Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/23., jún. 8.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Lebegő állomány Helsinkiben - mesterséges intelligencia támogatásával
Prés alatt a közszféra dolgozói - a vezető minősége és az asztalfiók-arisztokrácia
Nemzeti adatvagyon - kulturális hozzáférés mellett ipari léptékű titkolózás
Nem tűnt el, csak sokkal nehezebb megtalálni - parlament.hu
Fenntarthatóság: hiány a hosszútávú személetformálási stratégia
Mit tartanak fontosnak megbeszélni az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén? (olvasóink szavazatára)
Önkéntesen Dániában 3. - Szervezés és a jövő
Az ipari örökséget mutatja be Lettország Nemzeti Könyvtára
Megkérdeztük: Könyvtárosi kompetencia: a nyerő a...
Hogyan mérhetik a könyvtárak a kulturális sokszínűség fejlődésre gyakorolt hatását? (olvasóink szavazatára)
Más könyvtár is megosztja a gyöngyösiek humoros klipjeit
Stresszt is okoz a könyvtár - és mit tehetsz ellene?
Írószer-automata: toll, kihúzó, jegyzetpapír... (galéria)
Szakmai továbbképzések a szexuális nevelésről - Észak-kaliforniai gyerekkönyvtárosoknak
Laptapir Egerben is - digitálisan is olvashatók a nyomtatott magazinok
Úton az Arduino: a Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár mobil kreatív műhelye
Új épületben, új helyszínen alakították ki a községi könyvtárat Kesznyétenben
Olvass, fotózz, posztolj, hashtagelj! - online játékra hív a Somogyi Könyvtár

Analógiák

Hol van nagyobb lehetőség (szakmai) reformra?
'Lebegő gyógyszerek' - Skandináviában könyvtárak is meg tudják csinálni

Kisszínes

Háborús célpontok az ukrán identitást támogató kulturális értékek

Információforrások

Már elérhető az Ószövetségi szómutató szótár - Digitális könyvbemutató az MTA könyvtárában


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Lebegő állomány Helsinkiben - mesterséges intelligencia támogatásávalFEL

Az Intelligens Dokumentumkezelési Rendszer (IMMS - Intelligent Material Management System) a teljes könyvtári gyűjtemény kezelésére tervezték, azaz a Helsinki Városi Könyvtár link esetében kb. 1,8 millió tételre. A rendszert akkor szerezték be, amikor a városi könyvtár egyes egységeihez kötött gyűjteményről közös gyűjteményi rendszert vezetett be. Ezzel a dokumentumok szabadon mozognak az egyes könyvtári szolgáltatóhelyek között. A bevezetés 2019-ben volt, használják, de továbbra is telepítési fázisban van. A gyűjtemény nagy része immár lebeg, azaz szabadon mozog a könyvtárak között.

A lebegő állomány jellemzője, hogy a használók kölcsönzése alakítja az egyes könyvtárak kínálatát: a dokumentum ott marad, ahová azt visszaviszik. Emellett a könyvtári szakértők is módosíthatják a közös állomány elhelyezkedését. A cél, hogy egyetlen könyvtár se kerüljön a mérete alapján egyenlőtlen helyzetbe. Így a különböző könyvtárak ügyfelei egyformán kiszolgálhatók.

A rendszer valós időben nyomon követi a dokumentumok mozgását, RFID segítségével. A címkéket szállítóegységekben, pénztárgépek válogatópontjaiban és speciális polcazonosítókban is használják.

A rendszer a logisztikai nyomon követésén túl paraméterekkel és szabályokkal alakíthatja a könyvtárak közötti dokumentumáramlást. Pl. a polcok töltöttségi szintjének alakításával lehetővé teszik a dokumentumok jobb bemutatását a használók számára, vagy kiegyensúlyozza a szezonális, vagy a könyvtárfelújítással kapcsolatos túltelítődést is. A használók közvetlenül nem férhetnek hozzá a közös dokumentumdepóhoz, de rendelhetnek belőle.

Ezenkívül a rendszer csökkenti a kézi dokumentummozgatást is. A dokumentumok feldolgozhatók például az előjegyzések dobozonkénti mozgatásával - ami korábban tételesen történt. Ez már csak azért is fontos, mert az elmúlt években meredeken emelkedett az előrendelések száma. A korábban logisztikára fordított munkaidőt más, fontosabb tevékenységre fordíthatják.

A szolgáltatáshoz a munkatársak mobilalkalmazást használnak. Ezzel a dokumentumok akár dobozonként, akár tételenként kerülhet a központi válogatóba, vagy a könyvtár polcaira. Azonnal láthatják a tételekre, polcokra vagy szállítási egységekre vonatkozó információkat (az aktuálisakat és a korábbi mozgásokat is). A dán Lyngsoe Systems a dán közkönyvtárakkal együttműködve építette ki a rendszert. A rendszer csak munkához közvetlen kötődő adatokat kezeli, az használók személyes adatait egyáltalán nem. (ford.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Lebegő állomány a KIT-ben: link

Prés alatt a közszféra dolgozói - a vezető minősége és az asztalfiók-arisztokráciaFEL

A közszférán belül minél kisebb az intézményvezetők döntési jogköre, és minél nagyobb mértékben kontrollál az állam közvetlenül egy területet, annál inkább hajlamosak a dolgozókat nyomás alá helyezni a főnökeik - összegzi tapasztalatait Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Az sem segít, hogy a közszférában mind gyakoribbak a politikailag kinevezett vezetők. Egy piaci cégnél is vannak olyan félelmek, hogy a névtelen visszajelzések küldése "nem is annyira névtelen", közintézménynél pedig még nehezebb bizalommal fordulni az állami felettes szervhez. Ráadásul időnként bejárják a sajtót olyan ügyek, melyekben a politikai szimpátiájának kifejezéséért rúgtak ki valakit, ezek további öncenzúrára késztethetik az állami szférában dolgozókat.

Problémát okoz, ha a vezető nem vagy rosszul ad visszajelzést a beosztottjai munkájáról, illetve nem, vagy csak az utolsó pillanatban osztja meg a "fentről jövő" információkat. "Ezt úgy hívom, hogy asztalfiók-arisztokrácia, ha valaki a nála lévő többletinformációtól [vö.: pozícionális információ - szerk.] érzi magát vezetőnek" - jellemez a szakértő. Szerinte megérné a lemorzsolódás ellen kompetensebb menedzsmentet alkalmazni, ám a többség nem lát el idáig. Persze probléma a belső kommunikáció hiánya is, sok cégvezető hajlamos elveszni a részletekben, és ami az ő szintjén racionális, az a cég egészére nézve nem az. Máskor pedig többen érzik, hogy gondok vannak a vállalat struktúrájában, de hiába, ha erről a néhány szinttel felettük lévőket már nem tudják meggyőzni - teszi hozzá.

Csóti Csaba hozzáteszi: "Abban az iskolában, ahol az igazgató összeírja, ki sztrájkol, kialakul egy pszichikai nyomás. Viszont ahol a munkaerőhiányt és a túlmunkát emberibb hozzáállással kompenzálják, ott az emberek könnyebben viselik el a nehezebb helyzeteket is."

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Kényszerültél-e már öncenzúrára a szakmai közéletben? link A könyvtárosok hallgatnak. De miért? link 5 biztos jele annak, hogy mérgező munkahelyen dolgozol: így mentheted meg magad link Információ-visszatartás a KIT-ben: link

Nemzeti adatvagyon - kulturális hozzáférés mellett ipari léptékű titkolózásFEL

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia programja c. konferencia Közadatok hasznosítása szekciója a témát hatósági (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség - NAVÜ Kft.), vállalkozói és közvetítői szempontból igyekezte vizsgálni. A NAVÜ képviselője is jelezte: csikorognak a fogaskerekek. A jogi szabályozás az EU szorgalmazása ellenére - még nem mondható eredményesnek.
Az érdekeltséget számtalan tényező korlátozza, a titkolózás, technikai akadályok, az árazás elvi és gyakorlati kérdései, adatvédelmi korlátok - melyeknek nyögés a vége.
Vadász Pál az üzleti oldal képviselőjeként közelítette a témát. Pozitív példákat lényegében csak a kulturális / tudományos területről tudott felhozni: Magyar Elektronikus Könyvtár, Arcanum, NAVA, Matarka, MTMT. A többi közadat-forrásnál a titkolózás implicit jelei vélelmezhetőek technikai trükkökkel, mesterséges hozzáférési akadályokkal, egyes szereplőknek kedvező eléréssel. Summa: "A mindenkori elit rejtőzködik". A "mitől éledne fel a szakma" kérdésre az alábbi pontokat fogalmazta meg:
- legyen a közadat megszerezhető (ingyen, vagy határköltségen, ugyanazon az áron, gyorsan, átláthatóan, megkülönböztetés nélkül, gépi úton olvasható formában)
- normatív módon, kérés / igénylés nélkül
- szankcionálják a törvényszegőket.


Nem tűnt el, csak sokkal nehezebb megtalálni - parlament.huFEL

Hadházy Lajos parlamenti képviselő Facebook-posztjában jelezte, hogy a parlamenti naplónak vonatkozó oldaláról link eltűnt az a bejegyzés, amely a parlament 1990. évi trianoni megemlékezéséről tudósít:
- Erről pár éve több híroldal is megemlékezett és a naplót be is linkelték, mert akkor valóban ott is volt a dokumentum. (Pl. itt:
link ) Na, de valószínűleg tényleg szégyelli Kövér az akkori tetteiket mert eltüntették a napló ezen részét. Nem elérhető. Nincs. Az internet azonban nem mindent felejt, a kollégáim utánajárása szerint a napló 2020 októberében még elérhető volt, aztán köd előttem, köd utánam, eltűnt... (...)
A törölt napló részlet tehát így rögzítette 1990. június 4-én történteket a Parlamentben: "Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen." Így rögzíti az az MDF-es Szabad Györgynek, az Országgyűlés első elnökének 1990. június 4-i felszólalása utáni pillanatot, amikor a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselői kivonultak a Parlamentből a Trianon 70. évfordulóján tartott 1 perces felállás alatt.
SZERK. (Fb.): Időközben kiderült, hogy némi bűvészkedéssel elő lehet varázsolni a 32 évvel ezelőtti napló szövegét (köszönet a szemfüles olvasóknak). A korábbi, általam is linkelt hivatkozás azonban továbbra sem él.


Fenntarthatóság: hiány a hosszútávú személetformálási stratégiaFEL

Túlzás, hogy szempont lenne a magyar könyvtári diskurzusban a fenntartható fejlődési célok (SDG) téma. Persze meglátjuk majd, hogy az ezt zászlajára író 2022. évi MKE-vándorgyűlés változtat-e a helyzeten. Baljós azonban, hogy ahogyan az együttműködés tematika is leginkább a szakmán kívüli elvárásként jelenik meg, a fenntarthatóság is hasonlóan jár, ha ennek
- nincsen számottevő belső motivációja, illetve
- nincsen könyvtári stratégia, ami a koordinált cselekvést kiváltaná.
Biztató ugyanakkor, hogy a témában - a tájékoztató jelegű KIT-szavazás kapcsán érdeklődést mutattak link a könyvtárosok. (MG)

Kinek a felelőssége a fenntarthatóság? Az egyéné, a döntéshozóké vagy a cégeké? "Rettenetesen sok feladatunk van még a jövőben mindhárom csoportnál" - szögezi le Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Gyártók és Országos Szolgáltatók Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelmi szemléletformálás terén. A szakértő a 2015-ös változások - ami alatt a párizsi klímaegyezményt, a fenntartható fejlődési célokat és a körforgásos direktívát érti - előtt a döntéshozókat érezte elkötelezettebbnek, azóta viszont meglátása szerint a vállalatok is "felébredtek": előre cselekednek és beruháznak. "A lakosság terén is látunk némi pozitív elmozdulást, de ez olyan, amit sosem lehet elégszer ismételni, ott nagyon hiányoljuk a hosszútávú szemléletformálási stratégiát" - teszi hozzá a forráslinken elérhető podcastban.

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Fenntartható fejlődés... link

Mit tartanak fontosnak megbeszélni az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén? (olvasóink szavazatára)FEL

2022 júniusában az ALA éves konferenciáját 2019 óta először ismét személyesen rendezik. A teljes programból két nagyobb témakört, azon belül témákat emelünk ki.
I. Könyvtárhasználat bárki számára, esélyegyenlőség
1. A migrációs folyamatokról könyvtári vándorkiállítás lesz, ezt előkészítik
2. Nemek közötti egyenlőséget szolgáló STEAM programok a többnyire alulreprezentált latin-amerikai népességnek
3. Sokszínűség, egyenlőség, befogadás: akadálymentesítés a könyvtárépületekben; fogyatékossággal élő kisgyermekek befogadása és méltányos bánásmódja a nyilvános könyvtári programokban; könyvtári stratégia a siket közösség bevonására; online könyvklubok értelmi és fejlődési fogyatékossággal élő felnőtteknek;
4. Tinik, fiatal felnőttek bevonása: Kidlit használata a veszélyeztetett fiatalok elérésére és bevonására: öt szerző osztja meg tapasztalatait, akiknek veszélyeztetett fiatalokként menedék volt a könyvtár, ill. stratégiákat a hozzájuk hasonló gyerekek elérésére, bevonására; TikTok és könyvtárak: TikTok: egy erőteljes partnerség.
5. Családok bevonása: várandós szülők, újszülöttek szülei; családok a könyvlistákon túl, azaz a rasszok és a kultúra könyvtári oktatásával; Top 10 tiltott könyv: két szerzővel személyesen találkozhatnak;
6. Színesbőrű közösségekhez mélyebb kapcsolódás
7. Történelmileg alulreprezentált fiatal felnőtt olvasók (BIPOC, LMBTQIA+, fogyatékkal élők, neuro-divergensek stb.) bevonása. Öt debütáló, érintett szerző mesél arról, hogyan élték meg, amikor nem látták magukat a szépirodalomban. A foglalkozáson taktikákat is tanulnak.
8. Könyvtári terek, programok újragondolása: hagyományosan marginalizált közösségek is felfedezhessék a természetet, csökkentve ezzel a zöldterületekhez való hozzáférés egyenlőtlenségét.
9. Inkluzív, önköltséges programszervezés vállalkozóknak
10. Útlevél-szolgáltatások a könyvtárban.

II. Fenntartható fejlődés: 1. SustainRT Lightning megbeszélések - Fenntarthatósági Kerekasztal sok könyvtártípusra; 2. Éghajlati igazságosság: fenntarthatósági programok létrehozása EDI-vel (EDI = equity, diversity, and inclusion), azaz az egyenlőség, különbözőség és befogadás alapján. (Ref.: Szabó Eszter)


Önkéntesen Dániában 3. - Szervezés és a jövőFEL

Folytatva link Martin Lundsgaard-Leth előadását az a "kompetencia-konferenciáról"...

Könyvtári önkéntesek toborzása, képzése, elismerése
- Toborzás: a könyvtár honlapján, a helyi újságokon, Facebookon és "szájról szájra" módszerrel
- Oktatás: a jelentkezők rövid képzésen vesznek részt
- Megtartás: a tapasztalat (2008 óta) azt mutatja, hogy a könyvtári önkéntesek nem morzsolódnak le könnyen - és talán ez lehet inkább a probléma
- Elismerés: az alkalmazottakhoz hasonlóan ők is kapnak karácsonyi ajándékot és évente közösen kirándulunk.

A könyvtárosok és a helyi lakosok együttműködésének jövője
Esélyes, hogy a könyvtár dolgozói - és a politikusok - továbbra is együttműködnek az önkéntesekkel. Azért, mert...
- jó a társadalomnak és az önkéntesnek / állampolgárnak
- várhatóan lesznek elegen, akik szívesen válnak önkéntesé, mert...
- sok fiatal szeretne valami hasznosat tenni, és valamit jelenteni másoknak
- az életrajzban is jól mutat az önkéntesség
- egyre több a nyugdíjas, akik szeretnének másokkal együtt valami értelmeset csinálni.
Mindannyian ismerjük tehát a kapcsolatok fontosságát - fejtette ki az MKE kompetencia konferenciáján megtartott előadásában Martin Lundsgaard-Leth. (ref.: MG)

Hírforrás: Martin Lundsgaard-Leth
2022. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Az önkéntesek munkája gazdagítja a könyvtárakat - így csinálják Drezdában link Az osztrák könyvtárosok 80%-a önkéntes link Önkéntes téma a KIT-ben: link

Az ipari örökséget mutatja be Lettország Nemzeti KönyvtáraFEL

A könyvtárak leggyakrabban az olvasható örökség köré építik szolgáltatásaikat, úgymint irodalmi rendezvények, író-olvasó találkozók, könyvkiállítások, "olvasásnépszerűsítőnek" nevezett programok. A könyvtárak nevei is leginkább ezt a gondolkodást tükrözik: felülreprezentáltak közöttük az írókról, költőkről elnevezettek. (Üdítő kivétel, ha egy könyvtár műszaki szakemberről, orvosról, vagy gazdasági szakemberről kapja a nevét.)

A rigai nemzeti könyvtár a 100 évvel ezelőtti ipari emlékeket mutatja be a Lett Nemzeti Digitális Könyvtár aktuális kiállításán: "A lett ipar századfordulójának története". Mint a kiállítás bevezetőjében írják: van mire büszkélkedni a lett iparnak.

Figyelemre méltó, hogy a gyakran ismételt kérdések első bekezdése a "Mit tegyek, ha hibát találok?" Illetve egy további: "Hogyan tölthetem fel saját vonatkozó anyagaimat?" Úgy tűnik tehát, hogy a lett nemzeti könyvtárosok nem gondolják mindentudónak magukat, és szégyen nélkül vonják be használóikat az értékelőállításba, ahogyan arra volt Magyarországon is könyvtári 2.0-ás felbuzdulás 10-12 évvel ezelőtt. (MG)


Megkérdeztük: Könyvtárosi kompetencia: a nyerő a...FEL

A kapott, tájékoztató jellegű adatok:
5 - az emberi attitűdök, nem a tanult szakmai ismeretek
14 - stabil könyvtárszakmai ismeretek és értékrend
3 - az érdekcsoportok közötti elboldogulás készsége
4 - a használóismeret
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
A vonatkozó diagram: link .
Elgondolkodtató, hogy a használók implicite leginkább a használóismeret és a megfelelő emberi attitűd hiánya, és kevésbé a szakismeret gyengesége miatt maradnak távol a szolgáltatásoktól. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. június 08.  • Továbbküldöm a hírt

Hogyan mérhetik a könyvtárak a kulturális sokszínűség fejlődésre gyakorolt hatását? (olvasóink szavazatára)FEL

A kulturális sokszínűség előmozdítása az UNESCO-nak egy 2005-ös, nemzetek közötti együttműködési megállapodásnak köszönhető, amelynek Magyarország is része. Ennek 11. cikkelye a civil társadalom együttműködését is ösztönzi, beleértve a könyvtárakat és a könyvtári egyesületeket is. Ez az alapja az egyezményt végrehajtó és annak hatását mérő nemzeti hatóságokkal való együttműködésnek. Az egyezmény alapján jött létre a célok elérését támogató Kulturális Sokféleség Nemzetközi Alap (IFCD) is. 2015-ben az UNESCO bemutatott egy négy célból álló keretrendszert az informált, bizonyíték alapú döntéshozások érdekében. Ezzel ellenőrizhető többek közt az egyezmény implementációja is. Miközben minden cél a fenntartható fejlesztési célokhoz (SDG) is kapcsolódik. A célok a következők:
1. A kultúra fenntartható irányítási rendszereinek támogatása.
2. A kulturális javak és szolgáltatások akadálymentes áramlása, a művészek és kulturális szakemberek mobilitásának növelése.
3. A kultúra fenntartható fejlődési keretekbe való integrálása.
4. Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok előmozdítása.

Az egyes célokon belül több terület is megtalálható. A területek mérését pedig indikátorok támogatják. Például a 4. cél egyik területe a nemek közötti egyenlőség. Alterülete pedig a szabályzatok és mérések kidolgozása a kulturális és média szektoron belüli genderegyensúly érdekében. Az ellenőrző eszközei pedig a 1. kormányzat tevékenysége az egyenlőség megteremtésében, 2. a nők részvételének támogatása a kulturális életben, 3. a női művészek támogatása.

A bizonyíték alapú döntéshozás alapvető az egyezmény sikerében. Segít megérteni a kormányzati szereplőknek, hogyan támogatja a kulturális sokszínűség a fenntarthatósági célokat. Jó alkalom, hogy a könyvtár megtapasztalja, hogyan segíti elő a célok megvalósítását, most, vagy a jövőben. A résztvevők négyévente QPR jelentésben mutatják be a haladást. Az UNESCO az utóbbi időben összekapcsolta ezt a kiadott keret rendszerrel az átláthatóság érdekében. A jelentések segítségével a könyvtárosok is közvetlenül bemutathatják a hatásukat. A civil szervezetek is szolgáltathatnak információkat a saját hatásukról a kulturális sokszínűséggel kapcsolatban. Az IFLA ajánlása szerint érdemes áttekinteni az ország által benyújtott jelentéseket. Figyelemmel követni, mikor jelenik meg a következő, és előtte legalább 6 hónappal benyújtani a könyvtári információkat egy megadott formon (link ) a hivatalos kormányzati kapcsolattartó személynek. A magyarországi jelentések 2012-ben, 2018-ban és 2020-ban készültek. Itt találhatóak az UNESCO oldalán: link (ref.: Habók Lilla)


Más könyvtár is megosztja a gyöngyösiek humoros klipjeitFEL

A humor a meggyőzés egyik legjobb eszköze - a weben is. Ügyesen használva akár még arra is alkalmas, hogy több olvasó járjon egy könyvtárba. Jó példa erre két gyöngyösi könyvtáros, Jakab Zsolt és Szabó Dénes, akik saját gyártású humoros kisfilmekkel csábítják a mátraaljai kisváros bibliotékájába a látogatókat. Kreativitásukra, egyediségükre sokan felfigyeltek, webes könyvtármarketingjüket már egyetemeken oktatják.

A cikk beszámol arról, hogy:
- rájöttek: a humor hatékonyabb marketingeszköz a komolykodásnál
- Dénes: Ennél sokkal meglepőbb volt, ahogyan az idősebbek a videóinkat fogadták. Finoman szólva nehezményezték és elutasítóan fogadták azt, amit csináltunk, mondván egy könyvtáros ne bohóckodjon. Ennek ellenére később ők lettek a legnagyobb rajongóink. De eljutottunk a gimnáziumba is, ahol előadást tarthattam, és ott vagyunk a YouTube-on is, amit nagyon sok fiatal követ.
- Zsolt: Pontos adatot nem tudunk mondani [a forgalomnövekedésről], de érezhetően nőtt a könyvtárlátogatók száma, és az intézmény rendezvényeire is szép számmal jönnek az érdeklődők.
- Zsolt: Pontos statisztikát nem ismerünk [hogy növekedett-e az orosz irodalom forgása az elhíresült videóklip hatására], de jellemzően már a kötelező olvasmányokon kívül is kölcsönöztek tőlünk orosz irodalmat.
- A népszerűségünk az előbb említett "Tíz dolog, amit ne csinálj a könyvtárban!" anyagunkkal kezdődött, ami után nem sokkal elkészítettük a "Tíz dolog, ami jó a könyvtárban" című filmet. Ezek nem helyi eseményeket, hanem olyan általános szokásokat, dolgokat népszerűsítenek, amelyek bármelyik másik könyvtárra elmondhatók. Éppen ezért ezeket a videós tartalmakat sok könyvtár átvette tőlünk, és leadta a saját webes csatornáin.
- Zsolt: ... a Pécsi Tudományegyetemen vendégelőadók lettünk. Itt online kapcsolaton keresztül mutattuk be a könyvtármarketingünket.

Régebbi hírforrás(ok): 300%-kal nőtt a videók nézettsége - Szórakoztató kultúraközvetítés a gyöngyösi könyvtárban link

Stresszt is okoz a könyvtár - és mit tehetsz ellene?FEL

A könyvtári szorongás olyan pszichológiai akadály, mely a hatékony könyvtárhasználat útjában állhat, ezért fontos, hogy az olvasókkal napi szinten kapcsolatban álló tájékoztató könyvtárosok ismerjék, és értsék ezt a problémát. A könyvtári szorongás a könyvtárral való találkozáskor fellépő esetleges pszichés megterhelés. A könyvtári szorongást többféle hatás váltja ki. A személyben ébredő emocionális gátlások és az intézményi sajátosságok által keltett negatív érzések együttesen okoznak nyomasztó lelki megterhelést a felhasználókban. Korábbi kutatások szerint alapvetően négy okra vezethető vissza a diákok ellenérzése:
1. nyomasztónak érzik a könyvtár méretét
2. nem tudják, mit merre találnak és nem értik a könyvtár rendszerezését
3. nem biztosak abban, hogyan kell nekilátni a kutatómunkának
4. nincsenek ismereteik arról, mit kell tenniük a könyvtárban, ami miatt alkalmatlannak érzik magukat és mivel ezt szégyellik, félnek segítséget kérni.
A szorongás oldása közös feladata könyvtárosoknak, oktatóknak és rajtuk keresztül a hallgatóknak. A siker záloga lehet:
- felhasználóbarát könyvtári környezet kialakítása
- a gátlások leépítését támogató könyvtárosi attitűd
- a könyvtári szorongás meglétének elismerése
- az információs műveltség és a könyvtárhasználat oktatása. (tanulmány, Senkei-Kis Zoltán: A könyvtár mint stresszforrás. Hogyan oldható a könyvtári szorongás?) - hívtuk fel a figyelmet egy éve


Írószer-automata: toll, kihúzó, jegyzetpapír... (galéria)FEL

... továbbá post-it matrica, szájmaszk, fülhallgató, pendrájv, zsebkendő, intimbetét, szemüvegtörlő és fehér korrektor. Ezek vásárolhatók automatából Hamburg Közkönyvtárában. A masina csökkenti a járvány idején a fertőzés veszélyét, némi bevételt jelenthet a könyvtárának. Üzleti modelltől függ, hogy a szolgáltatás kiszervezett-e, vagy a könyvtár a forgalmazó.
Az automata nyilván csak nagyobb forgalmú könyvtárban lehet opció. A vonatkozó fotókat ld.: link (MG)


Szakmai továbbképzések a szexuális nevelésről - Észak-kaliforniai gyerekkönyvtárosoknakFEL

Szakmai fejlesztő foglalkozások a szexuális nevelésről: Az ACL két ingyenes szakmai továbbképzést tervez a Zoom találkozóink részeként. Ezeket a június 10-i és július 8-i találkozóinkra tervezzük, amelyeket 9:30-kor tartunk (a workshopok 10 órakor kezdődnek). Jelöljétek be a naptáraitokban!

1. A szexuális nevelés, amit megérdemlünk: Beszélgetés Cory Silverberggel és Bianca Laureanoval (Június 10-én 10:00-12:00 PST)
Ezen a workshopon és a megbeszélésen arról fogunk beszélni, hogy mi hiányzott a hagyományos szexuális nevelésből, és hogyan nézhet ki az igazságot középpontba állító szexuális nevelés. Megvizsgáljuk, hol és hogyan jelenik meg a szexualitás és a gender olyan nyilvános tereken, mint a könyvtárak, és hogyan válaszolhatunk a szülők és fiatalok kérdéseire oly módon, hogy az ahelyett, hogy elzárná, inkább megnyissa a lehetőségeket a fiatalok számára, hogy kik ők és kivé válnak.

2. Szexuális nevelés és közkönyvtárak: Beszélgetés Rakisha Kearns-White-tal és Cory Silverberggel (Július 8-án, 10:00-12:00 PST)
Ezen a workshopon arra fogunk összpontosítani, hogyan nézhet ki a szexuális nevelés a könyvtárakban. Cory és Rakisha Kearns-White, a Brooklyn Public Library vezető ifjúsági könyvtárosa beszélgetéseken és tevékenységeken keresztül feltárja, mi lehetséges, milyen kihívásokra számíthatunk, és hogyan kezeljük őket. Rakisha megosztja tapasztalatait a testről, a menstruációról és a szexualitásról szóló műsorok készítéséről, beleértve a népszerű Cycle Alliance-t.

Az egyes értekezletek Zoom linkjeit röviddel az egyes találkozók előtt kiküldjük a blogunkra: Blog (bayviews.org). Nagyszerű lehetőség a gyermek- és ifjúsági könyvtárosoknak és asszisztenseknek egyaránt, ezért kérjük, adja tovább e hírt. (ref.: MG)

A Vasárnap c. magyar orgánum a Breitbert portálra hivatkozva itt szörnyülködik a témán: Szexoktatás könyvtárosoknak - újabb gyermekeket célzó LMBTQ kezdeményezés link


Laptapir Egerben is - digitálisan is olvashatók a nyomtatott magazinokFEL

Új szolgáltatást kínál olvasóinak a Bródy Sándor Könyvtár. A Laptapir alkalmazással online is olvashatja a nyomatott magazinokat. A Laptapir egy új, innovatív, praktikus és egyedi megoldás a nyomtatott magazinok digitális olvasására. A Bródy Sándor Könyvtárban ingyenes hozzáférési pontot talál az információs pulttal szembeni folyóirat olvasói sarokban található iPad Laptapir applikációjának segítségével.

Ingyenesen olvashatja 120 magazin legfrissebb és korábbi lapszámait, összesen 3000 megjelenési számot. Néhány példa a tartalomból: CHIP, Kiskegyed, IPM, Digitális Fotó, Motorrevü, Bookazine, Blikk Nők, Az Autó, Családi Lap, Retro Mobil, Auto Bild, GEO, ÉVA, Runner's World, Tvr-hét, Glamour, Látkép, Golden Harmony, Pistike, Kertbarát, Otthonok & Megoldások, Dörmögő Dömötör, Rockstar magazin, Esküvő Classic stb. (Eger Hírek)

- Némileg elgondolkodtató, hogy fajlagosan olcsóbb könyvtári konzorciumok helyett egyedileg szerzik be a szolgáltatást a könyvtárak. (MG)


Úton az Arduino: a Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár mobil kreatív műhelyeFEL

A Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár digitális könyvtári alkotóműhely (makerspace) létrehozásába fogott. Az alkotóműhely rendszeresen szervez foglalkozásokat. Jelenleg állandó helyen működik, de azt tervezik, hogy mobil szolgáltatás lesz belőle: a jövőben a városi könyvtár 18 fiókjának bármelyikében sor kerülhet programjaira.

Az Alkotóműhely a könyvtárban projektmodul részeként a Darmstadti Főiskola információtudományi tanszékének mesterszakos hallgatói a városi könyvtár munkatársaival közösen fejlesztették ki az Arduino-műhelyt. [Az Arduino nyílt forráskódú szoftver és hardver, továbbá egy cég, projekt és használói közösség neve. A hozzá kapcsolódó tevékenységek felölelik interaktív elektronikus objektumok létrehozását, mikrovezérlők tervezését, gyártását és egyéb digitális eszközök építését. - A Ref.] A főiskola információtudományi alapképzési programjában már tíz éve szerepelnek Arduino-szemináriumok, a hallgatók ezek során a mikrovezérlők használatába kapnak bevezetést. Az alkotóműhelyhez kapcsolódva eddig egyszerű, bevezető (kétszer 3-4 órás) foglalkozásokhoz állítottak össze programot (pl. kapcsolótáblák szerelése, programozása), amihez igyekeztek tekintettel lenni a résztvevők változatos előképzettségére. A járványhelyzet miatt a műhelyfoglalkozások kipróbálására még nem kerülhetett sor. (Úton az Arduino: a Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár mobil kreatív műhelye, ref.: Hegyközi I.)


Új épületben, új helyszínen alakították ki a községi könyvtárat KesznyétenbenFEL

Kesznyétenben a helyi igényeket figyelembe véve gyarapították az állományt, szervezték a kulturális életet. A könyvtár mostantól a közösségi házban, két helyiségben, gyereksarokkal, számítógépekkel áll a község lakóinak rendelkezésére.

Az új községi könyvtár átadási ünnepségén Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere kiemelte: a legutóbbi 20 évben 5 helyszínen működött a könyvtár, mely most méltó helyre került. A település vezetője köszönetet mondott a szakmai, módszertani és nem utolsósorban anyagi segítségért a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtárnak, hiszen munkatársai közreműködésével 2 106 295 forintból újult meg a bútorzat, valamint a technikai eszközök. A könyvtár mindenkire számít, hiszen az alapszolgáltatások mellett a helyi nyugdíjasoknak, színjátszó körnek is helyet biztosítanak, és itt rendezik a KönyvtárMozi foglalkozásait is. Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy a kistelepüléseken legyen egy olyan könyvtáros, aki szervezi a helyi kulturális életet, mozgatórugója a szolgáltatóhelynek.


Olvass, fotózz, posztolj, hashtagelj! - online játékra hív a Somogyi KönyvtárFEL

Olvasásnépszerűsítő online játékot hirdetett a szegedi Somogyi-könyvtár. A feladat, hogy kedvenc könyvünkkel fotózkodjunk Szeged ikonikus helyein és töltsük fel a közösségi média oldalunkra a #Szegedendivatazolvasás hashtaggel.
Játékra hív a Somogyi-könyvtár 2022. június 1-12. között. A kihívás címe: Szegeden divat az olvasás. A hónapok óta tartó sorozatban hétről hétre Szegedhez kötődő, példaértékű személyiségek osztják meg kedvenc olvasmányélményeiket és ajánlanak olvasnivalót a Szegedi Tükör lapjain. Most az online térben nyílik meg mindenki előtt a lehetőség, hogy a közismert olvasókat követve megosszák egy kedves olvasásélményüket. A játék lényege, hogy a résztvevők Szeged valamely ikonikus pontján fényképet készítsenek magukról olvasás közben, feltöltsék azt közösségi oldalaikra a #Szegedendivatazolvasás hashtag megjelölésével. Természetesen a jutalom sem marad el, a fényképet feltöltők között könyveket sorsolnak ki.
A Szegedi Tudományegyetem polgárai az intézmény nevezetes épületei előtt is megörökíthetik magukat. Például a TIK vagy a rektori épület előtt készíthetnek fotókat és mutathatják meg, mit olvasnak az SZTE-s hallgatók, oktatók, dolgozók. Hangolódjunk együtt a 2022. június 9 és 12 között megrendezendő Ünnepi Könyvhétre: "Könyvet a kézbe, repüljön a kismadár és záporozzanak a hashtagek!" További részletek a FB eseménynél.
Analógiák

Hol van nagyobb lehetőség (szakmai) reformra?FEL

A magyar könyvtáros közösség frusztrált, áhítja a nagyobb elismerést, egyúttal nagyon erősen ragaszkodik a meglévő személyi, strukturális és fizikai állapotokhoz. Inmerős képlet? Ez a helyzet ráadásul társadalmi (vagy esetünkben: szakmai) mérnökösködéssel is alakítható; tudatosan / ösztönösen / vagy éppen sodródás által. Ha például tovább növeljük a munkavállalók bizonytalanságát, akkor nagyobb erővel fognak ragaszkodni a meglévő nemszeretem rendszerhez is. (MG)
Néhány szempont, tágabb összefüggésekben:
- ... Ugyanis minél fejletlenebb egy település, a lakói annál lelkesebb kormánypárti szavazóknak bizonyultak, és fordítva: minél jobb módban élnek egy település lakói, annál többen voksoltak ott az ellenzékre.
- az uniós mediánjövedelemhez képest a magyarok 78 százaléka tekinthető szegénynek, míg a szlovén és a cseh népességnek csak a 17, illetve 21 százaléka. A legszegényebb magyaroknak, úgy tűnik, mégis a 80-90 százaléka elégedett...
- az iskolázottság a leginkább meghatározó demográfiai adat az idei választási eredmény magyarázatára
- csak azokon a helyeken volt kormányváltó hangulat, ahol egy-egy embernek a saját életében is van lehetősége a változásra, a társadalmi mobilitásra: tanulhat, munkahelyet válthat, feljebb léphet a ranglétrán. Számukra a változás nem az ismeretlentől való rettegéssel egyenlő, hanem azzal, hogy valami jó is történhet velük. (HVG)


'Lebegő gyógyszerek' - Skandináviában könyvtárak is meg tudják csinálniFEL

Észtország és Finnország több területen is szoros kapcsolatot ápol egymással. Ennek következtében, évente több mint 6 millió utaznak Helsinki és Tallinn között. Útközben a két ország polgárainak lehetőségük van arra, hogy nyomtatott recept nélkül, a nyelvi korlátok nehézségei nélkül vásároljanak gyógyszereket.

Ennek a határokon átnyúló e-recept és elektronikus gyógyszerkiadási rendszer teszi lehetővé, hogy az európaiak kiválthassák az orvosuk által felírt gyógyszereket egy másik tagállam gyógyszertárában. A folyamat egyszerű és gyors. A gyógyszerész a beteg elektronikus személyi igazolványának segítségével belép az e-recept platformra (felhőbe), ellenőrzi, hogy melyik készítményt írták fel, majd ki tudja adni a vásárlónak.

"Amint belépünk a rendszerbe, látjuk az adott személy számára kiállított receptek listáját, és a rendszer automatikusan lefordítja azt észt nyelvre. Így minden érthető számunkra. Miután a recepten szereplő gyógyszert kiadtuk, néhány percen belül a rendszerünk elküldi az információt a betegünk hazájába, majd az adott receptet vagy törli, vagy csökkenti a felírt gyógyszer mennyiségét" - mondta el Aleksandr Vares, gyógyszerész.

"Ma már, amikor utazunk, nem gondolunk arra, hogy megvan-e a roaming-csomag, a mobiltelefonunkra. Ennek ugyanilyen egyszerűnek kellene lennie a határokon átnyúló e-egészségügyi szolgáltatási rendszerrel. Nem kell gondolkodnom: van-e nálam papír alapú recept? Erre nem kellene, hogy szükségem legyen. Csak be kellene sétálnom a gyógyszertárba, felmutatnom a személyi igazolványomat, és megkaphatnám a kívánt gyógyszert" - érzékelteti a rendszer lényegét T?nis Jaagus, a TEHIK egészségügyi divíziójának vezetője.
Kisszínes

Háborús célpontok az ukrán identitást támogató kulturális értékekFEL

HVG: Műemlékekkel foglalkozó kutatóként hogyan tudja feldolgozni a kulturális értékek megsemmisülését?
Vonnák Diána, író, antropológus, Ukrajna-szakértő: Borzalmas, bár nem váratlan, hogy ezek kifejezetten háborús célpontok. Csak Mariupolból kétezer festményt és műtárgyat vittek el az oroszok két lebombázott múzeumból. A donbaszi régióban harminc nagyobb intézmény sérült meg, ezek egy részének a gyűjteményét elszállították. A mostani munkám része, hogy kulturális szakemberekkel rögzítek interjúkat a műtárgymentésről. Fotózzák, digitalizálják a gyűjteményeket, és óvóhelyekre viszik, amit csak tudnak. Hogy hová, az nemzetbiztonsági titok, ezért nekem is vigyáznom kell arra, hogyan dolgozom ezzel az anyaggal. Sok nemzetközi segítséget kaptak, magyart nyilván nem.
Információforrások

Már elérhető az Ószövetségi szómutató szótár - Digitális könyvbemutató az MTA könyvtárábanFEL

Digitális könyvbemutató keretében ismerhették meg az érdeklődők az Ószövetségi szómutató szótárt május 25-én, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban. A Babits Antal bibliakutató, vallástörténész vezetésével működő szakmai csoport hat éven át tartó munkájának gyümölcseként elérhetővé vált digitális formában az Ószövetségi szómutató szótár.

A Magyar Bibliatársulat honlapján ingyenesen hozzáférhető szómutató (konkordancia) minden magyar bibliafordításra alkalmazható, a héber eredeti szöveg alapján készült link , a tudományos munkát segítő, de a csupán az Ószövetség iránt érdeklődő "laikus" számára is jól használható. A keresett szavak jelentése (szinonimákkal) mellett az adott szó előfordulási helyét, helyeit is megmutatja a szótár.

Az online megjelenés a frissítésre is nyitott. A szerkesztők külön kérik e-mailek formájában a jobbító szándékú észrevételeket, megjegyzéseket, felvetéseket a korrekcióra, így maradhat korszerű a szómutató a tudományos közvélemény számára is.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról