Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/20., máj. 15.

A lapszám szerkesztője Mikulás Gábor

Hírek

Esélyegyenlőség - kellene, de inkább másra hagyjuk
* * * Coworking office / közösségi iroda - tapasztalatok és lehetőségek - konferencia: jún. 5. * * *
Ilyen a MI-tudás és az 'algoritmikus műveltség' (Andrew Cox brit prof. szerint) (olvasóink szavazatára)
Változások a pr-ben - hogy elkerüljük a lehangoló könyvtári hírek gyártását
Pályázati kiírás a legjobb kiskönyvtárra - ezeket várják el
MET-gála - sztárok ruhái és a könyvtárlátogatás
Közösségi szakácskönyvet állít össze az esztergomi könyvtár
E-könyv kölcsönzést indított a FSZEK - Érdemes lesz máshonnan is beiratkozni?
A könyvtárosképzés érzékelt minősége - anonim észrevétel
Nem félnek a könyveket, az étkezést és olvasást egy csomagban kínálni
Megkérdeztük: A könyvtárak legfőbb feladata...
Átalakul a marketing...
A szükségben a generációs különbségek is bennragadnak
Sokkal több felnőtt olvas YA-könyveket, mint gondolnánk
Hosszabb nyitvatartással várja a könyvmolyokat Budapest egyik legszebb könyvtára
Vésővel támadtak a Magna Carta egyik példányára az idős környezetvédők
Építészeti beszámoló a BGE új könyvtáráról
Önkiszolgálásban erősítik a könyvtárat a DEENK Böszörményi úti campusán
Iskolai könyvtár lett egy repülőgép törzséből Angliában

Analógiák

Az utcáról is látszik, hogy tanuló, olvasó emberek vannak a bent
Megfontolandó - lehet-e hatékony a könyvtárban is a kettős határidő?
Intézményi átszervezési tapasztalatok - összekovácsolnak

Praktikus

Mennyibe kerül az ingyenes könyvtári nyomtatás? (olvasóink szavazatára)

Kisszínes

Szépirodalom olvasása - kognitív előnyök


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Esélyegyenlőség - kellene, de inkább másra hagyjukFEL

A társadalmi egyenlőtlenség növekedése az ország hosszabb távú jólétét csökkentő tényező. A közkönyvtárak alapvető funkciója pedig ennek a csökkentése, azaz a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása.
Ennek ellenére több jel arra mutat, hogy
- a könyvtárosok nem feltétlenül érzik magukat hivatottnak a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére
- a továbbra is erős az állományközpontú gondolkodás
- e tevékenységekre a könyvtárosképzés kevésbé készíti fel a leendő szakembereket
- gyenge szakismerettel e tevékenységek extra erőfeszítést és lassabb megtérülést kínálnak
- a könyvtári minőségbiztosításnak nem fókuszpontja a használók egyenlősége, ami szintén eltereli a figyelmet
- nincs könyvtári stratégia és akarat, amely e funkciót megerősíthetné
- a könyvtáros társadalom alulfizetett és kevés forrással rendelkezik e feladatokra; a könyvtárosok nem csekély arányban szintén hátrányos helyzetűek
- a gyenge társadalmi szolidaritás nem kényszeríti - sőt, gyakran ellenérdekeltté teszi - a könyvtárakat e tevékenységekben.
Mindezek mellett a könyvtár a potenciálisan a hátrányos helyzetűekre tud legnagyobb hatást gyakorolni. (MG)

Az egyenlőség egyenrangúságot jelent - nem pedig egyformaságot. Nem azt takarja, hogy mindenkinek pontosan ugyanannyi jövedelme, vagyona, erőforrása van (vagy legyen), mindenki pontosan ugyanolyan körülmények között él (vagy kell élnie), hanem azt a követelést fejezi ki, hogy az élethez nélkülözhetetlen javak és lehetőségek mindenki számára elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek. Az egyenlősítés következésképpen nem egységesítést vagy uniformizálást jelent, hanem következes esélyteremtést mindenki számára ahhoz, hogy kibontakoztathassa a benne rejlő lehetőségeket és képességeket. (Mérce / Új Egyenlőség)


* * * Coworking office / közösségi iroda - tapasztalatok és lehetőségek - konferencia: jún. 5. * * *FEL

A coworking office vagy közösségi iroda olyan hely, ahova bárki bejöhet dolgozni, tanulni, foglalkozásától vagy tevékenységi formájától függetlenül. Lazább, mint egy hagyományos iroda, de komolyabb, mint egy kávézó.

Gondolkodsz-e könyvtári közösségi irodában? Ha felmerült a lehetőség vagy a kíváncsiság, töltsd ki a következő 5 perces, anonim felmérést, mely tapasztalattal rendelkező vagy lehetséges szolgáltatóknak szól: link

A közösségi irodaszolgáltatás már meglévő használóinak és potenciális igénybe vevőinek - bt., kft., civil szervezet stb. - bártan küldd tovább ezt a linket, hogy az igényeiket feldolgozva fejleszthesd a szolgáltatásaidat.
A kérdőív itt található: link

Kitöltési határidő: 2024. máj. 21. - Az eredményeket a "Coworking office / közösségi iroda - tapasztalatok és lehetőségek" konferencián mutatjuk be, 2024. jún. 5-én, Budapesten.
További, részletesebb információ: link Ha kérdésed van: 30 239-2293.


Ilyen a MI-tudás és az 'algoritmikus műveltség' (Andrew Cox brit prof. szerint) (olvasóink szavazatára)FEL

Andrew Cox brit akadémikus, sheffieldi professzor felvázolta, hogyan módosítja a MI az egyetemi könyvtárak helyzetét, és mi az információs szakemberek szerepe ebben. Főbb megállapítása: közvetlen válaszok, előítéletek kezelése, algoritmusok megértése, buborékok kipukkasztása.

1. A felhasználók forráslisták helyett közvetlen válaszokat várnak. Rövid távon ezért a keresési technológiákban fogjuk látni a változásokat. Hosszabb távon a MI lehetővé teszi a tudáshoz való mélyebb és szélesebb körű hozzáférést. A könyvtárak döntő szerepet játszanak majd abban, hogy az embereket megbízható forrásokhoz irányítsák, és segítsenek eligazodni a potenciálisan túlterhelő adattengerben.
2. Legyünk tisztában a MI-technológiákban rejlő torzításokkal és azzal is, hogyan hatnak a tudáshoz való hozzáférésre. A MI megismételheti és felerősítheti a meglévő előítéleteket. A könyvtárak egy igazságosabb és méltányosabb információs környezet kialakulását azzal segíthetik, hogy aktívan dolgoznak az ilyen előítéletek oktatásán és mérséklésén.
3. Az információkeresés mindinkább a digitális asszisztensekkel való párbeszédes interakciók irányába fejlődik. Ez olyan kihívásokat vet fel, mint pl. a válaszok megbízhatóságának megítélése és a "szűrőbuborékok" elkerülése. Ezek korlátozzák, hogy sokféle nézőpontot ismerjünk meg. Az "algoritmikus műveltség" fejlesztése az alapja annak, hogy megértsük, hogyan alakítják keresési eredményeinket ezek a láthatatlan technológiák.
4. Az algoritmikus műveltség túlmutat a MI-technológiákkal szembeni egyszerű bizalmatlanságon. Arról szól, hogy megértsük, hogyan alakítják az algoritmusok a kapott információkat, és milyen elfogultságokat tudnak beépíteni. Ebben benne van az is, hogy felismerjük, melyek azok a személyre szabott hatások, amelyek információs buborékokba zárnak bennünket, továbbá rájöjjünk: mit tegyünk, hogy túllépjünk ezeken a korlátokon - a világ szélesebb körű és sokszínűbb megértése érdekében. (Ref.: Szabó Eszter)


Változások a pr-ben - hogy elkerüljük a lehangoló könyvtári hírek gyártásátFEL

Az időnként sablonos, figyelemfelkeltő tartalmat nélkülöző, sztereotípiákat erősítő sajtóhírek kárt okozhatnak a könyvtárak imázsában. Nem úgy tűnik, hogy a könyvtár illetékese ellenőrizte volna megjelenés előtt a cikkanyagot, vagy ha igen, akkor nagyobb a baj, ezért érdemes lenne megismernie a pr trendjeit és a megváltozott kommunikációs környezetet. Az ilyen eseteket a KIT heti sajtófigyelése vagy figyelmen kívül hagyja, vagy időnként továbbközli (finoman utalva a könyvtárak pr-tudatosságának fokozhatóságára).

A Kreatív cikkéből kiderül egyebek mellett, hogy az újságírók és a PR-esek ugyanúgy egymásra vannak utalva, mint korábban, de ez a kapcsolat mára jelentősen fellazult. "Nekünk, PR szakembereknek ma a sajtón kívül több más csatorna is a rendelkezésünkre áll, amelyeken keresztül ezer meg egy lehetőségünk van eljuttatni az üzeneteinket. Ilyen szempontból a sajtó fontossága, jelentősége csökkent. Ez a másik oldalon is hasonló, hiszen az újságírók is számos más helyről be tudják szerezni az információkat. De amikor komoly dolgokról van szó, visszatalálunk egymáshoz. Ha egy újságíró interjút tervez valakivel, és meg akarja ismerni a hátteret, akkor felkeresi a PR-est. Ha pedig én azt akarom, hogy biztosan és értelmesen átmenjen egy üzenet, akkor az újságírókkal személyesen veszem fel a kapcsolatot:
- nehezebb találkozni az újságírókkal, mert felerősödött a hírverseny miatti leterheltségük
- csökken a sajtótájékoztatók száma, a PR-es és újságírók közös élményt adó rendezvényei az eredményesek, izgalmasak a multibrand press eventek
- cikkszerűvé váltak a sajtóközlemények - lehetővé téve a copy+paste megoldásokat
- a sajtómegjelenést erősen befolyásolja a PR-es személyes brand-je
- az influenszerek megjelenése nem befolyásolta alapvetően a PR-es és újságíró közötti kapcsolatot
- erősödik a képek, videók és az MI szerepe, az utóbbi azonban csak segíti, nem pedig elveszi a PR-es munkáját. (ref.: MG)


Pályázati kiírás a legjobb kiskönyvtárra - ezeket várják elFEL

(Egy éve írtuk; frissítéssel.) A Library Journal "Amerika legjobb kiskönyvtára" díja a 25.000 lakosnak vagy ennél kisebb lakosságszámú könyvtárakat ismer el. A győztest a 2023-as Vidéki és Kiskönyvtárak Szövetsége (Association for Rural & Small Libraries, ARSL link konferenciáján hirdették ki. A díjazott ösztöndíjat és bemutatkozási lehetőséget: a nyertes könyvtár 5000 dollár pénzjutalmat, a döntőbe jutott két másik könyvtár pedig egyenként 1000 dollárt kapott.

Bárki jelölhet könyvtárat (a könyvtár vezetősége, a könyvtárhasználók, a közösség tagjai, könyvtári kollégák stb.) a megmérettetéshez.
Bírálati szempontok:
- Innováció: Más könyvtárak által is reprodukálható szolgáltatások és programok kidolgozása. Ez vonatkozik a hátrányos helyzetű népességcsoportok elérésére is.
- Siker: eredményes használóképzés, új technológiák alkalmazása, használói számítógép-használat, egy új technológiákra való áttérés az oktatásban, és ezáltal a szolgáltatás kiterjesztése; továbbá a technológia-használat eredményeinek mérése.
- Kreativitás: a műveltség (pl. digitális, információs műveltség stb.) terjesztése minden korosztály irányába, beleértve pici gyerekeket, sőt az iskolaérettségre fókuszáló programokat (a hatás/eredmények bizonyításával) is.
- Közösségi támogatás (igazolt);
- Fenntartható együttműködés és partnerség más könyvtárakkal, iskolákkal, ügynökségekkel és vállalkozásokkal.
- A könyvtárhasználat növekedése: főleg az új felhasználók révén.
- A könyvtár közösségi központként betöltött szerepének bizonyítása.

A pályázóknak ki kell emelni azokat a konkrét innovációkat, amelyeket más, bármilyen méretű könyvtárak is könnyen átvehetnek tőle. Írásbeli indoklást is be kell nyújtani legfeljebb két oldalnyi terjedelemben melyhez egyéb segédanyagok, pl. beszámolók, sajtócikkek stb. is mellékelhetők, de kevésbé fontosak az írásos beszámolónál, ellenben lényegesek a fotók a könyvtárról, személyzetről, használókról stb., beleértve két könyvtári szakértő ajánlólevelét is. (Ref.: Szabó Eszter)


MET-gála - sztárok ruhái és a könyvtárlátogatásFEL

A MET-gálának nem ez első könyvtári kapcsolata: a Brooklyn Public Library a helyi lakosoknak biztosított bemutatkozási lehetőségét az előestéjén: link . (MG)

Idén is megrendezték a Met-gálát, amely minden évben a felvonuló sztárok elképesztő ruhakölteményei miatt kelt nagy feltűnést. Idén meglepő helyről érkezett reakció a ruhafelhozatalra: a Washingtoni Könyvtár link értelmezte újra (vagy inkább át) a viseleteket úgy, hogy mindegyik a könyvtárlátogatáshoz kötődjön.

Doja Cat rapper Vetements ruhájának és sminkjének extrém megjelenése például szerintük épp olyan, mint amikor az ember a nyári kánikulában kutyagol el a könyvtárig, leizzadva és szétfolyó szemfestékkel. Kieran Culkin színes ruhája pedig valójában fehér lehetett, amíg a színész részt nem vett a könyvtár egy gyermekfoglalkoztató, festékes foglalkozásán. (HVG)

Régebbi hírforrás(ok): Felemelő könyvtári rendezvény szabadság metaforájaként - brooklyni tapasztalat link

Közösségi szakácskönyvet állít össze az esztergomi könyvtárFEL

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár link Közösségek hete "Keressük értékeinket! - Itthon otthon vagyunk" program keretén belül keresi az esztergomi családok legkedvesebb ételeinek receptjeit.

Osszák meg az esztergomi könyvtárral a féltve őrzött családi ételeik titkait! Lehet az leves, főétel, édesség, bármi, csak finom legyen! A recepteket névvel ellátva az olvszolg@vkesztergom.hu címre lehet küldeni, de személyesen is el lehet juttatni az esztergomi könyvtárba.

Nyeremények: minden beküldő egy évre szóló, ingyenes beiratkozást kap a könyvtárba, amelyet az olvasóteremben vehet át. Továbbá a beküldők között egy ajándékcsomagot és ajándékkönyveket is kisorsolnak.

A receptek a könyvtár állományává válnak, amiből közösségi szakácskönyvet is készítenek, valamint a legjobbakat megjelentetik közösségi felületeiken is.


E-könyv kölcsönzést indított a FSZEK - Érdemes lesz máshonnan is beiratkozni?FEL

A jelenleg teszt üzemmódban működő szolgáltatás a kölcsönzési joggal rendelkező olvasók számára ingyenesen érhető el.

A könyvtár által előfizetett adatbázisokban már évek óta megtalálhatók e-könyv formátumú szakkönyvek, de az új szolgáltatásnak köszönhetően ismeretterjesztő és szórakoztató művek is kölcsönözhetővé válnak elektronikus formában. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasói igények alapján döntött a fejlesztésről, melyhez kapcsolódva 2024 tavaszán felmérést végzett használói körében a honlapján és közösségi média felületein, annak érdekében, hogy a szolgáltatást használóira szabottan, az igényeiket, szükségleteiket és olvasási szokásaikat figyelembe véve tudja bevezetni. Ezúton is köszönjük minden kitöltő visszajelzését!

A könyvtár a felmérés eredményeit figyelembe véve 2024. május 14-től a beiratkozott - azaz kölcsönzési joggal rendelkező - olvasói számára bevezeti az elektronikus könyv és hangoskönyv kölcsönző szolgáltatást, mely a CloudLibrary elnevezésű platformon keresztül történik. A beiratkozott olvasóink az új szolgáltatás révén e-könyv formában már nem csak szakkönyvekhez, hanem kortárs irodalomhoz, szórakoztató irodalomhoz, bestsellerekhez és a pszichológia, a gyermeknevelés és az életvezetés témakörében önfejlesztő művekhez is hozzájuthatnak akár otthonról, akár távoli eléréssel is a nap 24 órájában.


A könyvtárosképzés érzékelt minősége - anonim észrevételFEL

Múlt heti lapszámunkban bemutattuk "A könyvtárosképzés érzékelt minősége - magadon / környezeteden" felvetésünkre érkezett felettébb tanulságos válaszokat link kaptunk, most pedig egy szóbeli kommentet, melynek szerzője anonim kíván maradni:

"Érzékelt minőség... amikor a képzés bezuhant? Ebből kifolyólag (is) nem érzékelek semmit.
No meg azért, mert időtlen idők óta nem volt munkaerő-felvétel, és mindig a megmaradók tartják az Atlaszt a fejük felett. A legutolsó meg majd lekapcsolja a villanyt, és kulcs a lábtörlő alatt.
Cirka 10 éve nincs rálátásom a képzésre, még a covid előtt találkoztam egy volt oktatómmal, aki arról számolt be, hogy mesterképzést 1-2 emberrel indítanak, könyörgésre, hogy megmaradjon az intézményi akkreditáció. Hogy miért, szerintem nem kell részletezni.
Politikai szándék híján 10 éve nem mozdul el a bérünk a bérminimumtól, függetlenül végzettségemtől, képzettségemtől, és munkatapasztalatomtól.
A KATALIST-en 2007 körül még az volt a téma, hogy ennyi informatikus-könyvtárost nem tud foglalkoztatni az ország (felvettek tán 600-at egy évben), ma épp az ellenkezője a probléma."


Nem félnek a könyveket, az étkezést és olvasást egy csomagban kínálniFEL

Többször szóltunk arról, hogy
- vannak, akik nem félnek, hogy a könyv piszkos lesz az evés-ivás miatt
- a használók igénye általában összetett, és szívesen olvasnak pl. kávézás közben (ezt otthon kötetlenül is csinálják, amikor a könyvtáros nem látja őket).
A belga Cook and Book (Főzés és Könyv) könyvesbolt-hálózat együtt kínálja a könyveket eladásra, olvasásra, és emellett étkezési, szórakozási lehetőséget is nyújt. Nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a könyvtárak is törekednek a rendezvényszervezésre. Képek az egyik brüsszeli üzletükről: link . A boltnak itt, a Wolubilis könyves negyedben két részlege van közel egymáshoz: egy képregényekre specializálódott (Belgiumban nagyon fontosak a képregények), illetve egy főzéssel kapcsolatos.

Az utóbbit egy régi konyhában alakították ki, jól azonosítható a tálaló és a konyhapult rész - melyeken persze most már könyvek foglalnak helyet. Az itt található ajánlásokról itt írtunk: Tonnaszámra gyártott könyvajánlók - a Cook and Book könyvesboltban link . Ezen a helyszínen a szépirodalom mellett a főzéssel valamilyen módon kapcsolatba hozható könyveket kínálnak olvasásra és vásárlásra. A képregényes bolt helyben üzemelő melegkonyhával is rendelkezik. Szerdánként munka utáni koktélokra és sült tésztából készült spanyol tapasra invitálnak. A könyvek mellett képregényes figurákat és szuveníreket árulnak. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tonnaszámra gyártott könyvajánlók - a Cook and Book könyvesboltban link Ha könyvesboltnak megéri a közösségépítéssel járó bent étkezés... link

Megkérdeztük: A könyvtárak legfőbb feladata...FEL

A kapott válaszok megoszlása ezúttal nem vet kérdéseket fel fura kitöltői magatartással kapcsolatban:
7 - A használók közösségi és információs stratégiai igényeinek támogatása
20 - A könyveket, információt, tudást eljuttatni a használókhoz
2 - A dokumentumok, tudás, ismeretek bemutatása, reprezentálása
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.

Az adatok alapján úgy tűnik: a válaszadók egyharmadát sem éri el a marketingtudatosság magasabb szintje (vö.: link ), vagy máshogyan fogalmazva: a használóközpontúság. A diagram: link . Ez a helyzet - a szolgáltatásközpontúság - a múlt század második harmadában volt meghatározó törekvés. A mostani eredmény némileg magyarázhatja a használók visszafogott lelkesedését a könyvtárak irányában.

A helyzet felveti a létező minőségirányítással kapcsolatos erőfeszítések értelmét, tényleges célját is. Mindez természetesen a figyelemfelhívási szintnél behatóbb tanulmányozást, felmérést is indokolttá teszi, mely akár egy szakdolgozat képében is realizálódhat. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. május 15.  • Továbbküldöm a hírt

Átalakul a marketing...FEL

Gerzsó Márk, Vieeye alapítója és CEO-ja: A marketing nagy átalakulásban van. Az elmúlt években egyre komplexebbé válik. 10-15 évvel ezelőtt még valaki elmondhatta magáról, hogy ő online marketinges és valóban rendelkezett is egy átfogó tudással. Ez ma már nem így van. Egyszerűen túl mélyek az egyes területek ahhoz, hogy valaki az egészet átlássa, és ez szerintem még inkább fokozódni fog. Ezen kívül 2-3 éves távlatban nagyon meg fog drágulni az új kapcsolat, új ügyfélszerzés, főleg a GDPR szabály okozta technikai változások miatt. A mérések sokkal pontatlanabbak lesznek, az érdeklődés alapú célzások rendkívül meg fognak gyérülni, ezek a marketing lehetőségek vagy beszűkülnek vagy eltűnnek. A ma még rendelkezésre álló adatok egy része kiesik, és emiatt egyre fontosabb lesz, hogy megtartsuk a már megszerzett ügyfélkapcsolatokat akkor is, ha nem történt esetleg vásárlás.

Tehát a CRM rendszerek, az adatbázisok, a marketing automatizációk szerepei abszolút felértékelődnek.
A másik nagy trend pedig az AI, ami rendkívül jelentős hatással fog bírni. A marketing szakmába ez még csak mostanában tört be, de már állások vannak veszélyben miatta, és mindenki azt keresi, hogy hogyan lehet az AI segítségével növelni a hatékonyságot. Azt gondolom, hogy az AI integrálása a marketingbe és az ügynökségi életbe már ma is elengedhetetlen.

Mi a legnagyobb marketinges és üzleti kihívás, ami most a legjobban foglalkoztat?
- G.M: Egyértelműen az AI. Ezt már most is használjuk, nem csak mi, hanem nagyon sokan ebben a szakmában a különböző szöveges és vizuális tartalmak egy részének elkészítéséhez. De az ügyfélkommunikációban is egyre jobban használható.
Vannak olyan bővítmények, amelyek az email rendszerrel összekötve az emailek jó részét megválaszolják helyettünk. És az AI már be tud szállni az adatok elemzésébe is. Én azt gondolom, hogy azok az ügynökségek, akik nem tudják hatékonyan beintegrálni az AI-t a napi folyamatokba, hátrányba fognak kerülni, és ki fognak esni. Ez nagyon éles helyzet, és aránylag gyorsan meg kell rá találni a választ. Az AI bejött ugyan a tartalomgyártásba, és minden kreatív folyamatot olcsón elő tud állítani, ráadásul bárki hozzá tud férni, viszont ahhoz extra nagy szakértelemre lesz szükség, hogy a minőséget tartani tudják az ügynökségek.
Lehet, hogy be tudsz pötyögni három mondatot és kijön egy kép vagy szöveg, csak az nem lesz ugyanolyan minőségű sem SEO szempontból, sem bármilyen marketing szempontból. Közepes szintet könnyebb lesz hozni, viszont a magasabb szintekhez extra szakértelemre lesz szükség.


A szükségben a generációs különbségek is bennragadnakFEL

Minél inkább próbálom magamban átszűrni a generációs különbségek értelmezését, annál inkább látom, mennyire bonyolult a helyzet a társadalmi leszakadásban. A generációs szegénységből adódó generációs átörökítések ugyanis egészen másképp rendezik a viszonyulásokat, mint ahogy azt a társadalom más rétegeiből feltételezzük.

... Meg tudjuk-e itt értetni valaha pl. a meseolvasás jelentőségét, ami itt szintén kimaradt? Ez pedig nem pótlódik most sem az olvasási-mesélési kultúra hiánya miatt. Ide tagozódott be iszonyatos erővel a tv és a digitalizáció, amelyek nem adnak időt a gyereknek a kapott információk átszűrésére, beépülésére, sem arra, hogy a kész képek helyett a saját képi világában élje meg mindazt, amit hall. Neki ezt adja, és csak ezt adja a kor. A mai gyerekek leggyakrabban nem mesét néznek, hanem horrorfilmet, felnőtt tartalmakat, és ezekből alakítják ki a saját megküzdési stratégiáik mintázatait.

Gyakran beleborzongok, amikor egy-egy gyerek mesél az otthoni éjszakai filmélményéről. Nemrég mesélte az egyik kollégám, hogy a kisfiú úgy beleélte magát egy horrorfilm elmesélésébe, hogy közben majdnem rosszul lett. Mit élhetett át, mikor látta? És most rögtön menjünk vissza arra a vonalra, hogy miért nézi, miért engedi a szülő?
Nos, azért, mert neki kimaradt az a lassabb vizuális környezetváltás, amiben a társadalom többi tagja felnőtt, és ezért náluk a viszonyulás ehhez az új világhoz nem alapozódott meg a szülői átörökítésben. Megrekedt gyermeki szinten. Ugyanúgy vonódnak be, ugyanúgy élnek meg ebben mindent, mint a gyerekeik.


Sokkal több felnőtt olvas YA-könyveket, mint gondolnánkFEL

A Harper Collins kiadó beszámolója meglepő képet fest a YA, vagyis young adult irodalom olvasóiról: a valódi célcsoportnál többen vannak az "igazi" felnőttek. Az éhezők viadala, Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, Heartstopper: a kiadók gyakran úgy gondolnak ezekre a népszerű könyvekre, mint amiket elsősorban kamaszok olvasnak. (Már ha engedik őket.) Azonban a HarperCollins friss felméréséből kiderült, hogy a YA-irodalom brit olvasóinak több mint negyede nem csak hogy felnőtt, de elmúlt huszonnyolc. De mi lehet ennek az oka?

A HarperCollins által megrendelt kutatás megállapította, hogy 2019 óta egyre több felnőtt olvas YA-regényeket. Egészen pontosan a Young Adult-kategóriát olvasók 74 százaléka nagykorú és 28 százaléka elmúlt huszonnyolc. A felmérés ezt a változást az úgynevezett "lassú felnövés" jelenségének tulajdonítja, vagyis annak, hogy a fiatalok többsége egyre később éri el a felnőttséget.
Az így meghosszabbodott köztes időszak rengeteg szorongással és bizonytalansággal jár, ezért sokan a YA-könyvekhez fordulnak vigaszért - és van, aki az évek múlásával is vissza-visszatér hozzájuk. Egy harmincnégy éves videójátékgyártó számára a YA teljesen egyenértékű más műfajokkal.

A HarperCollins beszámolójából kitűnik még az is, hogy egyre több felnőtt köti össze az olvasást a kikapcsolódással és a mentális egészséggel - márpedig a YA-könyvek a vigasz, a nosztalgia és a szórakozás tökéletes elegyét kínálják.


Hosszabb nyitvatartással várja a könyvmolyokat Budapest egyik legszebb könyvtáraFEL

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. május 6. és június 15. között áll a diákok és persze mindenki más rendelkezésére, akik szeretnék igénybe venni szolgáltatásait. A szorgalmi időszak hátralevő részében és júniusban késő estig tartanak nyitva. Ebben az időszakban hétköznapokon és szombatonként 22 óráig látogatható a könyvtár Nagyolvasója és új közösségi tere, utóbbiban konyhai eszközök igénybevételére és ingyenes számítógép-használatra is van lehetőség.

Hétköznapokon 20 és 22 óra között, szombaton pedig 18 és 22 óra között az említetteken felül a napközben online kikért könyveket is át lehet venni automatából, de könyvek visszajuttatása is lehetséges önkölcsönző terminál és könyvbedobó szekrény használatával. A további szolgáltatásokról és információkról ide kattintva olvashattok bővebben, míg a beiratkozás feltételei ezen a linken érhetők el.


Vésővel támadtak a Magna Carta egyik példányára az idős környezetvédőkFEL

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

Az akciót a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős aktivistája követte el. A 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és a 85 esztendős Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal esett neki a British Library különtermében kiállított Magna Carta-példány üvegtárolójának. A csoport által az X portálon közzétett felvétel szerint egyikük a vésőt tartotta, másikuk pedig a kalapáccsal ütögette az eszközt. Az üvegtároló tetején felszíni károk keletkeztek, de a tároló nem tört össze.

A fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil korábban is több történelmi jelentőségű - elsősorban képzőművészeti - alkotást próbált megrongálni figyelemfelkeltés céljával. A csoport két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt.


Építészeti beszámoló a BGE új könyvtárárólFEL

Van szerencsénk bemutatni a Corvinus Egyetem új, ikonikusnak szánt épületét, mely mellett a Fővám téri, Ybl Miklós tervezte épületegyüttes is impozáns jelkép már. Komoly diskurzusok tárgya a Magyar Rádió területe, melyre a Pázmány új központját tervezik a piliscsabai, brandnek szánt központ kudarca után. Vannak tehát egyetemek, ahol több ikon is van, míg egyes intézmények szép lassan, fokozatosan tükrözik vissza fejlődésüket előbb-utóbb építészetükben is.

Az olvasótér nyitott, mégis osztott; nyüzsgő, mégis alkalmas az elvonulásra. Inspirációt jelentettek azok a történeti könyvtárak, reneszánsz studiolók, ahol a tér statikai résztvevői egyben könyvek tárolására is szolgálhattak. Látványban ugyan ez felmerül, de nem akarták, hogy valódi szerkezeti elemek osszák fel és gátolják a flexibilitás lehetőségét. ... A polcok a falpillérek mentén helyezkednek el, de mobilisak és filigránok, átengedik a fényt, könyvekkel megrakott soraik mégis létrehozzák a privátabb leválasztásokat is. A második emelet hatalmas belmagassága a lentinél is varázslatosabb élményt nyújt, főleg annak, aki az épülettípust tekintve maximum a '70-'80-as évek könyvtárának nyomottságán, vagy mondjuk a jó öreg OSZK természetes fény nélküli élményén szocializálódott.

Jó ötleteket azonban már láttunk más kortárs könyvtárépületekben is. A központi magban kürtőszerűen feltáruló ülőlépcsősor, vagy az attraktív akusztikus zugok sokasága mind olyan megoldások, amik talán nem ismeretlenek számunkra a külföldi sajtóból sem. A kritikusnak azonban feltűnik a lényeg: ezek az ötletek itt működnek is. Az egyik asztalnál látszólag nagyon impulzív témán tanácskozó lányok, a lefoglalható csendszobában csoportfeladaton töprengő fiúk, az épületrész közlekedőmagjának ülőlépcsőjén egy regényben elmerülő hallgató lány, odébb egy kiemelésekkel tarkított jegyzetek fölött koncentráló fiú készül a nagybetűs, felnőtt életre. Rengeteg a diák hétköznap késődélután is, és ezt nagyon jó látni.


Önkiszolgálásban erősítik a könyvtárat a DEENK Böszörményi úti campusánFEL

Elkezdődött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Böszörményi úti Campus Könyvtár olvasótermének átalakítása. A korszerűsítésnek köszönhetően a tervek szerint tovább erősödik majd a könyvtár egyre növekvő kulturális és közösségteremtő szerepe. Az olvasói igényeknek megfelelően korszerűsítik a DEENK könyvtári egységét a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, a munkálatok május nyolcadikán kezdődtek. Több jövőbe mutató szolgáltatást is előkészítenek, emellett a megújult tér alkalmas lesz csoportos, illetve egyéni tanulásra is.

- A könyvtár stratégiája alappilléreként tekint a tereire. Értelmezésünk szerint a könyvtári tér azonban nem statikus, hanem olyan szolgáltatási elem, melyet a technológiai fejlődés, valamint a felhasználói igények változásait követve folyamatosan újítunk és alakítunk. Mindeközben vigyázunk arra is, hogy e terek harmóniája ne sérüljön, különleges épületeink hangulata megmaradjon - nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója.

A campus könyvtárában egyebek mellett bővülnek az önkiszolgáló, önkölcsönző funkciók, a visszajelzéseket figyelembe véve, az olvasói igények alapján a legújabb könyvekkel gyarapítják a szabadpolcos állományt, a megújuló könyvtári térben a szaktájékoztatás is kiemelt területet kap, új szolgáltatásként pedig ingyenesen foglalható tanulószobákat alakítanak ki.


Iskolai könyvtár lett egy repülőgép törzséből AngliábanFEL

Egy repülőgép törzséből iskolai könyvtár lett az angliai Bristolban. Az iskola könyvklubja virágzik, miután a repülőgép törzsét könyvtárrá alakították át. A Bristol mellett található St. Helen Általános Iskola hosszasan spórolt, hogy megvásárolhassa a géptörzset, amely 2023 januárjában érkezett meg és kisebb átalakítások után végül az intézmény kedvelt helyévé vált. A könyvtár egyben szabadtéri tanteremként is funkcionál. Richard Adams, az igazgatóhelyettes szerint a diákok igazi örömöt lelnek az olvasásban. A hivatalos megnyitóra az év elején, az olvasás világnapján került sor.

Az ötlet azután született meg, hogy az iskola versenyt hirdetett a gyerekeknek, hogy válasszanak új neveket a tantermeknek, és a tanulóknak az a csodálatos ötletük támadt, hogy repülőgépekről nevezzék el őket. A térség kötődése a repülőgépekhez már komoly múltra tekint vissza. A diákok egy iskolai kirándulás után jöttek elő azzal a nagyszerű ötlettel, hogy megmentenek egy repülőgépet, amely befejezte szolgálatát.

Mivel a gépet a közeli Filtonban építették, ez nagyon jól illeszkedett a helyi, repülőgépekkel kapcsolatos szemléletükhöz is. Eredetileg kissé rossz állapotban volt a gép teste, ezért a korábbi igazgató és a helyi közösség összefogott, hogy megvásárolják és felújítsák, majd átköltöztessék az iskolába. A törzset ezután egy daru segítségével az iskolaudvarra vitték.
Analógiák

Az utcáról is látszik, hogy tanuló, olvasó emberek vannak a bentFEL

A portugál főváros új műszaki innovációs központjának célja, hogy közelebb hozza a tudományt az emberekhez, ezért az épület mindig nyitva áll a helyiek előtt, akik a saját szemükkel láthatják, mire jó az innováció, a technológiai fejlődés. Az épületet a Smart Regions stábja fedezte fel Lisszabonban.

Tudományos centrum egy régi vasútállomás helyén - ez Lisszabon műszaki innovációs központja. Egy új tudásközpont, ahol a tudományos élet, az üzleti élet és a polgárok találkoznak. Egy innovatív felújítás után az épület mostantól nyitva áll a lisszaboni társadalom előtt.

"A régi állomásépületből nyitott tér lett a város és az itt tanuló egyetemisták számára. Igyekeztünk megőrizni az épület arculatát, de új anyagokat használtunk, hatékonyabb bioklimatikus technológiákkal" - mondta Miguel Amado, az Instituto Superior Técnico építészprofesszora.

"A tudás általában az egyetemek és kutatóegységek ajtajain belül rejtőzik. Hozzuk ki a nyitott térbe, mutassuk meg az embereknek, hogy miért fontos a tudásba, a tudományos kutatásba, a fejlesztésbe és a vállalkozói szellembe való befektetés. Mi az érték? Mi az, amit mi csinálunk? Ez itt a nagy koncepció, amelyet be is mutatunk a nyilvánosságnak" - fogalmazott az Instituto Superior Técnico elnöke, Rogério Colaço professzor.


Megfontolandó - lehet-e hatékony a könyvtárban is a kettős határidő?FEL

A kettős leadási határidő növeli a hallgatók szabadságát és eredményességét, anélkül, hogy csökkentené felelős viselkedésüket. Az elgondolás alkalmazása a könyvtári határidők kezelésében is legfontolható. (MG)

A kettős határidő annyit tesz, hogy minden beadandóhoz, házi feladathoz megszabnak egy ideális határidőt, amelynek betartása ajánlott a félév menetének legjobb tartásához, de már egy gombnyomásnyira van a határidő meghosszabbításának lehetősége is, ami semmilyen negatív következménnyel nem jár a hallgatónak. "Ezzel a kis változtatással, az egyhetes extra leadási határidővel megtartottuk a tantárgy struktúráját, hiszen hangsúlyozzuk, hogy az ideális határidő a legjobb, de adunk egy kis rugalmasságot azzal, hogy beépítettünk egy második leadási időpontot vészhelyzet esetére" - mondta Sárváry Márk, a Cornell Egyetem tanára.

"Azt láttuk, hogy a diákok 78 százaléka használta ki a lehetőséget, de 41 százalékuk csak egy beadandónál, míg 22 százalékuk egyáltalán nem élt vele" - mondta Sárváry a Qubitnek. Vagyis a diákok többsége egyáltalán nem várt az utolsó pillanatig, hogy leadja a munkáját, de ha éppen szükségük volt rá, akkor éltek a lehetőséggel.

De a módszer vonzerejét azok az eredmények adják leginkább, amelyek a kettős határidős rendszer előnyeiről érdeklődő kérdőív nyomán derültek ki. A megkérdezett diákok 94 százaléka számolt be a stressz csökkenéséről, 82 százalékuk szerint a módszer segítségével jobban fel tudtak készülni a többi órájukra, 73 százalékuknak pedig a külső problémák jobb kezelésében is segített. Továbbá, mint Sárváry elmondta, "az év végi jegyek statisztikailag azonosak voltak azok között, akik használták és akik nem használták a rendszert, tehát annak nem volt negatív hatása a diákok tanulására".


Intézményi átszervezési tapasztalatok - összekovácsolnakFEL

Öt éve már, hogy a független Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek új, önálló szervezeti keretet adott a negyedik Orbán-kormány. A hatékonyság és az innováció jelszavával végrehajtott átalakítás a kutatóintézeti hálózat autonómiáját jelentősen szűkítette, és nem teljesítette be az azóta lemondott Palkovics László miniszter ígéretét sem, miszerint sosem látott többletforrások állnak a magyar tudomány házához.

A 2019-ben létrehozott Magyar Kutatási Hálózat elégedetlen dolgozói az elmúlt napokban az utcán követelték megalázóan alacsony béreik emelését, ami csak újabb kételyeket vet fel a 2019-ben az Akadémia jóváhagyása nélkül, erővel végigvitt reformok eredményességét illetően. Kutnyánszky Anikó, az április 25-ei demonstrációt szervező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) elnökségi tagja és Péter László, a 2019-es akadémiai dolgozói ellenállás alatt létrejött szerveződés, az Akadémiai Dolgozók Fóruma Egyesület (ADF) jelenlegi elnöke segítségével dolgozói szemszögből igyekeztünk megvonni a Palkovics-terv néven elhíresült reform mérlegét.

2021-től a kutatóhálózati dolgozókat közalkalmazotti viszonyuktól is megfosztották. Az erről rendelkező törvény 2020 végén történt megszavazásakor Péter László a Mérce hasábjaira írt publicisztikájában úgy fogalmazott: "A státusz megváltoztatása az innovációs képesség és hajlandóság terén nem nyújt semmiféle értékelhető előrelépést, miközben olyan érdeksérelmekhez vezet, amiknek révén a tudomány közvetlen társadalmi hasznosulása csökken." (Mérce)

A katonai jogállás szabályainak átszabása egy darabig az állománnyal és a szakszervezetekkel egyeztetve zajlott, ám a folyamat a belső ellenállás miatt idővel megakadt; nem kis részben azért, mert a kormány magukat a katonák érdekvédelmi szervezeteit is felszámoltatta a parlamenttel. Innentől apró módosításokkal, "lopakodó" jogalkotással igyekeztek átrajzolni a jogi környezetet; jó példa erre a tavaly ősszel elfogadott, gumiszabályként értelmezhető "különös szolgálati rend" létrehozása. (HVG)
Praktikus

Mennyibe kerül az ingyenes könyvtári nyomtatás? (olvasóink szavazatára)FEL

A fizetős nyomtatás sok felhasználói, hozzáférhetőségi problémával járhat. Az Info Today szerzője arról ír, hogy náluk jelenleg Kioskon lehet téríteni a nyomtatást. De az apró gyakran kifogy, ilyenkor csak kártyával lehetne fizetni. mely viszont nincs mindenkinek. Időnként pedig a kártyaterminál nem működik. Nehéz kiigazodni a funkciókon, különösen más anyanyelvűeknek. Szóval stresszes a használat. A probléma legfőképp az új látogatókat érinti.
De vajon tényleg jobb lenne az ingyenes nyomtatás? A következő problémák merültek fel, tapasztalattal rendelkező könyvtárakból:

- Sokan nagy mennyiségben nyomtatnak, így gyakran kifogy a papír és a tinta, ami szintén hozzáférési problémát okoz.
- A könyvtárnak is drága, különösen a színes nyomtatás. Pl. egy 60 ezer főt szolgáló könyvtár havi 4 ezer dollárt költött tintára, ezért visszatért a fizetős szolgáltatásra.
- Sokkal nehezebb hozzáférni a nyomtatókhoz. Vannak, akik kisajátítják, így sokat kell várni. Pl. diákok tankönyveket, kezdő szerzők saját könyveket, marketingesek szórólapokat nyomtattak.
- A használattal a karbantartási igény is nő, amivel a személyzetnek sok ideje megy el.
- Nyomtatási korlát nélkül több a felesleges nyomtatás. Volt, hogy lapok százai hevertek szanaszét, a közeli játszótéren is.

A kezdeményezés ott volt sikeres, ahol korlátozták az ingyenes nyomtatást, kb. napi 10 oldalra. Ezzel kis feladatok nyomtathatók, pl. önéletrajzok, levelek, jegyek. Sokan adakoztak is a kihelyezett adományos perselybe. Néhány korlátozási példa:
- Seattle Public Library: heti 10 fekete-fehér vagy 3 színes oldal nyomtatását engedi ingyen, a továbbiak fizetősek.
- DC Public Library: napi 20 ingyenes nyomtatást engedélyez, akár helyben vagy emailen küldött anyagokból, de ez a határ pénzért sem léphető át.
- Library of Congress: olvasótermeiben ingyen lehet másolni, nyomtatni, kutatási területen szkennelni is. Itt nincs díj és oldalkorlát sem.
Kisebb vidéki könyvtárak használata eltérhet a nagyvárositól. Van olyan, ahol legközelebbi nyomtatási lehetőség egy órányi autóútra van, ezért a könyvtárban nagy a szolgáltatás iránti kereslet.

Összegzés: érdemes korlátozni a napi ingyenesen nyomtatható oldalszámot, vagy akár az egy főnek összesen nyomtatható oldalak számát. Érdemes előre szabályzatba írni, hogy a napi kvóta bármikor változhat. A beiratkozott felhasználók mellett érdemes a vendégekre vonatkozó használatot is meghatározni. A költségvetés tervezésnél figyelembe kell venni a személyzet nyomtatókkal töltött munkaidejének költségét is. Az ingyenes nyomtatás tehát hasznos lehet, de csak jól megfontolt korlátok között. (ref.: Habók Lilla)
Kisszínes

Szépirodalom olvasása - kognitív előnyökFEL

A fikciós művek olvasását elsősorban a kikapcsolódás egy formájának tekintik. Német kutatók viszont ennél többet állítanak: szerintük az ilyesfajta időtöltés, a szórakoztató és szépirodalmi könyvek olvasgatása kognitív előnyökkel is jár.

Az első vizsgálat eredményei arra utaltak, hogy a szépirodalom olvasása kismértékben, de statisztikailag szignifikánsan pozitív hatással volt a kognitív készségekre. A konkrét kognitív képességek közelebbi vizsgálata során pedig az derült ki, hogy az említett előnyök leginkább az empátia területén érződtek, valamint a mások érzelmeinek és perspektíváinak megértése, illetve az azokhoz kapcsolódó képességek terén. Ez a hatás egyértelműen erősebbnek bizonyult a szépirodalom rendszeres olvasásánál, szemben a nem szépirodalmi művek olvasásával vagy a semmittevéssel.

A második vizsgálat összességében egyértelmű, pozitív kapcsolatot jelzett az élet során elolvasott szépirodalom mennyisége és a jobb kognitív képességek között. Ez az összefüggés különösen erősnek bizonyult a verbális (beszéddel kapcsolatos) képességek és az olyan kognitív képességek esetében, mint az érvelés, az absztrakt gondolkodás és a problémamegoldás. Ennél a nagy áttekintésnél is szignifikáns összefüggést találtak a szociális kognitív készségekkel, például az empátiával, azonban ezek a hatások nem voltak annyira kifejezettek, mint a verbális és általános kognitív képességekkel kapcsolatos összefüggés.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról