Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/16., ápr. 20.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan fokozható a könyvtár mobiltelefonos használói élménye? (olvasóink szavazatára)
Milyen bullshit-munkákat látsz a könyvtári tevékenységen belül?
Ezeket a jogi tanácsokat adják térítésmentesen a könyvtáros egyesület tagjainak
A vacak vezetői döntések egyik fontos oka
Könyvtárosok színessége - mitől más a wellness Amerikában? (olvasóink szavazatára)
A helyi gyerekmese-irodalomra építkeznek Orosházán - új tartalmat hoz a felújítás
Tabusítanak - a gyerekek érdekeire hivatkozva
A Minecraft online játékba viszik a betiltott könyveket
Ronald McNair a könyvtárossal szemben érvényesítette érdekét
Gyerekkönyvtár Flensburgban - formát bontanak (galéria)
STEM - természettudományos órák a romániai könyvtárakban (videóval)
Megkérdeztük: Akkor növelhetnénk a könyvtárosok elismertségét, ha...
Zöld tervek a szentesi közkönyvtárban
Csokit gyűjt a kaposvári könyvtár
Könyvtársimogató romantika - Egy e-könyv sem ér fel az igazi könyvek illatával
Hangszerkiállítás nyílt a székelyudvarhelyi könyvtárban (videóval)
Végéhez közeledik a füzesgyarmati közkönyvtár felújítása - több mint 90 millió forintból

Analógiák

A nyilvánosság ereje - a CIA-nál is bejött

Praktikus

Szoftver-tapasztalatok automatikus fordításban
Geolokáció meghatározása - oktatás, 2 percben

Kisszínes

Megmérték: működött a dezinformáció
Hogy egyszer majd jobban működjön az állam - állampolgári ismeretek
Mintegy kétmilliárd forintért hozzák létre a Kovács Sándor - Törőcsik Mari Házat
Nem szakma. Politika - A megromlott lengyel-magyar viszony miatt nem kerülhet Magyarországra egy értékes kódex

Információforrások

Alkoholista szülő, mint dinoszaurusz a családban - első lépés a lehetséges terápiában
A Ringier elindította a Kiskegyed digitális változatát


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hogyan fokozható a könyvtár mobiltelefonos használói élménye? (olvasóink szavazatára)FEL

A felhasználók átlag napi 3 órát töltenek a mobiltelefonjukkal. Sőt, 22% percenként ránéz a mobiljára. A mobilozók fele pedig 2 órán belül biztos mobilozik pár percet. Még egy kis statisztika: az amerikaiak 85%-ának van okostelefonja, 77%-nak van otthon szélessávú internete, 15% csak mobilról használja az internetet, de a legalacsonyabb fizetésű amerikaiak 27%-nak nincs szélessávú internete.
A mobiltechnológia magában foglalja az okostelefonokat, tableteket, laptopokat, IoT eszközöket és szolgáltatásokat. A mobilok kiegészíthetők mikrofonnal, kameralencsével, akkumulátorral, billentyűzettel, tokkal, stb.

A könyvtárral kapcsolatban is szeretnék használni, de útmutatásra van hozzá szükségük. Az Info Today ehhez gyűjtött öt tippet.
1. Ellenőrizd, hogy a weboldalad mobilon is működik-e. A felhasználók lehet, hogy mobilról szeretnék ellenőrizni a könyvtár nyitvatartását, elolvasni a könyvtár új bejegyzését, esetleg megnézni valamit a katalógusban. Ha az elmúlt 5 évben készült a weboldal, akkor valószínűleg reszponzív, így a mobilos képernyőhöz is méretezi a tartalmat. A weboldalnál egy saját mobil app néha jobb választás, mérlegelni kell a körülményeket.
2. Legyen olyan oldalad, amin mobil appokat ajánlasz, pl. adatbázisokat, tanuláshoz használható appokat. Érdemes közölni egy ikont, egy rövid leírást az alkalmazásról és a letöltésre mutató linket Google Pay-en és az App Store-ban. Az appokat bemutató oldalat érdemes külön is népszerűsíteni, pl. közösségi média bejegyzésben, kihelyezett QR kóddal.
3. Legyenek a könyvtáron belül is a mobilhasználatot segítő megoldások. Például a mobiltöltéshez használható konnektorok mellett legyenek kényelmesek székek vagy padok. A konnektorok legyenek könnyen hozzáférhetők, akár töltőállomások is álljanak rendelkezésre különböző töltőtípusokkal, hordozható külső töltőkkel. És persze legyen erős, stabil Wi-Fi jel mindenhol az épületben. Ezt megkapják a bevásárlóközpontban, a kávézóban vagy a munkahelyen, úgyhogy elvárják a könyvtárban is.
4. Kreatív ötletekkel is segítsd a mobilos kapcsolódást. Például az események alatt lehet fotópont, akár vicces hátterekkel, kiegészítőkkel. Bátorítsuk a résztvevőket, hogy osszák meg a fotókat a közösségi médiában. Lehetnek szépen kialakított, Instagramozásra alkalmas selfie pontok is az épületben, pl. szobor vagy akvárium előtt, szép könyvtári terekben. Tegyük ki az ajánlott #címkét, hogy mit írjanak majd a bejegyzés mellé.
5. Képezd a könyvtárosokat a mobil eszközök és appok használatára. A könyvtárosoknak minden saját alkalmazásukat ismerniük kell, hogy segíteni tudjanak a felhasználóknak. Tudniuk kell hogyan lehet letölteni, telepíteni különböző típusú mobilokra, hogyan tudják csatlakoztatni a mobilt a helyi Wi-Fi-re. A könyvtárosokat folyamatosan képezni kell, hogy ismerjék a mobilokkal kapcsolatos újításokat. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári mobil applikáció - 5 helyen az ország könyvtáraiban, Kecskeméten is link

Milyen bullshit-munkákat látsz a könyvtári tevékenységen belül?FEL

- Végzel-e olyan munkát, aminek nem látod az értelmét?
- Gyűjtesz-e olyan adatokat, amelyeknek kétes a haszna?
- Tudnál-e a szervezet tényleges céljának megfelelő munkát végezni látszattevékenység helyett?

Egy felmérés szerint az emberek körülbelül egyharmada érzi úgy, hogy felesleges a munkája, és ha megszűnne a munkahelye, az senkinek sem tűnne fel.
Azokra a nem nehéz, de részben vagy egészében haszontalan munkákra, amelyek haszontalan látszattevékenységgel töltik ki a munkaidőt, David Graeber Bullshit munkák c. könyve link hívta fel a figyelmet. Elterelik a figyelmet, ráfordításokat a tényleges, hasznos munkáktól. Nem csak a vállalkozásokban, hanem a közszférában is.
Jellemző motívum, hogy a kapitalizmus működését imitálják - adminisztratív, bürokratikus eszközökkel. Többnyire fehérgalléros és adminisztratív tevékenységeket végeznek. Fajtáik pl.
- a felettesek udvartartását adó szárnysegédek
- a szervezet külső reprezentációját szolgáló emberek
- a lényegi tevékenység helyettesítő funkciókat végzők
- az egyéni lelkesedést "kiváltó" munkafelügyelők.
Minőségirányításra hivatkozva például leplezni lehet azt a tényt, hogy a könyvtárak használói tábora lassan csökken, azaz az erőfeszítések nem a könyvtárak tényleges küldetésére összpontosítanak.
A vonatkozó podcast meghallgatható a forráslinken. (MG)


Ezeket a jogi tanácsokat adják térítésmentesen a könyvtáros egyesület tagjainakFEL

Múlt lapszámunkban felhívtuk a figyelmet a CILIP Jogi tanácsadó vonalára link . Most részletezzük ugyanazt:

"A Law Express partnerei készséggel állnak rendelkezésedre, hogy ingyenes bizalmas és gyakorlati jogi tanácsokkal láthassák el a CILIP tagjait az Egyesült Királyságban.
Egyszerűen hívd a 01275 376 059-es számot hétfőtől péntekig 8.00 és 20.00 óra között, szombaton és vasárnap 9.00 és 12.00 óra között, és add meg CILIP tagsági számodat.

A Law Express házon belüli szakértőiből álló csapata gyakorló és nem gyakorló ügyvédekből áll, és gyakorlati, bizalmas és pártatlan tanácsokat nyújtanak személyes és üzleti jogi kérdésekben. Az alábbi témákban adhatunk tanácsot:

Személyes jogi tanácsadás
- Család - válás, különélés, gyermekek, pénzügyek, élettársak végrendeletei és meghatalmazásai.
- Fogyasztás - áruk és szolgáltatások vásárlása és bérbeadása, hitel- és üdülési problémák.
- Gépjármű - bírságok és szankciók, a tulajdonos jogi kötelezettségei, adásvétel, parkolás, gyorshajtás, egyéb szabálysértések és büntetések.
- Ingatlan - adásvétel, eladás, bérbeadás, szomszéd/bérlő jogai és kötelezettségei.
- Foglalkoztatás - alapvető törvényi jogok munkavállalóként, a fegyelmi eljárás, vállalkozások átruházása foglalkoztatásvédelem, elbocsátás, betegség, kötelességszegés, valamint az egészség és biztonság.
- Személyi sérülés - munkahelyen vagy közlekedési balesetben szenvedett, kórházi kezelés hibája miatt vagy bűncselekmény áldozata által.
- Adó - örökösödési illeték, egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos kérdések, ÁFA és SZJA.
- Bevándorlás - tájékoztatás és útmutatás (a szabályozási korlátozások miatt).
Üzleti és kereskedelmi jogi tanácsadás ..." (további részletek a forráslinken) (ref.: MG)


A vacak vezetői döntések egyik fontos okaFEL

Egy éve írtuk...
Bár nem a könyvtárosok közötti tudásmegosztást vizsgálja Monspart Judit cikke, "Az információellátás időszerűsége és a szolgáltatások iránti igény agrárszakemberek körében", közel harmincéves felmérése máig tanulságokkal szolgál saját szakmánkban - több szempontból. Vajon az alábbi megjegyzések, arányok milyenek lennének ma ránk nézve? Akkor frissen vált piacorientálttá az agrárgazdaság, és egymás mellett működtek állami, illetve magánvállalkozások. (MG)
- A válaszadók többsége, 514 fő (83,14%) továbbadja a megszerzett ismereteit. Különösen a jelenleg is tanulókra érvényes ez.
- Az információk továbbítása leginkább a magasabb vezetők csoportjában valósul meg; az információkat legkevésbé a közvetlen termelésirányítók adják tovább: ők hiányolják leginkább az önálló döntés lehetőségét, a felsőbb utasítások mechanikus végrehajtóinak érzik magukat.
- A szakemberek legkevésbé az állami gazdaságokban (79,81%), leginkább pedig a magángazdaságokban (90,91 %) cserélik ki egymás között a megszerzett ismereteket.
- Meglepő, hogy a szaktanácsadók közül, akiknek e tevékenység munkaköri kötelesség lenne, 3 fő (10,34%) saját bevallása szerint nem adja tovább az információit.
- Az információátadás sorrendben leginkább a megyeszékhelyen, községekben, városokban és a tanyákon valósul meg.
- Megfigyelhető, hogy a szakemberek körében a település nagyságának növekedésével veszít jelentőségéből a szóbeli információátadás, melynek változatosabb formái (pl. szakcikk írása, előadástartás stb.) elsősorban megyeszékhelyen élők esetében valósulnak meg.
- A szakemberek legszívesebben szóban, egymás között, azaz oldalirányban kommunikálnak.
- Bizalmatlanságuk minden új információval szemben óriási. Véleményük szerint, még ha alsó szinten nagyjából reális információ indul is útjára, az a felfelé vezető információs csatornákon egyre finomodik, és az ily módon hamissá vált információk lehetetlenné teszik, hogy a vezetők idejében meghozzák a szükséges döntéseket. (Különösen sok panaszt hallottam a túlzott adatszolgáltatást illetően.)


Könyvtárosok színessége - mitől más a wellness Amerikában? (olvasóink szavazatára)FEL

A denveri közkönyvtár (Denver Public Library - DPL link ) kulturálisan érzékenyítő wellness modelljéről tartott előadást Ozy Aloziem, a könyvtár egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős menedzsere. Aloziem modelljét kísérleti jelleggel vezette be a könyvtár. A dolgozók kimerültsége, fáradtsága az alábbi okok miatt jelentkezhet: 1. képviseleti kiégés; 2. faji alapú stressz és trauma; 3. BIPOC (fekete, őslakos és színesbőrű alkalmazottak okozta fáradtság - nekik állandóan készen kell állniuk arra, hogy szembenézzenek a faji mikroagressziókkal). [A könyvtáron belüli rejtett előítélet hazai példán: link - MG]

Aloziem legfontosabb idézetének Shawn A. Ginwright gondolatát tartja: "Az ártó dolgok felszámolása nem ugyanaz, mint a gyógyító dolgok létrehozása." (The Four Pivots: Reimagining Justice, Reimagining Ourselves c. műből). Aloziem szerint: akiknek más stresszfaktorokkal kell szembenézniük, azoknak másfajta támogatásra van szükségük. A jóga pl. nem működik, ha a munkatársaknak nincs idejük részt venni rajta. A DPL ezért wellness órákat vezet be kísérleti jelleggel, részmunkaidőben dolgozók számára is. A dolgozóknak nem kell a személyes adataikat kiszolgáltatni a [wellnesst] vezetőknek. Wellness gyakorlatok: 1. Beszélgetést a mentális egészségügyi tanácsadóval. Ő kétnyelvű előadásokat is tart. 2. A személyzet hozzáfér a Shine inkluzív napi mentális egészségügyi támogató alkalmazáshoz is. A DPL mindkét szolgáltatás anonim adatait megkapja. Ezek alapján döntenek későbbi, egészséget támogató szolgáltatásaikról. A vezetőknek traumákról informáló képzést is tartanak. A teljes személyzetet bevonják a havi faji gyógyító körökbe. Egy körben kimondottan a BIPOC-ban érintett személyzet vesz részt. Lásd még: Multikulturális kompetencia a wellnessben: link

A projekt értékelésének alapja: a használati trendek és tapasztalati adatok, a munkatársak kikérdezésének űrlapjai, negyedéves felmérések, fókuszcsoportok, osztályértékelések, megtartás adatai, kilépési interjúk. Aloziem reméli, hogy 2022 végére a wellness-terv hivatalosan is állandósul. (Ref.: Szabó Eszter)


A helyi gyerekmese-irodalomra építkeznek Orosházán - új tartalmat hoz a felújításFEL

Országosan is elismert szakmai munka zajlik Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában. A szinte mindennapi foglalkozások mellett rendszeresek a hétvégi kreatív programok. A falak között azonban megállt az idő: a berendezés megérett a cserére. Egy sikeres pályázattal erre hamarosan lehetősége lesz az orosházi intézménynek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntött: a Justh Zsigmond Városi Könyvtár által beadott infrastruktúra-fejlesztési, -fejújítási tervet támogatja 15 millió forinttal.
Amikor Buzai Csaba igazgatóval a gyermekkönyvtárban jártunk, már a belépéskor rámutatott a hiányosságokra az intézményvezető: a bejáratnál alaposan kikopott a padlóburkolat.

- Károlyi-Fülöp Béla orosházi író, költő a gyopárosi ­tavak kialakulásáról írt meséket. Ezek egyik központi ­alakja a tündér. Az Orosházához kapcsolódó meséket, legendákat összegyűjtő Orosházi ­csudafa című könyv (benne Gyopárka tündér meséivel) éppen tíz évvel ezelőtt, 2012-ben jelent meg. Az általa megálmodott tündérbirodalmat hoznánk létre itt - mutatott körbe a könyvtárban Buzai Csaba.
A tervezett infrastrukturális fejlesztés tehát nem egyszerű bútorcseréről szól.
- Újra is értelmezzük a gyermekkönyvtárunkat egy elképzelt Gyopárka tündérbirodalom irányába. Szükségünk lesz belső építészi segítségre, hogy elképzeléseink megvalósulhassanak. És természetesen a gyermekkönyvtár megtartja hagyományos és töretlenül népszerű szolgáltatásait is, a kölcsönzés mellett a csoportfoglalkozásokhoz nélkülözhetetlen nagy tereket ? tette hozzá az igazgató.


Tabusítanak - a gyerekek érdekeire hivatkozvaFEL

Csak az idei évben több mint 150 jogszabály irányult az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására az Egyesült Államokban. Egy új floridai törvény erős hasonlóságokat mutat az itthon gyerekvédelminek nevezett jogszabályokkal, és úgy tűnik, a mesekönyvek üldözése sem csak magyar sajátosság.
Magyarországon "közellenséggé" kiáltottak ki egy mesekönyvet, a Meseország mindenkiét, amelyek szereplői különböző kisebbségekhez tartoznak, illetve valamilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok tagjai. A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra "homoszexuális propagandának" minősítette és ledarálta a mesekönyvet, szélsőségesek pedig tüntetést szerveztek, amikor egy matiné keretében felolvasást tartottak a Meseország mindenkiéből. Több önkormányzat a mesekönyv betiltásával igyekezett észrevetetni magát, ezek után a kormány arról rendelkezett, hogy a "homoszexualitást" megjelenítő kiadványokat csak becsomagolva árulhatják a könyvesboltok, Nagymaroson pedig olvasói feljelentésre vonták be a könyvtár polcáról az említett mesekönyvet.

Az USA-ben a CNN csak az idei évben több mint 150 olyan jogszabályt azonosított, amelyek az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására irányulnak. Texas állam kormányzója rendeletben utasította a gyermekvédelmi hatóságokat, hogy gyermekbántalmazás miatt indítsanak eljárást olyan szülők ellen, akiknek gyermeke hormonterápiában részesül. Iowában azt foglalták törvénybe, hogy az iskolák és egyetemek női sportcsapataiban és sportversenyein nem vehetnek részt a transznemű diákok.
Oklahomában olyan törvény van napirenden, amely szerint az iskolai könyvtárak nem tarthatnak olyan kiadványokat, amelyek témája szexuális természetű, és "egy felelős szülő vagy gondviselő szeretné tudni, mi van bennük, mielőtt a gyermekük láthatja azt". Georgiában a floridaival megegyező jogszabályt terjesztettek be, Idahóban pedig olyat, amelynek értelmében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik azt a szülőt, aki beleegyezik abba, hogy a gyereke nemátalakító kezelésben részesüljön.

Régebbi hírforrás(ok): Kiállt igaza mellett egy magyar könyvtáros! link Állást foglalt az MKE a 'pedofilellenes' törvényről link Öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak az Amnesty International szerint - nem alaptalanul link Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület! link

A Minecraft online játékba viszik a betiltott könyveketFEL

A gyakran csak "digitális LEGO"-ként emlegetett Minecraft videójátéknak link havonta több mint 145 millió aktív játékosa van minden korosztályból. A játék lehetővé teszi szövegfájlok cseréje révén a közösségépítést is. A cenzúrázatlan könyvtárat közösen alkotta a Riporterek Határok Nélkül (RSF), a DDB Germany, a Minecraft design stúdió, a BlockWorks UK-val és a MediaMonks produkciós céggel együtt. Az RSF sajtószabadsággal foglalkozó, nem kormányzati szervezet (NGO), amely lehetővé tette, hogy az olvasók mindenhol hozzáférhessenek a betiltott dokumentumokhoz, és olvashassák őket olyan országokban is, ahol azok megjelentek, de cenzúrázták őket. Ezt nyújtja A cenzúrázatlan könyvtár (The Uncensored Library) a Minecraft virtuális terébe feltöltött és ott tárolt cikkek, könyvek gyűjteményével.

A cenzúrázatlan könyvtárban 180 országról vannak információk. Kikereshető, hányadik helyen van egy-egy ország az RSF sajtószabadság-indexében. Az RSF termeinek egyik szárnyában különleges kiállítótermekben a sajtócenzúráról hírhedt országok "mutatkoznak be", pl. Oroszország, Vietnam, Mexikó, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Fehéroroszország, Eritrea és Brazília. Nemrég a könyvtár újabb teremmel bővült. Ez a COVID-19-ről szóló sajtó elnyomásának kérdéseiről tartalmaz dokumentumokat 10 országról: Brazília, Kína, Egyiptom, Magyarország, Irán, Mianmar, Észak-Korea, Oroszország, Thaiföld és Türkmenisztán. Itt az országok világjárványról szóló tudósításait mutatják be.

A könyvtár a Minecraft világának egyik legnagyobb épülete. Heierli, a projekt egyik vezető tervezője szerint ez olyan, ahogyan az ember elképzeli álmai könyvtárát. Belül az adott országra jellemző szobor vagy más műalkotás található. A mexikói szárny egyik falán pl. meggyilkolt újságírók portréi láthatók. Nincs katalógus, keresőrendszer. A felhasználók rákattintanak arra az országra, amelyet meg akarnak látogatni. Ekkor a könyvtár egyik termébe vagy a központi RSF-területre kerülnek. Minden könyvet eredeti nyelven és angolul kínálnak. Az arab nyelvű cikkek viszont hangfájlok a kódolás miatt, de könyvként lehet rájuk kattintani. A könyvek cikk hosszúságúak. A könyvtárban most több mint 240 "könyv" található, pl. a vietnami Nguyen Van Dai, az egyiptomi Mada Masr, a mexikói Javier Valdez, az orosz Alexander Skobov és Jamal Khashoggi néhai szaúd-arábiai újságírótól. A Minecraft csevegő platformján a sajtószabadság kérdései is megvitathatók. (Ref.: Szabó Eszter)


Ronald McNair a könyvtárossal szemben érvényesítette érdekétFEL

1959 nyarán a dél-karolinai Lake City közkönyvtárában egy kilencéves fekete fiú könyvekkel a kezében, elszánt arccal lépett oda a könyvtáros pultjához. Megkérte a könyvtáros hölgyet, hogy kölcsönözze ki a számára a kezében tartott köteteket. A könyvtáros egyszerűen ignorálta a kérését: a szegregált településen ugyanis az volt a szabály, hogy csakis fehér bőrűek kölcsönözhetnek könyveket. Miután a könyvtáros a többszöri felszólítására sem reagált, a fiú elszánta magát, és felállt a könyvtáros asztalára. Kijelentette, hogy addig nem hajlandó onnan lemászni, amíg ki nem állítanak számára egy saját olvasójegyet, és ki nem kölcsönözheti a saját nevére a könyveket. A könyvtárosok próbálták rábeszélni, hogy térjen észhez, hiszen a szabály az szabály. Egy fehér olvasó azt is felajnálotta, hogy az ő nevére kikölcsönözheti a könyveket. A fiú azonban eltökélt maradt, és rámutatott, hogy a szabály igazságtalan, és neki éppúgy joga van könyvet kölcsönözni, mint egy fehér embernek. Még akkor is makacsul ellenállt, amikor a könyvtárosok kihívták a rendőröket, majd az anyját, hogy jobb belátásra térítsék. Végüli a könyvtáros beadta a derekát, hátrament az irodába, és megjelent egy a fiú nevére szóló olvasójeggyel: Ronald McNair link . Akkor még nem sejtette, hogy pár évtized múlva a könyvtár a fiú nevét fogja viselni, aki az MIT-n doktorál fizikából, asztronauta lesz, és a második afro-amerikaiként kerül fel az űrbe.

Bizony mondom néktek, néha nem azoknak a komoly, tiszteletreméltó, a hivatalok szemöldök-ráncoló tekintélyét képviselő felnőtteknek van igaza, akik vakon követik az igazságtalan szabályokat. És nem is azoknak, akik minden "ésszerű", az elveket feladó kompromisszumra hajlandóak a felszín hamis nyugalmának megőrzése érdekében. Néha éppen azoknak van igazuk, akik a lelkiismeretükre hallgatva vállalják a veszélyes és kényelmetlen felforgató szerepét, és nem önzésből, hanem az elveik védelmében kiállnak magukért és másokért.

Kapsolódó: link


Gyerekkönyvtár Flensburgban - formát bontanak (galéria)FEL

Többször írtunk már a flensburgi dán könyvtári központ gyerek részlegéről, pl.: Igazi autó a könyvtárban! - A fiúk és a kuckózás öröme link
Most inkább áttekintést nyújtunk, néhány részlettel. Képek: link . A könyvtárbelsőben láthatók:
- a dán nyelv oktatásának gyűjteménye
- kuckózásra alkalmas helyek: igazi autó, beülésre vagy átbújásra alkalmas hengerek, illetve a bábszínház kulisszái
- mini színházterem
- meseolvasó plüssös fotel (szintén emlékeztető: link )
- az olvasással kapcsolatos jogok plakátja (később visszatérünk rá)
- képes ABC.
Úgy tűnik, a "könyvtár- és olvasásnépszerűsítés" itt is kevés a gyerekek könyvtárba csábításához; a könyvtárbelső is formabontó, megragadva egyaránt a fiúk és lányok figyelmét. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. április 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Igazi autó a könyvtárban! - A fiúk és a kuckózás öröme link

STEM - természettudományos órák a romániai könyvtárakban (videóval)FEL

A romániai könyvtárakban is megjelenő nemzetközi "Ora sa STIM" - magyarul: "a természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika órája program" - a bögözi könyvtár sikeréhez is hozzájárult (e hír forrásában volt róla szó: Amikor dolgozni kezdett, 15 beiratkozott olvasó volt, ma már több mint 250 link )

A nemzetközi program 3 és 10 év közötti gyermekeket céloz. Célja, hogy felkeltse érdeklődésüket az olvasás és más STEM tantárgyak iránt; Romániában és Moldovában is. A könyvtárosok rendszeresen szerveznek workshopokat gyerekeknek. Ezeken a műhelyeken a gyerekeket a téma könyveivel, interaktív olvasási foglalkozásokkal és STEM-kísérletekkel kötik le. Az Ora sa STIM Facebook oldalon is elérhető, így az ötletes tartalmak szélesebb közösséghez juthatnak el: szülőkhöz és nagyszülőkhöz, tanárokhoz és más szakemberekhez is.
A két országban összesen 250 közösségben van jelen e nemzetközi önkéntes olvasói kezdeményezés, melyet a Moldovai Nemzeti Könyvtári Egyesület (ABRM), az OvidiuRo Egyesület, a Bukaresti Goethe Intézet, a Bookster és a Deusche Telekom Alapítvány támogat. (ref.: MG)


Megkérdeztük: Akkor növelhetnénk a könyvtárosok elismertségét, ha...FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
5 - meghatároznánk: mit, hogyan szeretnénk elérni (stratégia)
3 - nagyobb szakmaiságra épülne a munkánk
13 - felpörgetnénk az olvasás- és könyvtárnépszerűsítést
12 - a használók ismeretén alapuló szolgáltatásokat fejlesztenénk
2 - jobban azonosítanánk fenntartóink és a kormányzat elvárásait.
Hozzávetőlegesen fele-fele arányban vannak a marketingtudatosságban előbbre tartó válaszok (stratégia és használóismeret), mint a szolgáltató- vagy feladatközpontú elképzelések.
Az eredmények diagramon ábrázolva: link . (MG)


Zöld tervek a szentesi közkönyvtárbanFEL

Újabb lépést tesz a környezettudatos szemléletformálás felé a Szentes Városi Könyvtár: terveik szerint nemcsak a nevelésben és a példamutatásban járnának elöl, de még egy telefontöltésre alkalmas energiatermelő szobabiciklit is felállítanak majd az intézményben.
Mint Szekeres Dancsó Mó­nika, a könyvtár vezetője kö­­zölte, eddig is fontosnak tar­­tották a környezettudatosságot, de ez napjainkban még fontosabb szerepet tölt be az intézmény életében. Ennek szellemében a könyvtár is kissé átalakul, hosszú távú céljaik között szerepel, hogy
- meglévő "zöld" könyveikből egy ökosarkot alakítsanak ki az újságolvasó részlegben, emellett arra is törekszenek, hogy
- több növényt neveljenek a könyvtár nyilvános tereiben és irodáiban.
- Az intézmény tervei szerint szelektív hulladékgyűjtésre állnak át, illetve
- aktívan részt vesznek a környezettudatosságra nevelésben is,
- bibliográfiát állítanak össze a témával foglalkozó könyvekből pe­­dagógusoknak, óvónőknek.
- Mint megtudtuk, a könyvtárosok maguk is igyekeznek tudatosabban élni, odafigyelni az energiahasználatra és az egészséges környezet kialakítására.
- A leglátványosabb változás azonban egy szobakerékpár fel­­állítása lesz a könyvtárban, a szobabicikli segítségével telefont is lehet tölteni a saját magunk által megtermelt energiával.


Csokit gyűjt a kaposvári könyvtárFEL

Régóta kallódnak otthon a könyvtári könyveid? Most igazán érdemes visszahozni őket, hiszen a késedelmi díj csak egy csoki! - írják a Takáts Gyula Megyei Könyvtár Facebook-oldalán. Elfogadnak szögletes csokoládét, hosszú csokoládét, rövid csokoládét, gömbölyded csokoládét, lapos csokoládét, lapos csokoládét és lyukas csokoládét. Az így begyűjtött csokoládét egy gyermekotthonnak ajánlják fel.


Könyvtársimogató romantika - Egy e-könyv sem ér fel az igazi könyvek illatávalFEL

A kilencvenes években teljesen természetes volt, hogy már gyermekként könyvtárba iratkozunk be: az olvasás szerelmesei ma sem tesznek másként. Hogy miért? Elmondom.
A hétfő délutánokat iskolásként mindig nagyon vártam: ilyenkor mentem ugyanis iskola után a könyvtárba. A hat könyvet, amit kikölcsönözhettem, egy hét alatt mindig elfogyasztottam, még akkor is, amikor Mika Waltari vaskos köteteit vadásztam a polcokról, hétvége után kellett az utánpótlás. Bölcsészként jól jött ez a könyvtárakhoz való pozitív hozzáállás, de nem csak azért érdemes könyvtárba járni.

A könyvtár olcsón juttat olvasnivalóhoz. - Először is: a könyvek olcsóbbak biztosan nem lettek az elmúlt évtizedek során, sőt. Vannak persze nagy kedvencek, akiktől mindenképp megveszek minden kötetet, de akad azért olyasmi is, amit szívesen olvasnék el először több ezer forint kiadás nélkül.
Olvasás közben kalandozhatunk is...
Időutazás szinte ingyen...

Elfelejtettük már azt is, milyen valamire várni: ha a könyvet épp kikölcsönözték, én pedig előjegyeztetem, akkor várhatok a következő könyvtárlátogatásig - és izgulhatok, nem hosszabbíttatta-e meg az előttem álló kölcsönző a kötetet. Ugye, mennyire huszadik századi? Épp annyira, mint beülni a napilapokhoz, levenni párat a polcról, és végiglapozni azokat ahelyett, hogy Facebook-hírfolyamunkat pörgetve próbálunk tájékozódni. Erre is lehetőséget adnak a nagyobb könyvtárak, amivel érdemes is élni. A könyvek illata, a könyvtárak halk neszei segítenek, hogy egy kicsit kívül kerüljünk saját mindennapjainkból - és erre mindenkinek szüksége lehet.


Hangszerkiállítás nyílt a székelyudvarhelyi könyvtárban (videóval)FEL

(frissítve) Különleges hangszerek - a zene mindenkié címmel nyitotta meg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár állandó kiállítását Szőcs Endre, az intézmény igazgatója. A gyűjtemény mintegy kilenc különleges elektronikus hangszert tartalmaz, és hamarosan új darabbal is bővítik.
A hangszerkiállítás megnyitóját a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtermében tartották kedd este. A könyvtár már negyedik alkalommal vett részt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által meghirdetett Heuréka pályázaton. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy a Heurékával karöltve, mindegyik alkalommal hihetetlen projekteket sikerült megvalósítani.
A megnyitó elején a látogatók megismerkedhettek a hangszerekkel, többször is körbejárták a kiállítótermet. Utána egy hologramvideón tekintették meg, hogyan szólaltathatók meg a hangszerek.
- Manapság a könyvtár nemcsak a könyvek tárháza, hanem közösségi térként is szolgál, ahol kicsik és nagyok egyaránt hasznosan tölthetik az idejüket - mondta megnyitóbeszédében a könyvtár vezetője. A Heuréka 5.0 pályázat idén is olyan projekt létrejöttét támogatta, amit a könyvtár önerőből nem tudott volna kivitelezni. A támogatók sorát kiegészítette a helyi önkormányzat és a Bibliofil Alapítvány is.
A kiállításon látható különlegességek között szerepel a Moog Theremini, a Playtronica, a Joué Music Instruments szett, az MK3, az AeroBand, az Artiphon Orba és a lézerhárfa. A hárfát Olaszországból hozták a könyvtárba, a többit pedig Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból vagy Kínából rendelték meg. Elhangzott, hogy egy hangszer nem érkezett meg, de már kijelölték a helyét a kiállítás többi darabja között.

A vonatkozó videót ld.: link


Végéhez közeledik a füzesgyarmati közkönyvtár felújítása - több mint 90 millió forintbólFEL

Koncz Imre polgármester elmondta, teljes, azaz külső és belső korszerűsítésen esett át az épület: szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, felújították a tetőt, illetve belül is mindent rendbe tettek. Kiemelte, hogy emellett bővítették, továbbá akadálymentessé is tették az épületet.

Rácz-Homoki Éva igazgató hozzátette, a bibliotéka épülete nem felelt meg a mai kor követelményeinek, ezért fontos, hogy felújították. Olyan tereket alakítottak ki, amelyek kielégítik az elvárásokat, hangsúlyozta, így például egy olyan rendezvénytermet is teremtettek, ahol megtarthatók az apróbb programok - amellett, hogy előírásoknak megfelelő vizesblokk is készült. Jelezte, hogy a tervek szerint május végéig zárva tartanak, azt követően nyitnak. Most is hatalmas munkában vannak, költöztetik vissza a több ezer kötetet, amelyeket a felújítás kezdete előtt több helyre vittek el, többek között a volt Tourinform-irodába, ahol átmenetileg otthonra talált a bibliotéka. Elmondta, hogy többségében vadonatúj bútorokkal rendezik be a városi könyvtárat.

A hír nem szól szakmai szempontú megújulásról.
Analógiák

A nyilvánosság ereje - a CIA-nál is bejöttFEL

Az Oroszországot és Putyint is jól ismerő kémfőnök soha nem látott húzással próbálkozott a háború előtt. A támadást ugyan nem sikerült megakadályozni, de az orosz számítások egy részét így is keresztülhúzta, miközben a váratlanul kemény nyugati választ is előkészítette.
A hírszerző ügynökségek működésének alapeleme, hogy nem túlzottan kedvelik a nyilvánosságot, a szerzett információkat legfeljebb eldugott hátsó szobákban osztják meg az arra illetékesnek és érdemesnek gondolt személyekkel. Ehhez képest a CIA a háború előtti hónapokban az orosz készülődésről, Putyin szándékairól összegyűjtött információinak jelentős részét a világ elé tárta.
Az erről szóló döntést a jól értesültek szerint maga Biden hozta meg, de más magas rangú hírszerzők mellett Burns is a szorgalmazói között volt. Nagy munka volt kidolgozni azokat a metódusokat, amelyek alapján szigorúan titkos minősítésű anyagokat lehetett nyilvánosságra hozni, illetve a szövetséges államokkal megosztani anélkül, hogy például veszélybe sodorták volna az ezek egy részét szolgáltató forrásokat.

Amikor a nemzetközi közvélemény először szembesült azzal, hogy az amerikai hírszerzés szerint Putyin bizony valóban háborúra készül, sokan nem hittek a bizonyítékoknak, mások egyenesen úgy gondolták, manipulációról van szó. Azért ahogy gyűltek az adatok és bizonyítékok a gyülekező orosz csapatoktól kezdve a tervezett ukrán bábkormány tagjainak nevein át a támadásra ürügyként tervezett "hamis zászlós" akciók tervéig, egyre többen kezdték komolyan venni a figyelmeztetést.
A háborút, mint tudjuk, nem sikerült megakadályoznia Burnséknek. Mégis elértek fontos eredményeket. Egyrészt megzavarták az orosz készülődést, illetve megakadályozták azt, hogy Oroszország saját lakossága, illetve a világ közvéleményének nagyobb része előtt hitelesen előadhassa, hogy egy ukrán támadásra válaszul zúdította rá katonáit szomszédjára. Mivel a készülődést "élőben" nézhette végig a világ, ezt már kevesen hitték volna el.
Praktikus

Szoftver-tapasztalatok automatikus fordításbanFEL

Miután most egy hosszabb szövegen kipróbáltam, a Deeple link teljesebb, mint a GoogleTranslate link , mert utóbbi időnként elveszíti a fonalat, pontosabb, mert jobban ragaszkodik az eredeti magyar szöveghez, és jobb a stílusa, mert pl. kevesebb a szenvedő szerkezet, és első olvasásra könnyebben áttekinthetők a kész mondatok. A nagy nyugati nyelveken való egymásra fordítás még sokkal jobb minőségű, és az orosz sem rossz. Mégsem jelenti ez persze azt, hogy ne lenne szükség kézi beavatkozásra, de kétségtelenül gyorsítja a munkát.
Nagy vonalakban szinonimák megtalálására a Lingee link sem rossz, főleg szakszövegekben, hiszen az adott szakterületről hoz igen sok példát.


Geolokáció meghatározása - oktatás, 2 percbenFEL

Látsz egy utcai fotót, és kíváncsi vagy, hol készülhetett? Segítenek a képen látható apróbb jelek, feliratok. Rákereshetsz előfordulásaikra az interneten. Felhasználhatod a street view fotókat is...
Kisszínes

Megmérték: működött a dezinformációFEL

Még az ellenzéki szavazók tekintélyes része is hitelesnek fogadta el a kormánynak az ellenzékkel kapcsolatban a kampányban hangoztatott megalapozatlan, illetve hamis állításait - derül ki a Dimenzió Média Alapítvány kutatásából. Az alapítványnak a Závecz Research és a Mérték Médiaelemző Műhely közreműködésével kidolgozott, a politikai propaganda indikátorát megrajzoló vizsgálata arra kereste a választ, mennyire hatékony a politikai propaganda, milyen mértékben sikerül manipulálni a tömegeket. A március végén - ezerfős, reprezentatív mintán - készült elemzés szerint a kampány során a választók széles köre találkozott hamis politikai üzenetekkel, és az egyoldalú állami tájékoztatás miatt azok valóságtartalmáról nem tudott meggyőződni. Így például azt a Fidesz propagandaműhelyében gyártott, a közmédiában terjesztett kijelentést, hogy Márki-Zay Péter háborúba vinné az országot, még az ellenzéki szavazók 30 százaléka is elhitte. A párt nélküliek körében pedig kétszer ennyien adtak hitelt az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatos karaktergyilkossági kísérlet állításának.
A kutatás rávilágított, hogy Magyarországon az állampolgároknak a befolyástól mentes tájékozódáshoz fűződő alapjoga súlyosan sérül a 2010 óta kialakított médiarendszerben, amelynek tulajdoni szerkezetét és az államilag irányított reklámköltéseket egyaránt a kormány politikai érdekei határozzák meg. Márpedig - ahogy Vicsek Ferenc, a jelentés egyik készítője fogalmaz - "nem lehet szabad és demokratikus választásokról beszélni ott, ahol a polgárok jelentős része, a választást érdemben befolyásoló aránya nem találkozik a politikai versenyben részt vevők egy részének üzeneteivel, így azokkal sem, amelyek idejében cáfolják a róluk terjesztett hamis állításokat".

A magyar médiarendszer sajátos aszimmetriájának látványos bizonyítéka, hogy a cáfolatok a választóknak egy részét el sem érik. Azt viszont csak egy, a mostaninál szélesebb körű kutatás tudná kideríteni, hogy azok a választók, akik találkoztak a kritikus állítások cáfolatával - azaz módjuk volt a mérlegelésre -, az ellentétes információk birtokában melyik oldal értelmezését tették magukévá. Illetve hogy az ebből levont "tanulság" milyen mértékben befolyásolta a parlamenti választáson meghozott döntésüket.


Hogy egyszer majd jobban működjön az állam - állampolgári ismeretekFEL

A magyar közoktatásban gyakorlatilag nem oktatnak állampolgári ismereteket. De ettől még a könyvtárakban lehet. Akkor is, ha a könyvtárügy működése sem ezt az irányt támogatja. (MG)

A világ szerencsésebb országaiban a demokráciát a gyerekek valós projektek megvalósításán, az életüket közvetlenül érintő problémák közös megoldásán, a helyi vagy akár az állami jogalkotóval való együttműködés elősegítésén keresztül tanulják. Parlamenti vitát szimulálnak az osztályteremben, osztályköltségvetést fogadnak el, részt vesznek az iskolai szabályok kialakításában vagy éppen az iskolafejlesztési programok kidolgozásában. Legyen szó egy játszótér felújításáról, a köztisztaság javításáról vagy az online bullying elleni küzdelemről - a tanulók valós dilemmákra keresnek valós megoldásokat, és a saját életük szempontjából releváns, érzékelhető eredményeket érnek el.
Már a legkisebb iskolásokat is foglalkoztatják olyan alapvető dilemmák, mint a halálbüntetés vagy a szólásszabadság, ahogy olyan aktualitások is, mint az ukrán-orosz konfliktus vagy a globális klímaválság. Nem szabad félnünk attól, hogy a diákönkormányzatokat tartalommal feltöltve vagy akár az iskolai disputaversenyeket ösztönözve lehetőséget biztosítsunk e kérdések szabad megvitatására. A gyerekek így is, úgy is megteszik - a kérdés csak az, hogy a pedagógiai munkában építünk-e a kíváncsiságukra, vagy megpróbáljuk elfojtani azt.

Márpedig a minőségi állampolgári léthez ugyanúgy elengedhetetlen bizonyos készségek és képességek birtoklása, mint bármely összetettebb tevékenység esetében. Jogtudatra, kritikus gondolkodásra és vitakészségre van szükségünk hozzá, nem utolsósorban pedig a békés egyet nem értés képességére és annak elfogadására, ha olykor nem a mi álláspontunk jut többséghez. Mindemellett a huszonegyedik században, a dezinformáció és a soha nem látott hatékonysággal terjesztett összeesküvés-elméletek korában különösen felértékelődik a tudatos és kritikus médiafogyasztás, a digitális tudás, a különféle manipulációs technikák és kognitív csapdák felismerésének képessége.

Régebbi hírforrás(ok): Lehetőség a polgári gondolkodás elsajátítására - akár könyvtárban link Személyes kompetenciáink hiánya növeli nyomorunkat - hogyan segíthet a könyvtár? link Praktikus állampolgári ismeretek - ötletek a hivatalos ügyintézés oktatásához link

Mintegy kétmilliárd forintért hozzák létre a Kovács Sándor - Törőcsik Mari HázatFEL

Nettó 1,8 milliárd forintért hozzák létre a Kovács Sándor-Törőcsik Mari Házat. Az egykori moziépület négy falát a művésznő nagyapja iránti tiszteletből megtartják - tudta meg az RTL Klub.
A kormány még 2018-ban, a kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Mari életében döntött úgy, hogy Törőcsik Mari Házat alakítanak ki Pélyen. Helyszínként a művésznő nagyapja, Kovács Sándor által épített mozi telkét és az egykor azzal összefüggő, később külön helyrajzi számú telket jelölték ki, amelyek ekkor még önkormányzati tulajdonában voltak.
A tervek szerint az épület helyére egy U alakú, léptékében és formavilágában a Kovács-féle épületet idéző közművelődési épületet alakítanak ki. A Kovács Sándor-Törőcsik Mari Házban emlékszoba, közösségi könyvtár, ruhatár és irodák is helyet kapnak. A nagyteremben egy színpadot alakítanak ki, valamint az emlékházban vendégszobák is lesznek.


Nem szakma. Politika - A megromlott lengyel-magyar viszony miatt nem kerülhet Magyarországra egy értékes kódexFEL

A Mátyás híres könyvtárát bemutató kötetet a lengyelek Magyarországnak akarták ajándékozni.
Lengyelország a magyar kormány orosz invázióval kapcsolatban tanúsított álláspontja miatt a következő hetekben valószínűleg felad minden kapcsolatot a magyar hatóságokkal, kivéve a nemzetközi testületeken belüli, nyilvánvalóan elkerülhetetlen találkozókat - írta meg hétfőn a Portfolio a lengyel diplomaták értesüléseit összefogó Dziennik Gazeta Prawna (DGP) című lapra, illetve a Rzeczpospolitára hivatkozva.
A cikk szerint a Lengyelországot immár hét éve de facto vezetőként irányító Jarosław Kaczyński utasítást adott ki arra vonatkozóan, hogy az egyik legértékesebb - másfél milliárd forintot érő - hazai műtárgyat, II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját ingyenesen Lengyelországnak átadó magyar kormány gesztusát viszonzó törvényjavaslatot
a lengyel parlament alsóháza ne is tárgyalja.
Mátyás király híres könyvtára, a Bibliotheca Corviniana egyik legfontosabb leírása, a firenzei humanista tudós, Naldus Naldius által jegyzett Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem kerülhetett volna Magyarországra, erre azonban - amennyiben az értesülés igaz - nem fog sor kerülni, így az továbbra is a Torunban működő vajdasági könyvtárban marad.

Régebbi hírforrás(ok): Ötszáz éves kódexet ajándékozna a lengyel kormány Magyarországnak - ott sincs előzetes egyeztetés linkInformációforrások

Alkoholista szülő, mint dinoszaurusz a családban - első lépés a lehetséges terápiábanFEL

(frissített) Tizennégy évesen jutott el addig, hogy felismerte: édesapja alkoholista, és a családsegítőkhöz fordult. Az iroda előtt azonban leült, várt, de sosem nyitott be az ajtón. Milyen lehetőségei vannak ma egy gyereknek arra, hogy javítson a saját helyzetén?
Ez a téma egy gyerek számára mindig tabu lesz. Nem lehet tőle elvárni, hogy a szülő alkalmatlanságát kimondja.
Egy alkoholista szülő a gyerek számára olyan, mint a dinoszaurusz a nappali közepén: mindenki látja, de tilos beszélni róla. Ezt a hasonlatot adta könyve címének a Mattik Dora álnév alatt alkotó szerző is, aki megtörte ezt a tabut, és páratlan őszinteséggel mesél arról, milyen is egy alkoholista apa gyerekeként felnőni. Élményeivel nincs egyedül: a statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik gyerek ilyen családban nő fel. A könyv szerzőjével arról beszélgettünk, miért tabusítják ennyire a témát, miért különösen nehéz tenni ellene a hazai viszonyok közt, miként játszanak mindebben nagy szerepet a háborúk traumái, vagy épp miért nem beszél senki az alkoholista anyákról. (24.hu)

Bakó Katalin kiegészítése: - Ezt a témát járja körül Elekes Dóra könyve is: A mutter meg a dzsinnek. 40 oldal, letehetetlen és kemény, tabudöntögető kisregény. 8. osztálytól biztosan kézbe adható, de csak egyéni olvasásra, szerintem az osztályszinten/csoportszinten történő közös feldolgozása veszélyeket rejt magában - a téma érzékenysége okán. A könyvet ld.: link

Kucska Zsuzsa kiegészítése: Nagyon jó oldal ehhez a témához: kimondhato.hu, találunk benne letölthető kiadványokat is. Pl. Elefánt a nappaliban - kézikönyv - eszköztár és fogalomtár: link . Az alkohol külön témaként is megtalálható, könyvajánlókkal, versekkel, filmcímekkel.

Régebbi hírforrás(ok): A SEXI modell alkoholbetegség ellen is bevethető link Alkoholprobléma... (WHO) link

A Ringier elindította a Kiskegyed digitális változatátFEL

A Kiskegyed márka mostantól a kiskegyed.hu-val működik tovább a klasszikus nyomtatott női hetilap megőrzése mellett.
Online olvasói igényekre hangolt tartalomstratégiával és felfrissített márkadizájnnal indította el online magazinját a Kiskegyed hetilap. "A kiskegyed.hu a hölgyek mindennapjaihoz kínál hasznos, praktikus olvasnivalót, a magazin-jellegű tartalomkínálatot pedig ismert szerzőktől származó véleménycikkek és blog típusú rovatok egészítik ki" - áll a kiadó Ringier Hungary közleményében.
"A márka eredeti küldetésének megfelelően a kiskegyed.hu a jellemzően női érdeklődési körök mentén látja el az olvasót praktikus információkkal, hírekkel és szórakoztató tartalommal. A családi programajánlók, gasztronómiai tippek, otthonszépítési tanácsok és DIY ötletek mellett hangsúlyosak a lelki kérdésekhez kapcsolódó pszichológiai, illetve életvezetési anyagok is. Számos rovatunk külső szakemberek és ismert influenszerek, bloggerek tollából származik, így a szerzőink között ott van többek között Rupáner-Galló Margó gasztroblogger, Horváth Éva modell, műsorvezető, és Lakatos Levente író is" - mondja Bokor Klára főszerkesztő az oldal tartalomkínálatáról.
A kiskegyed.hu az Ergománia UX és digitális termékdizájn ügynökség bevonásával készült. A legfőbb márkaarculati elemek megőrzése mellett lágy mályva szín és letisztult struktúra vonul végig a magazin webes megjelenésén.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról