e ez a megosztás az információs műveltség jobb tantervi integrációjához, és milyen mértékben befolyásolja a hallgatók készségszintjét.

Az ezen a főiskolán tanuló hallgatók többnyire alacsony jövedelmű háztartásokból érkeznek, így 2017-ben 71%-uk kapott rászorultsági alapon pénzügyi támogatást. Több mint felük valamely kisebbség tagja; általában első generációs hallgatók, akik körében jellemző a lemorzsolódás. A korábbi tapasztalatokat felhasználva az intézményben új modellt alakítottak ki, amely kizárólag kreditet érő kurzusokra épül. A finanszírozók az információs műveltséget kifejezetten a tantervi prioritások közé sorolták. A főiskola pedig megköveteli, hogy a hallgatók meg tudják találni az információforrásokat, valamint képesek legyenek értékelni és idézni azokat projektekben, dolgozatokban és prezentációkban. Ezek a tanulási eredmények alapozzák ugyanis meg, hogy az első, alapvetően a tapasztalatszerzésre koncentráló tanév végén tovább tudjanak lépni. (Könyvtárosok, lépjetek ki az osztályteremből! Hogyan javítja az oktatók által vezetett információs műveltségi képzés a hallgatók tanulását?; ref.: Koltay T.)

Régebbi hírforrás(ok): Használóképzés - hallgatók helyett oktatóknak link

Megkérdeztük: A használókkal / fenntartóval feltehetően konfliktust kiváltó könyveket...FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
6 - Nem szerezzük be
1 - Beszerezzük, de nem helyezzük előtérbe
20 - Úgy kezeljük, mint minden más dokumentumot
Magánba érkezett válasz: "Beszerezzük, de nem helyezzük előtérbe. Jellemzően így reagálja le közösségünk. Én új könyvek kiemelt polcára teszem, a választás joga az olvasóé. Ha régi könyvlistára kerül pl. Dragomán, ezek nem törvények, csak ajánló a felsőbb szintekről. Hagyom, hagyjuk a besorolás szerinti helyén; mindannyian. A Meseország mindenkié könyvet anno 2 kollégám eldugta. Én viszont kiraktam az új könyvek közé, hiszen a döntés az olvasóé."
A válaszokból úgy tűnik: a hazai könyvtárosok kétharmada nem alkalmaz burkolt cenzúrát. Az eredmények diagramon: link . (MG)


Veszélyes lehet a közkönyvtáros munka; miért nem vesszük tudomásul? (olvasóink szavazatára)FEL

Amanda Oliver, a Washington DC. közkönyvtári hálózat Northwest One fiókjában 9 hónapig végzett könyvtárosi munkát. A kölcsönzőpultban több száz incidensnek volt elszenvedője vagy tanúja: pl. egy használó úgy túladagolta magát, hogy elkékült, mire a pultból észrevették. Amanda már nem is számolta, hányszor hívták ribancnak azon a héten, amikor az ominózus eset történt Christiannal. A latin-amerikai fiatalember eleinte udvarolgatott neki. Egyszer azonban leütött egy idős hölgyet. Amanda is kiabálni kezdett. Tudta, hogy agresszióval agresszióra felelni a legrosszabb, de meg akarta védeni magát. Christian megfenyegette, hogy a műszak után még találkoznak. A biztonsági szolgálat elől meglépett, de Amandát később valóban követte. A pultot Amanda mégis biztonságosabb helynek tartotta, mint a könyvek pakolását nyitott térben, férfiak között. A második zaklatás Christian beszólása volt. Tapasztaltabb főnöke, Frank megjegyezte, hogy a bántó mondat a latin-amerikai kultúrában bóknak számít. Amanda évek múlva értette meg, hogy egy másik története is van Christiannak, ami közös az övével. Ez az önvédelem.

Amandát érdekelte: miért csillan fel ismerősei szeme a "könyvtáros" szó hallatára? Le akart számolni azzal a romantikus, idealizált könyvtárosképpel, amit híres írók, gondolkodók terjesztenek. Szerinte a könyvtárak igazából meglehetősen szokatlan intézmények. Egyúttal a tárgyiasítás, a rasszizmus, a szexuális zaklatás és más atrocitások helyszínei. Elismeri, hogy kényelmetlen lehet olyan társadalmi intézményekként gondolni a könyvtárakra, amelyek őszintén elmondják a rasszizmus, az osztálygyűlölet és a peremhelyzetben élő, kiszolgáltatott csoportok mélyről fakadó elhanyagolásának sokrétű történetét. Még kellemetlenebb, ha olyan helyként gondolnak a könyvtárra, ahol traumák, konkrét és borzalmas események fordulnak elő. A könyvtárosok azonban nem képesek kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket. Nem is varázslók. Ha így gondolnak rájuk, az gátolja őket a fejlődésben. Lehetetlen úgy fejlődni, hogy nem vizsgálják meg őszintén a múltat.

Hisz abban, hogy a könyvtárt nem helyettesítheti semmilyen más intézmény. Az elitista, drága múzeumokkal szemben a könyvtárlátogatás ingyenes bárki számára. Olyan intézményeket szeretne, amelyek reményt nyújtanak. A helyes és pontos történetek elmesélése ebben segít. A híres csillagász, asztrofizikus, Carl Sagan állítja: "Civilizációnk egészségét, a kultúránk pilléreit alátámasztó tudatosságunk mélységét és a jövőt illető aggodalmunkat mind-mind azzal tesztelhetjük, hogy mennyire támogatjuk könyvtárainkat. " (Ref.: Szabó Eszter)


Másfélezer ukrán menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvetFEL

Április 11-én 1500 ukrán menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvet, a Ribizli a világ végén című népmese-válogatást - olvasható az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közleményében. A könyv első ukrán kiadását a békéscsabai ukrán nemzetiségi önkormányzat, valamint a magyar kormány is támogatta.
Mint írják, április 11-én különleges könyvbemutatót tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban: a Móra Könyvkiadó, a Nova Hvylja Egyesület és az OSZK kiadásában, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával, és az Alföldi Nyomda kivitelezésében, ezekben a napokban készül egy magyar népmeséken alapuló ukrán nyelvű gyermekkönyv. Az előző évben a Nova Hvylja, a magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete útjára indította a Népek meséi című sorozatát, amelynek első részében Zalka Virág Csenge Ribizli a világ végén című népmese-válogatásának öt meséjét adták ki ukrán nyelven.
A kisiskolás korosztálynak szóló kötet 2020-ban elnyerte a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum, a hazai gyerekkönyv- és gyerekirodalmi szakma érdekeit képviselő szervezet Év Gyerekkönyve díját. A mesegyűjtemény kiterjed a teljes magyar nyelvterületre, a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát - áll a közleményben.


Passzívház a freiburgi egyetem könyvtára, és: kölcsönözhető a prézens állomány isFEL

2020. június 30-ára készült el a freiburgi Albert Ludwig Egyetem új közgazdaság-tudományi könyvtára link az egyetem kétszintű könyvtári rendszerének legnagyobb szakkönyvtáraként, 210 olvasóhellyel és 85 000 nyomtatott dokumentumból álló állománnyal. A 25 000 hallgatóval és 8000 alkalmazottal rendelkező freiburgi egyetem régóta működik (1497), és a legjobb német felsőoktatási intézmények egyike.

A 2015-ben felavatott központi egyetemi könyvtár korszerű módon szolgálja a tanulást, az oktatást és a kutatást; mellette 64 kari, illetve tanszéki könyvtár is működik. Az új közgazdaság-tudományi könyvtár létrejöttét annak köszönheti, hogy előző telephelyét teljes körűen felújítják, és a jogi karnak adják át. Emiatt új helyszínt jelöltek ki a közgazdaság-tudományi intézet és könyvtára számára a Rempartstrasse 10-16. alatti beépített telken, amely szintén felújításra szorult; a munkálatok 2017-ben kezdődtek, először bontással, majd az építéssel. (A tervezést a fuchs.maucher.architekten iroda végezte.)

Az új könyvtárépület passzívházként épült meg (hővisszanyerő rendszerrel, többrétegű ablakokkal, szálerősítésű betonburkolattal stb.), de gondot fordítottak a kert és a tető zöldítésére is. Már az építkezés elején megalakult az összes érdekelt fél képviselőiből álló munkabizottság, amely végigkísérte a munkát. A hallgatókat is bevonó tervezés során az a központi könyvtárban már bevezetett újító szemlélet érvényesült, mely szerint a csendes, elmélyült tanulásra alkalmas zónák mellett kreatív és kommunikatív tanulási, kutatási terekre - open spaces - is szükség van a könyvtárban. A könyvtár szolgáltatáskoncepciójában kezdettől fogva az szerepelt, hogy a prézens állományt kölcsönözhetővé teszik; ez többletfeladatokkal járt, illetve a több olvasóhely létesítése miatt apasztani is kellett az állományt, két alkalommal is. Szintén a helyfelszabadítást szolgálta a mozgatható állványokból álló tömör raktározás kialakítása az alagsorban, 1067 polcfolyóméteren. (Az új közgazdaság-tudományi könyvtár - a freiburgi Albert Ludwig Egyetem "nyílt tér"-koncepciójának fontos eleme; ref.: Murányi L.)


Fejlesztik a zirci könyvtáratFEL

Százötvenmillió forintot kap a zirci önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a városi könyvtár link energetikai korszerűsítésére. Már megszületett a döntés a pályázati támogatásról, így elkezdődhet a tervezés, annak közbeszerzési folyamata. A kivitelezésre várhatóan jövőre kerül sor.
- Zirc zöld városnak számít. Parkjai, arborétuma miatt és épületei átalakítása, a meg­újuló energiák használata okán szintén. Nem a most tervezett beruházással kezdődik az energetikai korszerűsítések sora, amelyek a környezetvédelmet és az energiacsökkentést, a hatékony működtetést szolgálják.


Egyedi épületet lesz nemzeti könyvtár archivális raktáraFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár kötelespéldányainak elhelyezését szolgáló raktárépület az eredeti ütemezésnek megfelelően halad - olvasható a bibliotéka közleményében.
A végleges megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolására, 100 éves időtartamra tervezett raktárat a Nemzeti Vagyonkezelő megrendelésére a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) konzorciuma építi Piliscsabán, a Iosephinum területén. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a világon is egyedinek számító, különleges épületet a TSPC Csoport tervezte. A homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik majd.
Az épület megvalósítására a Makovecz Imre bástyája nagy projektben kerül sor, építészetileg a Makovecz Imre terveinek felhasználásával kivitelezett Avicenna kutatóintézethez illeszkedik.
A 2022. március 30-án a helyszínen tartott épületbejáráson a konzorcium képviselői arról tájékoztatták Demeter Szilárdot, a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosát, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és Rózsa Dávidot, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját, hogy
jelenleg az épületen belül a kartonfalak építése és az aljzatbetonozási munkák zajlanak. Az elektromoskábeltálca-nyomvonalak 90 százalékban már elkészültek, a raktárrészen a lámpatestek felszerelése, valamint a kábelezési, szerelvényezési munkálatok folynak.

Mészáros Tamás, az OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a raktárépület 2023-as átadását követően a nemzeti könyvtár elsősorban a kötelespéldányként beérkezett, megőrzésre szánt könyvek és időszaki kiadványok példányait helyezi el a raktárban, valamint itt valósulhat meg a nemzeti bibliotéka digitális objektumainak georedundáns módon történő hosszú távú megőrzése is. Az új, modern raktárépület minden állományvédelmi szempontnak megfelel. Beköltözéskor a tervek szerint 35 000 polcfolyóméternyi állományrészt helyeznek ide, amelyet később az OSZK éves gyarapodása követ.


OlvasóPróba a könyvtárban - 3K - könyvvel, kaláccsal, kakaóvalFEL

A 3K (könyv, kalács, kakaó) jegyében folytatódik a József Attila Könyvtár link fiatal olvasóinak szóló közösség kezdeményezése csütörtökön.

Kötetlen beszélgetés, sok-sok játék, könyvajánló és még sok más program várja a betűk fiatal barátait a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárának következő klubfoglalkozásán: a pályázati program révén megvalósuló OlvasóPróbára április 7-én, csütörtökön délután várják a vendégeket, tudatta a DO-val Tóth Éva intézményvezető. A 3K - könyv, kalács, kakaó - jegyében rendezendő közösségi esemény 16 órakor kezdődik, és az ígéret szerint a résztvevők azt is megtudhatják, hogy a klubtagok közül ki hogyan áll a "sárkánytojás"-gyűjtésben - az akció során a pontokat ugyanis e formában szerezhetik meg a játékos megméretés résztvevői.
Mindezek mellett persze a megmozdulás címében említett finomságokkal is traktálják a résztvevőket - a könyvek mellett vajas kalács és kakaó is szerepel a kínálatban.
Analógiák

Mi vagyunk a trendFEL

Nem az a legjobb otthon, ahol a legkülönlegesebb belsőépítészeti megoldások, a legdivatosabb színek vagy a legdrágább bútorok találhatók, hanem az, amelyik a legjobb érzést váltja ki a használójából - legalábbis 2021 úgy vonulhat majd be a belsőépítészet történetébe, mint amikor mindez szélesebb körben is egyértelművé vált. Messze már az az idő, amikor Magyarországon mindent a minimalista lakberendezés uralt. Számtalan stílusnak lett létjogosultsága, melyek akár össze is olvadhatnak, és az otthonok a felhasználói vérmérséklettől függően a mértékletestől a tobzódóig egyre eklektikusabbá válhatnak. Érthető ez a reakció, hiszen az emberiséget ért eddigi traumákra is többféle adekvát válasz született egyszerre: az egészséges lakókörnyezet vágya, a Bauhaus, a búfelejtő luxus és az art deco. Ráadásul Magyarországon a tervezői és megrendelői lehetőségeket a nehezen megfizethető lakásárak és a 10-40 százalékkal dráguló, esetenként alig hozzáférhető alapanyagok is formálták. A gyártók által ránk erőltetett újdonságok helyett így nagyobb hangsúlyt kaphatnak a társadalmi változások által generáltak, melyek közül manapság talán a fenntarthatóság hagy leginkább nyomot a legszűkebb környezetünkön. (HVG)

S hogy mi köze a lakásberendezés-trendnek a könyvtárakhoz az egyre divatosabb eklektikus könyvtárberendezésen túl? - Az, hogy a posztmodern életérzés egészére jellemző lehet dekonstrukció (azaz, hogy a korábban tapasztaltakat elemeire bontjuk s azokból aktuális szempontjainknak megfelelő egységet hozunk létre). Ez bátoríthatja az olyan irodalomajánlást, mely az addig megszokott stílustól eltér, de még illeszkedik a megcélzott személy céljához. Ezzel - nem mellesleg - felül is lehet pozicionálni a kínálatot, kiterjesztve a használó tapasztalatvilágát. (MG)
Praktikus

Jönnek a csendes üzenetek a Messengerbe - így is értesítheted a használókatFEL

Címkék: alkalmazás, szoftver |

A Messengerben írt üzeneteket nemsokára olyan módon el is lehet küldeni, hogy arról ne jelenjen meg értesítés a címzettnél.
Két új billentyűparanccsal bővíti a Messengerben elérhető funkciókat a szolgáltatás mögött álló anyacég, a Meta - jelentették be nemrég. Az újdonságokról egy blogbejegyzésben osztott meg részleteket a Facebookot is gondozó nagyvállalat.
A két parancsot e szerint @everyone és /silent néven lehet majd elérni, és mindkettő másra jó. Előbbi egy figyelemfelhívás, olyan üzenet, amit a chatben megjelenő összes partner látni fog, ezért a Meta szerint érdemes óvatosan bánni vele. Használni úgy lehet, ahogy a normál üzenetírás is zajlik, azzal a különbséggel, hogy a konkrét szöveg elé be kell szúrni az @everyone, azaz "mindenki" részt.
A /silent ennek ellentéte: ha valaki ezzel kezdi az üzenetét, akkor az új szövegről szóló értesítés nem jelenik meg a másik oldalon, vagyis a címzettnél. Ennek a Meta szerint olyan helyzetekben lehet haszna, amikor a felhasználó nem szeretné megzavarni a partnert - például azért, mert éppen dolgozik, vagy csak alszik, mert egy másik időzónában él.


Fordított videókeresés - hogy ne verjenek át baromságokkal - egy percbenFEL

Az InVid oldal segít azonosítani a közösségi médiába feltöltött videókat. Megtaníthatod erre a könyvtári kritikus információkeresés foglalkozás résztvevőit. Illetve téged sem lehet majd könnyen átverni.


TikTok: visszanézhetőek a korábbi videók és GIF-könyvtár is leszFEL

A TikTokot a fiatalok platformjaként szokták emlegetni, pedig valójában már minden korosztályt beszippantottak a rövid, zenés videók, amelyek szinte minden témában kínálnak tartalmat. A nagyvállalatok és a kkv-k is felfedezték az alkalmazásban rejlő marketing lehetőséget. A felhasználók által már régóta vágyott fejlesztéssel rukkolt elő a TikTok: hamarosan visszanézhetőek lesznek a korábban megtekintett videók - értesült a TechCrunch.

Az újítás azt a hiányosságot igyekszik orvosolni, hogy jelenleg nem visszakereshetőek a random feldobott videók. A hírről a Twitteren is beszámoltak: a Watch history/Megtekintési előzmények a Tartalom és tevékenység menüpont alatt érhető majd el. A tesztüzemmód után hamarosan a felhasználók számára is elérhető lesz a fejlesztés. A Giphy-vel való együttműködés jegyében született gyűjteményben animációk, zenék, klipek és szövegsablonok is helyet kapnak, hogy a segítségükkel minél izgalmasabb videók készülhessenek. Az alkalmazás ajánlgatni fogja a trendeket, illetve kulcsszavak alapján is könnyedén kereshetőek lesznek a témák. A Giphy Video ügyfelei között televízió- és filmstúdiók, lemezkiadók, hírmédiumok, sportszövetségek és játékgyártók is találhatók.
Kisszínes

Betiltott szerző egy pihenőhely névadója az autópályán New Jersey állambanFEL

Ritkán lesz egy író próféta saját hazájában, főleg, ha művei 35 éve állandóan szerepelnek a betiltott könyvek listáján.
A gyerek- és ifjúsági könyveiről híres Judy Blume link New Jersey állam szülötteként különös elismerésben részesült: a 277.45 km hosszú autópálya, a Garden State Parkway link egyik pihenőhelyét nevezték el róla. Az óriási útjelzőkön kívül ezt tábla is hirdeti a nemrég felújított pihenőhely és szolgáltatási terület főépületének falán. Kilenc másik pihenő kapta korábban az állam híres szülöttei nevét, mint például a rocksztár Jon Bon Jovi link és a baseball játékos Larry Doby link . A terv szerint többek között a következő hírességekről fognak még pihenőt elnevezni: Whitney Houston, James Gandolfini, Toni Morrison és Frank Sinatra.

Judy Blume neve gyakran szerepel az ALA leggyakrabban vitatott könyvek listáján link . A 84 éves szerző az egyik legbefolyásosabb és legismertebb gyermekkönyvíró a világon. 29 könyvét 82 millió példányban 32 nyelven adták ki. Több mint 90 irodalmi elismerést kapott.
A cenzúra minden formája elleni bátor kiállásáért 2009-ben az írónőt elismerésben részesítette a National Coalition Against Censorship (Országos Koalíció a Cenzúra Ellen link ), amely a cenzúra elleni küzdelemben támogatja az iskolákat és könyvtárakat. Judy Blume nevének szembetűnő elhelyezése azt is illusztrálja, hogy New Jersey állam könyvtáraiban link igenis van helye a máshol betiltott vagy vitatott könyveknek, és a tanárok és könyvtárosok igyekeznek megőrizni a gyerekek nyitott szemléletét a kritikai gondolkodás fejlesztésével a mai polarizált, gyűlöletbeszéddel tele világban is. (szerző és ref.: Hajnal Ward Judit)


Szavazzon a kortárs irodalomra! (kiadói kampány)FEL

Elindult a Libri irodalmi díjak idei kampánya, megvannak a döntős könyvek is.
Kampánycél: A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának az olvasás népszerűsítését tartja, ezért hozta létre 2016-ban a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri idén hetedik alkalommal jutalmazza az előző év legjobb szépirodalmi könyveit, a díjak kampányában a magyar irodalom sokszínűségét és igényességét mutatja be, felhívja a figyelmet arra, hogy a kortárs magyar könyvek kiemelkedő minőséget képviselnek. A Libri a díjak kampányában nemcsak a nyerteseket, de mind a 10 döntőbe került szerzőt bemutatja, könyveiket a jövő klasszikusaiként aposztrofálja, a művekből származó idézeteket pedig ténylegesen idézhető hivatkozási ponttá teszi a kultúra iránt nyitott olvasók számára.A díjazottak 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A 10 döntős könyv: Bartók Imre Lovak a folyóban című regénye, Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című szatírája, Danyi Zoltán A rózsákról című regénye, Gerlóczy Márton Fikció 1. - A katlan című önéletrajzi regénye, Keresztury Tibor Hűlt helyem című regénye, Krasznahorkai László Herscht 07769 című regénye, Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című novelláskötete, Tóth Krisztina Bálnadal című verseskötete, Vonnák Diána Látlak című novelláskötete, valamint Závada Péter Gondoskodás című verseskötete.


Ha a saját meggyőződésednek ellentmondó médiatartalmat fogyasztasz, egy hónap alatt megváltozhatnak a politikai nézeteidFEL

A saját politikai beállítottságuknak ellentmondó híreket és kommentárokat bemutató tartalmak mérhetően megváltoztatják még a legelkötelezettebb médiafogyasztók véleményét is. Ez különösen akkor igaz, ha a kitettség hosszabb ideig fennáll; az eltérő beállítottságú sajtótermékek fogyasztása néhány hét alatt nem változtatja meg a pártpreferenciát. Ezek a tanulságok vonhatók le Tóka Gábor, a CEU kutató-professzora, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője szerint abból a vasárnap megjelent preprint, vagyis független szakértők által még nem ellenőrzött amerikai kutatásból, amely azt vizsgálta, hogyan változtatja meg a tényeken alapuló nézeteket, attitűdöket, az egyes kérdések fontosságának rangsorolását és általában véve a politikai nézeteket, ha az erősen republikánus Fox News nézőinek egy csoportja megszokott csatornája helyett egy hónapon keresztül a CNN-t nézi.

David Broockman, a Berkeley Egyetem politikai magatartást kutató adjunktusa és Joshua Kalla, a Yale Egyetem politikatudományokkal foglalkozó adjunktusa április 3-án tette közzé a kísérletről szóló tanulmányt, amelyben 2020 szeptemberében, vagyis az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában 763 mélyen konzervatív, republikánus szavazó 40 százalékát arra kérték, hogy hetente maximum 7 órányi terjedelemben, óránként 15 dolláros díjazás fejében a Fox News helyett inkább a mérsékelten a demokraták felé hajló CNN-t nézzék, míg a fennmaradó 60 százalék kontrollcsoportként működött. Azt, hogy valóban nézték-e a résztvevők a csatornát, különféle kvízekkel ellenőrizték. A kísérlet elején, közepén és végén 763 résztvevőből 744-en töltötték ki a kutatók kérdőíveit, amelyek politikai nézeteikre, hiedelmeikre és attitűdjeikre kérdeztek rá.

Kapcsolódó: Ilyen volt, amikor az ellenzék még bemehetett a köztévébe a választások előtt link


Tájékozódás Oroszországban - korlátozott internet idejénFEL

Talán ismerős az a helyzet, amikor az emberek jelentős része lényegében egyféle információhoz fér hozzá. Ehhez képzeljük el, ha az internetes források is erősen meg vannak szűrve. (MG)

- A propagandaháború része az is, ahogyan az oroszok elszigetelődnek a világ többi részétől. Ők is elszigetelik magukat, őket is elszigetelik. Amellett, hogy Moszkvában teljesen vagy majdnem lehetetlenné tették a még megmaradt független orosz szerkesztőségek működését, egy friss törvény miatt a tekintélyes külföldi rádiók, tévék és hírügynökségek munkatársai is jórészt távozni kényszerültek. Moszkva letiltotta a Facebookot. Ez a közösségi háló Oroszországban nem annyira egyeduralkodó, mint máshol. Népszerűbb az ugyanahhoz a vállalathoz, a Metához tartozó WhatsApp és Instagram - azokhoz Moszkva egyelőre nem nyúlt, ahogyan a YouTube-hoz sem. Jellemző az indoklás: miután a Facebook az orosz állami médiára is alkalmazta tényellenőrző módszerét, Moszkva azzal vádolta meg, hogy akadályozza az információk szabad áramlását. Hasonló indokkal blokkolják a Twitter elérését is.

Az érdeklődőbb oroszoknak egyelőre megvannak a módszereik, hogy mégis tájékozódjanak, kommunikáljanak. A háború kezdete óta megugrott a VPN-ek (virtuális magánhálózatok) használata. Ezek több-kevesebb sikerrel leplezik, kivel kommunikál a felhasználó, illetve külföldi csomópontokon át - legalábbis egyelőre - hozzáférhetővé teszik azokat az oldalakat is, amelyeket Oroszországban blokkolnak. Még hatásosabb, bár inkább csak járatos felhasználóknak való a sötét webként is ismert párhuzamos hálózat használata a titkosított Tor böngészőn keresztül. Bár a sötét webet leginkább terroristák és bűnözők tanyájaként ismerik, jól szolgál ilyen esetekben is, amit jelez, hogy mások mellett a BBC is ezt ajánlja (a jó öreg rövidhullámú rádiózás mellett) a híreinek követésére.

Hírforrás: HVG (10. sz.) / térítéses tartalom
2022. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan igazodjunk el a háború hírei között, miközben mindkét fél dezinformál? linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról