Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/2., jan. 10.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Ezért lövik magukat lábon a könyvtárak a nagy állománnyal - kellemetlen érzést okoznak
5 érv a könyvtárban való tanulás mellett
Rugalmas könyvtári tér: görgős pult, display és polc
4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 2.
LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el egy spanyol könyvtár gyermekrészlegéről, az EP-nek ez nem tetszik
Számon tartjuk-e a könyvtárosok / használóink elégedettségét, boldogságát?
Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2024 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2023 volt?
Öngyilkosság-megelőzésre könyvtárosokat is oktatnak 1. (olvasóink szavazatára)
Hackertámadás áldozata lett a British Library
LibMate - várunk
Visszaköltözött a komlói könyvtár
Rongyhorgolás - Pólókat hasznosítottak újra a Békés Megyei Könyvtár foglalkozásán
Együtt horgolnak az érdeklődők kecskeméti könyvtárban
Otthonról is kereshetők az egri könyvtár adatbázisai
Gondosóra szolgáltatást vezet be a Csuka Zoltán Városi Könyvtár
Önkénteseket keresnek 'párbeszéd németül' online csoportok moderálására
Pecsét - könyvtárlátogatásért

Analógiák

10 ok, ami miatt nem akarnak a gyerekek iskolába (könyvtárba?) járni

Praktikus

Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 1. - Felsőoktatási könyvtárak (olvasóink szavazatára)

Kisszínes

A Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár felvásárolta a magyar fotográfus komplett életművét
Mentális egészség - a fiatalabbakat jobban érdekli
Egyre inkább számíthatunk az MI gyártotta féknyúzra
Magyar könyvtár nyílik Dubajban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Ezért lövik magukat lábon a könyvtárak a nagy állománnyal - kellemetlen érzést okoznakFEL

Bár nem nehéz bizonyítani (ld. pl.: link ), hogy a kelleténél nagyobb kínálat éppenhogy visszaveszi a keresletet. Kevés hazai könyvtár engedheti meg magának az IFLA által is javasolt egy lakosra 2 dokumentum arány annak ellenére, hogy a felhizlalt állománnyal saját forgalmukat csökkentik. (MG)

A legtöbb helyzetben az ösztönös választást kedveljük, mert azt gondoljuk, hogy minél több a választási lehetőségünk, azaz opcióink van, annál jobb a helyzetben vagyunk. Ez is egy olyan tulajdonság, amiben sok élőlénnyel osztozunk, így evolúciós előnyei lehetnek.

A patkányok azt az alagutat választják, amiben van elágazás - akkor is, ha nem gyorsabb. A galambok és majmok pedig a több gomb lehetőségét részesítik előnyben - még akkor is, ha nem kötődik konkrét előnyhöz. A választás azonban kétélű fegyver: a választási lehetőségek növekedésével egyre nehezebben választunk, és egyre kevésbé vagyunk megelégedve választásainkkal. Egy kísérletben például azok, akik hazavihettek egy képet, és megváltoztathatták az erre vonatkozó döntésüket, kevésbé voltak elégedettek a választott képpel, mint azok, akiknek a döntése visszafordíthatatlan volt.

A megváltoztathatatlan döntésekhez valójában érzelmileg könnyebben hozzászokik az ember. Ehhez képest ma olyan kulturális és technikai környezetben élünk, amiben naponta több mint 200 döntést kell meghoznunk, majd racionálisan megindokolnunk, és ez pedig a megbánás és a szorongás melegágya - ráadásul erodálja a jelenlét szociális alapjait. Roland Paulsen szerint részben erre vezethető vissza a szorongásos zavarok nagyívű felfutása, amitől - minden ilyen diagnózist összevonva - az európaiak harmada szenved élete során.

Régebbi hírforrás(ok): Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link Hozamgörbe a könyvtárban -- megárt a sok a jóból is link

5 érv a könyvtárban való tanulás mellettFEL

A Hannoveri Orvosi Főiskola a vizsgákra való gyors és hatékony felkészüléshez öt érvvel ajánlja hallgatóinak a könyvtárban való tanulást:
- Atmoszféra: otthon a négy fal közötti számtalan figyelemelterelő esemény, tényező helyett a könyvtárban valóban a rend, csend, nyugalom honol, amelyek elengedhetetlenek a tanuláshoz.
- Könyvválaszték: a váratlan kérdések felmerülésekor helyben vannak a szakirodalom kézikönyvei.
- Szociális kapcsolatok: a legerősebb érvek egyike a csoport- és évfolyamtársakkal való találkozás lehetősége.
- Tanulócsoportok: a közös felkészülés szinte mindig sikerre visz. Léteznek erre a célra berendezett helyiségek, ahol a hangosan tanulás is megengedett.
- Ösztönzés: amikor rutinná válik a könyvtárba való ingázás, és főleg ha találkozásokkal is jár, akkor a tanulás elképzelhetetlen lesz a könyvtár nélkül. (ref.: Vincze Anett)


Rugalmas könyvtári tér: görgős pult, display és polc FEL

Turnhout könyvtárában link bőven van tér, mégis ragaszkodtak a görgős bútorok beszerzéséhez. Persze, nem az összes polc ilyen. De miért kellene például a tájékoztatópultnak évtizedekig egy helyen állnia akkor, amikor változik a használói igény, változik az aktuális térfelhasználás a könyvtáron belül? Arról nem is beszélve, hogy az elektronizálódással a tájékoztatási funkció egyre inkább háttérbe szorul, illetve mobillá válik.

A rendezvényszervezés, vagy a helyszín marketing szempontú átrendezése is megkívánja a rugalmas térelrendezést. A turnhouti fotókon - ld.: link - polcot, a shop koncepcióból ismert displayt, és tájékoztatópultot egyaránt látunk, mobil kivitelben. (MG)


4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 2.FEL

Előző rész: link . További lépések az "Ösztönözd együttműködésre, kötődésre a csapatokat a napi feladatok során!" után:

2. Legyen alapértelmezett a hibákból való tanulás.
E "tanulási viselkedés" lehet, hogy olyan egyszerű is, mint egy egyeztetés annak megértésére, és a tanulságok begyűjtésére, hogy miért romlott el valami.

A tanulási magatartások általában belátáson múlnak, erőfeszítést igényelnek és [hatalomkultúrában pl. felelősség hajhászása esetén - szerk.] akár kellemetlenek is lehetnek, személyes kockázatot jelentenek. A segítségkérés is tanulási magatartás. Kínos lehet tudatlanságunk bevallása, de megnöveljük általa a jobb megoldás esélyét - mondja Edmondson. Pl. egy innováció előtt álló kórház, amely a hibák csökkentése előtt előbb megnevezi azokat.

3. Biztosítsd, hogy minden ember mérvadónak érezze magát. Edmondson a munkafolyamatokkal foglalkozva jött rá a szervezeti kultúra fontosságára, hogy a sikerek mögött elkötelezett dolgozók állnak. "Korábban azt kérdeztük: Hogyan végezzük el a munkát? Ma ugyanilyen fontos kérdés: Hogy vannak az emberek? A kutatás szerint pedig a pszichológiai biztonság jó előrejelzője az eredményesebb munkának".
A kutatói tapasztalat: nagyobb a pszichológiai biztonság, ha az emberek hitelesnek érzik magukat. Így a munkatársak kevésbé stresszesek és feszültek. A befogadottság érzése különösen a történelmileg marginalizálódott munkatársak esetén számottevő.

4. Alázattal és nyitottan szólj a dolgokba - a pszichésen biztos vezetők nem félnek sebezhetőek lenni.
"Röviden: egyértelműen ismerjük el mások tevékenységét. Mondjuk: 'Minden ötletedre szükség van', vagy: 'Ez igen nagy kihívás. Kérem, szólj azonnal, ha úgy látod, hogy valamit rosszul csinálok'. Folyamatosan kérj visszajelzéseket, egyúttal jelezve, hogy miért érdekes számodra a munkatársak véleménye" - mondja Edmondson. Tedd biztonságossá a munkatársak véleménynyilvánítása mellett egyúttal a kérdésfeltevést is. Érezzék, hogy biztonságosan szólalhatnak meg.

Végül: a jó vezetők nem haragszanak meg, ha a válasz nem az, amit hallani akarnak. "Ne lődd le a hírnököt. Egy változékony, bizonytalan, összetett világban mindig lesznek rossz hírek. Ha nincs rossz hír, emlékeztesd magad: nem arról van szó, hogy nincs. Sokkal inkább az a helyzet, hogy éppen nem hallasz róluk" - mondja Edmondson. (ref.: MG)


LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el egy spanyol könyvtár gyermekrészlegéről, az EP-nek ez nem tetszikFEL

Panaszt tett Brüsszelben egy spanyol baloldali képviselő, miután Spanyolországban LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el egy könyvtár gyermekrészlegéről. Az üggyel már az Európai Parlament foglalkozik.

Egy spanyol zöldpárti EP-képviselő írásbeli kérdéssel fordult a bizottsághoz, amelyben azt sérelmezi, hogy a spanyolországi Burriana városában LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el a gyermekkönyvtárból a város vezetőinek utasítására azzal az indoklással, hogy a gyerekeket meg kell védeni a botrányos pornográf tartalmaktól.

A képviselő hivatkozik egy korábbi uniós jelentésre, amelyben a bizottság az ilyen könyvek mellett érvelt, mivel ezek segítenek a szexuális sokszínűség támogatásában, és abban, hogy a gyerekeket megfelelő ismeretekkel kell ellátni a testükkel kapcsolatos döntések meghozatalához, valamint későbbi szexuális kapcsolataik kialakításához.

Emellett utal egy másik bizottsági közleményre, amelyben az uniós testület azt ígéri, támogatni fog olyan projekteket, amelyek az LMBTQ-közösség teljes körű befogadását segítik kulturális eszközökkel.


Számon tartjuk-e a könyvtárosok / használóink elégedettségét, boldogságát?FEL

Magyarországon el sem tudjuk képzelni, hogy létezhet olyan szakpolitikai környezet, amelyben a bruttó hazai termék helyett a bruttó nemzeti boldogságot helyezik a célok és a cselekvések középpontjába. Pedig létezik egy ország, Bhután, ahol éppen ez történik. Tanulhatunk vajon tőlük? (...Idéztük egy éve az Új Egyenlőség podcastját.)

A bruttó nemzeti boldogság egy létező fogalom, és arra inspirál, hogy gondolkodjunk rajta. Amit tudunk mérni, azt tudjuk menedzselni. Mivel van példa a mérésére, tervezésére, auditjára, ezért lehet mit adaptálni a helyi viszonyokra. Az alkalmazás helye, célja lehet a könyvtár is, pl.:
- A munkatársak boldogságának, elégedettségének mérése a könyvtár (mint szervezet) működésének függvényében; mely által láthatóvá válik, az egyes könyvtárvezetői döntések hogyan befolyásolják a munkatársak boldogságát
- A használók boldogsága, elégedettsége: mérésével, monitorozásával megragadható, hogy a könyvtár egyes tevékenységei mennyire tudják növelni ezt.

Mindkettő mérhető, menedzselhető egyes könyvtárak, de nagyobb könyvtári rendszerek szintjén is, de akár egy könyvtári egyesület is mérheti ennek segítségével saját tevékenységének minőségét is. A boldogság, elégedettség természetesen egy mérési terület, melyet a kiegyensúlyozott teljesítménymutatók (Balanced Scorecard - BSC) egyik elemeként érdemes kezelni. Így beállítható, hogy pl. a munkatársak, illetve a használók boldogsága ne legyen egymás ellenében kijátszható. A terület új, ezért kisebb kísérleti projektekkel, önkéntesek bevonásával érdemes indulni.

Pázmánd település polgármestere tudatosan bevezette a bruttó nemzeti boldogság koncepciót a faluban, és a buddhista koncepciót a keresztény hátterű település kultúrájához igazította. (MG)

Hírforrás: Új Egyenlőség Podcast ; KIT-összeállítás
2024. január 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 1. link

Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2024 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2023 volt?FEL

A tájékoztató jellegű adatok:
2 - határozottan
7 - kicsit rosszabb
13 - sokkal rosszabb
11 - talán
9 - ugyanolyan.
Ha ezeket összevetjük a 2012. óta témában gyűjtött adatokkal, akkor a következő diagramot kapjuk: link (Az oszlopokhoz a bal, az összegzett értékhez a jobb oldali skálát nézd.) Az összegzett érték trendvonalat így kaptuk: a "határozottan" értékeit 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, az "ugyanolyan"-t nem értékeljük, a "kicsit rosszabb" -1-gyel, a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szoroztuk. Az optimizmus szintje az utóbbi 12 év alatt kétszer érte el alulról a nulla szintet.

Izgalmas kérdés, hogy az összegzett érték hullámzása periodicitása minek köszönhető. Ha lennének módszeres hazai könyvtárszakmai felmérések a szakmai döntések megalapozása érdekében, biztosan ki lehetne deríteni. (MG)


Öngyilkosság-megelőzésre könyvtárosokat is oktatnak 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Öngyilkosság-megelőzési források: a 988-as öngyilkossági és krízisvonalon túl (USA) Nemzeti Mentális Egészségtudatossági Hónap alkalmából az alábbi, mentális egészséggel kapcsolatos információkat és forrásokat a könyvtárosok számára gyűjtötték össze.

A Nemzeti Orvosi Könyvtár MedlinePlus szolgáltatása egészségügyi vonatkozású oktatási forrásokat kínál, amelyek segíthetnek a könyvtárosoknak az egészségtudományi információk jobb megértésében, beleértve az Understanding Medical Words Tutorial (Orvosi szavak megértése) című segédletet. Átfogó online oktatóanyaga egészségügyi oktatóknak és könyvtárosoknak segít az egészségügyi források értékelésében: MedlinePlus Tutorial for Librarians and Health Educators link .

Képzés: A National Council for Mental Wellbeing (Nemzeti Tanács a Mentális Jólétért) készségalapú tanfolyama: "Egészség Elsősegély". A tanfolyam kiterjed a pánikrohamot átélő, önkárosító hajlamot mutató, valamint az akut pszichózis jeleit mutató, vegyi anyag túladagolásra és traumára adott reakciókra vonatkozó mentális egészségügyi cselekvési tervekre. A résztvevők megtanulják a meghallgatási technikákat és a hatékony tájékoztatás és megnyugtatás módját. Az órákat úgy alakítják ki, hogy azok bizonyos csoportoknak - többek között felnőtteknek, tizenéveseknek, munkahelyi kollégáknak, veteránoknak, vidéki közösségek tagjainak és idősebb felnőtteknek - segítsenek.

Könyvtáraknak a National Library of Medicine továbbképző tart webináriumot "Caring for the Mind" címmel. Ryan Dowd mentális egészségügyi tréner online krízisképző tanfolyamai pl.:
- Harcok: verekedések biztonságos megelőzése és leállítása
- Backup: így segítsünk egy munkatársat válsághelyzetben
- Kicked Out: így kérjünk meg valakit biztonságosan, hogy távozzon (rendőr hívása nélkül)
- Rendőrség: Hogyan csökkentheti a rendőrségi hívások számát, és hogyan tarthat mindenkit biztonságban a szervezetében?
- Szexuális zaklatás: hatékony reagálás egy ügyfél helytelen megjegyzéseire
- Előítéletesség: reagálás az ügyfelek előítéletes megjegyzéseire.

Mentális egészségügyi elsősegély: Katasztrófák és traumatikus közösségi események esetén a SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) samhsa.gov/find-help/disaster-distress-helpline/coping-tips címen ad tanácsokat a katasztrófák és traumatikus események kezelésével kapcsolatban, és további tájékoztatókkal segít.

Mentális egészségügyi elsősegély kábítószeres visszaélés és túladagolás esetén: 2018-ban az Emergent BioSolutions gyógyszergyártó cég elkezdett két adag Narcan-t, az opioid-túladagolást visszafordító gyógyszert felajánlani az Egyesült Államok minden közkönyvtárának. 2018 óta emellett számos könyvtár egészségügyi ügynökségekkel együttműködve készletezi a Narcan-t, és képzi ki a személyzetet a gyógyszer beadására. 2022-ben a Chicagói Közkönyvtár a Chicagói Közegészségügyi Hivatallal együttműködve minden fiókkönyvtárában elérhetővé tette a Narcant. (Ref.: Szabó Eszter)


Hackertámadás áldozata lett a British LibraryFEL

A British Libraryben a tavalyi év végén komoly hackertámadás történt, a brit webarchívum szolgáltatásai is leálltak egy időre. A teljes szolgáltatási vertikumát a könyvtárnak még mindig nem sikerült helyreállítani. Ez is rávilágít arra, hogy milyen felelőssége van a kritikus infrastruktúrát üzemeltetőknek, s hogy a digitális kulturális örökség megőrzésének is milyen komoly kockázati dimenziója van.

A cikk arra jó példa, hogy az alapvetően negatív események ellenére a könyvtár a digitális gyűjteményei révén jó színben tűnik fel. (ref.: Németh Márton)


LibMate - várunkFEL

Több héttel, többször ismételt kérdésünkre választ kaptunk az OSZK illetékesétől, hogy válasz fog érkezni kérdéseinkre, ld.: ... Várunk. Mihelyt megkapjuk, nem késlekedünk közreadni. (MG)

Hírforrás:
2024. január 10.  • Továbbküldöm a hírt

Visszaköltözött a komlói könyvtárFEL

A Komlóverzum Látogatóközpont, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény belsőépítészeti munkálatainak utolsó fázisa zajlik az épületben, azonban a felnőtt könyvtár termének teljes felújítása és műszaki ellenőrzése megtörtént, így az visszaköltözhetett az ideiglenes helyéről. Január 3-tól ismét régi, de felújított helyén várja a komlói könyvtár az olvasóit. Bár hátra hagyta a József Attila nevet az intézmény, a költő motívumai továbbra is szerves részét képezik a belső terek koncepciójának. A könyvtár termének bejárata fölött a korábbi névadó eredeti aláírását örökítette meg a kivitelező.

A terem másik központi eleme a restaurált fali freskó, amelyet az elmúlt évtizedekben elrejtett a burkolat, azonban a tervezők megmentették az enyészettől. Az alkotást Szentgyörgyi Kornél festette 1956-ban. A bútorok és a kiegészítő elemek modernek, letisztultak és illeszkednek a látogatóközpont teljesen megújult arculatába.

Nem csak a folyamatosan bővülő új kiadásokkal várják az olvasókat, de több irodai szolgáltatással is bővült a kínálat: spirálozás, laminálás mellett VHS kazetták digitalizálására is lesz lehetőség. Továbbá tervben van, hogy dia- és hangosfilmeket is lehet majd kölcsönözni a közeljövőben.


Rongyhorgolás - Pólókat hasznosítottak újra a Békés Megyei Könyvtár foglalkozásánFEL

A rongyhorgolás alapjait sajátíthatták el az érdeklődők szombaton délelőtt a Békés Megyei Könyvtárban. A foglalkozást Kácsorné Győri Éva, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa tartotta.

Nem első alkalommal került porondra a könyvtárban a rongyhorgolás, hiszen mindig nagy érdeklődés mutatkozik a kreatív műhelymunka iránt, és nem volt ez másképp most sem. A cél az újrahasznosítás volt, hiszen rongyhorolással például fürdőszobakilépők, kis szőnyegek, kosarak, ülőpárnák készíthetők kizárólag használt pólóból, farmerból. A foglalkozásvezető elmondta, nem is kell, hogy horgolni tudjon az, aki ellátogat egy ilyen alkalomra, elég, ha egy horgolótűt, ollót és pólót hoz magával. A tervek szerint kéthetente, szombatonként lehet majd kipróbálni a rongyhorgolást, de ezen kívül a blokkhorgolást is elsajátíthatják majd a látogatók. Ez utóbbi technikával akár poncsót vagy egy ruhának a díszét is el tudják készíteni.


Együtt horgolnak az érdeklődők kecskeméti könyvtárbanFEL

Szerdán tartják meg az idei első HorgolÓra foglalkozást a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Januárban még egy alkalommal várják majd a horgolás kedvelőit, amikor Bitó Dóra könyvtárossal horgolhatnak a résztvevők. Először január 11-én, szerdán 15.30-kor lesz foglalkozás. Mindenkinek ő segít elmerülni a horgolás rejtelmeiben, akár haladó, akár kezdő. A szükséges eszközöket (olló, középvastag pamutfonal, 2-2,5 horgolótű) mindenkinek vinnie kell magával. A következő találkozó január 19-én, pénteken 15.30-kor kezdődik.


Otthonról is kereshetők az egri könyvtár adatbázisaiFEL

Január 2-tól mindig nyitva tart a Bródy Sándor Könyvtár, és ettől a naptól már bármikor olvashatunk a kínálatukból, sőt akár otthonról is. - A Bródy Sándor Könyvtár VPN szolgáltatásával január 2-tól beiratkozott olvasóinknak ingyenes hozzáférést biztosítunk a fizetős adatbázisokhoz - osztották meg a hírt az egri könyvtár honlapján.
A felhasználói fiókot egyidejűleg 20 ember használhatja, így a bejelentkezett olvasóik egyedi jogokat és egy hónapos hozzáférést kapnak szolgáltatásukhoz. Bejelentkezni egy űrlap segítségével lehet. A bejelentkezés után az alábbi adatbázisok érhetőek el ingyenesen:
- AKJournals: az Akadémiai Kiadó folyóirat-gyűjteménye
- MERSZ: Magyar Elektronikus Referenciaműszolgáltatás
- ADT: Arcanum Digitális Tudománytár
- szotar.net - az Akadémiai Kiadó szótárgyűjteménye
- szotudastar.hu - a Tinta Kiadó egynyelvű nyelvművelő szótárgyűjteménye
- NAVA: Nemzeti Vizuális Archívum
- VHA: Visual History Archive - a Soá Alapítvány Vizuális Történeti Archívum
Fontos, hogy a böngészés befejezésekor használja a jobb felső sarokban, a profilnév melletti avatar ikonnál található "Kijelentkezés" gombot. A WebVPN bezárása nem szünteti meg a kapcsolatot - hangsúlyozták.


Gondosóra szolgáltatást vezet be a Csuka Zoltán Városi KönyvtárFEL

A könyv- és társasjátékkölcsönzés, az író-olvasó találkozók, klubok és foglalkozások mellett újabb szolgáltatást kínál a városi könyvtár: a 65 év felettiek itt regisztrálhatnak a Gondosóra programba. Erről az ingyenesen igénybe vehető jóléti szolgáltatásról már írtunk korábban. Egy órához hasonlító eszközzel az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhetnek egy huszonnégy órában elérhető diszpécsertől.

Az eszköz úgy működik, mint egy mobiltelefon. Viselője el tudja mondani a jelzés okát, a diszpécser pedig segít megoldani a problémát, és ha szükséges, értesíti az idős ember rokonát (vagy azt a személyt, akit ő megjelölt, legyen az barát, vagy akár egy szociális gondozó). A diszpécser sürgős esetben közvetlenül is intézkedhet, akár a sürgősségi segélyhívó bevonásával. A programban ingyenesen vehetnek részt a 65 év feletti, otthonukban élő magyar állampolgárok, csak regisztrálni kell. Ebben segítenek a városi könyvtár munkatársai.

Mint Sirhánné Varga Lilla igazgatóhelyettes az ÉrdMostnak elmondta, az országos Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Gondosóra közti megállapodásnak köszönhető ez az új szolgáltatás.


Önkénteseket keresnek 'párbeszéd németül' online csoportok moderálásáraFEL

Kinek van kedve különböző kultúrákból érkezettekkel otthonról online műsort vezetni? Erre a szerepre keresnek önkénteseket a Hamburgi Könyvcsarnokok.
Párbeszéd németül - a Hamburgi Közkönyvtár nyelvtanulást támogató projektje (vö.: Beszélgetés, mint könyvtári nyelvi szolgáltatás link ) több, mint száz ingyenes nyelvcsoporttal felnőttkorú bevándorlók számára. A németül tanulók itt el tudják mélyíteni és fejleszteni a nyelvtudásukat, tapasztalatokat oszthatnak meg, és új kapcsolatokat köthetnek a résztvevők.
Az online találkozások heti egy alkalommal lesznek kb. két órás időtartamban. A csoportos órák időpontjait Önök választják meg. Az egyesület támogatni fogja oktatással és felkészítéssel mindenki belépését. Pedagógiai előképzettség nem kötelező. A jelentkezőknek csupán egy kamerával, mikrofonnal felszerelt számítógépre van szükségük, esetleg tabletre internetkapcsolattal együtt. (ref.: Vincze Anett)

Régebbi hírforrás(ok): Beszélgetés, mint könyvtári nyelvi szolgáltatás link

Pecsét - könyvtárlátogatásértFEL

A Bod Péter Megyei Könyvtár Aranyfonál című programjával ezúttal is, a tavalyi év utolsó harmadában sok előkészítős kisgyermeket és családjaikat sikerült megszólítani, a résztvevők lelkesen gyűjtötték a könyvtárlátogatásért kapott pecséteket. A program során 102 család teljesítette kihívást, és legalább kétszer ellátogatott a könyvtárba.
Közülük sorsolták ki a szervezők azt a 47 gyermeket, akik könyvajándékban részesültek. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Analógiák

10 ok, ami miatt nem akarnak a gyerekek iskolába (könyvtárba?) járniFEL

Egy konferencia 11 éves előadója elmondta, miért...
Egyrészt a 10 ok iskoláról szól, másrészt vonzóbb dolog lenne azt keresni, ami az iskolába / könyvtárba járni szeretést taglalja. De a cikk így közelít. És ettől még érdemes megszívlelni, ugyanis a felsoroltak erősen rokoníthatók a könyvtári küszöbfélelemmel. (MG) Tehát az iskolára (is) vonatkozó tíz pont:
1. Félelemkeltés
2. Az értékeléstől való félelem
3. Félelem attól, hogy hibázunk
4. Az osztálytársaktól való félelem
5. A hülye dolgozatok
6. A házi feladatok mennyisége
7. Az egyediség tilalma
8. Az iskola nem arra készít fel, hogyan legyen boldog az ember
9. Az iskola nem azt tanítja, hogyan dolgozzuk fel az információkat
10. Az iskola nem készít fel a felnőttkorra.
Praktikus

Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 1. - Felsőoktatási könyvtárak (olvasóink szavazatára)FEL

A ChatGPT mindössze egy éve jelent meg, de már jelentős hatást gyakorolt az oktatásra, cégekre és a társadalomra. Az Info Today a főbb felsőoktatási könyvtár trendek közé a következőket sorolja:

1. E-források dominanciája: sokkal kevésbé jelentősek a nyomtatott források, mint korábban. Az Association of Research Libraries kimutatása szerint a 2020-as kölcsönzések aránya mindössze a 2000-es kölcsönzések 5 százaléka. 2012-höz képest pedig a könyvtárközi kölcsönzések a harmadára csökkentek. Eközben folyamatosan emelkednek az e-forrásokra fordított kiadások (a nagy egyetemi könyvtáraknál már közel 80%).
2. Összetett multiformátumú gyűjtemények: a technikai infrastruktúra szükségességét az e-források növekedése ösztönzi. Kezelésükhöz fejlett alkalmazásokra van szükség. Eközben a nyomtatott forrásokat is kezelni kell még.
3. Nyílt forráskódú és szabadalmaztatott opciók közötti választás: bár az Ex Libris Alma és az OCLC WorldShare Management Services (WMS) a piacvezetők közé tartozik, a nyílt forráskódú FOLIO egyre népszerűbb, mely már a nagy egyetemi könyvtárak számára is alternatíva (ld.: Stanford, Cornell és Chicago egyetemeit is). A Yale viszont nemrégiben Voyagerről Alma-ra tért át.
4. A tantárgyi útmutatók kezelése: előtérbe kerültek azok a platformok is, amelyek strukturált forrásokat biztosítanak a könyvtári felhasználók számára konkrét tantárgyak terén. A Springshare LibGuides termékei széles körben elterjedtek.
5. Az e-forrás hozzáférés hitelesítési trendjei: Az IP-címeken alapuló hozzáférés régóta tartja magát, de már kevésbé életképes. Sok helyzetben nem működik jól, és az IPv6 protokollra való áttérés is feladatokat adott ezen a téren. Az EZproxy a könyvtárak számára leginkább alkalmazott hitelesítési szolgáltatás, de a SAML (Security Assertion Markup Language) egy modernebb keretrendszert kínál a hitelesítéshez. Ezen a területen az egyik trend az OpenAthens és a SeamlessAccess által kínált SAML-alapú szolgáltatás.
Érdemes a hazai könyvtáraknak is szem előtt tartaniuk ezeket a trendeket. (ref.: Habók Lilla)
Kisszínes

A Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár felvásárolta a magyar fotográfus komplett életművétFEL

Szilasi Gábor emigrációja után rövid idő alatt a kanadai művészvilág egyik vezető személyiségévé vált. Életműve nemrég a Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár link gyűjteményébe került.

Az irodalmi és filmművészeti realizmus nagy hatást gyakorolt Szilasi Gáborra, aki az 50-es években még Magyarországon kezdett fotográfiával foglalkozni. Képei az embert ábrázolják humoros környezetben. Kivándorlása után a kanadai Quebec kétnyelvű (angol és francia) környezetében "kívülálló külföldiként" erősen objektív témájú fotókat készített. 1970-től már oktatta a fotográfiát, sőt 1979-ben már egyetemi tanár lett.


Mentális egészség - a fiatalabbakat jobban érdekliFEL

Egyre égetőbb problémának érzékelik a mentális egészség kérdését az emberek világszerte - derül ki az Ipsos 31 országra kiterjedő felméréséből. Öt évvel ezelőtt még a rákos megbetegedések vezették a legfontosabbnak tartott egészségi problémák listáját 52 százalékos említéssel, az idén nyáron, 23 ezer felnőtt bevonásával készült felmérés élén viszont már a mentális egészséggel összefüggő problémák állnak 44 százalékkal. A pszichés-mentális betegségek azonban nem csupán az idő előrehaladtával válnak egyre fontosabbá, felfedezhető egyfajta generációs gondolkodásváltás is. A legifjabbak, az 1980 után született Y és Z generáció képviselői jóval lényegesebbnek tartják a lelki egészségüket, mint az idősebbek. Előbbiek számára fontosabb problémát jelentenek a stressz vagy az alkoholbetegségek, míg utóbbiakat jobban aggasztják a rákos vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Az Eurobarometer ősszel publikált eredménye szerint a magyarok több mint fele szembesült valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával az elmúlt egy év során. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem kapott szakszerű segítséget, amikor mentálhigiénés gondjai adódtak. A pszichológusok és pszichiáterek elkerülését az is okozhatja, hogy a magyarok 31 százaléka nehézséget tapasztalt a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben - ezt alighanem az állami szolgáltatás szűkössége, a magánellátás drágasága magyarázza.


Egyre inkább számíthatunk az MI gyártotta féknyúzraFEL

... De nemcsak precíziós támadásokat, hanem gyorsan és sokakat elérőket is le lehet vezényelni. Ilyen lehet például álhírek terjesztése: a támadók csak megadják a főbb szempontokat, majd az MI néhány perc alatt megír több álhírt több tucat nyelven, és hasonló sebességgel publikálja, megosztja, terjeszti is azokat. Mindezt akárhányszor megismétli, nem fárad el, nem ég ki, nem un bele. Hasonlóan tömeges támadási forma az ellenoldal vagy éppen a szabad sajtó felületeinek megbénítása is. Barta Gergő, a Deloitte kibervédelmi osztályvezetője a HVG-nek korábban úgy foglalta össze a fokozódó kiberveszélyhelyzetet, hogy akik kevésbé értenek ezekhez a feladatokhoz - gépek hackeléséhez vagy rendszerek megbénításához -, azok is kaptak egy olyan eszközt, ahol már csak be kell írni, mit akarnak, és az MI kidob egy olyan kódot, amelyet beütve vagy más módon szabadon eresztve kárt tudnak okozni.


Magyar könyvtár nyílik DubajbanFEL

Magánkezdeményezésre megnyitja kapuit az Első Magyar Könyvtár az Emirátusokban. Az intézmény célja, hogy a közel 5000 főnyi magyar kolóniát a magyar kultúra mentén kovácsolja egységgé. A könyvtárat a már 12 éve az Egyesült Emírségekben élő üzletasszony, Szabó Kinga Judit hozta létre magángyűjteményéből. A létesítménynek irodája ad helyet, amely Dubaj központjában található.

A könyvtárban a magyar klasszikusok, mint például Jókai Mór és Szabó Magda mellett helyet kaptak modern írók alkotásai is, mint például Náray Tamásnak, vagy a 20. század kedvelt cseh írójának, Bohumil Hrabalnak a művei is. Az irodalmi alkotások mellett gyermekkönyvek, ismertterjesztő könyvek is megtalálhatók lesznek a polcokon.

Szabó Kinga Judit a könyvtár alapításával szeretné segíteni a helyi magyar közösséget a kultúra ápolásában, valamint a magyar örökség megőrzésében. A tervek szerint a könyvtár ad majd otthont az Emírségekben élő magyar kolónia számos kulturális rendezvényének, tudtuk meg a Beacon UAE sajtóközleményéből.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról